Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16497 articles
Browse latest View live

Muovijaloste Oy:n joukkueelle vuoden 2018 Lahti Venture Programin voitto

$
0
0

 

Syksyn aikana toteutettu kolmen korkeakoulun - Helsingin yliopiston, LUT-yliopiston ja Lahden ammattikorkeakoulun - sekä Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n yhteinen Lahti Venture Program huipentui finaaliin keskiviikkona 12.12. Parhaaksi liiketoimintakonseptiksi valittiin Muovijaloste Oy:n toimintaa kehittänyt, monialaisista opiskelijoista muodostunut joukkue.

- Fiilis on katossa! Fareed kehotti meitä jo kuukausi sitten pohtimaan, mitä teemme voittorahoilla, mutta emme tietenkään ottaneet sitä tosissamme. Teimme tiiminä kovasi töitä ja siitä palkinnoksi saatu koko kilpailun voitto tuntuu ihan uskomattoman hyvältä, Helsingin yliopiston ympäristötieteiden opiskelija Sanna-Kaisa Kivilompolo iloitsi.

Kivilompolon lisäksi joukkueeseen kuuluivat ympäristöteknologiaa opiskelevat Antti Talja, Vili Hujala sekä kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija Fareed Shakhatrek.  He kertoivat, että muoviraaka-aineen hyvien puolien ideointi oli aluksi ”mission impossible”.

- Ensimmäinen ajatuksemme oli, ettei muovissa ole mitään hyvää. Mutta kun aiheeseen perehtyi pintaa syvemmältä, löysimme raaka-aineesta vaihtoehdon, josta kukaan meistä ei ollut aiemmin edes kuullut. Muovista kehitteillä oleva biohajoava tuote sai meidät kaikki innostumaan muovin mahdollisuuksista aivan uudella tavalla, Kivilompolo kertoo.

Muovijaloste Oy:n varatoimitusjohtaja Harri Helén sanoi Venture Programin olleen yritykselle kaikin puolin opettavainen kokemus.

- Voittajatiimi tyrmäsi meidät ensin täysin, mutta esitti heti perään omat kehitysideansa. He olivat ihailtavan suoria ja rohkeita myös ulosanniltaan. Voittajatiimi ideoi samankaltaista ratkaisua, jotta oma tuotekehityksemme on heidän tietämättään työstänyt jo jonkin aikaa. Tiimin ehdotuksissa on elementtejä, joita tulemme yhdessä tuotekehityksemme kanssa viemään eteenpäin.

Helén kiitti vuolaasti myös LADECia ja korkeakouluja Venture-ohjelman organisoinnista.

- Tällainen eri sidosryhmiä kokoava ohjelma on mainio verkostoitumisen alusta. Sen avulla pääsimme kurkistamaan nuorten ajatusmaailmaan sekä tutustuimme muiden toimialojen yrityksiin ja korkeakouluihin. On upeaa nähdä, että Lahdessa järjestetään näin monialainen ja kansainvälinen koulutusohjelma.

LADECin johtaja Tomi Tura oli tyytyväinen järjestyksessä toisen Lahti Venture -ohjelman antiin. Hän sanoo, että joukkueiden taso oli tänä vuonna kokonaisuudessaan korkea.

- Tästä vuodesta jäi erittäin hyvä fiilis. Kaikilla joukkueilla oli nähtävissä hieno kehityskaari ja myös joukkueiden tekemä taustatyö oli silmiinpistävän suurta.

Lahti Venture Programinfinaalissa haastajayritykset Viking Malt, Muovijaloste, Osuuskauppa Hämeenmaa ja Mainostoimisto Ilme arvioivat kansainvälisten ja monialaisten opiskelijatiimien kehittämiä ratkaisuja esittämiinsä liiketoimintahaasteisiin. Turan mukaan kaksi finaalijoukkuetta erottui melko selvästi muista. Osuuskauppa Hämeenmaan tiimi sai kunniamaininnan ja se kävi loppuun asti tasaväkistä kamppailua Muovijalosteen voittajajoukkueen kanssa.

- Vaikka yritykset esittivät haasteensa hieman eri kulmista, tiimien tekemät ratkaisuehdotukset täydensivät hyvin toisiaan. Mukana olleet yritykset, koulut ja opiskelijat olivat tyytyväisiä ohjelman antiin ja saivat mukaansa roppakaupalla hyviä kehitysehdotuksia. Ensi vuoden ohjelman ideointi on jo vauhdissa, Tura toteaa.

Ohjelma oli englanninkielinen. Opiskelijat edustivat kaikkia kolme mukana ollutta korkeakoulua, ja opintoalat olivat kauppatieteistä tekniikkaan ja ympäristötieteisiin. Voittajatiimin jäsenet saivat kukin palkinnoksi 400 euroa.

 

Lisätietoja: Tomi Tura, +358 50 323 1050, tomi.tura@ladec.fi

Lahti Venture Program toteutetaan osana Yrittäjyyden ekosysteemi -hanketta, jossa ovat mukana Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Lahden ammattikorkeakoulu, Lahden Yliopistokampus ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT.

 

 


Väitös 15.12.2018: Kuinka suojella uhanalainen jokihelmisimpukka? (Chowdhury)

$
0
0

Monimutkaiset vuorovaikutussuhteet lohikalaisännän, jokihelmisimpukan ja (muiden) loisten/tautien välillä voivat olla tärkeitä uhanalaisen jokihelmisimpukan suojelulle. Tällä hetkellä jokihelmisimpukan eli raakun määrät ovat jyrkässä laskussa elinympäristömuutosten, isäntäkalojen häviämisen, jokipohjien liettymisen ja rehevöitymisen takia.

FM Motiur R. Chowdhury Jyväskylän yliopistosta tutki väitöstyössään lohikalaisännän, raakun ja muiden loisten/tautien välisiä monitahoisia vuorovaikutussuhteita laboratorio-olosuhteissa. Yllättävin tulos hänen väitöskirjatyössään oli se, että loisina lohen ja taimenen kiduksilla raakun glokidium-toukat suojaisivat kalaa Flavobacterium columnare –taudinaiheuttaja—vaaralliselta kalanviljelyä haittavalta patogeenilta.

- Vaikka rakkuinfektio antoi taimenelle suojaa bakteeritautia vastaan, se toisaalta alensi taimenen kasvunopeutta ja lisäsi alttiutta Diplostomum-loiskaihin aiheuttajalle, toteaa Chowdhury.

Lisäksi Chowdhury päätteli tulostensa perusteella, että 0-vuotiaat lohen ja taimenen poikaset ovat parhaita isäntiä raakun toukille, koska vanhemmissa ikäryhmissä raakun toukkia vastaan kehittyvä hankittu immuniteetti haittaa toukkien kehittymistä. 

Suojelu vaatii monitahoisia toimenpiteitä

Jokihelmisimpukan suojelun kannalta tärkeä elämänkierron vaihe on lohen tai taimenen kiduksilla vietetty, 8-11 kuukautta kestävä jakso, joka antaa eväät pitkälle, jopa yli 200:n vuoden mittaiselle elämälle. Myös raakun poikasten viljely laitoksessa tai raakun toukilla ‘terästettyjen’ taimenen/lohen poikasten istuttaminen raakkujokiin, jokiympäristöjen ja lohikalakantojen tilan parantaminen voivat olla keinoja palauttaa tai pelastaa jokihelmisimpukka sukupuutolta.

Jokihelmisimpukka tuottaa arvokkaita ekosystemipalveluita suodatustoimintansa ansiosta. Jokihelmisimpukka on uhanalainen laji ja esimerkiksi Suomen noin 120:sta raakkupopulaatiosta vain kymmenessä poikastuotanto on kestävällä tasolla.

Motiur Chowdhuryn akvaattisten tieteiden väitöskirja "Relationship between the Endangered Freshwater Pearl Mussel Margaritifera margaritifera, Its Salmonid Host and Co-infectants” tarkistetaan lauantaina 15.12.2018 luentosalissa YAA303 (Ambiotica). Vastaväittäjänä toimii FT Nicoletta Riccardi (CNR Institute of Ecosystem Study, Italia) ja kustoksena on professsori Jouni Taskinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Motiur Chowdhury valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopiston kansainvälisestä maisteriohjelmasta vuonna 2015 ja samana vuonna hän aloitti väitöstutkimuksen. Chowdhury on tehnyt tutkimustyötään Maj ja Tor Nesslingin säätiön apurahan sekä Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen tohtoriohjelman rahoituksella.

Lisätietoja

Teos on julkaistu bio- ja ympäristötieteiden laitoksen sarjassa Jyväskylän yliopiston sarjassa raportissa numero 46, ISBN: 978-951-39-7626-2 (pdf), ISBN: 978-951-39-7626-2 (online)

OP Lounaismaa lahjoittaa HAMKille 12500 euroa

$
0
0

 

Pankki kohdentaa lahjoituksensa kestävän kehityksen koulutuksen tukemiseen Forssassa.

Hämeen ammattikorkeakoulu on saanut 12 500 euron lahjoituksen OP Lounaismaalta. Pankki haluaa tukea korkeakoulun toimintaa ja olla osaltaan siten vaikuttamassa osaavan työvoiman koulutukseen ja saatavuuteen tulevaisuudessa. Lahjoituksensa OP Lounaismaa kohdistaa kestävän kehityksen koulutusohjelman tukemiseen Forssassa. Samalla se haluaa tukea Forssaan tulossa olevaa kiertotalouteen liittyvää kansainvälistä koulutusta.

”Kestävä kehitys on erityisen ajankohtainen ilmastonmuutoksen edessä. Kestävä kehitys tuo seudullemme opiskelijoita, jotka jo itsessään elävöittävät katukuvaa, mutta osa heistä voi jäädä työskentelemään alueella, kenties jopa perustavat alan yrityksen ja tarjoavat toisille työtä”, sanoo OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jouni Hautala.

Hämeen ammattikorkeakoulu kiittää saamastaan lahjoituksesta.

”Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että OP Lounaismaa haluaa tukea ympäristösuunnittelijoiden koulutusta, joilla tulee olemaan oma roolinsa ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Nämä asiantuntijat kykenevät kertomaan yksilöiden tekojen ja valintojen sekä yritysten investointipäätöksien käytännön vaikutukset eli ilmastoteot saavat merkityksen ja niistä tulee näin ollen arjen hyviä käytänteitä”, sanoo kestävän kehityksen koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju HAMKista.

Valtio on varannut ammattikorkeakouluille kaikkiaan 24 miljoonaa euroa vastinrahoitusta. Mitä enemmän vastinrahakelpoisia lahjoituksia ammattikorkeakoulu onnistuu keräämään vuoden 2018 loppuun mennessä, sitä suuremman osuuden se saa kokonaissummasta. Raha, jonka ammattikorkeakoulut itse keräävät yhteiskunnan eri toimijoilta, saadaan käyttää suoraan ammattikorkeakoulun omaan toimintaan.

 

Lisätietoja:

Jouni Hautala, toimitusjohtaja, OP Lounaismaa, 050 342 7658, etunimi.sukunimi@op.fi

Tero Ahvenharju, koulutuspäällikkö, kestävä kehitys, HAMK, 040 5234475, etunimi.sukunimi@hamk.fi

Täsmälääke tutkivan oppimisen ja monilukutaidon opetukseen

$
0
0

Tutkivasta oppimisesta ja monilukutaidoista puhutaan paljon. Harvat oppikirjat antavat siihen kuitenkaan välineitä ja opettajienkin aika uuden kehittämiseen on usein kortilla. Jyväskylän yliopistossa toimitettu uutuusteos vastaa suoraan tähän puutteeseen.

Historian kouluopetuksesta puhuttaessa korostetaan tänä päivänä taitojen oppimista, kuten lähteiden lukemista ja niiden tulkintaa. Opetuksen tarkoituksena on pyrkiä ymmärtämään paremmin historiallisen tiedon luonnetta sekä merkityksiä, joita historian ympärille muodostuu.

– Siksi olemmekin toimittaneet ”Monilukutaidot ja tutkiva ote historian opetuksessa” -kokoelman. Nimensä mukaisesti se sisältää opetusmateriaaleja, jotka perehdyttävät kattavasti tutkivaan historian oppimiseen ja monilukutaitoihin, Simo Mikkonen kertoo.

Kokoelma sisältää konkreettiset ohjeet opetuskokeilun toteuttamiseksi ja arvioimiseksi. Lisäksi mukana on lähdeaineistoja kokeilujen tueksi.

– Viimeisten vuosien aikana meille on useaan kertaan esitetty kysymyksiä tutkivan oppimisen ja monilukutaidon määritelmistä. Pidämme kuitenkin tärkeämpänä uteliaisuutta ja halua ymmärtää sitä, mistä monilukutaidoissa ja tutkivassa oppimisessa on kyse. Haluamme, että käsitteiden lisäksi ne ymmärrettäisiin myös käytännön toimintana, Mikkonen taustoittaa.

Oppimateriaalit syntyivät Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella järjestetyssä täydennyskoulutuksessa, jossa nostettiin keskiöön taitopohjaisen ja tutkivan historianopetuksen edistäminen ja kehittäminen kouluissa.

– Koulutuksessa opettajat kehittivät tutkivalla otteella omaa opetustaan ja toteuttivat koulutuksen aihepiiriin istuvan kokeilun. Oppimateriaalit syntyivät näiden kokeilujen pohjalta, Mikkonen sanoo.

Koulutuksen toteutti ja julkaisun toimitti Teaching historical literacy outside the box -tutkimusryhmä. Ryhmä yhdistää historian ja etnologian laitoksella, Jyväskylän normaalikoululla ja opettajankoulutuslaitoksella tehtävää opetuksen kehittämistä ja tutkimusta.

Materiaalit löytyvät avoimena verkkosivustolta http://opettajat.hislit.fi/oppimateriaalit/

Uteliaita ja inspiroivia hetkiä kehittämistyön parissa!


Lisätietoja:

Simo Mikkonen, historian ja etnologian laitos
simo.mikkonen@jyu.fi
040 809 3949

Matti Rautiainen, opettajankoulutuslaitos
matti.a.rautiainen@jyu.fi

Anna Veijola, Jyväskylän normaalikoulu
anna.l.veijola@norssi.jyu.fi

Sanni Kupiainen, historian ja etnologian laitos
sanni.m.kupiainen@student.jyu.fi

Nainen, pysähdy kiireen keskellä

$
0
0

Naistenkartano ry:n toiminnanjohtaja Helena Palojärvi kannustaa pysähtymään yksinkertaisten asioiden äärelle.

- On hyvä kysyä itseltään, kuinka voin? Saanko nukuttua tarpeeksi? Lisäksi voi esimerkiksi pohtia, miltä tuntuu olla toisten ihmisten ja läheisten seurassa?

Pysähtyessä voi myös miettiä omaa käyttäytymistään. Liittyykö siihen pakonomaisuutta, kuten lohtusyömistä, tissuttelua tai liiallista shoppailua? Toisinaan yksin oleminen voi olla vaikeaa ja saattaa kokea pahaa oloa tai syyllisyyttä tietämättä, mistä se johtuu. Joskus voi olla myös hankala saada kiinni syistä oman toiminnan tai ajattelun taustalla.

Palojärvi kertoo, että edellä kuvaillut asiat koskettavat monia naisia. Omiin tunteisiin ja pahaan oloon kiinni pääsemiseen voi saada apua Naistenkartanon järjestämistä NOVAT-vertaistukiryhmistä, jotka ovat vain naisille tarkoitettuja riippuvuuksia ehkäiseviä kasvu- ja elämänhallintaryhmiä. 

 

Voimaa muutokseen naisten välisestä vertaistukiryhmästä

NOVAT-ohjelma on ammatillisesti tuettu ratkaisukeskeinen menetelmä, jonka ydin on vertaistukeen perustuva ryhmätoiminta. Viikoittain kokoontuvaan, noin puolitoistavuotiseen NOVAT-ryhmään ovat tervetulleita kaikki naiset, jotka kaipaavat muutosta elämäänsä.   

Naistenkartano on järjestänyt NOVAT-ryhmätoimintaa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Ryhmässä käyneet naiset kertovat saaneensa naisten välisestä vertaisuudesta uudenlaista rohkeutta ja vapautta, joka on auttanut oman näköisen elämän luomisessa.

-  Luottamuksellisuuteen perustuva ryhmä on luonut monen naisen elämään turvallisen tilan, jossa naiset ovat kokeneet tulleensa kohdatuiksi ja hyväksytyiksi, Palojärvi summaa lopuksi.

Naistenkartano järjestää NOVAT-toiminnan lisäksi naisille suunnattuja yleisöluentotilaisuuksia. Kasvokkaisiin NOVAT-ryhmiin  voi hakeutua seuraavan kerran alkuvuodesta, jolloin Helsingissä ja Tampereella perustetaan uusia ryhmiä. Näiden lisäksi järjestetään 14-viikkoisia NOVAT-verkkokursseja, joiden hakuaika on myös alkuvuodesta.  Naistenkartanolla on myös neuvontatuki- ja yksilöpalvelu, johon voi kirjoittaa esimerkiksi silloin, kun oma tai läheisen käyttäytyminen tai elämäntilanne mietityttää.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: info@naistenkartano.com , p. 045 138 5110

Lisätietoja yhdistyksestä: Naistenkartano ry

 

Suomen parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin: tässä ovat vuoden YES Agentit 2018

$
0
0

Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto on jälleen palkinnut suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä.

YES Agentti – yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä -tunnustukset on myönnetty 17 toimijalle eri puolella Suomea. Tunnustuksen myöntää Valtakunnallinen YES ry yhdessä YES-verkoston kanssa.

– Yrittäjyyskasvatus on yhdessä tekemistä ja yhteistä kehittämistä. Agentti -tunnustuksen saavat sellaiset henkilöt, tiimit ja organisaatiot, jotka ovat kehittäneet yrittäjyyskasvatusta kokonaisvaltaisesti yhteistyössä muiden kanssa, sanoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

YES-verkoston tavoitteena on, että että jokainen suomalainen lapsi ja nuori saa yrittäjyyskasvatusta kouluasteesta ja paikkakunnasta riippumatta ja että jokaisella opettajalla on valmiudet toteuttaa yrittäjyyskasvatusta omassa työssään.

– Vuoden YES Agentit ovat aktiivisia toimijoita, jotka ymmärtävät yrittäjyyskasvatuksen merkityksen, ja edistävät sitä omissa verkostoissaan. Nämä henkilöt ja tahot uskaltavat rohkeasti kokeilla uutta ja hakea uusia yhteistyömuotoja, jotta tulevaisuuden haasteisiin löydetään ratkaisut, Lehtonen kiittää.

 

Vuoden YES Agentit 2018

  • Etelä-Pohjanmaa: opettaja Johanna Yliluoma, Kauhajoen koulukeskus
  • Etelä-Savo: opettaja Eeva Pulkkinen, Mikkelin lukio
  • Imatra: opettaja Jaana Valtoaho, Imatrankosken koulu ja opettaja Heidi Miettinen, Vuoksenniskan koulu
  • Kainuu: sivistysjohtaja Mikko Saari, Kajaanin kaupunki
  • Keski-Suomi: opettaja Marja Launonen, Hytölän koulu
  • Keski-Uusimaa: opettaja Leena Rättyä, Riihenmäen koulu
  • Kokkola: kehitysjohtaja Jonne Sandberg, Kokkolan kaupunki
  • Kotka-Hamina: lehtori Kari-Matti Salonen, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto
  • Kouvola: rehtori Piia Kesonen, Elimäen yhtenäiskoulu
  • Lappi: projektikoordinaattori Kaisa Kylä-Kaila, Kolarin kunta
  • Pohjanmaa: kunnanjohtaja Christina Båssar, Korsnäsin kunta
  • Pohjois-Pohjanmaa: alueen YES Agentti julkistetaan Pohjois-Pohjanmaan NY-semifinaalissa tammikuussa 2019
  • Satakunta: Porin Lyseon koulun yrittäjyysluokat
  • Varsinais-Suomi: Raision lukion yrittäjyystiimi: Tuula Putkuri, Janina Lönnroth ja Pauliina Aaltonen.

 

Lisätiedot:

YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen, 045 357 2716, sanna@yesverkosto.fi

YES-aluepäälliköt: www.yesverkosto.fi/yhteystiedot

Karelia-ammattikorkeakouluun yli sata uutta tutkinto-opiskelijaa avoimen amk:n kautta

$
0
0

Karelia-ammattikorkeakouluun valittiin vuoden 2018 aikana yli sata uutta tutkinto-opiskelijaa avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojen perusteella. Missä tahansa ammattikorkeakoulussa avoimen amk:n opintoja suorittanut opiskelija voi hakeutua erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi.

- Tämä toisenlainen reitti on mahdollinen sekä ammattikorkeakoulututkintoon että ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Esimerkiksi ammattikorkeakoulututkintoon vaaditaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoja 55 opintopistettä. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan tutkintoon valituilla on hyväksytysti suoritettu soveltuvuuskoe. Erityisesti polkuopintoja eli ensimmäisen vuoden opintoja suorittavat henkilöt hakeutuvat tutkinto-opiskelijoiksi, kertoo erikoissuunnittelija Mervi Lätti.

Avoimen ammattikorkeakoulun reitti tutkinto-opintoihin avautuu jälleen tammikuussa, kun uudet polkuopiskelijat aloittavat opintonsa tutkinto-opiskelijoiden ryhmissä. Polkuopiskelijaksi voi ilmoittautua sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, sosionomin ja fysioterapeutin opintoihin. Opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä, kuitenkin niin, että etusijalla ovat ne opiskelijat, joilla on hyväksytty valintakoetulos joko kevään 2018 tai syksyn 2018 yhteisvalinnan valintakokeesta.

Opintoihin voi ilmoittautua tänä vuonna vain yhden päivän ajan eli 17.12. klo 9 -  23.00.  Polkuopiskelupaikasta kiinnostuneen kannattaa laittaa aika muistiin, koska suositut opiskelupaikat täyttyvät nopeasti. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet www.karelia.fi/avoinamk

 

niin & näin -lehden talvinumero 4/2018 ilmestynyt – teemoina poliittiset tunteet &ääni

$
0
0

Filosofisen niin & näin-lehden joulunumerossa keskustellaan poliittisista tunteista sekä pohditaan ääntä ja teknologiaa.

 

Numeron avaushaastattelussa neurotieteilijä Molly Crockettluotaa moraalisen närkästyksen, suuttumuksen ja raivon kokemuksia digitaalisena aikana: sosiaalinen media madaltaa kynnystä ilmaista raivoa, ja pahimmillaan raivoa lietsomalla vaikutetaan vaalituloksiin. Poliittiset tunteet -teemassa pureudutaan muun muassa suuttumuksen, häpeän ja inhon tekemään kulttuuriseen työhön aina antiikin filosofiasta ja kirjallisuudesta 1800-luvulle ja nykyaikaan.­

Ääni-teemassa ruoditaan äänen ja teknologian suhteita. Käännösteksteissä Bertolt Brechtja Theodor Adornotarjoavat katsauksen radiolähetysten alkuaikoihin. Tanja Tieksonesseessä kuunnellaan hälyjä ja hiljaisuutta, ja Atte Häkkinenkirjoittaa kokeellisesta soitinrakennuksesta vaihtoehtokulttuurin osana.­ Sara Sintosenkolumnissa puolestaan tarkastellaan hyräilyä kasvatuksena.

Numerossa pureudutaan myös ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kiistoihin. Ympäristöfilosofi Andrew Light pohtii haastattelussa, millaisia mahdollisuuksia filosofeilla on osallistua taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Tietokirjailija Jeremy Lentruotii puheenvuorossaan väitteitä ihmiskunnan edistymisestä ja kritisoi Steven Pinkerin tapaa hahmottaa edistystä talouskasvun mittarein. Filosofi Panu Raatikaisen analyysin kohteena puolestaan on syksyllä Suomessakin vieraillut julkkispsykologi Jordan Peterson, jonka filosofiset käsitykset totuudesta, tiedosta, ihmisluonnosta ja moraalista jättävät toivomisen varaa. 

Tuttuun tapaan numerossa käydään myös näyttelyissä ja konferensseissa: Tieteiden talolla ja Sinebrychoffin museossa tarkasteltiin syksyllä tunteita, Äänitaiteen illassatarkennettiin ääneen kehollisena ja välittömästi aistittavana ilmiönä. Kirja-arvioissa tutustutaan muun muassa Kantin Arvostelukyvyn kritiikin tuoreeseen suomennokseen sekä luetaan uutta kotimaista feminististä kirjallisuutta.

Numeron taiteilijat ovat Milla Toivanenja Erno Enkenberg. Toivasen öljyvärimaalauksissa kohdataan apinoita, hovineitoja, kuninkaallisia, pyhimyksiä ja näiden sekoituksia. Enkenbergin maalausprosessissa pienoismallit muuntuvat valokuviksi ja lopulta maalauksiksi, ja numeron teossarja kuvaa maailmaa, josta aikuiset ovat kadonneet. 

 Sisällysluetteloon ja verkossa luettaviin teksteihin pääsee tutustumaan lehden verkkosivuilla:
www.netn.fi/lehti/niin-nain-418

 

Yhteydenotot:
Anna Ovaska, päätoimittaja, anna.ovaska[at]gmail.com, 040 5695 052
Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi[at]gmail.com, 040 721 4891

 


Martat neuvovat taas suositussa jouluchatissä 17.–21.12. – Katso viime vuosien suosituimmat kysymykset ja vastaukset sekä vinkit ilmastoystävälliseen jouluun

$
0
0

Martat ovat taas joulutunnelmissa. Martat.fi:n suositussa Kysy Martalta -chatissä Marttojen kokeneet asiantuntijat vastaavat jälleen jouluun liittyviin kysymyksiin 17.–21.12. joka arkipäivä klo 12–15. Chatissä voi kysyä jouluvalmisteluista sekä muista ruokaan ja kodinhoitoon liittyvistä asioista.

Kokosimme yhteen viime vuosien suosituimmat kysymykset ja vastaukset

Millaisella pesuaineella pesen saunan?

Saunan pesemiseen voi käyttää yleispuhdistusainetta tai erityistä saunanpesuainetta. Vältä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä. Saunan pesu on syytä aloittaa kastelemalla puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pehmeä harja tai hankauspesin sopii hyvin lauteiden pesemiseen. Harjaa puuta puiden syiden suuntaisesti. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi. Lisää vinkkejä saunan siivoukseen löytyy Marttojen nettisivuilta: www.martat.fi/sauna

Miten saan imelletyn perunalaatikon onnistumaan?

Perunalajikkeeksi valitaan jauhoinen peruna, josta saa hyvän perunasurvoksen. On kahdenlaista tapaa valmistaa survos laatikkoa varten. Perunat joko kuoritaan ennen keittämistä tai keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumina keittämisen jälkeen. Keitinveteen ei lisätä suolaa. Perunamassan annetaan imeltyä lämpimässä paikassa. Noin neljän–viiden tunnin imellytyksen voi tehdä esimerkiksi 55–60-asteisessa uunissa. Lämpötila ei saa nousta yli 75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly. Imellytyksen jälkeen perunasurvokseen lisätään loput ainekset. Jos perunamassa ei ole imeltynyt tarpeeksi, moni lisää joukkoon aavistuksen siirappia. Sen jälkeen lähes vellimäinen seos kaadetaan voideltuun vuokaan, jota ei tule täyttää yli puolivälin, jottei ruoka kiehu yli. Perunalaatikko paistetaan vielä 150–175-asteisessa uunissa pari tuntia.

Tarkempi ohje löytyy www.martat.fi/imelletty-perunalaatikko

Milloin graavikala kannattaa tehdä, jos haluan tarjota sitä jouluaattona?

Graavikalan voi tehdä ainakin kahdella eri tapaa. Perinteisesti tehtynä tuore kala ehtii suolautumaan, kun sen tekee tarjoilua edeltävänä päivänä. Toinen tapa graavata kala on pakastaa se suolaamisen jälkeen välittömästi. Tämän voi tehdä jo pari kuukautta ennen joulua. Kala tulee pakata hyvin, jottei kalan haju tartu muihin elintarvikkeisiin pakastimessa. Kääri kala ensin voipaperiin, sitten muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti. Ota kala tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin sulamaan. Kun tarjoat graavikalan, raaputa pinnalta maustekerros pois. Leikkaa ohuita viipaleita poikittain ja viistoon kalan ollessa vielä kohmeessa, jolloin saat ohuita viipaleita ja leikkaaminen on helpompaa. Tarkempi ohje Marttojen nettisivuilla: www.martat.fi/graavilohi

Kuinka kauan kypsä joulukinkku säilyy?

Kypsän joulukinkun säilyvyys jääkaapissa on noin viikko. Kinkku olisi hyvä syödä vuodenvaihteeseen mennessä. Kinkku säilyy parhaiten, kun tarjolle leikataan vain sen verran viipaleita, mitä arvioidaan ruokailussa kuluvan. Koko kinkkua ei kannata nostaa pöytään. Lämpötilojen vaihtelu heikentää säilyvyyttä. Kinkku säilyy parhaiten 0–6 asteen lämpötilassa. Jos kinkkua säilytetään ulkona, se on suojattava huolellisesti. Kiinnitä huomiota lämpötilaan: kinkku ei saa olla liian lämpimässä eikä päästä jäätymään.

Jo joulukinkkua hankittaessa kannattaa miettiä, minkä kokoisen kinkun ostaa. Lisää joulukinkusta www.martat.fi/joulukinkku ja video kinkun paistamisesta www.martat.fi/joulu

Miten saan puhtaaksi kylpyhuoneen kaakelit ja saumat?

Siivous aloitetaan kastelemalla pinnat ennen puhdistusaineen käyttöä, jolloin puhdistusaineet eivät haurastuta sauma-aineita. Kalkkisaostumat saa pois happamalla puhdistusaineella (pH alle 6). Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia. Rasvalikaan tehoaa taas paremmin emäksiset aineet (pH yli 8), joten joskus pinttyneet liat voivat vaatia ensin happaman aineen käsittelyn ja sitten emäksisen aineen. Puhdistamiseen voi kokeilla Universal Stone -nimistä yleispuhdistusainetta. Saumojen puhdistamiseen on olemassa myös oma saumaharja. Tärkeää on huuhdella puhdistuksen jälkeen kaakelit ja saumat hyvin. Kuivaamalla pinnat suihkun jälkeen pysyvät kaakelit ja saumat puhtaana pidempään. Lisää kylpyhuoneen puhdistuksesta ja video-ohjeet: www.martat.fi/wc-puhtaaksi, www.martat.fi/kylpyhuoneen-puhdistus ja www.martat.fi/saunan-pesu

Minulla on hyvä taatelikakkuohje. Miten saan siitä gluteenittoman?

Taatelikakku onnistuu hyvin gluteenittomana. Gluteenitonta jauhoseosta käytetään yleensä sama määrä kuin vehnäjauhoja. Osan gluteenittomasta jauhoseoksesta voi korvata esimerkiksi tattarijauholla (esim. ½–1 dl). Voidellun kakkuvuoan jauhottamiseen sopii esimerkiksi gluteeniton jauhoseos, gluteeniton korppujauhe, pähkinärouhe- ja mantelirouhe. Marttojen sivuilta muita gluteenittomia leivonnaisia: www.bit.ly/martat-gluteeniton-leivonta

Saako suklaarasian alimmasta kerroksesta syödä, vaikka ylempi kerros ei ole vielä tyhjä?

Ei saa.

Martat opastavat tänä vuonna ilmastoystävälliseen jouluun

Jos joulu aiheuttaa ilmastoahdistusta, kannattaa muistaa, että rakkaasta juhlasta selviää kyllä vähemmälläkin. Joululahjoja kannattaa hankkia harkiten. Aineeton lahja voikin olla se kaikkein parhain. Kokosimme tänä vuonna joulusivuillemme vinkit ilmastoystävälliseen jouluun: www.martat.fi/ilmastoystavallinen-joulu.

Myös perinteinen neuvontapuhelin palvelee

Jos haluat esittää kysymyksesi mieluiten puhelimitse, voit soittaa 17.–18.12. Marttojen neuvontapuhelimeen (ppm). Neuvontapuhelin palvelee chatin rinnalla numerossa 050 430 6520 klo 12–15.

Lisätietoja

  • Arja Hopsu-Neuvonen, kehittämispäällikkö, arja.hopsu-neuvonen@martat.fi, 050 511 8116
  • Joonas Jylhä, viestintäkoordinaattori, joonas.jylha@martat.fi, 050 331 2978

Uudet raja- ja merivartijat valmistuivat

$
0
0

 

Raja- ja merivartiokoulusta Imatralla valmistui perjantaina 14.12.2018 Rajavartijan peruskurssi 25:lta 98 uutta raja- ja merivartijaa - 22 naista ja 76 miestä.

 

Hallintoyksiköittäin raja- ja merivartijat sijoittuvat seuraavasti:

  • Suomenlahden merivartiosto 26 

  • Kaakkois-Suomen rajavartiosto 37 

  • Pohjois-Karjalan rajavartiosto 12 

  • Kainuun rajavartiosto 4 

  • Lapin rajavartiosto 10 

  • Länsi-Suomen merivartiosto 9

 

Rajavartijan peruskurssi 25:n päättäjäistilaisuus pidettiin 14.12. Imatralla Kulttuuritalo Virrassa. Päättäjäistilaisuudessa palkittiin seuraavat opiskelijat:

  • kurssin priimus nuorempi rajavartija Maiju Mäkeläinen, Pohjois-Karjalan rajavartiosto 

  • nuorempi rajavartija Erika Jänkä, Kainuun rajavartiosto 

  • nuorempi rajavartija Netta Myllykangas, Lapin rajavartiosto 

  • nuorempi merivartija Leeni Lehmuskoski, Länsi-Suomen merivartiosto 

  • nuorempi rajavartija Jukka Iivari, Kaakkois-Suomen rajavartiosto 

  • nuorempi merivartija Helena Liuko, Länsi-Suomen merivartiosto 

  • nuorempi rajavartija Samuli Vesalainen, Lapin rajavartiosto 

  • nuorempi merivartija Kalle Koskinen, Suomenlahden merivartiosto 

  • nuorempi merivartija Siri Mäkelä, Suomenlahden merivartiosto

 

  • opiskelijoiden valitsema "rehti kurssikaveri" nuorempi rajavartija Paavo Heiskanen Kaakkois-Suomen rajavartiosto

 

Väitös: Raha ei ratkaise alueiden elinvoimaisuutta

$
0
0

Jos raha olisi ratkaisu elinvoimaisuuteen, niin uudistuminen ja kehittäminen olisi turhaa. Alueellinen elinvoima lähtee arvoista ja asiakastyytyväisyydestä, ilmenee Keijo Houhalan Vaasan yliopistossa tarkastettavasta tuotantotalouden väitöstutkimuksesta.

– Tyytyväisyys on asiakkaiden, kuntalaisten ja elinkeinoelämän keskinäisten roolien ja toiminnan tulos. Yritysten toiminnan edellytykset vahvistavat halua sijoittua kehityskykyisille alueille, mutta tämä on vasta alku elinvoimaisuudelle. Kehittyäkseen tai edes säilyäkseen elinvoimaisuus vaatii teknisiä rakenteita, verkostoja ja laadukasta vuorovaikutusta, joita johdetaan arvojen mukaisesti. Onkin harmillista, että elinvoimaisuuden kannalta arvo nähdään liian usein vain taloudellisena hyötynä tai tavaran ja palvelun hintana, sanoo Vaasan yliopistossa keskiviikkona 19. joulukuuta väittelevä Houhala.

Digitalisaatio ja uudet palvelut haastavat hyvinvointimallin – vaativat täydellistä uudistumista kunnilta ja seutukunnilta

Suomalainen hyvinvointi on aikoinaan rakennettu kiinteiden rakenteiden, rakennusten ja asiakaskäyntien ympärille. Nyt tätä hyvinvointimallia haastetaan digitalisaatiolla ja sähköisillä palveluilla, joita varten ei tarvita yhtä suurta määrää kiinteitä rakenteita, ihmisten siirtelyä tai rakennuksia.

Toiminnan muutos vaatiikin täydellistä uudistumista. Houhalan väitöstutkimuksen mukaan kuntien ja seutukuntien uudistuminen etenee, kun yksityisen ja julkisen sektorin kohtaamisista saadaan hyödyt talteen ja haitat poistettuja. Tämä tarkoittaa molemminpuolista arvonmuodostuksen ymmärtämistä. Esimerkiksi teknisten viranomaispalvelujen toiminnasta kertyy jatkuvasti arvoksi muutettavaa tietoa, mutta tietoa ei hyödynnetä järjestelmällisesti uusiksi toimintamalleiksi, tuotteiksi tai palveluiksi. Vasta, kun tuo tieto saadaan hyödyntämään arjen toimintaa, syntyy pohja innovaatioille, jatkuvalle kehittymiselle ja kilpailukyvylle.

– Väitöstutkimukseni tulosten mukaan oikotietä uudistumiselle ei ole, on käärittävä hihat ja muutettava rakenteet sekä toimintatavat nykyisten asiakastarpeiden mukaisiksi. Elinkeinoelämä ja kansalaiset tarvitsevat yhteisiä vuorovaikutuksen paikkoja toimeliaisuudelle sekä kaupankäynnille. Vain niillä kunnilla, seutu- ja maakunnilla on tulevaisuutta, joiden toiminta rakentuu elinvoiman kestävyyttä ja jatkuvuutta tukevalle pohjalle, kiteyttää Houhala.

Läpinäkyvyyttä, ennakoivaa yhteistyötä lisää, vähemmän virkavirheiden tekemisen pelkoa

Tulosten mukaan yksityisellä sektorilla tarvitaan muutoksia kokonaisvaltaisen arvonmuodostuksen ymmärtämiseen, läpinäkyvyyteen sekä ennakoivan yhteistyön hyödyntämiseen. Vastaavasti julkisella sektorilla kannattaisi virkavirheiden pelon poistaminen, tietovirtojen ottaminen hyötykäyttöön ja arvonmuodostuksen ymmärryksen lisääminen kokeilujen avulla.

– Kaikesta toiminnasta ja tekemisestä syntyy arvoa. Arvo voi olla hyödyllistä tai haitallista riippuen tarkastelunäkökulmasta. Vasta, kun arvot ja toiminta yhdistetään, käynnistyy arvonmuodostus. Pääsääntöisesti vain unohtuu, että taloudellinen hyöty syntyy aina toiminnan aikana muun muassa hyväksyttävyytenä, ei pelkästään sen taloudellisena lopputuloksena, pohtii Houhala.

Arvo on kokonaisvaltainen sosiaalisten, taloudellisten, ekologisten ja kulttuurillisten hyötyjen ja haittojen kokonaisuus. Arvonäkökulmat eivät ole myöskään vain paikallisia, vaan myös globaaleja. Elinvoimaisuuden muodostuminen edellyttää pitkällä tähtäimellä juuri näiden kaikkien tekijöiden tasapainoista huomiointia.

Pelisääntöjen puutteellisuus uudessa tilanteessa tuo ristiriitoja

Toimimattomat yhteiskunnan järjestelmät tai lyhytaikaisiin hyötyihin perustuva yritystoiminta ei tuo jatkuvuutta tai kestävyyttä, vaan elinvoimaisuus on silloin ristiriidassa tälle ajalle ominaisten lyhytkestoisten taloudellisten hyötyjen hamuamisen kanssa. Houhalan mukaan päättäjien ihanteet pohjautuvat 60–70-luvun aikakausien hyvinvoinnin rakentamiseen, kun nyt tarvittaisiin kykyä nähdä 2020-luvun verkostojen itseohjautuvuuteen ja valintojen digitalisoituvaan maailmaan.

– Ristiriitoja synnyttävät teknologioiden hyödyntäminen tai hyödyntämisen laajentaminen ja osin omaksuminen, kun pelisäännöt ovat puutteelliset. Kehittymistä ei kuitenkaan voi rakentaa esimerkiksi rakentamisessa kieltojen varaan, koska avoin kilpailu, markkinareagointikyky ja innovaatiot ovat kehittymisen edellytys. Sen sijaan tasapainotettuihin arvoihin perustuva mahdollistava lainsäädäntö luo innovatiivisuuden ja uudistumisen lähtökohdat, tiivistää Houhala tutkimustuloksista.

Tosiasiassa automatisoitu tiedonkulku järjestelmien välillä muodostaa kansalaisten palvelutarpeiden lähtökohdan. Se ei korvaa inhimillisiä kohtaamisia, mutta poistaa asioiden turhaa hallinnollista pyörittelyä. Jos halutaan tuottaa arvoa, niin asiakasymmärrys tai -tarpeiden näkeminen on laitettava toiminnan lähtökohdaksi. Julkinen sektori voi toimia arvonmuodostuksen tukipilarina vain, jos sen omat toiminnot palvelevat asiakastarpeita ja käsitys arvonmuodostuksesta perustuu asiakaslupauksen ja -arvon tuottamiseen. Johtamiseen tarvitaan voimakkaampi arvojen ja toiminnan toisiaan tukeva ymmärrys, jotta arvonmuodostus käynnistyy.  

Keijo Houhala tarkasteli väitöstutkimuksessaan Arvonmuodostus yksityisen ja julkisen sektorin yhdyspinnoilla ja miten sitä tiedolla johdetaan yksityisen ja julkisen sektorin yhdyspinnan semantiikkaa ja ontologiaa arvonmuodostuksen näkökulmasta. Hän arvioi sen pohjalta arvonmuodostuksen tasapainoista talteenottoa.

Yhdyspinnan arvonmuodostuksen merkitystä tarkasteltiin ansaintalogiikan hyödyntämisen kannalta, jolloin voitiin tunnistaa ja mallintaa muutos- ja tietojohtamisen uusia toimintamalleja. Tutkimus toteutettiin Evolute-tutkimusmenetelmällä. Tutkimuslöydöksiä avattiin ja niiden ymmärrystä kasvatettiin asiantuntijahaastatteluilla.

Kuva (linkkinä alla): Keijo Houhala väittelee keskiviikkona 19. joulukuuta Vaasan yliopistossa. Kuvaaja: Riikka Kalmi

Väitöstilaisuus

Insinööri (YAMK) Keijo Houhalan tuotantotalouden alaan kuuluva väitöstutkimus ”Arvonmuodostus yksityisen ja julkisen sektorin yhdyspinnoilla ja miten sitä tiedolla johdetaan” tarkastetaan keskiviikkona 19.12.2018 klo 12 Vaasan yliopiston Kurtén-auditoriossa (C203, Tervahovi).

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii dosentti Juha Kostiainen (YIT Oyj) ja kustoksena professori Jussi Kantola (Vaasan yliopisto).

Lisätiedot

Keijo Houhala, puh. 0400 551175, keijo.houhala@gmail.com

Houhala, Keijo (2018): Arvonmuodostus yksityisen ja julkisen sektorin yhdyspinnoilla ja miten sitä tiedolla johdetaan. Acta Wasaensia 413. Väitöskirja. Vaasan yliopisto. University of Vaasa.

Julkaisun pdf: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-476-838-2
Painetun julkaisun tilaukset: https://verkkokauppa.juvenes.fi/tuote/24719/

Väittelijän tiedot

Keijo Houhala on kirjoittanut ylioppilaaksi Keuruulla vuonna 1988. Hän valmistui ympäristö- ja terveysteknikoksi Mikkelissä vuonna 1991 ja tuotantotalousinsinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2004. Houhala suoritti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) teollisuuden palveluliiketoiminnassa vuonna 2012 Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Houhala on toiminut 2000-luvun alusta lähtien ammattijärjestön johtotehtävissä. Hän johti viime vuodenvaihteeseen asti KTK Tekniikan Asiantuntijat ry:tä ja neuvottelujärjestö Tekniikka ja Terveys ry:tä. Lisäksi hän toimi monissa keskus- ja neuvottelujärjestöjen tehtävissä ja rooleissa. Tätä ennen 1990-luvulla Houhala toimi eri kunnissa ympäristöterveydenhuollon ja ympäristönsuojelun viranomaistehtävissä. Houhala asuu nykyään Lempäälässä. Hän kirjoittaa parhaillaan selvitystä ja toimenpide-ehdotuksia arvonmuodostuksen hyödyntämisestä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta.

Uutuuskirja Syistä selityksiin perehtyy kausaaliseen järkeilyyn ja selittämiseen yhteiskuntatieteissä

$
0
0

Ilmiöiden syiden ja selitysten etsiminen on yksi keskeisimmistä tieteellisen tutkimuksen tiedollisista tavoitteista. Samoin kuin muissa tieteissä myös yhteiskuntatieteissä sosiaalisten ilmiöiden kuvailemisen ja niitä koskevien tulkintojen esittämisen lisäksi halutaan tietää, miksi ja miten nämä ilmiöt ovat syntyneet.

Kausaalisuuden käsitettä, kausaalisuhteita, kausaalisia päätelmiä ja kausaalisia mekanismeja koskevien oletusten hahmottaminen on tärkeää alan tutkimuskäytäntöihin tutustuttaessa ja niitä kehitettäessä. Kausaaliset kysymyksenasettelut nousevat erityisen tärkeään asemaan etsittäessä soveltamiskelpoista tutkimustietoa: jos halutaan vaikuttaa yhteiskuntaan, tarvitaan tietoa syistä ja seurauksista. Sama koskee tavoitetta ennakoida tai ennustaa tulevaisuuden tapahtumia.

Syistä selityksiin on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys kausaalisesta järkeilystä ja selittämisestä yhteiskuntatieteissä ja niihin liittyvistä filosofisista ja metodologisista kysymyksistä. Se käsittelee kattavasti ajankohtaisia keskusteluja ja teorioita aiheesta. Kirjassa tarkastellaan kausaliteetin merkitystä erilaisia tutkimusmenetelmiä käyttävissä yhteiskuntatieteellisissä tutkimuksissa. Teorioita, käsitteitä ja metodologisia näkemyksiä havainnollistetaan konkreettisilla esimerkeillä.

Tuukka Kaidesoja, Tomi Kankainen & Petri Ylikoski (toim.)
Syistä selityksiin
Kausaalisuus ja selittäminen yhteiskuntatieteissä
ISBN 978-952-495-482-2
Gaudeamus 2018

Toimittajat

Tuukka Kaidesoja, YTT, on tutkija käytännöllisen filosofian yksikössä Helsingin yliopistossa ja sosiologian dosentti Turun yliopistossa.
S-posti: tuukka.kaidesoja@helsinki.fi

Tomi Kankainen, YTT, toimii tuntiopettajana Jyväskylän yliopistossa.
S-posti: tomi.k.kankainen@jyu.fi

Petri Ylikoski, VTT, on tieteen- ja teknologiantutkimuksen professori Helsingin yliopistossa.
S-posti: petri.ylikoski@helsinki.fi

Lisätietoa teoksesta (mm. sisällys ja muut kirjoittajat) Gaudeamuksen verkkosivuilla

Arvostelukappaleet:
outi.kitti@gaudeamus.fi

Arvostelukappale on mahdollista saada myös pdf-muodossa.

Suomen tietokirjailijat ry jakoi apurahoina yli 1,5 miljoonaa euroa

$
0
0

Suomen tietokirjailijat ry jakoi syksyllä 2018 apurahoina 1 550 300 euroa yhteensä 444 hakijalle. Yhdistys jakaa apurahoja luovaan kirjalliseen työskentelyyn kaksi kertaa vuodessa. Hakemuksia lähetettiin yhteensä 748.

Apurahapäätökset valmisteli Suomen tietokirjailijat ry:n apurahatoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii Joel Kuortti. Toimikunnan jäsenet ovat Paula Havaste, Päivi Kosonen, Heleena Puolitaival, Kaija Vuorio sekä sihteerinä Jukka-Pekka Pietiäinen. Yhdistyksen hallitus teki päätöksen apurahansaajista kokouksessaan 13. joulukuuta 2018.

Suomen tietokirjailijat ry:n apurahat rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Katso apurahansaajat:
https://www.suomentietokirjailijat.fi/kirjailijalle/apurahat/myonnetyt-apurahat/syksyn-apurahat.html  

Lisätietoja:
Apurahatoimikunnan sihteeri
Jukka-Pekka Pietiäinen | toiminnanjohtaja | Suomen tietokirjailijat ry
jukka-pekka.pietiainen@suomentietokirjailijat.fi | 050 543 9891
www.suomentietokirjailijat.fi

Kutsu medialle: TAMK juhlii AMK- ja YAMK-tutkintoon valmistuneita 20.12.

$
0
0

Tervetuloa vuoden viimeiseen valmistumisjuhlaamme torstaina 20.12.2018 Tampereen ammattikorkeakouluun, Kuntokatu 3/Teiskontie 33. 

Valmistuvien suuren määrän vuoksi juhlapäivää vietetään tänäkin vuonna kahdessa peräkkäisessä tiaisuudessa. Niihin odotetaan yhteensä yli tuhatta henkilöä, valmistuneita ja heidän läheisiään.

Syyskaudella TAMKissa on saanut tutkintonsa päätökseen 550 opiskelijaa, yhteensä valmistuneita on tänä vuonna noin 1850.TAMK julkaisee verkkosivuillaan (www.tamk.fi) kuukausittain niiden valmistuvien nimet, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisemiseen.

Terveysalalta valmistuneet juhlivat kello 10. Juhlapuheen pitää Jaakko Herrala, Sote-projektinjohtaja Pirkanmaan liitosta. Valmistuvan opiskelijan puheen pitää Janne Kivioja, Fysioterapeutti (AMK).

Toisessa juhlassa kello 13 juhlitaan tekniikan, rakentamisen, ympäristön, liiketalouden, palveluiden, sosiaali- ja taidealojen osaajia. Juhlapuhujana on Heikki Käkönen, hallituksen puheenjohtaja, A-Insinöörit Oy. Valmistuvien puolesta puheenvuoron pitää Rene Zidbeck, insinööri (AMK), LVI-talotekniikan koulutus.

TAMKin tervehdyksen valmistuneille esittää rehtori Markku Lahtinen. Yhteistyökumppaneiden myöntämät stipendit ja palkinnot parhaista opinnäytetöistä jaetaan kummassakin juhlassa. Ohjelmaosuus on samanlainen ja kestää noin tunnin. Juhlan jälkeen on todistustenajako ryhmittäin sekä kakkukahvit. 

Pysäköinti juhlapäivänä on sallittu TAMKin pääkampuksen piha-alueen pysäköintipaikoilla, lukuun ottamatta numeroituja paikkoja. Maksullista pysäköintitilaa löytyy uudesta TAYSin pysäköintihallista.

 

Tervetuloa!

Lisätietoja: vararehtori Päivi Karttunen, p. 050 568 5358. paivi.karttunen@tamk.fi 

 

Hyvinvointivalmennuksesta hyötyä ammatillisten opiskelijoiden arkeen - Digivalmentaja paransi nuorten jaksamista

$
0
0

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on kehitetty hyvinvointivalmennuksen malli toisen asteen ammatillisten opiskelijoiden elämäntapojen, elämänhallinnan ja sosiaalisen osallistumisen tueksi. eBoss-hyvinvointivalmennuksen avulla on vahvistettu opiskelijoiden opintojen etenemistä ja loppuun saattamista sekä luotu edellytyksiä työkykyisyyteen.

Tarve on suuri, sillä ammatillisten opiskelijoiden elämäntapojen ja hyvinvoinnin on todettu olevan huomattavasti heikompaa esimerkiksi saman ikäisiin lukiossa opiskeleviin nuoriin verrattuna.
 
Valmennusta kehitettiin selvittämällä aluksi nuorten tarpeita sekä ammatillisten oppilaitosten opettajien ja ohjaajien näkökulmia hyvinvoinnin tukemiselle. Tärkeimmiksi osa-alueiksi nousivat liikunta ja fyysinen aktiivisuus, uni ja rentoutuminen, arjen hallinta, mielen hyvinvointi, sosiaaliset suhteet sekä ravitsemus ja päihteet.
 
– Hankkeeseen ohjautui mukaan 146 nuorta, jotka osallistuivat kuuden kuukauden mittaiseen hyvinvointivalmennukseen 12 valmennusryhmässä. Nuoret tavattiin henkilökohtaisesti valmennuksen alussa, puolivälissä ja lopussa. Alussa selvitettiin heidän elämäntilannettaan ja elämäntapoja ja jokaiselle määritettiin henkilökohtainen tavoite valmennuksen ajalle. Ne kohdistuivat esimerkiksi liikkumisen lisäämiseen, ruokavalion parantamiseen, rentoutumisen opetteluun, riittävään uniaikaan ja sosiaalisen osallistumisen lisäämiseen, eBoss-hankkeen projektipäällikkö Maaret Rutanen sanoo.
 
Osallistujilla oli käytössään hyvinvointirannekkeet aktiivisuuden ja unen seurantaan ja lisäksi heille suositeltiin käyttöön omaa tavoitetta tukevia älypuhelimeen ladattavia mobiiliapplikaatioita. Ryhmävalmennus toteutettiin alku- ja lopputapaamisten välissä joko kontaktitapaamisiin perustuvissa ryhmissä, digitaalisessa työympäristössä tai näiden yhdistelmänä.
 
– Osallistujat kokivat valmennuksen sekä hyvinvointirannekkeiden ja hyvinvointiapplikaatioiden käytön hyödyttäneen itseään merkittävästi hyvinvointinsa edistämisessä. Valmennuksella oli positiivisia vaikutuksia nuorten arjesta suoriutumiseen ja ajattelun joustavuuteen. Valmennuksen hyödyt vaikuttavat myös olevan pysyviä kuuden kuukauden seurannassa. Osallistujat listasivat valmennuksen hyödyiksi mm. oman toiminnan muutokset, tavoitteen saavuttamisen, yhdessä tekemisen ja kokemusten jakamisen, Rutanen jatkaa.
 
Myös valmentajina toimineet ammatillisen opetuksen opettajat ja ohjaajat kokivat valmennuksen mielekkääksi ja hyödylliseksi. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että kun tavoitteena on käyttäytymisen muutos, on todennäköisemmin tärkeämpää vaikuttaa konkreettiseen tekemiseen ja arjen valintoihin kuin vain tiedon lisäämiseen ja ajattelumallien muutokseen.
 
Kokonaisuudessaan tulokset osoittivat nuorten hyötyneen valmennuksesta ja kannustavat mallin käyttöön ottamiseen ammatillisissa oppilaitoksissa sekä muissa nuorten toimintaympäristöissä. Valmennusmalli on mahdollista ottaa käyttöön hankkeen kokemuksiin ja tuloksiin perustuvan Hyvinvoinnin digivalmentaja-sivuston, www.jamk.fi/digivalkku avulla. Toiminnassa mukana olleet Jyväskylän palvelualan opistossa ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa on laadittu suunnitelmat valmennusmallin hyödyntämiseksi jatkossa esimerkiksi osana ammatillisia opintoja, opintojen ohjausta ja opiskelijoiden tukitoimia.
 
eBoss-hanke toteutettiin Euroopan sosiaalirahaston tuella yhteistyössä Jyväskylän palvelualan opiston, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Keski-Suomen Liikunta ry:n kanssa.
 
Lisätietoja:
Maaret Rutanen, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 050 373 4520


Xamkille ja Samiedulle kumppanuussopimus

$
0
0

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Ammattiopisto SAMIedu ovat sopineet yhteistyön tiivistämisestä. Keskeisinä tavoitteina on tuottaa osaavaa työvoimaa sekä tutkimus- ja kehittämispalveluita alueen elinkeinotoiminnan tarpeisiin.

- Ikäluokkien pieneneminen ja koulutuskentässä tapahtuvat muutokset sekä pakottavat että kannustavat toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Savonlinnassa luontevin kumppani tähän on SAMIedu. Monet yhteiset hankkeet, kuten Jatkoväylä ja tilojen ja muiden resurssien yhteiskäyttö ovat molemmille oppilaitoksille tärkeitä ja auttavat meitä tuottamaan entistä tehokkaammin ja nopeammin alueen tarvitsemia osaajia. Yhteistyömme on ollut hyvää, mutta tällä kumppanuussopimuksella haluamme nostaa sen selkeästi uudelle tasolle, toteaa Xamkin toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen.

- Suomalainen koulutusmaailma on muutoksessa, me emme voi olla kehityksestä irrallaan. Opetus-ja kulttuuriministeriö edellyttää toimia eri koulutusasteiden yhteistyölle ja tämä tiivistyvä kumppanuus Xamkin kanssa on juuri tällainen toimenpide. Paljon on myös tehtävissä Savonlinnan seudun koulutuksellisen vetovoiman parantamiseksi, tappiomielialalle ei saa antaa sijaa. Seudun toimijoiden kaiken kaikkiaan olisi tiivistettävä yhteistyötä merkittävästi, painottaa kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen SAMIedusta.

Koulutuksen osalta käytännön toimenpiteenä on esimerkiksi jatkoväyläopintojen kehittäminen. Jatkoväyläopinnot ovat Xamkin opintotarjontaa. Ne ovat laajuudeltaan 30 opintopistettä ja sisältävät alakohtaisia ammatillisia opintoja sekä ns. yleisiä opintoja. Suoritettuaan jatkoväyläopinnot sekä ammatillisen perustutkinnon, opiskelija saa erillishakuoikeuden hakea Xamkin tutkinto-opiskelijaksi Jatkoväylä-haussa ja suoritukset luetaan hänelle hyväksi. Jatkoväyläopintojen lisäksi avoimen amk:n erilliset opintojaksot ovat myös toisen asteen opiskelijoiden hyödynnettävissä.

Koulutuksen osalta panostetaan myös yhteisiin, työelämään kytkeytyviin oppimisprojekteihin sekä tutkintokoulutusten välisiin yhteisiin tapahtumiin.

Xamk ja SAMIedu haluavat myös kehittää aluetta lisä- ja täydennyskoulutuksen avulla. Muotoina tässä toiminnassa voivat olla mm. yhteiset kehittämiskoulutukset, mahdolliset yhteishankintakoulutukset yrityksille ja muu mahdollinen erityisosaamista vaativa koulutus.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI) innovoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan alueen elinkeinotoimintaa hyödyttäviä hankkeita. Xamk ja SAMIedu tähtäävät yhteistyöllä myös kansainvälisille markkinoille niin koulutusviennissä kuin yhteisissä TKI-hankkeissa.

Tilojen osalta kartoitetaan oppimisympäristöjen yhteiskäyttömahdollisuuksia ja tehdään toimintasuunnitelma tilojen kehittämisestä ja yhteiskäytöstä.

Yhteisen markkinoinnin ja viestinnän avulla halutaan vaikuttaa positiivisesti alueen koulutustarjonnan näkyvyyteen ja koulutusten vetovoimaan. Myös hanketoiminnan näkyvyyttä parannetaan ja hanketyön tuloksia jalkautetaan viestinnän avulla.

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen, puh. 050 312 5151, heikki.saastamoinen@xamk.fi

Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto SAMIedu
kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen, puh. 044 550 6300, jukka.mustonen@samiedu.fi

 

 

Kuvia: Xamkille ja Samiedulle kumppanuussopimus

$
0
0

Hei,

Xamkin ja SAMIedun kumppanuussopimuksen allekirjoitustilaisuus pidettiin tänään 14.12. 

https://www.xamk.fi/tiedotteet/xamkille-ja-samiedulle-kumppanuussopimus/

Liitteenä kuvia tilaisuudesta median käyttöön. 

ystävällisin terveisin
Kati Hoffren, viestintäsuunnittelija, 040 717 9993

SAMIedulle ja Xamkille kumppanuussopimus

$
0
0

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Ammattiopisto SAMIedu ovat sopineet yhteistyön tiivistämisestä. Keskeisinä tavoitteina on tuottaa osaavaa työvoimaa sekä tutkimus- ja kehittämispalveluita alueen elinkeinotoiminnan tarpeisiin.

- Ikäluokkien pieneneminen ja koulutuskentässä tapahtuvat muutokset sekä pakottavat että kannustavat toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Savonlinnassa luontevin kumppani tähän on SAMIedu. Monet yhteiset hankkeet, kuten Jatkoväylä ja tilojen ja muiden resurssien yhteiskäyttö ovat molemmille oppilaitoksille tärkeitä ja auttavat meitä tuottamaan entistä tehokkaammin ja nopeammin alueen tarvitsemia osaajia. Yhteistyömme on ollut hyvää, mutta tällä kumppanuussopimuksella haluamme nostaa sen selkeästi uudelle tasolle, toteaa Xamkin toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen.

- Suomalainen koulutusmaailma on muutoksessa, me emme voi olla kehityksestä irrallaan. Opetus-ja kulttuuriministeriö edellyttää toimia eri koulutusasteiden yhteistyölle ja tämä tiivistyvä kumppanuus Xamkin kanssa on juuri tällainen toimenpide. Paljon on myös tehtävissä Savonlinnan seudun koulutuksellisen vetovoiman parantamiseksi, tappiomielialalle ei saa antaa sijaa. Seudun toimijoiden kaiken kaikkiaan olisi tiivistettävä yhteistyötä merkittävästi, painottaa kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen SAMIedusta.

Koulutuksen osalta käytännön toimenpiteenä on esimerkiksi jatkoväyläopintojen kehittäminen. Jatkoväyläopinnot ovat Xamkin opintotarjontaa. Ne ovat laajuudeltaan 30 opintopistettä ja sisältävät alakohtaisia ammatillisia opintoja sekä ns. yleisiä opintoja. Suoritettuaan jatkoväyläopinnot sekä ammatillisen perustutkinnon, opiskelija saa erillishakuoikeuden hakea Xamkin tutkinto-opiskelijaksi Jatkoväylä-haussa ja suoritukset luetaan hänelle hyväksi.  Jatkoväyläopintojen lisäksi avoimen amk:n erilliset opintojaksot ovat myös toisen asteen opiskelijoiden hyödynnettävissä.

Koulutuksen osalta panostetaan myös yhteisiin, työelämään kytkeytyviin oppimisprojekteihin sekä tutkintokoulutusten välisiin yhteisiin tapahtumiin.  Xamk ja SAMIedu haluavat myös kehittää aluetta lisä- ja täydennyskoulutuksen avulla. Muotoina tässä toiminnassa voivat olla mm. yhteiset kehittämiskoulutukset, mahdolliset yhteishankintakoulutukset yrityksille ja muu mahdollinen erityisosaamista vaativa koulutus. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI) innovoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan alueen elinkeinotoimintaa hyödyttäviä hankkeita.

Xamk ja SAMIedu tähtäävät yhteistyöllä myös kansainvälisille markkinoille niin koulutusviennissä kuin yhteisissä TKI-hankkeissa.

Tilojen osalta kartoitetaan oppimisympäristöjen yhteiskäyttömahdollisuuksia ja tehdään toimintasuunnitelma tilojen kehittämisestä ja yhteiskäytöstä. Yhteisen markkinoinnin ja viestinnän avulla halutaan vaikuttaa positiivisesti alueen koulutustarjonnan näkyvyyteen ja koulutusten vetovoimaan. Myös hanketoiminnan näkyvyyttä parannetaan ja hanketyön tuloksia jalkautetaan viestinnän avulla.

Lisätietoja:

Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto SAMIedu
kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen
puh. 044 550 6300, jukka.mustonen@samiedu.fi

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen
puh. 050 312 5151, heikki.saastamoinen@xamk.fi

Osuuskauppa Keskimaa lahjoittaa JAMKille 30 000 euroa

$
0
0
Osuuskauppa Keskimaa lahjoittaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun varainhankintaan 30 000 euroa, josta ohjataan 15 000 euroa liiketalouden alalle ja 15 000 euroa matkailualalle. 
 
Lahjoituksellaan Osuuskauppa Keskimaa haluaa varmistaa, että Keski-Suomi on jatkossakin kilpailukykyinen ja kehittyvä maakunta, jossa riittää osaajia niin liiketalouden kuin matkailunkin alalla.
 
− Osuuskauppa Keskimaalle Keski-Suomen kehittyminen ja vetovoimaisuus ovat avainasemassa. Ammattikorkeakoulun tarjoaman koulutuksen avulla saamme houkuteltua tulevaisuuden osaajia seudulle ja toisaalta myös pidettyä nuoret osaajat Keski-Suomessa. Keskimaa rekrytoi paljon ammattikorkeakoulusta valmistuneita asiantuntijoita, joten meille on luonnollista tukea JAMKin toimintaa meille tärkeillä toimialoilla, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.
 
– On hienoa, että olemme voineet tehdä yhteistyötä vahvan alueellisen toimijan kanssa. Esimerkiksi restonomikoulutuksen harjoittelujaksojen osalta yhteistyö Keskimaan kanssa on ollut poikkeuksellisen tiivistä. Maakunnan elinvoimaisuus on meille yhteinen tavoite, ja lahjoitus tukee tätä tavoitetta, kiittelee Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Jussi Halttunen.
 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu aloitti varainhankintakampanjan helmikuussa. Lahjoittajat ovat mukana kehittämässä Keski-Suomen ja koko maan kilpailukykyä. Lahjoitus on sijoitus: varainhankinnan avulla JAMK pystyy ottamaan vahvoja uusia askeleita parempana osaamisen tuottajana ja kehittämisen kumppanina.
 
Ammattikorkeakoululle tehdyt lahjoitukset käytetään koulutuksen kehittämiseen ja tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Yli 10 000 euron lahjoitukset voidaan kohdentaa suoraan tietylle koulutusalalle. Valtio on varannut vastinrahoitukseen yhteensä 24 miljoonaa euroa. Vastinraha jaetaan ammattikorkeakouluille kerättyjen varojen suhteessa. Tämä vastinraha rahastoidaan ja sen mahdollisia sijoitustuottoja voidaan kohdentaa korkeakoulun kehittämiseen.
 
Osuuskauppa Keskimaa on market- ja tavaratalokauppaa, matkailu- ja ravitsemiskauppaa sekä liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa harjoittava monialayritys, joka tarjoaa palveluja yli 100 toimipaikassa. Keskimaa on maakunnan markkinajohtaja kaikilla edustamillaan toimialoilla. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurimpia yrityksiä yli 600 miljoonan euron liikevaihdolla. Asiakasomistajia on yli 130 000. Keskimaa työllistää lähes 2000 keskisuomalaista. www.keskimaa.fi
 
Lisätietoja:
Antti Määttä, toimitusjohtaja, Osuuskauppa Keskimaa
etunimi.sukunimi@sok.fi
p. 050 522 1011
 
Jussi Halttunen, rehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 0400 644 913

Rakennusalalta lahjoitukset SeAMKin varainkeräykseen – Talonrakennusteollisuuden Pohjanmaan Piiri lahjoittaa 10 000 euroa

$
0
0

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on tällä viikolla saanut kahdelta rakennusalan yhteisöltä yhteensä 35 000 euron lahjoitukset.

Talonrakennusteollisuuden Pohjanmaan Piiri ry tekee varainkeräykseen 10 000 euron lahjoituksen. Talonrakennusteollisuus ry toimii talonrakennusalan yritysten toimialayhdistyksenä Rakennusteollisuus RT:ssä. Yhdistyksen noin 450 jäsenen joukossa ovat maan suurimmat rakennusyhtiöt sekä valtakunnallisesti kattava joukko pieniä ja keskisuuria talonrakennusurakoitsijoita.

Rakennusmestarien Säätiö sr on päättänyt lahjoittaa SeAMKille 25 000 euroa. Vuonna 1952 perustetun säätiön tarkoituksena on rakennusmestariammattikunnan käytännöllisen, rakennusteknillisen ja -taiteellisen ammattitaidon kehittäminen, avustaminen ja tukeminen.

SeAMK on monipuolinen rakennusalan osaajien kouluttaja. AMK-tasoisien rakennustekniikan insinööri- ja rakennusmestarikoulutuksen lisäksi SeAMKissa voi opiskella insinöörin ylemmän AMK-tutkinnon rakentamisen alalla. Koulutuksen lisäksi SeAMK tarjoaa rakennusteollisuudelle kumppanuuden kehitystyössä sekä erilaisia mittaus- ja testauspalveluita.

Pohjalaiset jäsenyritykset pitävät paikallista koulutusta tärkeänä

Talonrakennusteollisuus ry:n aluepäällikkö Jari Lehtosen mukaan Pohjanmaan jäsenyritykset pitävät tärkeänä, että Pohjanmaalla on rakennusalan ammattikorkeakoulutusta.

”Talonrakentaminen on joka kunnan ja etenkin kasvavan sekä kehittyvän alueen tärkeitä perustoimintoja ja rakennusalalla on liittymäpinta suureen osaan yhteiskunnan eri toimintoja. Siten alan koulutus omalla paikkakunnalla ja siihen liittyvien eri näkökulmien laaja ymmärtäminen luo menestysedellytyksiä. Tulevaisuudessa korostuvat erityisesti älykkään elinympäristön teknologiat”, Lehtonen kertoo ja jatkaa.

”Toivomme lahjoituksen kohdistuvan talonrakentamisen tuotantoon ja digitalisaation uusiin avauksiin, johon SeAMK on varainkeräyksen profiloinut.”

YIT:n aluejohtaja Mikael Snellmanin mukaan SeAMKin monipuolinen rakennusalan koulutus vastaa hyvin työelämän tarpeita ja tukee paikallisen yritystoiminnan osaamispääomaa.

”Käytännönläheinen koulutus ja yritysten kanssa tehtävä yhteistyö luovat hyvät valmiudet tuleville osaajille. Välitöntä tarvetta on eniten työnjohtajista mutta ala on laajasti tärkeä työllistäjä tulevaisuudessakin.”, Snellman toteaa.

SeAMKin rehtori Tapio Varmola kiittää lämpimästi Talonrakennusteollisuuden Pohjanmaan Piiri ry:tä ja Rakennusmestarien Säätiötä lahjoituksista.

”Rakennusalan monipuolinen koulutus on yksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun avainaloista. Arvostamme lahjoituksia suuresti.”

SeAMK saanut syksyn aikana useita lahjoituksia

Valtion vastinrahaan oikeuttavan varainkeräyksen määräaika lähenee vuoden loppuessa. Vastinraha kohdennetaan ammattikorkeakouluille suhteessa niiden vuoden 2018 aikana keräämään yksityiseen pääomaan.

SeAMK on syksyn aikana saanut useita lahjoituksia, jotka ovat suuruudeltaan olleet 1 000 – 20 000 euroa. Kauppatieteellistä tutkimusta tukeva Liikesivistysrahasto on lahjoittanut SeAMKille 20 000 euroa. Lahjoittajina ovat olleet myös useat seudun pk-yritykset.

”Tällä hetkellä keräämämme summa on 1 205 000 euroa. Varainkeräys on sujunut SeAMKin osalta yli odotusten, mistä suuri kiitos kaikille noin 60 lahjoituksen tehneelle yhteisölle ja yksityishenkilölle.  Lahjoitukset ovat vielä mahdollisia, ja lopullisen tilinpäätöksen pääsemme tekemään tammikuun puolella”, SeAMKin vararehtori Elina Varamäki kertoo.

Lisätietoa,

Tapio Varmola
rehtori, toimitusjohtaja
SeAMK

+358408304100
tapio.varmola@seamk.fi

Kuvaliite: SeAMKin rehtori Tapio Varmola ja Talonrakennusteollisuus ry:n aluepäällikkö Jari Lehtonen allekirjoittamassa lahjakirjaa.

--

Viewing all 16497 articles
Browse latest View live