Maanantaina 26. kesäkuuta 2017 klo 15.00, Ylistönmäki, S212
MA Saeed Karímí-Aghdam Ordakloun soveltavan kielitieteen väitöskirjan ”Developing a Metatheoretical Framework for Second Language Development: A Cultural-Historical Theory and Dynamic Systems Theory Perspective” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori James P. Lantolf (Pennsylvania State University) ja kustoksena professori Hannele Dufva (Jyväskylän yliopisto).Väitös käydään etäyhteyden välityksellä.
Toisen kielen oppimisen tutkimuksessa on ollut vallalla kahtia jakautuneisuus sosiaalisten ja kognitiivisten lähestymistapojen välillä. Niiden teoreettisia perusolettamuksia ei kuitenkaan ole tutkittu riittävästi, selviää Saeed Karimi-Aghdam Ordakloun väitöstutkimuksesta.
Ordakloun väitöstutkimus on puheenvuoro toisen kielen kehittymisen tutkimuksen metateoreettiseen keskusteluun. Siinä hahmotellaan purposiivis-historiallista systeemiteoriaa (Purposive-Historical Systems Theory, PHiST) alan uutena viitekehyksenä.
Tutkimus tuo esiin venäläisen psykologi Lev Vygotskin kulttuuris-historiallisen teorian ja toisen kielen tutkimuksen alalla käytetyn dynaamisten systeemien teorian perusolettamusten yhteyksiä. Niitä pohditaan Stephen Pepperin esittämän juurimetaforateorian (root metaphor theory) valossa ja hänen esittämiensä, tieteellisten teorioiden piirteitä koskevien, maailmanhypoteesien avulla. Näistä lähtökohdista tarkastellaan erityisesti lähikehityksen vyöhykkeen käsitettä.
Tutkimuksessa osoitetaan, että dynaamisten systeemien teorian ja kulttuuris-historiallisen teorian perimmäiset olettamukset voidaan nähdä yhteismitallisina. Teorioiden uudelleen tarkastelu auttaa välttämään dualistisen virhepäätelmän, jonka mukaan toisen kielen kehitys olisi ontologisesti pelkästään sosiaalista (objektiivinen todellisuus) tai mentaalista (subjektiivinen todellisuus).
– Esitetyt päätelmät tukevat näkemystä, jonka mukaan toisen kielen kehitys on kompleksinen, dynaaminen ja emergentti prosessi, joka perustuu sekä sosiaalisiin että kognitiivisiin tekijöihin, Ordaklou kertoo.
Kehitys on sidoksissa sekä toimijan tarkoitussuuntautuneisuuteen että inhimilliseen kulttuuriin - niin oppijan merkityksenantoihin, affektiivisiin vaikutelmiin ja kokemusperäisiin käsityksiin kuin myös sosiokulttuurisesti muotoutuneeseen ympäristöönkin.
Ordakloun mukaan tutkimus pyrkii osoittamaan, että toisen kielen kehittymistä ei tule redusoida joko kognitiiviseen tai sosiaaliseen ulottuvuuteen.
– Kielenkehitystä tulee kuvata kokonaisuutena, ikään kuin nousevana spiraaliliikkeenä, jossa vaikuttavat sekä noeettiset (subjektiiviset prosessit) että noemaattiset (materiaaliset ja objektiiviset) näkökohdat. Esitetyllä argumenteilla on seuraamuksia kielen oppimisen, opetuksen ja arvioinnin teoreettisten ja empiiristen kysymysten suhteen, Ordaklou tiivistää.
Lisätietoja:
Saeed Karimi-Aghdam Ordaklou, saeed.karimi-aghdam@jyu.fi, +358408054858
Viestintäharjoittelija Anni Laine, anni.l.k.laine@jyu.fi, puh. +35840 8054483
Saeed Karimi-Aghdam-Ordaklou on suorittanut englannin kielen ja kulttuurin kandidaatinopinnot Tabrizin yliopistossa Iranissa vuonna 2003 ja englannin opettajan maisteriopinnot Azerbaidzanin opettajankoulutusyliopistossa vuonna 2007. Saeed on toiminut vakituisissa tehtävissä esimerkiksi Iranin kansallisen pankin kansainvälisellä osastolla, opettajana iranilaisissa yliopistoissa ja virallisena kääntäjänä kielissä englanti-persia-englanti. Tohtoriopintojensa aikana Saeed on vieraillut seuraavissa oppilaitoksissa: Centre for Human Interactivity, Etelä-Tanskan yliopisto (Tanska), Laboratory of Comparative Human Cognition, Kalifornian yliopisto, San Diego (Yhdysvallat) ja Center for Language Acquisition and Department of Applied Linguistics, Pennsylvanian osavaltionyliopisto (Yhdysvallat). Saeed on suorittanut tohtoriopintojaan tutkijana Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksessa kesästä 2012 lähtien.
Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Humanities, numerona 320, 142p, Jyväskylä 2017, ISSN 1459-4323; 320 (print) ISSN 1459-4331; 320 (PDF), ISSN 978-951-39-7123-6 (print), ISBN 978-951-39-7124-3 (PDF). Pysyvä linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7124-3.