Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16739 articles
Browse latest View live

Rakennuskonepäälliköt Ry palkitsi JAMKin Teknologiaosaamisen johtamisen opinnäytetyön

$
0
0

Tänään maanantaina 26.8.2019 Rakennuskonepäälliköt Ry luovutti Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) Teknologiaosaamisen johtaminen YAMK-tutkinnosta valmistuneelle Timo Pitkäselle 500€ stipendin ansioituneesta opinnäytetyöstä, joka liittyi koneohjausaineistojen laatimisen kehittämiseen.

Koneohjausaineistojen käyttäminen infratyömailla on yleistynyt voimakkaasti 2010-luvulla vähentäen mm. hankkeissa syntyviä kustannuksia ja parantaen työturvallisuutta. Koneohjausaineiston tuottamiseen liittyy kuitenkin tänä päivänä vielä paljon haasteita ja epäselvyyttä. Jotta suunnittelun aikana tuotettuja malleja pystytään tehokkaasti hyödyntämään työmaan koneohjausjärjestelmissä, vaatii tämä yleensä aina perinteisten rakennussuunnitelmamallien jatkojalostusta.

Pitkänen perehtyi erilaisiin koneohjausjärjestelmiin ja tietomalleihin suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Ramboll Finland Oy:n eri yksiköissä. Tavoitteena oli kehittää ja tehostaa koneohjausaineistojen laatimista katu- ja vesihuolto-hankkeissa. Tähän päästiin etsimällä koneohjausaineistojen nykyisistä tuottamistavoista hukkaa aiheuttavat työvaiheet sekä yhtenäistämällä tietomalleihin liittyvää termistöä ja toimintamalleja.

Rakennuspäälliköt Ry toteaa, että opinnäytetyössä on selvitetty kattavasti olemassa oleva koneohjausaineiston tuottamiseen liittyvä ohjeistus niin Rambollin sisällä, kuin myös yleisellä tasolla. Tämän lisäksi tekijä on selvittänyt eri koneohjausjärjestelmien eroavaisuuksia ja erityispiirteitä. Työ on kaikilta osiltaan erinomaisesti toteutettu ja raportoitu.

Opinnäytetyö on julkaistu Theseus-palveluun ja sen pysyvä osoite on:
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904155015

Rakennuskonepäälliköt Ry on vuonna 1985 perustettu yhdistys, jossa on noin 300 henkilö- ja yritysjäsentä. Jäsenistö toimii rakennuskonealalla rakennusliikkeissä, rakennuskoneiden myynti-, vuokraus- ja valmistustehtävissä, kuntien teknisissä johtotehtävissä, teollisuuslaitoksissa, rakennusalan järjestöissä, vakuutusyhtiöissä sekä tutkimus- ja tarkastuslaitoksissa.

KUVA: Rakennuskonepäälliköt Ry:n hallituksen jäsen Olli Heire (vas.), Timo Pitkänen sekä Rakennuspäälliköt Ry:n puheenjohtaja Juha Helin.

Lisätietoja:
Harri Peuranen, yliopettaja
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 0400 647 069


Asenteiden ja yhteistyöosaamisen kehittäminen tärkeintä Kymenlaakson tulevaisuudelle

$
0
0

Kymenlaakson koulutus- ja osaamistarpeita selvitettiin työnantajista ja koulutusalan ammattilaisista koostuvassa Delfoi-paneelissa alkukesästä 2019. Paneelin vastaajien mukaan asenteiden ja yhteistyötaitojen parantamisen lisäksi koulutuksen kehittämisessä on huomioitava suuret trendit kuten ilmastonmuutoksen torjuminen, automatisaatio ja robotisaatio.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk kumppaneineen on luomassa Kymenlaaksoon uutta ennakointitiedon tuottamisen mallia, joka auttaa oppilaitoksia tarjoamaan riittävän nopeasti yritysten tarvitsemaa koulutusta ja osaamista.
Delfoi-paneelin strukturoitujen teemahaastattelujen avulla pyrittiin löytämään tärkeimmät osaamistarpeet Kymenlaakson menestyksen kannalta. Paneelin yli 30 osallistujasta noin puolet oli työnantajien edustajia ja puolet oppilaitosten, yrityspalveluiden tai hallinnon edustajia.

Vastausten perusteella laadullisista osaamistarpeista tärkeimmiksi kohteiksi nousivat työntekijöiden henkilökohtaisten ominaisuuksien ja etenkin asenteiden kehittäminen. Tässä painottuivat työnantajien näkemykset. Työnantajien mielestä toiseksi tärkeintä on työyhteisöosaaminen. Määrällisesti koulutusta on kasvatettava eniten ICT-alan tarpeisiin, etenkin korkeakouluissa. Myös muissa tarkastelun kohteena olleissa 15 toimialaryppäässä eli klusterissa on koulutuksen lisäystarvetta niin toisella kuin korkea-asteella. Toiseksi eniten koulutusta on paneelin mukaan lisättävä ympäristö- ja energiaklusterissa.  

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoiman Etiäinen – Koulutustarpeiden ennakointi –hankkeen Delfoi-paneelin alustavia tuloksia tarkennetaan Tulevaisuusverstas ”Osaava Kymenlaakso 2030” -tapahtumassa 28.8.2019 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistolla Kotekon kampuksella osoitteessa Kymenlaaksonkatu 29, Kotka.

Tulevaisuudentutkija Jari Kaivo-ojan fasilitoimaan tilaisuuteen on ilmoittautunut 140 työnantajien, oppilaitosten ja sidosryhmien edustajaa. Verstas järjestetään yhteistyössä Kymenlaakson kauppakamarin kanssa.

Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Ohjelma: https://www.xamk.fi/tapahtumat/tulevaisuusverstas/

Taustaa: Trendit ja heikot signaalit ohjaavat koulutuksen kehittämistä

Paneelin mukaan koulutuksen kehittämisessä on huomioitava Kymenlaaksoon tulevaisuuteen vuoteen 2030 mennessä vaikuttavat seuraavat vahvat ennakoivat trendit: ilmastonmuutoksen torjuminen, automatisaatio ja robotisaatio, suurten investointien tulo Kymenlaaksoon, ihmisten henkilökohtaisen hyvinvoinnin arvostuksen kasvu, kansainvälisen järjestelmän murros sekä Kymenlaakson väestön väheneminen ja keskittyminen kaupunkeihin.

Myös uusiin ilmiöihin ja heikkoihin signaaleihin, kuten logistiikan kehitykseen, ICT-osaajien puutteeseen tai yllättäviin villeihin kortteihin, kuten uusiin ammatteihin tai suuriin investointeihin alueelle, tulee varautua suunnitelmin. Paneelin vastaajat uskovat, että väestön nykyinen nopea väheneminen hidastuu mm. alueen investointien, yliopisto- ja muun koulutuksen kehittämisen ja muun houkuttelevuuden kasvattamisen sekä maahanmuuton lisääntyessä.

Trendit luovat kysyntäympäristön klustereiden kehitykselle. Alueen kehittämisen kannalta tärkeän taloudellisen ylijäämän uskotaan tulevan etenkin seuraavista klustereista: sellu-, paperi-, metalli- sekä kartonki- ja pakkausteollisuudesta. Nämä ovat suuren taloudellisen volyymin ja työllisyysvaikutusten klustereita, joiden työvoimatarpeista, mm. eläköityvien poistuma huomioiden, on oppilaitoksissakin huolehdittava. Voimakkaasti vuonna 2030 kasvavia ja suhteellisen laajoja työllistäjiä eli ”tähtiklustereita” ovat mm. ICT (mm. informaatio- ja viestintäteknologia, ohjelmistotuotanto), ympäristö ja energia, matkailu- ja kulttuuri sekä kuljetus ja logistiikka. Osittain nämä alat nähdään myös ”auringonnousun” aloina, startup-aloina. Auringonnousun alaksi nähdään myös liike-elämän palvelut ja asiantuntijatyö. Näiden alojen kasvusta on huolehdittava ja huomioitava mm. alojen tarvitsemat tuotekehitys- ja rahoitustarpeet työvoimatarpeiden lisäksi.

Delfoi-paneelin haastattelut ja tulevaisuusverstas liittyvät Etiäinen – Koulutustarpeiden ennakointi -hankkeeseen. Hankkeessa pyritään luomaan malli, jolla autetaan oppilaitoksia reagoimaan riittävän nopealla syklillä yrityskentän osaajatarpeisiin. Ennakointimallia kehittävät Etiäinen-hankkeessa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami ja Aikuiskoulutus Taitajat. Hankkeen ohjausryhmässä ovat oppilaitosten edustajien lisäksi muun muassa ELY-keskuksen, Kymenlaakson liiton, Kymenlaakson kauppakamarin, Kymen Yrittäjien ja Kouvola Innovation Oy:n edustajat. Hankkeen pääasiallinen rahoittaja on Hämeen ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.

Lisätietoja Delfoi-paneelin tuloksista ja tulevaisuusverstaasta:

  • Yrjö Myllylä, YTT, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, yrjo.myllyla@xamk.fi, p. 044 702 8332 (Etiäinen-hanke ja Tulevaisuusverstas)
  • Hilkka Huisko, hankevastaava, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto EKAMI, hilkka.huisko@ekami.fi, 040 7555 056 (Etiäinen-hanke, Tulevaisuusverstaan isäntäkampuksen edustaja)
  • Sirpa Kantola-Pakkanen, yhteyspäällikkö, varatj., Kymenlaakson kauppakamari sirpa.kantola-pakkanen@kauppakamari.fi p. 0440 296 110 (Tulevaisuusverstas, työnantajien tarpeet)

Kymenlaakson kauppakamarin sivut:

  • Tulevaisuusverstas ”Osaava Kymenlaakso 2030”, Ekamin Kotekon kampus Kotka 28.8.2019 https://www.kymichamber.fi/tapahtumat/tapahtumat/2019/28/tulevaisuusverstas


Lisätietoja Etiäinen-hankkeesta:

  • Tuija Vänttinen, TKI-asiantuntija, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, tuija.vanttinen@xamk.fi,. 040 629 9447
  • Olli Mustapää, hankevastaava, Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO, olli.mustapaa@ksao.fi, 020 615 1202
  • Tuija Arola, asiantuntija, Aikuiskoulutus Taitaja, tuija.arola@kvlakk.fi, 040 849 3838.

Kymenlaakson liitto

  • Mia Hämäläinen, aluekehitysasiantuntija, ohjausryhmän puheenjohtaja, +358 440 566 566.

Kouvola Innovation Oy

  • Martti Husu, toimitusjohtaja, ohjausryhmän varapuheenjohtaja, martti.husu@kinno.fi, +358 20 615 1353.

Hankkeen sivut

 

 

SHIFT kannustaa: saavu Voi-sähköpotkulaudalla businessfestivaalille!

$
0
0

Kansainvälinen SHIFT Business Festival järjestetään tänä vuonna Ruissalon Tapahtumatelakalla. Koska pysäköintitilaa on alueella niukasti, kannustavat festivaalin järjestäjät vieraita jättämään autot kotiin. SHIFT tuo yhdessä mikromobiiliyritys Voin kanssa vieraiden käyttöön sähköpotkulautoja, joilla matka tapahtuma-alueelle taittuu joutuisasti.

Yksi tämän vuoden SHIFTin pääteemoista on, että kestävä kehitys ja voittoa tuottava liiketoiminta voivat kulkea käsi kädessä. Festivaali tekee yhteistyötä muun muassa ilmastorahasto Hope Fundin kanssa, jonka kautta vieraat voivat kompensoida tapahtumaan saapumisesta aiheutuvan hiilijalanjälkensä lahjoittamalla ilmastorahastoon. SHIFT Business Festival on yhdistänyt voimansa myös mikromobiiliyritys Voin kanssa, jotta vieraat voivat saapua tapahtumaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

”Ilmastonmuutoksen ehkäisy on yksi sydäntämme lähellä olevista teemoista. Haluamme kannustaa vieraitamme ylipäätään jättämään auton kotiin ja saapumaan paikalle bussilla, polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla. Meistä on hienoa, että olemme saaneet yhden Euroopan start up -maailman kuumimmista nimistä eli Voin kumppaniksemme”, SHIFTin yhteistyökumppanuuksien parissa työskentelevä Veli-Pekka Virtanen kertoo.

Sähköpotkulautojen käyttö on edullista festivaalivieraille. Telakka-alueella on Voin palkintoparkki, johon pysäköidessä hyvitetään 0,8 euroa matkan hinnasta. Lisäksi kävijöille jaetaan 4 euron arvoisia etukuponkeja.

”Ruissalon tapahtumatelakka ei ole normaalisti Voi-aluetta, mutta avaamme sen vieraiden käyttöön festivaalin ajaksi”, Voin markkinointipäällikkö Mathias Soini sanoo ja jatkaa:

”SHIFTistä on tullut merkittävä liike-elämän tapahtuma. Olemme erittäin iloisia siitä, että voimme olla mukana näyttämässä kotimaisille ja kansainvälisille vierailijoille, kuinka hyvä tapahtumapaikka Turku on. Samalla pääsemme esittelemään, kuinka sähköpotkulaudoilla voidaan ratkaista kestävällä tavalla liikkumiseen liittyviä haasteita suurten yleisötapahtumien aikana.”

SHIFT Business Festival järjestetään 29.–30.8.

 

Lisätietoja:

Anja Karppinen

Head of Marketing and Communications

SHIFT Business Festival

anja@theshift.fi

+358 44 5750 368

theshift.fi

 

VOI Technology AB

Mathias Soini, Marketing Manager

p.: +358 50 3063347, s-posti: mathias.soini@voiapp.io tai viestinta@osg.fi

 

Kuvapankki: https://www.voiscooters.com/media-kit/

 

VOI on elokuussa 2018 perustettu urbaanin liikkumisen yritys, joka tarjoaa yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja kaupungeille ja paikallisille yhteisöille. Uskomme, että sähköpotkulaudat ovat keskeisessä osassa muuttamassa tulevaisuuden kaupunkiliikkumista.

Haluamme varmistaa, että muutos tapahtuu oikealla tavalla – innovatiivisen teknologian avulla, kaupunkien ja hallitusten kanssa käytävän avoimen ja läpinäkyvän dialogin kautta ja soveltamalla tuotteitamme paikallisiin tarpeisiin. Sähköpotkulaudalla pääset ketterästi liikkumaan kaupungissa minne vain – päästöittä.

 

Karelia-ammattikorkeakoulu ja Hurry Oy kumppanuusyhteistyöhön

$
0
0

Karelia-ammattikorkeakoulu ja mainostoimisto Hurry Oy ovat solmineet avainkumppanuussopimuksen. Kumppanuusyhteistyössä painotetaan erityisesti työelämän ja opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Kumppanuudella halutaan varmistaa sekä osaavan työvoiman tarjonta että aktiivinen vuoropuhelu koulutuksen kehittämisen ja työelämän tarpeiden osalta.

- Alueelliset koulutusorganisaatiot ovat meille tärkeitä kumppaneita, koska aktiivinen kasvu edellyttää osaavaa työvoimaa myös tulevaisuudessa. Haluamme olla aktiivisesti vaikuttamassa alalle valmistuvien osaajien saaman koulutuksen sisältöihin ja tuoda työelämänäkökulmaa ja osaamistarpeita esiin opiskelijoille. Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa olemme tehneet jo aiemminkin yhteistyötä mm. työharjoittelijoiden ja opinnäytetöiden merkeissä ja on hienoa, että nyt yhteistyömme syventyy ja jäsentyy edelleen, kertoo Hurryn toimitusjohtaja Tero Hyttinen.

Karelia-ammattikorkeakoulu ja Hurry ovat sopineet muun muassa opinnäytetöihin ja työharjoitteluihin liittyvästä yhteistyöstä sekä molemminpuolisesta organisaatioiden erikoisosaamisen hyödyntämisestä koulutus- ja palveluliiketoiminnassa.

- Karelia etsii aktiivisesti yhteistyökumppaneita niin yritysmaailmasta kuin muista koulutusorganisaatioista. Hurry Oy on Karelialle jo ”vanha tuttu” ja vuoden 2019 aikana yhteistyö on selvästi syventynyt sille tasolle, että voidaan puhua avainkumppanuudesta. Hurry Oy ketteränä ja osaavana yrityksenä on erinomainen yhteistyökumppani. Se tuo muun muassa uutta osaamista digitaaliseen markkinointiin meille ja me tuomme toivottavasti koulutus-, opiskelija ja asiantuntijaosaamista Hurry Oy:n tarpeisiin, jatkaa Karelian palveluliiketoiminnan päällikkö Harri Mikkonen.

Karelian kumppanuudet jakautuvat strategisiin-, avain- ja toiminnallisiin kumppanuuksiin. Karelia-ammattikorkeakoululla on tällä hetkellä avainkumppanuussopimus 65 yrityksen tai organisaation kanssa.

Oletko halannut tänään ketään? Tamperelaiskoulussa kehitetään oppilaiden ja opettajien hyvinvointia datan avulla

$
0
0

Tamperelaisessa Wivi Lönnin koulussa keväällä 2019 pilotoitu Atea Smart School -konsepti kisaa parhaillaan kansainvälisessä Innovation in Politics -kilpailussa. Digitaalinen alusta parantaa koko kouluyhteisön hyvinvointia analysoimalla reaaliajassa oppilaiden ja koulun henkilökunnan palautteita sekä antureiden keräämää dataa.

Murrosikäisten ilmeistä ei aina tiedä, miten he oikeasti voivat. Kun apuun valjastetaan mobiiliteknologia ja pedagogian ammattilaisten tekemät kysymykset, innostuvat koululaisetkin jakamaan tuntemuksiaan, selvisi it-infrastruktuuritoimittaja Atean ja Tampereen kaupungin yhteisessä pilottihankkeessa.

Wivi Lönnin koulussa 40 oppilasta ja koulun kaikki opettajat osallistuivat Atea Smart School -konseptin pilotointiin keväällä 2019. Oppilaat kertoivat päivittäin viihtymisestään ja voinnistaan mobiilisovelluksella – nopeimmillaan lähettämällä sovellukseen omaa tunnetilaa kuvaavan hymiön.

Kouluyhteisön antaman palautteen lisäksi pilotissa kerättiin antureilla dataa huoneilman hiilidioksiditasosta, kosteudesta ja lämpötilasta sekä tilojen käyttöasteesta. Musiikkiluokassa seurannassa olivat myös desibelit. 

Reaaliaikaiset tulokset oppilaiden nähtävissä

Kaikki antureilla ja kyselyillä kerätty data analysoidaan Atean digitaalisessa palvelualustassa, ja tulokset näkyvät reaaliajassa kahdella infonäytöllä. Toinen niistä sijaitsee opettajanhuoneessa ja toinen käytävällä oppilaiden nähtävillä.

”Smart Schoolin ydinajatus on parantaa datan avulla opettajien ja oppilaiden hyvinvointia sekä hyödyntää koulun tiloja nykyistä paremmin. Koska palaute ja sen analysointi on reaaliaikaista, muutosta kaipaaviin asioihin pystytään tarttumaan heti. Näin oppimistulokset ja hyvinvointi paranevat. Lisäksi rehtorit ja sivistystoimenjohtajat voivat tehdä päätöksiä mutun sijaan faktaan perustuen niin koulu- kuin kaupunkitasolla”, Atean Digital Transformation Business Owner Mikko Vesin kertoo.

Kokeilu tarjosi paljon aineksia Wivi Lönnin koulun toiminnan kehittämiseen.

”Smart School mittaa tosi hienosti kouluviihtyvyyttä ja kuulumisia. Ilman sitä emme esimerkiksi tietäisi, että nuoria halataan joka päivä ja valtaosalla menee kotona hyvin. Olemme myös sopineet syksyksi päivän, jolloin keskustelemme koulun säännöistä kaikkien luokkien kanssa, koska oppilaiden mielestä he eivät ole päässeet osallistumaan riittävästi sääntöjen tekemiseen”, pilottia vetänyt opettaja Tommi Savikko sanoo. 

Smart School mahdollistaa myös työnantajalle oivan tavan tutkia opettajien työhyvinvointia. 

”Nykyään opettajilla on omia palautekeskusteluja vain kerran vuodessa, ja tällä konseptilla päästään asioihin nopeasti kiinni. Jännä havainto oli, että luokkien ilma on todella kuivaa. Ilmankosteus nousee vasta kun ryhmä menee luokkaan. Kuiva ilma ei tee hyvää opettajien äänelle, joten harkitsemme nyt ilmankosteuden lisäämistä”, Tommi Savikko kertoo.

Atea on kehittänyt Smart School -konseptin yhteistyössä suomalaisen kouluhyvinvoinnin asiantuntijayrityksen School Dayn kanssa ja palvelun digitaalinen alusta perustuu Microsoftin teknisille ratkaisuille. Wivi Lönnin koulun pilotti on parhaillaan mukana kansainvälisessä Innovation in Politics -kilpailussa, jossa palkitaan Euroopan parhaita yhteiskunnallisia hankkeita. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa demokratiaa ja tukea eurooppalaisia arvoja.

Lue, mitä Wivi Lönnin koulun oppilaat ajattelevat Smart School -sovelluksesta:
https://www.atea.fi/asiakasreferenssit/oppiminen-ja-tyohyvinvointi-digitalisoitiin-tamperelaisessa-koulussa/

Lisätietoja antavat:
Mikko Vesin
Business Owner, Digital Transformation
Atea Finland Oy
040 456 1227
mikko.vesin@atea.fi

Tommi Savikko
Opettaja
Tampereen kaupunki 
040 159 4043
tommi.savikko@tampere.fi

 

Innovation in Politics toimii 14 maassa – kilpailuun projekteja Euroopan neuvoston alueelta
Innovation in Politics Institute (IPI) on Wienissä perustettu puolueista riippumaton organisaatio, joka toimii 14 Euroopan maassa. Sen toiminta on käynnistetty vuonna 2017 lahjoitusvaroilla. Lahjoittajia ovat muun muassa Kahane Foundation, B&C PrivatStiftung, Wienin kaupunki ja Industrieverein (Federation of Austrian Industies). IPI:n maakohtaiset edustajat ovat politiikan ja viestinnän asiantuntijoita, kuten ajatuspajoja, yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja viestintätoimistoja. Viime vuonna Innovation in Politics -kilpailuun ilmoitettiin noin 600 hanketta ja projektia koko Euroopan neuvoston alueelta. www.innovationinpolitics.eu

 

Oamk aiempaa laajemmalla koulutustarjonnalla syksyn yhteishakuun

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoululla (Oamk) on syksyn yhteishaussa laaja koulutustarjonta, yhteensä 12 hakukohdetta. Hakukohteista yhdeksän on AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen ja kolme YAMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen. Aloituspaikkoja on kaikkiaan 355. Korkeakoulujen syksyn yhteishaku alkaa keskiviikkona 4.9. kello 8 ja päättyy keskiviikkona 18.9. kello 15. Syksyn yhteishaussa käytetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista digitaalista AMK-valintakoetta.

Kaikissa AMK-tutkinnon hakukohteissa on käytössä kaksi valintatapaa: ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta sekä valintakoevalinta. Digitaalinen AMK-valintakoe korvaa aiemmat alakohtaiset valintakokeet ja hakijan tarvitsee tehdä vain yksi valintakoe, vaikka hän hakisi useammalle eri alalle. Poikkeuksina kulttuuriala ja englanninkielinen koulutus, joissa säilyy omat valintakokeet.  

AMK-valintakoetta käytetään kaikissa syksyn yhteishaussa mukana olevissa AMK-tutkinnon hakukohteissa:

  • agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
  • insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, monimuotototeutus
  • sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus, Oulu
  • sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus, Oulainen
  • sosionomi (AMK), monimuotototeutus
  • terveydenhoitaja (AMK), monimuotototeutus
  • tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus
  • tradenomi (AMK), liiketalous, päivätoteutus
  • tradenomi (AMK), tietojenkäsittely, monimuotototeutus. 

AMK-valintakoe sisältää kaikille aloille yhteiset päätöksenteko- sekä kieli- ja viestintätaitoja mittaavat osiot. Tämän lisäksi valintakokeeseen tulee matemaattisia, matemaattisluonnontieteellisiä ja eettisiä taitoja mittaavia koulutusalakohtaisia osioita. Hakijan valintakokeen sisältöön ja suoritusaikaan vaikuttavat haettavat hakukohteet. Valintakoe suoritetaan ammattikorkeakoulun tiloissa hakijan omalla tietokoneella.

Uutta on myös se, että hakija valitsee hakuvaiheessa AMK-valintakokeen suorituspaikan ja ajankohdan. Suorituspaikaksi valittavana ovat kaikki valintakoeyhteistyössä mukana olevat ammattikorkeakoulut. AMK-valintakoe järjestetään 29.10–1.11.2019. 

Uusia tekniikan alan YAMK-koulutuksia

YAMK-tutkintoon johtavan koulutuksen kohteet ovat:

  • insinööri (ylempi AMK), autoala
  • insinööri (ylempi AMK), hitsausala
  • insinööri (ylempi AMK), talotekniikka

Autoalan asiantuntijatehtävissä, keskijohdossa, myynnissä tai opetuksessa toimiville ammattilaisille suunnattu koulutus on haussa nyt toista kertaa; hitsausala ja talotekniikka ovat uusia. Uusille koulutuksille on nähty tarvetta, sillä asiantuntijoilta vaaditaan jatkuvasti uudenlaista erityisosaamista, kuten hitsaavan tuotannon kasvaviin laatuvaatimuksiin vastaamista tai ilmanvaihdon suunnitteluosaamista poikkeuksellisen vaativiin kohteisiin.

Lisätietoja:

AMK-tutkinnot                            
Opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio
050 3838 442
marita.aikio@oamk.fi

YAMK-tutkinnot
Tutkintovastaava Vesa Moilanen
040 6307 641
vesa.moilanen@oamk.fi

Vaasan yliopisto houkutteli ennätysmäärän myös tekniikan opiskelijoita – uusi lukuvuosi käynnistyy keskiviikkona

$
0
0

Kiinnostus etenkin energia-alaan houkutteli Vaasan yliopistoon ennätysmäärän myös tekniikan opiskelijoita. Kaiken kaikkiaan yliopistoon oli tänä vuonna ennätykselliset yli 6500 hakijaa.

Uudet opiskelijat aloittavat Vaasan yliopistossa keskiviikkona 28. elokuuta. Suomenkielisissä kandidaattiohjelmissa aloittaa tänä syksynä noin 600 ja maisteriohjelmissa noin 150 uutta opiskelijaa. Kansainvälisten maisteriohjelmien 126 opiskelijaa aloitti orientaatiojakson jo maanantaina.

Kandidaattiohjelmiin oli yli 5800 hakijaa ja maisteriohjelmiin noin 750 hakijaa. Suurin kiinnostuksen kasvu oli tekniikan alalle, joka kolminkertaisti hakijamääränsä yli viiteensataan. Suosituin ala Vaasan yliopistossa on kauppatieteet, johon valittiin noin 450 opiskelijaa 4800 hakijan joukosta. Muut alat ovat hallintotieteet ja viestintätieteet.

Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikön dekaani Harry Linnarinne kertoo nuorten kiinnostuneen yhä enemmän energia-alan opinnoista.

– Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos saavat nuoret kiinnostumaan energia-alasta. He haluavat muuttaa ja pelastaa maailmaa, mikä onnistuu digin, tekoälyn, automaation ja robottien avulla. Nämä ovat asioita, joita täällä koulutamme.

Vaasan yliopisto tunnetaan yhä paremmin myös tekniikan alan opiskelupaikkana.

– Vetovoimatekijänä ovat suuret globaalit yritykset ja tiivis yhteistyö heidän kanssaan. Opinnäytteitä tehdään yrityksille relevanteista aiheista, ja kesätöitä on tarjolla kaikille. Opiskelijat työllistyvät hyvin myös opiskelun jälkeen, Harry Linnarinne korostaa.

Opiskelijoden hyvinvointi tärkeätä

Opintoihin on avattu ensimmäistä kertaa myös avoimen yliopiston Vaasa Gateway -väylä.

– Ensimmäisen vuoden opinnot opiskellaan avoimen yliopiston puolella ja riittävällä opintomenestyksellä on mahdollista siirtyä toisena vuonna tutkinto-opiskelijaksi. Myös tämä väylä herätti runsaasti kiinnostusta, kertoo vararehtori Annukka Jokipii.

Jokipii iloitsee hakijamäärien voimakkaasta kasvusta, joka osoittaa, että koulutus on vetovoimaista.

 – Koulutuksen laadun lisäksi opiskelijan hyvinvointi on meille tärkeää. Uusien opiskelijoiden saapuessa kampukselle käymme läpi opiskeluun ja tiedeyhteisöön kuuluvia asioita läpi, mutta myös opiskelijan arkeen liittyviä teemoja.

 Keskiviikosta perjantaihin kestävät orientaatiopäivät järjestetään yhdessä ylioppilaskunnan tutoreiden kanssa. Uudet opiskelijat eli fuksit saavat orientaatiojaksossa tietoa yliopistosta ja akateemisten opintojen aloittamisesta. Lukuvuoden aloitusta juhlitaan 2. syyskuuta pidettävien avajaisten lisäksi myös Campus-festivaaleilla, joka järjestetään yhdessä alueen korkeakoulujen kanssa 4. syyskuuta.

Kuvateksti:Vaasan yliopistossa aloittaa tänä syksynä liki 900 opiskelijaa. Kuva: Mikko Käkelä 

Lisätietoja:

Vararehtori Annukka Jokipii, Vaasan yliopisto
p. 029 449 8482, annukka.jokipii (at) univaasa.fi

Tietotekniikan alkeis- ja yksilöopetukseen mahtuu vielä

$
0
0

Jämsän työväenopiston kurssitarjonnassa on panostettu senioriväestön tietoteknisten valmiuksien parantamiseen jo useamman lukuvuoden aikana. Tällä syyskaudella alkavilla kursseilla on vielä runsaasti vapaita paikkoja. Kurssivaihtoehtoja on useita: tietotekniikan alkeita, jatkokurssi ja erityisesti tietokoneen käyttöä ennakkoon vierastaville on tarjolla yksilöopetusta opintosetelikurssina.

Vaikka tietokone voi tuntua vieraalta ja luotaan työntävältä, niin sen kautta voi saada paljon tietoa ja myös ajankulua vapaa-ajalle, kannustaa opistojen rehtori Sini Käkönen. Opettajamme ovat kärsivällisiä ja lähtökohtana on, että kaikki voivat päästä sinuiksi tietokoneen kanssa, Käkönen jatkaa.

Lisätietoja:
opistosihteeri Riitta Jaatila
puh. 040 712 2640


Marttojen valtakunnallinen sienipäivä käynnistää sieniviikon – Tule mukaan valitsemaan Suomelle kansallissieni

$
0
0

Martat viettävät valtakunnallista sienipäivää vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi perinteinen sienipäivä laajenee kokonaiseksi sieniviikoksi, joka täyttyy erilaisista sieniaiheisista tapahtumista. Vuonna 2019 valtakunnallinen sienipäivä on 31.8. ja sieniviikko 31.8.–7.9.2019.

Sienipäivän tapahtumia järjestävät sekä marttapiirit että yksittäiset marttayhdistykset. Paikkakunnilla, joilta löytyy sieniä, pystytetään sieninäyttely. Jos sieniä ei vielä ole noussut, annetaan vinkkejä omenien, marjojen ja kasvisten käyttöön ja säilöntään.

– Sienestyksessä on monta kivaa vaihetta: saa liikkua luonnossa, etsiä, löytää ja tunnistaa, kerätä herkkuja ilmaiseksi. Sienet ovat terveellisiä ja monipuolisia. Ne sopivat raaka-aineeksi itämaisiin aterioihin siinä missä perinteisiin suomalaisiin kastikkeisiin ja keittoihinkin, kirjoittaa Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen uusimmassa Martat-lehdessä.

Kaikki valtakunnallisen sienipäivän ja -viikon tapahtumat löytyvät listattuna Valtakunnallinen sienipäivä -sivulta.

Osallistu Suomen kansallissieni -äänestykseen

Sieniviikon kunniaksi Martat käynnistävät äänestyksen, jolla etsitään Suomelle kansallissientä.

– Suomella on jo paljon kansallistunnuksia, mm. kansalliskala, -kukka, -kivi, -koira, -puu ja -perhonen. On yllättävää, ettei sientä ole vielä valittu. Sienet ovat tärkeä osa suomalaista identiteettiä ja ruokakulttuuria, joten on aika pohtia, mikä sieni olisi meille suomalaisille se kaikkein sopivin, toteaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Kansallissieniäänestyksen voittaja julkistetaan Marttojen juhlavuoden suurtapahtumassa Helsingin Senaatintorilla lauantaina 14.9.

Voit osallistua äänestykseen 11.9. asti täällä.

Lisätietoa

Avoin ammattikorkeakoulu vastaa toimitila- ja kiinteistöalan kipeään koulutustarpeeseen

$
0
0

Jyväskylän, Tampereen ja Laurean ammattikorkeakoulut toteuttavat yhdessä koulutuksen, jossa kehitetään toimitila- ja kiinteistöalalla toimivien osaamista. Ala kärsii sekä työvoimapulasta että alan nopean kehityksen mukanaan tuomista osaamishaasteista.

Korkeakouludiplomina toteutettava toimitilajohtamisen koulutus on ajankohtainen, koska matkailu-, ravitsemis- ja talousalan sekä kiinteistöalan yrityksissä työskentelee vaativissa tehtävissä henkilöitä, joilta puuttuu alan korkeakoulutasoinen osaaminen tai korkeakoulututkinto. Alalla on myös työvoimapulaa erilaisissa esimies-, kiinteistöassistentti-, isännöinti-, asiantuntija- ja päällikkötehtävissä. Valitettavasti viimeisen viiden vuoden aikana on ammattikorkeakouluissa vähennetty nimenomaan toimitilajohtamisen koulutusta.

– Tämä toimitilajohtamisen korkeakouludiplomi vastaa työelämän esille nostamaan ja alalla havaittuun työvoimatarpeeseen. Rekrytointivaikeuksista on raportoinut lähes 85 prosenttia yrityksistä. Avoimiin tehtäviin ei löydy hakijoita tai hakijan ammattitaito ei vastaa nykypäivän vaatimuksia. Lisäksi on laskettu, että noin 200 isännöitsijää jää eläkkeelle joka vuosi seuraavan 20 vuoden aikana. Esimiesroolissa olevista hyvistä osaajista on pulaa kiinteistöalalla, kertoo koulutuksen vastuuopettaja Kirsti Hintikka-Mäkinen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta (JAMK).

Diplomikoulutuksen avulla opiskelijat saavat monipuolista osaamista mm. työympäristöjen ja toimitilojen suunnittelusta, rakennustekniikasta, kiinteistö- ja toimitilajohtamisesta ja isännöinnistä. Koulutus ja siihen liittyvät oppimistehtävät suunnitellaan yhteistyössä ammattikorkeakoulujen työelämäkumppaneiden kanssa. Opiskelu tapahtuu lähes täysin verkon kautta, mikä mahdollistaa koulutuksen suorittamisen esim. töiden ohessa.

Hakuaika koulutukseen on parhaillaan käynnissä, kaksivuotinen koulutus toteutetaan vuosina 2019-2021. Jyväskylän koulutusryhmä on jo täynnä, mutta Laurean ja Tampereen ryhmiin mahtuu vielä mukaan. Koulutukseen hakeutuvilla opiskelijoilla on myös mahdollisuus jatkaa opintoja Jyväskylän, Tampereen ja Laurea ammattikorkeakoulujen palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelmissa avoimen korkeakoulutuksen väylässä. Toimitilajohtamisen korkeakoulu-diplomikoulutusta koordinoi JAMK.

Lisätietoa:
https://www.jamk.fi/fi/Koulutus/Avoin-AMK/korkeakouludiplomi/toimitilajohtaminen/

Vastuulehtori Kirsti Hintikka-Mäkinen
etunimi.sukunimi@jamk.fi
puh. 040 7266 705

 

Ilmasto ja yhdessä tekeminen ovat pääosassa Salpauksen opiskelijoiden ja henkilöstön Kyläjuhlissa

$
0
0

Toivotamme toimittajat lämpimästi tervetulleiksi Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoiden ja henkilöstön Kyläjuhliin. Kolmatta kertaa järjestettävät Kyläjuhlat juhlitaan perjantaina 30.8. klo 11-14 Lahden keskustakampuksella. Tapahtuma-alue sijoittuu Ståhlberginkadulle ja Fellmaninpuistoon. 

Kyläjuhlien teemana on tänä vuonna ilmasto. Salpauksessa haluamme pohtia, mitä jokainen meistä voi tehdä ilmaston eteen. Kyläjuhlissa on ilmastotekojen seinä, minne jokainen opiskelija ja henkilöstöön kuuluva voi kirjoittaa oman lupauksensa.  

Kyläjuhlissa on erilaisia toimintapisteitä, joissa Salpauksen alat ja muut toimijat esittelevät toimintaansa. Teema näkyy myös toimintapisteiden ohjelmassa. Opiskelijat ovat ideoineet muun muassa tavaranvaihtotorin tai piste, jossa voi kierrättää vanhan T-paidan yhdessä virkattavaan Salpaus-mattoon. Kyläjuhlien ohjelmassa on myös sirkusesitys, koulurauhan julistus ja opiskelijakunnan logokilpailun voittajan julistus. 

Kyläjuhlien ruoka on myös ilmastoystävällistä. Tarjolla on kana- ja kasvistäytteisiä pitaleipiä sekä paistettuja muikkuja. Jälkiruuaksi on jättimäinen Salpaus-pitko, josta riittää jokaiselle salpauslaiselle. Lisäksi on mahdollisuus maistaa paistettuja sirkkoja.  

Juhlissa on mukana myös Radio Voima. Kanavalla voi kuulla Kyläjuhlissa tehtyjä haastatteluja ja kanavalla soi salpauslaisten toivemusiikki klo 13-14. 

Kyläjuhlissa korostuu yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Kyläjuhlien järjestelyistä vastaavat tänä vuonna matkailualan opiskelijat. Lisäksi mukana on Salpauksen eri alojen opiskelijoita ja henkilöstöä.  

Tapahtuma on tarkoitettu vain Salpauksen opiskelijoille ja henkilöstölle. Toimittajat pääsevät tapahtuma-alueelle vain lehdistökortilla. 

Kysy lisää tapahtumasta 

Maaria Alén, opettaja, tapahtumatuottaja 
p. 044 708 0662 
maaria.alen@salpaus.fi 

Venla Paajanen, opiskelijatoiminnan koordinaattoritapahtumatuottaja 
p. 044708 0703 
venla.paajanen@salpaus.fi  

Metropolia avasi Karamalmin kampuksen Espooseen

$
0
0


Metropolia Ammattikorkeakoulu avasi uuden Karamalmin kampuksen Espooseen. Osoite on Karaportti 2. Älykkäiden ratkaisujen kehittäjäkampuksella opiskellaan tieto- ja viestintätekniikkaa sekä tuotantotaloutta.

ICT-kampuksella ollaan sananmukaisesti ykkösiä, ei nollia. Uudella kampuksella ensimmäisinä aloittivat opiskelun ensimmäisen vuoden noin 400 opiskelijaa elokuussa. Loput maaliskuussa 2019 suljetun Leppävaaran kampuksen toiminnoista muuttavat Karamalmille vaiheittain 2019-2020.

Yhteensä kampukselle muodostuu noin 2 500 opiskelijan ja sadan työntekijän korkeakouluyhteisö.

”Jouduimme luopumaan Leppävaaran kampuksen tiloista äkillisesti maaliskuussa 2019, kun kiinteistön omistaja Espoon kaupunki ilmoitti rakennuksen huonosta kunnosta ja kehotti siirtymään pois tiloista opiskelijoiden ja työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi”, toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola sanoo.

”Löysimme hyviä työelämäyhteyksiä tarjoavat tilat Nokia Oyj:n kainalosta, ja olemme erittäin tyytyväisiä mahdollisuuksiin, joita uusi sijaintimme ICT:n sydämessä tarjoaa opiskelijoillemme ja kumppaneillemme.”

"Jo nyt opiskelijoiden ja Nokian kanssa on sovittu kymmenen uuden monialaisen innovaatioprojektin aloituksesta tammikuussa ja syksyllä toteutuksessa on useita. Yhteistyö tiivistyy monella tavalla ja tasolla. Uusia kumppaneita ja projekteja viritellään koko ajan lisää”, osaamisaluepäällikkö Janne Salonen sanoo.

Syksyn ajan Karamalmin kampuksella työskennellään väistötiloissa. Alkuvuodesta valmistuu varsinaisen kampuksen modernit oppimisympäristöt neljään kerrokseen. ”Olemme varautuneet viipymään Karamalmilla 5-7 vuotta, tarvittaessa pidempäänkin”, projektijohtaja Simo Hoikkala sanoo.

Kampukselta on hyvät yhteydet yrityksiin ja maailmalle. Kampuksella projektina on luoda huomisen ratkaisuja älykkään teknologian ja prosessien johtamisen avulla.

Metropolian kolme muuta kampusta:

  • Arabian luovien tekijöiden kulttuurikampus Helsingissä
  • Myllypuron hyvinvoinnin rakentajien kampus Helsingissä
  • Myyrmäen vihreän teknologian ja bisneksen kampus Vantaalla

Yhteishaku alkaa: 4 .- 18. syyskuuta

Kuvatunnelmia uusien opiskelijoiden perehdytyksestä Karamalmin kampukselta.

Myös Espoon Leppävaaran lukio suunnittelee siirtyvänsä Karaportti 2:een tammikuussa 2020, mikä tekee kampuksesta innostavan oppimisen yhteisön sen kaikille toimijoille.

 

Lisätietoja

Janne Salonen, osaamisaluepäällikkö

p. 040 334 1150, etunimi.sukunimi@metropolia.fi

 

Tiedoteen lähetti:

Anna-Maija Vesa, viestintä, p. 040 522 1988

Olen humanisti -kampanja tuo esiin humanistien osaamisen ja merkityksen työelämälle

$
0
0

Humanistien osaaminen on työmarkkinoilla usein huonosti tunnettua tai väheksyttyä. Olen humanisti -kampanja nostaa esiin tunnettuja ja tuntemattomia humanisteja, tuottaa ymmärrystä humanististen alojen monipuolisuudesta ja korostaa humanististen tutkintojen omaavien erityisosaamista työelämässä. Mukana kampanjassa on myös tunnettuja ja ansioituneita humanisteja, kuten professori Jaakko Hämeen-Anttila. Valtakunnallinen kampanjaviikko on käynnissä 2.-8.9.19.

Kampanjalla pyritään parantamaan humanististen tutkintojen arvostusta yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Humanistisen tutkinnon tuoma osaaminen ei aina välity rekrytoiville työnantajille, jotka eivät ole alaa opiskelleet. Tutkinnon monipuolisuus voi kuitenkin olla työelämässä huomattava etu, koska humanisti voi tarttua hyvin erilaisiin tehtäviin. Humanistien vahvuutena työelämässä on muun muassa ympäröivän maailman ja ihmisten toiminnan syvällinen ymmärtäminen. Humanistit hahmottavat suuria kokonaisuuksia, ja heillä on kyky ajatella kriittisesti. Näitä taitoja tarvitaan monenlaisissa työnkuvissa useilla toimialoilla.

Suomessa on pitkään arvostettu ns. kovia tieteitä, joiden varjoon humanistinen osaaminen herkästi jää. Ihmisymmärrystä kuitenkin tarvitaan työelämässä monilla eri osa-alueilla, esimerkiksi teknologian kehittämisessä. Osa humanistisen tutkinnon arvostuksen puutteesta johtuu varmasti siitä, että humanistien osaamista ei yhteiskunnassa tunnisteta tai ymmärretä. Sitä yritämme tällä kampanjalla korjata”, painottaa Kieliasiantuntijat ry:n asiantuntija Taina Ukkola.

Olen humanisti -kampanjan taustalla ovat Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry, Kieliasiantuntijat ry ja Museoalan ammattiliitto MAL ry, jotka yhdessä haluavat parantaa ymmärrystä humanistien monipuolisesta osaamisesta.

Seuraa kampanjaamme Instagramissa tai Facebookissa @olenhumanisti ja näytä humanismisi lataamalla Olen humanisti -kehykset profiilikuvaasi: olenhumanisti.fi/some.

Lisätiedot: Kieliasiantuntijat ry:n asiantuntija Taina Ukkola puh. 045 667 5464

Lasten kulttuuriset oikeudet ovat jokaisen asia – Kansainvälinen lastenkulttuurifoorumi Tampereella 30.9. –1.10.2019

$
0
0

Kansainvälinen lastenkulttuurifoorumi tuo Tampereelle satoja lastenkulttuurin ja taidekasvatuksen ammattilaisia ympäri maailman. Kaksipäiväisen tapahtuman ohjelmassa käsitellään jokaisen lapsen yhtäläistä oikeutta osallistua kulttuuriin ja taiteeseen. Foorumin yhteydessä 1.–2.10. järjestettävä Taidetestaajat-seminaari tarjoaa monipuolista ohjelmaa erityisesti taideorganisaatioiden ja koulujen välisestä yhteistyöstä kiinnostuneille.

Kansainväliseen lastenkulttuurifoorumiin odotetaan noin 300:a lastenkulttuurin ja taidekasvatuksen ammattilaista. Tampere-talossa ja eri kulttuurikohteissa ympäri Tamperetta ja Pirkanmaata 30.9.–1.10.2019 järjestettävän tapahtuman ohjelmaa läpileikkaa tärkeä yhteinen tavoite: lasten kulttuuristen oikeuksien toteutumisen sekä lasten ja nuorten kulttuurisen osallisuuden edistäminen.

Lasten kulttuuristen oikeuksien toteutuminen on satsaus tulevaisuuteen, sillä lapsena ja nuorena koettu osallisuus – siis kokemus siitä, että minä olen osa jotakin ja minulla on merkitystä – vaikuttaa positiivisesti läpi elämän. ”Osallisuus kulttuuriin edistää hyvinvointia ja yhteiskunnallista turvallisuutta sekä tuottaa mielenkiintoista taidesisältöä, kun erilaiset äänet pääsevät kuuluviin. Lasten osallisuutta on tuettava kaikilla yhteiskunnan alueilla, siksi tapahtumammekin kantaa nimeä Everybody’s business, suomeksi Jokaisen asia”, kertoo tapahtumaa järjestävän Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta.

Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävän lastenkulttuuritapahtuman järjestäminen on tärkeää myös Tampereen kaupungille. ”Tampere on vahva lastenkulttuurin kaupunki ja olemme ylpeitä saadessamme toimia Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kotipaikkana ja ensimmäisen kansainvälisen lastenkulttuurifoorumin isäntäkaupunkina. Foorumin teema on meille myös erittäin ajankohtainen käynnissä olevan Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun vuoksi”, sanoo Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari.

Foorumin monipuolinen ohjelma on koottu avoimessa ohjelmahaussa. Esitysten aiheiden perusteella lastenkulttuurin tekijöitä ympäri maailman puhuttaa tällä hetkellä muun muassa saavutettavuuden luovat ratkaisut, lasten toimijuus, monikulttuurisuuden teemat sekä lasten- ja nuortenkulttuurin uudenlaiset sisällöt. Myös Suomen EU-kulttuuripääkaupunkikandidaatit ovat esillä foorumissa.

Lasten osallisuuden ja kulttuuristen oikeuksien huippuasiantuntijat eri sektoreilta koolla

Foorumin osallistujat ovat muun muassa taidekasvattajia, kulttuuripalveluiden tuottajia, päättäjiä sekä tutkijoita. Tapahtumassa tuodaan esiin hyviä käytänteitä ja näkökulmia esimerkiksi kouluyhteistyöstä, hankkeista ja toimintamalleista, avoimesta harrastustoiminnasta ja taiteen perusopetuksesta. Tapahtuma tarjoaa kiinnostavaa sisältöä myös muun muassa sote- ja kunta-alalla toimiville, joiden työhön erityisesti lasten osallisuuden edistäminen ja kulttuurikasvatus linkittyvät.

Tapahtuman avaa Tampereen kaupungin apulaispormestari Johanna Loukaskorpi ja valtiovallan tervehdyksen esittää tiede- ja kulttuuriministerin valtiosihteeri Tuomo Puumala. Lasten kulttuuristen oikeuksien teemaa käsittelevän avauspuheenvuoron esittää UNESCO:n Suomen toimikunnan puheenjohtaja ja EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen. Foorumin pääpuhujat ovat Anne Bamford Isosta-Britanniasta ja Charlotte Svendler Nielsen Tanskasta. Lisäksi foorumissa kuullaan noin 30 alaseminaariesitystä ja järjestetään vierailuja seitsemään eri kulttuurikohteeseen.

Taidetestaajat-seminaarissa uppoudutaan Suomen suurimman nuorten kulttuurihankkeen antiin

Kansainvälisen lastenkulttuurifoorumin yhteydessä järjestetään Taidetestaajat-seminaari 1.–2.10.2019. Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorille suunnattu kulttuurihanke, jossa kolmena peräkkäisenä vuonna kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset vierailevat kahdessa taide-elämyksessä. Hankkeen kolmas lukuvuosi käynnistyi tänä syksynä. Taidetestaajat-hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hanketta rahoittavat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Taidetestaajat-seminaari on suunnattu erityisesti taideorganisaatioiden edustajille, kolmannen sektorin toimijoille, tutkijoille sekä koulu- ja sivistyspuolen toimijoille. Seminaarin ohjelmassa tarkastellaan hankkeesta tehtyjä akateemisia tutkimuksia, nostetaan esille hankkeessa opittua tietoutta ja keskustellaan toiminnan vaikuttavuudesta käytännön tiedon näkökulmasta. Tiistain aikana kuullaan puheenvuoroja erityisesti koulujen ja taideorganisaatioiden välisestä yhteistyöstä, nuorten taidekokemuksista ja heille suunnatusta yleisötyöstä sekä niiden merkityksestä yhteiskunnassa. Taidetestaajat-hankkeesta tehtyjä tutkimuksia käsittelevä ohjelma tiistaina 1.10. on osa Kansainvälisen lastenkulttuurifoorumin ohjelmaa.

Keskiviikkona 2.10. Taidetestaajat-hanke järjestää kouluille ja taideorganisaatioille suunnatun koulutuspäivän, jossa käsitellään taidevierailuja koulun ulkopuolisina oppimisympäristöinä ja sisällöntarjoajina. Koulutuspäivän aiheet käsittelevät koulujen ja taideorganisaatioiden välistä yhteistyötä muun muassa yleisötyön ja opetussuunnitelman näkökulmista.

Monen toimijan yhteistuotanto

Lastenkulttuurifoorumin järjestäjät ovat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Tampereen kaupunki, Taiteen perusopetusliitto sekä Taidekasvatuksen observatorio. Foorumin järjestelyjä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Lastenkulttuurifoorumi toteutetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kansainvälisenä tapahtumana ja se on herättänyt mielenkiintoa erityisesti eurooppalaisissa verkostoissa. Suomen Taidekasvatuksen observatorio kutsuu foorumin yhteydessä koolle eurooppalaisen taidekasvatuksen observatorioiden verkoston (The European Network of Observatories in the Field of Arts and Cultural Education, ENO). Lisäksi Kansainvälinen lastenkulttuurifoorumi on osa Suomen EU-puheenjohtajakauden oheisohjelmistoa. Foorumin järjestelyt noudattelevat puheenjohtajakauden kestävän kehityksen teemaa ja niissä pyritään mahdollisimman ympäristöystävällisiin ratkaisuihin.

Tampere juhlii 240-vuotissyntymäpäiväänsä Tampereen päivänä 1.10.2019. Foorumiosallistujat pääsevät kokemaan kaupungin erityisessä loistossa ja näkemään 240-vuotista historiaa juhlistavia taide-elämyksiä.

Ilmoittautuminen Kansainväliseen lastenkulttuurifoorumiin ja Taidetestaajat-seminaariin on avoinna 10.9.2019 saakka.

LISÄTIEDOT

Maarit Mäkinen
koordinaattori
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto

maarit.makinen@lastenkulttuuri.fi
040 800 7296

Barnens kulturella rättigheter en gemensam angelägenhet – Internationellt barnkulturforum i Tammerfors 30.9–1.10.2019

$
0
0

Internationellt barnkulturforum innebär att Tammerfors får besök av hundratals personer från hela världen som arbetar med barnkultur och konstfostran. Programmet för tvådagarsevenemanget handlar om alla barns lika rätt att ta del av kultur och konst. I samband med forumet ordnas 1–2.10 ett Konsttestarna-seminarium som bjuder på intressant program i synnerhet för den som är intresserad av samarbete mellan konstinstitutioner och skolor.

Till Internationella barnkulturforumet väntas omkring 300 yrkesverksamma inom barnkultur och konstfostran. Evenemanget ordnas i Tammerforshuset och i diverse kulturlokaler runtom i Tammerfors och Birkaland 30.9–1.10.2019. Programmets röda tråd är det viktiga gemensamma målet: att barnens kulturella rättigheter uppfylls och att den kulturella delaktigheten för barn och unga främjas.

Att uppfylla barnens kulturella rättigheter är en satsning på framtiden. Den delaktighet barn och unga upplever – alltså upplevelsen av att jag är en del av någonting och jag är av betydelse – inverkar positivt genom hela livet. ”Delaktighet i kulturen främjar välfärd och samhällelig trygghet. Dessutom producerar den intressant konstinnehåll genom att olika röster kan göra sig hörda. Barnens delaktighet måste stödjas inom alla samhällsområden, därför heter vårt evenemang Everybody’s business, på svenska En gemensam angelägenhet”, säger Aleksi Valta, verksamhetsledare för Förbundet för barnkulturcenter i Finland som arrangerar evenemanget.

Också för Tammerfors stad är det nationellt och internationellt betydelsefulla barnkulturevenemanget viktigt. ”Tammerfors är en stark barnkulturstad och vi är stolta över att få agera hemort för Förbundet för barnkulturcenter i Finland och värdstad för det första barnkulturforumet. Forumets tema är utomordentligt viktigt för oss på grund av att vi som bäst ansöker om att få bli europeisk kulturhuvudstad”, säger Tammerfors stads kultur- och fritidsdirektör Lauri Savisaari.

Forumets mångsidiga program har sammanställts genom öppen programsökning. På basis av de ämnen föreställningarna behandlar är barnkulturaktörer i hela världen just nu upptagna av bland annat kreativa tillgänglighetslösningar, barn som aktörer, mångkulturteman och nya former av innehåll i barn- och ungdomskulturen. Kandidater till Europas kulturhuvudstad kommer också att presenteras vid forumet.

Sakkunniga från olika sektorer på barns delaktighet och kulturella rättigheter samlas

Deltagare i forumet är bland andra konstfostrare, kulturtjänstproducenter, beslutsfattare och forskare. Under evenemanget kommer god praxis att lyftas fram och många infallsvinklar att presenteras, om till exempel skolsamarbete, projekt och verksamhetsmodeller, öppen hobbyverksamhet och konstutbildning. Evenemanget erbjuder intressant innehåll också för bland andra dem som verkar i vården och inom kommunsektorn. Deras arbete har särskilda kopplingar till främjandet av barns delaktighet och kulturfostran.

Evenemanget öppnas av Tammerfors stads biträdande borgmästare Johanna Loukaskorpi och statsmaktens hälsning framförs av vetenskaps- och kulturministerns statssekreterare Tuomo Puumala. Ett öppningsanförande med barns kulturella rättigheter som tema framförs av ordföranden för Finlands Unescokommitté och EU-parlamentarikern Henna Virkkunen. Huvudtalare vid forumet är professor Anne Bamford från Storbritannien och professor Charlotte Svendler Nielsen från Danmark. Dessutom hålls under forumet omkring 30 seminarieföreläsningar om olika områden och besök ordnas till sju olika kulturobjekt.

Konsttestarna-seminariet fördjupar sig i resultaten av Finlands största kulturprojekt för ungdomar

I samband med Internationellt barnkulturforum ordnas ett Konsttestarna-seminarium 1–2.10.2019. Konsttestarna är det största kulturporojekt i Finlands historia som har riktat sig till ungdomar. Under tre på varandra följande år får alla åttondeklassister i Finland besöka två kulturupplevelser. Projektets tredje läsår inleddes denna höst. Konsttestarna-projektet koordineras av Förbundet för barnkulturcenter i Finland. Projektet finansieras av Suomen kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden.

Konsttestarna-seminariet riktar sig i synnerhet till representanter för konstorganisationer, tredje sektorns aktörer, forskare samt aktörer inom skol- och bildningssektorn. Seminarieprogrammet bjuder på granskning av de akademiska undersökningar av projektet som gjorts, presentation av ny kunskap som projektet har tagit fram samt diskussion om arbetssättets verkningar ur en praktisk synvinkel. Under dagen får vi höra inlägg i synnerhet om samarbete mellan skolor och konstinstitutioner, om ungdomars konstupplevelser och till dem riktat publikarbete samt om betydelsen för samhället av allt detta. Programmet på tisdagen 1.10 om den forskning som har gjorts om Konsttestarna ingår i programmet för Internationellt barnkulturforum.

Onsdagen 2.10. ordnar Konsttestarna-projektet en utbildningsdag som riktar sig till skolor och konstorganisationer. Den kommer att behandla konstbesök som lärandemiljöer och innehållsleverantörer utanför skolan. Utbildningsdagens teman tar upp samarbetet mellan skolor och konstorganisationer bland annat ur publikarbetets och läroplanens synvinklar.

Samproduktion med många inblandade

Barnkulturforumets arrangörer är Förbundet för barnkulturcenter i Finland, Tammerfors stad, förbundet för grundläggande konstutbildning TPO samt observatoriet för konstfostran, Taidekasvatuksen observatorio. Forumets arrangemang finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Barnkulturforum genomförs i år för första gången som ett internationellt evenemang och det har väckt intresse i synnerhet inom de europeiska nätverken. Observatoriet för konstfostran I Finland sammankallar i samband med forumet Europeiska nätverket av observatorier för konstfostran (The European Network of Observatories in the Field of Arts and Cultural Education, ENO). Internationellt barnkulturforum ingår också i parallellprogrammet för Finlands EU-ordförandeskap. Forumarrangemangen följer ordförandeskapets tema om hållbar utveckling. De praktiska lösningarna är därför så miljövänliga som möjligt.

Tammerfors firar sin 240-årsdag på Tammerforsdagen 1.10.2019. Deltagarna i forumet får uppleva staden i särskilt praktfull framtoning och uppleva konst som syftar till att fira stadens 240-åriga historia.

Anmälningar till Internationellt barnkulturforum och Konsttestarna-seminariet tas emot till och med 10.9.2019.

MER INFORMATION

Maarit Mäkinen
koordinator
Förbundet för barnkulturcenter i Finland
maarit.makinen@lastenkulttuuri.fi
040 800 7296


Ulkosuomalaisuus muutoksessa – onko Suomi valmis? Suomi-Seura ry mukana Turun Eurooppa-foorumilla

$
0
0

Ulkosuomalaisuus muutoksessa - onko Suomi valmis?

Ihmisten liikkuminen on yksi aikamme megatrendeistä. Perinteisestä siirtolaisuudesta on siirrytty tavoitemuutoksi ja ulkomaille lähtijät ovat yhä koulutetumpia. Suomen kansalaisia on maailmalla noin 300 000 ja suomalaistaustaisia jo 2 miljoonaa. Suomesta muutti ulkomaille 19 148 henkeä vuonna 2018, joista 60 % oli Suomen kansalaisia. Suosituimmat muuttomaat ovat Ruotsi, Britannia, Saksa, USA ja Espanja. Ulkosuomalaisten verkosto kasvaa, laajenee ja moninaistuu. Mutta välittääkö Suomi?

Suomi-Seura ry:n ja Siirtolaisuusinstituutin järjestämässä Ulkosuomalaisuus muutoksessa – onko Suomi valmis? -paneelissa Turun Eurooppa-foorumilla keskustelevat europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, johtava asiantuntija Valtioneuvoston kansliasta Jaana Tapanainen-Thiess sekä SITRA:n vanhempi neuvonantaja Petri Tuomi-Nikula.

Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen johdattaa aiheeseen. Moderaattorina toimii professori Jarmo Virmavirta.

Aika ja paikka: torstai 29.8. klo 12:30 – 13:30, Vähätori, Turku. 

Lisätietoa paneelista: Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja Tina Strandberg tina.strandberg@suomi-seura.fi puh +358 (0)40 777 8810.

Lisätietoa Turun Eurooppa-foorumista http://www.europeforum.fi/turun-eurooppa-foorumi 

Stadin brankkarit Steissillä lauantaina 31.8. klo 10-14

$
0
0

Stadin Turvaksi on koko perheen vauhdikas ja toiminnantäyteinen tapahtuma Helsingin Rautatientorilla lauantaina 31.8. klo 10-14. VPK:t esittelevät upeata pelastuskalustoa, opettavat alkusammutustaitoja ja kertovat vauhdikkaasta palokuntaharrastuksesta. Torilla voi opetella monipuolisia turvallisuustaitoja, seurata taitavien etsintä- ja pelastuskoirien esityksiä ja kysellä paikalla olevilta asiantuntijoilta turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Paikalla on myös puolustusvoimien kalustoa, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK ja paljon turvallisuusalan palveluntuottajia, jotka esittelevät palveluitaan ja tuotteitaan. Lapset voivat nauttia toimintaradan benji –elämyksistä ja tavata Lastenklinikan Kummien Teemu -nallen. Viihtyvyyden takaa MPK:n Etelä-Suomen soittokunta ja Viipurin Lauluveikot.
Kaikille avoimessa tapahtumassa on varmasti hauskaa tekemistä ja nähtävää niin lapsille kuin aikuisillekin. Tapahtuma järjestää Helsingin Pelastusliitto HELPE.

VPK -harrastus on hauskaa, kehittävää ja yhteisöllistä

Lasten harrastukset ja niiden kustannukset ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua. Helsingin Pelastusliiton toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen muistuttaa VPK –toiminnan parhaista puolista: ”VPK tarjoaa nuorelle vauhdikkaan ja jännittävän harrastusympäristön, johon osallistuminen on täysin maksutonta. Harrastustoimintaan on helppo liittyä, siellä saa paljon hyviä ystäviä ja palokuntataitojen lisäksi opitaan paljon muutakin hyödyllistä, kuten ryhmätyötaitoja, vastuullisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Helsingissä on 15 sopimuspalokuntaa, Helsingin VPK perustettu jo 155 vuotta sitten. VPK:t ovat tärkeitä turvallisuustoimijoita, ne osallistuvat mm. sammutus- ja pelastustoimintaan, vedenpumppaukseen ja tulvatorjuntaan, myrskyvaurioiden raivaamiseen ja eläinten pelastamiseen. ”Sopimuspalokunnat ovat valtakunnan tärkeitä turvallisuustoimijoita. Kolmas sektori tuottaa kunnille sen tarvitsemia välttämättömiä pelastuspalveluja täydentäen kunnallisten aluepelastuslaitosten suorituskykyä”, toteaa Kurvinen. ”Operatiivisten sammutustehtävien lisäksi VPK:t osallistuvat yhä enemmän arjen turvallisuutta ja varautumista koskeviin turvallisuusviestinnän tehtäviin.”

Toimittajat pääsevät kuvaamaan tapahtumaa palokunnan nostolava-autolta.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Olli Kurvinen
(olli-veikko.kurvinen@helpe.fi, GSM 050 524 6200)

Koulutuspäällikkö Jaana Kivistö
(jaana.kivisto@helpe.fi, GSM 050 591 2827)

Vuoden 2019 Tietopöllö-palkinto Seija Niinistö-Samelalle

$
0
0

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnettiin tänä vuonna tietokirjailija Seija Niinistö-Samelalle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaettiin TIETOKIRJA.FI-tapahtuman avajaisissa keskiviikkona 28.8.2019 klo 13 Tieteiden talolla salissa 104, Kirkkokatu 6, Helsinki. Palkinnon jakoivat Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtaja Markku Löytönen ja yhdistyksen palkintolautakunnan puheenjohtaja Hannele Cantell.


PALKINTOPERUSTELUT

Seija Niinistö-Samela on pitkän linjan freelancetoimittaja ja kirjailija, jonka tietokirjoissa käsitellään niinkin erilaisia asioita kuin robotteja ja energiaa, fysiikkaa valon ja värien maailmassa, koirankasvatusta tai suomalaisen luonnon merkitystä. Erityisen ansiokasta Seija Niinistö-Samelan kirjallisessa tuotannossa on selkokielen käyttäminen. Hänen teoksensa ovat monipuolistaneet lasten ja nuorten tietokirjallisuutemme alueita ja saaneet hyvää palautetta kansainvälisestikin.

Mennään metsään (Pieni karhu 2012) ja Sinisiipi niityllä (Avain 2016) sekä Neljä vuodenaikaa (Pieni karhu 2007) ovat sekä tietoon että tunteeseen vetoavia puheenvuoroja luontokohteiden runsauden säilyttämisen puolesta. Kieli on vivahteikasta ja hauskaa. Sitä ryydittävät erinomaiset värivalokuvat, jotka tuovat tunnelmat elävinä lukijan silmien eteen.

Mitä on energia? (Pieni karhu 2013) ja Valon ja värien maailma (Pieni karhu 2010) puolestaan tarkastelevat arkipäivän ilmiöitä fysiikan näkökulmasta: erilaisia energian tuotantotapoja sähköstä aurinkoon, puusta tuuleen, ydinenergiaan sekä lämpöön maan sisältä. Kirja johdattaa lukijan myös pimeään aineeseen ja avaruuden karttoihin. Kun valoa tutkitaan luonnonilmiönä ja mietitään, miten näemme värit, perehdytään samalla luonnontieteelliseen ajatteluun.

Seija Niinistö-Samelan kirjoja voi käyttää monella tapaa. Esimerkiksi kirjasta Robotti ihmisen apuna (Pieni karhu 2017) saa kätevästi vastauksia lasten usein esittämiin kysymyksiin. Selkeät, lyhyet luvut kertovat niin robottien historiasta kuin rakenteesta sekä robottien eri käyttömahdollisuuksista hoitotyöstä leluihin. Niinistö-Samelan kirjojen äärellä voi myös pysähtyä kiinnostavaan kysymykseen tai haastavaan valokuvaan ja pohtia aihetta yhä syvemmälle.

Seija Niinistö-Samelan tietokirjat ovat yhteiskunnallisesti merkittävässä roolissa. Käyttämällä selkokieltä Niinistö-Samela tuo vaativia luonnontiedon ilmiöitä täysipainoisesti sellaisten lukijaryhmien saataville, joiden on vaikea ymmärtää yleiskielistä saati tieteellistä tekstiä. Kirjat eivät ole vain lasten ja nuorten lukulistalla, vaan selkokielen ansiosta niitä voivat käyttää myös muun muassa suomen kieltä vasta opiskelevat aikuiset. Näin ollen Seija Niinistö-Samelan tuotanto on paljon enemmän kuin korkea pino laadukkaita tietokirjoja, hänen kirjallinen tuotantonsa on myös tiedon edistämistä niillekin, joiden muutoin olisi vaikeampi innostua kirjallisuuden lukemisesta.

TIETOPÖLLÖ-PALKINTO

Tietopöllö-palkinnon saajasta päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2019 Hannele Cantell (pj.), Heikki Haapavaara, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet mm. Aino Havukainen, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Paula Moilanen, Reetta Niemelä, Laila Nevakivi, Sami Toivonen ja Suvi Vehmanen.

Haastattelut:

Seija Niinistö-Samela | 050 379 2886, seija.niinisto.samela@gmail.com

Seija Niinistö-Samela (s. 1956) on freelancetoimittaja, joka on tehnyt erilaisia kirjoitustöitä yli 20 vuotta. Koulutukseltaan hän on HuK ja datanomi, ja lisäksi hänellä on taloushallinnon ammattitutkinto. Niinistö-Samela on kirjoittanut selkokielisiä lastentietokirjoja mm. luonnonilmiöistä, fysiikasta, koirista ja roboteista. Monet teoksistaan hän on tehnyt yhteistyössä puolisonsa, kuvittaja-valokuvaaja Juha Samelan kanssa.


Lisätiedot:

Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry
anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi | 050 3512 771
www.suomentietokirjailijat.fi

Huomenna alkava SHIFT puhaltaa tuulta liiketoimintaan

$
0
0

SHIFT Business Festival käynnistyy Ruissalon Tapahtumatelakalla torstaina 29.8. Ohjelmassa on esillä älykästä, parempaa tulevaisuutta rakentavaa liiketoimintaa ja maailmanluokan bisnespuhujia, ja festivaaliyleisö saa nauttia ajatuksia herättävästä taiteesta saaristomaisemissa.

Tutustu ohjelmaan mediakutsussamme. Virallisen aikataulun löydät täältä.

Voit vielä akkreditoitua täällä! Löydät kaikki tiedotteet ja logot mediahuoneestamme.

 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

LinkedIn

Facebook

Instagram

Twitter

 

Tiedotteiden aiheet tapahtuman aikana:

Torstai 29.8.

  • Tekoälyn eettiset kysymykset – Richard Yonck, Joanna Bryson, Catalina Butnaru

  • Afrikasta investointikohteena ja ilmastonmuutoksen hillitsijänä – Jumanne Mtambalike

  • Metsäteollisuuden tulevaisuudenkuvista – Niklas von Weymarn, René Backes

  • Päiväkooste

Perjantai 30.8.

  • Tekoälyn käytännön sovelluksista ja tulevaisuudesta – Yoshua Bengio ja paneeli

  • Meriteollisuuden tulevaisuudenkuvista – Dor Raviv, Jussi Poikonen, Claes Kaarni

  • Kiertotaloudesta teollisessa mittakaavassa – Jyri Arponen, René Backes, Risto Vapola

  • SHIFTin kuulumisia – Mari Männistö

  • Päiväkooste

 

Tilaa kaikki tiedotteet osoitteessa https://theshift.fi/media/.

Tervetuloa!

 

Lisätietoja

Miia-Tatjaana Salakka

communications@theshift.fi

(+358)503754141

 

SHIFT starts tomorrow to kickstart the business autumn

$
0
0

SHIFT Business Festival begins at the Ruissalo Shipyard on Thursday, August 29. The program features intelligent business for building a better future, with world-class business speakers. The festival crowd will be treated to thought-provoking art and experiences, with a view of the archipelago.

Read more about the program in the media invitation. Find the official schedule here.

Accreditation is still open! Find all our press releases and logos in our media room.

 

Follow us on social media:

LinkedIn

Facebook

Instagram

Twitter

 

Press release topics during the event:

Thursday, August 29

  • Ethical questions about AI – Richard Yonck, Joanna Bryson, Catalina Butnaru

  • Investment potential and climate change control in Africa – Jumanne Mtambalike

  • Innovations in the forest industry – Niklas von Weymarn, René Backes

  • Daily summary

Friday, August 30

  • Development and practical applications of AI – Yoshua Bengio and panel

  • Innovations in the maritime industry – Dor Raviv, Jussi Poikonen, Claes Kaarni

  • Industrial applications of circular economy – Jyri Arponen, René Backes, Risto Vapola

  • Greetings from SHIFT – Mari Männistö

  • Daily summary

 

Subscribe to our media communications at https://theshift.fi/media/.

Welcome!

 

Further information

Miia-Tatjaana Salakka

communications@theshift.fi

(+358)503754141

Viewing all 16739 articles
Browse latest View live