Kaikille avoin koulutustilaisuus potilasvahinkojen korvaamisesta Kotkassa pe 16.11.2018
Oulussa alkaa vientiosaajakoulutus elintarvikealalle
Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) alkaa tammikuussa 2019 uusi koulutus elintarvikeviennin osaamisesta kiinnostuneille. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti kasvuhakuisissa pk-yrityksissä työskenteleville henkilöille, jotka haluavat kehittyä elintarvikeviennin osaajiksi. Koulutus tukee pk-yritysten mahdollisuuksien kartoittamista, mikäli yritys on jo aloittanut viennin tai vasta pohtii sitä.
Koulutus on vahvasti kytkeytynyt työelämään ja se on suunniteltu erityisesti elintarvikealan yrityksille. Koulutus koostuu seitsemästä kahden päivän mittaisesta lähiopetusjaksosta, joita on noin kerran kuukaudessa. Mukana kouluttamassa on asiantuntijoita eri yrityksistä kuten muun muassa Fennopro, Kamonmarkkinointi Oy ja Nortastic.
Useat tahot ovat tunnistaneet ja tuoneet esiin tarpeen saada uutta osaamista ja ammattilaisia elintarvikealanvientiin. Suomesta elintarvikealan viennin osaamista kehittävä koulutus on puuttunut. Nyt Oulussa järjestettävä koulutus liittyy Elintarvikeviennin Osaaja -hankkeeseen, joka on käynnissä vuosina 2018–2019. Hankkeen tavoitteena on kohentaa suomalaisen elintarvikeviennin osaamista ja innostaa elintarvikealan yrityksiä näkemään vientimahdollisuuksia. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö, ja se kuuluu maaseutuviraston ruokaketjuhankkeisiin.
Koulutukselle on tarvetta, koska suomalaisista pk-yrityksistä vain noin 13 prosenttia toimii kansainvälisillä markkinoilla. Vientiä harjoittavien pk-yritysten liikevaihdosta viennin osuus on 5–10 prosenttia. Näissä yrityksissä on runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia, joten ne voisivat monipuolistaa ja laajentaa kansainvälistymistään. Myös monella kotimarkkinoilla toimivalla olisi kysyntää kansainvälisesti, jos yritykset uskaltautuisivat lähtemään maailmalle.
Osallistumisvaatimukset
Koulutukseen osallistumiseen vaaditaan vähintään ammattikorkeakoulututkinnon tasoinen tutkinto tai vankkaa kokemusta elintarvikealalta. Koulutus järjestetään neljän ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Oulun ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeessa ovat mukana Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.
Laajuus ja hakeminen
Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä. Haku koulutukseen on käynnissä nyt koulutuksen verkkosivuilla osoitteessa www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/elintarvikeviennin-osaaja/. Kyseessä on pilottikoulutus, ja siihen osallistuminen on maksutonta.
Lisätietoja koulutuksesta
Tietoja koulutuksesta löydät verkkosivuilta osoitteesta www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/elintarvikeviennin-osaaja/ sekä koulutuksen Facebook-ryhmästä https://www.facebook.com/groups/etvosaaja/#_=_.
Lisätietoja voit kysyä myös koulutuksen Oamkin yhteyshenkilöltä Sari Alatalolta, sari.alatalo@oamk.fi, 040 141 5336
Gradian koulutuksella kysyntää metsäteollisuudessa
Työvoiman eläköityminen ja tuotantotekniikan voimakas kehitys lisäävät työvoiman koulutustarvetta mekaanisessa metsäteollisuudessa. Gradia rakentaa yhteistyössä yritysten kanssa oppisopimuskoulutuksia uusien osaajien rekrytointiin sekä täsmäkoulutuksia henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Mekaanisen metsäteollisuuden toimialalla Gradia toimii Metsä Groupin, UPM:n, Stora Enson, Versowoodin ja Koskisen Oy:n kumppanina.
Henkilöstö- ja rekrytointikoulutuksissa on vahvat kasvunäkymät. Mekaanisessa metsäteollisuudessa koulutettavien määrä nousee tänä vuonna noin 350 henkilöön. Kaikki yrityskoulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä asiakkaan kanssa.
Metsä Groupille ja Stora Ensolle uusia osaajia
Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre hakee oppisopimuskoulutuksella uusia osaajia tuotantoprosessin eri työtehtäviin sahoilleen eri puolilla Suomea.
”Oppisopimuksen avulla pystymme nopeuttamaan uuden työntekijän oppimisprosessia ja luomaan monipuolista pohjaa ammatilliselle kehittymiselle. Suunnitelmallisen etenemisen kautta motivoituneilla henkilöillä on mahdollisuus edetä vastuullisiin tehtäviin muutamassa vuodessa”, sanoo Metsä Groupin henkilöstön kehittämispäällikkö Juha Rötsä.
"Oppisopimuskoulutukset ovat jo vuosia olleet meille tärkeä keino saada ammattitaitoista työvoimaa. Koulutuksen sisältöä on jatkuvasti kehitetty Gradian kanssa alati muuttuvan työelämän tarpeita vastaavaksi. Oppisopimuskoulutus antaa hyvän startin pysyvään työsuhteeseen alan ammattilaisena", sanoo henkilöstöpäällikkö Pauli Vainionpää Stora Ensosta.
Versowoodilla ja Koskisella satsataan henkilöstöön
Yritykset käyttävät tutkintoon johtavaa oppisopimuskoulutusta myös oman henkilöstön ammatilliseen kehittämiseen. Tavoitteena on monipuolinen osaaminen, jolloin työntekijät pystyvät työskentelemään useissa työpisteissä tuotannon eri vaiheissa.
Versowood kouluttaa henkilöstöään saha-alan moniosaajiksi. ”Tutkinnon suorittaminen vahvistaa ammatti-identiteettiä. Koulutus antaa kokonaisvaltaisen näkemyksen ja lisää varmuutta omaan tekemiseen”, sanoo Versowoodin palkanlaskentapäällikkö Anna-Liisa Herrala.
Koskisella henkilökunnasta joka kolmas on suorittanut jonkin ammattitutkinnon ja tavoitteena onkin, että mahdollisimman moni olisi ammattitutkinnon suorittanut puun ammattilainen. ”Tänä syksynä meillä starttasi 35 opiskelijan ryhmä kaksivuotiseen koulutukseen Gradian vetämänä. Monipuolisen ja innostavan koulutuksen kautta kokonaisymmärrys tuotantoprosessista lisääntyy, mikä näkyy laadussa ja tuottavuudessa”, sanoo Koskisen HR- ja viestintäjohtaja Minna Luomalahti.
UPM:llä ja Gradialla pitkä yhteistyö
Gradian toteuttamat koulutukset järjestetään lähtökohtaisesti asiakkaan tuotantotiloissa eri puolilla Suomea. Opettajilla on vahva työelämätausta sekä kouluttajan ammattitaito.
”Olemme olleet tyytyväisiä Gradian kouluttajien asiantuntevuuteen ja joustavuuteen sekä eteenpäin vievään otteeseen koulutusohjelmien toteuttamisessa ja kehittämisessä”, toteaa UPM:n koulutuspäällikkö Jari Nyström pitkään jatkuneesta yhteistyöstä vaneri- ja sahaliiketoimintojen koulutuksissa.
Gradian järjestämiä mekaanisen metsäteollisuuden koulutuksia ovat saha-alan ammattitutkinto, sahamestarin erikoisammattitutkinto sekä levyalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi Gradia räätälöi täsmäkoulutuksia yritysten tarpeisiin.
Lisätietoja: Marko Saaranen, asiakkuuspäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Työelämä- ja yrityspalvelut, puh. 040 341 6374.
SYL:n liittokokous kokoontuu 16.–17.11. Aalto-yliopistolla – liittokokouspuhujana Petteri Orpo
Tiedote 12.11.2018
Vapaa julkaistavaksi
(På svenska se nedan.)
(In English below.)
Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kaksipäiväinen liittokokous järjestetään Aalto-yliopistolla Espoossa 16.–17. marraskuuta. Liittokokous käyttää ylintä päätösvaltaa ja valitsee SYL:lle uuden puheenjohtajan sekä kuusi hallituksen jäsentä ensi vuodelle. Lisäksi liittokokous linjaa ensi vuoden tavoitteista ja toiminnasta sekä päivittää SYL:n linjapaperin, joka ohjaa koko liiton vaikuttamistyötä.
Liittokokouksessa ovat edustettuina kaikki 15 ylioppilaskuntaa, jotka edustavat noin 130 000 yliopisto-opiskelijaa. Yhteensä ylioppilaskunnat nimeävät 137 varsinaista liittokokousedustajaa, ja kaikkiaan kokouksessa on läsnä noin 300 henkilöä.
Kokous alkaa perjantaina kello 10. Lauantaina kokous jatkuu klo 9, ja tuolloin lauantaina n. klo 13.30 saapuu paikalle valtiovarainministeri, kansanedustaja ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitämään liittokokouspuheen.
Liittokokous huipentuu lauantai-iltana (noin klo 18.30–20) hallitus- ja puheenjohtajavaalien tuloksiin. Valinnoista tiedotetaan medialle mahdollisimman pian henkilövaalin ratkettua.
Puheenjohtajapaikkaa tavoittelee tänä vuonna neljä ehdokasta: Kim Kujala (VYY), Krista Laitila (HYY), Sanni Lehtinen (Tamy) ja Suvi Vendelin (AYY). Kuutta muuta hallituspaikkaa tavoittelee tämän hetken tiedon mukaan seitsemän ylioppilaskuntien asettamaa henkilöä. Hallitukseen ehdolla ovat Arttu Kaukinen (LTKY), Heidi Rättyä (JYY), Helmi Andersson (ÅAS), Roope Tukia (Tamy), Sara Salonen (ISYY), Titta Hiltunen (HYY) ja Topias Tolonen (HYY). Ehdokkaita voi asettaa aina liittokokouksessa tapahtuvaan henkilövalintaan asti. Linkit ehdokastiedotteisiin löytyvät tekstin lopusta.
Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan liittokokousta molempina päivinä.
Haastatteluita annetaan mieluiten lounastauoilla (pe klo 12.30–14 ja la klo 12–13) ja liittokokouksen päätyttyä. Haastatteluihin liittyvissä tiedusteluissa ja pyynnöissä voi ottaa yhteyttä SYL:n viestintäasiantuntijaan (liisa.kontunen@syl.fi, p. 041 515 2228).
SYL:n liittokokousta voi seurata suorana verkkolähetyksenä SYL:n YouTube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/c/sylvideot. Kokouksen aikataulujen ja käytännön järjestelyiden tiedotusta voi seurata myös osoitteessa https://www.facebook.com/events/326708568114301/.
Aihetunnuksina sosiaalisessa mediassa toimivat #SYLliittari ja #StudentsOfFinland.
Lisätietoja:
Pääsihteeri Eero Manninen, p. 045 631 7145
Puheenjohtaja Miika Tiainen, p. 044 906 5007
Liittokokouksen aikana parhaiten tavoitettavissa on viestintäasiantuntija Liisa Kontunen, p. 041 515 2228
S-postiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@syl.fi
Liittokokousmateriaalit löytyvät osoitteesta: http://www.syl.fi/materiaalit/liittokokous/
Verkkomateriaaleista löytyy myös tarkempi ohjelma-aikataulu.
Puheenjohtajaehdokkaat:
Kim Kujala, VYY
Twitter: @kimkujala
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2qlkgj3
Krista Laitila, HYY
Twitter: @krilait
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2Db5aW1
Sanni Lehtinen, Tamy
Twitter: @sannileh
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2yGiDBo
Suvi Vendelin, AYY
Twitter: @sevendelin
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2OW6Wk6
Hallitusehdokkaat:
Arttu Kaukinen, LTKY
Twitter: @ArttuKaukinen
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2SuUZQo
Heidi Rättyä, JYY
Twitter: @HRattya
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2z8XI9e
Helmi Andersson, ÅAS
Twitter: @HelmiAndersson
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2Q1Rob6
Roope Tukia, Tamy
Twitter: @RoopeTukia
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2yGiDBo
Sara Salonen, ISYY
Twitter: @salonen_sara
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2OZt1hM
Titta Hiltunen, HYY
Twitter: @Titta_Hiltunen
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2Db5aW1
Topias Tolonen, HYY
Twitter: @TopiasTolonen
Ehdokastiedote: https://bit.ly/2Db5aW1
Kokouspaikka:
Aalto-yliopisto / Otaniemi, Espoo
Kartta:
***
FSF:s förbundsmöte hålls 16–17.11. på Aalto-universitetet, Espoo – förbundsmötestal av Petteri Orpo
Meddelande 12.11.2018
Får publiceras
Finlands studentkårers förbunds (FSF) två dagar långa förbundsmöte hålls på Aalto-universitetet (Espoo), under fredag och lördag 16–17 november. Förbundsmötet är FSF:s högsta beslutsfattande organ som väljer ordförande och sex styrelsemedlemmar till förbundets styrelse för 2019. Utöver det fattar förbundsmötet beslut om målsättningar och verksamhet för 2019 samt uppdaterar FSF:s policydokument, som styr hela förbundets påverkansarbete.
Alla 15 studentkårer är representerade vid förbundsmötet. Tillsammans representerar de cirka 132 000 universitetsstuderande. Studentkårerna utser totalt 139 ordinarie förbundsmötesdelegater och sammanlagt närvarar cirka 300 personer vid mötet.
Mötet inleds fredag kl. 10. På lördag fortsätter mötet kl. 9 och cirka kl. 13.30 anländer finansminister, Samlingspartiets ordförande och riksdagsledamot Petteri Orpo för att hålla förbundsmötestalet.
Sent på lördag, ungefär kl. 18.30–20, kulminerar förbundsmötet då resultatet från styrelse- och ordförandevalen offentliggörs. Medierna informeras omgående om valresultatet efter valen.
I år kandiderar tre personer till ordförandeposten: Kim Kujala (VYY), Krista Laitila (HUS), Sanni Lehtinen (Tamy) och Suvi Vendelin (AUS). För närvarande finns det sju kandidater för de övriga sex styrelseposterna. De styrelsekandidater som studentkårerna nominerat är Arttu Kaukinen (LTKY), Heidi Rättyä (JYY), Helmi Andersson (ÅAS), Roope Tukia (Tamy), Sara Salonen (ISYY), Titta Hiltunen (HUS) och Topias Tolonen (HUS). Studentkårerna kan nominera kandidater ända fram till själva valet under förbundsmötet. Länkar till kandidaternas presentationer hittar du i slutet av texten.
Media är välkomna att följa mötet under både fredag och lördag.
Intervjuer ges huvudsakligen under lunchpauserna (fre kl. 12.30–14 och lör kl. 12–13) samt efter att mötet avslutats. Kontakta FSF:s kommunikationssakkunnig om intervjuer och förfrågningar (liisa.kontunen@syl.fi, p. 041 515 2228).
FSF:s förbundsmöte sänds direkt som webbsändning på FSF:s Youtubekanal på adressen https://www.youtube.com/c/sylvideot. Information om mötesschema och praktiska arrangemang finns på adressen https://www.facebook.com/events/326708568114301/.
Hashtaggar i sociala medier är #SYLliittari och #StudentsOfFinland.
Mer information:
Generalsekreterare Eero Manninen, p. 045 631 7145
Ordförande Miika Tiainen, p. 044 906 5007
Under förbundsmötet nås vi bäst via vår kommunikationssakkunnig Liisa Kontunen, p. 041 515 2228
E-postadresserna är i formen fornamn.efternamn@syl.fi
Förbundsmötets handlingar finns på adressen: https://syl.fi/sv/for-karerna/forbundsmote/
I materialet på nätet hittar du även ett mer detaljerat program för mötet.
Ordförandekandidater:
Kim Kujala, VYY
Twitter: @kimkujala
Meddelande om kandidatur: https://bit.ly/2qlkgj3
Krista Laitila, HUS
Twitter: @krilait
Meddelande om kandidatur: http://bit.ly/2zehtgP
Sanni Lehtinen, Tamy
Twitter: @sannileh
Meddelande om kandidatur: https://bit.ly/2yGiDBo
Suvi Vendelin, AUS
Twitter: @sevendelin
Meddelande om kandidatur: http://bit.ly/2zM28TP
Styrelsekandidater:
Arttu Kaukinen, LTKY
Twitter: @ArttuKaukinen
Meddelande om kandidatur: https://bit.ly/2SuUZQo
Heidi Rättyä, JYY
Twitter: @HRattya
Meddelande om kandidatur: https://bit.ly/2z8XI9e
Helmi Andersson, ÅAS
Twitter: @HelmiAndersson
Meddelande om kandidatur: https://bit.ly/2Q1Rob6
Roope Tukia, Tamy
Twitter: @RoopeTukia
Meddelande om kandidatur: https://bit.ly/2yGiDBo
Sara Salonen, ISYY
Twitter: @salonen_sara
Meddelande om kandidatur: https://bit.ly/2OZt1hM
Titta Hiltunen, HUS
Twitter: @Titta_Hiltunen
Meddelande om kandidatur: http://bit.ly/2zehtgP
Topias Tolonen, HUS
Twitter: @TopiasTolonen
Meddelande om kandidatur: http://bit.ly/2zehtgP
Mötesplats:
Aalto-universitetet, Otaniemi, Espoo
***
SYL’s General Assembly on 16–17 November at Aalto University – General Assembly address held by MP Petteri Orpo
Press release 12 November 2018
For immediate release
The two-day General Assembly of the National Union of University Students in Finland (SYL) will be held at the Aalto University, Espoo on Friday and Saturday 16–17 November. The General Assembly wields the highest decision-making power in SYL and elects a new president and the board of six for the organisation. In addition, the assembly outlines the objectives and activities of SYL in 2019 and decides on SYL’s policy paper. The policy paper directs all advocacy work of the union.
All 15 student unions will be represented at the General Assembly. All in all, the unions represent around 132,000 university students. The student unions elect 139 full representatives to the General Assembly. Altogether the number of participants will be around 300.
The meeting will open Friday at 10 in the morning. On Saturday, the meeting will continue at 9 in the morning. MP Petteri Orpo, Minister of Finance and leader of the National Coalition Party, will address the meeting at 13:30.
Late Saturday will be the highlight of the General Assembly when the results from the elections for president and board are announced around 19–20. We will inform the media about the results as soon as we can after the elections. Three candidates are running for president: Kim Kujala (VYY), Krista Laitila (HYY), Sanni Lehtinen (Tamy) and Suvi Vendelin (AYY).
There are currently seven other candidates for the six posts as board member. The candidates nominated by the student unions are Arttu Kaukinen (LTKY), Heidi Rättyä (JYY), Helmi Andersson (ÅAS), Roope Tukia (Tamy), Sara Salonen (ISYY), Titta Hiltunen (HYY) and Topias Tolonen (HYY). Candidates may be nominated until the elections take place during the General Assembly. See links to presentations of the candidates at the end of this press release.
The media are welcome to follow the General Assembly on Friday and Saturday.
The preferred time for interviews is during the lunch breaks (Fri 12:30–14 and Sat 12–13) and after the General Assembly. Please contact our Communications Adviser for more information or scheduling interviews (liisa.kontunen@syl.fi, p. 041 515 2228).
The General Assembly of SYL will also be streamed live on SYL’s Youtube channel https://www.youtube.com/c/sylvideot. Information on the schedule for the meeting and practical arrangements can be found at https://www.facebook.com/events/1989320854686283/. Hashtags on social media are #SYLliittari and #StudentsOfFinland.
For further information, please contact:
Secretary General Eero Manninen, p. 045 631 7145
President Miika Tiainen, p. 044 906 5007
During the General Assembly, we recommend you contact our Communications Adviser Liisa Kontunen, p. 041 515 2228
You can reach us by email at firstname.surname@syl.fi
The General Assembly documents can be downloaded online: https://syl.fi/en/for-student-unions/general-assembly/
The online material also includes a more detailed schedule.
Running for SYL president:
Kim Kujala, VYY
Twitter: @kimkujala
Candidate bulletin: https://bit.ly/2qlkgj3
Krista Laitila, HYY
Twitter: @krilait
Candidate bulletin: http://bit.ly/2DAswEH
Sanni Lehtinen, Tamy
Twitter: @sannileh
Candidate bulletin: http://bit.ly/2T6RSP9
Suvi Vendelin, AYY
Twitter: @sevendelin
Candidate bulletin: http://bit.ly/2DjlROq
Running for the board:
Arttu Kaukinen, LTKY
Twitter: @ArttuKaukinen
Candidate bulletin: https://bit.ly/2SuUZQo
Heidi Rättyä, JYY
Twitter: @HRattya
Candidate bulletin: http://bit.ly/2RNYT5N
Helmi Andersson, ÅAS
Twitter: @HelmiAndersson
Candidate bulletin: https://bit.ly/2Q1Rob6
Roope Tukia, Tamy
Twitter: @RoopeTukia
Candidate bulletin: http://bit.ly/2T6RSP9
Sara Salonen, ISYY
Twitter: @salonen_sara
Candidate bulletin: https://bit.ly/2OZt1hM
Titta Hiltunen, HYY
Twitter: @Titta_Hiltunen
Candidate bulletin: http://bit.ly/2DAswEH
Topias Tolonen, HYY
Twitter: @TopiasTolonen
Candidate bulletin: http://bit.ly/2DAswEH
Meeting place:
Aalto University, Otaniemi, Espoo
Map:
Karelia-ammattikorkeakoulu tehnyt päätökset plagiointitapausten seuraamuksista
Karelia-ammattikorkeakoulu on tehnyt seuraamuspäätökset neljästä tapauksesta, joissa opiskelijan opinnäytetyö on osittain plagiaatti. Viidennen tapauksen selvitystyö on vielä kesken. Neljästä tapauksesta on nyt valmistunut esiselvitys. Esiselvityksissä on kuultu myös opinnäytetöiden tekijöitä, joista kolme on hyväksynyt esiselvityksen lopputuleman. Näin ollen kolme esiselvitystä johtaa seuraamuksiin ja yksi tapaus lähtee eteenpäin jatkotutkimuksiin.
Esiselvitysten perusteella päätöksiä tuli kolmea lajia. Vakavin sanktio on tutkinnon peruuttaminen, joka viedään hallinto-oikeuteen käsiteltäväksi yhden opiskelijan kohdalla. Kahden muun opiskelijan tutkinnosta alennetaan opinnäytetyön arvosanaa, mikä toteutetaan Kareliassa omin voimin. Neljäs tapaus lähtee jatkoselvitykseen, eli siitä aloitetaan varsinainen, ulkopuolinen tutkinta. Viimeksi mainittu tapaus on kansallisestikin merkittävä, koska opinnäytetyön tekijä on kiistänyt esiselvitysraportin tulokset. Tämän vuoksi neljännessä tapauksessa edetään varsinaiseen tutkintaan, jonka tekee ulkopuolinen taho. Lopullinen ratkaisu asiaan saadaan siis vasta kevätlukukaudella 2019.
Kaikkiin tutkittuihin opinnäytetöihin lisätään merkintä plagioinnista sekä sähköiseen hakukantaan että opinnäytetöiden arkistoon.
– Jokainen plagiointitapaus on liikaa. Olen pahoillani siitä, että nämä ovat päässeet seulamme läpi, kertoo Karelian rehtori Petri Raivo.
Karelia-ammattikorkeakoulussa estetään plagiointia neljällä eri rintamalla. Ensinnäkin jokaisen opiskelijan pakollisiin kursseihin kuuluu tutkimusmenetelmien opintojakso, jossa käsitellään tutkimusetiikkaa ja tutkimuskäytäntöjä. Toisekseen jokainen opiskelija saa opinnäytetyön ohjauksen yhteydessä kirjalliset ohjeet, joissa on käyty läpi käytännön asioiden lisäksi myös lähdeviittaustekniikka sekä muistutettu ehdottomasta plagiointikiellosta. Kolmannekseen opinnäytetyön tarkastaja käy läpi opinnäytetyön: plagioinnin voi havaita esimerkiksi tekstin tyylilajin muutoksesta tai tarkastaja voi myös tunnistaa kopioidun lähdetekstin sen tunnettuuden vuoksi. Neljännekseen opinnäytetyö syötetään sähköiseen järjestelmään Urkundiin, joka vertailee automaattisesti työtä tuhansiin muihin ohjelman tiedossa oleviin aiheesta kirjoitettuihin teksteihin.
– Silti nämäkään neljä keinoa eivät valitettavasti ole aukottomia. Seulan läpi pääsee silloin tällöin taitavasti tehtyjä plagiaatteja, Petri Raivo kertoo.
Plagiaattitapaukset tulivat Karelia-ammattikorkeakoulun tietoon aktiivisen kansalaistoiminnan ansiosta, ja esiselvitykset käynnistettiin heti.
– Toivottavasti nämä tapaukset toimivat varoittavana esimerkkinä meille kaikille. Toivon, että kukaan ei lankeaisi plagiointiin, sillä kyseessä on kauaskantoinen väärinkäytös. Samalla luotan siihen, että virallisten kanavien tuottamat sanktiot riittävät, eikä sometuomioistuin ryhtyisi jakamaan enempää rangaistuksia, Petri Raivo jatkaa.
– Uskon siihen, että tekijät ymmärtävät tekonsa vakavuuden ja sen surulliset seuraukset ilman enempää julkisuutta.
Opiskelijakuntien edustajistovaalien valtakunnalliset tulokset valmiit – koko maan äänestysprosentti 17,35%
Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien jokavuotiset edustajistovaalit käytiin 7. marraskuuta ja koko maan äänestysprosentiksi muodostui 17,35%. Ääniä edustajistovaaleissa annettiin yhteensä 11678. Nyt käydyt edustajistovaalit olivat historian ensimmäiset, jotka käytiin yhteisellä aikataululla opiskelijakunnissa.
Aktiivisimmin edustajistovaaleissa äänestettiin Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKissa, jossa äänestysprosentti kohosi jopa 41,85 prosenttiin. Seuraavaksi korkeimmat äänestysprosentit olivat Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMOssa (35,86%) ja Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMMAKKOssa (30,81%). Eniten ehdokkaita (97 kpl) oli Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa.
Nimo Samatar Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAsta koko maan ääniharavaksi
Ehdokkaista eniten ääniä keräsivät Nimo Samatar (Metropolian Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA, 100 ääntä), Anna Palmen (Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAMKO, 95 ääntä) sekä Eero Heinonen (Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko, 91 ääntä). Koko maan ääniharava Samatar on toisen vuoden sosionomiopiskelija Metropolia ammattikorkeakoulusta ja hän oli ehdolla Super Sote listalta.
Vaaleissa menestyivät valtakunnallisesti parhaiten ainejärjestöjen listat, erityisesti liiketalouden ja tekniikan alan ehdokkaat, joita valittiin edustajistoihin lähes kaikissa opiskelijakunnassa. Poliittisten listojen ehdokkaista parhaiten menestyivät Kokoomuksen ehdokkaat.
Edustajistovaaleissa korkeakouluopiskelijat valitsevat heitä edustavat henkilöt opiskelijakuntien edustajistoihin, jotka päättävät opiskelijakuntien toiminnasta ja taloudesta sekä valitsevat hallituksen niitä toteuttamaan. Edustajistot linjaavat myös opiskelijakuntien poliittiset kannat sekä käyttävät ylintä päätösvaltaa opiskelijaliikeessä. Vaaleissa vaalikelpoisia ja äänioikeutettuja ovat kaikki opiskelijakuntien jäsenet.
Ensi vuonna tavoitteena on järjestää edustajistovaalit samana päivänä ylioppilaskuntien kanssa.
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin kokoamat vaalitulokset ovat tarkasteltavissa suomeksi tämän linkin takaa ja viralliset vaalitulokset löydät opiskelijakuntien omilta sivuilta ja tarkemmat tiedot niiden vaalilautakunnilta. Opiskelijakuntien yhteystiedot löytyvät verkkosivuiltamme osoitteesta www.samok.fi/opiskelijakunnat.
Lisätietoja:
Valtteri Törmänen, hallituksen jäsen
050 389 1002
valtteri.tormanen@samok.fi
Sisäilmapajan 10. juhlavuosi
Sisäilmapajan kymmenettä pajaseminaaria juhlitaan 14.-15.11.2018 Kuopiossa. Perinne on saanut alkunsa kymmenen vuotta sitten Kuopiossa, joten seminaari palaa juhlavuotenaan takaisin Kuopioon Itä-Suomen Yliopistolle, Snellmanialle.”On hienoa, että Kuopiosta alkunsa saanut Sisäilmapaja -seminaari palaa juhlavuotenaan kaupunkiin. Niin kotimaiset, kuin kansainväliset seminaarit nostavat esille kuopiolaista osaamista. Professori Pertti Pasanen on tehnyt tiiminsä kanssa hienoa työtä seminaarin järjestelyissä. Olen myös iloinen, että tasokas ohjelma ja Kuopion keskeinen sijainti houkuttelevat yli 650 osallistujaa ja 59 näytteilleasettajaa kaupunkiin”, Kirsi Vartiainen Kuopio Convention Bureau Oy:stä toteaa.
”Tämän vuoden teemana on kiinnittää huomiota hyvään sisäilmaan ja miten sitä ei tulisi pitää itsestään selvyytenä. Usein keskustelu aiheesta nousee valloilleen, kun puutteita terveestä sisäilmasta ilmenee. Tänä vuonna asiaa halutaan nostaa esille myönteisessä mielessä, sen vuoksi tapahtuman slogankin kuuluu savolaisittain Tolokun sisäilimoo – Hilipeempi mielj”, kertoo professori Pertti Pasanen.
Paneelikeskusteluja saapuu johtamaan Sosiaali- ja terveysministeriön sisäilma-asioista vastaava Jari Keinänen sekä rakentamisesta vastaavasta ympäristöministeriöstä Katja Outinen. Paneelikeskusteluissa tarkastellaan monipuolisesti yksilön kokemia sisäilmahaittoja ja kuinka huonoon sisäilmaan ollaan löydetty ratkaisu. Alustajina ovat mm. kiinteistön omistajat, huoltajat ja työnantajat.
Sisäilmapaja10-seminaaria on Itä-Suomen yliopiston lisäksi ollut toteuttamassa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, Sisäilmayhdistys Ry, Kuopion kaupunki ja Savonia-ammattikorkeakoulu.
Terveet tilat 2028-hanke
Myös pääministeri on ottanut kantaa aiheeseen linjaamalla, että sisäilma-asiat tulee laittaa kuntoon. Siihen nojautuen valtioneuvosto on laatinut Terveet tilat 2028-toimenpideohjelman. Toimenpideohjelman tavoitteena on kannustaa julkisten tilojen sisäilman kuntoon laittamiseksi ja tehostaa huonosta sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Ohjelmakausi kestää kymmenen vuotta ja sen aikana vakiinnutetaan kiinteistönhoitoon toimintatapa, jossa rakennusten kunto, sopivuus sen käyttötarkoitukseensa ja käyttäjien kokemuksia arvioidaan säännöllisesti. Sisäilman laadusta huolehtinen kuuluu siis osaksi kiinteistönhoitoa.
Kuopiolaista osaamista
Kuopion kaupungin kanssa on menossa koulujen sisäilmaympäristöön liittyvä tutkimus, jossa selvitetään mm. pölylähteiden hallintaan liittyviä asioita. Esimerkiksi miten kenkien riisuminen kouluissa vaikuttaa koulujen sisäilman pölypitoisuuteen ja pölyn koostumukseen.
”On hienoa, että Sisäilmapajaan osallistuu tänäkin vuonna valtava määrä alan asiantuntijoita. Se kertoo sisäilma-asioiden ajankohtaisuudesta ja siitä, että terveen sisäilman eteen on vielä tehtävä töitä”, kertoo professori Pertti Pasanen Itä-Suomen Yliopistosta.
Palvelukoti Sofiassa työn ydin on ihmisten huomioimisessa
Ammattiopisto Liven Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa (TELMA)-koulutuksessa opiskelevat nuoret tekevät puhtauden tasoa nostavia töitä Palvelukoti Sofiassa. Johtaja Sointu Tulkki ihastelee itseohjautuvan ryhmän työn jälkeä ja toteaa, että ammattilaiset ovat löytäneet palvelukodista siivouskohteita, joita hän ei itse olisi tullut ajatelleeksikaan. Sekä työnantaja että opiskelijat hyötyvät, kun työtehtäviä suunnitellaan yhdessä; opiskelijat saavat oppimisympäristön ja palvelukodin puhtaustaso pysyy korkeana.
Laajasalossa sijaitsevan steinerpohjaisen Palvelukoti Sofian ja Ammattiopisto Liven yhteistyö alkoi orastaa parisen vuotta sitten oppilaitoksen, silloisen Keskuspuiston ammattiopiston, järjestämällä työnantajaristeilyllä.
Ryhmätyövalmennus mahdollistaa tukea tarvitsevien työelämätaitojen opettelun
Tänä syksynä käynnistynyt Sofian ja Liven yhteistyö kiinnittyy kahteen eri hankkeeseen, joista ensimmäinen on Reformi Telmassa. Hankkeen tavoitteena ovat oppimisympäristöjen ja työpaikalla oppimisen taitojen kehittäminen yhdessä työnantajan kanssa. Toinen hanke on Opitaan työssä yhdessä (OPTY), jonka puitteissa Kehitysvammaliitto tutkii ryhmämuotoista työhönvalmennusta. Ryhmätyövalmennus mahdollistaa runsaasti tukea tarvitsevien nuorten työelämätaitojen kartuttamisen. Ryhmämuotoista työvalmennusta on toteutettu erilaisilla tavoilla pidemmän aikaa, mutta tieteellistä tutkimusta aiheesta ei ole aiemmin tehty.
Työpaikalla oppimisen tukena opiskelijoilla on käytössään kuvalliset työskentelyohjeet, joita on tehty kaikista eri työtehtävistä. Kuvaohjeet on tuotettu siinä ympäristössä, missä työtä tehdään.
– Kaikki eivät osaa lukea ja suomen kielen osaamisessa on osalla vielä haasteita. Kuvallinen apu auttaa opiskelijaa toimimaan itsenäisemmin työtehtävissä, opettaja Piia Jussila kertoo. Sofiassa opitaan ennen kaikkea puhtaanapitotyötä, mutta erityisen tärkeänä kokemuksena Jussila näkee asiakaspalvelutaitojen ja ihmisten kohtaamisen korostumisen. – Opettelemme työtaitoja, jossa yhtenä tärkeänä osana on opetella huomioimaan työympäristö kokonaisuutena ja siihen liittyvät oleellisesti asiakkaat, tässä kohteessa ikääntyneet asukkaat. Työtä tehdessä tulee osata väistää kepin tai rollaattorin kanssa kulkevaa asukasta, Jussilla valaisee.
Rollaattorin pesuvuoroa jonottaessa keskustellaan huivin käytöstä
Palvelukoti Sofiassa asuu 35 asukasta omissa asunnoissaan sekä 14 asukasta ryhmäkodissa. Asiakkaiden keski-ikä on 88 vuotta. Liven TELMA-opiskelijoille Palvelukoti on monipuolinen ja ainutlaatuinen oppimisympäristö monessa mielessä. – Teemme pääsääntöisesti yleisten tilojen ylläpitosiivouksia sekä liinavaatteiden pyykkäystä ja silitystä, Jussila kertoo. Opiskelijaryhmät hoitavat myös työläämpiä erityistehtäviä talon toiveiden ja tarpeiden mukaan. – Olemme esimerkiksi vaihtaneet 70 istuimen päälliset, mikä olisi yhdelle ihmiselle liian iso urakka. Meillä on myös kaksi erillistä palvelua, joita tarjoamme asukkaille. Kahden viikon välein puhdistamme niiden asukkaiden ulko-oven, jotka ovat ilmoittautuneet listalle asiakkaaksi. Toinen suosittu ja asiakkaiden toiveesta lähtenyt palvelu on rollaattorien pesupalvelu. Silloin meillä olikin aika pitkä jono asiakkaita, ja tälle on toivottu jatkoa, Jussila kertoo.
Puhtaanapitotehtävien lisäksi pitkälti maahanmuuttajataustaiset opiskelijat kohtaavat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään suomalaisia ikääntyviä ihmisiä. Palvelukodin asiakkaat puolestaan pääsevät käymään avartavia keskusteluja vieraan kulttuurin edustajien kanssa.
– Liveläisten läsnäolo tuo toivomaani läpivirtausta taloomme ja tuottaa näin iloa myös talomme asukkaille. Lisäksi saamme apua siivoustyöhön, joka kuitenkin tulisi tehdä. Vakituisille työntekijöillemme vapautuu aikaa muihin töihin ja saamme tilaa miettiä omia prosessejamme uusiksi. Ammattilaisilta saamme hyviä vinkkejä itsellemmekin, Tulkki sanoo.
”Oispa liveläiset aina täällä”
Palvelukodin johtaja toteaa oppilaitosyhteistyön toimivan loistavasti. - Opettajat ovat todella hyviä työssään. Liveläiset solahtivat porukkaamme helposti. Opettajien ja ohjaajien läsnäolo on aivan mahtava etu, sillä meidän pienessä porukassa ei olisi riittävästi ohjausresurssia, Tulkki kertoo.
Suitsutusta sataa myös opiston puolelta. - Palvelukodin suhtautuminen ja halu olla mukana kehittämässä toimintaa yhdessä mahdollistaa sen, että meillä on käytössä näin upea oppimisympäristö, Jussila kiittelee. - Tässä opiskelumallissa opiskelijoilla on myös mahdollisuus saada työpaikalta osaamistodistuksia, joka on arvokas todistus työtä hakiessa.
Liveläiset työskentelevät Sofiassa kahtena päivänä viikossa. – Kun tapahtuu jotain yllättäviä tilanteita, vaikkapa wc:n lattia lainehtii vettä, ei meillä tahdo omat kädet riittää asioiden hoitamiseen. Silloin toivon, että liveläliset olisivat täällä joka päivä, Tulkki sanoo. Yhteistyön tiivistäminen onkin vahvasti pinnalla. Sofiassa suunnitellaan lähihoitajaopiskelijoiden järjestämää hyvinvointipäivää ja kokkiopiskelijoiden maistelupäivää. Myös perustutkintopuolen puhtaanapito-opiskelijoille olisi töitä tarjolla.
Lisätietoja:
Piia Jussila
opettaja
p. 050 574 9570
piia.jussila@inlive.fi
Pallosankarit tarjoaa liikuntaelämyksiä
Turun erityiskoulujen ja pienluokkien 1.–6.-luokkalaisille on tarjolla hauska liikunnallinen päivä keskiviikkona 21.11. Impivaaran jalkapallohallissa.
Turun vapaa-aikatoimialan koululiikunnanohjauksen ja Palloliiton Länsi-Suomen piirin tarjoamassa maksuttomassa Pallosankarit-tapahtumassa pelataan futisotteluita Kaikki pelaa -hengessä. Mukaan on ilmoittautunut 10 koulusta 229 oppilasta. Osallistujat pääsevät myös tutustumaan ”taitopihan” liikuntatarjontaan.
– Tavoitteena on tarjota erityistä tukea tarvitseville koululaisille positiivisia elämyksiä liikunnan parissa niin, että jokainen oppilas voisi nauttia pelaamisesta. Lisäksi tarjolla on tietoa erilaisista harrasteliikuntamahdollisuuksista, kertoo koululiikunnanohjaaja Pikita Lempiäinen-Koponen Turun kaupungin vapaa-aikatoimialalta.
Pallosankarit-tapahtumassa pelataan kolmessa sarjassa:1.–2., 3.–4. ja 5.–6-luokkalaiset. Joukkueeseen saa kuulua sekä tyttöjä että poikia. Pelit pelataan 15 minuutin otteluina sovelletuin säännöin. Kentällä on 5 vastaan 5 eli 4 kenttäpelaajaa ja maalivahti.
– Joukkueessa on hyvä olla enemmän pelaajia eli koko luokka mukaan! Huoltajia ja kannustusjoukkojakin tarvitaan.
”Taitopihalla” on erilaisia liikuntarasteja, joissa oppilaat pääsevät kokeilemaan erilaisia liikunta- ja jalkapallotaitoja hymyssä suin.
Lisätietoja:
Koululiikunnanohjaaja
Pikita Lempiäinen-Koponen
Liikuntapalvelukeskus
Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
pikita.lempiainen-koponen@turku.fi
p. 050 516 7209
Lisätietoja koululiikunnasta:
Avointen korkeakoulujen valtakunnalliset neuvottelupäivät 14.–15.11. Vaasassa
Vuosittaiset avointen korkeakoulujen valtakunnalliset neuvottelupäivät järjestetään tänä vuonna Vaasassa Vaasan yliopistolla. Tilaisuuteen osallistuu noin 150 henkilöä avoimista korkeakouluista ja yhteistyökumppaneilta kaikkialta Suomesta. Neuvottelupäiviä on järjestetty 1980-luvulta lähtien, ja viime vuosina myös avoimet ammattikorkeakoulut ovat liittyneet mukaan.
Neuvottelupäivillä verkostoidutaan ja keskustellaan avoimia korkeakouluja koskevista ajankohtaisista asioista. Meneillään on – paitsi jatkuvan oppimisen reformi, jolla ministeriö haluaa taata jatkuvan oppimiset mahdollisuudet kaikille työikäisille suomalaisille – myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintamenettelyjen uudistukset. Muun muassa 11 avointa yliopistoa onkin mukana opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) 2,9 milj. euron kärkihankkeessa ”TRY-toinen reitti yliopistoon”, jossa kehitetään malleja uusista väylistä kohti yliopistoa.
Neuvottelupäivien ohjelmassa on lisäksi eri asiantuntijaluentoja. Esimerkiksi Vaasan yliopiston professori Riitta Viitala puhuu henkilöstöjohtamisen muutoksesta ja OKM:n opetusneuvos Petri Haltia kertoo terveiset ministeriöstä. Päivät huipentuvat toimitusjohtaja Mikael Jungnerin luentoon tulevaisuuden tekijöistä.
Avoimet korkeakoulut ovat merkittävä toimija kansallisesti ja kansantaloudellisesti. Kenttä kattaa kaikki Suomen yliopistot ja ammattikorkeakoulut, jotka toteuttavat jatkuvan oppimisen tehtävää. Avoimissa korkeakouluissa opiskelee vuosittain lähes 100 000 opiskelijaa tutustuen yliopisto-opintoihin, päivittääkseen osaamistaan tai tavoitellakseen tutkintoa niin sanotun avoimen väylän kautta.
Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Reetta Kungsbacka, Vaasan yliopiston avoin yliopisto, p. 029 449 8189 tai reetta.kungsbacka@univaasa.fi
Kansanvalistusseura (KVS) hakee talous- ja hallintopäällikköä
Säätiömme toiminta kasvaa ja etsimme lisävoimia taloushallintoon nykyisen talouspäällikön siirtyessä kehittämään säätiön hankesalkkua.
Tehtävässäsi vastaat säätiön talouden suunnittelusta, raportoinnista ja ennakoinnista. Toimit itsenäisesti ja raportoit toimitusjohtajalle. Työhösi sisältyvät myös varainhoitoon ja henkilöstö- ja hankehallintoon liittyvät tehtävät. Vastaat säätiön ICT-ympäristön hallinnasta ja tietoturvapäällikön tehtävistä. Toimit tiiviissä yhteistyössä palkanlaskentaa ja kirjanpitoa hoitavan tilitoimiston sekä varainhoitoyhtiön kanssa.
Edellytämme, että olet tarkka, järjestelmällinen, ennakoiva ja kehittämishaluinen taloushallinnon asiantuntija. Sinulla on tehtävään sopiva koulutus sekä kokemusta talous- ja palkkahallinnon arkirutiineista. Odotamme, että haluat vastuuntuntoisesti kehittää hallinnon toimintatapoja, jotka edistävät säätiön toimintaa ja tukevat henkilöstön työtä. Viestit sujuvasti ja osaat tulkita talousnumerot ymmärrettävästi sekä hallinnolle että työtovereillesi. Motivoidut asioiden sujuvuuden varmistamisesta, haluat oppia uutta ja kehittyä tehtävissäsi.
Edellytämme myös, että sinulla on:
- säätiöhallinnon tuntemusta
- taloushallinnon suunnittelu- ja kehittämisosaamista
- varainhallinnon ja kiinteistöjen hallinnoinnin tuntemusta
- hankinta- ja sopimusosaamista
- hankkeiden rahoitus- ja hallintokäytäntöjen tuntemusta
- hyvää englannin kielen osaamista ja kykyä asioida ruotsin kielellä
- hyvät tiimi- ja vuorovaikutustaidot
- kykyä hoitaa useita samanaikaisia tehtäviä.
Eduksi lasketaan:
- valtionosuusjärjestelmän ja opetusalan rahoitusjärjestelmän tuntemus
- kansainvälinen liiketoimintaosaaminen.
Tarjoamme sinulle innostavan toimintaympäristön, jossa elinikäinen oppiminen nähdään ihmisen perusoikeutena. Kanssasi toimii osaava ja työstään innostunut asiantuntijahenkilöstö sekä laaja kotimainen ja kansainvälinen kumppanuusverkosto.
Lähetä hakemuksesi ja ansioluettelosi palkkatoiveineen osoitteeseen info@kvs.fi viimeistään 28.11.2018 otsikolla ”talous- ja hallintopäällikkö”. Työsuhde on toistaiseksi voimassa ja alkaa 2.1.2019 tai sopimuksen mukaan.
Lisätietoja: toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski 19.–26.11. p. 050 5634671, talous- ja kehittämispäällikkö Jarmo Pykälä 19.–21., 26.11. p. 040 586 2477. Haastattelut 3.–5.12.2018.
Kansanvalistusseura on sitoutumaton sivistysjärjestö, aikuiskoulutuksen asiantuntija ja palvelujen tuottaja. Ylläpidämme myös perusopetusta antavaa Etäkoulu Kulkuria. Noudatamme Yksityisen opetusalan työehtosopimusta. Lisätietoja kvs.fi.
Kivunhoidon innovointipäivä visioi Unelmien Suomea
Kipu on läsnä arjessa suurimmalla osalla suomalaisia. Joka viides suomalainen aikuinen kärsii pitkäaikaisista kipuoireista. Ensimmäinen ’Kansallinen Kipupäivä’ kokoaa saman pöydän ääreen sekä kipua potevien että palveluverkoston edustajia visioimaan ja innovoimaan tulevaisuuden Suomea.
Helsingissä järjestetään 22.11.2018 kokonaisvaltaisen kivunhoidon päivä, jonka tavoitteena on visioida asiakaslähtöisen kivunhoidon tulevaisuuden näkymiä Suomessa sekä lisätä tietoisuutta kivunhoidon ammattilaisten toiminnasta. Mukana tapahtumassa on kivunhoidon ammattilaisia, kipupotilasyhdistysten edustajia, poliitikkoja sekä palveluverkoston edustajia.
– Krooninen kipu maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin syöpä, sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes yhteensä. Kipu ja sen hoito pitäisikin priorisoida Suomessa terveydenhoidon ykkösasiaksi, toteaa tapahtuman puheenjohtaja, lääketieteen tohtori, dosentti Helena Miranda.
Tapahtuman avaa ministeri Pirkko Mattila ja paneelikeskusteluun osallistuu mm. kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok). – Haluamme antaa äänen sekä kipupotilaille että heitä hoitaville ammattilaisille ja pyrimme luomaan vision Suomesta, jossa kivunhoidollisesti asiat olisivat hyvin, tai ainakin paremmin kuin tähän asti. Kokonaisvaltainen kivunhoito on maailmanlaajuisesti tunnustettu ihmisoikeus, muistuttaa tilaisuudessa toisena puheenjohtajana toimiva osteopatian lehtori Mirka Peththahandi.
Tapahtuman järjestävät Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen yhteiskunnallisen vaikuttamisen toimikunta ja Metropolian Ammattikorkeakoulu, jonka osteopatian tutkinto-ohjelman opiskelijat esittelevät yli kymmenen erilaista lääkkeetöntä kivunhallinnan työkalua.
Lisätietoja:
Helena Miranda, lääk.tri, dos., hmir24@gmail.com, puh. 0400 219 259
Mirka Peththahandi, lehtori, mirka.peththahandi@metropolia.fi, puh. 040 700 2162
Tapahtuma Metropolian nettisivuilla.
Millaisia ovat ammattikorkeakouluopiskelijoiden arvot ja asenteet – pian se tiedetään
SAMOK on selvittänyt kuluneen syys-lokakuun aikana ammattikorkeakouluopiskelijoiden arvoja ja asenteita. Yhteiskunnallisten arvojen ja asenteiden, kuten äänestyskäyttäytymisen lisäksi tutkimuksessa selvitettiin opiskelijoiden suhtautumista opiskelijakuntatoimintaan, ammattikorkeakoulutukseen ja asumiseen sekä kokemuksia häirinnästä.
“Näin kattavia tuloksia ammattikorkeakouluopiskelijoiden arvoista ja asenteista ei ole aiemmin saatu. Saatua dataa tullaan hyödyntämään liiton vaikuttamistyössä ja ne tarjotaan opiskelijakuntakohtaisesti myös jäsentemme käyttöön”, tutkimuksen koordinoinnista vastannut asiantuntija Antti Hallia kertoo.
“Erityisesti äänestyskäyttäytymiseen liittyvät tulokset ovat varsin kiinnostavia – esimerkiksi 78 prosenttia vastanneista aikoo äänestää kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Tulosta voidaan pitää positiivisena verrattuna viime eduskuntavaalien ja erityisesti nuorten äänestysaktiivisuuteen”, Hallia jatkaa.
Tutkimuksen liitolle toteutti Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus ja alustavat tulokset ovat nyt valmistuneet. Tulosten julkistustilaisuus pidetään Helsingissä tammikuussa 2019.
#amkopiskelijatutkimus
Lisätietoja:
Antti Hallia, asiantuntija
p. 050 389 1011
antti.hallia@samok.fi
GrowUp Students -kilpailu huipentuu marraskuussa – SeAMKin finalistit tiedetään huomenna
Opiskelijoiden yrityksille ja yritysideoille tarkoitettu, valmennusprosessina etenevä kasvukilpailu GrowUp Students huipentuu marraskuun aikana.
Huomenna keskiviikkona 14.11. kilpailuun SeAMKissa osallistuneet yhdeksän kilpailijaa karsivat finaaliin Pitchauspäivän tapahtumassa. Pitchauspäivän aikana jokainen ilmoittautunut opiskelija tai tiimi esittelee oman liikeideansa kolmessa minuutissa kilpailun tuomaristolle. Tämän jälkeen tuomaristolla on viisi minuuttia aikaa kysyä kilpailijalta tarkentavia kysymyksiä.
Kilpailun finaalipäivä järjestetään SeAMKissa 28. marraskuuta. Finaalissa kilpailijat pitchaavat ideansa tuomaristolle ja käyvät sparrauskierrokset kolmessa eri teemassa asiantuntijasparraajien kanssa. Tämän jälkeen tuomaristo valitsee voittajat yhdessä sparraajien kanssa.
Pitchauspäivä ja kilpailun finaali ovat yleisölle avoimia tapahtumia.
Alkuperäisen GrowUp-kasvukilpailun spin offina syntynyt GrowUp Students järjestetään nyt toisen kerran. Samalla kilpailu laajentui Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelle, kun Vaasan ja Tampereen ammattikorkeakoulut kutsuttiin kilpailuun mukaan. Kukin ammattikorkeakoulu lähettää karsinnoistaan kilpailun finaaliin neljä parasta. Myös finaalin tuomaristossa on edustus kaikista kolmesta.
Kilpailussa jaeaan rahapalkintoina yhteensä 3 000 euroa: Voittajalle 1 500 euroa, toiseksi sijoittuneelle 1 000 euroa ja kolmannelle 500 euroa.
Kilpailun järjestävät yhteistyössä Seinjoen ammattikorkeakoulu, Into Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari ja Seinäjoki Entrepreneurship Society SeiES kumppaneinaan Myynninmaailma ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa.
Pitchauspäivän ohjelma:
Frami F, auditorio F128 (Kampusranta 11, Seinäjoki)
8:30 – 9:00 Tsemppisanat
9:00 – 10:15 Pitchauksia
10:15 – 10:30 Tauko
10:30 – 11:25 Pitchaukset jatkuvat
11:30 – 13:00 Lounastauko
13:00 Julkistetaan SeAMKin finalistit
Lisätietoja:
Jennika Hakola
jennika.hakola@seamk.fi
040 8300 445
growupstudents.com
Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat -kiertue rohkaisee elämään omannäköistä elämää
Mistä koostuu omannäköinen elämä? Miten voit muuttaa elämääsi ja vaikuttaa hyvinvointiisi? Itsensäjohtamisen valmentaja ja syksyn Saa mitä haluat -uutuuskirjan kirjoittaja Ilkka Koppelomäki tarjoaa työkaluja muutokseen ilmaisilla luennoilla eri puolilla Suomea.
Innostuneen vastaanoton saanut Saa mitä haluat – Opas omannäköisen elämän toteuttamiseen -kirja toimii inspiraationa myös koko Suomen kattavalle luentokiertueelle, joka järjestetään yhteistyössä Sokos Hotelsin kanssa. Marraskuusta ensi vuoden kesäkuuhun kestävä kiertue pysähtyy jokaisessa Sokos Hotel -kaupungissa. Marraskuun tapahtumiin on ilmoittautunut jo yli 600 ihmistä.
– Luennoilla kerron yksinkertaisen ja toimivan menetelmän, jonka avulla elämässään voi tehdä haluamiaan muutoksia, toteuttaa isoja tai pieniä unelmia ja tehdä elämästään enemmän omannäköistä. Jokainen luento tarjoaa konkreettisia työkaluja ja ajatuksia, joilla voi vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiinsa, valottaa Ilkka Koppelomäki.
Viisas Elämä -kustantamon kustantama syksyn uutuus, Saa mitä haluat, on ollut erittäin suosittu, ja sitä on myyty jo yli kaksituhatta kappaletta. Kirjan ja sen pohjalta rakennetun luentokiertueen opit ja menetelmät ovat muotoutuneet yli kymmenen vuoden aikana Ilkka Koppelomäen valmennusuralla.
– Olen auttanut tuhansia ihmisiä tekemään omassa elämässään muutoksia haluamaansa suuntaan. Kirjan ja nyt alkavan luentokiertueen avulla haluan auttaa mahdollisimman monia suomalaisia ottamaan selvää, millä pienillä ja yksinkertaisilla muutoksilla he voisivat voida paremmin, Ilkka Koppelomäki toteaa.
Saa mitä haluat -luentokiertueen aikataulu
Marraskuu
14.11.2018 klo 17.30-20.00 – Original Sokos Hotel Vaakuna, Hämeenlinna
15.11.2018 klo 17.30-20.00 – Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone, Lahti
21.11.2018 klo 17.30-20.00 – Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Espoo
22.11.2018 klo 17.30-20.00 – Original Sokos Hotel Vantaa, Vantaa
28.11.2018 klo 18.00-20.30 – Original Sokos Hotel Presidentti, Helsinki
Joulukuu
13.12.2018 – Original Sokos Hotel Alexandra, Jyväskylä
Päivä vahvistetaan – Multia, Ilkan kotikylä
Tammikuu
2.1.2019 – Original Sokos Hotel Seurahuone, Kotka
3.1.2019 – Original Sokos Hotel Vaakuna, Mikkeli
4.1.2019 – Original Sokos Hotel Vaakuna, Kouvola
Helmikuu
6.2.2019 – Original Sokos Hotel Rikala, Salo
7.2.2019 – Original Sokos Hotel Hamburger, Turku
8.2.2019 – Original Sokos Hotel Vaakuna, Pori
Maaliskuu
7.3.2019 – Original Sokos Hotel Valjus, Kajaani
8.3.2019 – Original Sokos Hotel Vaakuna, Rovaniemi
9.3.2019 – Break Sokos Hotel Levi, Levi
10.3.2019 – Original Sokos Hotel Arina, Oulu
Huhtikuu
4.4.2019 – Break Sokos Hotel Bomba, Nurmes
5.4.2019 – Break Sokos Hotel Vuokatti, Vuokatti
6.4.2019 – Original Sokos Hotel Koljonvirta, Iisalmi
7.4.2019 – Original Sokos Hotel Puijonsarvi, Kuopio
Toukokuu
16.5.2019 – Original Sokos Hotel Ilves, Tampere
17.5.2019 – Original Sokos Hotel Lakeus, Seinäjoki
18.5.2019 – Original Sokos Hotel Kaarle, Kokkola
19.5.2019 – Original Sokos Hotel Vaakuna, Vaasa
Kesäkuu
kesäkuu 2019 – Original Sokos Hotel Lappee, Lappeenranta
kesäkuu 2019 – Original Sokos Hotel Seurahuone, Savonlinna
kesäkuu 2019 – Original Sokos Hotel Kimmel, Joensuu
kesäkuu 2019 – Break Sokos Hotel Koli, Koli
Lisätiedot kiertueesta ja ilmoittautumiset
Ilkka Koppelomäki on ex-thriathlonisti, itsensäjohtamisen valmentaja ja mediasta tuttu hyvinvoinnin asiantuntija, joka on erikoistunut mielen hallintaan, intohimon löytämiseen ja tavoitteiden toteuttamiseen. Ilkan perustama Uskalla Innostua -yritys on inspiroinut tuhansia suomalaisia jo vuodesta 2007 lähtien itsensä kehittämiseen ja aidosti omannäköiseen elämään.
Lisätiedot ja arvostelukappaleet: tiedotus@viisaselama.fi
Ammattiopisto Liven rehtori Sirpa Lukkala AMKE ry:n hallitukseen
Invalidisäätiön ylläpitämän Ammattiopisto Liven rehtori Sirpa Lukkala on valittu Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen jäseneksi.
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on koulutuksen järjestäjien edunvalvoja, jonka toiminnan ytimessä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen.
Yhdistyksen 84 jäsentä ovat kunnallisia ja yksityisiä, monialaisia ja erikoistuneita koulutuksen järjestäjiä. AMKEn jäsenet kouluttavat lähes 95 prosenttia ammattiin opiskelevista aikuisista ja nuorista.
AMKEn hallituksen yhdeksästä jäsenestä on vuosittain erovuorossa kolme jäsenyysiältään vanhinta jäsentä. Lukkalan lisäksi tehtävään valittiin Max Gripenberg Optima Samkommunista ja Lasse Schultz Länsirannikon Koulutus Oy:stä. Uusien hallitusjäsenten toimikausi alkaa vuoden 2019 alusta ja kestää vuoden 2021 loppuun saakka. Hallituksen puheenjohtajana toimii Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.
- Olen todella iloinen ja kiitollinen valinnastani AMKEn hallituksen jäseneksi. Kyseessä on varsinainen näköalapaikka ammatillisen koulutuksen koko kenttään, Sirpa Lukkala sanoo. Seuraavat vaalit ovat Leena Linnainmaan mukaan koulutusvaalit, joten AMKEn vaikuttamistyö niin ministeriön kuin työelämän järjestöjen suuntaan korostuu, Lukkala jatkaa.
Lukkalan mukaan jokaisella tulee olla mahdollisuus opiskeluun. – Vaikka paljon puhutaan inkluusiosta, rahoituksen täytyy olla sellaisella tasolla, että kaikki opiskelijat saavat tarvittaessa tukea opintojensa suorittamiseen, Lukkala sanoo. Tuore hallitusjäsen pitää tärkeänä, että resurssien riittävyys vaativaa erityistä tukea tarjoavissa ammatillisissa erityisoppilaitoksissa taataan tulevaisuudessa. Lukkala peräänkuuluttaa myös ammatillisten erityisoppilaitosten ja yleisten oppilaitosten yhteistyön saumattomuutta ennen kaikkea opiskelijoiden siirtymätilanteissa. – On tärkeää taata opiskelijan kannalta helpot siirtymäprosessit oppilaitosten välillä.
Kuva: Frank Leiman
Haku yliopiston englanninkielisiin maisteriohjelmiin alkaa
Haku Jyväskylän yliopiston englanninkielisiin maisteriohjelmiin käynnistyy torstaina 15.11.2018. Yliopiston kuudessa tiedekunnassa on tarjolla 242 aloituspaikkaa 14 maisteriohjelmassa.
Hakijamäärillä mitattuna Jyväskylän yliopiston suosituimpia englanninkielisiä koulutusohjelmia ovat olleet kauppatieteiden ja kasvatustieteiden koulutusohjelmat. Näiden odotetaan kiinnostavan hakijoitakin tälläkin hakukierroksella.
Uutena hakukohteena tarjolla on humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan Language, Globalization and Intercultural Communication -ohjelma, jossa kulttuurien välisen viestinnän ja soveltavan kielitieteen opinnot yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Ohjelmasta valmistuneilla on laaja-alaiset työllistymismahdollisuudet mm. viestinnän, koulutuksen ja konsultoinnin sekä tutkimuksen asiantuntijatehtävissä. Myös tutkimuspainotteinen matematiikan ohjelma on uusi. Siinä voi erikoistua esimerkiksi analyysiin, geometriaan, inversion-ongelmiin tai stokastiikkaan.
Englanninkieliset ohjelmat ovat tarjolla niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille hakijoille. Opiskelijoilta, jotka eivät ole EU- tai ETA-maiden kansalaisia, peritään lukuvuosimaksu. Maksun suuruus vaihtelee ohjelmittain 8000 eurosta 12 000 euroon. Opiskelijat voivat hakea lukuvuosimaksun kattavaa apurahaa jo opiskelupaikkaa hakiessaan.
Yliopistossa opiskelee vuosittain yli 1000 ulkomaalaista opiskelijaa, joista noin puolet opiskelee englanninkielisissä maisteriohjelmissa ja loput tohtoriohjelmissa tai vaihto-opiskelijoina.
Maisteriohjelmiin voivat hakea soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon kotimaassa tai ulkomailla suorittaneet. Ohjelmien kesto on kaksi vuotta ja laajuus 120 opintopistettä. Opinnot suoritetaan englannin kielellä.
Ohjelmiin haetaan Opintopolku.fi/Studyinfo.fi-palvelussa. Haku päättyy 10.1.2019 ja opinnot alkavat syyskuussa 2019.
Lisätietoja:
Hakijapalvelut, suunnittelija Emilia Tolvanen, 040 805 3018, emilia.tolvanen@jyu.fi
suunnittelija Pia Arvonen, 040 805 3584, pia.m.arvonen@jyu.fi
Kaikki Jyväskylän yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat ja tietoa hakemisesta: www.jyu.fi/studywithus
Reserviläisliitto ja Maanpuolustusnaisten Liitto koolle Hämeenlinnaan 17.–18.11.
Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteinen liittokokoustapahtuma järjestetään 16.–18.11. Hämeenlinnassa. Tilaisuuden avaa perjantaina 16.11. klo 14.00 alkava tiedotustilaisuus, jossa esitellään Reserviläisliiton vaaliohjelma 2019 liittyen ensi kevään eduskuntavaaleihin.
Varsinaiset kokoukset alkavat Hotelli Aulangolla lauantaina 17.11. klo 13.00. Paikalle odotetaan runsaasti Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten Liiton paikallisyhdistyksiä eri puolilta Suomea. Reserviläisliiton kokouksen alussa julkistetaan Vuoden Malliyhdistys ja Vuoden Reserviläinen -nimitykset.
Reserviläisliiton sääntömääräisessä liittokokouksessa täydennetään myös liittohallitusta erovuoroisten osalta ja toimitetaan puheenjohtajanvaali. Reserviläisliiton puheenjohtajana on tammikuusta 2017 toiminut toimitusjohtaja, KTT Ilpo Pohjola Joensuusta, joka on ehdolla myös seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Lisäksi Reserviläisliiton kokous käsittelee vuoden 2017 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja talousarvion.
Sunnuntain 18.11. ohjelma käynnistyy klo 10.00 kenttähartaudella ja seppeleenlaskulla Summan patsaalla Itsenäisyyden puistossa. Tämän jälkeen seuraa järjestöjen yhteinen maanpuolustusjuhla Aulankosalissa klo 13.00, jossa juhlapuhujana toimii kansanedustaja Ilkka Kanerva. Tilaisuudet ovat avoimia ja tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita kaikkiin viikonlopun tapahtumiin.
Kokoustapahtuman järjestelyistä vastaa Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry, joka viettää viikonlopun aikana 60-vuotisjuhlaansa. Mahdolliset muistamiset pyydetään osoittamaan pankkitilille FI4541080010400300. Kaikki kertyneet lahjoitukset ohjataan alueen veteraanityöhön.
Lisätietoa, ohjelmat ja kokousmateriaalit löytyvät osoitteesta www.reserviläisliitto.fi/liittokokous2018.
Lisätietoja antavat myös toiminnanjohtaja Olli Nyberg, puh 0400-640755, olli.nyberg@reservilaisliitto.fi ja järjestöpäällikkö Suvi Salo, puh. 040 093 0625, suvi.salo@reservilaisliitto.fi.
Kari Lumikero – puoli vuosisataa ulkosuomalaisena
Toimittaja Kari Lumikero on asunut puoli vuosisataa ulkosuomalaisena ja tehnyt koko työuransa maailmalla. Hän määrittelee itsensä kosmopoliitiksi. Vuodesta 1969 hän työskenteli Ruotsin radiossa ja avusti samalla myös Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksia.
“Ruotsin koulujen sulauttamispolitiikka tehosi – kymmenet tuhannet suomalaislapset menettivät äidinkielensä ja identiteettinsä.”, toteaa Lumikero.
MTV3:n koko Skandinavian kirjeenvaihtajana Lumikero toimi 1986–1997 ja Berliinin kirjeenvaihtajana 1997–2008. Vuonna 2008 Lumikero palasi kirjeenvaihtajaksi Tukholmaan, jossa työskenteli eläkkeelle jäämiseensä saakka. Lumikero on kiertänyt myös runsaasti maailman kriisipesäkkeitä raportoiden mm. aseellisista konflikteista ja luonnonmullistuksista.
Kari Lumikero kertoo torstaina 15.11. klo 17 – 18 (SKS:n juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki) Suomi-Seura ry:n ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyössä järjestämässä tilaisuudessa, millaista on olla toimittajana maailmalla, millaista on elämä ulkosuomalaisena? Mitä on muuttunut 50 vuodessa, mikä ehkä pysynyt ennallaan?
Yhteydenotot: Kari Lumikero +358 (0)40 1561 500; Tina Strandberg, Suomi-Seura ry, puh. +358 (0)40 777 8810/tina.strandberg@suomi-seura.fi
Uusia Master-koulutuksia tarjolla Oulun ammattikorkeakoulussa
Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) on kevään 2019 yhteishaussa tarjolla kolme uutta Master- eli ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta.
Kulttuurialan Taiteen tekijä ja kehittäjä -koulutus on ainutlaatuinen, sillä sellaista ei ole muissa ammattikorkeakouluissa tarjolla. Koulutus kehittää ja syventää opiskelijan omaa taiteellista ja/tai taidepedagogista näkökulmaa. Lisäksi se auttaa näkemään opiskelijan oman työn osana taiteen ja kulttuurin laajempaa kontekstia.
– Pohjois-Suomen kulttuurin kentällä on jo pitkään toivottu mahdollisuutta jatkaa korkeakouluopintoja muuallakin kuin Taideyliopistossa. Etenkin musiikin ammattilaiset ja tanssijat ovat esittäneet toiveen, johon nyt tällä koulutuksella vastaamme, kertoo tutkintovastaava Pekka Isomursu.
Isomursun mukaan 60 opintopisteen koulutus sopii hyvin myös esimerkiksi visuaalisen koulutuksen saaneille medianomeille. Koulutuksesta puolet koostuu työelämän kanssa toteutettavasta opinnäytetyöstä. Toisessa puolessa opiskelija syventyy eri taiteenalojen tekemisen yhteiseen perustaan ja uusiin tuuliin sekä syventää omaa taiteellista ja/tai pedagogista osaamistaan. Lisäksi hän voi valinnaisesti perehtyä esimerkiksi johtamiseen, yrittäjyyteen tai asiakasosaamiseen kuten palvelumuotoiluun.
Sosiaali- ja terveysalalle kaksi uutta koulutusta
Kaksi muuta uutta tutkinto-ohjelmaa ovat 90 opintopisteen koulutuksia sosiaali- ja terveysalalta: Kuntoutuksen erityisasiantuntija sekä Laajavastuinen asiantuntijasairaanhoitaja. Kuntoutukseen painottuva tutkinto syventää opiskelijan osaamista kuntoutuksen kehittämis- ja asiantuntijatehtäviin tai yrittäjyyteen. Tutkinnon suoritettua opiskelija osaa toimia moniammatillisen ja -toimijaisen kuntoutuspalveluverkoston johtajana ja kehittäjänä.
Laajavastuinen asiantuntijasairaanhoitaja -koulutus antaa valmiudet itsenäiseen potilaan tutkimiseen ja hoidon tarpeen arviointiin sekä oireenmukaisen hoidon aloittamiseen ja seurantaan niin akuuteissa kuin kroonisissa terveysongelmissa.
Nimike laajavastuinen asiantuntijasairaanhoitaja viittaa sairaanhoitajien uudenlaisiin, laajavastuisiin työnkuviin, joita sosiaali- ja terveysalan murros tuo tullessaan.
Laajavastuinen asiantuntijasairaanhoitaja on rekisteröity sairaanhoitaja, joka pystyy vaativaan itsenäiseen päätöksentekoon, omaa ylemmän korkeakoulututkinnon tasoiset tiedot ja taidot sekä pätevyyden toimia terveydenhuollon vaativissa työtehtävissä.
Kaikki Master-koulutukset toteutetaan pääosin verkossa eli opiskelu onnistuu joustavasti myös töiden ohella. Koulutukset alkavat syksyllä 2019.
Jotta voi hakea koulutuksiin, tarvitsee ammattikorkeakoulututkinnon, muun soveltuvan korkeakoulututkinnon ja vähintään kolme vuotta työkokemusta alalta. Hakuaika uusiin koulutuksiin on 20.3.–3.4.2019.
Lisätietoja:
Tutkintovastaava Pekka Isomursu, 050 590 7618, pekka.isomursu@oamk.fi
Tutkintovastaava Kirsi Koivunen, 050 913 5979, kirsi.koivunen@oamk.fi
Opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio, 050 383 8442, marita.aikio@oamk.fi