Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16745 articles
Browse latest View live

Soteuttamo kokoaa uudistusmieliset yhteen Lahdessa

$
0
0

Maailmaa mylläävät megatrendit, kuten digitalisaatio, yhteiskehittäminen ja asiakaslähtöisyys halutaan valjastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen myös Päijät-Hämeen alueella.

Yhteiskehittämisen vauhdittajana on Sitran kehittämä Soteuttamo-konsepti, joka otetaan alueella käyttöön heti vuoden 2018 alussa osana Lahden ammattikorkeakoulun HYVÄ-hanketta. Tavoitteena on kehittää palveluja entistä asiakaslähtöisemmiksi tiiviissä yhteistyössä julkisten, yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Tulevaisuuden sote- palveluja tuotetaan entistä enemmän verkostoyhteistyössä
Soteuttamo on Sitran viime vuoden alussa lanseeraama sote-toimijoiden yhteinen konsepti, joka auttaa sote-alan toimijoita selviytymään uudistuvan soten ja globaalien megatrendien tuomista haasteista. Soteuttamo-tapahtumat tuovat yhteen ja verkottavat sote-sektorin toimijat ja niiden kanssa yhteistyöstä kiinnostuneet tahot yli toimialarajojen, kuten esimerkiksi startup-yritykset, palvelumuotoilijat ja markkinoinnin osaajat.

HYVÄ-hankkeen tavoitteena on yhdistää Päijät-Hämeen sote-alan yritykset ja julkiset toimijat sekä yliopistot, korkeakoulut ja kolmas sektori vuorovaikutteiseksi verkostoksi. Tulevaisuuden eri toimijoiden välinen yhteistyö edellyttää uudenlaisia tapoja toimia yhdessä sekä sujuvia tietovirtoja toimijoiden välillä.

Hackathon uudeksi työkaluksi soten kehittämiseen
Ensimmäinen Soteuttamo starttaa Päijät-Hämeessä 7.2., jolloin HYVÄ-hanke järjestää Sibeliustalolla sote-alan toimijoille suunnatun työpajan, jonka teemana on asiakaslähtöisten tuotteiden ja palveluiden kehittäminen. Tilaisuus käynnistää Soteuttamo-hackathonin, jossa yrityksillä, julkisilla toimijoilla ja järjestöillä on mahdollisuus saada kehittämisryhmä pohtimaan organisaatioiden esille tuomaa aitoa haastetta tai ongelmaa. Kehittämisryhmään kuuluu eri alojen AMK ja yliopisto-opiskelijoita.

Kehittäjäryhmät esittelevät työstettyjä ratkaisuideoita huhtikuussa järjestettävässä tilaisuudessa, jossa myös palkitaan parhaimmat kehitysideat. Parhaimmillaan hackathonissa työstetyt kehitysideat tuottavat yrityksille, julkiselle toimijalle ja järjestöille pilotoitavia uusia tuotteita tai palvelukonsepteja.

Sitran ja sen kumppaneina toimivien viiden kuntaseudun - Hämeenlinna, Jyväskylä, Keski-Uudenmaan SOTE, Tampere ja Ylä-Savon SOTE - fasilitoima Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Myös muut innostuneet soten uudistajat, kuten Lahden ammattikorkeakoulu, ovat lähteneet mukaan Soteuttamoon vuoden 2018 alusta.

 

Lisätietoja:

Soteuttamo
Elina Eerola
Projektikoordinaattori
+358 (294) 618 258
elina.eerola@sitra.fi
www.soteuttamo.fi

HYVÄ-hanke
Pirjo Tuusjärvi
Projektipäällikkö
+358 44 708 0309
pirjo.tuusjarvi@lamk.fi
www.hyvahanke.fi


KUTSU: Asianajajapäivä 12.1.2018: Mistä uusperheissä riidellään; oikeusapuun oma ”SOTE” ja seksuaalinen häirintä asianajoalalla

$
0
0

 

Mistä uusperheissä riidellään; oikeusapuun oma ”SOTE” ja seksuaalinen häirintä asianajoalalla

Asianajajapäivä 12.1.2018 on täynnä mielenkiintoista ohjelmaa aamusta iltaan klo 8.30–16.30. Päivän seminaariohjelma on avoin medialle ja kerää vuosittain sankan osallistujajoukon. Tervetuloa!

Ilmoittaudu mukaan: https://www.webropolsurveys.com/S/E009E37BFFC634E4.par (mikäli olet jo ilmoittautunut, asia on osaltasi kunnossa ja pahoittelemme muistutusta)

Ilmoittaudu 10.1.2018 mennessä, sillä paikkoja on rajoitetusti. 
Tapatumapaikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, Kalastajatorpantie 1

Tapahtumasivusto: www.asianajajapaiva.fi

  • Klo 8.30–9.30 
    #Lakikahvit-koulutus: Pakolaiskriisi katosi, mutta kriisiasenne jäi
  • Klo 10.00–12.15 ja klo 13.30–16.30 
    Asianajajapäivän monipuoliset luennot
  • Klo 12.30–13.30 
    Tiedotustilaisuus: Oikeusavun SOTE eli "OKE"?  Mistä asioista perheissä riidellään? Seksuaalinen häirintä asianajoalalla?

--------------------------

klo 8.30–9.30
#Lakikahvit-koulutus: Pakolaiskriisi katosi, mutta kriisiasenne jäi

Paikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, State Room I (hotellin vastaanottoaulan vieressä)

Maksuton koulutus median edustajille tarjoaa käytännönläheisen tietopaketin turvapaikka-asioiden nykyhaasteista. Asianajajapäivän tämä osuus on vain toimittajille.

  • Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden tunnistaminen
    (kidutetut, vammaiset, seksuaaliset vähemmistöt)
  • Oikeusapuun tehtyjen kiristysten aiheuttamat ongelmat
  • Perheenyhdistämisten vaikeat haasteet

Kouluttajina yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja asianajaja Ville Punto. Tarjoamme tilaisuudessa aamiaisen.

--------------------------

klo 10.00–12.15 ja klo 13.30–16.30
Asianajajapäivän monipuoliset luennot

Paikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, kokouskeskus

Tutustu Asianajajapäivän koko seminaariohjelmaan osoitteessa www.asianajajapaiva.fi. Ohjelma alkaa heti #Lakikahvit-koulutuksen jälkeen klo 10.00 Kalastajatorpan konferenssikeskuksessa.

Poimintoja tarjonnasta:

  • Uusperheiden oikeudelliset ongelmat?
  • Mitä tekoäly jo tekee asianajotoimistoissa?
  • Huippupuhujia: oikeusministeri Antti Häkkänen, tekoälytutkija Maria Ritola, Helsingin piispa Teemu Laajasalo, OP Ryhmän tuleva pääjohtaja Timo Ritakallio, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Pekka Mattila, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila muiden muassa

--------------------------

klo 12.30–13.30
Toimittajalounas/tiedotustilaisuus

Paikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, kokouskeskus, Ravintola Meritorpan kabinetti

Asianajaliitto on teettänyt selvityksen julkisen oikeusavun kustannuksista. Kerromme toimittajalounaalla tuloksista. Tarvitaanko myös oikeusavun järjestämisessä ”SOTE” eli ”OKE”? Miten palvelut tulisi tuottaa kustannustehokkaasti? Valtio korvaa vähävaraisen henkilön oikeusavun. Palvelua tarjoavat nykyisin sekä julkiset oikeusaputoimistot että yksityiset asianajajat. - Miten jatkossa?

Seksuaalinen häirintä on puhuttanut laajasti koko yhteiskuntaa. Asianajajapäivässä haluamme olla ilmiön torjunnan etunenässä. Kerromme tästä lisää toimittajalounaalla.

Lisäksi julkaisemme tulokset perheoikeusjuristeille tehdystä kyselystä: millaisista asioista perheissä riidellään?

-------------------------- 

Tilarajoitteiden vuoksi iltatilaisuus on tarkoitettu vain kutsuvieraille. Asianajajapäivä on tänä vuonna jälleen ennätyksellisen suosittu ja se kokoaa yhteen yli 1 500 oikeuselämän vaikuttajaa.

Tapahtumasivusto: www.asianajajapaiva.fi

Tervetuloa Asianajajapäivään!

Lisätietoa:
Viestintä- ja kehitysjohtaja Janne Laukkanen, p. 040 588 1925
Viestintäasiantuntija Johanna Askolin-af Ursin, p. 050 387 8311

 

HAMK edistää sosiaalista työllistämistä

$
0
0

Hämeen ammattikorkeakoulu on sopinut ravintolapalveluita tuottavan Sodexon kanssa sosiaalisesta työllistämisestä. Sodexo aloitti Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen sekä Riihimäen ja Valkeakosken kampusten kahvila- ja ravintolapalveluiden tuottajana vuoden alussa.

Osana sopimusta HAMK on velvoittanut, että Sodexo työllistää pysyvästi yhden kehitysvammaisen työntekijän Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa kuuden kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta. Sosiaalisen palkkaamisen velvoite on ensimmäinen HAMKin historiassa.

”Kehitysvammaiset ovat heikoimmassa asemassa työmarkkinoilla. Halusimme tällä tavalla osaltamme auttaa heidän työllistymistään paikallisesti”, sanoo taloussuunnittelija Mikko Tuomas.

”Kun kilpailutimme ravintolapalveluiden sopimuksen, toimittajat olivat hyvin kiinnostuneita sosiaalisesta työllistämisestä. Sitä pitäisi vain osata vaatia nykyistä enemmän.”

Sodexo on ollut aiemminkin mukana sosiaalisessa työllistämisessä.

”Sodexo Suomi on allekirjoittanut yritysvastuuverkosto FIBSin monimuotoisuussitoumuksen, ja sosiaalinen työllistäminen on meille tärkeä arvo. Olemme aiemminkin työllistäneet kehitysvammaisia ihmisiä menestyksekkäästi ja oli ilo huomata, että HAMKin ja Sodexon arvot kohtasivat näin hyvin”, sanoo district manager Marjaana Vuorela Sodexolta. 

HAMKin ja Sodexon välinen ravintolapalveluita koskeva sopimus on voimassa kaksi vuotta, ja sitä on mahdollista jatkaa toistaiseksi. Sopimuksen kattavilla kampuksilla opiskelee ja työskentelee yhteensä noin 6000 henkilöä.

 

Lisätietoja:

Mikko Tuomas, taloussuunnittelija, HAMK, 050 467 0039, etunimi.sukunimi@hamk.fi

Marjaana Vuorela, district manager, Sodexo, 050 406 1271, etunimi.sukunimi@sodexo.com

Mari K. Niemi Vaasan yliopiston InnoLab-tutkimusalustan johtajaksi

$
0
0

Valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi, 43, on nimitetty Vaasan yliopiston uuden Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 5. tammikuuta 2018.

Uuden InnoLab -tutkimusalustan tehtävänä on tukea Vaasan yliopiston kehittymistä entistäkin tutkimuspainotteisemmaksi yliopistoksi.

– Keskeisiä tavoitteita ovat muun muassa ulkoisen tutkimusrahoituksen määrän kasvattaminen ja erilaisten uudistumista edistävien mahdollisuuksien hyödyntäminen, Mari K. Niemi toteaa.

InnoLab on avoin tutkimusympäristö, jossa painottuvat tiede, avoimet innovaatiot ja käyttäjäinnovaatiot. Näillä on suurta merkitystä tutkimusmenetelmiin ja innovaatioiden syntyyn niin yrityksissä kuin laajemmin yhteiskunnassa. Teemat ovat myös EU:n Horisontti 2020 -rahoituksen ja kotimaisen tutkimusrahoituksen painopistealueita. Tutkimusteemoja voivat olla esimerkiksi innovaatiot ja niiden kaupallistaminen, joukkorahoitus, julkisen sektorin uudistuminen ja käyttäjävetoiset liiketoimintamallit.

InnoLabissa hyödynnetään Vaasan yliopiston monitieteistä asiantuntemusta sen kaikilla painopistealueilla, laajassa yhteistyössä elinkeinoelämän, julkisen sektorin, muiden korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

– Tutkimustaustansa, työkokemuksensa ja erittäin laajojen verkostojensa kautta Mari K. Niemellä on vahvaa osaamista ulkoisen rahoituksen hankinnasta, kansainvälisistä hankkeista sekä tutkimuksen vaikuttavuudesta ja uusimmasta tiedeviestinnästä, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

InnoLab ei ole perinteinen kiinteä organisaatio, vaan jatkuvasti muokkautuva ja uudistuva toimija. Johtajan tehtävässä keskeisintä onkin tunnistaa toimijoiden osaaminen ja tarpeet ja saattaa heidät yhteen.

– Yksi ensimmäisiä tehtäviäni on tutustua Vaasan yliopiston tutkijoihin ja heidän hankkeisiinsa. Näin heidän asiantuntemuksensa tulee laajasti hyödynnettyä ja pääsemme yhdessä miettimään, miten InnoLab voi palvella heitä ja millaisia mielenkiintoisia tutkimushaasteita se voi tarjota, Mari K. Niemi toteaa.

Aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija

Niemi on viestintään erikoistunut poliittisen historian dosentti ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija. Hän työskentelee tällä hetkellä vierailevana tutkijana Valencian yliopiston Ihmisoikeusinstituutissa Espanjassa. Maaliskuusta 2013 joulukuuhun 2016 Niemi työskenteli vierailevana tutkijana journalismin oppiaineessa Strathclyden yliopistossa Skotlannissa. Hän on väitellyt valtiotieteiden tohtoriksi Turun yliopistossa vuonna 2014.

Mari K. Niemi on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja tieteen puolestapuhuja, kysytty kommentaattori sekä Suomen Kuvalehden blogisti. Vuonna 2015 Tieteentekijöiden liitto valitsi Niemen Vuoden tieteentekijäksi.

– Niemi on erittäin aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja vaikuttaja. Hän ymmärtää esimerkiksi joukkoistamisen uudistuksen ajurina, jolloin kokonaisista käyttäjäyhteisöistä tulee palveluiden tai tuotteiden kehittäjiä. Samaa periaatetta voimme hyödyntää myös opiskelijoiden oppimiseen ja tutkimukseemme, toteaa Jari Kuusisto.

– Ensimmäinen tutkintoni on luovalta alalta, ja olen tehnyt uraa myös yrityselämässä. Viimeiset viisi vuotta olen asunut ulkomailla. Uskon, että monipuolinen taustani auttaa minua näkemään tutkimusta useista eri näkökulmasta. InnoLabin johtajana roolini on toimia myös innovaatioajatteluun herkistäjänä niin, että mahdollisuuksia tutkimuksesta syntyviin innovaatioihin voitaisiin hahmottaa jo hankkeiden suunnitteluvaiheessa, Niemi sanoo.

Yliopisto uudistuu voimakkaasti

Vaasan yliopisto uudistuu ja investoi merkittävästi tutkimukseen ja toiminnan kehittämiseen tulevien vuosien aikana. Tutkimuspanostukset suunnataan kolmen avoimen ja monitieteisen tutkimusalustan kautta, joita ovat energian ja kestävän kehityksen Vaasa Energy Business Innovation Centre VEBIC, digitaalisen talouden Digital Economy sekä innovaatioiden ja avoimen tieteen InnoLab.

– Panostamme merkittävästi Tenure track -rekrytointeihin eli professoreiden urapolkuihin, joita InnoLabiinkin tulee useita. Näin varmistamme riittävät resurssit merkitykselliseen tutkimukseen yhteistyössä yliopiston nykyisten tutkijoiden sekä kumppaneidemme kanssa, rehtori Kuusisto toteaa.

Tammikuusta 2018 alkaen yliopiston uudistusta vahvistaa lisäksi Vaasan yliopiston neljä akateemista yksikköä, jotka ovat Johtaminen, Laskentatoimi ja rahoitus, Markkinointi ja viestintä sekä Tekniikka ja innovaatiojohtaminen.

– Vaasa ja Vaasan yliopisto herättivät kiinnostukseni InnoLabin tehtävään, sillä täällä on ketterä tekemisen kulttuuri ja halu ratkoa vaativia haasteita, Mari K. Niemi summaa.

Kuva (ladattavana linkkinä): Mari K. Niemi, kuvaaja: Anssi Turunen.

Lisätietoja

Rehtori Jari Kuusisto, p. 029 449 8291, jari.kuusisto(at)uva.fi
Mari K. Niemi, p. +447453 585069, makani(at)utu.fi

Petri Böckerman taloustieteen professuuriin

$
0
0

Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen otti taloustieteen professorin tehtävään FT Petri Böckermanin 1.12.2016 alkaen. Böckerman oli virkavapaalla 1.12.2016–31.12.2017, jonka jälkeen hän aloitti Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun sijoitetun professuurinsa. Professuurin vastuualue on terveystaloustiede, joka tutkii terveyskäyttäytymistä sekä terveydenhuollon järjestelmiin liittyviä kysymyksiä.

Petri Böckerman on väitellyt filosofian tohtoriksi kansantaloustieteiden alalta Helsingin kauppakorkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) vuonna 2003 työmarkkinoiden empiirisestä tutkimuksesta. Hän on ollut Tampereen yliopiston taloustieteen laitoksen dosentti vuodesta 2008, erikoisalanaan työn taloustiede. Turun yliopistossa terveystaloustieteen kolmevuotisessa professuurissa Böckerman on toiminut 1.9.2014 lähtien. Hän on lisäksi työskennellyt Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkijana vuodesta 1996.

Böckerman on tutkinut erityisesti terveyskäyttäytymisen vaikutuksia taloudelliseen menestykseen työmarkkinoilla sekä esimerkiksi työttömyyden ja terveyden välisiä yhteyksiä. Hänen laaja kansainvälinen julkaisutoimintansa käsittää yli 100 julkaisua, joista 74 vertaisarvioiduissa lehdissä.

Lisätietoja:
Professori Petri Böckerman, puh. 0400 913 189, peribock@jyu.fi

http://www.petribockerman.fi/

(Kuvaaja: Petteri Kivimäki)

Haku SAMKin englanninkielisiin koulutuksiin alkaa

$
0
0

Yhteishaku syksyllä 2018 alkaviin englanninkielisiin koulutuksiin alkaa 9.1.2018. SAMKissa on haettavana seitsemän ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ja kaksi ylempään AMK-tutkintoon johtavaa koulutusta.

SAMK on kasvattanut lähivuosina englanninkielistä koulutustarjontaa paljon. Jo vakiintuneiden kansainvälisen liiketoiminnan ja fysioterapian opintojen lisäksi viime syksynä alkoi tuotantotalouden ja logistiikan insinöörin, merikapteenin ja sairaanhoitajan englanninkieliset AMK-opinnot. Koulutuksista Industrial Management ja Logistics ovat siinä mielessä poikkeuksellisia, että niissä voi opiskella lähes kokonaan verkossa.

Tänä vuonna haussa ovat ensimmäistä kertaa englanninkielellä matkailun opinnot päiväopiskeluna sekä kuntoutuksen ylempi AMK -opinnot.

Koulutuksiin on tänä vuonna kaksi hakuaikaa. Osa koulutuksista on kansainvälisten koulutusten yhteishaussa, osa pidemmässä erillishaussa.

Hakemukset koulutuksiin täytetään osoitteessa studyinfo.fi. Yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin on 14.–28.3.2018 osoitteessa opintopolku.fi.

SAMKin englanninkielisessä tutkintokoulutuksessa on kirjoilla 462 opiskelijaa, jotka edustavat 40 eri kansalaisuutta.

Haussa olevat koulutukset:

9.–24.1.2018 AMK-tutkinnot päiväopiskeluna

9.1.–28.3.2018 AMK-tutkinnot päiväopiskeluna

9.1.–28.3.2018 Master-opinnot

Lisätietoja:

Hakuasiat: opiskelijapalveluiden päällikkö Janne Santala, p. 044 710 3012, janne.santala@samk.fi

Haku TAMKin englanninkieliseen tutkintokoulutukseen alkaa 9. tammikuuta

$
0
0

Tampereen ammattikorkeakoulussa alkaa elokuussa 2018 yhteensä yhdeksän englanninkielistä tutkintokoulutusta, hakuaika niihin on tammikuussa. Koulutuksista viisi antaa bachelor-tutkinnon ja neljä master-tutkinnon. 


Englanninkielisistä AMK-tutkinnoista (bachelor's degree) paluun tekee muutaman vuoden tauon jälkeen Nursing-tutkinto. Hakijoilta edellytetään suomen kielen taitoa, koska koulutuksen vahva käytännöllisyys vie opiskelijat toimimaan potilaiden kanssa opintojen alusta saakka.

Kokonaan uutena avauksena ja voimakkaan kysynnän vuoksi TAMK suuntaa Software Engineering -koulutuksen pääasiassa kansainvälisille opiskelijoille. Koulutuksen valintakoe järjestetään poikkeuksellisesti vain Dhakassa, Bangladeshissä, vaikka itse haku on auki kaikille halukkaille.

Bachelor-hakukohteet:

  • Energy and Environmental Engineering, haettavana 34 opiskelupaikkaa
  • International Business, haettavana 60 opiskelupaikkaa
  • Media and Arts, haettavana 48 opiskelupaikkaa
  • Nursing, haettavana 25 opiskelupaikkaa
  • Software Engineering, haettavana 30 opiskelupaikkaa

Ylempiin eli master-koulutuksiin voivat hakea soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon Suomessa tai ulkomailla suorittaneet hakijat, joilla on alalta kolmen vuoden työkokemus. Koulutus on mahdollista suorittaa työn ohessa.

Uutena master-koulutuksena alkava Risk Management and Circular Economy tähtää uudenlaisen tulevaisuuden rakentamiseen riskienhallinnan, elinkaariarvioinnin ja kiertotalouden keinoin. Tutkintoon on mahdollista hakea insinöörikoulutuksen, metsätalouden koulutuksen tai liiketalouden alemman tutkinnon pohjalta.

Toista kertaa haussa oleva koulutus- ja kasvatusalan johtamiseen keskittyvä Educational Leadership on lähes kokonaan verkossa toteutettava master-ohjelma.

Master-hakukohteet:

  • Educational Leadership, haettavana 20 opiskelupaikkaa
  • International Business Management, haettavana 25 opiskelupaikkaa
  • Risk Management and Circular Economy, haettavana 25 opiskelupaikkaa
  • Screenwriting, haettavana 10 opiskelupaikkaa

Hakuaika 9.–24. tammikuuta

Tärkeitä lisätietoja koulutuksista, niiden sisällöistä, ennakkotehtävistä ja hakemisesta saat TAMKin verkkosivuilta sekä TAMKin hakijapalveluista, admissions@tamk.fi, puhelin 03 245 2395. 

Monikulttuurisuus sote-alan työyhteisöissä -seminaari Porissa 12.1.2018

$
0
0

Millaisia ovat monikulttuuristen työyhteisöjen hyödyt ja haasteet? Mitä toimivia ratkaisuja on jo käytössä? Opitaan toisiltamme -seminaarissa 12.1.2018 klo 8.30–15.45 pureudutaan monikulttuuristen työyhteisöjen arkeen toisiltamme oppien ja mielenkiintoisia kokemuksia kuunnellen. Osoite: Liisanpuiston auditorio, Liisankatu 20, Pori. Toivotamme myös tiedotusvälineiden edustajat tervetulleiksi tilaisuuteen, jonka järjestävät Opin portailla Satakunnassa- ja Hyvä alku Länsirannikolla -hankkeet. Lataa seminaariohjelma.

 

 

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, alan opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille suunnattu maksuton seminaari tuo yhteen mielenkiintoiset tarinat monikulttuuristen työyhteisöjen takana. Tilaisuudessa kuullaan mm. vuoden 2017 pakolaismiehen Ramin Akhinin kokemuspuheenvuoro ”Afganistanista hammaslääkäriksi ja tutkijaksi Suomeen”. 

Mukana on myös Sri Lankasta hammashoitajaksi Satakuntaan muuttaneen Surangika Welathanthrin puheenvuoro. Romaninäkökulmaa mukaan tuo sote-alan moniosaaja Mertsi Ärling, joka toimii Diakin Nevo tiija – uusi aika -hankkeen projektipäällikkönä. Tutkijapuheenvuoron kulttuurienvälisestä oppimisesta tuo Kaisa Niiranen Tampereen yliopistosta. Vertaismentoroinnista ja suomalaisista työyhteisöistä kuullaan sosiaalityöntekijä Eugenia Carratalan puheenvuoro Väestöliitosta.

Tilaisuuden tavoitteena on tuoda esiin käytännönläheisesti ja ilmiöitä monipuolisesti tarkastellen monikulttuuristen työyhteisöjen arkea.

-        Satakunnassa on muuhun Suomeen nähden verrattain vähän monikulttuurisia työyhteisöjä. Toivomme, että seminaarissa kuultavien antoisten kokemusten kautta työnantajat rohkaistuvat rekrytoimaan ulkomaalaistaustaisia ammattilaisia ja hyödyntämään kulttuurisesti moninaisen ammattilaisjoukon osaamisen, Anu Halonen Diakista sanoo. 

Anu Halonen toimii Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoiman Opin portailla Satakunnassa -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeessa sujuvoitetaan maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden koulutuspolkuja ja vahvistetaan maahanmuuttajatyötä tekevien ammattilaisten osaamista ja verkostojen syntymistä.

-        Työnantajia, hoitoalaa opiskelevia ja alalla jo työskenteleviä sekä opettajia ja maahanmuuttajien kanssa asiakastyötä tekeviä toivotaan isolla joukolla mukaan pohtimaan monikulttuurisuuden mahdollisuuksia, rohkaisee Päivi Suominen-Tontti WinNovasta.

Suominen-Tontti toimii WinNovan koordinoiman Hyvä alku Länsirannikolla -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeessa kehitetään kotoutumisen mobiilipeliä ja omakielistä ohjausta. Peliin on tavoitteena rakentaa myös osa, joka palvelee erityisesti työnantajien tarpeita ja esittelee satakuntalaisia työpaikkoja ja esimerkiksi hoitoalan työn piirteitä.

Seminaarin järjestämät hankkeet saavat tukea Euroopan sosiaalirahastolta.

Lisätietoja:

Seminaariohjelma

Anu Halonen, Diakonia-ammattikorkeakoulu / Opin portailla Satakunnassa -hanke, anu.halonen@diak.fi, puh. 040 509 2432

www.diak.fi

Päivi Suominen-Tontti, Länsirannikon koulutus Oy WinNova / Hyvä alku länsirannikolla -hanke, paivi.suominen-tontti@winnova.fi, puh. 044 455 8306

www.winnova.fi


Monikulttuurisuus sote-alan työyhteisöissä -seminaari Porissa 12.1.2018

$
0
0

Millaisia ovat monikulttuuristen työyhteisöjen hyödyt ja haasteet? Mitä toimivia ratkaisuja on jo käytössä? Opitaan toisiltamme -seminaarissa 12.1.2018 klo 8.30–15.45 pureudutaan monikulttuuristen työyhteisöjen arkeen toisiltamme oppien ja mielenkiintoisia kokemuksia kuunnellen. Osoite: Liisanpuiston auditorio, Liisankatu 20, Pori. Toivotamme myös tiedotusvälineiden edustajat tervetulleiksi tilaisuuteen, jonka järjestävät Opin portailla Satakunnassa- ja Hyvä alku Länsirannikolla -hankkeet. Lataa seminaariohjelma.

 

 

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, alan opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille suunnattu maksuton seminaari tuo yhteen mielenkiintoiset tarinat monikulttuuristen työyhteisöjen takana. Tilaisuudessa kuullaan mm. vuoden 2017 pakolaismiehen Ramin Akhinin kokemuspuheenvuoro ”Afganistanista hammaslääkäriksi ja tutkijaksi Suomeen”. 

Mukana on myös Sri Lankasta hammashoitajaksi Satakuntaan muuttaneen Surangika Welathanthrin puheenvuoro. Romaninäkökulmaa mukaan tuo sote-alan moniosaaja Mertsi Ärling, joka toimii Diakin Nevo tiija – uusi aika -hankkeen projektipäällikkönä. Tutkijapuheenvuoron kulttuurienvälisestä oppimisesta tuo Kaisa Niiranen Tampereen yliopistosta. Vertaismentoroinnista ja suomalaisista työyhteisöistä kuullaan sosiaalityöntekijä Eugenia Carratalan puheenvuoro Väestöliitosta.

Tilaisuuden tavoitteena on tuoda esiin käytännönläheisesti ja ilmiöitä monipuolisesti tarkastellen monikulttuuristen työyhteisöjen arkea.

-        Satakunnassa on muuhun Suomeen nähden verrattain vähän monikulttuurisia työyhteisöjä. Toivomme, että seminaarissa kuultavien antoisten kokemusten kautta työnantajat rohkaistuvat rekrytoimaan ulkomaalaistaustaisia ammattilaisia ja hyödyntämään kulttuurisesti moninaisen ammattilaisjoukon osaamisen, Anu Halonen Diakista sanoo. 

Anu Halonen toimii Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoiman Opin portailla Satakunnassa -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeessa sujuvoitetaan maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden koulutuspolkuja ja vahvistetaan maahanmuuttajatyötä tekevien ammattilaisten osaamista ja verkostojen syntymistä.

-        Työnantajia, hoitoalaa opiskelevia ja alalla jo työskenteleviä sekä opettajia ja maahanmuuttajien kanssa asiakastyötä tekeviä toivotaan isolla joukolla mukaan pohtimaan monikulttuurisuuden mahdollisuuksia, rohkaisee Päivi Suominen-Tontti WinNovasta.

Suominen-Tontti toimii WinNovan koordinoiman Hyvä alku Länsirannikolla -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeessa kehitetään kotoutumisen mobiilipeliä ja omakielistä ohjausta. Peliin on tavoitteena rakentaa myös osa, joka palvelee erityisesti työnantajien tarpeita ja esittelee satakuntalaisia työpaikkoja ja esimerkiksi hoitoalan työn piirteitä.

Seminaarin järjestämät hankkeet saavat tukea Euroopan sosiaalirahastolta.

Lisätietoja:

Seminaariohjelma

Anu Halonen, Diakonia-ammattikorkeakoulu / Opin portailla Satakunnassa -hanke, anu.halonen@diak.fi, puh. 040 509 2432

www.diak.fi

Päivi Suominen-Tontti, Länsirannikon koulutus Oy WinNova / Hyvä alku länsirannikolla -hanke, paivi.suominen-tontti@winnova.fi, puh. 044 455 8306

www.winnova.fi

VAMK yhteistyöhön venäläisyliopistojen kanssa

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK aloittaa opiskelija- ja opettajavaihdon sekä intensiivityöpajoja venäläisyliopistojen kanssa Tomskissa ja Irkutskissa, Siperiassa.

Tänä ja ensi vuonna järjestettäviin poikkitieteellisiin työpajoihin osallistuu VAMKista tekniikan opettajia ja opiskelijoita. Venäläisyliopistoista osallistuu opiskelijoita ja opettajia sekä liiketalouden että tekniikan eri aloilta.

- Yhteistyön avaus Venäjälle on tärkeää Vaasan seudun yritysten kannalta, jotka tarvitsevat yhä kasvavassa määrin myös Venäjän liiketoimintaympäristöä ymmärtäviä osaajia, kertoo VAMKin koulutuspäällikkö Lotta Saarikoski.

Nyt käynnistyvään First+ -yhteistyöhön on saatu merkittävää rahoitusta Opetushallitukselta. Aiemmin yhteistyötä on tehty muun muassa Petroskoin ja Pietarin alueella sijaitsevien yliopistojen kanssa. Uusi yhteistyö Siperiassa tarjoaa VAMKin insinööriopiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä jo opiskeluaikana tutustumaan alueeseen sekä suorittamaan vaihto-opintoja suurissa venäläisissä huippuyliopistoissa.

- Alue on Venäjän ja Suomen ulkomaankaupan kannalta mielenkiintoinen ja paljon yhteistyömahdollisuuksia tarjoava seutu. Siperiassa on paljon luonnonrikkauksia, joiden hyödyntämiseen voimme tarjota vaasalaisia moderneja teknologiaratkaisuja, sanoo Saarikoski.

Työpajoista ensimmäinen käsittelee Big dataa markkinoinnin ja insinöörisovellusten näkökulmasta. Big data on erittäin suurten tietomassojen analysointia ja hyödyntämistä tietoteknisten ratkaisujen avulla.

- Insinöörien tulee korkeatasoisen teknisen osaamisen lisäksi hallita markkinointia ja ymmärtää, miten valtavia tietomassoja hyödynnetään eri käyttöyhteyksissä, kertoo Saarikoski. 

Jälkimmäisessä, Irkutskissa vuonna 2019 järjestettävässä työpajassa paneudutaan älykkäiden kaupunkien suunnitteluun ja energiaratkaisuihin.

- Työpajoissamme harjoitellaan työskentelyä poikkitieteellisessä ja monikulttuurisessa tiimissä niin kasvotusten kuin virtuaalisesti, mikä myös valmentaa erinomaisesti seudun kansainväliseen työelämään, sanoo Saarikoski.

Discovering New Outlooks in Siberia -yhteistyötä rahoittaa FIRST+ -ohjelma (Finnish Russian Student and Teacher Exchange Programme) ja se kestää vuoden 2019 loppuun asti.  Ohjelmassa tuetaan Suomen ja Venäjän korkeakoulujen välistä opiskelija- ja opettajaliikkuvuutta sekä yhteisten intensiivikurssien järjestämistä Venäjällä.

Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Lotta Saarikoski (VAMK)
lotta.saarikoski@vamk.fi, puh.  040 582 7710

Satakunnan ammattikorkeakoululle yli kaksi miljoonaa euroa kansainvälistä rahaa Satakunnan kehittämiseksi

$
0
0

Satakunnan ammattikorkeakoulu menestyi Itämeren alueen Central Baltic -rahoitusohjelman kolmannessa rahoitushaussa.  SAMK koordinoi kahta uutta projektia: toinen edistää meriklusterin vientiä eteläiseen Afrikkaan ja toinen lisää vihreän yrittäjyyden ja vihreän liiketoiminnan osaamista.

Lisäksi SAMK on mukana kolmessa muussa nyt rahoitusta saaneessa hankkeessa.  Central Baltic -projekteissa yhteisenä teemana on tukea satakuntalaisen teollisuuden liiketoiminnan kehittymistä kansainvälisessä yhteistyöverkostossa.  

 

Mitä projekteissa tehdään?

Edistämme meriklusterin vientiä eteläiseen Afrikkaan, käyttäen Namibiaa ponnahduslautana eteläisen Afrikan markkinoille. Teemoina ovat laivanrakennus, merenkulku, uusiutuva energia, automaatio ja ICT.  Mukana Satakunnasta myös Prizztech. (Projekti: SME Aisle.)

Lisäämme vihreän yrittäjyyden ja vihreän liiketoiminnan osaamista. Yrittäjät saavat räätälöityä ja kohdistettua osaamista, joka mahdollistaa kestävän yritys- ja liiketoiminnan kasvattamisen heidän luontoarvojensa mukaisesti. (Nature Bizz)

Olemme mukana luomassa keskisen Itämeren puutuotealan vientiverkostoa Kiinaan. Hankkeessa voidaan hyödyntää SAMKin jo olemassa olevia vahvoja Kiinan kontakteja. (LEF network to China)

Tähtäämme Lähi-idän rakennusmarkkinoille sisätilojen hygieniaa parantavilla ratkaisuilla yhdessä Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön ja – kuten muissakin näistä projekteista – kansainvälisten kumppanien kanssa. (IHMEC)

Tehostamme Suomen ja Ruotsin välistä meriliikennettä, niin tavaroiden kuin ihmisten liikkumista. Satakunnassa Rauman satama muodostaa liikenteen solmukohdan yhdessä Gävlen sataman kanssa. (Efficient Flow. )

Kaikki projektit alkavat maaliskuussa 2017 ja kestävät vähintään kolme vuotta. Lisäksi SAMK sai kotimaisiin hankkeisiin 1 milj. €

Lisätietoja SAMKissa:

SME Aisle- ja Efficient flow -projekti
tutkimuspäällikkö, FT Minna Keinänen-Toivola
Puh. 044 710 3063, minna.keinanen-toivola@samk.fi

NatureBizz-projekti
tutkija-yliopettaja, FT Sanna-Mari Renfors
Puh. 044 710 3821, sanna-mari.renfors@samk.fi

Central Baltic-rahoitusohjelma (http://centralbaltic.eu/) on Euroopan aluekehitysrahoitusta. Se rahoittaa kohdemaakuntia Suomesta ja Ruotsista, Ahvenanmaalla, Virossa ja Latviassa. Rahoitusta myönnetään vain ylikansallisiin projekteihin ennalta määritellyissä EU:n politiikan mukaisissa teemoissa.

 

Yhteishaun ensimmäinen vaihe alkaa huomenna 9.1.

$
0
0

JAMK tarjoaa ensimmäistä kertaa englanninkielisiä YAMK-opintoja päiväopintoina

Korkeakoulujen yhteishaun ensimmäinen hakuaika käynnistyy tiistaina 9. tammikuuta, jolloin haussa ovat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset. Hakeminen tapahtuu osoitteessa www.studyinfo.fi. Hakea voi 24.1. klo 15 asti.

Jyväsylän ammattikorkeakoulussa on mahdollisuus opiskella kolmessa englanninkielisessä AMK-koulutuksessa sairaanhoitajaksi, logistiikkainsinööriksi tai  tradenomiksi.

Tänä vuonna on tarjolla ensimmäistä kertaa päiväopintoina suoritettava International Business Managent (YAMK) -koulutus. Se tarjoaa mahdollisuuden kokopäiväiseen, aikuisille suunnattuun YAMK-opiskeluun kansainvälisessä ryhmässä. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Ohjelman tavoitteena on antaa koulutusta liike-elämän asiantuntija- ja johtotehtäviin. Tutkintoon voi hakea alan korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, jolla on vähintään kolmen vuoden työkokemus liiketalouden tai hallinnon alalta. Lisäksi englanninkielen riittävä osaaminen on edellytys koulutukseen osallistumiselle.

– Haemme uutta suuntaa uralleen etsiviä aikuisia, joilla on kenties kansainvälistä työkokemusta tai halu päästä kansainvälisiin yrityksiin töihin. Lisäksi tutkinto sopii erinomaisesti Suomessa asuville ulkomaalaisille, joilla on jo aiempi tutkinto ja työkokemusta, mutta ei vakituista työtä, koulutuspäällikkö Minna-Maaria Hiekkataipale toteaa.

Englanninkieliset koulutukset antavat saman pätevyyden kuin vastaavat suomenkieliset koulutukset.

Tänä keväänä korkeakouluihin järjestetään yksi haku, jossa on kaksi hakuaikaa. Ensimmäisenä hakuaikana (9. – 24.1.2018) haetaan AMK-tutkintojen osalta vieraskielisiin koulutuksiin ja toisena hakuaikana (14. – 28.3.2018) suomen- ja englanninkielisiinkielisiin koulutuksiin.  International Business Managent (YAMK) -koulutus on haussa vain tammikuussa. 

Yhteishakuun liittyvää maksutonta webinaaria on mahdollista seurata 9.1. klo 11.30  alkaen: https://www.jamk.fi/en/Event-Calendar/webinar-study-at-jamk/.

Suomen uusi lukuvuosimaksuja koskeva lainsäädäntö tuli voimaan kaksi vuotta sitten. Se velvoittaa myös JAMKia perimään lukuvuosimaksuja opiskelijoilta, joilla ei ole Euroopan Unioniin (EU) tai Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvan maan kansalaisuutta. Ammattikorkeakoulututkinnoissa maksu on JAMKissa 8000 €/lukuvuosi ja ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa 9000 €/lukuvuosi.  Kaikki lukuvuosimaksuvelvolliset opiskelijat saavat ensimmäisenä lukuvuonna 50 %:n apurahan. Toisesta lukuvuodesta alkaen opiskelijat ovat oikeutettuja 50 %:n apurahaan, mikäli opinnot ovat edenneet tavoitteen mukaisesti.

Lisätietoja:
Hakijapalvelut, 040 556 0409, hakijapalvelut(a)jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Minna-Maaria Hiekkataipale, koulutuspäällikkö, 0400 698 174, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoiminta

 

Jyväskyläläistä opettajankoulutusta tuodaan Kaakkois-Suomeen

$
0
0

Ammatillisiin opettajankoulutuksiin haetaan 10.-30. tammikuuta 2018

Ammatillisten opettajakorkeakoulujen hakuaika on 10.-30. tammikuuta 2018. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa aikuiset voivat opiskella ammatilliseksi opettajaksi, erityisopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi. Tarjolla on 440 opiskelupaikkaa AOKKin asiantuntijoiden vetämissä ryhmissä eri puolilla Suomea, verkko-opintoina sekä kansainvälisessä ryhmässä, jossa opiskelu tapahtuu kokonaan englanniksi. JAMKin opettajakorkea kouluttaa Kaakkois-Suomessa aloittavan ryhmän tarpeiden mukaan esimerkiksi Lappeenrannassa, Mikkelissä, Savonlinnassa tai Kouvolassa kokoontuvissa oppimispiireissä.

Ammatillinen opettajankoulutus antaa eri alojen ammattilaisille kelpoisuuden opettaa omaa alaansa. Opettajaopinnot suoritettuaan opiskelua voi jatkaa ammatilliseksi erityisopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi. Osa hakijoista työskentelee jo oppilaitoksissa, mutta opinnot voivat olla myös uusi suunta uralla. Koulutus kestää yleensä 1–2 vuotta ja suurin osa opiskelee työn ohessa.  Lähitapaamisten ohella kokonaisuuteen kuuluu paljon verkko-oppimista yksin ja ryhmässä, itsenäisiä oppimistehtäviä sekä opetusharjoittelu.

– Opettajaksi jo valmistuneet voivat koulutuksissamme pätevöityä edelleen ammatilliseksi erityisopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi. Erityisopettajaksi tähtääville on ryhmät Jyväskylässä sekä verkkopainotteisina hybridi-opintoina. Opinto-ohjaajille paikkoja on Jyväskylän ja Etelä-Pohjanmaan ryhmissä. Koulutukset kehittävät opettajan ammattitaitoa sekä tuovat koko työyhteisöön päivitettyä tietotaitoa, koulutuspäällikkö Juha Hautanen sanoo.

Haku koulutuksiin on avoinna 10.-30.1.2018 opintopolku.fi-palvelussa. Hakuaikana JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu järjestää koulutuksista avoimia infotilaisuuksia verkossa.

Infotilaisuudet

Verkkopedagogiikka ja sosiaalinen media opettajan työkaluja Saimiassa

Imatralainen Juha Jormakka Saimaan ammattikorkeakoulusta pitää JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun vahvuuksina laaja-alaista näkemystä opetuksen perusteisiin ja tulevaisuuden näkymiin. Erityisesti verkkopedagogiikka ja sosiaalinen media opetuskäytössä -kurssit toivat uusia menetelmiä opetukseen. Jormakka kertoo mielellään kokemuksistaan aikuisopiskelusta ja alueryhmissä työskentelystä: Project Manager Juha Jormakka, Saimaan ammattikorkeakoulu, puh. 0405391937, juha.jormakka@saimia.fi.

Lisätietoja:
Juha Hautanen, koulutuspäällikkö, 040 641 2950, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Katariina Jouhiaho, opintojen ohjaaja, 040 752 5358, etunimi.sukunimi@jamk.fi,  Marika Salminen, opintosihteeri, 040 351 5261, etunimi.sukunimi@jamk.fi,  Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu

Lappeenrannan ja Viipurin vuosittainen yhteistyö käynnistyy Viipuri lasten silmin -kuvataidenäyttelyllä

$
0
0

Viipurin taidekoulun oppilastöiden kuvataidenäyttely avautuu Lappeenrannan pääkirjastossa (Valtakatu 47) keskiviikkona 10. tammikuuta 2018 kello 12. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina 25. tammikuuta saakka.

Viipuri lasten silmin -näyttely koostuu 15 maalauksesta, jotka ovat esillä kirjaston ylimmässä kerroksessa. Näyttelyyn voi tutustua pääkirjaston aukioloaikoina: maanantaista perjantaihin kello 10−20 ja lauantaisin kello 10−15. 

Kaikille avoimet avajaiset järjestetään keskiviikkona 10. tammikuuta kello 12. Avajaistilaisuudessa puhuvat sekä Lappeenrannan että Viipurin kaupungin edustajat. Harmonikkamusiikkia avajaisissa esittää 9-vuotias Eelis Vuorela. Eelis on vuosien 2016 ja 2017 Suomen pelimannimestari 9-vuotiaiden sarjassa. Hän on ollut myös yksi kyseisten vuosien Hopeisen harmonikan finalisteista.

Klassista maalaustekniikkaa, piirtämistä, taidehistoriaa ja teatteria

Vuonna 1969 perustettu Viipurin lasten taidekoulu on lajinsa vanhin Leningradin alueella ja sen omistaa Viipurin piiri. Vuonna 2004 taidekoulu muutti Uno Ullbergin suunnittelemaan rakennukseen, jossa sijaitsee myös Eremitaasin taidemuseon Viipurin sivutoimipiste. Rakennus on Alvar Aallon kirjaston ohella yksi Viipurin merkittävimpiä moderneja rakennuksia.

Taidekoulussa opetetaan klassista maalaustekniikkaa. Myös piirtämistä, taidehistoriaa sekä teatteria voi opiskella. Koulussa on oma pieni teatterisali ja oppilaat valmistavat itse myös lavasteet ja asut. Kesäisin taidekoulun oppilaat opiskelevat ja maalaavat Vysotskin (entinen Uuras) saaren kesäleirillä.

Taidekoulussa opiskeleminen on maksutonta ja valmistuvien oppilaiden on mahdollista hakea jatko-opiskelemaan esimerkiksi Pietarin arvostettuihin taidekouluihin. Koulun pitkäaikaisin opettaja, aiemmin koulun johtajana toiminut Leonid Ivanovich Bondarik on työskennellyt koulussa sen perustamisesta asti. Vuodesta 2016 alkaen koulua on johtanut Elena Shishkina.

Näyttelyn sivut Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1980836815463299/

KUVATEKSTI:
Kuva kuvataidenäyttelyn julisteesta


Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki
Kansainvälisten asioiden koordinaattori
puh. 040 354 2799
kati.m.korhonen@lappeenranta.fi

Päivähoitoon, eskariin, ekaluokalle, kielivalinnat, painotettuun

$
0
0

Vuoden alku on ilmoittautumisten ja hakujen aikaa peruskouluissa, esiopetuksessa ja päivähoidossa.

Ekaluokalle ilmoittaudutaan 8. - 25.1.2018 ensisijaisesti sähköisesti Wilma -järjestelmän kautta. Viime vuosina jo 85 % on ilmoittautunut kouluun sähköisesti. Yli 1200 tulevan ekaluokkalaisen kotiin on lähetetty koulutulokaspostia ja hakuohjeet Lahden kaupungin perusopetuspalveluista.

25.1.2018 mennessä haetaan sähköisesti myös elokuussa 2018 vapautuvia päivähoitopaikkoja sekä esiopetukseen. Huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Päivähoitopaikkoja haetaan tarvittaessa edelleen pitkin vuotta.

A1-kielivalinta ja hakeminen painotettuun opetukseen

Tammikuun alkuun ajoittuvat myös 2.-luokkalaisten A1-kielivalinnat sekä mahdollinen hakeminen 3. luokan painotettuun opetukseen.

Lisäksi 6.-luokkalaiset hakevat yläkouluun 7. luokalle ja halutessaan painotettuun opetukseen.

Ensimmäisen vieraan kielen (A1) opiskelu aloitetaan 3. luokalla.  Lahden kaupungissa A1-kieleksi voi valita englannin, ranskan, ruotsin, saksan ja venäjän. Muun kuin englannin kielen valinneet voivat aloittaa vapaaehtoisen englannin kielen opiskelun A2-kielenä 4. luokalta. Kieliryhmä perustetaan, mikäli kielen valitsee vähintään 12 oppilasta. Lahdessa on myös ruotsin- ja englanninkielinen kielipolku eskarista yläkouluun.

Painotettuun opetukseen

Lahden kaupungin kouluissa on mahdollista hakea 3. luokalle käsityön, liikunnan, luonnontieteen ja matematiikan, musiikin tai taiteen painotettuun opetukseen.

Tuleva 7.-luokkalainen voi halutessaan hakea kuvataiteen, käsityön, liikunnan, luonnontieteen ja matematiikan, luovan työskentelyn, musiikin, taiteen tai viestintätaidon painotettuun opetukseen tai urheiluluokalle.

Painotetun opetuksen opetusryhmä perustetaan, mikäli painotetun opetuksen ryhmään on vähintään 16 valintakriteerit täyttävää hakijaa. Kaikkiin painotettuihin oppiaineisiin järjestetään soveltuvuuskokeet viikoilla 5-6, jonne kutsutaan erillisellä sähköpostiviestillä.

Kouluissa järjestetään A1-kielivalinnan ja painotetun opetuksen infoja 8. – 11.1.2018, tarkat ajat löytyvät kaupungin verkkosivuilta: www.lahti.fi > Palvelut > Perusopetus > Kielitarjonta tai Painotettuun opetukseen

Ensisijaisesti sähköisesti haetaan
● päivähoitopaikkaa ja esiopetukseen 8. – 25.1.2018
● ekaluokalle 8. - 25.1.2018
● A1-kielivalinta ja painotettuun opetukseen 3. luokalle sekä hakeminen 7. luokalle ja mahdollisesti painotettuun opetukseen 12. - 22.1.2018
● koululaisten iltapäivätoimintaan 9. - 30.4.2018

Lisätietoja:
https://www.lahti.fi/ > Palvelut > Perusopetus tai Varhaiskasvatus tai Lukiokoulutus

Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue,
 
Varhaiskasvatuspalvelut
- päivähoitojohtaja Mika Harju, puh. 050 559 7901

Perusopetuspalvelut
- Vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, puh. 044 716 1328
- Kielivalinnoista lisätietoja saa kaikista kouluista sekä ranskan, ruotsin, saksan ja venäjän osalta niitä tarjoavien koulujen rehtoreilta
- Painotetusta opetuksesta lisätietoja antavat painotettua opetusta tarjoavien koulujen rehtorit


KUTSU: Asianajajapäivä 12.1.2018: Mistä uusperheissä riidellään; oikeusapuun oma ”SOTE” ja seksuaalinen häirintä asianajoalalla

$
0
0

 

Mistä uusperheissä riidellään; oikeusapuun oma ”SOTE” ja seksuaalinen häirintä asianajoalalla

Asianajajapäivä 12.1.2018 on täynnä mielenkiintoista ohjelmaa aamusta iltaan klo 8.30–16.30. Päivän seminaariohjelma on avoin medialle ja kerää vuosittain sankan osallistujajoukon. Tervetuloa!

Ilmoittaudu mukaan: https://www.webropolsurveys.com/S/E009E37BFFC634E4.par (mikäli olet jo ilmoittautunut, asia on osaltasi kunnossa ja pahoittelemme muistutusta)

Ilmoittaudu 10.1.2018 mennessä, sillä paikkoja on rajoitetusti. 
Tapatumapaikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, Kalastajatorpantie 1

Tapahtumasivusto: www.asianajajapaiva.fi

  • Klo 8.30–9.30 
    #Lakikahvit-koulutus: Pakolaiskriisi katosi, mutta kriisiasenne jäi
  • Klo 10.00–12.15 ja klo 13.30–16.30 
    Asianajajapäivän monipuoliset luennot
  • Klo 12.30–13.30 
    Tiedotustilaisuus: Oikeusavun SOTE eli "OKE"?  Mistä asioista perheissä riidellään? Seksuaalinen häirintä asianajoalalla?

--------------------------

klo 8.30–9.30
#Lakikahvit-koulutus: Pakolaiskriisi katosi, mutta kriisiasenne jäi

Paikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, State Room I (hotellin vastaanottoaulan vieressä)

Maksuton koulutus median edustajille tarjoaa käytännönläheisen tietopaketin turvapaikka-asioiden nykyhaasteista. Asianajajapäivän tämä osuus on vain toimittajille.

  • Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden tunnistaminen
    (kidutetut, vammaiset, seksuaaliset vähemmistöt)
  • Oikeusapuun tehtyjen kiristysten aiheuttamat ongelmat
  • Perheenyhdistämisten vaikeat haasteet

Kouluttajina yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja asianajaja Ville Punto. Tarjoamme tilaisuudessa aamiaisen.

--------------------------

klo 10.00–12.15 ja klo 13.30–16.30
Asianajajapäivän monipuoliset luennot

Paikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, kokouskeskus

Tutustu Asianajajapäivän koko seminaariohjelmaan osoitteessa www.asianajajapaiva.fi. Ohjelma alkaa heti #Lakikahvit-koulutuksen jälkeen klo 10.00 Kalastajatorpan konferenssikeskuksessa.

Poimintoja tarjonnasta:

  • Uusperheiden oikeudelliset ongelmat?
  • Mitä tekoäly jo tekee asianajotoimistoissa?
  • Huippupuhujia: oikeusministeri Antti Häkkänen, tekoälytutkija Maria Ritola, Helsingin piispa Teemu Laajasalo, OP Ryhmän tuleva pääjohtaja Timo Ritakallio, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Pekka Mattila, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila muiden muassa

--------------------------

klo 12.30–13.30
Toimittajalounas/tiedotustilaisuus

Paikkana Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa, kokouskeskus, Ravintola Meritorpan kabinetti

Asianajaliitto on teettänyt selvityksen julkisen oikeusavun kustannuksista. Kerromme toimittajalounaalla tuloksista. Tarvitaanko myös oikeusavun järjestämisessä ”SOTE” eli ”OKE”? Miten palvelut tulisi tuottaa kustannustehokkaasti? Valtio korvaa vähävaraisen henkilön oikeusavun. Palvelua tarjoavat nykyisin sekä julkiset oikeusaputoimistot että yksityiset asianajajat. - Miten jatkossa?

Seksuaalinen häirintä on puhuttanut laajasti koko yhteiskuntaa. Asianajajapäivässä haluamme olla ilmiön torjunnan etunenässä. Kerromme tästä lisää toimittajalounaalla.

Lisäksi julkaisemme tulokset perheoikeusjuristeille tehdystä kyselystä: millaisista asioista perheissä riidellään?

-------------------------- 

Tilarajoitteiden vuoksi iltatilaisuus on tarkoitettu vain kutsuvieraille. Asianajajapäivä on tänä vuonna jälleen ennätyksellisen suosittu ja se kokoaa yhteen yli 1 500 oikeuselämän vaikuttajaa.

Tapahtumasivusto: www.asianajajapaiva.fi

Tervetuloa Asianajajapäivään!

Lisätietoa:
Viestintä- ja kehitysjohtaja Janne Laukkanen, p. 040 588 1925
Viestintäasiantuntija Johanna Askolin-af Ursin, p. 050 387 8311

 

Karelia-ammattikorkeakoulun ensimmäiset korkeakouludiplomit jaetaan tänään

$
0
0

Karelia-ammattikorkeakoulun ensimmäiset korkeakouludiplomit jaetaan tänään 27 opiskelijalle, jotka ovat suorittaneet 60 opintopisteen laajuisen Lähijohtamisen korkeakouludiplomikoulutuksen avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Karelia-ammattikorkeakoulussa aloitettiin syksyllä 2016 Lähijohtamisen korkeakouludiplomikoulutus, jonka tavoitteena oli antaa välineitä sosiaali- ja terveysalan muutoksen hallintaan ja kehittämiseen sekä antaa valmiuksia lähiesimiehenä kehittymiseen.  Opintojen keskeisenä sisältönä on ollut mm. henkilöstöjohtaminen, strateginen johtaminen, itsensä johtaminen ja talouden hallinta.

-  Koulutus on ollut innostava kokemus opiskelijoille ja monet jatkavat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelua Kareliassa, kertoo erikoissuunnittelija Mervi Lätti.

Lähijohtamisen korkeakouludiplomit jaetaan koulutuksen päätöstilaisuudessa 9.1.2018 klo 15.30 Karelia-ammattikorkeakoulun Tikkarinteen kampuksella (Tikkarinne 9, E-talo, ravintola Solinan kabinetti).

Eurooppalaisen keramiikkataiteen kärkeä Fiskarsissa kesällä

$
0
0

 

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMA järjestää ABOUT CLAY -näyttelyn Fiskarsin ruukin Kuparipajassa ensi kesänä.

ABOUT CLAY pureutuu saven syvimpään olemukseen ja kokoaa yhteen ainutlaatuisen kattauksen eurooppalaista huipputason keramiikkataidetta. Vastaavaa kokonaisuutta ei ole aiemmin ollut Suomessa esillä. 

Näyttelyyn osallistuu yli 40 taiteilijaa ympäri Eurooppaa:

Pálma Babos (HU), Daphne Corregan (FR), Sandra Davolio (DK), Ken Eastman (GB), Bernd Fischer (DE), Yoshimi Futamura (FR), Monika Grycko (IT), Mia E Göransson (SE), Ann van Hoey (BE), Steen Ipsen (DK), Carl Emil Jacobsen (DK), Kiho Kang (DE), Jacques Kaufmann (FR), Torbjørn Kvasbø (NO), Rainer Kurka (DE), Anne Mercedes (GB), Enric Mestre (ES), Deidre McLoughlin (IE), Nero / Alessandro Neretti (IT), Susan O`Byrne (GB), Ruta Pakarklyte (NO), Merete Rasmussen (DK), Fausto Salvi (IT), Silvia Siemes (DE) ja Mariko Wada (DK).

Suomesta osallistuvat Sakari Kannosto, Kirsi Kivivirta, Nathalie Lautenbacher, Matias Liimatainen, Tiia Matikainen, Lotta Mattila, Saana Murtti, Pekka Paikkari, Suku Park, Päivi Rintaniemi, Kristina Riska, Johanna Rytkölä, Anneli Sainio, Kim Simonsson, Riitta Talonpoika, Kati Tuominen-Niittylä ja Karin Widnäs.

Näyttelyyn kutsutuilla taiteilijoilla on erityinen ote materiaaliin ja tekniikoihin. Korkeatasoinen teoskokonaisuus käsittää niin abstrakteja muotoja kuin esittävää keramiikkataidetta, ja ulottuu pienistä veistoksista aina valtaviin tilateoksiin asti. Näyttelyssä nostetaan esiin sekä nuoria taitajia että pitkää kansainvälistä uraa luoneita tekijöitä.  

Näyttelyn kuraattorina toimii keramiikkataiteilija Erna Aaltonen. Arkkitehteina ovat teolliset muotoilijat Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori, graafisesta suunnittelusta vastaa Tommi Jokivaara ja näyttelyn tuottaa Sanna Nuutinen. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Fiskars Oyj.

 

ABOUT CLAY
Kuparipaja, Fiskarsin ruukki
13.5.–2.9.2018

Kansainvälinen keramiikkataideseminaari

Seuraintalo Lukaali, Fiskars
13.5.2018

www.onoma.fi

www.fiskarsvillage.fi

 

Lisätiedot:

Näyttelytuottaja Sanna Nuutinen
sanna@onoma.fi
+358 405352550

Kuraattori Erna Aaltonen
erna.aaltonen@icloud.com
+358 442643524      

 

Yrittäjän ammattitutkinnolla tukea yrittäjyyteen Ugandassa

$
0
0

Kirkon Ulkomaanapu ja Omnia Education Partnerships Oy vievät suomalaista yrittäjän ammattitutkintoa Ugandan pakolaisleireille.

Keväästä 2018 alkaen Ugandassa asuvat pakolaiset voivat suorittaa suomalaisen yrittäjän ammattitutkinnon Kirkon Ulkomaanavun (KUA) ja Omnia Education Partnerships Oy:n (OEP) yhdessä järjestämässä koulutuksessa.

”Suomalaisella tutkinnolla on hyvä maine maailmalla. Toisen asteen tutkinto on hyvä keino auttaa avaamaan pakolaisille uusia mahdollisuuksia niin työllistymisen kuin jatko-opintojenkin saralla”, sanoo KUA:n projektipäällikko Ville Wacklin.

KUA on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin humanitaarisen avun antaja, joka on erikoistunut järjestämään laadukasta koulutusta hauraissa valtioissa sekä konflikti- ja kriisitilanteissa.

”Koulutus antaa ihmisille uskoa tulevaisuuteen ja tuo vakautta arkeen. Nyt pilotoitava yrittäjän ammattitutkinto vastaa vaatimuksiltaan suomalaista tutkintoa.”

Ugandaan on saapunut keskimäärin 1 800 pakolaista päivässä Etelä-Sudanista heinäkuusta 2016 alkaen. Kaikkiaan Ugandassa on tällä hetkellä yli 1,4 miljoonaa pakolaista. Monet heistä perustavat pienyrityksiä oma-aloitteisestikin.

”Elämä pakolaisleirillä ilman työtä ja koulutusta passivoi ihmisen herkästi ja voi viedä elämältä kaiken merkityksen. Merkitys elämälle muodostuu tekemisen kautta. Yrittäjyyden tukeminen on hieno mahdollisuus tukea köyhiä ihmisiä, joilla ei ole muita vaihtoehtoja.”

Ei vain tutkintoja, vaan pysyvää muutosta

Parhaillaan Ugandassa on käynnissä kouluttajien koulutus 20:lle hengelle. Kaikilla kouluttajakoulutukseen valituilla on vähintään kanditason tutkinto, yrittäjätausta ja kokemusta kouluttamisesta. Monella on myös rahoituspuolen kokemusta, josta toivotaan olevan apua tulevien pakolaisyrittäjien rahoitusmahdollisuuksien kuten mikrolainojen selvittämisessä.

Keväällä toteutettavaan, pakolaisyrittäjille tarkoitettuun koulutukseen valitaan osallistujat soveltuvuuden ja liikeideoiden perusteella.

”Jokainen koulutus muokataan paikalliseen kontekstiin sopivaksi yhdessä paikallisten asiantuntijoiden kanssa. Emme tahdo vain viedä tutkintoja maailmalle, vaan työmme tähtää pysyvään muutokseen”, Wacklin sanoo.

Yrittäjän ammattitutkinnolla KUA pyrkii parantamaan yrittäjien menestymismahdollisuuksia, auttaa heitä laajentamaan yritystään ja löytämään uusia rahoitusmahdollisuuksia. Koulutus tukee liiketoimintasuunnitelman tekemisessä, tuotteistamisessa ja liiketoiminnan aloittamisessa.

“Kestävyys on koulutusohjelmiemme kantava ajatus. Ohjelmasta valmistuvat kouluttajat käyvät läpi sertifiointiprosessin, jonka jälkeen he kouluttavat oppijoita edelleen pakolaisleireillä. Koulutuksen laadun takeena on Suomen mallin mukainen opetussuunnitelma ja arviointiprosessi”, kertoo OEP:n toimitusjohtaja Mervi Jansson.

KUA ja OEP toteuttavat yrittäjän ammattitutkinnon pilotin Ugandassa läheisessä yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa.

Lisätiedot:

  • Ville Wacklin, projektipäällikkö, Kirkon Ulkomaanapu, ville.wacklin(at)kirkonulkomaanapu.fi
  • Mervi Jansson, toimitusjohtaja, Omnia Education Partnerships Oy, mervi.jansson(at)oep.fi

Tieteiden yön Tiedekirjaraati ruotii ajankohtaisia tietokirjoja

$
0
0

Tieteiden yön viihdyttävässä Tiedekirjaraadissa ruoditaan viittä ajankohtaista tietoteosta. Kirjoja arvioivat ja pisteyttävät raadissa tutkimusjohtaja ja kemian professori Maija Aksela, Heurekan vastaava tapahtumatuottaja ja kirjailija Paula Havaste, tietokirjailija Juhani Lokki ja psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen. Raatia johtaa tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma, jota vietetään Helsingin Kruununhaassa torstaina 18. tammikuuta.

Tiedekirjaraati järjestetään 18.1. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa (os. Hallituskatu 1) klo 19.15─20.15. Tilaisuuden järjestävät Tietokirjallisuuden edistämiskeskus ja SKS. Vapaa pääsy. Tervetuloa!


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Eveliina Laurila | Tiedottaja | Suomen tietokirjailijat ry
eveliina.laurila@suomentietokirjailijat.fi | 050 574 5296

www.suomentietokirjailijat.fi

www.tieteidenyo.fi

Viewing all 16745 articles
Browse latest View live