Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16497 articles
Browse latest View live

Tredu Kangasala vei Itsenäisyyden juhlavuoden koristetyökilpailun voiton

$
0
0

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun Kangasalan toimipiste otti ensimmäisen ja toisen sijan tänään käydyssä leipomoalan koristetyökilpailussa. Kolmanneksi tuli Jyväskylän ammattiopiston joukkue. Kilpailun järjesti Suomen Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen ja se pidettiin Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa Elintarviketeollisuus 2017 -messuilla. Kilpailun teemana oli Itsenäinen Suomi 100 vuotta.

Kilpailu käytiin kaksihenkisin joukkuein ja siihen osallistui ammattikoulujen opiskelijoita sekä Leipuriliiton henkilöjäseniä. Voittajaksi selviytyivät Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteen Saara Lehtimäki ja Kiia Alakangas. Toiseksi tulivat samasta oppilaitoksesta Reijo Heinonen ja Jenna Vainionpää. Kolmannen sijan ottivat Jyväskylän ammattiopiston Laura Sikanen ja Essi Hietala. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana kuusi kilpailuparia.

Kilpailussa valmistettiin koristetyö teemalla Itsenäinen Suomi 100 vuotta. Kilpailuaikaa oli yhteensä neljä tuntia. Kaikki kilpailutyöt sai harjoitella etukäteen ja joukkueet valmistivat ne valitsemallaan työnjaolla, mutta kuitenkin siten, että molempien joukkueen jäsenten oli osallistuttava työskentelyyn. Koristetyö valmistettiin piparitaikinasta, sokerista, koristemassasta, suklaasta tai itse valitusta syötävästä massasta ja sen teemana tuli siis olla Itsenäinen Suomi 100 vuotta. Kaikkien kilpailutöiden oli oltava syötäviä, myös koristeiden. Työn pohjan koko sai olla enintään 100 cm x 100 cm ja työn korkeus enintään 100 cm. Osat sai tuoda valmiina kilpailupaikalle, jossa tehtiin kokoaminen ja koristelu. Kaikki kolme parasta joukkuetta valmistivat kilpailutyönsä suklaasta, mutta kilpailussa oli mukana myös sokeritöitä.

Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden palveluksessa olevat, leipomon käytännön työt hallitsevat ammattilaiset. Päätuomarina toimi Ossi Aalto, Condite Oy. Muut tuomariston jäsenet olivat Curt Lindqvist, Mauste- Sallinen Oy, Jarmo Laine, Fazer Mylly, Sami Salonen, Finnbakels Oy ja Ari Sjöblom, Mauste-Sallinen Oy. Tuotteiden arvioinnissa he kiinnittivät huomiota kilpailun teeman toteutukseen, ulkonäköön ja taiteellisuuteen. Tuomaristo arvioi kilpailun tason erittäin korkeaksi.

 Kilpailun yhteistyökumppaneina toimivat Condite Oy, Fazer Mylly, Finnbakels Oy, Mauste-Sallinen Oy, Suomen Sokeri Oy, Valio Oy sekä Tampereen Messut. Condite toimii myös Suomen Leipuriliiton leipurimaajoukkueen pääyhteistyökumppanina.

 

Tiedustelut: Suomen Leipuriliitto ry, tj  Mika Väyrynen p. 0400 887 761 tai
toimituspäällikkö Elina Matikainen, p. 040 719 9021

 

Lopputulokset:

1.                        Tredu Kangasala/ Saara Lehtimäki ja Kiia Alakangas

2.                        Tredu Kangasala/ Reijo Heinonen ja Jenna Vainionpää

3.                        Jyväskylän ammattiopisto/ Laura Sikanen ja Essi Hietala

4.                        Jyväskylän aikuisopisto/ Tarja Hoikka ja Marjo Huuskonen

5.                        Tredu Hepolamminkatu/ Janika Lehto ja Karina Paz Arenas

6.                        Jyväskylän aikuisopisto/ Petra Tolvanen ja Kati Mikkonen

 


Miltä näyttää ammattitaitokilpailun harjoituksissa ennen Abu Dhabin kisamatkaa?

$
0
0

Koulutuskeskus Salpauksen Kulinaaritalossa on maanantaina ja tiistaina 18.–19.9. vilinää, kun sen keittiössä valmentaudutaan kansainvälisiin WorldSkills ammattitaitokilpailuihin. Konditorian lajin kilpailija Emeliina Papinniemi saapuu Saimaan ammattiopisto Samposta yhdessä valmennustiiminsä kanssa suorittamaan läpivientiharjoituksen. Tiimiin kuuluu myös Salpauksen opettaja Outi Nieminen, joka toimii lajin eksperttinä.

Emeliina Papinniemi on osa Suomen ammattitaitomaajoukkuetta, joka kilpailee ammattitaidon MM-mitaleista Abu Dhabissa 14.–19.10.2017. WorldSkills -kilpailussa Suomea edustaa 27 nuorta osaajaa, 24:ssä eri lajissa. Konditorian lajissa kilpailijoita ja eksperttejä on yhteensä 29 eri maasta. Salpauksesta ekspertti Outi Nieminen toimii kilpailuissa myös tuomarina.

Lue lisää WorldSkills-kilpailuista: https://worldskillsabudhabi2017.com/en/
Tutustu joukkueeseen Facebookissa: https://www.facebook.com/ammattitaitomaajoukkue/
Katso miten Emeliinan matka kohti kisoja etenee: https://emeliinapapinniemi.wordpress.com/

Media on tervetullut seuraaman harjoituksia 18.–19.9. sekä tekemään haastatteluja molempina päivinä klo 9-16. Harjoituksia saa kuvata valmistettavaa tuotetta lukuun ottamatta. Osoite on Svinhufvudinkatu 6 E, 15110 Lahti.

Lisätietoja harjoituksista antaa opettaja ja ekspertti Outi Nieminen, p. 044 708 1032, outi.nieminen@salpaus.fi

Maatalousalan koulutukset ja tutkimus esillä Mustialassa 20.9.2017

$
0
0

Mustialan kampuksella (Mustialantie 105, 31310 Mustiala) järjestetään keskiviikkona 20.9. klo 12 alkaen maatalousalan koulutusten esittelytapahtuma. Päivän aikana on tilaisuus tutustua Mustialan koulutuksiin, käytännön opetustilanteisiin ja oppimisympäristöihin.

Tapahtuma on tarkoitettu maatalousalan opinnoista kiinnostuneille. Tapahtuman tutustumispisteillä on tietoiskuja mm. peltotöistä, työkoneista ja Mustialan uudesta opetusnavetasta. Tarjolla on opastettuja kierroksia, mutta tutustumisen voi tehdä myös itsenäisesti.

Hämeen ammatti-instituutin Mustialan kampuksella voi suorittaa Maatalousalan perustutkinnon aikuis- tai nuorisokoulutuksena. Koulutuksesta valmistuu maaseutuyrittäjiä. Opinnot kestävät kolme vuotta ja ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Isossa roolissa on oppiminen ajanmukaisella tutkimus- ja opetusmaatilalla sekä työssäoppimispaikoissa. Aikuiskoulutuksesta on tarjolla myös nuoren viljelijän aloitustuen edellyttämä spv –koulutus, jonka voi suorittaa kokonaan verkossa.  Tapahtumassa on esillä myös Hämeen ammattikorkeakoulun agrologiopinnot sekä Mustialan tutkimus- ja kehittämistoiminta, josta yhtenä esimerkkinä on suunnitelma siirtää tutkimus- ja opetusmaatila luomutuotantoon.

Ohjelma
12.00-15.30 Tutustumispisteet Mustialan kampusalueella (mm. peltotyöt, työkoneet, uusi navetta)
12.00-16.00 Koulutuksen info –piste puutyöverstaalla. Pisteellä esitellään koulutuksen sisältöjä ja toimintamalleja, kuten tiimi- ja projektioppimista ja urapolkujen rakentamista sekä tutkimus– ja kehittämistoimintaa.
Kahvitarjoilu.

Lisätietoja
Outi Vahtila, koulutusohjelmapäällikkö HAMI – Hämeen ammatti-instituutti, Maatalousalan peruskoulutus, Maaseutuyrittäjä p. 0500 121 261 sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi
www.hami.fi/maatalous

SOL Henkilöstöpalvelut mukaan työnhakuvalmennukseen

$
0
0

SOL merkittävänä työllistäjänä lähtee tarjoamaan työnhakuvalmennusta asiakasyrityksille. Työllistämme kaikissa konsernin yhtiöissä vuosittain lähes 20 000 henkilöä eri tehtäviin. Omissa toiminnoissa SOL työllistää 13 000 henkilöä ja lähes saman verran työllistyy SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n kautta eri asiakasyrityksiin. Olemme yksi merkittävimmistä työllistäjistä Suomessa.

-        Luonnollinen jatkumo tälle työllistämiselle on rakentamamme työnhakuvalmennus, jota lähdemme aktiivisesti tarjoamaan asiakasyrityksillemme, valottaa johtaja Timo Sairanen. Nyt pystymme auttamaan yrityksiä myös niissä tilanteissa, jolloin yrityksessä tapahtuu henkilöstömuutoksia. Tällaisia tilanteita ovat mm. organisaatiomuutokset, uudelleen järjestelyt ja sijoittelut, YT-neuvottelut ja henkilöstön vähentämistarve.

Valmennusohjelmassa käydään läpi valmennettavien nykytilanteen ja työnhaun tavoitteet. Teemme henkilöille osaamiskartoituksen ja oppimispolun. Valmennamme työnhakijoita rakentamaan oman työhakemuksen ja CV:n sekä ohjaamme eri työhaastattelun tilanteisiin. Erittäin tärkeää on motivoida työntekijät aktiiviseen työnhakuun.

Valmennuksissa voimme huomioida asiakaskohteissa olevia työtarpeita ja tarjoamaan töitä asiakasyrityksissämme. Näin työnhakijat ja työntarjoajat kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla.

-        Yksistään oma asiakasverkostomme on valtava mahdollisuus työllistää, kertoo psykologi Antti Lahtinen SOL Henkilöstöpalveluista. – Ratkaisukeskeinen ja ihmisläheinen valmennuksemme, joka räätälöidään aina kunkin valmennettavan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden mukaan, on suurin valttimme erottua muista alan toimijoista, tiivistää Lahtinen.

Lisätietoja:

aluemyyntijohtaja Minna Tuira, puh. 040 6817 120
toimitusjohtaja Niilo Kemppe, puh. 040 721 0714

Jämsän ammattiopiston 175 lehtipuutaimen istutus juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

$
0
0

Jämsän ammattiopisto istuttaa 175 puuntaimea opetusmetsäänsä Kuhmoisten Pihlajalahdelle Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Puulajeiksi on valittu kynäjalava, metsälehmus, tammi, tervaleppä, visakoivu, liuskalehtivisakoivu ja punakoivu, jotka ovat hiukan erikoisempia lajeja metsissämme. Kutakin lajia on 25 tainta. Ne ovat mikrolisättyjä klooneja, joten kaikkien taimien alkuperät ovat tarkoin tiedossa. Istutukset tehdään opiskelijatyönä keskiviikkona 20.9. 2017 klo 9 alkaen.

Istutusalueen välittömään läheisyyteen on jätetty säästöpuiksi joitakin komeita vanhoja mäntyjä ja kuusia, jotka ovat aikoinaan toimineet kantapuina eli niiden siementä on käytetty metsänjalostuksessa. Jämsän ammattiopiston Pihlajalahden tilasta osa kuuluukin Natura 2000 -suojeluohjelmaan, ja tarkoituksena on säilyttää jylhää keskisuomalaista metsämaisemaa vanhoine puineen, kalliojyrkänteineen ja vesistöineen.

900 hehtaarin opetusmetsä

Jämsän ammattiopiston metsäalalla on hallinnassaan kaikkiaan noin 900 hehtaaria opetusmetsää. Valtaosaa alueesta käsitellään normaalina talousmetsänä, ja metsiköiden eri kehitysvaiheissa tehdään opiskelijatöinä tarkoituksenmukaisia toimia metsäviljelystä päätehakkuisiin. Osa alueesta kuuluu erilaisiin suojeluohjelmiin.

Suomi 100 -juhlametsikön sijaintialueelle Pihlajalahden tilalla on tehty viime talven aikana noin kolmen hehtaarin suuruinen päätehakkuu. Alue on rehevää lehtomaista kangasta, joka uudistetaan kuusella. Alueella kasvaa luontaisesti myös tervaleppää ja metsälehmuksia, jotka on säästetty hakkuussa. Näistä puulajeista kehkeytyikin ajatus juhlistaa satavuotiasta Suomea lehtipuumetsiköllä.

 

Lisätietoja:

Jarmo Nikkanen, koulutuspäällikkö, Jämsän ammattiopisto, puh. 040 341 4416

Virtuaalinen innovaatioviikko käynnissä: kansainvälinen opiskelijaryhmä ideoi yli rajojen

$
0
0

Parhaillaan käynnissä olevaan, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa toteutettavaan kansainvälisten opiskelijoiden virtuaaliseen innovaatioviikkoon osallistuu suomalaisten opiskelijoiden lisäksi nuoria Espanjasta ja Saksasta. Monialaisen opiskelijaryhmän muodostavat 18 teollisuuden johtamisen, konetekniikan, teollisuuselektroniikan sekä kansainvälisen logistiikan opiskelijaa.

Kolmeen ryhmään jaetut opiskelijatiimit selvittävät kansainväliselle myymäläkalusteita valmistavalle yritykselle, ITAB Shop Concept Finlandille, asiakaskokemuksen kehittämistä myymäläympäristössä. Kaksi ryhmistä työstää aihetta JAMKissa ja yksi osallistuu työskentelyyn virtuaalisesti etäyhteyden välityksellä, kukin opiskelija omasta maastaan.

 –  Yli eri tieteenalojen ja maantieteellisten rajojen työskentely antaa opiskelijoille ja toimeksiantajayritykselle hyviä näkökulmia uusien toimintamallien kehittämiseen. Opiskelijat oppivat hyödyntämään toistensa vahvuuksia kansainvälisessä ja virtuaalisessa työympäristössä. ITAB Shop Concept Finland saa uusia projektiaihioita, joissa yhdistyvät eri koulutusohjelmien kautta projektiin mukaan tuodut näkemykset ja projektin hallinta. Parhaimmillaan projekti tuottaa täysin uusia innovaatioita, toteaa opintokokonaisuuden vastuuopettaja, lehtori Toni Kokkonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

ITAB Shop Concept Finlandin Product Manager Petri Kallbergin mukaan digitalisoituvan kaupan myötä on syntynyt halu tuntea asiakkaiden tarpeet entistä paremmin.

 – Tarvitsemme lisää ohjaavaa lisätietoa: Miten viestimme myymälässä uudella tavalla? Kuinka tuotamme asiakkaillemme elämyksellisiä ostoskokemuksia? Tulevaisuuden talouksien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät muuttuvat ja sen myötä myös ostoskäyttäytyminen on erilaista kuin ennen. Tavat ostaa eroavat jo nyt. Jotta voisimme jatkossa palvella paremmin ja yksilöllisemmin asiakkaitamme olemme hakeutuneet yhteistyöhön tulevaisuuden osaajien kanssa, Kallberg toteaa.

Opiskelijat jatkavat toimeksiannon työstämistä omissa korkeakouluissaan tulevien viikkojen ajan. Työskentelyn päätteeksi tuotoksen esitellään toimeksiantajalle virtuaalisesti viikolla 50.

Opiskelijaprojekti toteutetaan osana kolmivuotista EU-rahoitteista Smart HEI-Business collaboration for skills and competitiveness (HEIBus)-hanketta. Projektin tavoitteena on kehittää uusia innovatiivisia menetelmiä eurooppalaisten korkeakoulujen ja yritysten yhteistyölle. Tiiviimpi yhteistyö yritysten kanssa lisää opiskelijoiden motivaatiota vähentäen opiskelujen keskeyttämistä ja helpottaen työnsaantia.

Lisätietoja:
Toni Kokkonen, lehtori,  040 535 0600, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Anneli Kakko, 0400 719 531, projektipäällikkö, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, teknologiayksikkö

THE-ranking: Humanistiset tieteet maailman parhaiden joukossa

$
0
0

Jyväskylän yliopiston humanistiset tieteet sijoittuvat sijoille 201-250 maailman parhaimpien yliopistojen joukossa. Times Higher Education – World University Rankings laittoi tänä vuonna Arts & Humanities –tieteenalalistalla järjestykseen kaikkiaan 400 parasta yliopistoa.

Suomesta tieteenalalistalle nousi kaikkiaan seitsemän yliopistoa, joista Jyväskylän yliopiston sijoitus oli kolmas. Edellä olivat Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto. Maailman parhaaksi arvioitiin Standfordin yliopisto (USA).

THE-rankingin Arts&Humanities-arvioinnissa olivat mukana yliopistot, jotka ovat maailman johtavia taiteessa, esittävässä taiteessa, kielissä, historiassa, filosofiassa, teologiassa, arkkitehtuurissa ja arkeologiassa. Tieteenala-arvioinnissa painotettiin opetusta, tutkimusta sekä viittauksia julkaisuihin. Lisäksi arvioitiin ulkoista rahoitusta ja kansainvälisyyttä.

Lisätietoja:

Kansainvälistymispäällikkö Anna Grönlund, puh. 050 313 0401, anna.m.gronlund@jyu.fi

Hoitokoti palaa -suuronnettomuusharjoitus

$
0
0

 

Turun ammattikorkeakoulussa Ruiskadulla järjestetään moniammatillinen suuronnettomuusharjoitus 21.9.2017 klo 18–22. Toiminnassa mukana ovat Turun AMK:n ensihoitaja-, bioanalyytikko-, röntgen- ja sairaanhoitajaopiskelijat, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos sekä Kaarinan, Kuusiston ja Rantakulman VPK:t. Harjoituksessa pyritään muodostamaan todellisen onnettomuuden toimintaympäristö.

 Harjoituksen lääkintäjohtajat tulevat Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen (VSSHP) aluekenttäjohtoyksiköistä. 

– Ensihoitajaopiskelijoille annetaan roolit harjoituksessa opiskeluvaiheidensa mukaan, mainitsee ensihoidon lehtori Jani Paulin.

Lähellä valmistumista olevat opiskelijat toimivat suuronnettomuusharjoituksessa johtotehtävissä ja osa johtajien alaisuudessa ja ohjauksessa. Opintojensa alussa olevat toimivat potilaina. 

Simulaatioharjoituksia poikkeavista olosuhteista

Simuloidun sairaalan päivystyksessä Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen hoitohenkilökunta harjoittelee suuronnettomuusprotokollan mukaista toimintaa traumatiimeissä yhdessä sairaanhoitaja- ja bioanalyytikko- ja röntgenhoitajaopiskelijoiden kanssa. Simuloidussa terveyskeskuksessa samat ammattiryhmät ottavat vastaan lievemmin loukkaantuneita potilaita. Harjoitukseen osallistuu yhteensä n. 170 henkilöä.

Osallistujat harjaantuvat toimimisessa poikkeavissa olosuhteissa ja saavat kokemusta suuronnettomuustilanteesta. Kokemusta tulee myös johtamisesta, riski- ja turvallisuustekijöiden hallinnasta ja viranomaisyhteistyöstä sekä erityisesti erityisryhmän potilaisiin liittyvistä haasteista (potilaat ikääntyneitä ja liikuntarajoitteisia). 

– Tärkeä harjoitus kaikille osapuolille, jossa voidaan harjoitella eri ammattiryhmien ja viranomaisten toiminnan yhteensovittamista aina haastavassa suuronnettomuustilanteessa, toteaa Paulin.

HOITOKOTI PALAA -harjoitus to 21.9.2017 klo 18–22 Ruiskadulla.
Kyseessä ei ole todellinen vaaratilanne, vaan harjoitus, johon hälytysajoneuvot osallistuvat. Sivulliset eivät voi osallistua toimintaan.
 

Lisätiedot:

Ensihoidon lehtori Jani Paulin

Terveys ja hyvinvointi / Turun AMK, p. 040 355 0501


Museo on kuollut, eläköön museo!

$
0
0

Lahden Taidemuseolle on toivottu jo vuosikymmenien ajan uusia tiloja. Taidegraafikko, KM Antti Salokannel totesi elokuussa Etelä-Suomen Sanomissa olleessa taidemuseon tilaa koskevassa mielipidekirjoituksessaan, että ”Lahdella on nyt mahdollista saada 60 vuoden odotuksen jälkeen pysyvät, jopa kansainvälisesti kiinnostavat ja asianmukaiset tilat taidemuseolle”. Nyt Lahdessa ollaankin niin pitkällä, että kaupunginvaltuusto päättää uudesta taidemuseon tilasta tämän syksyn aikana. Elokuun alussa käynnistyneessä TAJUMO-hankkeessa luodaan seuraavan kahden vuoden aikana neutraali kokonaiskonsepti, joka voidaan toteuttaa, valitaan tilaksi sitten kumpi tahansa nyt ehdolla olevista tiloista.

Tervetuloa kehittämään kokonaiskonseptia Lahden taidemuseolle tiistaina 26.9.2017 klo 12.00–16.00
FellmanniCampus auditorio, Kirkkokatu 27, Lahti

Puheenvuoroissa:
Alvaro Rego, Mexican Museum of Design, Mexico City
Peggy Bauer, Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja, Helsinki
Kimmo Levä, Pääsihteeri Suomen museoliitossa, tehtävänä liiton johtaminen, Helsinki

Luvassa myös työpajatyöskentelyä!

 

Lisätietoja
projektipäällikkö Katariina Mäenpää, katariina.maenpaa@lamk.fi, 044 708 5039

Riihimäellä käynnissä sähköistä työmatkapyöräilyä edistävä pilotti

$
0
0

Hämeen ammattikorkeakoulu pilotoi arjen matkaketjujen sujuvoittamista kuukauden ajan Riihimäellä. Tavoitteena on suunnitella ja pilotoida aseman ja työpaikan väliseen liikkumiseen sähköavusteisen polkupyörän avulla toimiva malli, jota voidaan lähteä laajentamaan yhteistyötahojen kanssa. Tarkoituksena on myös toteuttaa monistettava toimintamalli koko Suomen kasvukäytävälle (Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-Seinäjoki) sekä edistää ja tehdä tutuksi työmatkapyöräilyä yleisesti. Sähköpyörien rinnalla testataan myös tavallisia manuaalipyöriä.


Työssä kumppaneita ovat Riihimäen kaupunki, Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK ja Motiva, jolle pilotti on osa viisaan liikkumisen hankekokonaisuutta. Hankkeen toiminta-alue on pilotin osalta Riihimäki.

Pilotti käynnistyi 7.9. ja jatkuu kuukauden ajan.


Lisätietoja
Otto Tarnanen, hankeassistentti, HAMK Liikennealan koulutus, p. 045 132 1777. sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi
Parhaiten Otto on tavoitettavissa perjantaina 15.9. klo 10.30 – 14.00 ja tiistaina 19.9. klo 12.30 – 16.00.
 

Kiitos opiskelijoiden yhteistyökumppaneille!

$
0
0

LAMKin lukuvuoden avajaisia vietettiin eilen 14.9. @Lahentori.

Torilla oli lähes 80 kojua, joiden toiminnan organisoivat pari viikkoa sitten opinnot aloittaneet eri alojen opiskelijat. Heidän ensimmäinen tehtävänsä oli ryhmissä kehittää liikeidea, kehittää tuote tai palvelu, organisoida myyntipiste ja myydä tuote siellä torin kojussa. Hulinaa oli ja kauppa kävi.

Tämän mahdollistivat paikalliset yritykset, jotka lähtivät yhteistyökumppaneiksi. Tässä opiskelijoiden kiitos heille:

"Suuri kiitos paikallisille yrityksille niin pienestä kuin suuresta tukemisesta. Kaikkea tarvittiin. Yhteistyönne auttoi meitä selviytymään projektista onnistuneesti. Myös nopealla aikataululla toimiminen antoi meille edellytykset onnistua. Yritykset olivat todella halukkaita ja innokkaita tukemaan projektia ja selkeästi kiinnostuneita siitä. Lämpimät kiitokset yhteistyökumppaneille.”

HAMK Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta 15.9. valmistuvat

$
0
0

HAMK Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta valmistuu 15.9.2017 viisitoista uutta ammatillista opettajaa sekä ammatillinen erityisopettaja ja ammatillinen opinto-ohjaaja.

Alla luetellaan valmistujien nimet, paikkakunnat ja postinumerot.

Ammatillinen opettajankoulutus

Eronen Pauliina, Lahti; 15320
Hämäläinen Mari, Kouvola; 45150
Ihasalo Sanna, Lahti; 15900
Jesoi Risto, Lahti; 15320
Kamppila Jaana, Vantaa; 01710
Kauppila Eeva-Liisa, Lahti; 15680
Liimatainen Kirsi, Hämeenlinna; 13430
Lindstén Mari, Janakkala; 14200
Pölönen Jarno, Hollola; 16710
Rasmus Taneli, Joutsa; 19650
Seppänen Kimmo, Lahti; 15840
Sinkkonen Marko, Espoo; 02140
Suikkanen Hanna, Imatra; 55800
Vanhanen Mika, Lahti; 15100
Vuolahti Virpi, Loppi; 12540

Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus

Iinattiniemi Sari, Lieto; 21410

Ammatillinen erityisopettajankoulutus

Kemppi Jukka, Hämeenlinna; 13210

Lisäksi HAMK Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta valmistui 4.9. yksi ammatillinen opettaja:
Karisto Jaakko, Lahti; 15200

MUISTUTUS: ”Yliluonnollinen kokemus”. Julkistamistilaisuus Helsingissä!

$
0
0

Jeena Ranckenin kirja Yliluonnollinen kokemus. Tulkinta, merkitys ja vaikutus on ilmestynyt!

 

Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Helsingissä Kansallisteatterin Lavaklubilla (Läntinen teatterikuja 1) keskiviikkona 20.9. klo 12.00 alkaen. Jeena Ranckenia haastattelee emeritusprofessori Antti Eskola.
Lämpimästi tervetuloa!

 

Yhteyksiä jumaliin, henkiolentoihin, ruumiista irtautumisia, poltergeisteja, ennenäkyjä ja ihmeitä. Ihmiset ovat kaikkina aikoina kertoneet kokemuksista, jotka he ovat mieltäneet tai tulkinneet yliluonnollisiksi tai ihmeen kaltaisiksi. ”Yliluonnollisena pidetyt kokemukset eivät ole tänäkään päivänä kadonneet mihinkään, vaikka rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan”, sanoo sosiaalipsykologian tutkija Jeena Rancken. Hän tutkii kirjassaan Yliluonnollinen kokemus, millä tavalla yliluonnollisena pidetty kokemus on vaikuttanut kertojiensa elämään. Kokemukset eivät katso ikää eivätkä säätyä, vaan sellaisista raportoi edelleen 15–50 prosenttia ihmisistä. Ilmiö ei siis ole marginaalinen, tabu kylläkin.

”Erityisesti 1990-luvulta lähtien ihmisten kiinnostus yliluonnolliseen aihepiiriin ja kokemuksiin näyttää lisääntyneen. Kiinnostus kytkeytyy laajempaan yhteiskunnalliseen muutokseen, jossa perinteisen uskonnon rooli on heikentynyt ja sen rinnalle on noussut ’uudeksi henkisyydeksi’ kutsuttu ilmiö”, katsoo Rancken. "Myös yliluonnollisen ’yöpuoli’, eli kokemukset demoneista, kirouksista ja riivaajista ovat edelleen voimissaan ihmisten kertomuksissa."

Yliluonnollisia kokemuksia ei voi todistaa luonnontieteellisesti. Niitä on pidetty hallusinaatioina, virhehavaintoina, sattumina tai aivoperäisinä ilmiöinä. Kokemuksista kuitenkin kerrotaan ja niille annetaan merkityksiä. Ne jopa muuttavat ihmisten elämän suunnan. Näitä seikkoja on mahdollista tutkia.

Pohjimmiltaan Yliluonnollinen kokemus kuvaa sitä, kuinka ihmiset ylipäätään rakentavat tapahtumista ja niiden tulkinnoista elämälleen merkityksen. ”Kokemuksen merkitys voi muodostua elämän mullistavaksi, jos sen ajatellaan olevan yliluonnollisten voimien tai olentojen aikaansaama eikä vaikkapa pelkkä tuulenpuuska tai sattuma”, Rancken toteaa.

Jeena Rancken on tutkija ja Sweet Jeena and her Sweethearts -yhtyeen solisti.

 

Jeena Rancken: Yliluonnollinen kokemus. Tulkinta, merkitys ja vaikutus
371 s., Vastapaino 2017

Kirjan tekijä:
Jeena Rancken, jeena.rancken@gmail.com, 040 53 24 237

Kirjan arvostelukappaleet:
mikko.jamsen@vastapaino.fi, 03 3141 3501

 

Oulun ammattikorkeakoulu mukana rakentamassa digitaalista, ympärivuotista opintotarjontaa ja digiohjausta

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) on mukana eAMK-hankkeessa rakentamassa yhteistä digitaalista ja ympärivuotista opintotarjontaa ja digiohjausta. Ammattikorkeakoulujen asiantuntijat, opiskelijat ja työelämän sidosryhmät yhdistävät voimansa ja uudistavat toimintatapoja sekä oppimista. Yhteistyö avaa kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteisen digitaalisen opintotarjonnan asteittain vuoteen 2020 mennessä. Mukana hankkeessa on 23 ammattikorkeakoulua, rehtorineuvosto ARENE ry sekä Jyväskylän yliopisto.

Kehitteillä oleva digitaalinen opintarjonta mahdollistaa opiskelijoille avoimen ympärivuotisen opiskelun, entistä joustavammat erikoistumis- ja ristiinopiskelumahdol­lisuudet oppilaitosten välillä sekä työn uudenlaisen yhteensovittamisen opiskeluaikojen lyhentämiseksi, opintopolkujen monipuolistamiseksi ja paremman työllistyvyyden turvaamiseksi.

Uudet koulutusratkaisut vastaavat tulevaisuuden osaamistarpeita ja takaavat opiskelijoille sujuvat digitaaliset oppimispolut. Opiskelijoille näkyvän muutoksen taustalla toteutetaan uudistuksia tietojärjestelmätukeen ja kehitetään oppimisanalytiikkaa hyödyntävää digiohjausta. Lisäksi toteutetaan valmennusohjelma, jotta ammatti­korkeakoulujen henkilöstön digipedagoginen osaaminen vastaa uudistuvaa toimintakulttuuria.

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa eAMK-hanketta, joka toteutuu ajalla 1.5.2017–30.4.2020. Projektin hallinnoinnista, koordinaatiosta ja viestinnästä vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Arene ry. Hankkeessa on kolme sisällöllistä teemaa, joilla on omat teemakoordinaattorit sekä alateemat. Oamk on mukana alateemoissa ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen opintotarjonta ja digiohjaus.


Teema 1 (Turun ammattikorkeakoulu): Ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen opintotarjonta
Alateemat: yhteinen digitaalinen opintotarjonta ja eOpintopalvelut 


Teema 2 (Jyväskylän ammattikorkeakoulu): Työelämälähtöiset oppimisen ekosysteemit
Alateemat: työelämälähtöisen oppimisen ekosysteemien analysointi, konseptointi ja jakaminen, digimentorointi, OSTU ja joukkoistaminen


Teema 3 (Hämeen ammattikorkeakoulu): Ammattikorkeakoulupedagogiikan digitalisaatio 
Alateemat: henkilöstön digipedagoginen osaaminen, digiohjaus ja oppimisanalytiikka.

 

Lisätietoja:

yhteinen digitaalinen opintotarjonta: lehtori Leena Paaso, 050 568 6892, leena.paaso@oamk.fi ja lehtori Kati Mäenpää, 050 336 4971, kati.maenpaa@oamk.fi

digiohjaus: kehityspäällikkö Hanna Ylönen, 050 430 9238, hanna.ylonen@oamk.fi

   

Ensimmäinen vaihtuva näyttely SAMK-kampus Porin Taidekäytävällä

$
0
0

SAMK-kampus Porin ensimmäinen taidenäyttely esittelee kahden nuoren taiteilijan uusimmat teokset. Hanna Joronen valmistui kuvataiteilijaksi keväällä ja työskentelee nyt Turussa. Laura Pietiläinen opiskelee Kankaanpäässä ylimmällä vuosikurssilla.

MAALAUKSIA – HANNA JORONEN JA LAURA PIETILÄINEN

SAMK TAIDEKÄYTÄVÄ 7.9.–20.10.2017

Hanna Joronen(s. 1993 Parikkalassa) valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpäästä keväällä 2017. Hanna Joronen viipyy yleensä yhden kuva-aihepiirin parissa katsellen sitä eri näkökulmista, ja kun sitä on käsitelty tarpeeksi, hän siirtyy luontevasti seuraavaan. ”En yleensä avaa teoksiani aivan läpikotaisin, koska pidän siitä, miten ihmiset luovat niistä itse omat tulkintansa.” Joroselta on esillä muotokuvamaalauksia.

Laura Pietiläinen (s. 1994 Suolahdessa) opiskelee kuvataidetta neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa Kankaanpäässä. Laura Pietiläinen tutkii tunnetiloja ja ihmissuhteita abstraktin massan ja esittävän välimaastossa. Lihallisuus ja seksuaalisuus ovat vahvasti esillä värimaailman ollessa pehmeän pastellinen ja herkkä. Inspiraation lähteenä on usein unessa nähdyt kuvat, jotka jalostuvat prosessin aikana.

Avoinna kampuksen aukioloaikoina.

Syksyn tulevat näyttelyt:
27.10.–1.12.2017 Juhani Tarna, 80 v. juhlanäyttely
8.12.–19.1.2018 Kuvataiteen opettajien näyttely

Lisätiedot: Anne Sankari, SAMK Viestintä, p. 044 710 3036, anne.sankari(a)samk.fi
Taidekäytävän sivut: www.samk.fi/taidekaytava


Tervetuloa Launeen koululle ti 3.10. kuulemaan eteläisen kehätien sekä uuden monitoimitalon suunnitelmista

$
0
0

Launeen koululla järjestetään tiistaina 3.10. klo 17.30 - 19.30 yhdistetty vanhempainilta ja asukastilaisuus kahdesta teemasta: Vt 12 Lahden eteläinen kehätie sekä Launeen monitoimitalo. Tilaisuuteen ovat tervetulleita vanhemmat ja kaikki asiasta kiinnostuneet lähialueen asukkaat.  

Klo 17.30 -18.30 aiheena on Vt 12 Lahden eteläinen kehätie ja siihen liittyvät järjestelyt, erityisesti Launeen koulun lähiympäristön osalta. Asiantuntijana paikalla on Janne Wikström, projektijohtaja Liikennevirastosta. 

Klo 18.30-19.30 arkkitehti Tomi Perko esittelee Launeen uuden monitoimitalon piirustuksia ja kertoo, millainen monitoimitalo Launeelle on tulossa. 

Tilaisuus järjestetään Launeen koulun ruokalassa parakkikylässä, parakki E 1. kerros. 

Lisätiedot 
Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue 
Esko Taipale, Launeen koulun rehtori, puh. 050 559 7807

100 vuotta vanhat lasinegatiivit heräävät eloon digiajan videoinstallaatiossa

$
0
0

Tampereen ammattikorkeakoulun työryhmän tuottama 3D-laserskannattu videoinstallaatio palkittiin Backlight '17 -valokuvataidefestivaalilla. Teos yhdistää nykytekniikkaa ja historiallista materiaalia aivan uudella tavalla.

Suomalaista kulttuurielämää tukeva Majaoja-säätiö jakoi tämänvuotisella Backlight-valokuvataidefestivaalilla palkintoina yhteensä 18 000 euroa, kolmelle valokuvateokselle, jotka oli valittu 114 suomalaisen ehdokkaan joukosta. TAMKin yliopettaja Juha Suonpään ohjaama 3D-laserskannattu videoinstallaatio IBIDEM sai 3000 euroa. Palkintotilaisuus oli kansainvälisen Backlight-festivaalin 30-vuotisjuhlassa Tampereen Raatihuoneella 8. syyskuuta.

Palkintoperusteluissaan tuomaristo totesi, että "taiteilija on tehnyt mittavan taustatyön selvittäessään ja kerätessään aineistoa teokseensa. Historiallisista lasinegatiiveista valmistetut kuvat vuoden 1918 tapahtumista Tampereella ovat vaikuttavia itsessäänkin, mutta tekijän yhdistettyä ne huolellisesti samoihin paikkoihin Tampereen katukuvaan 2017, kokonaisuus luo hiljentävän vaikutuksen. Teos on yhtä aikaa ajaton ja ajankohtainen".

Videoteoksen IBIDEM (lat. samassa paikassa) taustalla on Juha Suonpään isoisän henkilökohtainen tarina sisällissodan ajalta.

- Tietoisuus omasta historiastamme on tärkeää, jotta voimme luoda rakentavan merkityssuhteen menneen ja tulevan välille. Konfliktien jälkeen on tärkeää kohdata tapahtunut, jotta uusi "me" voi muodostua. Sodan kokeneet korostavat julmuuksien muistissa säilyttämisen tärkeyttä, jotta vastaavat mielettömyydet voitaisiin estää.

Ryhmätyötä ja uusia työtapoja

Juha Suonpää toimii TAMKin kansainvälisen Media and Arts -koulutuksen visuaalisen kulttuurin yliopettajana. Hän kertoo, että videoinstallaatio syntyi opettajien ja opiskelijoiden monialaisessa työryhmässä.

- Teos on yksi esimerkki Media and Arts -ohjelman digitaalisen ajan kuvataiteen luonteesta ja Fine Art -polun uusista suuntauksista. Asiantuntijoina ovat toimineet mm. Prodigious-hankkeen projektipäällikkö Kalle Tammi ja Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen lehtori Ilkka Tasanen. Fine Art -opiskelijat ovat hankkineet uutta, taiteen ja tekniikan yhdistävää osaamista ristiinopiskelun avulla.

Suonpään työryhmä kokeili ennakkoluulottomasti uusia työtapoja ja digitaalisten laitteiden soveltuvuutta nykytaiteen ilmaisuun. Tällaiset kokeilut vievät nykytaidetta eteenpäin ja synnyttävät uusia kuvataiteilijan toimenkuvia, kuten pistepilvieditoija ja installoija.

- Yksilötyön sijaan korostuu ryhmätyön merkitys. Kansainvälinen virtuaalinen kommunikaatio mahdollistaa jopa mantereiden välisen yhteistyön. Pilvipalvelut ovat muun muassa mahdollistaneet teoksen äänisuunnittelun ja sävellystyön Suomen, Meksikon ja Yhdysvaltojen välillä, Suonpää kuvailee työprosessia.


Backlight '17 -festivaalin kansainvälisten valokuvataiteilijoiden yhteisnäyttely Itsenäisyyden rajat on avoinna Tampereen taidemuseossa 9.9.–29.10. Siellä on nähtävissä myös videoinstallaatio IBIDEM (lat. samassa paikassa), kesto 19 min 18 sek.
http://backlight.fi/2017-exhibition/2017-artists/2017-juha-suonpaa/

Teokseen liittyvä yleisötilaisuus Muistin merkitys on lauantaina 7.10. klo 13–15 Tampereen taidemuseossa. Alustajina ovat mm. Vapriikin kuva-arkiston tutkija Antti Liuttunen ja TAMKin visuaalisen kulttuurin yliopettaja, taiteen tohtori Juha Suonpää. Yleisöllä on mahdollisuus tuoda asiantuntijoiden arvioitavaksi vuodelta 1918 peräisin olevia valokuvia.

 

Kuva: Juha Suonpää

IBIDEM yhdistää kasvoja sadan vuoden takaa, sisällissodan vuodelta 1918, samoille tapahtumapaikoille nyky-Tampereen katukuvassa.


Lisätietoa: Juha Suonpää, p. 0400 120 544, juha.suonpaa@tamk.fi

 

Kutsu Savon Sanomille

$
0
0

 

Nuori Yrittäjyys ry ja Suomen Yrittäjät haluavat kutsua Savon Sanomat yksinoikeudella jutuntekoon Osaavia opettajia –yrittäjyysleirille to 28. – pe 29.9.
Paikka: Metsäkartano, Metsäkartanontie 700, Rautavaara 

Koulutuksen aikana on hieno mahdollisuus haastatella opettajia ajankohtaisista kouluelämään liittyvistä aiheista.

Miten ja millaisia koulu tarjoaa oppilailleen valmiuksia työelämään?
Mitkä ovat koulun suurimmat haasteet muuttuvassa koulu- ja työelämässä?
Miksi yrittäjyyskasvatus on juuri nyt niin tärkeää.
Etc.

Vuorokauden mittainen koulutus on suunnattu yrittäjyyskasvatuksen parissa työskenteleville opettajille, joita saapuu yhteensä 15 Kuopion ympäristöstä. 

Mukana koulutusta järjestämässä ovat Savon aikuis- ja ammattiopisto, Savonia ja ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

Ohjelma

To 28.9.2017 

14.30 Lähtö Kuopiosta, leiri käynnistyy

16.30 Saapuminen ja päivällinen 

22.00 Leiripäivän ohjattu ohjelma päättyy 

 

Pe 29.9.

7.00 Aamiainen

7.30 Leiri jatkuu

11.45 Lounas

13.45 Lähtö Kuopioon

15.30 Saapuminen Kuopioon, leiri päättyy 

 

Ettehän epäröi kysyä mikäli haluatte lisätietoja.

Ystävällisesti, 

Toni Immonen
viestintäpäällikkö
Nuori Yrittäjyys ry
+358 400 758 495

www.nuoriyrittajyys.fi
www.facebook.com/nuoriyrittajyys
@NuoriYrittajyys 

Kotikoneelta tutkintoon ja työhön lähiseudulle

$
0
0

Opiskelijahaku bioanalytiikan uudenlaiseen verkkokoulutukseen on käynnissä

Korkeakoulututkintoon johtava verkkokoulutus käynnistyy taas tammikuussa 2018 Kajaanissa, Kemissä, Kokkolassa ja Rovaniemellä. Joka paikkakunnalla pääsee aloittamaan seitsemän uutta bioanalyytikko-opiskelijaa ja yksi avoimen AMK:n opiskelija.

Pääosin kotipaikkakunnalla verkkovälitteisesti suoritettavat opinnot ja käytännön harjoittelujaksot antavat pätevyyden bioanalytiikan asiantuntija-ammattiin ja hyvät työllistymisnäkymät. – Käytännössä kaikki edellisessä koulutuserässä aloittaneet ovat jo opiskelujensa aikana saaneet oman alansa työtehtäviä lähiseuduiltaan. Jo ensimmäisen opintovuoden jälkeen opintovuoden jokaisella opiskelijalla oli kesätyöpaikka omalta alalta. Osaajat revitään käytännössä kotikoneilta töihin, kertoo tutkinnon tutor-opettaja Elina Hotanen Metropoliasta. Etenkin pohjoisessa Suomessa bioanalyytikon tutkinnon suorittanut sijoittuu laboratoriohoitajan tehtäviin yleensä terveyskeskuksiin tai keskussairaalaan.

Koulutuksen järjestää pääkaupunkiseudulla sijaitseva Metropolia Ammattikorkeakoulu toista kertaa yhteistyössä paikallisten ammattikorkeakoulujen ja työelämän kanssa. Koulutusmuotoa kutsutaan myös satelliittikoulutukseksi sen monimuotoisen ja erityisen toteutustavan vuoksi. Haku koulutukseen on käynnissä juuri nyt – 21.9.2017 saakka.

 Verkko-opiskelu tuo opiskelun lähelle ja valmentaa tehokkaasti tulevaan työhön

Satelliittikoulutus soveltuu erityisen hyvin hakijoille, jotka haluavat opiskella ammattiin omalla kotipaikkakunnalla tai sen tuntumassa. Pääosin verkon välityksellä ja siten usein myös ajasta riippumaton koulutusmuoto tarjoa mahdollisuuden opiskeluun perheen, harrastusten ja muun elämän ohessa – samoin kuin työttömyysjaksoilla ja uutta ammattiuraa pohdittaessa.

Laboratoriohoitajan työnkuva on monipuolinen ja vaatii itsenäistä vastuunottoa. Saadun opiskelijapalautteen mukaan myös verkossa eli kotitietokoneella opiskelu sinänsä jo edellyttää ja kehittää vahvaa itsekuria ja vastuullisuutta. Opintoja tarjotaan keskitetysti kolmena päivänä viikossa, mutta tehtäviä tehdään paljon myös itsenäisesti, kotona yksin tai etäryhmissä. Oppituntien verkkotallenteet ovat opiskelijoiden käytössä ja myös kerrattavissa vapaasti, mutta rupeamat opiskelulle on itse varattava. – Tavalliseen päiväopiskeluun verrattuna vapaus on kuitenkin satelliittikoulutuksen parhaita puolia, kiteyttää tutor Hotanen palautteita.

Hyvät kädentaidot ja tarkkuus ovat ammatissa tärkeitä. Näitä perustaitoja pääsee vahvistamaan harjoittelujaksoilla, jotka järjestetään kotipaikkakunnalla tai lähikeskussairaalassa. Laboraatioita toteutetaan myös kahden viikon intensiivijaksoina Metropolian kliinisissä oppimisympäristöissä Helsingissä. Näin opiskelijat tottuvat toimimaan monenlaisissa digitalisoituvissa työympäristöissä.

Aiemmat opinnot vauhdittavat opiskelua

Useilla satelliittikoulutukseen hakeutuneista on ollut taustallaan aikaisempi tutkinto tai muita korkeakouluopintoja. Bioanalyytikoiksi on hakeutunut monenlaisia osaajia lähihoitajasta sosionomiin ja laborantista biokemistiin. Aiemmilla opinnoilla on selvästi voinut helpottaa omia opintojaan ja lyhentää uuden tutkinnon opiskeluaikaa. Esimerkiksi röntgenhoitajien vastaavaan koulutusmuotoon keväällä 2015 valituista iso osa valmistui kesän alussa – reilusti vuotta ennakoitua aikaisemmin.

Bioanalyytikon opintoja aiempi korkeakoulututkinto näyttää nopeuttavan ainakin puolella vuodella.  Opiskelija Leena Pyykölä on onnistunut yhdistämään opinnot ja elämänsä ison perheen kanssa. Hän valmistuu jouluna etuajassa Kokkolasta, aloitusryhmänsä ensimmäisten joukossa.

Työvoimatarve ohjaa satelliittikoulutusta

Satelliittikoulutuksen perusideana on kouluttaa terveysalan asiantuntijoita, joista maan eri osissa on ollut työvoimavajetta, mutta ei täsmäävää koulutusväylää ennestään. Osaavan työvoiman kipeä tarve näkyykin selvästi bioanalyytikoiden satelliittikoulutuksessa.  – Opinnot voivat hidastua tai viikot kuormittua liiaksi, kun esimerkiksi harjoittelupaikat tarjoavat osa-aikaista tai jopa kokopäivätyötä edistyneille opiskelijoille. Toisaalta ne kuitenkin takaavat monelle pysyvän työpaikan heti tutkinnon valmistuttua, summaa Elina Hotanen tilannetta.

– Hyvä työllistyminen kertoo myös siitä, että uudenlainen koulutusmuoto on onnistunut perustehtävässään: antanut opiskelijoille hyvät työelämävalmiudet.

Lisätiedot:       

Tutkinnon tutor-opettaja Elina Hotanen, puh. 040 630 2052, elina.hotanen@metropolia.fi

Hae opiskelemaan

 

 

Koulujen maksuton kerho- ja harrastetoiminta on taas käynnistymässä

$
0
0

Peruskoululaisille on jälleen tarjolla maksutonta, monipuolista kerho-, harraste- sekä kulttuurilukkaritoimintaa. Aiempien vuosien tapaan toimintaa järjestetään kaikilla koululla. Tarjolla on kaikkiaan yli 250 kerhoa.  

Tänä lukuvuonna 2017 - 2018 koulun kerhotoiminnan tarjonnassa on muun muassa sirkusta, puuha-, eläin-, tietotekniikkakerhoa sekä erilaisia liikunnan, musiikin ja kädentaitojen kerhoja. Kulttuurilukkarikerhoina järjestetään esimerkiksi käsityö, - animaatio, - nukketeatteri- ja sarjakuvakerhot.

Oppilaat voivat osallistua mihin tahansa itseään kiinnostavaan kerhotoimintaan riippumatta siitä, missä sitä järjestetään. Kerhon voi valita läheltä kotia tai mielenkiinnon kohteiden mukaan omalta asuinalueelta tai koko kaupungin alueelta. Kerhot voivat olla muutaman kerran tapaamisia tai kestää koko lukuvuoden.


Kerhotarjontaa löytyy niin ala- kuin yläkouluikäisille

Kerhoja järjestetään kaikilla alakouluilla koulun tiloissa. Yläkoululaisille suunnatut kerhot järjestetään pääsääntöisesti keskitetysti palveluntuottajien tiloissa keskustassa. Kerhot järjestetään joko ennen koulupäivän alkua tai koulupäivän jälkeen.

Lukuvuonna 2017 - 2018 lisätään 3.-9-luokkalaisten mahdollisuuksia tutustua erilaisiin harrastuksiin. Kerhotoimintaa suunnataan myös vähän harrastaville 7.-9. -luokkalaisille sekä alueille, joissa on tarjolla vähän harrastetoimintaa lapsille ja nuorille.

Tarjolla on siis monenlaista harrastetoimintaa Parkourista luovaan maalaukseen. Kerhotarjonta on koottu palvelualueittain ja edelleen kouluittain. Palveluntuottajien tiloissa keskustassa järjestettävät kerhot löytyvät omana osionaan. Kerhokohtaiset tiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät kaupungin koulujen Peda.net-oppimisympäristösivustolta osoitteesta https://peda.net/lahti/njk


Kerhoja toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä

Koulun kerhotoimintaa toteuttaa koulun henkilöstö yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa kuten esimerkiksi eri seurojen, yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Kerhot ovat pääosin alansa ammattilaisten suunnittelemia ja toteuttamia.

Kerho- ja harrastetoimintakonaisuus muodostuu perusopetuslain mukaisesta koulujen kerhotoiminnasta ja sitä täydentävästä kulttuurilukkarista sekä muusta harraste- ja pienryhmätoiminnasta. Kulttuurilukkaritoimintaa koordinoidaan Lastenkulttuurikeskus Efektin kautta.

Kaikki Lahden koulut ovat myös Liikkuvia kouluja. Jokaisella perusopetuksen oppilaalla on mahdollisuus osallistua monipuoliseen liikunnalliseen välituntitoimintaan ja myös kerhotoimintaan. Liikkuvan koulun kerhot mahdollistavat lisäksi tutustumisen erilaisiin lajeihin.

Kerhotoiminnan suunnittelussa on huomioitu koulujen toiveet, palveluntuottajien mahdollisuudet, alueellinen tasa-arvo sekä rahoittajan määrittelemät painopisteet. Koulujen kerhotoimintaa toteutetaan Opetushallituksen rahoituksella. Kulttuurilukkariin sekä Liikkuvaan kouluun rahoitusta saadaan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.  

Lisätietoja:
Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue
Minna Säkkinen-Salminen, minna.sakkinen-salminen@lahti.fi, p. 050 387 8722

Kulttuurilukkariin liittyen
Sari Tuominen, Lastenkulttuurikeskus Efekti
sari.tuominen2@lahti.fi, p. 044 769 8649

Kerhot Peda.net-oppimisympäristösivustolla: https://peda.net/lahti/njk

Viewing all 16497 articles
Browse latest View live