Sosiaali- ja terveysalan koulutukseen tulee lisätä kulttuurisensitiivistä opetusta, jotta hoitohenkilökunta voi ymmärtää paremmin potilasta ja hänen tarpeitaan. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa toteutettu Sairaanhoitaja-diakonissakoulutus saamelaisalueella -koulutus on osa hanketta, joka vastaa työelämän tarpeisiin, vahvistaa ammattilaisten saamen kielen ja kulttuurin tuntemusta sekä lisää saamelaisväestön osallisuutta.
Diakonisen hoitotyön osaamiselle on tilausta harvaanasutuilla saamelaisalueilla. Kuva: Tiina Ervelius
Diakin koulutus on vastaus Lapin ELY-keskuksen vuoden 2012 barometriin, jonka mukaan sairaanhoitajien tarve on runsasta erityisesti harvaan asutulla saamelaisalueella. Ivalossa vuonna 2015 aloittanut sairaanhoitaja (AMK) diakoninen hoitotyö -koulutus tarjoaa ratkaisuja sosiaali- ja terveysalan sekä seurakunnan työvoimapulaan tuomalla koulutuksen sinne, missä sitä tarvitaan.
Sairaanhoitaja-diakonissan koulutus on osa Diakin ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen hanketta, joka pyrkii parantamaan alueen yhteisöllisyyttä. Koulutus noudattaa Diakin opintosuunnitelmaa, mutta Saamelaisalueen koulutuskeskus on mukana tuomalla saamen kielen ja kulttuurin opintoja osaksi tutkintoa.
Ensimmäiset opiskelijat valmistuvat koulutuksesta saamelaisalueen hoitotyöhön vuonna 2018, mutta opintojen aikana on tehty jo laajasti työelämäyhteistyötä.
Kulttuurisensitiivinen opetus vahvistaa ammattilaisten taitoja
Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämät saamen kielen ja kulttuurin opinnot ovat keskeinen osa koulutusta. Opinnot auttavat vahvistamaan ammattilaisten saamen kielen ja kulttuurin osaamista, ja antavat sosiaali- ja terveyshuollossa tai seurakunnassa työskentelevälle ammattilaisille kattavat valmiudet toimia saamelaisalueella.
Opinnot sisältävät mm. saamen kielen perusteiden opiskelua, saamelaisten perinteiden ja tapojen, kuten kolttasaamelaisten perinteisiin ja ortodoksiuskontoon tutustumista, poronhoitotyöhön sekä hoitotyön haasteisiin perehtymistä harvaan asutulla alueella.
– Koulutus voi parhaimmillaan rakentaa siltaa kulttuurien välille, kun opiskelija ymmärtää toisessa kulttuurissa elävän ihmisen maailmankatsomusta. Lisäksi terveydenhoito toimii paremmin, ja potilaat saavat laadukkaampaa palvelua, sanoo koulutuksesta vastaava projektipäällikkö Tiina Ervelius Diakista.
Yhteisöllisyyden lisääntyminen saamelaisalueella
Opiskelijoiden opinnäytetyöt integroituvat myös osaksi Pohjois-Suomen kuntien kehittämistoimintaa. Esimerkiksi koulutuksessa opiskelevat Piia Junttila ja Jenni Sukuvaara toteuttavat opinnäytetyönään opetusvideoita, jotka sisältävät ohjeita monikulttuuriseen kohtaamiseen sosiaalialalla.
– Koulutus vahvistaa monia työelämätaitoja, sillä saamelaisväestöä on helpompi kohdata, kun heidän tapojaan ja perinteitään ymmärtää paremmin, kertoo koulutuksessa opiskeleva Piia Junttila.
Diak ja Saamelaisalueen koulutuskeskus ovat onnistuneet lisäämään yhteisöllisyyttä saamelaisalueella. Kaikille avoimet seminaarit, kuten Terveys arktisen diakonian haasteena, ovat keränneet runsaasti osallistujia. Lisäksi Inarin seurakunnan kanssa järjestettävät säännölliset yhteisötyöpajat ovat lisänneet vuorovaikutusta yhteisön sisällä.
Diakin ja Saamelaisalueen kulttuurikeskuksen järjestämässä koulutuksessa sekä hankkeessa ovat mukana: Saamelaiskäräjät, SàmiSoster, Inarin seurakunta, Oulun hiippakunta, Suomen evankelisluterilainen kirkkohallitus sekä Giellagas-instituutti. Euroopan sosiaalirahaston varoin toteutettavaa hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus.
Kuvat linkeissä korkearesoluutioisena. Kuvatekstit:
KUVA 1. Diakonisen hoitotyön osaamiselle on tilausta harvaanasutuilla saamelaisalueilla.
KUVA 2: Opintoihin on liitetty mm. saamen kielen perusteiden opiskelua sekä saamelaisten perinteisiin ja poronhoitotyöhön tutustumista.
Kuvat: Tiina Ervelius
Yhteystiedot:
Tiina Ervelius
Projektipäällikkö
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
puh. 040 509 1839