Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16497 articles
Browse latest View live

Turun AMK:n koulutusosaamiselle kysyntää

$
0
0

Turun ammattikorkeakoulun koulutusosaamiselle on kysyntää maailmalla. Neljän korkeakoulun opettajia Armeniasta, Georgiasta, Valko-Venäjältä ja Kazakstanista tutustui viikon ajan Turun AMK:n käytännönläheisiin oppimismenetelmiin tavoitteenaan saada ideoita oman koulutusjärjestelmänsä uudistamiseen.

Vierailu ja koulutus järjestyi osana Ruotsin Kuninkaallisen Teknisen korkeakoulun (KTH) koordinoimaa InnoCENS-hanketta, jota rahoittaa EU:n Erasmus-ohjelma.
- Vieraat ovat erittäin uudistushaluisia ja vastaanottavaisia, kiittelee kurssin kouluttajana toiminut koulutusjohtaja Liisa Kairisto-Mertanen.

Kaikkiaan 24 korkeakouluopettajaa Armeniasta, Georgiasta, Valko-Venäjältä ja Kazakstanista sai intensiivikurssilla annoksen innovaatiopedagogiikkaa, Turun AMK:ssa kehiteltyä käytäntölähtöistä oppimistapaa.

Innovaatiopedagogiikka on oppimisote, joka pyrkii kehittämään opiskelijoiden innovaatiovalmiuksia korostamalla monialaisuutta, käytännönläheistä projektien ja yritystoimeksiantojen kautta tapahtuvaa oppimista, kansainvälisyyttä sekä viestintä- ja tiimityötaitoja. Esimerkkinä tästä on Projektipaja, jossa opiskelijat eri aloilta muodostavat sekaryhmiä ja työskentelevät projektimaisesti toimeksiantojen parissa opintojen ensimmäisen syksyn ajan.

Koulutettavien opettajien tehtävänä on suunnitella yhden insinööriopiskelijoiden opintojakso uuden oppimistavan mukaisesti.
- Viikon aikana innovaatiopedagogiikan ajatus on kirkastunut. Se on meille myös keino lisätä sekä opiskelijoiden että opettajien motivaatiota, toteaa Elmira Faizova Kazakstanin Taraz State yliopistosta. 
- Perustamme yliopistoon innovaatiokeskuksen ja saimme työpajasta oppia kuinka järjestää ryhmien toiminta tehokkaasti, jatkaa Gaioz Partskhaladze, Batumi Shota Rustaveli State -yliopistosta.


Digiviikon kick-off Turun ammatti-instituutissa 26.9.

$
0
0

Turun ammatti-instituutissa ja muissa Varsinais-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa vietetään lokakuun alussa digiviikkoa. Viikon aikana opetukseen tuodaan aloille soveltuvilla tavoilla simulaattoreita, virtuaalilaseja, erilaisia pelejä, verkkomateriaalia ja mahdollisesti myös 3D-tulostusta.

Turun ammatti-instituutti järjestää koko henkilöstölleen digiviikkoon liittyvän kick-off -tilaisuuden tiistaina 26.9. kello 13 - 16 TAIn Opetusravintola Taidon tiloissa (Lemminkäisenkatu 14 - 18 B). Medialla on mahdollisuus osallistua tilaisuuteen ja kokea, mitä digitaalisuus on tänä päivänä.

Tilaisuuden aikana on mahdollisuus osallistua kolmeen erilaiseen pajaan. Pajoissa saadaan virikkeitä siihen, mitä digitaalisuus on ja miten sitä voi monipuolisesti hyödyntää opetuksessa. Pajoja vetävät opiskelijat, opettajat ja työelämän edustajat. Opiskelijat esittelevät, miten itse ovat hyödyntäneet digitaalisuutta opinnoissaan ja arjessaan. Työelämän edustajat kertovat, miten digitaalisuus näkyy päivittäisessä työssä ja minkälaista osaamista työnhakijoilta halutaan.

Digiviikko 2. - 6.10.2017 kuuluu osaksi opetustoimen täydennyskoulutushanketta nimeltään DigiRoihu. Hankkeen tavoitteena on tukea uuden pedagogiikan kehittämistä ja käyttöönottoa. Hankkeesta halutaan erityisesti vahvistaa opettajien teknologiataitoja. DigiRoihun koulutuksiin on jo osallistunut lähes 500 eri opettajaa eri oppilaitoksista.

Kick-off -tilaisuuteen ilmoittautumiset ja lisätietoa:

Jarmo Linkosaari
Lehtori
jarmo.linkosaari@turku.fi
050 5185811

Tuike Kankare
Kehittämiskoordinaattori
tuike.kankare@turku.fi
044 9073 954

 

Oopperalaulaja Juha Uusitalon laulukurssi laulun opiskelijoille ja harrastajille

$
0
0

Siuntion Lauluakatemian lukukausi 2017-2018 käynnistyy

Ympäri vuoden laulukursseja ja konsertteja järjestävän Siuntion Lauluakatemian lukukausi 2017-2018 käynnistyy. Lauluakatemian taiteellinen johtaja, oopperalaulaja Juha Uusitalo pitää kurssin laulun opiskelijoille ja harrastajille 13.-15. lokakuuta hotelli Cumulus Resort Siuntion Lepopirtillä. Kurssi koostuu henkilökohtaisesta musiikin ja laulun opetuksesta, josta vastaa Uusitalo yhdessä kurssin pianisti Maritta Mannerin kanssa. 

– Lauluakatemian tavoitteena on yhdessä oppilaan kanssa löytää suuri rakkaus musiikkiin, joka avaa tien kohti taiteen vuorovaikutusta esiintyjän ja yleisön välillä. Vapaa laulu on oma henkilökohtainen tavoitteeni, jota kohti haluan ohjata myös oppilaitani, Uusitalo sanoo.

Uusitalo uskoo myös, että laulaessa on aina ennen muuta kerrottava tarina, joka vaatii laulajalta heittäytymistä ja läsnäoloa.


Tiia Pelkonen. Kuva: Kauko Ollila

– Säveltäjä Giuseppe Verdin mukaan ylimpänä on aina sana. Aito läsnäolo, heittäytyminen, synnyttää karismaa, joka auttaa kerrottavan tarinan esittämisessä.


Timo Uusitalo (vas.) ja Juha Uusitalo. Kuva: Kauko Ollila.

Laulajan täytyy rakastaa ja haluta musiikkia

Uusitalo valittiin Lauluakatemian uudeksi taiteelliseksi johtajaksi kesäkuussa 2017. Hän on toiminut Lauluakatemian mestarikurssien opettajana vuodesta 2016. Aikaisemmin taiteellisena johtajana toimi oopperalaulaja, sopraano Johanna Rusanen-Kartano, joka perusti Lauluakatemian yhdessä muusikko, pianisti Pami Karvosen kanssa kesäkuussa 2013.

Uusitalon taiteellinen näkemys laulun opetuksessa nojaa musiikin rakastamiseen: muusikolle musiikki on ainoa auktoriteetti. Vapaan äänen voi saavuttaa vain haluamalla musiikkia, Uusitalo sanoo.

Laaja-alainen pianisti Maritta Manner


Maritta Manner.

Kurssin pianisti Maritta Manner työskentelee aktiivisesti pianistina. Hänet tunnetaan niin laulajien kuin muidenkin instrumentalistien kanssamusisoijana sekä säestäjänä (mm. Tampereen ammattikorkeakoulu), orkesterisoittajana (mm. Kaartin soittokunta, Tampere Filharmonia, Jyväskylä Sinfonia, Helsinki Sinfonietta) ja teatteripianistina (mm. Tampereen työväen teatteri, Helsingin kaupunginteatteri). Hän voitti ensimmäisen sijan Helsinki Lied -kilpailussa 2015 tenori Juho Punkerin kanssa.

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 30.9.2017 ja kurssille mahtuu kahdeksan oppilasta. Kurssipaikka vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä. Kurssin hinta on 355 euroa. Kurssi-ilmoittautumiset osoitteeseen: kurssit@lauluakatemia.com. Kurssin lisätiedot ja tietoa tulevista kursseista: www.lauluakatemia.com.


Lisätietoja medialle:

Kauko Ollila
puheenjohtaja
Siuntio Laulaa Ry.
p. 040 3424369
www.lauluakatemia.com
Lauluakatemian Facebook-sivu


Siuntio Laulaa Ry - Lauluakatemia

Siuntio Laulaa Ry:n järjestämän Lauluakatemian tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää akustista lauluharrastusta sekä edistää ja tukea laulumusiikkitoiminnan kehitystä Suomessa. Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan pääasiallisesti järjestämällä kursseja,  koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, konsertteja, harjoittamalla julkaisutoimintaa sekä tekemällä yhteistyötä muiden klassisen laulun toimijoiden kanssa. www.lauluakatemia.com


 

 




Uusi opas auttaa taloushallinnon digitalisoimisessa

$
0
0

Turun ammattikorkeakoulu on julkaissut oppaan sähköiseen taloushallintoon siirtyville. Opas on suunnattu erityisesti pienille yrityksille ja ammatinharjoittajille.

Digitalisoituminen, sähköinen asiointi ja pilvipalveluiden yleistyminen muuttavat merkittävästi yrityksen taloushallintoa. Digitalisaation hyötyjä ovat esimerkiksi sähköiset tietokannat ja palvelut, joihin päästään käsiksi vuorokauden ympäri paikasta riippumatta.

– Digitalisointi aloitetaan tyypillisesti siirtymällä sähköiseen laskutukseen, jonka jälkeen on luontevaa kehittää ketjua automatisoimalla esimerkiksi kirjanpitoa ja viranomaisraportointia. Useat viranomaiset edellyttävät sähköistä asiointia, mikä osaltaan edistää digitalisaatiota, laskentatoimen lehtori Pirjo Varanka Turun ammattikorkeakoulusta kertoo. 

Käytännönläheiset ohjeet muutoksen tueksi

Oppaan tarkoituksena on alentaa digitaalisten palveluiden aloituksen kynnystä ja rohkaista yrityksiä ottamaan niiden hyödyt käyttöön. Opas soveltuu myös yksityishenkilöille sähköisen asioinnin tueksi.

– Sähköisten palveluiden käyttöönotto on helppoa eikä välttämättä vaadi merkittäviä taloudellisia uhrauksia, Varanka kuvailee.

Miten toimii sähköinen allekirjoitus? Miten siirtyä verkkolaskutukseen? Mitä tarkoittaa tietoturvallinen tunnistautuminen? Digitalous – opas sähköisen taloushallinnon käyttöönottajille vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Lisäksi opas esittelee pilvipalvelujen käyttömahdollisuudet sekä keskeisiä digitaaliseen asiointiin liittyviä lakeja ja säännöksiä. Ladattavan oppaan linkeistä pääsee suoraan palveluihin ja toimintoihin. Koska ala kehittyy ja palvelut muuttuvat nopeasti, lukija pääsee näin linkeistä käsiksi ajantasaisimpaan tietoon.

Opas on vapaasti ladattavissa verkossa ja se on mahdollista tilata maksua vastaan painettuna Turun AMK:n julkaisukauppa Lokista.

Lisätietoja:

Pirjo Varanka, lehtori, liiketalouden koulutusohjelma, Turun ammattikorkeakoulu, puh.040 355 0320, pirjo.varanka@turkuamk.fi

Leo Stranius on nimitetty Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtajaksi

$
0
0

Kansalaisareena on ainoa kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Järjestön uudeksi toiminnanjohtajaksi on nimitetty HM Leo Stranius, 43, 18.10.2017 alkaen nykyisen toiminnanjohtajan siirtyessä eläkkeelle.

Leo Stranius on aiemmin toiminut mm. Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana.

– Odotan innolla, että pääsen jatkamaan Anitta Raitasen työtä suomalaisen vapaaehtoistyön edistämiseksi. Kansalaisareenan työhön olen tutustunut niin hallinnon työryhmissä, hankkeiden kautta kuin eri tapahtumissakin. Erityisen suuresti arvostan Kansalaisareenan taitoa toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana sekä kykyä toteuttaa monia hienoja hankkeita esimerkiksi vertaistuen ja nuorten vapaaehtoistoiminnan edistämiseksi. Laajasti tunnettu on myös esimerkiksi järjestön Vuoden vapaaehtoinen -palkinto, Leo Stranius sanoo ja jatkaa:

– Suuri osa suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä ja tällä työllä on paljon annettavaa myös kansainvälisesti. Kansalaisareena on paikka, jossa päästään yhdessä muiden kanssa edistämään suomalaista hyvinvointia ja lähiyhteisöjen elinvoimaisuutta.

Koko Kansalaisareenan hallitus suhtautuu innostuneesti Straniuksen valintaan. Puheenjohtaja Markku Vaittinen on vakuuttunut siitä, että uusi toiminnanjohtaja jatkaa Kansalaisareenan dynaamisen toiminnan kehittämistä.

– Leo Stranius on erittäin aikaansaava ja ulospäinsuuntautunut ja hänellä on laajat verkostot, kiteyttää Vaittinen.

 

Kansalaisareena toteuttaa vapaaehtoistyön vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä yhdessä Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän sekä laajan kentällä toimivan järjestö- ja yhteisöverkoston kanssa. Lisätietoa liiton toiminnasta www.kansalaisareena.fi.

 

Lisätietoja:

Kansalaisareenan hallituksen puheenjohtaja Markku Vaittinen, p. 0400 812 974

Toiminnanjohtaja Anitta Raitanen, p. 050 442 0429

Leo Stranius, p. 040 754 7371

Seminaarinmäen lukuiltojen aiheina kansakouluaikojen rakkaat läksykirjat

$
0
0

Lukuillat näyttelykeskus Soihdussa joka toinen torstai kello 17.00–19.00.

Yliopiston tiedemuseon ja ikääntyvien yliopiston yhteistyönä toteutettavat lukuillat jatkuvat.

Lukuiltojen aiheena ovat kansakouluaikojen oppikirjat. Lukijoina on tuttuja jyväskyläläisiä, ja keskusteluja luotsaa Virpi Kaartinen. Lukuillat alkavat klo 17.

Näyttelykeskus Soihtu, Tissarin kokoelmasali (S-rakennus, S110).
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Syksyn ohjelma:

21.9:   Aapinen ja sen historia eri aikoina - Elina Kujanpää

5.10:   Lukukirjojen viisaudet Maamme-kirjasta 1950-luvulle -  Erkki Laakso

19.10: Uskonto: Katekismus ja Raamatun kertomuksia - Eivor Pitkänen

2.11:  Historian opetuksen painopisteet muutoksessa - Jorma Lempinen

16.11: Kotiseutu- ja ympäristötiedosta maailmalle - Marja Tuononen

30.11: Tietoa luonnosta ja kasveista

14.12: Laulukirjoja ja yksinlaulukokeita; laulamme 100-vuotiaalle isänmaalle - Pekka Kuokkala

Lisätietoja:
Virpi Kaartinen, virpi.kaartinen@gmail.com

https://www.jyu.fi/erillis/museo/ajankohtaista-1/seminaarinmaen-lukuillat-joka-toinen-torstai-nayttelykeskus-soihdussa

100 merkittävää suomalaista tietokirjaa -näyttely Ruskon kirjastossa – Avajaisissa 9.10. vieraana Kirsi Vainio-Korhonen

$
0
0

Suomalaisen tietokirjallisuuden merkittäviä teoksia esittelevä näyttely on esillä Ruskon pääkirjastossa (os. Vanhatie 4) ajalla 9.10.–10.11.2017. Avajaisissa maanantaina 9. lokakuuta vieraana on tietokirjailija Kirsi Vainio-Korhonen. Näyttelyn esittelee Joel Kuortti.

Joel Kuortin ja Jukka-Pekka Pietiäisen teokseen 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa – Abckiriasta Mustaan orkideaan pohjautuva näyttely esittelee tietokirjallisuuden eri lajit ja kunkin lajin merkittävät suomalaiset teokset. Roll-up-näyttely kiertää Suomea jo neljättä vuotta.

100 merkittävää suomalaista tietokirjaa -näyttely ei pyri muodostamaan tietokirjakaanonia. Niin näyttelyn kuin sen pohjana olevan teoksen tarkoitus on haastaa katsoja ja lukija pohtimaan, ovatko juuri mukaan valitut teokset ansainneet paikkansa sadan joukossa. Entä mitä listalta puuttuu? Roll-up-näyttely on toteutettu Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen tuella.


AVAJAISTEN OHJELMA MAANANTAINA 9.10.2017
Paikka: Ruskon pääkirjasto, Vanhatie 4, 21290 Rusko

klo 17.00–17.30
NÄYTTELYN AVAJAISET
Joel Kuortti esittelee 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa -näyttelyn.

klo 17.30–18.15
TIETOKIRJAILIJAVIERAANA KIRSI VAINIO-KORHONEN
Joel Kuortti haastattelee tietokirjailija Kirsi Vainio-Korhosta.


Vainio-Korhonen ja Kuortti ovat haastateltavissa näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Kirsi Vainio-Korhonen on Turun yliopiston Suomen historian professori, joka on perehtynyt erityisesti sukupuolihistoriaan ja naisten työn historiaan. Monet hänen teoksensa kuvaavat 1700- ja 1800-luvun arkisia asioita ja henkistä ilmapiiriä. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat mm. Ujostelemattomat. Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa (2012) ja Lemmen ilot ja sydämen salat. Suomalaisen rakkauden historiaa (2015), joista jälkimmäinen on tehty yhdessä Anu Lahtisen kanssa.

Joel Kuortti on Turun yliopiston englantilaisen filologian professori, tietokirjailija, suomentaja ja bibliofiili. Tieteellisen tutkimuksen lisäksi hän julkaissut muun muassa teoksen Yliopistoon! Kaunokirjallisia kuvauksia akateemisesta maailmassa (2013).

100 merkittävää suomalaista tietokirjaa -näyttely
Ruskon pääkirjasto, Vanhatie 4, 21290 Rusko
9.10.–10.11.2017

Avajaisiin ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Jukka-Pekka Pietiäinen | Toiminnanjohtaja | Suomen tietokirjailijat ry
jukka-pekka.pietiainen@suomentietokirjailijat.fi | 050 543 9891
www.suomentietokirjailijat.fi

JAMKin englanninkielinen koulutus menestyi syksyn yhteishaussa

$
0
0

Syksyn 2017 yhteishaku päättyi tänään keskiviikona klo 15.00. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa oli tarjolla 125 opiskelupaikkaa. JAMKiin haki yhteensä 2223 nuorta ja aikuista, joista 1020 laittoi ykköstoiveeksi JAMKin. Hakijamäärä kasvoi viime vuodesta.

Ensimmäistä kertaa syksyn haussa oleva englanninkielinen Bachelor’s degree programme in International Business -koulutus on herättänyt suurta kiinnostusta myös EU/ETA-alueen ulkopuolisissa hakijoissa, jotka maksavat opiskelustaan lukuvuosimaksun. 25 paikkaa tavoittelee yhteensä 277 ensisijaista hakijaa.

Sosiaali- ja terveysalalla sairaanhoitajakoulutuksen aloituspaikoista 20 on varattu päiväopintoihin ja 20 monimuotototeutukseen. Päivätoteutukseen on ensisijaisia hakijoita 156 ja monimuotototeutukseen 162. Kätilökoulutuksessa on tarjolla 20 paikkaa päivätoteutukseen, paikkoja tavoittelee 187 henkilöä. Ensisijaisia hakijoita sosiaali- ja terveysalalla on yli 8 hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohden.

Uutena tarjolla on ensimmäisenä Suomessa, englanniksi toteutettava Full Stack-ohjelmistotuotannon YAMK-koulutus. Ajankohtaisessa koulutuksessa perehdytään ohjelmistotuotannon koko elinkaareen: palvelumuotoiluun, käyttöönottoon ja ylläpitoon. Koulutus kiinnosti 38 hakijaa.

Opiskelijavalinnat julkaistaan viimeistään 24.11.2017. Oman tilanteen voi tarkastaa opintopolku.fi-palvelusta. Opinnot alkavat tammikuussa 2018.

Lisätietoja:
Hakijapalvelut, 040 556 0409, hakijapalvelut(a)jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

 


VAMKiin 400 hakijaa syksyn yhteishaussa

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakouluun VAMKiin haki keskiviikkona 20.9. päättyneessä korkeakoulujen syksyn yhteishaussa yhteensä 397 hakijaa. Valtakunnallisesti hakijoita korkeakouluihin oli kaiken kaikkiaan 27 991.

VAMKissa haussa oli sairaanhoitajakoulutus sekä päivä- että monimuoto-opintoina. Päiväopintoina tarjottavaan koulutukseen oli 227 hakijaa 35 aloituspaikkaa kohden. Vastaavasti monimuoto-opintoina työn ohessa suoritettavaan koulutukseen tuli 170 hakemusta 20 aloituspaikkaa kohden.

- Sosiaali- ja terveysalan osaajia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän: alalle syntyy muun muassa hyvinvointiteknologian myötä uusia ja mielenkiintoisia tehtäviä ja työpaikkoja. Myös alan yrittäjyys on kasvussa, toteaa Hanna-Leena Raja-aho VAMKin hakijapalveluista.

AMK-tutkinnon suorittaminen kestää 3,5 - 4 vuotta. Se koostuu yleisistä ja ammatillisista perusopinnoista, suuntaavista ja vapaasti valittavista opinnoista sekä opinnäytetyöstä ja harjoittelusta.

Päivätoteutuksen valintakokeet järjestetään 30.10. ja monimuotototeutuksen 31.10. Valtakunnallinen esivalintakoe järjestetään 12.10. Koulutukset käynnistyvät tammikuussa 2018.

Lisätietoja:

VAMKin hakijapalvelut
Puh. 020 693 323 (vaihde), hakijapalvelut@vamk.fi

Ei me voida vain urheilla

$
0
0

 

Sata vuotta itsenäisenä elänyt kansa on iloinnut urheilijoidensa menestymistä ja surrut epäonnistumisia. Urheilu on tarjonnut esikuvia ja samaistumisen kohteita. Mutta mikä on urheilun rooli tulevaisuudessa? Millaiset konseptit luovat arvoa paitsi yrityksille ja organisaatioille myös laajemmin suomalaiseen yhteiskuntaan? 

Urheilun erityispiirteet, kuten lopputuloksen epävarmuus, voimakkaat tunteet, fanien optimismi, perinteiden arvostaminen ja vahva sitoutuminen mieliurheilijoihin ja -joukkueisiin, muodostavat yhdistelmän, joka tarjoaa arvonluonnin mahdollisuuksia erityisesti brändinrakentamiseen, yritysvastuun kommunikointiin sekä johtajuuden ja yhteisöllisyyden kehittämiseen.

TERVETULOA URHEILUBISNES – NYT JA HUOMENNA -seminaariin

Turun AMK:ssa Lemminkäisenkatu 30, Turku

perjantaina 6.10.2017 klo 11–17

– Urheilubisnes – Nyt ja huomenna -seminaarissa on tarjolla laaja ja kokenut puhujakaarti. Tapahtumassa tarkastelemme urheilun ja liiketoiminnan rajapinnassa avautuvia arvonluonnin mahdollisuuksia monipuolisesti, unohtamatta urheilun yhteiskunnallista ulottuvuutta, toteavat lehtori Jaakko Haltia ja yliopettaja Harri Jalonen Turun AMK:sta.

Urheilun ja liiketoiminnan rajapinnassa avautuvat arvonluonnin mahdollisuudet

Tapahtumassa kuullaan yrityspuheenvuoroja, joissa LähiTapiolan yhteiskuntavastuujohtaja Arto Heinonen, Veikkauksen sponsorointipäällikkö Johanna Kozul ja Nesteen markkinointijohtaja Sirpa Tuomi kertovat, mitä yritykset odottavat urheiluorganisaatioilta. Paavo Nurmi Games -organisaation toimitusjohtaja Jari Salonen avaa kansainvälisen urheilutapahtuman taustoja ja Turun kaupungin liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari kertoo, millaista roolia urheilulle on kaavailtu kaupungin strategiassa. 

Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Fleetwood Town FC:n yhteydessä toimivan Community Trustin johtaja Matt Hilton paljastaa, miten jalkapalloseura integroidaan ympäröivään yhteisöön työskentelemällä mm. kehitysvammaisten, asunnottomien, ikäihmisten ja paikallisten koulujen kanssa.  Suomalaista urheiluseurakenttää tapahtumassa edustavat Porin Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttula ja HJK:n markkinointijohtaja Sari Mikkonen-Mannila.

Seminaarin ohjelma ja puhujaesittelyt osoitteessa: www.csb.fi/au

Tapahtumassa julkaistaan myös teos ”Arvonluonnin pelikirja urheilun ja liiketoiminnan rajapintaan” 

Tapahtuma on osa Tekesin rahoittamaa Arvoa urheilusta -hanketta, joka toteutetaan yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston kauppakorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja parinkymmenen suomalaisen yrityksen ja urheiluorganisaation kanssa.

Lisätietoja:
Jaakko Haltia, lehtori, Turun AMK, jaakko.haltia@turkuamk.fi,  044 907 4966

Harri Jalonen, yliopettaja, Turun AMK, harri.jalonen@turkuamk.fi, 044 907 4964

Uusi portaali yhdistää yritykset, oppilaitokset ja tutkijat

$
0
0

TellusMatch-portaalin avulla Pohjois-Suomen metalli- ja konepaja-alan yritykset pääsevät helpommin hyödyntämään tutkimusyhteisöjen resursseja ja suoraan kiinni alueella tehtävään uusimpaan tutkimustyöhön.

Metalli- ja konepaja-ala on Pohjois-Suomessa merkittävä työllistäjä, joten toimialan jatkuva kehittäminen ja kilpailukyvyn parantaminen ovat avainkysymyksiä alueen tulevaisuuden suhteen. Kehittämistyötä hidastaa mm. se, ettei pk-yrityksillä useinkaan ole suoraa kontaktia alueellaan toimiviin tutkimusorganisaatioihin ja oppilaitoksiin eikä siten myöskään tietoa näiden mahdollisuuksista auttaa yrityksiä. Uusi TellusMatch-portaali yhdistää yritykset ja tutkimus- ja kehittämistyötä tekevät organisaatiot.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla käynnistettiin vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaan liiton EAKR-rahoitteinen Meripohjola-hanke. Sen tavoitteena on edistää metalli- ja konepajateollisuuden ja siihen kytkeytyvien pk-yritysten uudistumista, kilpailukyvyn kasvua ja kansainvälistymistä. Meripohjola on yksi Pohjois-Pohjanmaan liiton suurimmista hankkeista ja koko Pohjois-Suomen asia. Yhteistyöhanke tulee hyödyntämään tulevaisuudessa muitakin toimialoja. Meripohjola-verkostossa ovat mukana kaikki laajan hankealueen korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot sekä julkiset yrityskehittäjät. 

TellusMatch

Yksi yhteistyön tuloksista on TellusMatch-toimeksiantojen portaali, joka on uudenlainen yritysten ja tutkimuslaitosten kohtaamiskanava nimenomaan pk-yritysten kehitystyötä varten. 

TellusMatch-portaali rakennettiin mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi huolellisen suunnittelun ja perusteellisen testauksen avulla. Peruslähtökohtana oli yrityksen tarpeen joustava käsittely ja matala käyttöönottokynnys. 

Kilpailutuksen perusteella tekijäksi valikoitui Alten Finland Oy:n paikallinen yksikkö. 

TellUs Match -portaali:

  • On suunnattu tällä hetkellä metalli- ja konepajateollisuuden yrityksille
  • yhdistää yritysten TKI-tarpeet ja oppilaitosten tutkimus- ja asiantuntijaosaamisen sekä löytää oikeat yhteistyökumppanit
  • mahdollistaa suoran yhteyden neljän oppilaitoksen asiantuntijoihin sekä 45:en tekniikan alan tutkimusryhmään
  • helposti laajennettavissa uusille toimialoille ja tutkimusorganisaatioille
  • ohjaa yrityksen tarpeen suoraan oikealle asiantuntijalle.

Yhteistyön tuloksena syntyy:

  • Harjoittelu
  • Opinnäytetyö
  • Opiskelijaprojekti
  • TKI-projekti (hankevalmistelu)
  • Mittaus- ja testauspalveluja
  • Tuotannon ja prosessien kehittämispalveluja
  • Innovaatiosta prototyyppi
  • Prototyypistä tuote

www.tellusmatch.fi

Meripohjola

Pohjois-Suomen tutkimusorganisaatiot yhdistivät voimansa Meripohjola-hankkeen toimesta. Hanketta hallinnoi Raahen seudun yrityspalvelut. Osatoteuttajina toimivat Ylivieskan seutukuntayhdistys ry, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Oulun kaupunki/BusinessOulu, Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Oulun ammattikorkeakoulu Oy, Centria ammattikorkeakoulu Oy ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti FMT tutkimusryhmä.

www.meripohjola.fi 

Lisätietoja:

Markku Kemppainen, ohjelmajohtaja, Raahen seudun yrityspalvelut
040 135 6975 tai markku.kemppainen@raahe.fi

Jukka Rantakari, kehittämispäällikkö, Raahen seudun yrityspalvelut
040 830 3013 tai jukka.rantakari@raahe.fi 

www.rsyp.fi

 

TellusMatchin taustavoimat eli Meripohjolan tutkimusorganisaatiot:

Oulun yliopisto

Vuonna 1958 perustettu, runsaan 14 000 opiskelijan ja lähes 3000 työntekijän muodostama tutkimus- ja koulutusyhteisö on Suomen monitieteisimpiä ja suurimpia yliopistoja. Oulun yliopiston kymmenen tiedekuntaa ja monet erikoistuneet tutkimusyksiköt luovat perustan monitieteiselle tutkimukselle, uusille innovaatioille ja uusien osaajien kouluttamiselle työelämän vaativiin tehtäviin. Tutkintoja suoritetaan lähes 3 000 vuodessa. 

OAMK

Oulun ammattikorkeakoulu on pohjoisen Suomen johtava, monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka luo toiminnallaan ja osaamisellaan elinvoimaa ja hyvinvointia pohjoiseen. Oamk:lle on ominaista työ- ja elinkeinoelämää sekä omaa toimintaa uudistava ketterä kokeilukulttuuri. Vahvuutena on Oulun seudun ICT-osaaminen. Digitalisaatio on yksi neljästä painoalueestamme. Muut kolme ovat energiatehokas rakentaminen pohjoisiin olosuhteisiin, monialaiset liiketoiminta- ja yrittäjyysvalmiudet sekä uudistuva ammattikorkeakoulun opettajuus ja opettajankoulutus.

Lapin AMK

Lapin AMK toimii Kemissä, Rovaniemellä ja Torniossa, ja se on Suomen pohjoisin ammattikorkeakoulu. Yritysten syntyminen, kasvu ja kansainvälistyminen ovat Lapin elinehto. Lapin AMK kiinnittää erityishuomiota yrittäjyyden ja yritysten kehittämiseen. Yritysten tarpeisiin vastataan tuotteistetuilla koulutus-, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalveluilla. Vuoden 2014 alussa opiskelijoita oli noin 5600 ja henkilökuntaa 560. 

Centria AMK

Centria-ammattikorkeakoulu on Keski-Pohjanmaan Kokkolassa, Pohjanmaan Pietarsaaressa ja Pohjois-Pohjanmaan Ylivieskassa toimiva korkeakoulu, jossa on noin 3200 opiskelijaa. Centria-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyksikkö Centria tutkimus ja kehitys työllistää noin 70 henkilöä. Tutkimus- ja kehityshankkeita on käynnissä vuosittain noin 60.

Oamkin vetovoima syksyn yhteishaussa kasvoi

$
0
0

Keskiviikkona 20.9. päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) 170 aloituspaikkaa haki yhteensä 1 237 hakijaa, joista 733 oli valinnut Oamkin ensisijaiseksi hakutoiveekseen. Syksyn yhteishaussa oli haettavana viisi Oamkin koulutusta:

  • agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot
  • insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka
  • sairaanhoitaja (AMK)
  • sosionomi (AMK)
  • tradenomi (AMK), tietojenkäsittely.

Näistä suosituin oli sosionomikoulutus, jonka 30 aloituspaikkaa haki 680 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita on 369 eli jokaista aloituspaikkaa kohden oli noin 12 ensisijaista hakijaa. Keskimäärin Oamkin vetovoimaisuus oli 4,3 ensisijaista hakijaa aloituspaikkaa kohden. Syksyn 2016 yhteishaussa vastaava luku oli 3,7.

Jokaisen korkeakoulun tulee varata osa aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Oamkin aloituspaikoista 75 prosenttia on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Hakijoista ensikertalaisten osuus oli 66 prosenttia.

Kaikki haussa olleet koulutukset järjestetään monimuotototeutuksena. Koulutuksissa yhdistyvät lähi- ja verkko-opetus, joita järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Monimuotoisuus mahdollistaa joustavamman opiskelun esimerkiksi työn ohessa.

Syksyn yhteishaun valinnat etenevät siten, että valintakokeet järjestetään loka–marraskuussa. Opiskelijavalinnasta ilmoitetaan hakijoille viimeistään 24.11. Opiskelupaikan vastaanottamisesta on ilmoitettava viimeistään 8.12. Varasijoilta hyväksyminen päättyy 18.12.­

Ensi maanantaina 25.9. alkaa hakuaika uuteen yhteisömuusikon erikoistumiskoulutukseen. Koulutus on tarkoitettu musiikki-, kasvatus- tai sosiaali- ja terveysalan soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille, joilla on perustason musiikillinen osaaminen tai vastaavat taidot. Koulutus antaa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa musiikkitoimintaa erilaisissa yhteisöissä. Yhteisömuusikot toimivat erilaisissa yhteisöissä, kuten vanhustenhuollossa, kehitysvammaisten palvelutoiminnassa tai lapsi- ja nuorisotyössä. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Centria-, Jyväskylän, Metropolia, Savonia-, Tampereen ja Turun ammattikorkeakoulujen kanssa.

Lisätietoja koulutuksista saa Oamkin verkkosivuilta osoitteesta oamk.fi/hakijalle.

Lisätietoja:

opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio, 050 383 8442, marita.aikio@oamk.fi                                                                                                                                             

Päijät-Hämeen huolto- ja korjauspalvelut vahvasti esillä Ympäristökylässä 23.9.

$
0
0

Tuotteiden huoltaminen ja korjaaminen ovat osa kiertotaloutta ja voivat tarjota tulevaisuudessa lisää liiketoimintamahdollisuuksia myös Päijät-Hämeen yrityksille. Kiertotalouden perusajatuksena on pitää materiaalit ja niiden arvo kierrossa mahdollisimman pitkään sekä vähentää hukan ja jätteen syntymistä. Nykyinen hallitus on asettanut tavoitteekseen nostaa Suomen kiertotalouden kärkimaaksi vuoteen 2025.

Eurobarometrin mukaan ihmiset mieluummin korjauttaisivat rikkoutuneen tavaran kuin ostaisivat uuden tuotteen. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu, koska tarjolla olevista huolto- ja korjauspalveluista ei ole tarpeeksi tietoa ja palvelut voivat olla hankalasti saatavilla. Palveluita tarjoavat yritykset ovat useimmiten pieniä ja niillä on rajallisesti resursseja toiminnan markkinointiin. Korjaustoiminnan lisäämiseksi tarvitaankin tietoa palveluista sekä muutosta ihmisten ajattelussa ja toimintatavoissa. Tavaroiden huoltaminen ja korjaaminen paikallisissa yrityksissä tukee paikallisia yrittäjiä sekä pitää pääomat omassa maakunnassa.

Lahden ammattikorkeakoulun Kiertoliike-projekti esittelee Ympäristökylässä maakunnan huolto- ja korjauspalveluja sekä jakaa kiertotaloustietoutta. Tapahtuman yleisölle jaetaan kotiin viemisiksi kiertotalousinfolla varustettuja mukeja yhdessä Lahden Työn Paikan kanssa. Teltassa on lisäksi mahdollisuus korjauttaa tai huollattaa puhelimia korvausta vastaan Handle IT-yrityksen toimesta. LAMK:n ympäristötekniikan opiskelijat tekevät tapahtuman ajan yleisön parissa tutkimusta huolto- ja korjauspalveluiden käytöstä.

Ympäristökylä-tapahtuma järjestetään Lanunaukiolla lauantaina 23.9.2017 klo 10.00 – 15.00.

Kiertoliike - Päijät-Hämeen kiertotalousmalli ja uudet liiketoimintamahdollisuudet –projekti toteutetaan vuosina 2016-2018 Euroopan aluekehitysrahaston tuella. Projektia koordinoi LAMK, kumppaneinaan LUT:n Lahden yksikkö, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Muovipoli Oy ja Lahden Työn Paikka Oy.


Lisätietoja: Maarit Virtanen, projektipäällikkö, Lahden ammattikorkeakoulu, puh. 0447081260, maarit.virtanen@lamk.fi

Yhtä aloituspaikkaa kohti 11 hakijaa - Vaasan yliopiston sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriopinnot kiinnostivat syksyn haussa

$
0
0

Vaasan yliopiston sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelmaan tuli 222 hakemusta keskiviikkona 20.9. päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa. Ohjelmaan valitaan 20 opiskelijaa. Viime vuonna hakijoita oli 186.

Vaasan yliopisto toteuttaa sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelmaa Helsingissä. Ohjelmaan valitut opiskelijat suorittavat hallintotieteiden maisterin tutkinnon, jonka pääaine on sosiaali- ja terveyshallintotiede.  Ensimmäisen kerran ohjelma oli haussa syksyllä 2015, ja kesäkuussa 2017 valmistuivat ensimmäiset maisterit.

– Erityisesti opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä joustavaan tapaan tehdä opintoja. Monella heistä opiskelujen lisäksi aikaa vaativat työ ja perhe. Tästä huolimatta he ovat osallistuneet erittäin aktiivisesti myös lähiopintoihin, sanoo yliopistonlehtori Juha Lindell.

– On jopa pieni ihme, että opiskelijat ovat pystyneet etenemään sekä omien että yliopiston suunnitelmien mukaisesti, vaikka työ- ja elämäntilanteet ovat kaikilla erilaiset. Opiskelijoiden yhteishenki ja yhteistyö on ollut myös esimerkillistä. Tämä varmasti johtuu siitä, että tämän kaltainen yliopiston jalkautuminen Helsinkiin ja etenkin vahva yhteistyö Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa on ollut toimivaa ja innostavaa, jatkaa professori Pirkko Vartiainen.

Maisteriohjelman tavoitteena on kouluttaa osaavaa henkilöstöä sosiaali- ja terveysalalle vahvistamalla opiskelijoiden johtamis- ja esimiesvalmiuksia sekä lisätä heidän hallinnollista ja taloudellista osaamistaan.

Valinta maisteriohjelmaan perustuu hakijan aikaisempaan korkeakoulututkintoon ja -opintoihin, valintakoetta ei järjestetä. Korkeakoulut julkistavat opiskelijavalinnan tulokset viimeistään 24. marraskuuta, ja koulutukseen valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 8. joulukuuta.

Lisätiedot:
Professori Pirkko Vartiainen, p. 029 449 8349
Yliopistonlehtori Juha Lindell, p. 029 449 8380
Asiantuntija, hakijapalvelut Miisa Aho, p. 029 449 8166

50 johtajaa mukaan NY Job Shadow –päivään

$
0
0


Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) järjestämään NY Job Shadow –päivään on lupautunut mukaan ennätysmäärä johtajia, peräti 50. Nuorille tällaiset kokemukset voivat olla käänteentekeviä jopa koko työuran kannalta.

NY Job Shadow –päivänä, ti 31.10., mukaan lupautuneet johtajat saavat kukin seurakseen yhden nuoren työpäivänsä ajaksi. Päivä on täynnä molemminpuolista vuorovaikutusta. Edellisvuosina moni johtaja on sanonut yllättyneensä kuinka paljon yhden työpäivän aikana voi oppia nuorten ajatuksista työelämästä. Yritys voi samalla kantaa osansa yhteiskuntavastuusta

-On todella tärkeää osallistua tähän ja olla esimerkkinä nuorille. Tällä saralla on paljon tekemistä, että saadaan lisää pöhinää Suomeen, sanoo Euroclearin operatiivinen johtaja Päivi Penttilä, joka osallistui NY Job Shadow –päivään myös viime vuonna.

Monipuolinen joukko johtajia

Johtajat lukuisilta eri aloilta lähtivät jälleen mukaan NY Job Shadow -päivään pyyteettömästi, iloisina mahdollisuudesta kohdata NY-nuori yhteisen työpäivän merkeissä. Tänä syksynä mukana ovat mm. Team Finlandin johtaja Jukka Salo, Elisan yritysasiakkaiden johtaja Timo Katajisto ja Työeläkeyhtiö ELO:n henkilöstojohtaja Hilkka Malinen.

Julkaisemme tästä eteenpäin joka viikko kymmenen uutta NY Job Shadow -johtajaa, jotka ovat mukana tapahtumassa.

NY-nuorille upea tilaisuus

Mukana olevat nuoret ovat eri puolilta Suomea, iältään 16-23 –vuotiaita ja he ovat kaikki osallistuneet koulussaan Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatusohjelmaan: joko NY Vuosi yrittäjänä tai NY Start Up. He ideoivat ja perustivat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen ja pyörittivät sitä lukuvuoden ajan. Osa nuorista on jatkanut ja kasvattanut yritystoimintaansa ohjelman jälkeenkin, tavallisessa liike-elämässä.

Päivän päätteeksi johtajat ja nuoret kokoontuvat yhteiseen päätöstilaisuuteen SEB:n uusiin toimitiloihin Helsingin keskustassa.

 

Mukana NY Job Shadow 2017 mm. 

Accenture

viestintäjohtaja

Camilla Lindfors

Elisa Oyj

johtaja, yritysasiakkaat

Timo Katajisto

ELO

henkilöstöjohtaja

Hilkka Malinen

EuroClear

operatiivinen johtaja

Päivi Penttilä

F-Secure

Director, Corporate Development

Michiel Visser

Fennia

varatoimitusjohtaja

Kimmo Kilpinen

Fennia

johtaja, yritysasiakkaat

Kimmo Hyvärinen

Finnvera Oyj

viestintäjohtaja

Tarja Svartström

Team Finland

johtaja

Jukka Salo

Haaga-Helia

rehtori

Teemu Kokko

 

Kuvateksti: Marraskuussa 2016 NY Job Shadow -osallistujat päätöstilaisuudessa Työ- ja elikeinoministeriön tiloissa.

 

Lisätietoja:
Toni Immonen
viestintäpäällikkö, Nuori Yrittäjyys ry
0400-758 495
toni@nuoriyrittajyys.fi


Syksyn yhteishaun hakijamäärä Jyväskylän yliopistoon nousi reippaasti

$
0
0

Syksyn yhteishaku korkeakouluihin päättyi keskiviikkona 20.9.2017. Jyväskylän yliopiston kaikista tiedekunnista oli haussa mukana yksi tai useampia hakukohteita. Kaikkiaan hakemuksia tuli tämän syksyn haussa 816, kun viime syksyn haussa luku oli 300.

- Hakemusten määrän ilahduttavaa nousua selittää se, että olemme keskittäneet erillisvalintojamme korkeakoulujen yhteishakuaikoihin. Muun tarjonnan lisäksi haettavissa oli useita avoimen väylän hakukohteita, opintohallintopäällikkö Tuula Maijanen kertoo.

Eniten hakemuksia tuli tietotekniikan kandidaatti- ja maisteriohjelmaan, 240 hakemusta. Viime syksynä siihen oli 192 hakijaa. Haun toiseksi suosituin hakukohde oli Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajan aikuiskoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma, johon oli 192 hakijaa. Maisteriohjelmista eniten hakijoita houkutteli ohjausalan maisteriohjelma, johon tuli 116 hakemusta. Uutena hakukohteena syksyn yhteishaussa tarjolla ollut taloustieteen kandidaatti- ja maisteriohjelma oli myös suosittu hakijoiden keskuudessa, hakemuksia tuli 141.

Enemmistö Jyväskylän yliopiston hakukohteista oli ns. avoimen väylän hakukohteita eli niihin hakeakseen hakijalla tuli olla suoritettuna tietyt opinnot avoimen yliopiston kautta. Näitä olivat humanistisen tiedekunnan viisi hakukohdetta (mm. taidehistoria ja taidekasvatus sekä kirjallisuus), tietojärjestelmätiede informaatioteknologian tiedekunnassa, terveystieteet liikuntatieteellisessä tiedekunnassa sekä kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan kaksi hakukohdetta (erityispedagogiikka sekä kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede).

Maisterihakukohteita oli tarjolla matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta (tilastotiede, kemian ala, fysiikan ala ja matematiikka) ja ohjausalan maisteriohjelma kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta. Suoraan toisen asteen opintojen jälkeen oli mahdollista hakeutua tietotekniikan ja taloustieteen kandidaatti- ja maisteriohjelmiin. Lisäksi haettavana oli Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen tietotekniikan maisteriohjelman ja luokanopettajan aikuiskoulutuksen hakukohteet.

Monissa hakukohteissa valinta tapahtuu hakijan aiempien opintojen perusteella, joten valintakokeita on vain yksittäisiä. Tietotekniikan valintakoe järjestetään lokakuussa ja siihen ei lähetetä erillistä kutsua. Valintakokeen tarkempi aika ja paikka kannattaa tarkistaa verkosta (www.jyu.fi/hae). Ohjausalan maisteriohjelmassa sekä luokanopettajan aikuiskoulutuksen valintakokeisiin kutsutaan osa hakijoista. Myös matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan maisterihakukohteissa hakijoihin otetaan yhteyttä, mikäli heidät kutsutaan valintahaastatteluun.

Hakijoiden tulokset (hyväksytty, hylätty, varasijalla) valmistuvat ja tulevat näkyviin Opintopolku.fi –palveluun viimeistään 24.11.2017. Syksyn yhteishaussa hyväksytyn tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 8.12.2017 klo 15.00. Opinnot alkavat tammikuussa 2018.

Tarkemmat valintaperusteet ja tietoa koulutuksista löytyy osoitteesta www.jyu.fi/hae. Syksyn koulutukset ja hakutiedot löytyvät kattavasti myös Opintopolku.fi-palvelusta. Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus.

Lisätietoja:

Hakijapalveluiden suunnittelija Maria Kotiranta, maria.j.kotiranta@jyu.fi, puh. 040 805 4132

 

Syksyn yhteishaussa 1355 hakijaa Lapin AMKiin

$
0
0

 

Aloituspaikkoja ensi tammikuussa alkaviin tutkintokoulutuksiin on 300. Yhtä aloituspaikkaa tavoittelee siten 4,5 hakijaa. Valtakunnallinen korkeakoulujen yhteishaku päättyi 20. syyskuuta.

Lapin AMK merkittiin hakutoiveeksi korkeakoulujen syksyn yhteishaussa 1765 kertaa. Eri henkilöitä on hakijoissa 1355. Ero selittyy sillä, että jotkut hakijat ovat merkinneet yhteishakulomakkeeseen useamman kuin yhden koulutuksen Lapin AMKin tarjonnasta.

Hakijoista 836:lle Lapin AMK on ykköshakukohde. Kaikista hakijoista 65 prosenttia on niin kutsuttuja ensikertalaisia. Ensimmäistä kertaa korkeakoulupaikkaa hakeville on varattu Lapin AMKin aloituspaikoista 75 prosenttia.

Syksyn yhteishaussa oli Lapin AMKista mukana restonomin, sairaanhoitajan, sosionomin ja tradenomikoulutuksia. Suurin osa syksyn haussa mukana olevista koulutuksista järjestetään monimuotoisesti, mikä mahdollistaa opiskelun työn ohessa. Toisin kuin päiväkoulutukset, ne eivät edellytä asumista paikan päällä kampuskaupungeissa.

Päiväkoulutuksista ovat syksyn haussa mukana liiketalouden tradenomin tutkintoon tähtäävät koulutukset Rovaniemellä ja Torniossa, joihin kumpaankin otetaan tammikuuksi 20 uutta opiskelijaa.

 

Lapin AMKin hakijamäärät ja aloituspaikat syksyn yhteishaussa 2017

 

Hakukohde

Hakijat (kaikki hakutoivesijat)

1.sijalla Lapin AMKiin hakeneet

Aloitus-paikat

Restonomi (AMK), monimuotototeutus, Rovaniemi

147

81

60

Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus, Kemi

279

120

45

Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus, Rovaniemi

235

115

45

Sosionomi (AMK), monimuotototeutus, Kemi

562

290

60

Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus, Rovaniemi

239

119

25

Tradenomi (AMK), liiketalous, päivätoteutus, Rovaniemi

104

45

20

Tradenomi (AMK), liiketalous, päivätoteutus, Tornio

57

16

20

Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely, monimuotototeutus, Tornio

133

50

25

Yhteensä

1756

836

300

 

Hakijamäärät ja suosituimmat koulutukset ovat odotetun kaltaiset. Suoraa vertailua aiempien vuosien hakijamääriin ei voida tehdä, koska syksyn yhteishaun tarjonta vaihtelee vuosittain.

 

Opiskelijavalinta käynnistyy

Valintakokeet käynnistyvät sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisella esivalintakokeella 12.10.2017 klo 9. Muut valintakokeet järjestetään loka-marraskuun taitteessa. Tradenomikoulutuksiin valintakokeita ei järjestetä. Hakijalle lähetetään valintakoekutsu siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka hän on antanut yhteishakulomakkeeseen.

Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 24.11. ja opiskelijaksi hyväksyttyjen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 8.12. klo 15 mennessä, mikäli mielivät aloittaa opinnot tammikuussa.

 

Lisätietoja:

vararehtori Reijo Tolppi

040 537 5815

Kannanotto: Hallituksen asumistukiesitys leikkaa erityisesti opiskelijoilta

$
0
0

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL pitää hallituksen tänään julkaistua esitystä asumistuen muuttamisesta haitallisena sekä opiskelijoille että yhteiskunnalle. Hallituksen esittämä osa-asunnon normi tulisi heikentämään kimppa-asumisen houkuttelevuutta ja leikkaamaan kimppa-asunnoissa sekä alle 20 neliön yksiöissä asuvien suomalaisten asumistukea jopa 20 prosenttia. Esitetty muutos enimmäisasumismenojen leikkaamisesta asunnon osaa vuokraaville on erityisen vahingollinen alhaisempien enimmäisasumismenojen alueella solu- ja kimppa-asunnoissa asuville opiskelijoille. Esitetyllä enimmäisasumismenojen hinnalla ei pysty tarjoamaan kaikkia soluasuntojaan edes voittoa tavoittelemattomat toimijat, kuten opiskelija-asuntosäätiöt.

“Opiskelijat siirrettiin vasta kaksi kuukautta sitten yleisen asumistuen piiriin ja on käsittämätöntä että opiskelijoiden asumistukitilannetta halutaan heikentää jo nyt. Esitetty muutos kannustaa opiskelijoita muuttamaan kalliimpiin yksiöihin kohtuuhintaisten kimppakämppien sijaan. Esitetty osa-asunnon normi tullee vaikuttamaan opiskelijoiden halukkuuteen hakeutua asumaan kimppa-asuntoihin, varsinkin kun ruokakunta- ja avoliittotulkinnat varjostavat jo valmiiksi vaihtoehdon valovoimaisuutta.” SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme kysyy.

“Esitys myös kohdistuu käytännössä suurimmaksi osaksi opiskelijoihin, sillä muut pienituloiset ryhmät ovat oikeutettuja täydentämään leikattua asumistukeaan toimeentulotuella, opiskelijat eivät. Voisi kysyä: eikö opiskelijoiden kurittaminen jo riitä? 80% osa-asunnon normi vaikuttaa myös opiskelija-asuntojen soluihin. Soluasuntojen kysyntä on entuudestaan heikentynyt yleisen asumistuen myötä. Mikäli niissä tulee tyhjäkäyttöä, yhteiskunta häviää kahdella tapaa: toisaalta valtion tukema asuntokanta on vajaakäytöllä, toisaalta valtio kustantaa opiskelijoiden yksityisten markkinoiden kovempia vuokra asumistuella.” toteaa hallituksen jäsen Jani Sillanpää.

“Me SYL:ssa toivomme, että hallitus pyrkisi ratkaisemaan kohtuuhintaisen, tarvetta vastaavan asumisen kysymyksiä muilla tavoilla kuin yhteiskunnan pienituloisimpia rankaisemalla. Osa-asunnon normin käyttöönoton arvioidaan säästävän asumistukimenoja noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Me epäilemme, että hallitus ajaa toimillaan opiskelijoita yksiöihin. Esitys kääntyy hyvin nopeasti itseään vastaan ja asumismenot jatkavat paisumistaan, jos kimppa-asuminen ei ole opiskelijoille edullinen asumismuoto. Tästä kärsivät sekä opiskelijat että yhteiskunta.” Lumme summaa.

Lisätietoa:

Puheenjohtaja Riina Lumme, 044 906 5007, riina.lumme@syl.fi

Sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti, 041 515 2233, silja.silvasti@syl.fi

Rakennusmestarikoulutus kiinnosti - TAMKin kaikkiin koulutuksiin yhteensä lähes 3000 hakijaa

$
0
0

Juuri päättyneessä korkeakoulujen syksyn yhteishaussa Tampereen ammattikorkeakoulu sai yli 3798 hakemusta. Hakeneista 1831 oli merkinnyt TAMKin ensisijaiseksi hakutoiveekseen. Kasvavaa kiinnostusta herättivät rakennusmestarikoulutukset, joihin hakemuksia tuli kaikkiaan 433.

Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa TAMKilla oli hakukohteita 16 ja niissä yhteensä 453 aloituspaikkaa.

Rakennusalan työnjohtoa päiväopintoina haki opiskelemaan 196 hakijaa, joista 100 oli valinnut sen ensisijaiseksi hakutoiveekseen. Infrarakentamiseen suuntautuneet rakennusmestarin monimuoto-opinnot kiinnostivat 237 hakijaa, heistä ensisijaisesti 130 hakijaa. Kumpaankin koulutukseen on 30 aloituspaikkaa.

Muutoinkin tekniikan ala vetää. Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin päiväopintoihin oli 104 ensisijaista hakijaa, aloituspaikkoja 35, ja monimuoto-opintoihin 100 ensisijaista hakijaa, aloituspaikkoja 30. Konetekniikan monimuoto-opintoihin oli 112 ensisijaista hakijaa ja biotuote- ja prosessitekniikkaan 90 ensisijaista hakijaa.

Sosiaali- ja terveysala on kestosuosikki. Sairaanhoitajaksi voi TAMKissa opiskella sekä päivä- että monimuoto-opintoina. Päivätoteutukseen oli ensisijaisia hakijoita 419, aloituspaikkoja 80, ja monimuotototeutukseen 217 ensisijaista hakijaa, aloituspaikkoja 48. Sosionomin koulutuksen oli merkinnyt ensimmäiseksi hakutoiveekseen 289 hakijaa, aloituspaikkoja 30.

Hyvinvointiteknologia ajankohtainen sosiaali- ja terveysalalla

TAMKin ylemmistä AMK-tutkinnoista suosituin oli hyvinvointiteknologian asiantuntija- ja kehittämistehtäviin valmistava sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto. Tähän koulutukseen oli 91 ensisijaista hakijaa, aloituspaikkoja 14.

Uutena hakukohteena syksyllä alkavista ylemmistä AMK-koulutuksista kiinnosti myös kansainvälisen myynnin ja myynnin johtamisen koulutus, johon oli kaikkiaan 85 hakijaa, heistä 66 ensisijaisia. Aloituspaikkoja koulutukseen on 23.

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku päättyi 20.9. Tiedot perustuvat Opetushallituksen tämänhetkiseen tilanteeseen. Opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 24.11.2017.


Lisätietoja:
TAMK Hakijapalvelut, hakijapalvelut@tamk.fi, p. 03 245 2395

Suomalainen lukutaitopeli viedään kansainvälisille markkinoille

$
0
0

Learning Intelligence Group Oy (LIG) on tehnyt Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki -säätiön kanssa sopimuksen GraphoGame-pelistä. Pelin on tieteellisesti todettu kehittävän lukutaitoa ja auttavan etenkin lapsia, joiden lukemaan oppimisessa on pulmia. LIG on Helsingistä käsin toimiva koulutusteknologialiiketoiminnan kehitysryhmä, joka tukee keinoälyyn perustuvia oppimisratkaisuja tarjoavia yrityksiä.

”Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme tehdä läheistä yhteistyötä tutkimusyhteisön kanssa ja saada vuosien tutkimustyön tulokset miljoonien lasten käyttöön”, sanoo LIG:n perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Perälä. ”GraphoGame on ainutlaatuinen yhdistelmä tutkimusta ja liiketoimintaa – ja samalla voimme tarjota lapsille ja opettajille hienon, intuitiivisen ja tieteelliseen näyttöön perustuvan oppimiskokemuksen”.

Mobiili- ja pöytälaitteilla toimiva peli opettaa lapsille kirjain- ja kirjainäänneyhdistelmiä hyödyntäen tutkittuja menetelmiä ja mukautuvaa sisältöä. Peli säätää vaikeusastetta pelaajan taitotason mukaan ja antaa samalla opettajalle ja vanhemmille tietoa lapsen oppimisesta. Suomessa peli tunnetaan Ekapelinä.

GraphoGame on tulosta lukihäiriöön ja lukemaan oppimiseen liittyvästä tutkimustyöstä, jota Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki -säätiö ovat tehneet yhteistyössä esimerkiksi Cambridgen, Lundin ja Zürichin yliopistojen kanssa.

”Olemme erittäin innoissamme uudesta yhteistyömahdollisuudesta ja odotamme innolla, että pääsemme yhdessä kamppailemaan lukemisen ongelmia ja lukutaidottomuutta vastaan kaikkialla maailmassa”, sanoo johtava tutkija, professori Ulla Richardson Jyväskylän yliopistosta. Hänen kollegansa, UNESCO-professori Heikki Lyytinen Jyväskylän yliopistosta lisää: ”Tämän uuden kanavan avulla voimme auttaa lapsia kaikkialla maailmassa. Lisäksi se motivoi tutkimustyötä, jotta tukea saadaan laajennettua mahdollisimman moniin uusiin maihin.”

Jyväskylän yliopisto ja sen yhteistyökumppanit jatkavat edelleen tutkimustyötä varhaisen lukutaidon ja lukihäiriöiden parissa. Kaupallista laajenemista varten perustetaan uusi itsenäinen GraphoGame-yritys.

GraphoGame-pelin alkuperäinen suomenkielinen versio, Ekapeli, jää Niilo Mäki -säätiölle ja on jatkossakin kaikkien Suomen lasten saatavilla www.lukimat.fi-palvelun kautta.

Lisätietoja:
Jyväskylän yliopisto
Riikka Reitzer, innovaatiotoiminnan erityisasiantuntija
reitzer@jyu.fi         
+358 40822 5358

Niilo Mäki -säätiö
Juha-Matti Latvala
juha-matti.latvala@nmi.fi
+358 50 441 4043

Learning Intelligence Group Oy
Vesa Perälä, toimitusjohtaja
Vesa@lig.ai
+358 40 586 0863

Viewing all 16497 articles
Browse latest View live