TellusMatch-portaalin avulla Pohjois-Suomen metalli- ja konepaja-alan yritykset pääsevät helpommin hyödyntämään tutkimusyhteisöjen resursseja ja suoraan kiinni alueella tehtävään uusimpaan tutkimustyöhön.
Metalli- ja konepaja-ala on Pohjois-Suomessa merkittävä työllistäjä, joten toimialan jatkuva kehittäminen ja kilpailukyvyn parantaminen ovat avainkysymyksiä alueen tulevaisuuden suhteen. Kehittämistyötä hidastaa mm. se, ettei pk-yrityksillä useinkaan ole suoraa kontaktia alueellaan toimiviin tutkimusorganisaatioihin ja oppilaitoksiin eikä siten myöskään tietoa näiden mahdollisuuksista auttaa yrityksiä. Uusi TellusMatch-portaali yhdistää yritykset ja tutkimus- ja kehittämistyötä tekevät organisaatiot.
Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla käynnistettiin vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaan liiton EAKR-rahoitteinen Meripohjola-hanke. Sen tavoitteena on edistää metalli- ja konepajateollisuuden ja siihen kytkeytyvien pk-yritysten uudistumista, kilpailukyvyn kasvua ja kansainvälistymistä. Meripohjola on yksi Pohjois-Pohjanmaan liiton suurimmista hankkeista ja koko Pohjois-Suomen asia. Yhteistyöhanke tulee hyödyntämään tulevaisuudessa muitakin toimialoja. Meripohjola-verkostossa ovat mukana kaikki laajan hankealueen korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot sekä julkiset yrityskehittäjät.
TellusMatch
Yksi yhteistyön tuloksista on TellusMatch-toimeksiantojen portaali, joka on uudenlainen yritysten ja tutkimuslaitosten kohtaamiskanava nimenomaan pk-yritysten kehitystyötä varten.
TellusMatch-portaali rakennettiin mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi huolellisen suunnittelun ja perusteellisen testauksen avulla. Peruslähtökohtana oli yrityksen tarpeen joustava käsittely ja matala käyttöönottokynnys.
Kilpailutuksen perusteella tekijäksi valikoitui Alten Finland Oy:n paikallinen yksikkö.
TellUs Match -portaali:
- On suunnattu tällä hetkellä metalli- ja konepajateollisuuden yrityksille
- yhdistää yritysten TKI-tarpeet ja oppilaitosten tutkimus- ja asiantuntijaosaamisen sekä löytää oikeat yhteistyökumppanit
- mahdollistaa suoran yhteyden neljän oppilaitoksen asiantuntijoihin sekä 45:en tekniikan alan tutkimusryhmään
- helposti laajennettavissa uusille toimialoille ja tutkimusorganisaatioille
- ohjaa yrityksen tarpeen suoraan oikealle asiantuntijalle.
Yhteistyön tuloksena syntyy:
- Harjoittelu
- Opinnäytetyö
- Opiskelijaprojekti
- TKI-projekti (hankevalmistelu)
- Mittaus- ja testauspalveluja
- Tuotannon ja prosessien kehittämispalveluja
- Innovaatiosta prototyyppi
- Prototyypistä tuote
www.tellusmatch.fi
Meripohjola
Pohjois-Suomen tutkimusorganisaatiot yhdistivät voimansa Meripohjola-hankkeen toimesta. Hanketta hallinnoi Raahen seudun yrityspalvelut. Osatoteuttajina toimivat Ylivieskan seutukuntayhdistys ry, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Oulun kaupunki/BusinessOulu, Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Oulun ammattikorkeakoulu Oy, Centria ammattikorkeakoulu Oy ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti FMT tutkimusryhmä.
www.meripohjola.fi
Lisätietoja:
Markku Kemppainen, ohjelmajohtaja, Raahen seudun yrityspalvelut
040 135 6975 tai markku.kemppainen@raahe.fi
Jukka Rantakari, kehittämispäällikkö, Raahen seudun yrityspalvelut
040 830 3013 tai jukka.rantakari@raahe.fi
www.rsyp.fi
TellusMatchin taustavoimat eli Meripohjolan tutkimusorganisaatiot:
Oulun yliopisto
Vuonna 1958 perustettu, runsaan 14 000 opiskelijan ja lähes 3000 työntekijän muodostama tutkimus- ja koulutusyhteisö on Suomen monitieteisimpiä ja suurimpia yliopistoja. Oulun yliopiston kymmenen tiedekuntaa ja monet erikoistuneet tutkimusyksiköt luovat perustan monitieteiselle tutkimukselle, uusille innovaatioille ja uusien osaajien kouluttamiselle työelämän vaativiin tehtäviin. Tutkintoja suoritetaan lähes 3 000 vuodessa.
OAMK
Oulun ammattikorkeakoulu on pohjoisen Suomen johtava, monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka luo toiminnallaan ja osaamisellaan elinvoimaa ja hyvinvointia pohjoiseen. Oamk:lle on ominaista työ- ja elinkeinoelämää sekä omaa toimintaa uudistava ketterä kokeilukulttuuri. Vahvuutena on Oulun seudun ICT-osaaminen. Digitalisaatio on yksi neljästä painoalueestamme. Muut kolme ovat energiatehokas rakentaminen pohjoisiin olosuhteisiin, monialaiset liiketoiminta- ja yrittäjyysvalmiudet sekä uudistuva ammattikorkeakoulun opettajuus ja opettajankoulutus.
Lapin AMK
Lapin AMK toimii Kemissä, Rovaniemellä ja Torniossa, ja se on Suomen pohjoisin ammattikorkeakoulu. Yritysten syntyminen, kasvu ja kansainvälistyminen ovat Lapin elinehto. Lapin AMK kiinnittää erityishuomiota yrittäjyyden ja yritysten kehittämiseen. Yritysten tarpeisiin vastataan tuotteistetuilla koulutus-, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalveluilla. Vuoden 2014 alussa opiskelijoita oli noin 5600 ja henkilökuntaa 560.
Centria AMK
Centria-ammattikorkeakoulu on Keski-Pohjanmaan Kokkolassa, Pohjanmaan Pietarsaaressa ja Pohjois-Pohjanmaan Ylivieskassa toimiva korkeakoulu, jossa on noin 3200 opiskelijaa. Centria-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyksikkö Centria tutkimus ja kehitys työllistää noin 70 henkilöä. Tutkimus- ja kehityshankkeita on käynnissä vuosittain noin 60.