Suomen musiikkioppilaitosten liitto haastoi vuodenvaihteessa taiteen perusopetusta tarjoavat oppilaitokset talkoisiin vuosina 2017-2018. Taidekasvatustalkoot pyrkii edistämään tasa-arvoa ja lisäämään taidekasvatuksen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä taidekasvatuksen hyvinvointivaikutuksia yksilöille ja yhteisöille. Hanke kokoaa ja tuo esiin oppilaitoksissa tehtävää hienoa työtä ja hyviä käytänteitä.
Oppilaitokset voivat ottaa haasteen vastaan toteuttamalla yhden tai useamman seuraavista haasteista:
1) Prosenttihaaste
Prosenttihaasteessa oppilaitos sitoutuu käyttämään 1% oppilaitoksen kokonaiskuluista sosiaalisin perustein tarjottavaan taidekasvatukseen.
2) Taidekasvatus kuuluu kaikille -haaste
Taidekasvatus kuuluu kaikille -haasteessa oppilaitos sitoutuu lisäämään vapaaoppilaspaikkojen määrää.
3) Uudet avaukset -haaste
Uudet avaukset -haasteessa avataan uusi yhteistyömalli esim. koulun, päiväkodin, sairaalan tai palvelukeskuksen kanssa.
4) Hyvät ideat kiertoon -haaste
Hyvät ideat kiertoon -haasteessa oppilaitos kertoo jo toteutuneesta tai parhaillaan käynnissä olevasta toiminnasta, joka edistää Taidekasvatustalkoiden tavoitteita.’
”Laadukas taiteen perusopetus luo pohjaa elinikäiselle harrastamiselle. Joillekin se antaa valmiudet alan ammatilliseen koulutukseen. Samalla kun pidämme huolta opetuksen korkeasta laadusta, luomme pohjan vahvalle ja elinvoimaiselle suomalaiselle kulttuurille.
Taideoppilaitokset ovat nousseet keskeiseen rooliin yksilöiden ja yhteisöiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä, ja ne tekevät runsaasti yhteistyötä mm. päiväkotien, koulujen, hoivakotien, palvelukeskusten ja sairaaloiden kanssa. Samalla on kehitetty opetusta eri kohderyhmille ja saatettu toiminnan piiriin niin syrjäytymisuhan alla olevia lapsia ja nuoria kuin senioreitakin.
Taidekasvatustalkoiden sanoma on selvä: Taide kuuluu kaikille!”
Jouni Auramo, Suomen musiikkioppilaitosten liiton puheenjohtaja
Hyvät ideat kiertoon: Kuula-opiston iPad/Garage Band-musiikkiryhmä
Kuula-opisto yhteistyössä Dateron kanssa on perustanut kaksi iPad/Garage Band-musiikkiryhmää; yksi lasten/nuorten ryhmä ja yksi aikuisten ryhmä. Ne ovat olleet suosittuja. Datero tarjoaa tieto- ja viestintätekniikkaa erityisryhmille. Osallistujat sekä aikuisten ryhmässä että lasten ryhmässä ovat olleet mukana uskollisesti ja edistyneet mukavasti. Vanhin osallistuja on 43-vuotias kehitysvammainen mies ja nuorin 4-vuotias CP-vammainen poika. Ryhmän ohjaajina toimivat Jere Lahti ja Taneli Saari. Ryhmä kokoontuu maanantaisin klo 16.30-17.30 Dateron tiloissa Kirjastokatu 14. 20.2. lehdistöllä on mahdollista tutustua lyhyesti ryhmän toimintaan. Kuvia voi ottaa, mutta niistä ei saa tunnistaa osallistujia.
Lisätietoja: Taneli Saari, 040 749 9044 / taneli.saari@edu.vaasa.fi
Uudet avaukset: TaiKonilla maahanmuuttajalapsilla mahdollisuus kokeilla eri taideaineita
TaiKon toteuttaa maahanmuuttajalapsille suunnattua taidepajaa yhteistyössä Vaasan kaupungin Kotomajan ja Pohjanmaan liiton Multikult-foorumi-hankkeen kanssa. Kotomajan kautta valitut maahanmuuttajaperheet kutsuttiin tutustumaan TaiKonin toimintaan ja tämän jälkeen lapset kokoontuvat yhteensä viisi kertaa tutustuen eri taideaineisiin. Projektin tavoitteena on tuoda taiteen perusopetus tutuksi uusille vaasalaisille sekä opastaa mahdollisen uuden harrastuksen löytämiseen ja näin löytää luonnollisia väyliä käyttää suomen kieltä monipuolisesti ja saada suomenkielisiä ystäviä. Ryhmässä on kymmenen lasta ja pajat ovat perheille ilmaisia. Ryhmän vastuuhenkilö on kuvanveistäjä-kuvataitelija Alli Alho. Ryhmä kokoontuu vielä kahtena torstaina eli 16.2. ja 23.2. klo 14–15.30 TaiKonilla Kasarmi 11. Tällöin lehdistöllä on mahdollista tutustua lyhyesti ryhmän toimintaan. Kuvia voi ottaa, mutta niistä ei saa tunnistaa lapsia.
Lisätietoja: Mia Wiik, 0400 256 961 / mia.wiik@edu.vaasa.fi
Alli Alho, 050 401 2559 / alli.alho@edu.vaasa.fi
Hyvät ideat kiertoon: Taideopetusta jokaiselle Vaasan kaupungin esikoululaiselle
Vaasan kaupungin varhaiskasvatus on jo vuosien ajan tarjonnut taidekasvatusta esikoululaisille TaiKonin taidetutustumisjaksojen muodossa. Tänä keväänä TaiKonin opetusta tarjotaan 4 tuntia per esikouluryhmä yhteensä yli 50 ryhmälle ja n. 770 esikoululaiselle. Opetus toteutetaan yhdeksän taideopettajan voimin. Päiväkodit saavat toivoa jotain seuraavista aineista: kuvataide, tanssi, teatteri, tekstiili, sirkus ja keramiikka. Koska taidekasvattaja tulee päiväkotiin, saavat myös päiväkodin henkilökunta samalla koulutusta ja ideoita omaan työhönsä. Opetus on mainio osoitus varhaiskasvatuksen ja taiteen perusopetuksen yhteistyöstä.
Lisätietoja: Mia Wiik, 0400 256 961 / mia.wiik@edu.vaasa.fi