Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16547 articles
Browse latest View live

Naisten ja nuorten varautumiskoulutus turvattava

$
0
0

rl_epress_mediatiedotpohja_kuvat_huulipuna
Reserviläisliitto hämmästelee viranomaistulkintaa, jonka mukaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Puolustusministeriöltä saamaa taloudellista tukea ei voi käyttää naisten eikä nuorten koulutukseen. Liiton Eduskunnalle tänään antaman lausunnon mukaan Valtiontalouden tarkastusviraston linjaus on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, että erilaiset uhkakuvat ovat lisääntyneet ja, että yleisenä tavoitteena on yhteiskuntamme parempi resilienssi erilaisissa kriiseissä sekä poikkeusoloissa.

Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola muistuttaa myös MPK:lle luvassa olevasta, runsaasta lisärahoituksesta.

- Erityisen hämmästyttävää tämä lakitulkinta on tilanteessa, jossa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tuki valtion talousarvioesityksessä on yli kaksinkertaistumassa lähes viiteen miljoonaan euroon vuositasolla. Rahan puutteesta naisille ja nuorille tarkoitetun koulutuksen järjestäminen ei siis ole kiinni.

MPK:n järjestämä varautumiskoulutus on sisältänyt mm. arjen turvallisuuteen, erityistilanteisiin, kyberturvallisuuteen ja ensiapuun liittyvää koulutusta. Lähinnä naisten ja nuorten suosimaa koulutusta järjestettiin viime vuonna runsaat 26.000 vuorokautta ja siihen osallistui lähes 20.000 suomalaista. Puheenjohtaja Pohjola vaatii Eduskuntaa turvaamaan varautumiskoulutuksen tulevaisuuden.

- Ahtaan lakitulkinnan johdosta naisille ja nuorille tarkoitetun VARTU-koulutuksen määrä tulee lähivuosina laskemaan ja siihen osallistumisesta perittävät kurssimaksut nousemaan. Esitämme, että varautumiskoulutuksen järjestämiseen varataan valtion ensi vuoden talousarviosta oma tukimääräraha esim. sisäministeriön hallinnonalan pääluokasta.

Reserviläisliitto on tänään jättänyt Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaostolle lausunnon hallituksen esityksestä valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Lisätietoja asiasta antavat
puheenjohtaja
Ilpo Pohjola
0400 182 700
ilpo.pohjola@reservilaisliitto.fi

toiminnanjohtaja
Olli Nyberg
0400 640 755
olli.nyberg@reservilaisliitto.fi


Jämsän sivistyslautakunnan kokoustiedote 6.11.2019

$
0
0

Jämsän sivistyslautakunta päätöksiä 6.11.2019.

Jämsäläisille nuorille myönnettävien liikunta- ja kulttuuristipendien säännöt. Tarkemmin verkkosivujen tiedotteessa:
https://www.jamsa.fi/info-ja-asiointi/ajankohtaista/tiedotteet/5145-nuorille-liikunta-ja-kulttuuristipendejae

Koulutusmatkailun sopimukselle jatkoa. Sopimus mahdollisti elokuussa toteutuneet kiinalaisryhmien vierailut ja saatu palaute ryh­miltä, yhteistyökumppaneilta, oppilailta, henkilökunnalta ja Kuo­re­ve­den koulun oppilaiden vanhemmilta on ollut myönteistä.
https://www.jamsa.fi/info-ja-asiointi/ajankohtaista/tiedotteet/5148-koulutusmatkailun-sopimukselle-jatkoa

Osallistuminen Yrityskylä-oppimiskokonaisuuteen kolmen lukuvuoden ajan edellyttäen, että kaupungin maksuosuus on suunnitellun mukainen ja että kaupunki hyväksyy vuodelle 2020 valmistellun talousarvion näiltä osin.
https://www.jamsa.fi/info-ja-asiointi/ajankohtaista/tiedotteet/5147-osallistuminen-yrityskylae-oppimiskokonaisuuteen

8000 euron avustuksen hakeminen vähävaraisten lasten ja nuorten liikuntaharrastuksiin. Avustus kohdennettaisiin 7-15 vuotiaille ja se tavoittaisi noin 40 lasta ja nuorta.
https://www.jamsa.fi/info-ja-asiointi/ajankohtaista/tiedotteet/5146-avustuksen-hakeminen-vaehaevaraisten-lasten-ja-nuorten-liikuntaharrastuksiin

JAMK mukana Jyväskylän koulutuksen superviikolla 14.-19.11.2019

$
0
0

Koulutuksen superviikolla 14.–19. marraskuuta opetusalan ammattilaiset, koulutusalan johtajat, opiskelijat ja tutkijat sekä Suomesta että kansainvälisesti kohtaavat uusimman tiedon ja vuorovaikutuksen keskellä. Viikko kokoaa noin 5000 koulutuksen ammattilaista Jyväskylään. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) on yhdessä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston ja Gradian kanssa mukana koulutuksen superviikon tapahtumissa. Alla lista viikon tapahtumista. Kaikki tapahtumat löytyvät myös Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterista.

Koulutuksen superviikon ohjelma:

Martti Ahtisaari -päivät + yleisötilaisuus
14.11.2019

Vuosittain vietettävät valtakunnalliset Ahtisaari-päivät tuovat rauhanvälitystä suomalaisiin kouluihin. Päivien tarkoituksena on lisätä tietoa rauhanvälityksestä, riitojen ratkaisemisesta sekä sovinnon merkityksestä. Jyväskylän kaupungin kaikki ylä- ja yhtenäiskoulun oppilaat (11 kpl) ja Gradian Lyseon lukion (koulutuskuntayhtymä) oppilaat pääsevät osallisiksi CMI:n asiantuntijoiden esityksistä 14.11. 

Kaikille avoin Ahtisaari-päivien yleisötilaisuus 14.11. klo 16 järjestetään Martti Ahtisaari -auditoriossa Jyväskylän yliopistolla. Tulevaisuuden koulutuksen haasteista Yleisradion toimittaja Arto Nybergin johdolla keskustelevat Jyväskylän yliopiston professori Raija Hämäläinen, tulevaisuustutkija Ilkka Halava, Hintsa Performancen valmentaja Eleonoora Hintsa sekä CMI:ltä presidentti Ahtisaaren toimiston päällikkö Riikka Marjamäki.

Ahtisaari-päivien järjestäjät: CMI, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän yliopisto.

Lisätietoja:
Annina Peltonen, CMI, annina.peltonen@cmi.fi , Anu Mustonen, Jyväskylän yliopisto anu.mustonen@jyu.fi ja Helinä Mäenpää, viestintäjohtaja, Jyväskylän kaupunki, helina.maenpaa@jyvaskyla.fi, p. 050 5487422
http://ahtisaaripaiva.fi/

Työ- ja virkamiesoikeuden ajankohtaisseminaari
14.11.2019, JAMK Pääkampus

Tule kuuntelemaan tuorein tieto työ- ja virkasuhteen päättämiseen liittyvistä juridisista näkökulmista. Seminaarissa pohditaan työnantajan ja työntekijän näkökulmia työsuhteen päättämistilanteissa.

Lisätietoja:
Lehtori Hannu Juntunen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu,
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 648 2901
Seminaari JAMKin nettisivuilla

LaLiga Passion for Football Business Seminar
14.11.2019 klo 12-18 ja 15.11.2019 klo 9-13, JAMK Dynamon kampus 

LaLiga business seminar brings world class football brand and business to Finland to share. 

Lisätietoja:
Lehtori Pia Kreus
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 0400 964 551

Tuntiopettaja Osmo Laitila
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 8268 441
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

jamk.fi/laligaseminar
#LaLiga, #LaligaBusiness #BusinessJyväskylä #sportbusiness

OHO! Symposium 
14.-15.11.2019 Jyväskylän yliopisto

Symposiumissa edistetään opiskelijoiden opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta. Symposium tarjoaa opetuksen ja ohjauksen menetelmiä, uusimpia tutkimustuloksia sekä näkökulmia tukea opiskelijan opintopolkua läpi opiskeluvuosien.

Lisätietoja: Opetuksen kehittämispäällikkö Ulla Klemola, Jyväskylän yliopisto, puh. 040 805 3340
#OHOSymposium, #JyväskyläOpiskeluhyvinvointia #JYUnique

EduFutura Forum
14. – 16.11.2019, JAMK, Gradia Priimus ja Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen koulutuksen kongressi, jossa käsitellään oppimista, oppimisen uudistamista, pedagogiikkaa ja suomalaista koulujärjestelmää. Puhujia ovat mm. uinnin maailmanmestari Hanna-Maria Seppälä, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja koulutuksen professori Jouni Välijärvi. Vieraille tarjoillaan myös suomalainen gaalaillallinen, joka on koulutuskuntayhtymä Gradian opiskelijoiden käsialaa. Muutenkin EduFuturan opiskelijat ovat vahvasti mukana konferenssissa laajalla osaamisellaan.

Lisätietoja: asiantuntija Tytti Pintilä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 040 869 0723.
www.edufuturaforum.fi
#edufuturaforum

Valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät 
14. - 16.11.2019, Musica (Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki)

Päivillä perehdytään luovaan musiikkikasvatukseen, musiikin verkko-opetukseen, luovaan musiikkikasvatukseen, improvisaatioon ja inklusiiviseen taidepedagogiikkaan. Puhujana mm. Erkki Liikanen, paneelikeskusteluun kokoontuu vaikuttajia ympäri Suomen (yhteistyössä Jyväskylä Sinfonian ja Suomen sinfoniaorkesterit ry:n kanssa).

Lisätietoja: Tuottaja Johanna Muhonen, EduFutura Jyväskylä, puh. 040 836 8912
https://fisme.fi/
#mukapäivät #fisme #suomalainenmusiikkikampus

LAPE-akatemian päätösseminaari 
14.11.2019, Scandic Laajavuori

LAPE-akatemia on vuoden 2019 kestävä oppimis- ja valmennusprosessi, joka tukee lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin johtamista. Tilaisuus on neljän maakunnan (Etelä-Savo, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo) yhteinen akatemiatilaisuus. LAPE-akatemia on tarkoitettu kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveystoimen sekä sivistystoimen johtaville virkamiehille ja päättäjille, maakuntavalmistelijoille sekä järjestöjen ja seurakuntien johdolle. LAPE-akatemia antaa eväitä vaikuttavampaan toimintaan, kokonaisuuksien ymmärtämiseen ja verkostojen johtamiseen. Pääpuhujat ovat lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen, Itlan kehitysjohtaja Petra Kouvonen ja Leadcons Oy:n toimitusjohtaja Jonna Heliskoski.

Tilaisuutta voi seurata suorana tai jälkikäteen tallenteena: https://stm.fi/lapeakatemia/valmennukset-maakunnissa
www.ks2021.fi/lapeakatemia
Lisätietoja: Hanna Hämäläinen, LAPE-muutosagentti, Keski-Suomi, hanna.k.hamalainen@jkl.fi, p. 050 3046670

Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kansainvälisyyspäivät
15. – 16.11.2019

Kansainvälisyyspäivien pääluennoitsijana ovat kansainvälisen rauhanvälitysyhteisön Al Amana Centerin Keski-Suomesta lähtöisin oleva johtaja Aaro Rytkönen ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Lisätietoja: palvelupäällikkö Pia Bärlund, Jyväskylän kaupunki, puh. 040 545 5257
https://peda.net/jyvaskyla/kieku/kansainvalisyyspaivat

KEOS2019
16.11.2019, Jyväskylän Paviljonki

Kasvatus- ja opetusalan suurtapahtuma KEOS2019 kokoaa yhteen lähes 4000 opetusalan ammattilaista varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle: opiskelijoita, vanhempia, kunnan päättäjiä ja viranomaisia Keski-Suomesta. Teemoina ilmastonmuutos ja resurssiviisaus opetustyössä ja koulun arjessa. Päivässä keskitytään kansainvälisyyden erilaisiin ilmenemismuotoihin, globaaleihin kysymyksiin sekä suomalaisen koulutuksen vahvuuksiin ja uusiin innovaatioihin. Puhujina ilmastonmuutosteemasta ilmatieteen laitoksen johtaja Juhani Damski ja maahanmuuttoteemasta Päivi Nerg, hallintopolitiikan alivaltiosihteeri, valtiovarainministeriö.

Lisätietoja: Keljonkankaan koulun rehtori, Marja Hänninen-Helin, Jyväskylän kaupunki, puh. 014 266 4424
https://peda.net/jyvaskyla/keos
#keos #keos2019 

EEPN-hankkeen vuosikonferenssi 
18.11.2019 Jyväskylän yliopisto, Koulutusjohtamisen instituutti 

Eurooppalaisen koulutuspolitiikkaa kehittävän hankeverkoston "European Education Policy Network on Teachers and School Leaders" (EEPN) ensimmäinen vuosikonferenssi. EEPN-verkosto koostuu keskeisten Euroopan Unionin kasvatus- ja koulutusalan työelämäjärjestöjen ja tutkimustahojen edustuksesta. 

Lisätietoja: Yliopiston opettaja Mikael Risku, Jyväskylän yliopisto, p. 0400 247 420.
https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/koulutusjohtaminen/kji/kehittaminen-ja-tutkimus/eepn

Euroopan rehtorijärjestön ESHA kokous 
18.-19.11. Jyväskylän yliopisto, Koulutusjohtamisen instituutti

https://www.esha.org/about-esha/events/

Lisätietoja: Yliopiston opettaja Mikael Risku, Jyväskylän yliopisto, p. 0400 247 420.

Avoimet ovet Gradia Jyväskylä
19.–21.11.2019

Ammatillinen koulutus sekä lukioesittelyjä Schildtin lukiossa ja Jyväskylän Lyseon lukiossa.

Lisätietoja: www.gradia.fi

Lisätietoja Koulutuksen superviikosta:
Asiantuntija Tytti Pintilä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu 
tytti.pintila@jamk.fi
p. 040 869 0723

Viestintäjohtaja Helinä Mäenpää, Jyväskylän kaupunki 
helina.maenpaa@jyvaskyla.fi
p. 050 5487422

Moni nuori ei tiedä, mitä lähteä opiskelemaan – koulutuskiertue auttaa alanvalinnassa

$
0
0

Studentum Roadshow -koulutuskiertue auttaa toisen asteen opiskelijoita alanvalinnassa

Studentum Roadshow -koulutuskiertueella tuodaan nuorten ulottuville kattavasti tietoa eri opiskeluvaihtoehdoista. Kiertue kestää lokakuun alusta tammikuun loppuun, ja sen aikana Roadshow-lähettiläät vierailevat noin 45 lukiossa, muutamassa varuskunnassa ja kaksilla koulutusmessuilla. Ensi viikolla kiertue pysähtyy Salossa, Raisiossa ja Turussa. Kiertueen järjestää studentum.fi

– Lähettiläämme kiertävät Suomea ristiin rastiin yhteensä yli 10 000 kilometrin verran. Kiertueen ajatuksena on herätellä nuoria ja auttaa heitä opiskelupaikan valinnassa. Opiskelupolut ovat yksilöllisiä ja omat tavoitteensa voi saavuttaa monenlaista reittiä, kertoo kiertueen projektivastaava Linda Leinonen.

Aiempi ohjaustausta lähettiläiden valttina

Tämän vuoden Roadshow-lähettiläät Karoliina Räsänen ja Milja Myllymaa haluavat tukea ja rohkaista nuoria alanvalinnassa.

– Meillä on molemmilla ohjaustaustaa, joten nuorten kohtaaminen ja ohjaaminen on jo ennestään tuttua. Roadshow'ssa erityistä on se, että pääsee kohtaamaan nuoria kattavasti ympäri Suomen. Haluamme rohkaista opiskelijoita toteuttamaan unelmiaan ja avata heille uusia mahdollisuuksia ja ideoita, Räsänen ja Myllymaa kertovat.

Koulutuskiertue toteutetaan yhdessä oppilaitosten kanssa

Jo kahdeksatta perättäistä kertaa toteutettava Studentum Roadshow -koulutuskiertue järjestetään yhteistyössä viidentoista oppilaitoksen ja Teknologiateollisuuden kanssa.

– Kiertueella on lähettiläiden lisäksi mukana myös opiskelijavieraita, jotka kertovat omista kokemuksistaan. Kun nuoret kuulevat oikeita tarinoita ja pääsevät kyselemään asioita, he saavat todenmukaisen kuvan opiskelusta, Leinonen sanoo.

---------------------------------------------------------------------------------

Mahdollisuus haastatteluihin viikolla 46: Salon lukio, Rasekon ammattiopisto, Raision lukio, Kerttulin lukio & Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

 

Aika: maanantai 11.11. klo 9.45–13.00
Paikka: Salon lukio (Kaherinkatu 2, 24130 Salo)

Aika: tiistai 12.11. klo 9.30–13.00
Paikka: Rasekon ammattiopisto (Eeronkuja 3, 21200 Raisio)

Aika: keskiviikko 13.11. klo 10.40–15.30
Paikka: Raision lukio (Kirkkoväärtinkuja 18, 21200 Raisio)

Aika: torstai 14.11. klo 11.00–15.30
Paikka: Kerttulin lukio (Kaarinankatu 3, 20500 Turku)

Aika: perjantai 15.11. klo 9.15–12.30
Paikka: Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (Kauppiaskatu 17, 20100 Turku)

 

Lisätietoja Studentum Roadshow'sta:
Linda Leinonen
Projektivastaava
Puh: 040 751 4156
Email: linda.leinonen@koulutus.fi

Roadshow-lähettiläät
Karoliina Räsänen & Milja Myllymaa
studentum.fi
Puh. 040 660 2558

Elisa tuo suositun digikoulunsa Hämeenlinnaan

$
0
0

Elisan järjestämä lapsille tarkoitettu digikoulu saapuu ensi viikolla Kanta-Hämeeseen, kun koulu järjestetään 14.-15.11. Hämeenlinnassa. Myös medialle tarjoutuu mahdollisuus päästä tutustumaan lasten digiopetukseen.


Elisa jatkaa syksyllä 2014 aloitettua digikoulutoimintaa. Nyt Elisan digikoulu vierailee Hämeenlinnassa Myllymäen koulussa.
Digikoulussa Myllymäen koulun viides luokka pääsee opettelemaan ohjelmoinnin perusteita ja tutustumaan digitalisaatioon.


– Digikoulujen järjestäminen lähti halustamme tukea opettajia ja oppilaita digitaitojen omaksumisessa, kun ohjelmointi oli tulossa osaksi perusopetusta. Digikoulut ovatkin keränneet paljon positiivista palautetta ja osoittautuneet erinomaiseksi tavaksi saada koulut ja nuoret kiinnostumaan digitalisaatiosta ja ohjelmoinnista työnä tai harrastuksena, sanoo Elisan Hämeen aluejohtaja Sanna Sarpila.

– Ohjelmointitaitoja voi oppia kuka tahansa. Ohjelmoinnin logiikan hahmottaminen auttaa kaikenikäisiä ymmärtämään digitalisoituvaa maailmaa. Esimerkiksi arjessa käyttämämme laitteet ovat yhä useammin kytkeytyneitä verkkoon. Vaikka ohjelmointi ei olisikaan varsinainen työ, niin verkottuneessa maailmassa ohjelmoinnin toimintaperiaatteiden tunteminen on hyödyksi myös arjessa.


Opettajina digikouluissa toimivat Elisan kokeneet työntekijät.

– Elisan digikoulu on loistava esimerkki siitä, kuinka työnantaja voi osallistaa ja antaa konkreettisia mahdollisuuksia omalle henkilökunnalleen olla mukana toteuttamassa vastuullisuutta. Meidän perusarvoihimme kuuluvat vastuullisuus ja uusiutuminen. Idea Elisan digikouluihin syntyikin alun perin henkilöstön aloitteesta. Elisalaisten digikouluopettajien halu oppia uutta ja osallistua yhteiseen tekemiseen ovat mainio esimerkki elisalaisten arvojen jalkautumisesta käytäntöön, sanoo Elisan yritysvastuujohtaja Minna Kröger.


– Digitalisaatio tuo monia mahdollisuuksia yhteiskunnalle, mutta samalla se vaatii yhteisiä ponnisteluja varmistamaan, että jokaisella meillä on niitä taitoja, joita tulevaisuuden digikansalaisuus vaatii. Elisan digikoulut ovat omalta osaltaan rakentamassa tätä osaamista.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan digikouluopetusta. Ilmoittautumiset osoitteeseen mediadesk@elisa.fi.

Lisätietoja:
Elisa Oyj, Hämeen aluejohtaja p.0505061676, sanna.sarpila@elisa.fi

Maailman suurin vanhempainilta 12.11. – mitä on hyvä tietää lasten ja nuorten mediakäytöstä?

$
0
0

Miten rakennetaan positiivista ja hyvää vuorovaikutusta kodin ja koulun välille? Maailman suurimmassa vanhempainillassa 12.11. klo 18 keskustellaan teemasta viisas viestintä.

Maailman suurin vanhempainilta, koko Suomen koululaisten vanhemmille tarkoitettu yhteinen keskustelu, järjestetään tänä vuonna 12.11. Kellokosken koululta Tuusulasta. Samaan aikaan vanhempainiltoja järjestetään myös kouluilla eri puolella Suomen.

Nyt neljättä kertaa järjestettävää Maailman suurinta vanhempainiltaa voi seurata suorana lähetyksenä verkossa Kellokosken koululta 12.11. klo 18–19.30. Vanhemmat ja huoltajat voivat myös osallistua verkkokeskusteluun illan aikana. Viime vuonna tapahtuman verkkodialogiin osallistui liki 600 vanhempaa ja noin 120 koulua ympäri Suomen.

Kodin ja koulun yhteistyötä rakennettava pitkäjänteisesti

Vanhemmilla ja huoltajilla on tärkeä rooli lapsen koulun käynnin tukena, ja siksi myös kodin ja koulun yhteistyötä on rakennettava pitkäjänteisesti.

– Suomalaisen koulun vahvuutena pidetään luottamusta – oppilaiden ja opettajien, koulun ja huoltajien, välillä. Luottamus on seuraus hyvästä vuorovaikutuksesta, ei itsestäänselvyys. Yhdessä muotoillut ja hyväksytyt vuorovaikutuksen ja viestinnän pelisäännöt tarvitaan, jotta luottamus säilyy myös nopeasti muuttuvassa viestintäympäristössä, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

– Rakentava vuorovaikutus ja viestintä on keskiössä kodin ja koulun yhteistyössä monessakin mielessä: koti ja koulu yhdessä kasvattavat lapsia ja nuoria vastuulliseen viestintään, toisaalta kodin ja koulun yhteistyö kiteytyy usein toimivaan viestintään. Siksi on hienoa, että Maailman suurimman vanhempainillan teema tänä vuonna on viisaasti viestiminen, sanoo Vanhempainliiton toiminnanjohtaja UIla Siimes.

Vanhempainillasta vinkkejä vanhemmille lasten ja nuorten mediakäyttöön liittyen

Illan aikana on luvassa keskustelunavauksia siitä, miten viestiä viisaammin kotona, koulussa javerkossa. Miten rakennetaan positiivista ja hyvää vuorovaikutusta kodin ja koulun välille? Voiko kannustavaa kasvatusta harjoitella? Mitä vanhempien on hyvä tiedostaa lasten ja nuorten mediakäytöstä? Entä millaisia viestinnän pelisääntöjä tarvitsemme lasten ja nuorten ruudun ääressä viettämälle ajalle?

Vanhempien on hyvä olla perillä siitä, mitä ruudun äärellä tapahtuu. Kuulemmekin illan aikana, miten nuoret kokevat viestimisen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai verkkopeleissä.

Tilaisuudessa mukana keskustelemassa on Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Illan juontaa vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Median edustajat ovat tervetulleita keskusteluun ja myös paikan päälle Tuusulan Kellokosken koululle.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen:

Valpuri Kurppa, kehittäjä, 029 533 1716, valpuri.kurppa@oph.fi
Pia Kola-Torvinen, opetusneuvos, 029 533 1525 pia-kola.torvinen@oph.fi

maailmansuurinvanhempainilta.fi

Seuraa vanhempainiltaa verkossa: https://youtu.be/aCF8o9c9bdQ

Tapahtumaa koordinoi Opetushallitus. Tapahtumaa järjestävät kanssamme opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Vanhempainliitto ry, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja  Suomen Kuntaliitto ry, Ylen Uutisluokka ja Kannustusryhmä.

******

Världens största föräldrakväll 12.11 – Vad är det bra att känna till om barns och ungas medieanvändning?

Hur skapar man en positiv och fungerande kommunikation mellan hemmet och skolan? Temat för Världens största föräldrakväll den 12 september klockan 18.00 är klok kommunikation.

Världens största föräldrakväll, som är ett gemensamt diskussionstillfälle för alla föräldrar och vårdnadshavare i Finland, äger i år rum den 12 september i Kellokosken koulu i Tusby. Samtidigt ordnas föräldrakvällar i skolor runtom i Finland.

Man kan följa Världens största föräldrakväll direkt på nätet klockan 18–19.30 eller delta i diskussionen på nätet under kvällens gång. Programmet genomförs på finska men man kan delta i diskussionen på svenska. Ifjol tog nästan 600 föräldrar och 120 skolor på olika håll i Finland del i dialogen på nätet.

Samarbetet mellan hemmet och skolan ska byggas upp på lång sikt

Föräldrarna och vårdnadshavarna har en viktig roll i att stödja barnens skolgång, och därför ska även samarbetet mellan hemmet och skolan vara långsiktigt.

– Förtroendet mellan eleverna och lärarna och mellan skolan och vårdnadshavarna anses vara en styrka hos den finländska skolan. Förtroendet är ändå ingen självklarhet utan ett resultat av god kommunikation. Det behövs spelregler för kommunikationen, som man gemensamt utformar och godkänner, för att det här förtroendet ska kunna bevaras även i en miljö där kommunikationen snabbt förändras, säger Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

– En konstruktiv kommunikation har på många sätt en central roll i samarbetet mellan hem och skola: Hemmet och skolan lär tillsammans ut grunderna för en god kommunikation till barnen och de unga, samtidigt som samarbetet mellan hem och skola ofta är beroende av just en fungerande kommunikation. Därför är det fint att kommunikation är årets tema för Världens största föräldrakväll, säger Föräldraförbundets verksamhetsledare Ulla Siimes.

Föräldrakvällen bjuder på konkreta råd gällande barns och ungas medieanvändning

Kvällen bjuder på diskussionsinlägg om hur man bättre kan uttrycka sig och diskutera hemma, i skolan och på nätet. Hur skapar man en positiv och fungerande kommunikation mellan hemmet och skolan? Kan man öva sig på positiv pedagogik? Vad vore viktigt för föräldrarna att vara medvetna om gällande barns och ungas medieanvändning? Och hurdana spelregler behövs för kommunikationen som gäller barns och ungas skärmtid?

Det är viktigt att föräldrarna känner till vad som händer vid skärmen. Under kvällen får vi också höra hur unga upplever kommunikationen i till exempel sociala medier eller digitala spel.

I diskussionen deltar Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.Kvällens konferencier är föräldraförbundets verksamhetsledare Ulla Siimes.

Representanter för media är välkomna att delta i diskussionen och även på plats i Kellokosken koulu i Tusby.

Anmälan:

Valpuri Kurppa, utvecklare, 029 533 1716, valpuri.kurppa@oph.fi
Pia Kola-Torvinen, undervisningsråd, 029 533 1525 pia-kola.torvinen@oph.fi

https://www.oph.fi/sv/varldens-storsta-foraldrakvall

Följ föräldrakvällen på nätet: https://youtu.be/aCF8o9c9bdQ

Evenemanget koordineras av Utbildningsstyrelsen och ordnas i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet, Finlands Föräldraförbund rf., Undervisningssektorns Fackorganisation rf., Finlands Kommunförbund rf., Yle Nyhetsskolan och Supportgruppen.

Lähde hyvään sisäilmaan. - Sisäilmapaja11 Seinäjoella 13.-14.11.2019

$
0
0

 

Sisäilma-alan ammattilaiset kokoontuvat jälleen vuosittaiseen, valtakunnalliseen Sisäilmapajaan, joka järjestetään tänä vuonna Seinäjoki Areenalla 13.–14.11.2019. Pajaan osallistuu yli 400 osallistujaa. Sisäilmapaja11:n järjestävät yhteistyössä Seinäjoen kaupunki, Seinäjoki Congress ja Sisäilmayhdistys ry.

- Sisäilmapajoissa pureudutaan asioihin käytännön kautta, kun taas järjestämissämme Sisäilmastoseminaareissa lähtökohtana on sisäilma-alan tutkimus. Sisäilmapajoja järjestetään eri paikkakunnilla yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Olimmekin erittäin iloisia, kun Seinäjoelta tuli aloite Sisäilmapajan tuomisesta Etelä-Pohjanmaalle, Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola sanoo.

Sisäilmapaja kokoaa Seinäjoelle käytännön toimijoita ja asiantuntijoita eri puolilta Suomea. Ohjelmassa paikallisia esityksiä on höystetty ajankohtaisilla asioilla ja hyvillä toimintamalleilla. Sisäilmapaja11:n teema Lähde hyvään sisäilmaan haastaa eri alojen toimijat yhteisiin toimiin paremman sisäilman puolesta.

- Seinäjoelle valittu teema on moniulotteinen, sanoo terveystarkastaja Esa Rissa Seinäjoen kaupungilta. Ajatus lähti liikkeelle Seinäjoesta avaruuden pääkaupunkina, jossa on tilaa kaikelle hyvälle. Kuten avaruudella, myös lähde-sanalla, on monta merkitystä. Teemassa lähde-sana kehottaa tulemaan Seinäjoelle, mutta tarkoittaa myös sitä, että lähteestä voi ammentaa puhdasta vettä – eli meidän tapauksessa hyvää sisäilmaa pajan luennoista ja näytteilleasettajien pisteistä, Rissa jatkaa.

Paikallisina teemoina seminaariin on nostettu mm. Aalto-keskuksen saneerauksen haasteet, joista kertoo kaupungin arkkitehti Jussi Aittoniemi. Kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa käsittelee osuudessaan Seinäjoen kaupungin kokemuksia ja haasteita sisäilma-asioissa.

Sisäilmapajan yhteydessä järjestetään myös sisäilma-aiheinen näyttely, johon osallistuu yli 50 näytteilleasettajaa. Seinäjoen kaupungin vastaanotto järjestetään ensimmäisen seminaaripäivän iltana Aalto-keskuksessa ja pajatanssit tanssitaan Sokos Hotel Lakeudessa.

Seminaariohjelma löytyy osoitteesta https://www.sisailmayhdistys.fi/Tapahtumat/Sisailmapajat/Seinajoen-Sisailmapaja11. Seminaarin esitysaineistot ja videotallenteet tulevat seminaarin jälkeen Sisäilmayhdistyksen sivuille.

Lisätietoja antavat

Anna Merikari, viestintäsuunnittelija, Sisäilmayhdistys ry
010 279 1141, anna.merikari@sisailmayhdistys.fi

Mervi Ahola, toiminnanjohtaja, Sisäilmayhdistys ry
050 584 8442, mervi.ahola@sisailmayhdistys.fi

Esa Rissa, terveystarkastaja, Seinäjoen kaupunki
050 581 1692, esa.rissa@seinajoki.fi

Kutsu tiedotusvälineille: #Uuttakoulua-konferenssi 12.11.2019 Järvenpää-talolla

$
0
0

Vastuu tulevaisuuden koulusta on aikuisten yhteinen

Opetushallituksen pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen mukaan koulua ei ole ilman vanhempia

Koulun arvostus on vahvaa. Peruskoululaisten vanhemmat arvostavat Uudellamaalla laadukasta ja ajantasaista opetusta ja luotettavia aikuissuhteita, mutta myös sopivaa ihmisen kokoista koulu- ja luokkakokoa, koulumatkan ja koulun turvallisuutta sekä koulun sijaintia.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen muistuttaa, että ei ole vanhempia ja perheitä ilman koulua, eikä koulua ilman vanhempia ja perheitä. Järvenpäässä tiistaina 12.11. #Uuttakoulua-hankkeen konferenssissa puhuva Heinonen sanoo, että vastuu uusien sukupolvien kasvattamisesta ja kouluttamisesta on aina kaikkien aikuisten yhteinen.

Heinonen kuitenkin myötää, että tehtävä ei ole helppo. - Tulevaisuus on epävarma ja ennakoimaton, ja muuttuvat tilanteet ja nopeutuva muutos haastavat päivittäin vakiintuneet ajattelu- ja toimintatavat.

16 uusmaalaisen kunnan muodostaman #Uuttakoulua-hankkeen yhtenä tavoitteena on vahvistaa avointa ja yhteisöllistä toimintakulttuuria koulujen ja vanhempien kesken. Hankkeen päätapahtumassa Järvenpäässä pohditaan, mihin suuntaan koulun kehittämistä pitäisi viedä ja johtaa, jotta se toteuttaisi tehtäväänsä parhaalla mahdollisella tavalla.

Konferenssissa oman näkökulmansa aiheeseen Heinosen lisäksi tuovat professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksesta, rehtori Tapio Lahtero Helsingin yliopistosta, erityisasiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, tutkimusjohtaja Harri Laihonen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta, apulaisprofessori Venla Bernelius Helsingin yliopistosta, tutkija Heidi Huilla Helsingin yliopistosta sekä tekniikan tohtori, arkkitehti Anne Stenros. Konferenssin avaa opetusministeri Li Andersson.

Aiheina ovat muun muassa peruskoulun tulevaisuuden näkymät oppimistulosten valossa, perusopetuksen johtamisen haasteet, tasa-arvoinen koulu ja eriarvoistuva kaupunkikehitys sekä tulevaisuuden kaupunkiympäristöt.

#Uuttakoulua-konferenssi järjestetään Järvenpää-talolla (Hallintokatu 4, Järvenpää) tiistaina 12. marraskuuta klo 9-16. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Katso tarkka ohjelma tiedotteen liitteestä.

Lisätiedot #Uuttakoulua-hankkeesta ja konferenssista: projektipäällikkö Minna Lumme, puh. 040 314 3424, minna.lumme@tuusula.fi, www.uuttakoulua.fi


#Uutta koulua -hanke: Saunakalliossa edistetään yhteisöllisyyttä ja hyvää arkea

$
0
0

 

Järvenpäästä #Uuttakoulua -kehittämishankkeeseen lähti mukaan seitsemän koulua, Koivusaari, Haarajoki, Kyrölä, JYK, Mankala, Saunakallio ja Kartanon koulu. Perusopetuksen hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten yhdenvertaisia oppimismahdollisuuksia Uudellamaalla. Hankkeessa korostetaan vahvuuksiin perustuvaa oppimista ja erilaisia näkemyksiä huomioivaa rakentavaa vuorovaikutustapaa.

Järvenpään koulut osallistuvat kaikkiin neljään kehittämisosioon, joita ovat johtamisvalmennus, vahvuuspedagogiikka, oppimisen ja arjen toimintakulttuuri sekä monialainen yhteistyö.

Hyvinvointia palvelumuotoilulla

Noin 250 oppilaan Saunakallion koulussa kehittämistyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja konkreettisia kehittämisalueitakin on jo löytynyt. Saunakallion koulun rehtori Pia-Maria Honkanen kertoo, että kehittämistyötä tehdään palvelumuotoilun keinoin.

– Pyrimme palvelumuotoilemaan omia kehittämiskohteitamme. Palvelumuotoilu tarkoittaa, että keräämme eri tavoin tietoa ja kokemuksia sekä määritämme tarpeita, joita täyttämällä voimme lisätä yhteisöllistä hyvinvointia Saunakallion koulussa. Kehittämistyöhön liittyy paljon näkymätöntä taustatyötä, mutta tulosten täytyy näkyä konkreettisesti oppilaiden koulupäivässä. Tällöin oppilas huomaa muutoksen ja kokee, että hän on tullut kuulluksi ja on voinut vaikuttaa asiaan. Tämä myös sitouttaa oppilasta toimimaan oman yhteisönsä jäsenenä ja lisää kokemusta jäsenyyden täysivaltaisuudesta.

Saunakalliossa kehittämistyön ydinryhmään kuuluvat rehtori, vararehtori, kolme opettajaa sekä opiskeluhuollosta koulukuraattori ja -psykologi. Kehittämisryhmä toimii niin sanotusti projektiryhmänä, mutta koko koulu oppilaineen ja opettajineen osallistuvat #Uutta koulua -hankkeeseen.

Kouluruokailua kehitetään oppilaita osallistaen

Keväällä 2019 toteutetun oppilashyvinvointikyselyn tuloksista nousi esille useampikin asia, joihin oppilaat halusivat parannusta.

Kouluruokailu on tärkeä asia oppilaille ja siitä tulikin paljon palautetta kyselyssä. Oppilaat olivat tietyssä määrin tyytymättömiä kouluruokailuun, itse ruokaan ja ruokailutilan viihtyvyyteen. Tähän kehittämistoiveeseen koulu vastaa myös toisen hankkeen eli Maistuva koulu -hankkeen myötä, josta saadaan ensimmäisiä tuloksia marraskuun puolivälissä. Honkanen korostaa osallisuuden merkitystä.

­- Haluamme lisätä oppilaiden osallisuutta yhteisiin asioihin, sillä vietämme tänä vuonna osallisuuden vuotta koulussamme. Kouluruokailu jos mikä on hyvä kehittämiskohde yhdessä oppilaiden kanssa. Mietimme oppilaiden ja keittiöhenkilökunnan kanssa, millä konkreettisilla asioilla voisimme lisätä oppilaiden hyvinvointia ruokailutilanteessa.  Mahdollisia hyviä vaihtoehtoja, jotka näkyvät myös koulun arjessa, voisivat olla mm. ruokalan pöytien uudelleen sijoittelu, ruokalajärjestäjät, toiveruokapäivät ja teemaviikot.

Oppilashuoltopalvelut ja oppilaskunta lähemmäs oppilaita

Saunakallion koulussa halutaan panostaa myös kuraattori- ja psykologipalvelujen saatavuuteen. Oppilaat eivät läheskään aina tiedä, miten tarvittaessa pääsee psykologin tai kuraattorin puheille. Oppilashuoltoryhmä pohtii palvelumuotoilun keinoin, miten näitä palveluja saataisiin tuotua lähemmäs oppilaita. Tavoitteena on synnyttää avoimen kohtaamisen paikkoja oppilaille, esim. kuraattoricorner oppilaiden keskuuteen yms.

Koulun oppilaskunta on myös yksi aktiivinen toimija koulun arjessa. Oppilaat eivät kuitenkaan usein koe kuuluvansa oppilaskuntaan, vaan kokevat sen erillisenä toimijana. Oppilaskuntatoimintaa jalkautetaan enemmän osaksi luokkien toimintaa. Rivioppilaalla tulee olla tunne, että hän kuuluu luokkansa jäsenenä oppilaskuntaan ja että hän voi vaikuttaa koulun yhteisiin asioihin oman luokkansa oppilaskunnan edustajan kautta.

Pia-Maria Honkanen toteaa, että edellä mainittujen lisäksi koulu tulee lähettämään kyselyn huoltajille. Toiminnan kehittämisessä huomioidaan myös pian valmistuvan kouluterveyskyselyn koulukohtaisia tuloksia.

Henkilöstö avainasemassa

#Uuttakoulua -hankkeessa oppilaiden hyvinvoinnin lisäksi keskeistä on tuottaa myös henkilöstön työhyvinvointia. Avointa kohtaavaa keskustelua käydäänkin koko ajan oman kouluhenkilöstön kanssa.

- Koko koulun henkilöstö on mukana tässä kehittämishankkeessa. Kehittämis- ja muutosmyönteisyys on tärkeää, ja työntekijän tulee osata katsoa asioita lintuperspektiivistä koko koulun tasolla. Koulumme on yksi työyhteisö, jonka toimintaa haluamme yhdessä edistää. Ensi arvoisen tärkeää on kokea myös merkityksellisyyttä olemalla osa omaa työyhteisöä ja halua kehittää sitä. 

Honkanen summaa lopuksi, että kaiken tämän kehittämistyön rinnalla on tuotava myös näkyväksi, mitä yhteisöllistä toimintaa koululla on jo nyt, kuten koulukerhoja, yhteistyö vanhempainyhdistyksen kanssa, seurakunnan erityisnuorisotyöntekijän ja Milli-koiran vierailut, välituntilainaamo, välkkäriliikuttajat, käytävävahdit, digitutor-oppilaat, osallisuus muissa hankkeissa, kuten Taidepolku-hanke.

Saunakallion koulu on jo nyt alkumetreillä ottanut hyviä kehittämisaskeleita #Uuttakoulua -hankkeessa. Itse hanke päättyy keväällä 2020, mutta nyt jo voi sanoa, että ainakin Saunakallion koulussa tapahtuu hankkeen tiimoilta monia asioita, jotka lisäävät sekä oppilaiden ja henkilöstön hyvinvointia.

Katso lisää #Uutta koulua -hankkeesta. https://www.uuttakoulua.fi/

 

Kuvateksti:
#Uutta koulua -kehittämishankkeiden kimpussa 5 A -luokan opettaja Soili Lainpelto ja inklusiivisen 1. luokan opettaja Kati Kollanen.

Teknisen Kaupan Liitto rahoittaa teknisen myynnin opintokokonaisuutta

$
0
0

Teknisen Kaupan Liitto rahoittaa 100-vuotisjuhlarahastonsa voimin Metropolian insinööriopiskelijoille tarkoitettua opintokokonaisuutta, jossa keskitytään tekniseen ratkaisumyyntiin. Apurahan määrä on 30 000 euroa.

Opintokokonaisuuden laajuus on 15 opintopistettä ja sen tavoitteena on lisätä teknisen myynnin osaamista, luoda tekniikan alan opiskelijoille positiivisia mielikuva alasta sekä vahvistaa alan tulevien ammattilaisten osaamista. Opintokokonaisuus on käytännönläheinen ja tarkoitettu insinöörialojen opiskelijoille valinnaisiksi opinnoiksi.

- Liiton jäsenyritykset ovat pitkään puhuneet siitä, että heillä on krooninen pula kaupallisesti ajattelevista insinööreistä. Olemme myös olleet huolissamme teknisen myynnin arvostuksesta Suomessa. Halusimmekin ryhtyä puheista tekoihin ja päädyimme yhteistyöhön Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Tavoitteenamme on käytännönläheisesti ja teknisen kaupan yritysten tukeen nojautuen antaa insinööriopiskelijoille osaamista ja valmiuksia haastaviinkin ratkaisumyynnin tapauksiin, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Teknisen Kaupan Liitto on ollut tiiviisti mukana suunnittelemassa sivuaineen sisältöjä. Opintokokonaisuuden avulla halutaan tiivistää teknisen kaupan ja Metropolian insinöörikoulutuksen välistä yhteistyötä niin, että opintosisällöt vastaavat paremmin alan tarpeita. Teknisen kaupan yrityksillä on mahdollisuus toimia asiantuntijoina opintojaksoilla ja tuoda tietoa suoraan kentältä. Opiskelijat puolestaan saavat suoria yrityskontakteja ja alan tarpeita vastaavaa osaamista.

Teknisen Kaupan Liitossa osaamisen kehittämisestä vastaava asiantuntija Hannu Kyyhkynen on tyytyväinen oppilaitosyhteistyön tuoreimpaan muotoon.

- Jäsenyrityksemme pyrkivät uudistumaan jatkuvasti ja ovat tehneet muun muassa pitkäaikaista työharjoittelu- ja opinnäyteyhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa. Teknisen myynnin opintokokonaisuus tarjoaa tulevaisuuden insinööreille mahdollisuuden yhdistää teknistä ja kaupallista osaamista paketiksi, joista teknisessä kaupassa on huutava pula, Kyyhkynen sanoo.

Sivuaine rakentuu kolmesta osiosta: teknisen myynnin perusteet (5 op), teknisen myynnin syventävät opinnot (5 op) ja työelämäprojekti (5 op). Yhteensä se vastaa opiskelijan osalta hieman yli 400 tunnin työtä. Kokonaisuuden suunnittelusta ovat vastanneet johtaja Tuire Ranta-Meyer, osaamisaluepäällikkö Pekka Hautala ja tuotantotalouden tutkintovastaava Juha Haimala Metropoliasta.

 

Lisätietoja:

 

Toimitusjohtaja Markku Uitto

p. 0400 407 870

markku.uitto(at)tekninen.fi

 

Johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen

p. 050 599 4942

hannu.kyyhkynen(at)tekninen.fi

Suomi isännöi World Sauna Record -yritystä

$
0
0


Suomi tunnetaan ympäri maailmaa saunakulttuuristaan. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kansainvälisen liiketalouden opiskelijat järjestävät virallisen Guinnessin ennätystenkirjan World Sauna Challenge -maailmanennätysyrityksen Helsingissä Suomenlinnassa torstaina 14.11.2019.

Jotta maailmanennätys saataisiin rikottua, tapahtumaan tulee saada kasaan yli sadan eri kansallisuuden edustajat viettämään perinteikästä suomalaista saunakokemusta. Paikalla on Guinnessin maailmanennätystuomari valvomassa tapahtuman kulkua.

Haaga-Helian opiskelijat saavuttivat ennätyksen 76 eri kansallisuudella 2009. Ennätys kuitenkin rikottiin, ja nyt opiskelijat yrittävät palauttaa sen takaisin Suomelle. Järjestäjät pyrkivät rekrytoimaan mahdollisimman monta kansallisuutta tapahtumaan, ja kaikkia halukkaita kannustetaan ilmoittautumaan osoitteessa www.SaunaChallenge.org.

World Sauna Challenge -tapahtuman tarkoituksena on myös edistää monikulttuurista yhteistyötä. Saunominen on arvokasta perinnettä, jonka avulla voidaan purkaa kommunikaation esteitä yhteen kokoontumalla. Tapahtuman onnistumista voikin mitata osallistujien keskuudessa syntyvien eri kulttuurien välisten ja merkityksellisten keskustelujen määrällä. Osallistuminen tapahtumaan tulee varmasti olemaan monille osallistujille yksi merkityksellisimmistä kokemuksista Suomessa oleskelun aikana.

Lisätietoa: Kevin Gore, lehtori, kevin.gore@haaga-helia.fi, puh 040 777 4080

 

 

 

Lakko vaikuttaa Turun kaupungin koulujen ja päiväkotien ruokalistoihin vielä ensi viikolla

$
0
0

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton (Jyty) lakko päättyy 8.11.2019 klo 24.00. Vaikka lakko päättyykin, Turun kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa tulee olemaan ruokalistamuutoksia ensi viikolla. Arkea tiedottaa tarkemmin ruokalistamuutoksista kouluissa ja päiväkodeissa.

Vuorohoitopäiväkotien aterioiden valmistus palautuu normaaliksi lauantaina 9.11.

Myös Arkean hoitamat siivous ja kiinteistönhoitotyöt palautuvat normaalille tasolle alkuviikon aikana. Lakon aikana suorittamatta jääneet tehtävät hoidetaan heti lakon päätyttyä seuraavien arkipäivien aikana. Isänpäiväliputukset on varmistettu suoritettaviksi normaalisti.

Lasten ja nuorten huoltajia on informoitu Wilman kautta.

Lisätiedot:

Timo Jalonen, toimialajohtaja, sivistystoimiala
timo.jalonen@turku.fi, 050 432 3646

Tuija Rompasaari-Salmi, Arkean toimitusjohtaja,
tuija.rompasaari-salmi@arkea.fi, 040 591 0929

Suomen Kotityöpalveluyhdistys palkitsi kotityöpalvelualan osaajia

$
0
0

Suomen Kotityöpalveluyhdistys jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon alan yritykselle ja kouluttajalle. Vuoden 2019 kotityöpalvelualan yrityksen valitsi jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola. Valituksi tuli Lahtelainen yritys Siivouspalvelu Tiina Vidgren Tmi. Kummola perusteli valintaansa seuraavasti

"Tiina Vidgrenin yritys täyttää vuoden kotityöpalveluyritykselle annetut kriteerit. Tiina vie yritystään eteenpäin ja huolehtii erityisesti oman henkilöstönsä työhyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä. Tiina on mukana Suomen Kotityöpalveluyhdistyksen hallituksessa ja on edustanut yhdistystä mm. Opetushallituksen tutkintojen uudistamisen perustetyöryhmässä. Tiina suurperheen äitinä jaksaa viedä alaa eteenpäin ja toimii esimerkkinä vastuullisesta työnantajasta. Tiina on palkittu Lahden kaupungin toimesta v. 2015 vuoden työllistäjänä.

Suomen Kotityöpalveluyhdistyksen hallitus valitsi vuoden kotityöpalvelualan kouluttajan opettajaehdokkaiden joukosta Careeria Oy:n opettajan Mirja Martinin. Valinnan perusteluissa hallitus korosti Mirjan pitkäaikaista ja laadukasta työtä alan eteen. Mirja kouluttaa alan osaajia Uudellamaalla ja toimii Kotityöpalvelujen laatujärjestelmässä aktiivisesti niin ohjaajan kuin auditoijanakin.

Palkinnot jaettiin Tampereella Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa 7.11.2019 järjestetyssä Kotityöpalvelupäivässä.

Lisätietoja yhdistyksen puheenjohtaja Eija Lenkkeri p. 0407768728, puheenjohtaja@kotityopalvelut.fi

 

Vaasan yliopiston tohtoriohjelmiin ennätysmäärä hakijoita

$
0
0

Vaasan yliopiston tohtoriohjelmiin oli ennätysmäärä hakijoita. Lokakuun haussa tutkijakoulutuksesta oli kiinnostunut 110 hakijaa.

Määrä on kolmannes enemmän kuin viime vuonna vastaavassa haussa. Tuolloin hakijoita oli 82.

Suosituin tohtoriohjelma on liiketoimintaosaamiseen tohtoriohjelma, johon oli 64 hakijaa. Tämä ohjelma myös kasvatti suosiotaan eniten.

Hyvin hakijoita oli myös muihin ohjelmiin eli teknillisten tieteiden tohtoriohjelmaan (24 hakijaa) ja yhteiskuntatieteellisen tohtoriohjelmaan (22 hakijaa).

Tutkijakoulun johtaja, vararehtori Annukka Jokipii iloitsee hakijamäärän kasvusta.

- Olemme määrätietoisesti kehittäneet tutkijakoulutusta, ja se näkyy hakijamäärässä.

Tutkijakoulun suosioon vaikuttaa myös Vaasan yliopistosta valmistuvien tohtoreiden hyvä työllistyminen.

- Vuosittain meiltä valmistuu noin kaksikymmentäviisi tohtoria, ja viime vuonna uraseurantakyselyyn vastanneista tohtoreista kaikki olivat töissä. Valtaosa heistä toimi johtotehtävissä tai opetuksen ja tutkimuksen parissa, Annukka Jokipii kertoo.

Yliopisto kehittää jatkuvasti myös apurahajärjestelmäänsä. Yhdelle syksyn haussa tohtoriohjelmaan valitulle myönnetään uusi tutkija-apuraha.

Tohtoriohjelmien syksyn haun valinnat tehdään joulukuun alussa. Tohtoriohjelmiin hakeudutaan kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Kuvateksti:

Vaasan yliopiston tohtoriohjelmiin oli ennätysmäärä hakijoita. Kuva: Mikko Käkelä

Lisätietoja:

Tutkijakoulun johtaja, vararehtori Annukka Jokipii
puh. 029 449 8482, annukka.jokipii (at) univaasa.fi

Tutkijakoulun koordinaattori Ulla Laakkonen
puh. 029 449 8160, ulla.laakkonen (at) univaasa.fi

Adina Nivukoski Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtajaksi

$
0
0

Suomen Lukiolaisten Liiton liittokokous valitsi sunnuntaina Lappeenrannassa 19-vuotiaan Adina Nivukosken uudeksi puheenjohtajakseen vuodelle 2020. Nivukoski on valmistunut ylioppilaaksi Seinäjoen lukiosta keväällä 2019. Tänä vuonna Nivukoski on toiminut Lukiolaisten liittohallituksessa.

”Lukiokoulutus on murroksessa, minkä takia on erityisen tärkeää, että lukiolaisten kädenjälki näkyy uuden opetussuunitelman työstössä. Lähes 300 lukiolaista olivat tänä viikonloppuna linjaamassa toivomastaan tulevaisuudesta ja se, jos jokin luo toivoa.” Nivukoski korostaa.

Liiton varapuheenjohtajiksi ensi vuodelle valittiin 20-vuotias Emmi Söderholm, Vaskivuoren lukion vuoden 2018 ylioppilas Vantaalta, ja 19-vuotias Juho Leskelä, Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion abiturientti Oulusta. Söderholm on toiminut kuluneella kaudella Lukiolaisten liittohallituksessa ja Leskelä Pohjois-Suomen Lukiolaisten puheenjohtajana.

”Ensi vuonna Liiton toiminnan ytimessä on koulutus- ja tapahtumatarjonnan kokonaisvaltainen uudistus. Sen tarkoituksena on luoda laadukkaita, kattavia ja jokaista lukiolaista hyödyttäviä koulutussisältöjä ja uudenlaisia tapahtumakonsepteja”, liiton aktiivi- ja opiskelijakuntatoimintaa ensi vuonna luotsaava Söderholm kertoo.

”Tulevana vuonna Lukiolaisten opiskelijakortin etuuksia tullaan kehittämään paremmin lukiolaisia palveleviksi ja viestinnässä keskitytään lukiolaisten näköiseen ja heitä kiinnostavaan sisältöön. Jäsenhankintaan luodaan toimintatapoja, jotka eivät kuormita toimijoitamme”, kaavailee liiton viestinnästä, markkinoinnista ja kumppanuuksista ensi vuonna vastaava Leskelä.

Lisäksi Lukiolaisten Liiton liittohallitukseen valittiin liittokokouksessa Tua Halen (Puolalanmäen lukio, Turku), Elsa Kallonen (Helsingin kuvataidelukio, Helsinki), Teemu Kauppinen (Tampereen yhteiskoulun lukio, Tampere), Benjamin Lamberg (Vääksyn yhteiskoulun lukio, Asikkala), Anssi Moilanen (Kouvolan Yhteislyseo, Kouvola),  Hugo Paananen (Hatanpään lukio, Tampere), Elias Pitkänen (Puolalanmäen lukio, Turku) ja Emilia Uljas (Ressun lukio, Helsinki).

Lukiolaiset hyväksyivät liittokokouksessaan myös tavoiteohjelman ja toimintasuunnitelman vuodelle 2020 sekä yhdenvertaisuussuunnitelman seuraavalle kolmelle vuodelle. 

Lisätietoja:
Roosa Pajunen, puheenjohtaja 2019
040 091 6466, roosa.pajunen@lukio.fi

Adina Nivukoski, puheenjohtaja 2020
044 347 9922, adina.nivukoski@lukio.fi


Kutsu: Opojen aamiainen pe 29.11.2019

$
0
0

HEI OPO,

tervetuloa Opojen aamiaiselle Perho Liiketalousopiston Malmin kampukselle!

Opojen aamiaisella tarjolla on, juu, aamupalaa mutta myös napakka annos tietoa peruskoulun ja lukion jälkeisistä jatko-opintomahdollisuuksista. Matka-asiantuntija, matkailupalvelujen tuottaja, vastaanottovirkailija tai merkonomi ja/tai huippu-urhelija voi olla yhden jos toisenkin oppilaasi unelma-ammatti. 

Tule siis päivittämään tietosi Perho Liiketalousopiston matkailualan ja liiketoiminnan laaja-alaisista ja opiskelijakohtaisesti räätälöitävistä ammatillisista opinnoista:

OPOJEN AAMIAINEN pe 29.11.2018 klo 8.30–10.00

Paikka: Perho Liiketalousopisto, Malmin kampus, Vanha Helsingintie 13 (Latokartanontie 12), auditorio 128/129 (käynti pääovesta)

AAMUN LUKKARI

8.30 Tervetuloa opot! Valintojen vapaus alkaa koulutuksesta.
Koulutusalajohtaja Katriina Klén/liiketoiminta

8.45–9.35 Perho Liiketalousopiston matkailu- ja liiketoiminnan alojen sekä huippu-urheilun perustutkintokattauksen esittely 
Matkailuala: koulutusalajohtaja Satu Sandman
Liiketoiminta: koulutuspäälliköt Heidi Havumäki (yhteishaku) ja Kirsi Kärki-Luoto (jatkuva haku) 
Urhea-linjat: koulutuspäällikkö Tuuli Merikoski/huippu-urheilu ja opiskelu 

9.35–9.50 Yhteishaku 2020 ja jatkuva haku 24/7 pähkinänkuoressa
Opinto-ohjaaja Jouni Ilmarinen 

9.50 Kysymyksiä ja vastauksia – FAQ

Olet tervetullut yksin, kaksin tai porukalla :)

ILMOITTAUDU OPOJEN AAMIAISELLE tästä linkistä >>

Jos linkki ei toimi, kopioi se tästä selaimeesi:https://link.webropolsurveys.com/S/F608061A789238D2

MALMIN KAMPUKSEN AVOIMET OVET ke 29.1.2020 klo 9–13
Matkailu- ja liiketoiminnan alat sekä huippu-urheilu. Lisätietoa tulossa @ perho.fi

Tapaamisiin!

PERHO LIIKETALOUSOPISTO

Anne Maijala, lehtori, opinto-ohjaaja, matkailuala
040 714 4276
anne.maijala@perho.fi

Jouni Ilmarinen, opinto-ohjaaja, liiketoiminta
040 041 2113
jouni.ilmarinen@perho.fi

Tuuli Merikoski, koulutuspäällikkö, huippu-urheilu
0400 711728
tuuli.merikoski@perho.fi

Tule siksi, mikä haluat olla.

Tukea maahanmuuttajien korkeakoulutukseen – nämä keinot osoittautuivat toimiviksi

$
0
0

Diakonia-ammattikorkeakoulussa on kokeiltu ja kehitetty tukitoimia maahanmuuttajien kannustamiseksi korkeakouluopintoihin. Maahanmuuttajat ovat edelleen aliedustettuina korkeakouluopiskelijoiden joukossa.

Hyviä kokemuksia saatiin amk-pajoista, joissa opiskeltiin ensimmäisen vuoden sosionomi- tai sairaanhoitajaopintoja pienissä ryhmissä yhdessä keskustellen. Kaikille pajoihin osallistuville tarjottiin myös mahdollisuutta mentorointiin Diakin opiskelijoiden johdolla.

– Saimme mentoroinnista hyvää palautetta. Vertaiselta kysytään asioita, joita opettajalta ei kysyttäisi, projektipäällikkö Jaana Puurunen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Diak on myös järjestänyt korkeakoulutuksessa aliedustetuille ryhmille kuten maahanmuuttajille ja romaneille erillishakuja sairaanhoitajan ja sosionomin tutkintoihin.

–  16 hankeopiskelijaa pääsi opiskelemaan tutkinto-opiskelijaksi ja 2 opiskelee avoimessa AMK:ssa, joten opiskeluhaaveita myös toteutui.

Työvälineitä dialogiseen ohjaukseen

Maahanmuuttajat korkeakoulutukseen ja työelämään -hankkeessa on lisäksi koulutettu työelämäohjaajia. Koulutuksessa korostetaan vuorovaikutusta ja dialogitaitoja sekä tarjotaan työharjoittelun ohjaajalle hankkeessa kehitettyjä konkreettisia työkaluja: ohjaajan opasta ja erilaisia työkirjoja.

– Oman toiminnan arviointi- ja reflektiotaitoja ei korosteta kaikissa opiskelukulttuureissa yhtä paljon kuin Suomessa. Myös tasavertainen ja vastavuoroinen vuorovaikutus voi olla vierasta hierarkkiseen kulttuuriin tottuneelle, Puurunen sanoo.

Opas on suunnattu työpaikkaohjaajalle. Työkirjoista on oma versio opiskelijalle ja ohjaajalle. Materiaalit ovat maksutta ladattavissa hankkeen verkkosivuilta.

Seminaari esittelee hyviä käytäntöjä

Maahanmuuttajat korkeakoulutukseen ja työelämään -hanke järjestää seminaarin maahanmuuttajien poluista korkeakoulutukseen ja työelämään 21.11.2019 klo 12–15.30 Diakonia-ammattikorkeakoululla, tila 332, Kyläsaarenkuja2, Helsinki.

Tilaisuus on maksuton (ilmoittautuminen 13.11. mennessä). Ohjelma: Maahanmuuttajien polkuja koulutukseen ja työelämään

Seminaari nostaa esiin ammattikorkeakoulussa opiskelevien maahanmuuttajien omia tarinoita kannustavana esimerkkinä muille korkeakouluopintoja harkitseville.

– On tärkeää nähdä esimerkkejä onnistuneista koulutus- ja uravalinnoista. Se tsemppaa ja antaa toivoa samassa elämäntilanteessa oleville tai jatko-opintoja harkitseville, Puurunen sanoo.

Maahanmuuttajat korkeakoulutukseen ja työelämään -hankkeessa tuetaan maahanmuuttajataustaisten henkilöiden hakeutumista sosiaali- ja terveysalan AMK-opintoihin. Hanketta koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu, ja osatoteuttajia ovat Stadin osaamiskeskus ja Suomen Diakoniaopisto. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Hankkeen toiminta-aika on 1.4.2017 – 31.12.2019.

Lisätiedot:

  • projektipäällikkö Jaana Puurunen, 040 865 0579, jaana.puurunen@diak.fi

  • Seminaariohjelma Maahanmuuttajien polkuja korkeakoulutukseen ja työelämään

Riittääkö osaamisesi tulevaisuudessa? - Vaasan yliopiston jatkuvan oppimisen roadshow saapuu pohjalaismaakuntiin

$
0
0

Vaasan yliopisto käynnistää marraskuussa jatkuvan oppimisen roadshow’n, joka vierailee viidellä eri paikkakunnalla: Seinäjoella, Vaasassa, Kristiinankaupungissa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa.

Nopeasti muuttuva toimintaympäristö haastaa jatkuvaan oppimiseen eli osaamisen päivittämiseen ja laajentamiseen työn ohessa. Tilaisuudessa kuullaan, millaisia mahdollisuuksia jatkuva oppiminen tuo yksilöille ja organisaatioille. Pureudumme aiheeseen seuraavien teemojen avulla: talous ja johtaminen, työhyvinvointi ja myynti ja kasvu. Jatkuvan oppimisen roadshow’n järjestää Vaasan yliopiston Levón-instituutti eri paikkakuntien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Roadshow’lla kuullaan asiantuntijoiden puheenvuorot jatkuvasta oppimisesta ja päivän teemasta. Lisäksi jaetaan kokemuksia jatkuvan oppimisen tuomista uusista oivalluksista ja mahdollisuuksista. Tilaisuudessa on mahdollisuus verkostoitumiseen ja keskusteluun asiantuntijoiden ja muiden osallistujien kanssa. Tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille, toivotamme kaikki itsensä kehittämisestä ja jatkuvasta oppimisesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi. Tarjoamme jokaisen tilaisuuden aluksi aamupalakahvit.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.univaasa.fi/fi/about/organisation/institutions/levon/osaamista_tulevaisuuteen-jatkuvan_oppimisen_roadshow/

 

Roadshow’n ajankohdat, paikat ja teemat

Vaasa 14.11.2019 klo 8.30–10.30

Vaasassa teemana on työhyvinvointi. Puhujina ovat tutkijatohtori Susanna Kultalahti ja Vaasan kaupungin kehittämispäällikkö Nina Hautio. Yhteistyökumppanina on Vaasan kaupunki. Tilaisuus järjestetään Vaasan yliopistolla osoitteessa Yliopistonranta 10, Vaasa (Fabriikki, F119).

Seinäjoki 15.11.2019 klo 8.30–10.30

Seinäjoella teemana on talous ja johtaminen. Puhujina ovat professori Marko Järvenpää ja Into Seinäjoki Oy:n toimitusjohtaja Leena Perämäki. Yhteistyökumppaneina ovat Seinäjoen ylipistokeskus ja Into Seinäjoki Oy. Tilaisuus järjestetään osoitteessa Kampusranta 9 C, 60320 Seinäjoki (Timo-luokka).

Kristiinankaupunki 26.11.2019 klo 8.30–10.30

Kristiinankaupungissa teemana on myynti ja kasvu. Puhujina ovat Inmedin toimitusjohtaja Hennamari Hietala ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen toimitusjohtaja Angelique Irjala. Yhteistyökumppanina on Kristiinankaupungin elinkeinokeskus Oy. Tilaisuus järjestetään Ravintola Jungmanin tiloissa osoitteessa Merikatu 8, 64100 Kristiinankaupunki.

Pietarsaari 28.11.2019 klo 8.30–10.30

Pietarsaaressa teemana on myynti ja kasvu. Puhujina ovat Inmedin toimitusjohtaja Hennamari Hietala ja Concordian toimitusjohtaja Jarl Sundqvist. Yhteistyökumppanina on Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia. Tilaisuus järjestetään osoitteessa Koulukatu 25–27 C, 68600 Pietarsaari.

Kokkola 4.12.2019 klo 8.30–10.30

Kokkolassa teemana on talous. Yhteistyökumppanina on Kosek ja puhujina ovat toiminnanjohtaja Anne Pesola ja yliopistonlehtori Maria Järlström. Tilaisuus järjestetään osoitteessa Ristirannankatu 1, Kokkola (kokoustila Aava, Yritystalo Evald).

 

Lisätiedot

Heli Väre
Asiakkuuspäällikkö
Vaasan yliopiston Levón-instituutti
heli.vare(a)univaasa.fi
029 449 8453

Henna Hyytiä
Koulutuspäällikkö, jatkuva oppiminen
Vaasan yliopiston Levón-instituutti
henna.hyytia(a)univaasa.fi
029 449 8989

Draamaa ja lääkintälottien arkea

$
0
0

Lottamuseolla järjestetään la 16.11. teemapäivä, jonka aiheena on lääkintälottien arki.

Lottamuseolla luennoi väitöskirjansa - Hoitamisen halusta ja velvollisuuden tunnosta – Lääkintälottien kokemukset koulutuksesta ja hoitotyöstä Suomen sodissa vuosina 1939–1945 – pohjalta innovaatiojohtaja Minna Elomaa-Krapu. Luennon aikana Minna Elomaa-Krapu kertoo lääkintälottien arjen iloista ja suruista.

Lääkintälottien tehtävä Suomen sodissa oli haasteellista, jopa vaikeaa. Tämä johtui lääkintälottien valmiuksista kohdata sodan monet kasvot.  Mikä sai heidät jaksamaan? Miten he kokivat saamansa työtehtävät? Lääkintälottien arjessa oli paljon raskaita kohtaamisia, mutta myös elämäniloa säilyttäviä arjen hetkiä, joista saattoi tulla pienuudessaankin muistojen helmiä.

Luento järjestetään Lottamuseon ala-aulan monitoimitilassa ja luennolle on vapaa pääsy.

Harmaat sisaret – lääkintälottien tarina -näyttelyssä kulkevalla kierroksella näyttelijä Anna-Leena Sipilä esittää lottamuistelmia, joiden kautta välittyvät monet yksittäisten lottien kokemat ilot ja surut. Museokierroksen käsikirjoituksesta ja dramatisoinnista vastaa Anna-Leena Sipilä. Museokierroksen kesto on noin 20 min. Kierrokset lähtevät museon ala-aulasta. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa, kierroksille voi ilmoittautua Lottamuseon infoon: info@lottamuseo.fi / 09 274 1077. Osallistuminen museon pääsymaksulla.

Päivän ohjelma Lottamuseolla la 16.11.

Klo 13.00. Näyttelijä Anna-Leena Sipilän draamallinen kierros Harmaat sisaret -näyttelyssä
Klo 14.00 Minna Elomaa-Krapu kertoo lääkintälottien arjen iloista ja surusta
Klo 15.00 Näyttelijä Anna-Leena Sipilän draamallinen kierros Harmaat sisaret -näyttelyssä

Tervetuloa!

Kuva: Sa-kuva - Ilomantsi 1941

Elo–lokakuussa 2019 SeAMKista valmistuneet

$
0
0

Yksiköittäin ja tutkinto-ohjelmittain järjestetyllä listalla ovat kaikki nimensä julkaisemiseen luvan antaneet. Valmistuneista kerrotaan sukunimi, etunimi sekä kotipaikka.

SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri

Bachelor of Business Administration, DP in International Business

Nguyen Hang, Helsinki
Olkkonen Tuomas, Jyväskylä
Tarbai Gilbert, Espoo
Ulbrichtová Kristína, Seinäjoki

Kulttuurituottaja (ylempi AMK)

Aho Anita, Reisjärvi

Tradenomi (AMK), Liiketalous

Flander Jarmo, Hämeenlinna
Kanko Suvi. Kauhajoki
Kiela Mika, Seinäjoki
Mattila Jari, Nurmijärvi
Metsomäki Satu, Seinäjoki
Norpo Titta, Seinäjoki
Pohjois-Koivisto Eveliina, Seinäjoki

Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys

Alakortes Anna, Isojoki

Tradenomi (ylempi AMK), Liiketoimintaosaaminen

Kytövaara Jouni, Ilmajoki
Matintupa Sanna, Alajärvi
Nelimarkka Paula, Seinäjoki
Tyynelä Anne, Tampere

SeAMK Ruoka

Agrologi (AMK)

Koivisto Piia, Seinäjoki
Väli-Torala Ritva, Ilmajoki

Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut

Kaunela Teemu, Loimaa

Restonomi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen

Kankaanpää Riika, Huittinen

SeAMK Sosiaali- ja terveysala

Fysioterapeutti (AMK)

Jokiniemi Jonna, Tampere

Sosiaali- ja terveysala ylempi AMK, Kehittäminen ja johtaminen

Rantala Kirsi, Ilmajoki

Sosionomi (AMK)

Huhdankoski Sandra, Turku
Koppelomäki Karolina, Seinäjoki
Ojanen Maarit, Vaasa
Salmenautio Jasmiina, Seinäjoki

SeAMK Tekniikka

Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka

Ojala Mikko, Seinäjoki
Parkkinen Toni, Tampere

Insinööri (AMK), Konetekniikka

Järvinen Tapani, Vimpeli
Majalahti Valtteri, Ilmajoki

Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Raittinen Jussi, Kurikka

Insinööri (AMK), Tietotekniikka

Rantamäki Teemu, Seinäjoki

Insinööri (ylempi AMK), Teknologiaosaamisen johtaminen

Haapala Arto, Seinäjoki

Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka

Pakkanen Timo, Ilmajoki

Viewing all 16547 articles
Browse latest View live