Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16741 articles
Browse latest View live

Tällä viikolla vietetään toisen asteen oppilaitosten hyvinvointiviikkoa

$
0
0

LPR² Hyvinvointiviikko etänä 19.–23.4.2021

Lappeenrannan lukiot ja Sampo ammattiopisto järjestävät toisen asteen hyvinvointiaiheisen tapahtumaviikon tänä vuonna terveysturvallisesti etänä. Tapahtumaviikko pitää sisällään ohjattuja taukohetkiä, livetreenejä sekä luentoja, joita tähdittävät mielenkiintoiset puhujat. Tapahtumiin voi osallistua helposti netissä, ilman ennakkoilmoitusta.

– Etäopiskelu ja poikkeusolot ovat vaikuttaneet nuorten hyvinvointiin ja jaksamiseen monella tavoin heikentävästi ja tähän haluamme vastata. Vaikka toimimme etäyhteyksin, on silti hienoa päästä pitkästä aikaa järjestämään suurempaa tapahtumaa yhteistyössä ammattiopiston ja monen muun eri toimijan kanssa, kertoo Lappeenrannan lukioiden hyvinvointikoordinaattori Karoliina Ahtiainen.

Viikon aikana, torstaina 22.4. vietetään valtakunnallista Opiskelijoiden mielenterveyspäivää.

– Lappeenrannan hyvinvointiviikolla Opiskelijoiden mielenterveyspäivä ja mielenterveys ovat näkyvästi esillä somessa ja vierailijoiden puheenvuoroissa, Ahtiainen kertoo.

Opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö Nyyti ry kannustaa opiskelijoita ympäri Suomea osallistumaan Opiskelijoiden mielenterveyspäivän some-kampanjaan ja jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan avun hakemisesta mielenterveydellisiin haasteisiin #AvunArvoinen.

Toisen asteen hyvinvointiviikon tapahtumasivuilta näkee koko viikon ohjelman ja pääsee osallistumaan viikon tapahtumiin: Tapahtumaviikon kotisivut.

Hyvinvointiviikon vierailijapuhujat

Tiistai 20.4. klo 13.00–13.45
Stressi kuuluu elämään -asiantuntijapuheenvuoro
Fysioterapeutti Hanna Ropo

Keskiviikko 21.4. klo 13.00–13.45
Läsnäoloa ja rentoutumista arkeen - ohjattu rentoutumisharjoitus
Kokemusasiantuntija Janni Väkevä

Torstai 22.4. klo 11.00–11.30
Kognitiivinen ergonomia - miten se liittyy opiskeluun?
Onni Toivanen, fysioterapeuttiopiskelija

Torstai 22.4. klo 13.00–14.00
Kiltti ja reipas uupuu helposti -kokemusasiantuntijapuheenvuoro
Kokemusasiantuntija Janni Väkevä

Perjantai 23.4. klo 13.00–14.00
Hyvinvointia ruuasta ja opiskelijoiden kysymykset -asiantuntijapuheenvuoro
Ravitsemusterapeutti Iida Niemi ja ravitsemusterapeuttiopiskelija

Lisätiedot

Karoliina Ahtiainen
Hyvinvointikoordinaattori
Lappeenrannan lukiot
040 688 5557
karoliina.ahtiainen@edu.lappeenranta.fi


Koululaiva S/S Borella opiskelijat oppivat lisätyn todellisuuden keinoin

$
0
0

Boren ensimmäinen kapteeni Fredrik Stefanus Karlsson toivottaa opiskelijat ja matkailijat tervetulleiksi laivaan. Laivan sisällä Boren maskotti Aulis-karhu herää henkiin ja esittelee laivaa opiskelijoille. Kapteeni ja Aulis-karhu ovat osa juuri avattua lisätyn todellisuuden oppimisympäristöä. 

− Koululaiva S/S Bore toimii hostellilaivana Aurajoen rannassa ja on yksi Turun ammatti-instituutin oppimisympäristöistä. Borella osaamista hankkivat eri alojen opiskelijat ja koululaiva tarjoaakin ainutlaatuisen ja erilaisen oppimisympäristön opiskelijoille, kertoo Turun ammatti-instituutin rehtori Päivi Lehtinen

Lisätty todellisuus apuna opiskelijan perehdytyksessä

Kevään 2021 aikana on kehitetty lisätyn todellisuuden ratkaisuja Borelle. Laivan sisältä löytyy pisteitä, joista avautuu erilaisia sisältöjä opiskelijoiden perehdytyksen tueksi (mm. tehtäviä, videoita, tekstiä). Laivan maskotti Aulis-karhu kulkee opiskelijan mukana ja toimii perehdyttäjänä. Toteutus on osa åppi-sovellusta, joka palvelee sekä opiskelijoita, Borelle tulevia matkailijoita ja kaupunkilaisia.

− S/S Bore on käytännönläheinen oppimisympäristö, jossa pääsee harjoittelemaan alan työtehtäviä aidoissa asiakaspalvelutilanteissa. AR-sisällöt ovat hyvä apu opiskelijalle, joka tulee ensimmäistä kertaa Borelle. AR-sisällöt ovat mielekäs tapa tutustua ympäristöön ja perehtyä eri työpisteiden työtehtäviin. AR-pisteiden simulointiharjoitukset ja apukysymykset auttavat työtehtävien harjoittelussa, kertoo matkailualan perustutkinnon opiskelija Christopher Tamminen.

Oppimissovellus åppi

Turussa kehitetty åppi on lisätyn todellisuuden oppimissovellus, joka liikuttaa oppilaita ja opiskelijoita Aurajokirannassa. Sovelluksesta on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen versio. Sisällöt löytyvät sovelluksen opastamissa pisteissä Aurajokirannassa.

− Koululaiva Boren sisältä löytyvät pisteet ovat tällä hetkellä tarjolla vain Turun ammatti-instituutin opiskelijoille. Kevään aikana kehittämistyötä jatketaan ja kesällä Boren sisätiloista tulee löytymään myös kaikille avoimia lisätyn todellisuuden pisteitä, jolloin kuka tahansa pääsee tutustumaan Boren kiehtovaan tarinaan, kertoo projektipäällikkö Annina Laaksonen.

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa turkulainen CTRL Reality Oy. Käyttäjien puhelimiin asennettavan sovelluksen avulla he pääsevät tarkastelemaan lisätyn todellisuuden tilassa 3D-malleja sekä muita sisältöjä. Sisällöntuottajille on oma editorinsa, jonka avulla he valitsevat halutut sijainnit sisällöille sekä syöttävät niiden tiedot. 

− Bore on tarjonnut mielenkiintoisen kohteen laajentaa åppi-sovelluksen toiminnallisuutta myös sisätiloihin. Ulkotiloissa käytettävissä oleva GPS-signaali ei kuulu metallirakenteisen laivan sisälle ja sen vuoksi laivaan on asennettu Bluetooth-majakoita, joiden avulla käyttäjien sijainti pystytään määrittämään, kertoo CTRL Reality Oy:n toimitusjohtaja Teijo Lehtonen.

Lisätiedot:
Asiantuntijaopettaja Pia Ruoho, Turun ammatti-instituutti
pia.ruoho@turku.fi, p. 050 593 4954

Asiantuntijaopettaja Kaisa Rantanen, Turun ammatti-instituutti
kaisa.a.rantanen@turku.fi, p. 040 183 4471

AR-ympäristön esittelyvideo: https://youtu.be/E96xcxcbPOk
Lisätietoa åppi-sovelluksesta: https://www.turku.fi/steam-turku/appi

 

LUT-yliopiston uusi energiavarastoinnin professori on Pertti Kauranen

$
0
0

 

LUT-yliopisto ja Kymenlaakson korkeakouluyhdistys ovat sopineet Kotkaan sijoittuvan energiavarastoinnin professuurin perustamisesta. Tehtävään on valittu tekniikan tohtori (TkT) Pertti Kauranen, joka aloittaa työnsä 1.8.2021.

Energian varastointi on avainasemassa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, fossiilisista polttoaineista luopumisessa ja niin kutsutussa vihreässä siirtymässä. Erityisesti sähköenergian varastoinnin tutkimus on merkittävä tutkimusalue LUTille, joka tutkimuksellaan tukee yhteiskunnan eri sektoreiden sähköistymistä.

”Energiavarastoinnin tutkimus liittyy olennaisesti yliopistomme power-to-x-kokonaisuuteen, ja aihepiirissä on tuleville vuosille paljon tutkittavaa. Edustamme tällä alueella maamme parasta osaamista, ja uusi professuuri vahvistaa Kaakkois-Suomen osaamiskeskittymää entisestään”, Jero Ahola, energiatehokkuuden professori LUT-yliopistosta sanoo.

Professorin tehtävään valittu TkT Pertti Kauranen on fyysikkotaustainen pitkän linjan tieteentekijä, jolla on kokemusta myös elinkeinoelämästä. Kauranen on kehittänyt muun muassa aurinkosähköön perustuvaa vedyn tuotantoa jo 1990-luvulla ja toiminut akkuteknologiaan keskittyneen startup-yrityksen toimitusjohtajana. LUTiin Kauranen siirtyy Aalto-yliopistosta, jossa hän on työskennellyt energian muunnosprosessien ja kiertotaloushankkeiden parissa. Uudessa tehtävässään Kauranen keskittyy erityisesti power-to-X- ja akkuteknologiahankkeisiin.

”Energian varastointi on keskeisessä roolissa hiilineutraaliin energiatalouteen siirtymisessä. Yhteiskunta sähköistyy voimakkaasti ja uusiutuvan energian tuotannon osuus kasvaa nopeasti. Energiamurroksessa on huomioitava paitsi energia- myös resurssitehokkuus. Se tarkoittaa niukkojen raaka-aineiden korvaamista yleisemmillä, järjestelmäkomponenttien elinkaaren pidentämistä ja käytöstä poistettujen komponenttien kierrätystä.”

Kaurasen mukaan akku- ja vetyteknologioissa on satojen miljardien liiketoimintapotentiaali jo tällä vuosikymmenellä.

”Tarvitsemme uusia huippuosaajia hyödyntämään tätä potentiaalia Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan talousalueelle”, Kauranen summaa.

Kymenlaakson korkeakouluyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Mikkola taustoittaa yhteistyötä LUTin kanssa:

”Kymenlaakson Liiton ja Korkeakouluyhdistyksen puolesta haluan kiittää LUTia panostuksesta Kymenlaaksoon. Erityisesti akkuteollisuuden ympärille on Kymenlaakson rannikkoseudulle rakentunut osaamiskeskittymä, jota LUT ja Kymenlaakson korkeakouluyhdistys yhteistyöllään tukevat. Kovassa kasvussa olevaan akkuteollisuuteen liittyvän TKI- ja yritystoiminnan vahvistamisella parannetaan edellytyksiä houkutella alueelle kansainvälisiä energiavarastoinnin investointeja.”

Professuuria rahoittaa myös Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö.

Lisätietoja:

Tekniikan tohtori Pertti Kauranen, pertti.kauranen@elisanet.fi, +358 40 746 7602

Professori Jero Ahola, LUT-yliopisto, jero.ahola@lut.fi, +358 40 529 8524

Jaakko Mikkola, puheenjohtaja, Kymenlaakson korkeakouluyhdistys, jaakko.mikkola@kymenlaakso.fi, +358 40 548 0311

Kuvia median käyttöön: https://lut.pictures.fi/kuvat/LUT+Press+Images/Personnel/Pertti+Kauranen/

Lappeenrannan alakoululaiset loistavat kekseliäisyydellään: kaksi luokkaa pääsi kansalliseen Pikkuyrittäjät-finaaliin

$
0
0

Pikkuyrittäjät-ohjelma on 4.–6.-luokkalaisille suunnattu koko Suomessa toimiva yrittäjyyskasvatusohjelma. Ohjelman puitteissa vuosittain järjestettävään Pikkuyrittäjät-finaaliin ylsi tänä vuonna neljä yritystä, joista kaksi Lappeenrannan kouluista.

Pikkuyrittäjät on osa voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa. 18 tunnin ja 9 teeman muodostamassa maksuttomassa kokonaisuudessa tutustutaan omien vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteiden tunnistamiseen ja opitaan yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja. Lukuvuonna 2020–2021 Pikkuyrittäjät-ohjelmaan osallistui 13 000 oppilasta lähes 300 koulusta, myös Lappeenrannasta.

Kekseliäitä ja upeasti toteutettuja pikkuyrityksiä

Ohjelmaan osallistuvien pikkuyritysten kesken on järjestetty Lappeenrannassa paikallinen kisa, josta kansalliseen Pikkuyrittäjät-finaaliin selvisivät Kesämäen koulun 6E-luokan yritys sekä Pulpin koulun 5. luokan yritys.

Finaali käydään tänä vuonna etänä, ke 21.4.–to 22.4. Se on osa Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää-finaalia, jossa palkitaan nuorten yrityksiä ja toiminnan mahdollistajia kaikilta kouluasteilta.

– Pikkuyrittäjät-finaaliin haki mukaan tänä vuonna moni tasokas pikkuyritys. Kekseliäät ja upeasti toteutetut pikkuyritykset ilahduttivat poikkeusaikaan sopeutetuilla liikeideoillaan ja sinnikkäällä toteutuksellaan. Korona-ajan rajoitukset ovat maustaneet myös Pikkuyrittäjät-vuotta, ja siksi tuotteissa ja tuotteiden myynnissä näkyivät sekä etäpalvelut että etämyynti, kertoo Nuori Yrittäjyys ry:n alakouluohjelmavastaava Antti Karkiainen.

Finaaliin valikoitui lopulta neljä yritystä. Karkiainen kertoo, että kaikki finaaliin hakeneet yritykset olivat kovatasoisia ja erinomaisen kekseliäitä.

– Finaaliin valikoituneet yritykset osasivat erottautua lopulta kaikista hakemuksista panostamalla muun muassa videoon, tuote- tai palveluidean kekseliäisyyteen tai sen pitkäjänteiseen toteutukseen, Karkiainen selittää.

Little Helpers -yritys auttaa arjen kiireissä

Kesämäen koulun 6E-kieliluokan opettaja Christel Child kertoo kerran olevan ensimmäinen Pikkuyrittäjät-kilpailussa niin opettajalle kuin oppilaillekin.

– Pikkuyrittäjän kokonaisuus on ollut hyvin mielenkiintoinen oppimismahdollisuus ja mahtava prosessi oppilaille. Saimme erinomaista opetus- ja tehtävämateriaalia, joista Pikkuyrittäjän käsikirja oli tehty erityisesti lappeenrantalaisille, Child iloitsee.

Childin mukaan oli erityisen hienoa seurata kuinka oppilaat kehittivät omia yrityksiään alusta loppuun.

– He suunnittelivat tuotteen tai palvelun, sloganit, mainonnan ja muun. Luokallani on todella luovia, motivoituneita ja ahkeria oppilaita, Child ylistää.

Pikkuyrittäjät-kilpailun finaaliin ylsivät 6E-luokalta Ria Terävä, Tinka Heinonen ja Hertta Mustalahti
Little Helpers yrityksellä.

Tyttöjen idea pureutuu kiireisen arjen haasteiden helpottamiseen, ja he kertovat itse yrityksestään seuraavasti:

– Me tuotamme palveluita, jotka ovat hyödyllisiä ihmisille, jotka eivät ehdi tai pysty kaikkia asioita hoitamaan. Tehdään näin, koska haluamme tuoda hyvää mieltä ja auttaa ihmisiä palvelumme kautta. Meidän yrityksemme pääidea on käydä kaupassa, ulkoiluttaa lemmikkejä ja näiden palveluiden avulla auttaa ihmisiä. Lisäksi viemme kierrätettävät roskat kaupanpäälle ympäristösyistä.

Opettajan usko Little Helpers -yritykseen ja sen pärjäämiseen finaalissa on kova.

– Uskon yrityksen ideaan ja tyttöjen taitoihin. Ria, Tinka ja Hertta ovat mahtavia oppilaita ja luokkamme kokonaisuudessaan on mahtava!

FiveFire panostaa ekologisuuteen ja kädentaitoihin

Pulpin koulun 5. luokan opettaja Timo-Pekka Nousiainen kertoo, että luokan FiveFire -yrityksen ideointi aloitettiin lokakuun 2020 lopulla osana yhteiskuntaopin oppisisältöjä.

– FiveFire valmistaa laadukkaita ekologisia sytykkeitä kuten sytykeruusuja, sytykekierteitä ja kiehisiä. Tuotteissa ja pakkauksissa käytämme vain kierrätettyjä materiaaleja kuten kananmunakennoja, vessapaperirullia, kynttilänjämiä, polkupyörän sisuskumeja, käsityöluokan hukkapuita sekä sipsipurkkeja, Nousiainen sanoo.

Tahti on ollut kova ja FireFive-yritys on toimittanut tähän mennessä jo noin 400 sytykeruusua asiakkaille. 

– Tuotteita olemme tehneet innostuksen ja mahdollisuuksien mukaan koulutyön ohessa, välitunneilla, käsityötunneilla sekä käsityökerhossa. Osa oppilaista on tehnyt ruusuja myös kotona ja tuonut ne sitten stearoitavaksi koululle, Nousiainen selittää.

Lopullista ideaa kehitettiin pitkään ja se valikoitui toteutuskelpoiseksi monen idean joukosta. Nousiainen pitää Pikkuyrittäjyys-projektia oppilaille erittäin hyödyllisenä ja iloisena asiana.

– Projekti on konkreettisten liiketalouden lainalaisuuksien lisäksi opettanut oppilaille paljon kärsivällisyyttä, rahan ja työn arvoa sekä yhteistyötaitoja. Mikä parasta, monien oppilaiden erilaiset taidot ovat päässeet esille ja "hyötykäyttöön" projektin aikana, Nousiainen kiittelee.

FireFive-yrityksen kotisivut: https://sites.google.com/edu.lappeenranta.fi/fivefire/etusivu

Voitto selviää torstaina 22.4. virtuaalisesti

Uskalla yrittää -finaali käydään tänä vuonna kokonaisuudessaan Howspace-virtuaalialustalla.

– En voi muuta kuin lämpimästi kiittää kaikkia finaaliin hakeneita pikkuyrittäjiä ja heidän taustajoukoissaan toimivia Pikkuyrittäjät-opettajia hienosta uurastuksesta, Antti Karkiainen kiittelee.

Lisätiedot:

Christel Child
Luokanopettaja, Kesämäen koulun 6E-luokka
040 619 785
christel.child@edu.lappeenranta.fi

Timo-Pekka Nousiainen
Luokanopettaja, Pulpin koulun 5. luokka
timo-pekka.nousiainen@edu.lappeenranta.fi

Vesa Raasumaa           
Rehtori, Sammonlahden koulu
040 513 2840
vesa.raasumaa@edu.lappeenranta.fi

Jämsän kaupungille 425 000 euron avustus tasa-arvon ja laadun kehittämiseen varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja paerusopetuksessa

$
0
0

Jämsän kaupungille 425 000 euron avustus tasa-arvon ja laadun kehittämiseen varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa

Jämsän kaupunki on saanut yhteensä 425 000 €:n avustuksen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa ja laatua edistäviin toimenpiteisiin.  Opetus- ja kulttuuriministeriö kohdensi varhaiskasvatukseen 151 000 €:n ja perusopetukseen 274 000 €:n avustuksen.  Avustukset mahdollistavat lisähenkilöstön palkkaamisen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö vahvistaa rahoituksen avulla koulutuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kohdentamalla tukea erityisesti niille kouluille, jotka sijaitsevat alueilla, joilla perheiden tilanne ja muut sosioekonomiset tekijät voivat altistaa heikommille oppimistuloksille. Varhaiskasvatuksessa tasa-arvorahoitusta voidaan käyttää lisähenkilöstön palkkaamiseen ja lapsiryhmien kokojen pienentämiseen. Lisäksi tehostetaan lapsen varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä ja riittävän varhaista tukea.  Esi- ja perusopetuksessa avustus mahdollistaa aiempaa yksilöllisemmän lasten ja nuorten oppimisen tukemisen ja auttaa vahvistamaan oppimista alueilla, joilla oppimistulokset uhkaavat jäädä matalammiksi. 

 – Jämsässä avustusta käytetään nyt päättyvän koronavaikutusten tasaamiseen myönnetyllä hankerahoituksella käynnistettyjen toimenpiteiden jatkamiseen, toteaa varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen. Tavoitteena on perhelähtöisen, vuorovaikutuksellisen toimintakulttuurin ja pedagogisen osaamiseen vahvistaminen Jämsän varhaiskasvatuksessa, jatkaa Jääskeläinen.

 - Jämsän esi- ja perusopetuksessa on tarkoitus pienentää samanaikaisopetuksella opetusryhmiä sekä kehittää sitouttavaa kouluyhteisötyötä  ja yhteistyötä sosiaalityön kanssa. Kysymykseen voivat tulla esimerkiksi painotukset ehkäisevään päihdetyöhön ja koulukiusaamisen ehkäisyyn.  Jatkumona varhaiskasvatuksesta pilotoitaisiin perhetyötä koulussa, toteaa ma. opetusjohtaja – opistojen rehtori Sini Käkönen.

Lisätietoja:
varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen
p. 040 507 9571
ma. opetusjohtaja-opistojen rehtori Sini Käkönen
p. 040 751 4731

YTK-Yhdistys ja Accountor Eduhouse yhteistyöhön: Uusi jäsenetu laajentaa YTK-Yhdistyksen jäsenten koulutusmahdollisuuksia tuhatkertaisesti

$
0
0

“Olemme todella iloisia voidessamme tarjota jäsenillemme tämän ainutlaatuisen edun. Uskomme, että jokaisella on halu pitää omaa pääomaansa ajan tasalla parhaalla mahdollisella tavalla ja nyt meillä on antaa siihen työkaluiksi koulutuksia jäsenillemme”, toteaa YTK-Yhdistyksen johtaja Ilona Kangas. “Jäsenemme ovat toivoneet osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia ja niitä on nyt saatavilla tuhatkertaisesti”, jatkaa yhdistyksen kehityspäällikkö ja yhteistyöstä vastaava Mirva Puranen.

YTK-Yhdistys toivoo palvelun laajuuden ja kouluttajien asiantuntijuuden tuovan jäsenille etua työelämässä pärjäämisen haasteisiin sekä onnistumisen kokemuksia. “Nykyään moni haluaa kouluttautua vapaa-ajallakin ja omaksua vaikkapa oman alansa uusimpia asioita omaan tahtiinsa ja valitsemanaan ajankohtana. Verkkokoulutuskirjasto mahdollistaa tämän erinomaisella tavalla”, Puranen toteaa.

Sisällöstä löytyy laaja valikoima erilaisia koulutuksia, ajankohtaiskatsauksia, oppisisältöjä ja inspiraatiota. “Uskon, että ainakin käytännönläheiset O365-koulutukset tulevat olemaan suosittuja, samoin kuin esimiestyöhön, oman työn johtamiseen tai vaikka KHT-tutkintoon liittyvät oppimissisällöt”, hän jatkaa.

“Olimme innoissamme mahdollisuudesta laajentaa palveluitamme YTK-Yhdistyksen jäsenistölle”, sanoo Accountor Eduhousen toimitusjohtaja Jukka Vento. “Älykkäät oppimisratkaisut ovat kokeneet todellisen rakettinousun koronakriisin vuoksi ja uskomme siihen, että erinomaisella koulutussisällöllä on mahdollisuudet tavoittaa entistä suurempi joukko juuri YTK-Yhdistyksen kautta”.

YTK-Yhdistys ja Accountor Eduhouse toivovat palvelulle tuhansia aktiivisia käyttäjiä. Palvelu on käytettävissä YTK-Yhdistyksen OMA+ -palvelussa huhtikuun alusta lähtien.

Yhteyshenkilö:   
Ilona Kangas, YTK-Yhdistyksen johtaja
050 590 7853 | ilona.kangas@ytk-yhdistys.fi

Jyväskylän ammattikorkeakoulu tutkii: Kuinka Korkeakouluviikko tukee lukiolaisten orientoitumista korkeakouluopiskeluun?

$
0
0

Yli 800 Gradia-lukioiden opiskelijaa tutustuu Korkeakouluviikolla 19.-23.4. Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston sekä Helsingin, Oulun ja Vaasan avointen yliopistojen opintoihin. JAMK tutkii samalla, kuinka Korkeakouluviikko tukee lukiolaisten orientoitumista korkeakouluopintoihin jo lukio-opiskelun aikana.

Yhtenä lukio-opiskelun keskeisistä tavoitteista on ohjata opiskelijoita jatkuvan oppimisen käytäntöihin ja sujuvoittaa heidän siirtymistään korkea-asteen opintoihin ja edelleen työelämään. Tähän pyritään vahvistamalla lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä. Lisääntyneen yhteistyön taustalla on uudistunut valtakunnallinen lukiolaki, jolla pyritään siihen, että yhä useampi suomalainen suorittaisi korkeakouluopinnot.

Jyväskylän Gradia-lukioiden Korkeakouluviikko on yksi lupaava keino tukea edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamista. Korkeakouluviikko järjestetään yli 800 opiskelijalle 19.-23.4.2021. Viikon aikana lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua korkeakouluopintoihin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, Jyväskylän yliopistossa sekä Helsingin, Oulun ja Vaasan avoimissa yliopistoissa.

JAMK tarjoaa Korkeakouluviikolla lukiolaisille esimerkiksi Robotiikan perusteet -, Johdatus sosiaali- ja terveysalalle -, Markkinoinnin ytimessä - ja Introduction to Tourism -opintojaksoja.

JAMK tutkii samalla Korkeakouluviikon toteutusta ja tavoitteiden täyttymistä. Arvioinnin kohteena on myös Korkeakouluviikon kehittäminen pysyväksi toimintamalliksi. Tutkimus kohdistuu sekä opiskelijoihin että Korkeakouluviikon järjestäjiin, joita lähestytään kyselyin ja haastatteluin.

JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun tutkijat pyrkivät tutkimuksen kautta löytämään kehittämiskohteita ja luomaan hyviä käytänteitä lukiolaisten orientointiin korkeakouluopintoihin. Tulokset julkaistaan Gradian julkaisusarjassa syksyllä 2021. Tutkimuksen toteuttavat johtava tutkija Sirpa Laitinen-Väänänen ja lehtori Eila Burns ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

Korkeakouluviikko on osa Astetta korkeammalle! Edufutura-yhteistyöllä kohti uutta lukiota -hankkeen toimenpiteitä. Hankkeesta vastaa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja se saa rahoituksen Opetushallitukselta.

Lue myös: Yli 800 Gradian lukio-opiskelijaa tekee korkeakouluopintoja (Gradia.fi)

Lisätietoja:
Sirpa Laitinen-Väänänen, johtava tutkija
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 865 8496

Eila Burns, lehtori
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 532 3126

Hannele Torvinen, päällikkö, TKI
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 532 3047

Kasiluokkalaisista Suomen suurin oopperayleisö

$
0
0

Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajat haluaa turvata nuorille mahdollisuuden kokea korkealaatuista taidesisältöä myös poikkeusoloissa. Kaikki Suomen kasiluokkalaiset kutsutaan katsomaan yhdessä Suomen kansallisoopperan Covid fan tutte -oopperaa etänä 21.4. ja antamaan elämyksestä palautetta. Tapahtumaa luotsaa niin ikään etänä kokoontuva ”oopperastudio”, johon kuuluu nuorten kommentaattoreiden lisäksi Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi sekä Covid fan tutten libretisti Minna Lindgren.

”Olemme kutsuneet mukaan erityisesti nykyiset kasit ja myös aiemmin koronan vuoksi elämyksettä jääneet nykyiset ysit. Seiskaluokkalaisille tämä toimii esikatseluna ja ennakkotutustumismahdollisuutena Taidetestaajien toimintaan, joka on heillä varsinaisesti edessä lukuvuonna 2021–22. Lisäksi olemme kutsuneet mukaan omia sidosryhmiämme sekä päättäjiä tutustumaan toimintaamme ja saamaan käsityksen, mistä Taidetestaajissa oikein on kyse”, taustoittaa Taidetestaajien hankepäällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta. ”Lukuvuoden 2020–21 aikana olemme toistaiseksi pystyneet toteuttamaan taidevierailuja turvatoimenpitein noin 15 000 oppilaalle ja heidän opettajilleen. Etäyhteyksin pystymme tarjoamaan mahdollisuuden ensiluokkaisen taiteen kokemiseen myös heille, joilta varsinainen vierailu jää koronan vuoksi väliin.”

Kokonaisuuden ensiesitys on keskiviikkona 21.4. klo 9.30 alkaen (https://vimeo.com/536694427). Tallennetta pääsee katsomaan 22.4. klo 10 alkaen Suomen kansallisoopperan ja -baletin Stage24.fi-palvelussa (https://oopperabaletti.fi/stage24/). Kuluvan lukuvuoden kasiluokkalaiset pääsevät antamaan palautetta oopperasta Taidetestaajat-sovelluksen kautta. Muiden katsojien toivotaan antavan palautetta Taidetestaajien somekanaviin.

Yhteistyö saa uusia muotoja
Taidetestaajat on valmistellut Covid fan tutte -etäelämystä tiiviissä yhteistyössä Suomen kansallisoopperan kanssa. Poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisia keinoja, jotta nuoret eivät jää kokonaan vaille taidekokemusta.

”Taidetestaus on toiminut tähän asti fyysisillä vierailuilla erinomaisesti. Nyt luomme uudenlaisen etävierailun ja tavoitamme yhdellä kertaa valtavan suuren joukon yläkoululaisia. Se ei muuten poikkea lähivierailuista: tähänkin kuuluu etkot, itse elämys ja jatkot sekä palautteen antaminen”, kertoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja, itsekin oopperalaulaja Sören Lillkung toivoo nuorten innostuvan esityksestä. ”Ooppera ei ole taidemuotona yleensä nuorille se tutuin, mutta tässä teoksessa on ajankohtainen teema ja runsaasti huumoria, jonka uskoisin vetoavan myös nuoreen yleisöön. Kiinnostuneena odotan nuorten palautetta!” Palautteet tulevat elämyksen jälkeen kaikkien luettavaksi Taidetestaajien verkkosivuille.

Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi odottaa niin ikään innolla teoksen vastaanottoa. ”Meillä on ollut ilo tarjota oopperaa ja balettia kasiluokkalaisille Taidetestaajille joka vuosi, ja kokemukset ovat olleet puolin ja toisin hyviä ja opettavaisia. Nyt nähtävä Covid fan tutte on aivan erityinen korona-aikana syntynyt tuotanto, jonka live-esityksen sijaan välitämme Taidetestaajille etänä. Etäkokemusta tukemaan olemme koostaneet nuorille etko- ja jatkotehtäviä. Toivottavasti koulut lähtevät ennakkoluulottomasti mukaan. Tervetuloa viihtymään tämän ainutkertaisen tuotannon pariin!”

Oppaasta tukea etätaidetestaukseen
Jotta taide olisi virtuaalisenakin mahdollisimman monipuolista ja elämyksellistä, Taidetestaajat on tuottanut erityisesti kouluille suunnatun etäelämysoppaan. Siitä löytyy vinkkejä myös muiden kuin koululaisryhmien osallistumiseen.

Digitaalisesta sisällöstä etäelämykseksi -julkaisu on vapaasti luettavissa Taidetestaajien verkkosivuilla suomeksi ja ruotsiksi (https://taidetestaajat.fi/julkaisut).

Mikä Taidetestaajat?
Taidetestaajat on vienyt kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset korkealaatuisen taiteen pariin lukuvuodesta 2017–18 alkaen. Taidetestauksen ovat tarjonneet Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden, ja sen toteuttaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Nykyisin sitä rahoittaa myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mikä Covid fan tutte?
Covid fan tutte eli kohtauksia koronakeväästä sai ensi-iltansa Suomen kansallisoopperassa 28.8.2020. Teos keräsi merkittävää huomiota ensi-iltaviikollaan tarttumalla ajankohtaisen teemaan. Vakavaa aihetta käsitellään satiirin ja realityn keinoin pohtien suomalaisten kollektiivista kokemusta koronakeväästä 2020 erityisesti oopperan ja sen taiteilijoiden näkökulmasta.

Jussi Nikkilän ohjaaman oopperan tähtinä on kotimaisia huippusolisteja, mm. Karita Mattila, Miina-Liisa Värelä, Tommi Hakala, Johanna Rusanen, Tuomas Katajala ja Waltteri Torikka. Uuden libreton Mozartin Così fan tutteen on kirjoittanut Minna Lindgren.

Covid fan tutte suoratoistettiin 1. syyskuuta 2020 yhteistyössä Yleisradion kanssa Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö Stage24:llä sekä Yle Areenassa. Suora lähetys keräsi Oopperan ja Baletin suoratoistojen historian suurimman yleisön, kun sitä seurasi yli 62 000 katsojaa.

 

Lisätiedot:

Hankepäällikkö Joonas Keskinen / Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, 044 978 4893, etunimi.sukunimi@taidetestaajat.fi

Yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikkö Lauri Pokkinen, Suomen kansallisooppera ja -baletti, 044 262 7699

Yliasiamies Antti Arjava / Suomen Kulttuurirahasto, etunimi.sukunimi@skr.fi

 

www.taidetestaajat.fi

https://www.instagram.com/taidetestaajat/

https://www.facebook.com/taidetestaajat

https://www.tiktok.com/@taidetestaajat

 


Åttondeklassisterna som Finlands största operapublik

$
0
0

Finlands största program i kulturfostran, Konsttestarna, vill ge ungdomar en möjlighet att uppleva högklassig konst också i exceptionella förhållanden. Alla Finlands åttondeklassister inbjuds att 21.4 tillsammans titta på nationaloperans Covid fan tutte-opera på distans och sedan ge respons på upplevelsen. Evenemanget lotsas av en ”operastudio” som också samlas på distans och som består av unga kommentatorer samt Operans konstnärliga chef Lilli Paasikivi och Covid fan tuttes librettist Minna Lindgren.

”Vi har inbjudit särskilt de nuvarande åttorna och också nuvarande nior som på grund av coronan gick miste om en upplevelse. För sjundeklassister är det här som en förhandstitt och möjlighet att kolla in Konsttestarnas verksamhet som de egentligen har framför sig läsåret 2021–22. Dessutom har vi bjudit in intressentgrupper och beslutsfattare så att de kan få en inblick i vår verksamhet och i vad Konsttestarna egentligen handlar om”, förklarar Konsttestarnas projektchef Joonas Keskinen. ”Under läsåret 2020-21 har vi tills vidare kunnat genomföra konstbesök med säkerhetsåtgärder för cirka 15 000 elever och deras lärare. Via distansuppkoppling kan vi erbjuda en möjlighet till förstklassig konst också för dem som på grund av coronan inte kan göra fysiska besök.”

Premiären för helheten är på onsdagen 21.4 från kl. 9.30 (https://vimeo.com/536694427). Inspelningen kan ses i Finlands nationalopera och -baletts Stage24.fi-tjänst fr.o.m. 22.4. kl. 10 (https://oopperabaletti.fi/stage24/). Läsårets åttondeklassister får sedan ge respons via Konsttestarna-appen. Andra åskådare får ge respons i Konsttestarnas kanaler i sociala medier.

Samarbetet får nya former
Konsttestarna har framställt Covid fan tutte-distansupplevelsen i tätt samarbete med Finlands nationalopera. En exceptionell tid kräver exceptionella medel för att de unga inte ska bli helt utan konstupplevelse.

”Konsttestningen har hittills fungerat utmärkt med fysiska besök. Nu skapar vi ett nytt slag av distansbesök och når en enorm mängd högstadieelever på en gång. I övrigt skiljer det sig inte från närbesök: här har man också försits, själva upplevelsen och eftersits och man ger också respons”, säger Antti Arjava, överombudsman på Suomen Kultturirahasto.

Svenska kulturfondens verkställande direktör Sören Lillkung, som själv är operasångare, hoppas att ungdomarna tänder på föreställningen. ”Opera är vanligen inte den mest bekanta konstformen för unga, men det här verket har ett aktuellt tema och mycket humor som jag tror går hem också hos en ung publik. Jag väntar med intresse på ungdomarnas respons!” Responsen kan läsas av alla på Konsttestarnas webbplats efter upplevelsen.

Nationaloperans konstnärliga chef Lilli Paasikivi väntar också ivrigt på hur verket ska tas emot. ”Vi har haft glädjen att erbjuda opera och balett åt Konsttestarna på åttonde klassen varje år och erfarenheterna har varit positiva och lärorika för alla parter. Den nu aktuella Covid fan tutte är en helt speciell produktion som fötts under coronatiden och som vi förmedlar åt konsttestarna på distans. Till stöd för upplevelsen har vi utarbetat försits- och eftersitsuppgifter åt ungdomarna. Jag hoppas att skolorna deltar fördomsfritt. Välkommen att trivas med den här unika produktionen!”

En guide till konsttestning på distans
För att konsten ska vara så mångsidig och upplevelserik som möjligt också på distans har Konsttestarna gjort en upplevelseguide särskilt för skolor. Där finns tips också för andra än skolgrupper.

Publikationen Från digitalt innehåll till distansupplevelse finns fritt tillgänglig på Konsttestarnas webbplats på finska och svenska (https://konsttestarna.fi/julkaisut).

Vadå Konsttestarna?
Konsttestarna har låtit alla Finlands åttondeklassister uppleva högklassig konst sedan läsåret 2017–18. Det är Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden som bjuder på konsttestningen och den genomförs av Förbundet för barnkulturcenter i Finland. I dag finansieras verksamheten också av undervisnings- och kulturministeriet.

Vadå Covid fan tutte?
Covid fan tutte - Scener från coronavåren hade premiär på Finlands nationalopera 28.8.2020. Operan väckte stor uppmärksamhet under premiärveckan tack vare sitt aktuella tema. Det allvarliga ämnet behandlas med hjälp av satir och reality. Man begrundar finländarnas kollektiva upplevelser under coronavåren 2020, särskilt ur operans och dess konstnärers synvinkel.

Jussi Nikkilä har regisserat operan som framförs av finska toppsolister, bl.a. Karita Mattila, Miina-Liisa Värelä, Tommi Hakala, Johanna Rusanen, Tuomas Katajala och Waltteri Torikka. Det nya librettot till Mozarts Così fan tutte är skrivet av Minna Lindgren.

Covid fan tutte streamades 1 september 2020 i samarbete med Rundradion på Operans och Balettens virtuella scen Stage24 och i Yle Arenan. Direktsändningen lockade den största publiken någonsin i Operans och Balettens streamningshistoria; den sågs av 62 000 tittare.

 

Ytterligare uppgifter:
Projektchef Joonas Keskinen / Förbundet för barnkulturcenter i Finland, 044 978 4893, fornamn.efternamn@taidetestaajat.fi

Överombudsman Antti Arjava, Suomen Kulttuurirahasto, fornamn.efternamn@skr.fi

Chefen för publik- och samhällsansvar Lauri Pokkinen, Finlands nationalopera och -balett, 044 262 7699

www.konsttestarna.fi

https://www.instagram.com/taidetestaajat/

https://www.facebook.com/taidetestaajat

https://www.tiktok.com/@taidetestaajat

 

Gradian oppilaitoksissa palataan lähiopetukseen 26.4.2021

$
0
0

Alueellisen koronatilanteen rauhoittuessa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa luovutaan koronavaiheen aiheuttamista poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä eli lähikontaktien minimoimiseksi järjestetystä pakollisesta etäopetuksesta 26.4.2021 alkaen. Lähiopetukseen paluu koskee kaikkia Gradian oppilaitoksia.  

Lähiopetuksessa opiskelijoiden ja henkilöstön turvallisuudesta huolehditaan edelleen noudattamalla Gradian koronaohjeistusta sekä yleisiä suosituksia. Kouluun saa tulla vain terveenä ja Gradian kaikilla kampuksilla on voimassa maskisuositus. Jokaisen vastuulla on huolehtia turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Opiskelijoiden koronaohjeistus on koottu Gradian verkkosivuille.

Gradian henkilöstön etätyösuositus on voimassa 31.7. saakka niissä tehtävissä, joihin etätyö soveltuu.  

Lisätietoja: Vesa Saarikoski, kuntayhtymän johtaja, puh. 040 341 5100.

Kirkonkylän koulun toiminnot kampuksen rakennusaikana

$
0
0

Matka kohti uusia terveellisiä ja turvallisia tiloja sekä opetuksen että varhaiskasvatuksen käyttöön etenee Kirkonkylässä. Kirkonkylän kampus tulee valmistuessaan pitämään sisällään tiloja varhaiskasvatukselle, esiopetukselle, perusopetuksen 1–6. vuosiluokille sekä Tuusulan ruotsinkieliselle opetukselle. Monikäyttöiset ja muuntojoustavat tilat sekä pihan lähiliikunta-alueet mahdollistavat kampuksen toimimisen alueen keskuksena sekä yhteisen oppimisen ja harrastamisen ympäristönä. Kampuksen arvioitu käyttöönotto on 1.8.2024.

Rakennustyömaa-ajan vaikutukset koulun toimintaan

Kirkonkylän kampuksen rakentaminen on pian alkamassa vanhan koulurakennuksen ja piha-alueiden purkamisella. Purkamisen myötä osa alueesta muuttuu rakennustyömaa-alueeksi.

Oppilaiden turvallisuuden takaamiseksi Tuusulan kunnan johtoryhmän päätöksen mukaisesti koulun toiminnot tullaan siirtämään rakentamisen ajaksi muualle. Muutoksella pyritään helpottamaan myös vanhempien oppilaiden mahdollisuuksia taito- ja taideaineiden opetukseen. Osa oppilaista opiskelee edelleen nykyisissä koulun käytössä olevissa väistötiloissa ja osa oppilaista siirtyy opiskelemaan muiden koulujen tiloihin.

Vuosiluokkien sijoittumiset syksyllä 2021

Pienimmille tuleville 1–3. vuosiluokkien oppilaille pyritään varmistamaan rakentamisen aikaiset tilat mahdollisimman läheltä nykyistä koulun paikkaa. Pienimmät oppilaat jatkavat opiskeluaan koulun käytössä olevassa väistötilassa, joka sijoitetaan pois nykyiseltä paikaltaan, tulevalta rakennustyömaa-alueelta. Sijoittumispaikka on vielä tarkentumassa.   

Tulevat neljännet luokat siirtyvät Nahkelan kouluun, viidennet luokat Vanhankylän kouluun ja kuudennet luokat sekä Hyökkälän että Rusutjärven kouluihin. Muihin kouluihin sijoittuvien luokkien kohdalla koulumatka taitetaan tarvittaessa koulukuljetuksin.

Vuosiluokkakohtaiset suunnitelmat ovat laadinnassa, ja niistä tiedotetaan mahdollisimman pian erikseen.

Lisätiedot:
Markus Torvinen, opetuspäällikkö, 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi
Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, 040 314 3401, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
Mikko Simpanen, tilapalvelupäällikkö, 040 314 3550, mikko.simpanen@tuusula.fi

Nuori Yrittäjyys ry:lle uusi kumppani – Howspace mahdollistaa NY-toimintaan osallistumisen kirkonkyliltä isoihin kaupunkeihin

$
0
0

Nuori Yrittäjyys ry on saanut toimintansa tueksi uuden kumppanin, kun suomalainen kasvuyritys Howspace Oy lähtee mukaan vahvistamaan yhdistyksen tavoitetta viedä NY-ohjelmat ja tapahtumat kaikkien lasten ja nuorten ulottuville. Verkostojen rakentamisen tärkeys sekä halu vaikuttaa nuorten oppimiseen ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen ovat solmitun kumppanuuden yhteinen missio. Howspacen digitaalinen, yhteisöllinen alusta vahvistaa yhteistyötä lasten ja nuorten sekä heidän parissaan toimivien verkostojen kanssa.

Koronavuoden aikana Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmiin liittyvä vuorovaikutus ja yhdessä kavereiden kanssa oppiminen mutkistuivat kokoontumisrajoitusten keskellä. Poikkeusvuonna digitaalisten alustojen käyttö on yleistynyt. ”Jouduimme loppuvuodesta pohtimaan, miten järjestää alueellinen Uskalla Yrittää -semifinaalikiertue siten, että saamme nuorten tapahtumasta innostavan ja vuorovaikutuksellisen. Testasimme useita vaihtoehtoja ja kumppaniksi valikoitui Howspace,” kertoo Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

”Yhdeksän virtuaalisen semifinaalin tapahtumasarja onnistui yli odotusten selkeällä ja helppokäyttöisellä alustalla. Linjoilla vieraili yli 10 000 osallistujaa ja kannustajaa, jolloin laajempi yhteistyöidea sai alkunsa,” Utriainen jatkaa. 

Järjestö uskoo, ettei työnteko palaa enää koskaan samanlaiseksi kuin ennen koronaa. Tästä johtuen Nuori Yrittäjyys toteuttaa myös ensi lukukaudella useat opettajankoulutukset ja seminaarit Howspace-alustan avulla. Tavoitteena on, että yhä useammalle opettajalle tarjoutuu näin mahdollisuus tutustua ohjelmiin ja päästä mukaan Nuori Yrittäjyys -toimintaan.

Digitaalisen osallistumisen mahdollistaminen tuo lisäarvoa jokaisen nuoren omalle osallistujakokemukselle ja lisää samalla verkostoitumismahdollisuuksia muiden nuorten kanssa eri puolilla Suomea. Myös osa Nuori Yrittäjyys ry:n omasta kehittämis-, kasvu- ja ohjelmatyöstä voidaan jatkossa toteuttaa digitaalisesti, jolloin työtavat monipuolistuvat ja matka-aikaakin säästyy. 

 

Yhteistyöllä on myös kansainvälistä kasvua niittävälle Howspacelle iso merkitys

”Meille on tärkeää, että voimme kantaa kortemme kekoon nuorten unelmien todeksi elämisessä. Yrittäjyys vaatii rohkeutta nähdä ja kehittää uusia ja erilaisia bisnesideoita ja -tarpeita. Yhteistyömme kautta voimme olla mukana tekemässä nuorten unelmista totta ja tekemässä hyvää. Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan yrittäjämäistä työotetta, joten on hienoa, että työelämäosaamista voidaan kehittää myös tällaisissa tapahtumissa,” valottaa Howspacen toimitusjohtaja Ilkka Mäkitalo.

“Lisäksi on huomionarvoista, että useimmat nuoret eivät kilpaile tapahtumassa yksilöinä, vaan perustavat ideoiden ympärille tiimejä, jotka tekevät töitä yhteisen tavoitteen eteen porukassa. Tässä on myös yksi Howspacen keskeisimmistä toiminta-ajatuksista ja tavoitteista, paras lopputulos syntyy yhteistyöllä.”

Suomalaisen osaamisen ja yrittäjyyden vieminen kansainvälisille markkinoille on myös osasyy Howspacen ja Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyölle. NY toimii kansainvälisessä Junior Achievement -verkostossa ja Howspace on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisillä markkinoilla menneen vuoden aikana.

“On hienoa huomata, miten nopeasti kaikki alueelliset Uskalla Yrittää -tapahtumat, semifinaalit ja finaali vietiin virtuaalisiksi. Aiemmin tilaisuus on järjestetty Kampin kauppakeskuksessa, mutta nyt mukaan pääsevät kaikki ympäri Suomea. On mahtavaa, miten nopeasti nuoret ovat ottaneet uudet työskentelytavat omakseen ja lähteneet esittelemään töitään tuomaristolle ja yleisölle,” iloitsee Mäkitalo.

“Howspacen avulla saamme olla luomassa yhteenkuuluvuuden ja osallistumisen kokemusta tilaisuuteen. Helppokäyttöinen alusta antaa mahdollisuudet nuorten ennakkotyöskentelyyn ja opettajien keskinäiseen verkostoitumiseen sekä kutsuu tuhannet tapahtumakävijät mukaan aktiiviseen osallistumiseen.”

LISÄTIETOA

Nuori Yrittäjyys ry, toiminnanjohtaja Virpi Utriainen, p. 040 7013038 tai virpi@nuoriyrittajyys.fi

Howspace Oy, toimitusjohtaja, Ilkka Mäkitalo, p. 050 5586648 tai ilkka.makitalo@howspace.com

 

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yhdistys ja yrittäjyyskasvatuksen kärkijärjestö Suomessa. NY tarjoaa 7–29-vuotiaiden lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevia ohjelmia, jotka toteutetaan kouluissa osana opetusta. Maksuttomat ohjelmat tavoittavat 38 % Suomen kouluista ja oppilaitoksista. Nuori Yrittäjyys ry:n työtä lasten ja nuorten eteen mahdollistavat suomalaiset ja kansainväliset yritykset sekä säätiöt ja rahastot. NY on osa kansainvälistä Junior Achievement (JA) -verkostoa.  JA on maailman laajin ja vanhin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta nuorille tarjoava organisaatio. Verkosto tavoittaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa oppilasta 115 maassa. Lisätietoa: www.nuoriyrittajyys.fi

Howspace on digitaalisen fasilitoinnin yhteistyöalusta organisaatiokehittämiseen, oppimisen tukemiseen, verkostotyöhön sekä työpajojen ja tapahtumien vetämiseen. Howspace mahdollistaa kymmenien, satojen ja tuhansien ihmisten samanaikaisen aktiivisen osallistumisen ajasta ja paikasta riippumatta. Howspacea käyttävät päivittäin tuhannet konsultit, fasilitaattorit ja organisaatiokehittämisen ammattilaiset, joiden intohimona on muutoksen eteenpäin vieminen.

Tredu edellyttää maskien käyttöä – aluehallintovirastolta tukea valvontaan

$
0
0

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on antanut Tredulle tukensa hengityssuojainten tai kasvomaskien käytön valvontaan. Maskia käyttämällä turvataan lähiopetuksen jatkuminen mahdollisimman pitkään.

Aluehallintovirasto antoi Tredulle toimintaohjeen, jonka perusteella Tredun henkilöstöllä ja opiskelijoilla on aiempaa vahvempi edellytys käyttää hengityssuojainta tai kasvomaskia. Tredun henkilöstöllä on nyt aiempaa tukevampi selkänoja valvoa opiskelijoiden maskien käyttöä.

"Aluehallintoviraston tuore ohjeistus vetoaa työturvallisuuslakiin ja rinnastaa Tredun työnantajaan myös opiskelijoiden osalta. Työnantaja on vastuussa opiskelijoiden ja henkilökunnan turvallisuudesta ja työskentelyn terveellisyydestä", sanoo ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen.

Aluehallintovirastolta saadun toimintaohjeen mukaisesti:

  1. Tredu valvoo hengityssuojainten tai kasvomaskien käyttöä mm. ohjeilla ja kehotuksilla.
  2. Tredu on varannut henkilösuojaimet opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön.
  3. Tredu huolehtii henkilösuojainten käytön perehdyttämisestä.
  4. Tredu ryhtyy tarvittaessa poikkeusjärjestelyihin, joita ovat esimerkiksi etäopiskelu- ja etätyö sekä muut järjestelyt.

Lisätietoja:

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Työsuojelun vastuualue

Työturvallisuuslaki (738/2002) 4 §, 8 §, 10 §, 14 §, 15 §, 20 §, 40 § 
Valtioneuvoston asetus työntekijöiden suojelemiseksi biologisista tekijöistä aiheutuvilta vaaroilta (933/2017) 1 §, 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 10 §

 

Eerik Laulajainen

turvallisuuspäällikkö, työsuojelupäällikkö

050 330 2040

eerik.laulajainen@tampere.fi

Kokoomusopiskelijat: Puoliväliriihessä tarjottava opiskelijoille muutakin kuin tsemppiä!

$
0
0

Tiedote
20.4. vapaa julkaistavaksi

Kokoomusopiskelijat: Puoliväliriihessä tarjottava opiskelijoille muutakin kuin tsemppiä!

Opiskelijoiden elämä on kriisissä. Vuoden jatkunut pandemia on vienyt opiskelijat kauas normaalista arjesta. Tilalle on tullu yksinäisyys ja huoli tulevaisuudesta. Samalla muistissa ovat lupaukset maamme hallitukselta, jotka edelleen odottavat toteutumista. Kokoomusopiskelijat vaativat hallitukselta konkreettisia toimia, kuten terapiatakuun toteuttamisen välittömästi, panostuksia korkeakoulujen rahoitukseen, ja opiskelijan toimeentuloon parannuksia erityisesti tulorajoja korottamalla.  Tulevassa riihessä hallituksella on tilaisuus laittaa opiskelijoiden asiat kuntoon. 

“Korona-aika on tuonut käsiimme tikittävän aikapommin. Mielenterveyskriisi ei odota enää hetkeäkään. Me tarvitsemme terapiatakuun nyt. Viimeksi tänä keväänä  hallitus äänesti terapiatakuun nopean edistämisen alas. Tämä on vastuutonta ja opiskelijoiden tilannetta väheksyvää”, jyrähtää kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen Roope Tukia

Etäopiskelu on heikentänyt opiskelijoiden mahdollisuutta saada tukea opintoihinsa niin ystäviltään kuin korkeakouluilta. Tilannetta pahentaa se, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitus on edelleen liian heikolla tasolla eikä luvattua “koulutusmiljardia” ole näköpiirissä. Rahat riittävään tukemiseen eivät riitä. 

“Neljän seinän sisällä yksin puurtaminen ei tee kellekään hyvää. Koulutuksen laatu ja riittävä tuki opiskelijoille ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa opintojen aikana. Nämä vaativat taakseen luvatut panostukset koulutukseen. Riittihän rahaa autorampin rakentamiseenkin keskelle ei yhtään mitään. Tässä on kyse priorisoinnista”, päättää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela

Hallituksen kehysriihi pidetään 21.4. – 22.4.2021. Me kokoomusopiskelijat odotamme hallitukselta päätöksiä opiskelijoiden arjen parantamiseksi. Nyt on aika laittaa opiskelijoiden asiat kuntoon. 

Lisätietoja:

Roope Tukia, liittohallituksen jäsen
roope.tukia@kokoomusopiskelijat.fi
045 135 4314

Jeremias Nurmela, puheenjohtaja
jeremias.nurmela@kokoomusopiskelijat.fi
044 290 7595

LUT-yliopisto järjestää tohtoripromootion Lahdessa toukokuussa 2022

$
0
0

LUT-yliopiston järjestyksessään seitsemäs tohtoripromootio on päätetty järjestää Lahdessa. Akateemisen perinteen mukainen juhla toteutetaan Sibeliustalossa 27.–28.5.2022.

Tohtoripromootio on yliopiston arvokkain juhlatilaisuus, jossa tutkinnon suorittaneet otetaan tiedeyhteisönsä täysivaltaisiksi jäseniksi ja esitellään yhteisölle.

LUT-yliopiston toukokuussa 2022 järjestettävään promootioon kutsutaan mukaan viimeistään huhtikuussa 2022 valmistuvat tohtorit, jotka eivät ole osallistuneet promootioon aiemmin.

Edellisen kerran LUT järjesti tohtoripromootion vuonna 2017. Aikaisemmat LUTin promootiot on järjestetty Lappeenrannassa.

”Haluamme tuoda akateemisia juhlaperinteitä myös Lahteen ja Sibeliustalo tarjoaa juhlalle upeat puitteet. Jatkossa promootiotilaisuuksia on tarkoitus järjestää vuorotellen kummallakin kampuspaikkakunnalla, Lappeenrannassa ja Lahdessa”, sanoo Jaana Sandström, LUTin opetuksesta vastaava vararehtori.

Promovoitavien nuorten tohtoreiden lisäksi yliopisto nimeää promootiossa myös kunniatohtoreita. Kunniatohtorin arvonimen yliopisto myöntää kunnianosoituksena erityisen ansioituneelle henkilölle, jonka ei tarvitse olla oppiarvoltaan tohtori.

Vuonna 2017 LUT nimesi kaikkiaan 14 tekniikan tai kauppatieteiden kunniatohtoria, joiden joukossa olivat muun muassa Jamie Hyneman ja Olli Rehn.

Kaksipäiväinen promootiojuhla tulee koostumaan useista päivä- ja iltatilaisuuksista 27.–28.5.2022.

”Seuraamme luonnollisesti maailmanlaajuista pandemiatilannetta ja varaudumme sen mahdollisesti aiheuttamiin muutoksiin. Jos tilanne edellyttää, siirrämme juhlallisuuksia myöhäisempään ajankohtaan”, päättää Sandström.

Tohtoripromootiolle julkaistaan myöhemmin oma verkkosivusto. 
Valokuvia vuoden 2017 promootiosta LUTin kuvapankissa

Lisätietoja:
Jaana Sandström, vararehtori, LUT-yliopisto, puh. 040 571 6197, jaana.sandstrom@lut.fi


Koululaiset ja opiskelijat palaavat lähiopetukseen 26.4.2021

$
0
0

Nedan på svenska / Elever och studerande återgår till närundervisning den 26 april 2021

Varsinais-Suomen koronatyöryhmä ja Turun kaupungin johtoryhmä ovat 20.4.2021 linjanneet, että koulut ja oppilaitokset palaavat lähiopetukseen maanantaista 26.4.2021 alkaen.

Peruskoulut, lukiot ja Turun ammatti-instituutti alkavat siirtyä hybridimallista lähiopetukseen maanantaista 26.4.2021 alkaen.

Päiväkotien toiminta jatkuu normaalisti alkuvuoden käytännöin. Avoin päiväkotitoiminta ja perhekerhot ovat suljettuina sunnuntaihin 2.5.2021 asti.

Työväenopistot toimivat pelkästään etänä koko kevään ajan.

Vuosiluokkien 1–2 maskisuosituksesta luovutaan (ml. iltapäivätoiminta) paitsi niissä kouluissa, joissa on ollut paljon tartuntoja: Pansion koulu, Turun normaalikoulu, Lausteen koulu, Nummenpakan koulu ja Varissuon koulu. Maskin käyttöä arvioidaan viikoittain.

Vahva maskinkäyttösuositus jatkuu kolmasluokkalaisilla ja kaikilla sitä vanhemmilla oppilailla ja opiskelijoilla. Henkilökunnan maskipakko on voimassa edelleen.

Elever och studerande återgår till närundervisning den 26 april 2021

Egentliga Finlands coronaarbetsgrupp och Åbo stads ledningsgrupp har idag den 20 april bestämt att skolor och läroinrättningar kan återgå till närundervisning från och med måndagen den 26 april.

Skolorna, gymnasierna och Åbo yrkesinstitut börjar att övergå från hybridmodellen till kontaktundervisning från måndagen den 26 april 2021.

Daghems- och lågstadieverksamheten fortsätter normalt med praxis som infördes i början av året. Öppet daghem och familjeklubbarna har paus till och med söndagen den 2 maj 2021.

Arbetarinstitutens verksamheter fortsätter enbart på distans vårterminen till slut.

Munskyddsrekommendationerna i årskurserna 1–2 (inkl. eftermiddagsverksamheten) upphör, undantaget de skolor som har haft många smittfall: Pansion koulu, Turun normaalikoulu, Lausteen koulu, Nummenpakan koulu och Varissuon koulu. Behovet att använda munskydd kommer att bedömas veckovis.

En stark rekommendation att använda munskydd gäller fortsättningsvis alla från tredje årskursen och äldre elever och studerande. Det är fortfarande obligatoriskt för personalen att använda munskydd.

 

Lisätiedot / ytterligare information: 

toimialajohtaja Timo Jalonen, 050 4323 646

Sivistyslautakunta käsittelee Nivavaara-Napapiiri-Syväsenvaaran yhtenäiskouluhanketta 22.4.

$
0
0

Rovaniemen sivistyslautakunta käsittelee torstaina 22.4. Nivavaara-Napapiiri-Syväsenvaaran yhtenäiskouluhanketta. Lautakunnalle esitetään, että Nivavaaran koulu säilytetään, ja sen läheisyyteen rakennetaan erillinen uudisrakennus. 

Yhtenäiskoulun hankesuunnittelu keskeytettiin joulukuussa 2019 kustannusten karkaamisen vuoksi. Hankkeen valmistelu käynnistettiin uudelleen joulukuussa 2020. Valmistelussa on tarkasteltu hankkeen laajuutta, kustannuksia ja tehokkuutta elinkaariajattelu huomioiden. 

Valmistelussa on tutkittu kahta eri vaihtoehtoa: 

  1. Koulukylä, jossa säilytetään kolme olemassa olevaa rakennusta (Nivavaaran koulu, rakennus 2 ja rakennus 6) ja rakennetaan keskelle aluetta uudisrakennus. 
  2. Uudis-erillisrakennus, jossa säilytetään Nivavaaran koulu ja rakennetaan sen läheisyyteen uudisrakennus. 

Työryhmä esittää, että kouluhankkeen hankesuunnitelmaa päivitetään jälkimmäisen vaihtoehdon pohjalta hyödyntäen jo olemassa olevaa hankesuunnitelmaa. 

Esityksen keskeiset muutokset aiempaan nähden ovat: 

  • Piha-alue on suurempi.  
  • 5-vuotiaiden tarvitsemat esiopetusten tilat on huomioitu. 
  • Toimintoja on sijoitettu uudelleen. Esimerkiksi esikoululaiset ja pienimmät koululaiset sijoittuvat Nivavaaran alakoulun entisiin tiloihin. 
  • Tilaohjelma on päivitetty viimeisimmän oppilasennusteen mukaisesti. Tämän johdosta luokkatilojen määrää on supistettu. 
  • Liikuntatiloissa on keskitytty koulun ja varhaiskasvatuksen sekä tilojen iltakäytön tarpeisiin. Liikuntatilat ovat aiempaa esitystä pienemmät. 
  • Koko kuntaa palvelevien, vaativan erityisen tuen tarpeessa olevien lasten pienryhmät esitetään sijoitettavaksi Saaren kouluun ja Korkalovaaran kouluun. Perusteluna on, että pienemmät koulut palvelevat erityislapsia paremmin. Nivavaara-Napapiirin kouluun on nykyennusteiden valossa tulossa noin 1100 oppilasta, jos koulu aloittaa toimintansa vuonna 2024. 
  • Nivavaaran koulun peruskorjaus on huomioitu.
  • Hankkeiden laajuudet ovat pienentyneet koulukylävaihtoehdossa 1564 bruttoneliömetriä ja  uudis-erillisrakennusvaihtoehdossa 2845 bruttoneliömetriä.
  • Hankkeiden arvioidut kokonaiskustannukset ovat alkuperäisessä monitoimitalohankkeessa 41,35 milj. (alv.0%), koulukylävaihtoehdossa 36,0 milj. (alv.0%) ja uudis-erillisrakennusvaihtoehdossa 37,85 milj. (alv.0%). Hankkeiden kustannukset sisältävät rakentamisen investoinnin mukaan lukien peruskorjauksen, ensikertaisen kalustamisen, urheilukentän laajennuksen ja peruskorjauksen, purkukustannukset ja maa-alueen hyödyntämisen. Hankkeen kustannukset tarkentuvat hankesuunnitelman päivityksen yhteydessä.

Valmistelussa on todettu, että uudis-erillisrakennuksen pedagogiset ja toiminnalliset mahdollisuudet ovat monipuolisemmat ja yhtenäistä toimintakulttuuria palvelevat. Rakennusten yhdistyminen kulkutunnelin avulla tukee yhtenäisyyttä, tilojen yhteiskäyttöä ja helpottaa yhtenäisen toimintakulttuurin syntymistä. Uudis-erillisrakennukseen saadaan myös enemmän muuntuvia suljettuja, puoliavoimia ja avoimia oppimisympäristöjä kuin koulukylävaihtoehtoon. 

Lisätietoa:

Tiina Mölläri, Napapiirin yläasteen rehtori, hankkeen vetäjä, tiina.mollari@rovaniemi.fi, p. 040-5118546
Juha Välitalo, rakennuspäällikkö, Tilapalvelukeskus, juha.valitalo@rovaniemi.fi, p. 050 567 7418

Wappulähetys yhdistää akateemisen vapunvieton kahdella kampuksella

$
0
0

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) toteuttaa vapun 2021 viime vuoden tapaan etätapahtumien muodossa. Kaikki halukkaat pääsevät seuraamaan ISYYn Wappulähetystä vappuviikolla 26.4.–1.5.2021. Wappulähetyksen ohjelma on jaettu tänä vuonna kahteen osioon: ääniohjelmaan 26.4.–29.4. ja video-ohjelmaan 30.4.–1.5.

Wappulähetykseen voi osallistua sekä seuraamalla lähetystä että tekemällä lähetykseen omaa materiaalia. Wappulähetyksen ohjelmaa voi seurata ISYYn verkkosivuilta ja lähetys alkaa 26.4. 

– Wappulähetyksen ohjelmassa on muun muassa yhteisöllisyyttä, haastatteluja, musiikkia, sitsihenkeä, vappuisia ainejärjestöjen ja kerhojen tervehdyksiä sekä muuta opiskelijoiden itsensä tuottamaa ohjelmaa, kertoo ISYYn hallituksen puheenjohtaja Vesa Janhunen. 

Lisäksi ylioppilaskunta järjestää matkailutapahtuma Savo-Karjala excursion tänä keväänä 32. kertaa. Opiskelijat osallistuvat excursiolle 29.4. omilta kotisohviltaan simulaattoripelin mahdollistamana. Tänä vuonna Savo-Karjala excursion kyydissä matkustetaan koko virtuaali-Euroopan poikki!

Kampuskaupunkien vappuaaton perinteet seurattavissa Wappulähetyksessä

Wappulähetyksen välityksellä on mahdollista seurata molempien kampuskaupunkien perinteitä 30.4. Ohjelma alkaa Joensuusta Alkukivien lakituksella noin kello 14. Sen jälkeen lähetyksestä voi seurata kiviltä lähtevää vappukulkuetta, joka pysähtyy matkallaan pesemään ja lakittamaan Torson. Lähetys päättyy Ilosaareen ja ylioppilaskunnan Joensuun kampuspuheenjohtajan Sami Tanskasen puheeseen. 

Joensuun lähetyksen jälkeen siirrymme Kuopioon, jossa Veljmies-patsas pestään ja lakitetaan vuoden Velj’miehen ja Siskotytön toimesta. Lähetyksessä kuullaan myös ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Vesa Janhusen puhe. Erikoislähetys huipentuu perinteikkääseen professorin uittoon.

Erikoislähetys on turvallisuuden vuoksi nauhoitettu ennakkoon. Seuraathan vappuaattona ohjelmaa siis etänä lähetyksestä, etkä tule turhaan paikan päälle. Sosiaalisessa mediassa ISYYn vapputunnelmia voi seurata tunnisteella #ISYYetävappu

Lisätietoja:

Vesa Janhunen, hallituksen puheenjohtaja ja Kuopion kampuspuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8404, puheenjohtaja(at)isyy.fi

Sami Tanskanen, hallituksen varapuheenjohtaja ja Joensuun kampuspuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8400, sami.tanskanen(at)isyy.fi

JAMK valmistelee syksyn opiskelun aloitusta – tavoitteena paluu kampuksille ja lähiopetukseen

$
0
0

JAMK pyrkii ennakoimaan koronapandemian vaikutuksia syksyn osalta. Tavoitteena on paluu kampuksille ja lähiopetukseen. Kevään opetusjärjestelyihin ei tehdä enää suuria muutoksia, vaan lukuvuosi viedään loppuun pääasiallisesti etäopetuksessa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu valmistelee lukuvuoden aloitusta elo-syyskuussa tilanteeseen, jossa koronapandemian vaikutukset eivät estäisi lähiopetuksen järjestämistä. Myös aloittavien opiskelijoiden orientaatioviikon ohjelmia suunnitellaan sillä oletuksella, että opiskelijoiden paluu kampuksille on mahdollinen.

Erityisesti syksyn 2021 suunnittelussa huomioidaan syksyllä 2019, keväällä 2020 ja syksyllä 2020 aloittaneet opiskelijaryhmät, yhteensä n. 2 500 opiskelijaa.

– Opiskelijat, jotka ehtivät olla vain vähän aikaa tai ei lainkaan ”normaalimoodissa” korkeakouluopintojensa alkutaipaleella, ovat varmasti kärsineet pandemiasta eniten. Näille opiskelijoille suunnitellaan erilliset orientaatiotilaisuudet, joiden pyrkimyksenä on vahvistaa korkeakoulu- ja opiskelijayhteisöön kuulumisen kokemusta, kertoo JAMKin vararehtori Heikki Malinen.

Tilaisuudet järjestetään hajautetusti ja ryhmien kokoja vastaavalla tavalla.

Syksyn suunnitelmissa varaudutaan myös hybridi- ja etäopetuksen järjestämiseen, mikäli pandemiatilanne niin edellyttää.

Kevään opetusjärjestelyt

Jyväskylän kaupunki purki maanantaina 19.4. suosituksensa toisen asteen ja korkeakouluopetuksen järjestämiseksi etänä. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ei kuitenkaan tehdä suuria muutoksia opetuskäytänteisiin tai muihin koronarajoituksiin ja -ohjeistuksiin kevään osalta, sillä lukuvuosi on aivan lopuillaan.

Lähiopetuksen järjestäminen on kuitenkin mahdollista sellaisissa tilanteissa, missä se on välttämätöntä tai oppimistuloksen kannalta tarkoituksenmukaista. Lähiopetuksessa sitoudutaan JAMKin koronaohjeistukseen, johon kuuluvat mm. turvavälien noudattaminen, hyvä käsihygienia sekä maskisuositus. Koronaohjeistus on voimassa myös kampuksilla liikuttessa.

– Kampukset ovat olleet kevään aikana liki normaalisti auki. Opiskelijat voivat edelleen vapaasti liikkua kampuksilla, mutta maskisuositus, turvavälit ja hygieniaohjeistus pidetään edelleen voimassa, kertoo hallintojohtaja Mikko R. Salminen.

JAMKin voimassa olevan koronaohjeistuksen löydät verkkosivuiltamme: jamk.fi/koronavirus.

Lisätietoja:
Mikko R. Salminen, hallintojohtaja
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 050 407 9507
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Oulun ammattikorkeakoulun medianomikoulutus uudistuu

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) medianomikoulutusta uudistetaan vastaamaan paremmin työelämän tarpeita. Uudistamisen perustana on Opetushallituksen tilaama selvitys media- ja viestintäalan osaamistarpeista.  

Viestintäala on murroksessa digitaalisen, taloudellisen ja yhteiskunnallisen muutoksen seurauksena. Tulevaisuudessa media- ja viestintäalan tehtävien kirjo monipuolistuu entisestään, ja sisällöntuotannon ohella osaamista tarvitaan strategisessa päätöksenteossa sekä vuorovaikutuksessa ja kohderyhmien tavoittamisessa.  

Oamkin Kulttuurialan yksikön strategiseksi teemaksi on valittu New Media and Digital Performing Arts. Otsikon alla kehitetään sekä tutkinto-ohjelmia että toteutetaan koulutusta tukevaa hanketoimintaa. Uusi medianomikoulutus tulee sisältämään edelleen sekä journalistista että visuaalisen suunnittelun osaamista. Tavoitteena on joustavoittaa opintoja genrerajat ylittäen ja osaamista jakaen. Asiantuntijuus karttuu monialaisissa tiimeissä, korkeakouluyhteistyössä ja työelämäyhteydessä fyysisiä ja digitaalisia oppimisympäristöjä hyödyntäen.  

Oulun ammattikorkeakoulussa on koulutettu medianomeja lähes 21 vuoden ajan. Tuona aikana Oamkista on valmistunut 594 viestinnän asiantuntijaa, joiden suuntautumisvaihtoehtona on ollut journalismi, kuvallinen viestintä, visuaalinen suunnittelu, mediatuottaja tai äänisuunnittelu. 

Nykyiset medianomiopiskelijat jatkavat opintojaan omien opetussuunnitelmiensa mukaisesti valmistumiseensa saakka. Uuden opetussuunnitelman mukaisiin opintoihin hakeudutaan kevään 2022 toisessa yhteishaussa.  

  

Lisätietoja:  

Kulttuurialan yksikönjohtaja Riitta Tötterström, 050 308 2924, riitta.totterstrom@oamk.fi  

Media- ja viestintäalan osaamistarpeet, Opetushallitus, raportit ja selvitykset 2020:3 

Viewing all 16741 articles
Browse latest View live