Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16494

Kumita-kampanja muistuttaa nuoria: Kondomi ei pilaa nautintoa, vaan mahdollistaa sen

$
0
0

Yläkouluikäisille suunnattu Väestöliiton Kumita-kampanja käynnistyy jo seitsemättä kertaa maailman seksuaaliterveyspäivänä 4.9. Kondominkäyttöön ja sen harjoitteluun kannustava kampanja korostaa tänä vuonna sitä, etteivät kondomi ja nautinto ole toisiaan poissulkevia asioita, vaan päinvastoin. Kunnossa oleva ehkäisy on itseään arvostavalle nuorelle edellytys nautinnolliselle seksille – sitten kun on sen aika. Omassa tahdissa eteneminen itseä kuunnellen, ehkäisy ja nautinto ovat myös seksuaalioikeuksia, jotka ovat tänä vuonna entistä vahvemmin esillä kampanjassa. Lisäksi Kumita muistuttaa, että seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä.

Väestöliiton Kumita-kampanja muistuttaa, että kondomin kanssa on turvassa seksitaudeilta ja ei-toivotuilta raskauksilta. Turvallisuuden tunne mahdollistaa rentoutumisen, joka on tärkeä edellytys sille, että seksissä voi keskittyä nautintoon.

Kondomin maine nautinnon pilaajana ei näytä perustuvan pelkästään huhupuheisiin. Kumitan vuosittain kasiluokkaisille tekemän kyselyn mukaan 35 prsenttia yhdynnässä olleista arvioi kondomin haittaavan nautintoa. Nuorista, jotka eivät ole olleet yhdynnässä vain 15 prosenttia arvioi näin.

– Tämä ei sinänsä ole yllättävää, sillä ensimmäiset seksitilanteet ovat jännittäviä jokaiselle ja harva tuntee olevansa mukavuusalueellaan ja tietävänsä mitä tekee. Mutta koska on ikävä myöntää itselleen ja toiselle, että jännittää ja pelottaa ja kiihottumisenkin laita on vähän niin ja näin, on kondomia helppo syyttää kaikista seksiin liittyvistä ongelmista. Ajallisestihan ongelmat usein osuvat juuri siihen hetkeen, kun kondomi pitäisi laittaa tai on jo laitettu päälle, sanoo nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija Maria Nikunlaakso Väestöliitosta.

Yleisimpiä ongelmia ovat väärän kokoinen kondomi, se ettei kosteutta ole tarpeeksi tai ettei kondominlaittoa vain ole harjoiteltu riittävästi etukäteen.

– Erektion lerpahduksia tapahtuu kaikille, ja ongelma tulee vasta sitten, jos niitä alkaa pelätä. Olisikin tärkeää, että nuoret yhtäältä saisivat tietoa siitä, ettei seksi aina suju kuin elokuvissa ja se on aina harjoittelua ja uuden oppimista ja toisaalta oppisivat hakemaan apua ongelmiin kuten yhdyntäkipuihin ja myös keskustelemaan näistä seksikumppaninsa kanssa, Nikunlaakso jatkaa.

Suojautuminen unohtuu erityisesti suuseksissä

Kumitan nettikyselyn (n=197) mukaan noin viidesosa vastanneista kasiluokkalaisista on ollut yhdynnässä ja heistä viidesosa ei ole käyttänyt kondomia. Syksyllä 2019 julkaistun kouluterveyskyselyn tulokset olivat samansuuntaisia. Kumitan kyselyssä kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa myös kondomin tai suuseksisuojan käytöstä suuseksissä. Myös suuseksiä oli harrastanut noin viidennes vastaajista, mutta heistä vain alle neljännes oli käyttänyt kondomia tai suuseksisuojaa suuseksissä.

– Huolestuttavia olivat myös avokysymykseen annetut perustelut sille, miksi suuseksissä ei ollut suojauduttu: ei tullut edes mieleen, ei ollut mukana ja miksi olisi pitänyt -vastaukset toistuivat. Siksi seksitautien tarttumisesta myös suuseksissä pitää muistaa puhua nuorille aina, kun puhutaan ehkäisystä, Nikunlaakso muistuttaa.

 

Lisätietoja:

Maria Nikunlaakso 
nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija, Väestöliitto 
maria.nikunlaakso@vaestoliitto.fi, p. 040 190 3611

Kumitan materiaalit nuorille, vanhemmille ja koulujen ammattilaisille löytyvät osoitteesta kumita.fi

Kumita on Väestöliiton toteuttama ja sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama 
seksuaaliterveyden edistämiskampanja yläkouluikäisille nuorille.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 16494

Trending Articles