Föriduvan föddes som ett samarbete mellan den öppna småbarnspedagogiken vid Åbo stad och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet med syftet att berika små barns språk och erbjuda barnen en upplevelse av att växa i gemenskapen. För att fira inledandet av projektet tar barnen som deltar i klubbverksamheten i Åbo stad och dagklubbsverksamhet som ordnas av Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet med sig sina egna ramsor och dikter till Föriduvan på färjan Föri tisdag 3.10.2017 kl. 10. Som beskyddare för språkprojektet Föriduvan fungerar undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.
STARTSKOTTET FÖR PROJEKTET FÖRIDUVAN
Tisdagen 3 oktober 2017 kl. 10, stadsfärjan Föris brygga på Västra Strandgatan
Öppningsord:
Jasmin Nisunen, handledare inom småbarnspedagogik i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet och
Virpi Kariluoma, områdeschef, småbarnspedagogik, Åbo stad
Hälsning av undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen:
Maija-Liisa Rantanen, direktör för serviceområdet, småbarnspedagogik, Åbo stad
Barn som deltar i klubbverksamheten inom bildningssektorn i Åbo stad och i dagklubbarna i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet läser upp dikter på finska och svenska som de själva skrivit.
Skåltal:
Tiina Karppinen, tjänsteförrättande direktör för småbarnspedagogik, Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet
Föriduvans språkrika flygresa:
Tillsammans med Föriduvan seglar barnen iväg på sin första diktresa på färjan Föri.
Programmet räcker ca 30 min. Evenemanget är öppet för alla och medierna är varmt välkomna.
Föriduvan bygger bo på barnavdelningen Saga på Åbo stads bibliotek
Föriduvan berikar små barns språk med hjälp av dikter och ramsor. Vi använder både gamla bekanta dikter och nya dikter, som barnen skriver tillsammans med sina familjer. Barnen skriver dikter i klubbar och parker men också hemma tillsammans med föräldrarna.
Syftet är att dessa dikter och ramsor får synlighet och en möjlighet att glädja alla Åbobor. Föriduvans bo kommer att finnas vid barnavdelningen Saga på Åbo stadsbibliotek – i en fågelholk, dit barnen tillsammans med sina föräldrar kan lämna sin egen dikt. På motsvarande sätt får man ut ur fågelholken ta med sig dikter som barnen skrivit och på detta vis förs den gemensamma upplevelsen vidare.
Barnen som deltar i verksamheten får en påse med ramsor. I påsen finns några färdiga dikter och tomma kortbotten, på vilka de med hjälp av de vuxna kan skriva sin egen dikt. Påsen fungerar som inspiration för skapandet och kan viska dikter i barnets öra, om man lyssnar riktigt noga. Med finns också målarbilder och material som kan kopieras upp om diktarådran flyter stark och de färdiga kortbottnarna inte räcker till.
Föriduvan kan också beskådas på bokmässan
Föriduvan kan även träffas på Åbo Bokmässa 6–8.10.2017 och på Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets avdelning A78. På mässan kan man också lämna sin egen dikt i en fågelholk eller viska sin ramsa i Föriduvans öra.
Föriduvans resa kan följas på bildningssektorns och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets kanaler för sociala medier. Man kan dela sina egna dikter och bilder på korten med taggen #Föripulu.
Berättelsen om Föriduvan och allt material finns på adressen www.turku.fi/sv/duvan
Mer information:
Virpi Kariluoma, områdeschef för det södra området inom den finskspråkiga småbarnspedagogiken
Åbo stad, bildningssektorn
tfn +35850 541 7804
virpi.kariluoma@turku.fi
Jasmin Nisunen, handledare i småbarnspedagogik
Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets familjerådgivningscentral (turunsrk.fi, på finska)
tfn +35840 341 7217
jasmin.nisunen@elv.fi