Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opetus on monien haasteiden mutta myös mahdollisuuksien edessä: Tiukentuvat taloudelliset resurssit ovat pakottaneet vähentämään lähiopetusta ja kielivalikoimaa. Toisaalta digitalisaatio on mahdollistanut uusia pedagogisia ratkaisuja ja toimintatapoja, joustavoittanut opetusta sekä haastanut kielten ja viestinnän opettajia yhteistyöhön ja innovatiivisiin, kokeileviin ratkaisuihin.
Helsingissä järjestettiin marraskuussa 2016 Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät. Päivien aiheina olivat pohjoismainen yhteistyö, opetuksen kehittäminen ja digitalisaatio sekä opettajan työnkuvan moninaisuus.
Tapahtuman annista on ilmestynyt artikkelikokoelma Yhteistyötä, kehittämistä ja kokeilua ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opetuksessa (Diak Puheenvuoro 7/2017).
– Julkaisun artikkelit kertovat kielten ja viestinnän opettajien ratkaisuista kielitietoisten ammattilaisten kasvattamiseksi, ja niistä saa käytännön vinkkejä omaan opetustyöhön. Olennaista on kysymys siitä, miten opetetaan, kertoo yksi julkaisun toimittajista, Diakin suomen kielen ja viestinnän lehtori Hanna Hovila.
Artikkelit käsittelevät kielten ja viestinnän opetusta, pedagogisia ratkaisuja ja kokeiluja, monialaista ja kansainvälistä yhteistyötä ja tutkimuksellista näkökulmaa. Aiheina ovat mm. digitalisaatio, kulttuurienvälinen viestintä sekä opettajien välisen tiimityön merkitys opetuksessa ja sen kehittämisessä.
Diakissa ja Arcadassa 10.–11.11. järjestettyjen neuvottelupäivien pääpuhujana oli professori Minna-Riitta Luukka, joka puhui monilukutaidosta tulevaisuuden ammattilaisen työvälineenä.
PDF-julkaisu on vapaasti luettavissa Theseuksessa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-287-5.
Yhteystiedot:
Hanna Hovila
lehtori, suomen kieli ja viestintä
Diakonia-ammattikorkeakoulu
hanna.hovila@diak.fi
0400 910 660
koulutuspäällikkö; tulkkausala, kielet ja viestintä
Diakonia-ammattikorkeakoulu