Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16604 articles
Browse latest View live

Lehdistökutsu: Lasten ja nuorten toiminta- ja opiskelukykyä edistämässä -tilaisuus 12.12.2019

$
0
0

Miltä näyttää lasten ja nuorten toimintakyky uusimpien Move!-mittausten valossa? Entä miten aktiivista toimintakulttuuria voidaan edistää toisella asteella ja korkeakouluissa?

Tervetuloa kuulemaan uusinta tietoa lasten ja nuorten fyysisestä toimintakyvystä sekä opiskelijoiden fyysisen aktiivisuuden ja opiskelukyvyn edistämisestä. Tilaisuudessa julkaistaan syksyn 2019 Move!-mittausten tulokset ja raportti Liikkuva opiskelu -kokeiluvaiheesta. Lisäksi tilaisuudessa jaetaan Liikkuva koulu -ohjelman palkinnot.

Katso tilaisuuden ohjelma täältä.

Tilaisuuden järjestävät valtion liikuntaneuvosto, opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lasten ja nuorten toiminta- ja opiskelukykyä edistämässä -tilaisuus

Aika: 12.12.2019 kello 12.30–16.00

Paikka: Säätytalo, sali 15 (2. kerros), Snellmaninkatu 9–11, 00170 Helsinki

Lisätiedot, haastattelutoiveet ja materiaalipyynnöt:
Saku Rikala, saku.rikala@minedu.fi tai puh. 029 533 0042

Move! on perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille tarkoitettu fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen tiedonkeruu- ja palautejärjestelmä, joka tuottaa muun muassa tietoa yhdistettäväksi 5. ja 8. vuosiluokilla koululaisille tehtäviin laajoihin terveystarkastuksiin. Järjestelmän keskeisenä tarkoituksena on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen. Lisätietoa Move!:sta: www.oph.fi/fi/move

Liikkuva opiskelu -ohjelman tavoitteena on lisätä opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta ja opiskelukykyä kehittämällä aktiivista toimintakulttuuria toisella asteella ja korkeakouluissa. Jokainen oppilaitos kehittää aktiivista toimintakulttuuria omalla tavallaan. Lisätietoa ohjelmasta: www.liikkuvaopiskelu.fi


Kansalaisopistot yhdistyvät Rovaniemellä: kurssitarjonta monipuolistuu ja saatavuus paranee

$
0
0

Rovaniemen kaupungin ja Rovalan Setlementti ry:n edustajat allekirjoittivat keskiviikkona 4.12.2019 kansalaisopistosopimuksen. Sopimuksen myötä Rovaniemen kaupungin kansalaisopisto ja Rovaniemen kansalaisopisto (Rovala) yhdistyvät yhdeksi kansalaisopistoksi vuoden 2020 alusta lukien.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti aloittaa yhdistymisen valmistelun osana vuoden 2019 talousarviota. Muutosta on valmistellut työryhmä, joka on kuullut asiassa laajasti myös kuntalaisia.

Vanhojen rakenteiden purkamisella halutaan parantaa palvelujen laatua. ”Odotamme Rovalalta kovaa työtä laadukkaiden palveluiden tarjoajana, ja meillä on vahva luotto siihen, että Rovala jos joku pystyy nämä laadukkaat palvelut tarjoamaan”, totesi kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja neuvottelutyöryhmää vetänyt Liisa Ansala.

Ansala kiittää myös kaikkia neuvotteluihin osallistujia hyvässä hengessä edenneestä valmistelutyöstä.

“Neuvottelut etenivät erittäin hyvässä hengessä. Pidimme koko ajan mielessä, kenellä näitä palveluja tarjotaan – koko laajan kaupungin alueella”, Rovalan Setlementti ry:n toiminnanjohtaja Eero Pentti lisäsi.

Uusia kursseja eri kaupunginosiin ja kylille – mahdollisesti myös verkkoon

Yhtenä muutoksen keskeisenä tavoitteena on ollut kurssitarjonnan turvaaminen koko kaupungin alueella. Yhdistymisen myötä kurssitarjonta monipuolistuu kaupungissa ja lähikylillä. Uusia kursseja tullaan tarjoamaan muun muassa Ounasrinteen ja Ounasvaaran kouluilla.

Kevään 2020 kurssitarjonta on monipuolinen ja mukailee syksyn tarjontaa. Tarjontaa kehitetään jatkuvasti opiskelijoilta ja asukkailta tulevan palautteen pohjalta. Kurssitarjontaa lisätään entisestään seuraavina kausina, kun tiedetään millaiset kurssit kullakin alueella kiinnostavat.

Myös verkkokurssien käyttöönottoa selvitetään. Verkkokurssien avulla voitaisiin tarjota opetusta pienemmille ryhmille isomman ryhmän mukana, jolloin kurssi olisi kannattava järjestää. "Esimerkiksi liikuntaa tai kieliä voidaan tulevaisuudessa opiskella myös verkkokursseilla", kertoo kansalaisopiston rehtori Tarja Konola-Jokinen.

Kevään 2020 opinto-ohjelma jaetaan koko kaupungin alueelle keskiviikkona 11.12.

Kurssien hintataso harmonisoidaan

Asukkaille kansalaisopistojen yhdistyminen näkyy monipuolisemman kurssitarjonnan lisäksi myös kurssien hintojen harmonisointina. Joidenkin kurssien hinta tulee nousemaan, joidenkin laskee ja joidenkin hinta pysyy samana. Yhtenäiset hinnat takaavat rovaniemeläisten tasavertaisen kohtelun niin keskustassa kuin kylissäkin.

Myös henkilökunta on valmis muutokseen

Käytännössä yhdistymisen valmistelua on tehty jo parin vuoden ajan muun muassa yhteisissä hankkeissa, joiden aikana opistojen henkilökunta ja opettajat ovat tutustuneet toisiinsa. Opettajat ovat olleet tiiviisti mukana kurssitarjottimen valmistelussa.


“Tuleva muutos on henkilöstön keskuudessa sisäistetty hyvin ja kaikki ovat innostuneita”, Konola-Jokinen iloitsee.



Lisätiedot:

Liisa Ansala, Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, liisa.ansala@rovaniemi.fi, p. 044 5777 514

Esko Lotvonen, Rovaniemen kaupunginjohtaja, esko.lotvonen@rovaniemi.fi, p. 0400 23 1096

Eero Pentti, Rovalan Setlementti ry:n toiminnanjohtaja, p. 040 1681 550, eero.pentti@rovala.fi

Tarja Konola-Jokinen, Rovaniemen kansalaisopiston rehtori, Rovalan Setlementti, tarja.konola-jokinen@rovala.fi, 0404873016

 

Otsikkokuvan kuvateksti: Sopimuksen allekirjoittivat Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen, Rovalan Setlementti ry:n hallituksen puheenjohtaja Mauri Ylä-Kotola ja Rovalan Setlementti ry:n toiminnanjohtaja Eero Pentti.

Kuvaaja: Samu Rötkönen.

Vaasan yliopiston rakennustyöt käynnistyivät

$
0
0

Palosaaren kampuksen kehittämisen ensimmäinen vaihe on käynnistynyt Tritonia-tornin uudistamisella.

Kampuksen kehittäminen on yksi Vaasan yliopiston tärkeimmistä painopisteistä. Tavoitteena on rakentaa vireä ja vetovoimainen kohtaamispaikka kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Kampuskehityksen ensimmäisessä vaiheessa keskitytään rakennusten ja tilojen uudistamiseen. Yliopiston rakennuksia käyttää päivittäin 500 työntekijää ja 5000 opiskelijaa. Tavoitteena ovat nykyaikaiset ja yhteisöllisyyttä vahvistavat tilat, joissa henkilöstö ja opiskelijat viihtyvät. Tritonia-rakennuksesta tulee uusi päärakennus, ja Tervahovi-rakennuksesta opiskelun talo. Tavoite on, että henkilöstö ja opiskelijat ovat saaneet uudet tilat käyttöönsä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Rakennustöiden ensimmäinen vaihe on nyt käynnistynyt Tritonia-rakennuksen torniosan uudistamisella. Tornin on tarkoitus olla käyttövalmis toukokuussa 2020.

Tritonia-tiedekirjastolle uusi sijoituspaikka

Yksi kampuskehityksen keskeisimmistä kohteista on Tritonia-tiedekirjasto, johon liittyen on syksyn kuluessa tehty laajoja teknisiä selvityksiä sopivan sijoituspaikan määrittelemiseksi. Selvitysten perusteella tiedekirjaston uudeksi paikaksi on valittu Luotsi-niminen rakennus.

- Luotsi on joustavasti muokattavissa ja mahdollistaa erinomaisesti erilaisten modernien kirjastokonseptien toteuttamisen. Pienemmät hyllymetrit haastavat meidät positiivisesti. Tulemme kehittämään ennakkoluulottomasti uusia palveluita, opiskelutiloja ja logistiikkaratkaisuja, toteaa Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

Aineistojen siirtyessä entistä enemmän digitaalisiksi kaikki kirjastot joutuvat arvioimaan kokoelmiaan ja niiden käyttötapoja.

- Olemme käynnistämässä tiedekirjaston painettujen kokoelmien tarkastelun ja systemaattisen arvioinnin Vaasan kaupungin myöntämän projektirahoituksen turvin, Kuusisto kertoo.

Korkeakouluyhteistyö jatkuu ensi vuonna

Myös sopimusneuvotteluiden osalta tilanne on edennyt. Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia ja Åbo Akademi ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka mukaan tiedekirjaston toiminta ja palvelut jatkuvat nykyisen mallin mukaisesti vuonna 2020. Hankenin osalta kirjastoyhteistyö päättyy vuoden 2019 lopussa.

- Torniosan käynnistyneet rakennustyöt ja kirjaston sijoituspaikasta päättäminen toimivat konkreettisena lähtölaukauksena mittavalle kampuskehityshankkeellemme, jonka lopputuloksena meillä on maailmanluokan kampus, toteaa rehtori Jari Kuusisto.

Lisätietoja:

Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto, p. 029 449 8291

Kuvateksti: Vaasan yliopiston uudistustyöt ovat alkaneet Tritonia-rakennuksen torniosassa. Kuva: Riikka Kalmi

Iiris Hynönen Linnan juhliin Metropolian vestonomiopiskelijan tekemässä iltapuvussa

$
0
0

 

Puheenjohtaja Iiris Hynönen osallistuu huomenna 6.12. tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnassa. Hän on kättelyvuorossa noin klo 19.20.

“Olen todella otettu, että AMK-opiskelijoiden edustus on kutsuttu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Juhlien teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Me SAMOKissa pyrimme jatkuvasti edistämään koulutuksen saavutettavuutta eli sitä, että kuka tahansa voi kouluttautua niin pitkälle kuin tahtoo. Odotan illalta mielenkiintoisia keskusteluja aiheesta!” hän iloitsee.

Iiris pukeutuu juhlavastaanotolle Metropolia Ammattikorkeakoulun toisen vuoden vestonomiopiskelija Meri Peltosen suunnittelemaan ja valmistamaan iltapukuun. Peltonen on pohjakoulutukseltaan vaatetusalan artesaani, ja hän teki ompelijan töitä ennen kuin pääsi opiskelemaan Metropoliaan. Hän perusti yrityksensä Mer.Mer Clothingin noin vuosi sitten sivutoimiseksi toiminnaksi opiskelujen ohelle.

“Vaikka vestonomin koulutus ohjaakin kohti teollisempaa ajattelutapaa, yksittäisten iltapukujen tekeminen silloin tällöin on minulle kuin sielunruokaa. On mielettömän palkitsevaa nähdä oma luomus Linnan juhlissa henkilöllä, joka on lopputulokseen tyytyväinen.” Peltonen hehkuttaa.

Vestonomin (AMK) opinnot Metropoliassa sisältävät vaatetusalan vastuullisen liiketoiminnan keskeiset periaatteet globaalissa toimintaympäristössä, sekä vaatteiden suunnitteluun, valmistuttamiseen ja maahantuontiin liittyvät prosessit. 

Iiris päivittää tunnelmapaloja päivästä Instagram-tilillemme huomenna, käy seuraamassa @samok_finOta myös seurantaan Meri Peltosen somekanavat:

Instagram: mer.merclothing
Facebook: Mer.Mer Clothing

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lue koko tiedote kuvineen nettisivuiltamme.

Uudet HP Education Edition -kannettavat on suunniteltu oppimisen ehdoilla

$
0
0

 

HP ProBook x360 11 Education Edition on HP:n kaikkien aikojen vahvarakenteisin kannettava, joka on suunniteltu kestämään putoamiset, kolhut ja roiskeet. Näppäimet ovat erityisen tiukasti kiinni, jotta kone kestää toimintakuntoisena pienten ja innokkaiden käsien käyttöä.  Litteän ja vankan kannettavan ominaisuuksiin kuuluvat 360 astetta kääntyvä näyttö, HP School Pack -ohjelmisto, kaksoiskamera ja kosketusnäyttö ja kynä. Kannettava kääntyy kirjaksi, mahdollistaa piirtämisen ja käsin kirjoittamisen ja toimii tietysti tavallisena tietokoneena. 

HP ProBook x360 11 G5 EE lyhyesti:

  • Vankka ja kestävä. Kone on suunniteltu kestämään koulupäivän rasitukset ja kovakouraisetkin otteet. Kulmia ja reunoja on vahvistettu, ja kone kestää testatusti pudotuksen 122 cm:n korkeudesta vanerille. Vahvistettu virtaliitäntä ehkäisee koneen rikkkoontumista, ja näppäimistön kestävyydessä on kiinnitetty huomioita juomin läikkymiseen ja näppäinten repimiseen. Kone on läpäissyt 13 MIL-STD 810G -testit sekä kouluihin räätälöidyt testit.
  • Älykäs ja tehokas opetus- ja oppimisväline. Oppilaat voivat helposti vaihtaa tehtävästä toiseen ja hypätä vaikkapa kirjoitusohjelmasta STEM-sovelluksiin ja videoiden editointiin. Koneissa on uusimmat Intel®-prosessorit.
  • Nopea ja luotettava netti. Kannettaviin on mahdollista valita uusin Wi-Fi 6 (802.11 AX), joka tarjoaa gigabitti-luokan nopeuksia ja luotettavan langattoman yhteyden jopa kouluympäristöissä, joissa tyypillisesti on useita käyttäjiä samassa verkossa yhtäaikaisesti.
  • Helppoa hallittavuutta ja tietoturvaa. Oppilaiden koneiden hallinta ja suojaaminen on helppoa integroitujen ohjelmistojen, kuten HP Manageability Integration Kit- ja HP BIOSphere Gen5-työkalujen ansiosta. HP BIOSphere Gen5 -laiteohjelmisto hoitaa päivitykset ja tietoturvatarkastukset automaattisesti, jolloin käyttäjän ei tarvitse huolehtia niistä ja keskeyttää työtään niiden vuoksi. Kannettavat on varustettu HP Privacy Camera -webkameralla, jossa on fyysinen suljin ja tahdonvastaiselta katselulta suojaava laiteohjelmisto.

HP ProBook x360 11 G5 EE on saatavilla nyt.

 

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:

Nora Tamminen, Pilgrim

nora.tamminen@pilgrim.fi

5G Mökki vie koulutuksen virtuaalitodellisuuteen - Veturissa ja Stellassa

$
0
0

Oppiminen siirtyy luokkahuoneesta kauppakeskukseen, kun maailman ensimmäinen virtuaalioppimista tarjoava 5G Mökki rakennetaan Kouvolaan kauppakeskus Veturiin ja Mikkeliin kauppakeskus Stellaan.

  • Kouvolassa 5G Mökki rakennetaan Veturiin maanantaina 9.12. iltapäivän ja illan aikana ja se avautuu yleisölle tiistaina 10.12. klo 10. Mökki on Veturissa lauantaihin 14.12. asti.
  • Mikkelissä 5G Mökki rakennetaan Stellaan sunnuntaina 15.12. iltapäivän ja illan aikana ja se avautuu yleisölle maanantaina 16.12. klo 10. Mökki on Stellassa torstaihin 19.12. asti.

5G Mökki on puulla verhoiltu, mobiili ja ilmainen koulutustila, joka tuo kaikenikäisten kauppakeskusvierailijoiden ulottuville uusimmalla VR- ja 5G -teknologialla varustetun oppimistilan ja maailman korkeatasoisimmat virtuaalisisällöt. Virtuaalitodellisuudessa vierailijat voivat muun muassa laskeutua kuun kamaralle, luoda immersiivistä taidetta ja aikamatkustaa keskelle historiallisia tapahtumia.

Mökin ovat suunnitelleet lukiolaiset ja korkeakouluopiskelijat Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin asiantuntijoiden mentoroimina.

Xamkista projektissa ovat olleet mukana neljännen vuoden sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijat Kalle Laine ja Antti-Oskari Sinkkonen. He pääsivät mukaan suunnittelemaan 5G Mökin konseptia ja fyysistä rakennelmaa. Projekti on vienyt heidät syksyn aikana muun muassa Kaliforniaan Start North -tiimin kanssa osallistumaan Nordic Impact Week -tapahtumaan.

”Mökkiprojekti on antanut kokemusta laaja-alaisesti muotoilusta globaaliin bisnekseen ja avannut näkymiä nykypäivän innovaatioita etsivään maailmaan StartUpin silmin. Parasta on huomata, kuinka paljon omalla osaamisellaan voi antaa, ja miten monialainen tiimi parhaimmillaan toimii. Tässäkin projektissa huikeita tyypejä ja hyvää tekemistä”, Kalle ja Antti-Oskari kertovat.

”5G Mökki on hieno osoitus yhteistyöstä Xamkin ja Aallon välillä. On hienoa, että projektissa saimme yhteistyöhön mukaan myös Helsingin yliopiston ja VTT:n. Tärkeänä osana 5G Mökin kehittämistä on Nokian tarjoama teknologia, jota pääsevät testaamaan sekä opiskelijat että muu yleisö Veturissa ja Stellassa. Tällä yhteistyöllä ja testialustalla Xamk on uusien 5G-verkon tuotteiden ja palveluiden kehittämisen edelläkävijä”, iloitsee Xamkin koulutusalajohtaja Petteri Ikonen.

5G-verkkoja rakentavan Nokian sekä virtuaalikokemuksia tarjoavan HTC Viveportin tukemina 5G Mökissä pääsee kokeilemaan lähitulevaisuudessa käyttöön tulevia teknologioita ja niiden mahdollistamia elämyspohjaisia opetussisältöjä.

5G Mökin rakentaa suomalainen Start North -yhteisö, jonka tavoitteena on täydentää nykyistä koulutusjärjestelmää tuomalla oppiminen ja koulutus- ja työelämäpolut sinne, missä nuoret liikkuvat. 5G Mökki antaa nuorille niitä taitoja, joita tulevaisuuden työelämässä tarvitaan ja auttaa soveltamaan yliopistoissa syntynyttä tietoa arkipäivän tarpeisiin. Mökki on sosiaalinen innovaatio, joka on syntynyt harvinaislaatuisesta yhteistyöstä yliopistojen, yritysten ja nuorten itsensä välillä.

Tapahtumapäivinä Mökkiä ylläpitävät nuoret opastavat virtuaalitodellisuuteen ja omien VR-luomusten tekemiseen. Lisäksi teknologia- ja tulevaisuusasiantuntijat vierailevat haastateltavana Mökissä sekä fyysisesti että virtuaalisesti etäläsnäolon avulla.

Start North -yhteisö on kartoittanut Mökin markkinoita eri puolilla maailmaa, viimeksi Yhdysvalloissa.

“Onnistuessaan 5G Mökki-verkosto on vertaispohjaisen oppimisen ja oppimisteknologian yhteenliittymä, joka tarjoaa ilmaista tai kohtuuhintaista koulutusta, merkityksellisiä työllistymismahdollisuuksia ja arvokkaita kontakteja nuorten välille kaikkialla maailmassa”, sanoo Jari Handelberg, Start North -yhteisön taustalla olevan yhdistyksen puheenjohtaja.

 

Lisätietoja:

Xamk

Opiskelija Kalle Laine, p. 0400 974348, okala045@edu.xamk.fi

Koulutusalajohtaja Petteri Ikonen, p. 044 702 8200, petteri.ikonen@xamk.fi

 

Start North

Head of Community Lauri Hollo, p. 044 055 2199, lauri.hollo@startnorth.com

Amisten opiskelijajärjestön puheenjohtaja Jessica Makkosen Linnan juhlien tyyli esittelee amisten osaamista

$
0
0

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU:n puheenjohtaja Jessica Makkonen osallistuu huomenna 6.12. tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnassa. Linnan juhlissa Makkonen edustaa ennen kaikkea amiksia ja Suomen monipuolista ammatillista osaamista.

”Olen todella otettu kutsusta itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Juhlien tämänvuotinen teema – tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu – tuntuu erityisen puhuttelevalta. Toimimmehan me OSKUssakin päivittäin sen puolesta, että ammattiin opiskelevat ja nuoret ylipäänsä saavat äänensä kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa”, kommentoi puheenjohtaja Makkonen.

Makkonen tuo juhla-asussaan esiin monipuolista ammatillista osaamista. Makkonen pukeutuu juhlavastaanotolle Stadin ammattiopiston tekstiili- ja muotialan opiskelijoiden tiimityönä suunnittelemaan ja valmistamaan iltapukuun. Iltapuvun ovat suunnitelleet ja valmistaneet opiskelijat Tea Hautamaa, Mila Galle, Riikka Kiili ja Nina Siren.

”Juhlapuku on valmistettu mittatilauksena asiakkaan toiveiden mukaisesti tiimityöskentelynä. Valmistusprosessi on ollut mielenkiintoinen ja uusia haasteita tarjoava”, kommentoi Leninkijengiksi itseään valmistusprosessin aikana humoristisesti kutsunut opiskelijanelikko.

Makkosen juhlakampauksesta ja -meikistä huomenna huolehtii tällä hetkellä Omniassa parturi-kampaajaksi opiskeleva Natalia Pitkinen. Pitkinen on alansa tunnetuissa kilpailuissa palkittu monipuolinen osaaja.

”Olen iloinen voidessani osaltani tuoda juhlavastaanotolla esiin, miten erilaisia opiskelijoita ammatillisessa koulutuksessa on ja millaista huippuosaamista suomalainen ammatillinen koulutus saa aikaan”, iloitsee puheenjohtaja Makkonen.

Puheenjohtaja Makkosta on pyydetty saapumaan vastaanotolle klo 19.20 ja häntä voidaan odottaa presidenttiparin kättelyvuoroon tämän jälkeen. Makkosta voi haastatella juhlissa ja hänet tavoittaa puhelimitse numerosta 044 9776 356.

Lisätietoja:
- puheenjohtaja Jessica Makkonen, puh. 044 9776 356

Salpauksen opetusravintola Kulinaarissa tarjotaan vegaanista jouluruokaa

$
0
0

Salpauksen opetusravintola Kulinaarissa tarjotaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa joululounas, jonka ruokalajit ovat lähes kaikki vegaanisia eli valmistettu täysin ilman eläinperäisiä ainesosia. Vegaanisesti valmistettujen jouluisten ruokalajien tarkoituksena on tuoda esille herkullisia vaihtoehtoja kasviperäiseen ja ilmastoystävälliseen ruokailuun myös jouluna. Lounaan valmistavat ja tarjoilevat ravintola- ja catering-alan opiskelijat.

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan vegaanisen joululounaan valmistusta Salpauksen opetusravintola Kulinaariin tiistaina 10.12. kello 10.30 (Svinhufvudinkatu 6 E, Lahti). Ilmoitathan tulostasi etukäteen opetusalapäällikkö Tarja Laaksoselle, tarja.laaksonen@salpaus.fi.

Joululounaalla herkutellaan muun muassa porkkalalla eli vegaanisella ”kylmäsavulohella”, kaurapalasalaatilla, härkisruukulla ja täysin kasviperäisistä raaka-aineista valmistetuilla perinteisillä joululaatikoilla. Lisäksi tarjolla on ilmastoystävällistä järvikalaa.

Salpauksen Ravintolapalveluissa on panostettu kasvisruokaan jo pitkään ja kehitetty muun muassa reseptiikkaa kotimaisista kasvivalkuaisista suurkeittiöiden tarpeisiin. Kestävä kehitys ja ruuan ympäristövaikutukset ovat osa ravintola- ja catering-alan opetusta. Opetus- ja opiskelijaravintolat oppimisympäristönä näyttävät esimerkkiä opiskelijoille, ja valmistuttuaan opiskelijat voivat viedä kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja myös tuleviin työpaikkoihinsa.

Vegaaninen joululounas on syntynyt osana WWF:n Luonto lautasella -koulukiertuetta. Lounaan on suunnitellut Lahden kaupungin ympäristökasvattaja Satu Kaarla yhdessä Salpauksen ravintola- ja catering-alan opiskelijoiden ja opettajien kanssa. WWF:n toiminnallinen Luonto lautasella -koulukiertue on suunnattu yläkouluille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille ja siinä paneudutaan ruuantuotannon ympäristövaikutuksiin.

Kysy lisää 

Nina Peltonen, opettaja, nina.peltonen@salpaus.fi, p. 044 708 1425
Soile Venäläinen, opettaja, soile.venalainen@salpaus.fi, p. 044 708 0858
Satu Kaarla, ympäristökasvattaja, satu.kaarla@lahti.fi, p. 044 416 3136


Aikuiskoulutus on kaikkien oikeus – ensi vuonna työttömät ja turvapaikanhakijat opiskelevat Jyväskylän ammattikorkeakoulun avoimessa AMK:ssa ilmaiseksi

$
0
0

Elinikäinen oppiminen ja osaamisen kehittäminen nähdään yhä tärkeämpänä osana nykyistä työelämää ja urapolkua. Vaihtoehtoja oman osaamisen parantamiseksi onkin entistä enemmän. Jyväskylän ammattikorkeakoulun Uralla eteenpäin –aikuiskoulutusilta tiistaina 10.12. avaa aikuisopiskelun eri mahdollisuuksia. 

Muun muassa teknologinen kehitys ja kansainvälistyminen muuttavat työn luonnetta. Muutoksiin sopeutuminen vaatii työntekijöiltä uusia kykyjä ja taitoja. Käytännöllisten työelämätaitojen kuten IT-taitojen, kielitaidon sekä sosiaalisen kyvykkyyden kysyntä kasvaa. Omasta osaamisesta on pidettävä huolta koko työuran ajan. Tutkimusten mukaan osaamis- ja urakatsaukset olisi tarpeen tehdä noin neljäkymppisenä.

Ylemmät ammattikorkeakouluopinnot ovat yksi merkittävistä oman osaamisen kehittämisen mahdollisuuksista. Niiden tarjontaa on laajennettu viime vuosina. Laajan ja joustavan mahdollisuuden osaamisen uudistamiseen tarjoaa myös avoin ammattikorkeakoulu, jossa opinnot voi aloittaa pienistä kokonaisuuksista ja laajentaa niitä halutessaan joustavasti tutkinnon osiksi. Opintoja voi suorittaa myös verkossa ajasta ja paikasta riippumatta, vaikkapa työn ohessa.

Avoimia opintoja tarjotaan ensi vuonna myös niille, joilla esim. taloudellinen tilanne on voinut olla esteenä opintojen aloittamiselle.

– Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat maksuttomia 1.1.2020 alkaen työttömille työnhakijoille ja turvapaikanhakijoille. Kyseessä on kokeilu, joka on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka, kertoo JAMKin suunnittelija Maarit Korva.

Näistä ja aikuisopiskelijan monista muista mahdollisuuksista kerrotaan Uralla eteenpäin -aikuiskoulutusillassa tiistaina 10.12.2019 klo 15 alkaen JAMKin Dynamon kampuksella (Piippukatu2). Paikalla on myös JAMKin aikuisopiskelijoita kertomassa omia kokemuksiaan opiskelusta työn ohella. Esimerkiksi pitkän linjan sairaanhoitaja Anne Mikkonen kertoo illassa kokemuksiaan palliatiiviseen hoitoon erikoistavista opinnoista ja opiskelun yhdistämisestä kiireiseen perhe- ja työelämään.

– Paljon puhutaan miten ihmiset jaksavat opiskella työn ohessa ja paljonko resursseja on käytettävissä. Jos opiskeltava aihe on itselle tärkeä ja oman työn kannalta merkityksellinen, niin voimavaroja löytyy. Opinnot tukevat myös työpaikalla jaksamista. Kuuden lapsen äitinä olen tehnyt korkeakoulututkinnon samalla, kun minulla oli kolme eri työpistettä, Mikkonen kertoo JAMKin asiakaslehden haastattelussa.

Illassa on tarjolla myös henkilökohtaista uraohjausta. Lisäksi tapahtumassa on mukana asiantuntijoita Keski-Suomen TE-palveluista. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Uralla eteenpäin –aikuiskoulutusilta JAMKin Dynamon kampuksella (Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä) tiistaina 10.12.2019 klo 15-19. Median edustajat ovat tervetulleita paikalle. Tapahtumassa puhuvia aikuisopiskelijoita on myös mahdollista haastatella. Haastattelupyynnöt: Kati Poikonen, etunimi.sukunimi@jamk.fi, p.040 538 1579.

Lisätietoja:
Uralla eteenpäin –tapahtuman ohjelma JAMKin tapahtumakalenterissa

Maarit Korva, suunnittelija
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 5612 555
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Mediakutsu: STEAM Turku kehittää uusia tapoja luonnontieteiden ja tekniikan opiskeluun

$
0
0

Tervetuloa kuulemaan, millaisia innovatiivisia käytännön ideoita Turun esi- ja peruskouluissa sekä lukioissa on tänä syksynä kokeiltu luonnontieteiden ja tekniikan opiskelun parissa. Miten koodausta on opiskeltu? Millaisia olivat lukiolaisten järjestämät animointipajat alakoululaisille?

Turun kaupungin sivistystoimiala järjestää tilaisuuden, jossa esitellään opettajien ja oppijoiden ideoita tiede- ja teknologiapolku STEAM:n puitteissa. Tilaisuudessa nähdään konkreettisia esimerkkejä lasten ja nuorten innostamisesta luonnontieteiden ja tekniikan pariin.

Tervetuloa STEAMit! -päätöstilaisuuteen pe 13.12. klo 13-15, S/S Borelle (Linnankatu 72)

Ohjelma:

Klo 13.00 Tervetuloa​

Pilotteja esittelyssä: 

  • Hannunniitun koulu & esiopetus: Leikitään koodausta, Tea Asanti, Jaana Elo ja Sanna Teide  
  • St Olofsskolan: Micro:bit-ohjelmoinnin alkeet ylä- ja alakoulun yhteistyönä, Eva Vikström ja Kim Virta  
  • Katariinan koulu: Lyhytfilmi lajiston köyhtymisestä, Sampo Olkinuora  
  • Vasaramäen koulu: Valokuvasta kankaaksi, Hanna Laaksonen ja Hanna Moilanen  
  • Kerttulin lukio: Hour of Code – animaatiota alakouluun, Juho Airola  

Klo 14.30 STEAM it! -projektit esittäytyvät omilla ständeillään 

Lisätietoja tapahtumasta:
Nina Brander
, STEAM-koordinaattori, p. 040 560 8616, nina.brander@turku.fi


STEAM tulee sanoista Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics.
Sillä tarkoitetaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen tiede- ja teknologiapolkua, jonka tavoitteena on lisätä luonnontieteiden ja tekniikan alojen vetovoimaa Turun ja Lounais-Suomen alueella.

www.turku.fi/steam

Korkeakoulujen ympäristöystävällisyyttä mitattiin – HAMKilla suomalaisittain hyvä sijoitus

$
0
0

Hämeen ammattikorkeakoulu on sijoittunut sijalle 87. kansainvälisessä GreenMetric World University rankings -vertailussa, jossa mitataan korkeakoulujen toiminnan ja toimintaympäristön ekologista kestävyyttä. Suomesta mukana oli viisi korkeakoulua, joista HAMKin edelle ylsivät Aalto yliopisto (sija 30.) ja Itä-Suomen yliopisto (67.). Vertailussa oli mukana yhteensä 780 korkeakoulua. 

Indonesian yliopisto hallinnoi GreenMetric World University rankings –vertailua, joka otettiin käyttöön vuonna 2017. Se on ainoa vertailu, joka mittaa maailmanlaajuisesti mukaan osallistuvien korkeakoulujen sitoutumista ympäristöystävällisemmän toiminnan kehittämiseen. Tarkastelussa on kuusi osa-aluetta: miljöö ja infrastruktuuri, energiankäytön ilmastovaikutukset, jätehuolto, vedenkäyttö, liikenne sekä koulutus ympäristönäkökulmasta.  

Vararehtori Janne Salmisen mukaan sijoitus yllätti positiivisesti, sillä kriteerit olivat tiukentuneet viime vuodesta.  

”Kestävän kehityksen näkökulma on ollut meillä pitkään mukana sekä koulutuksessa että tutkimuksessa. Näissä osiossa menestyimmekin parhaiten”, Salminen sanoo.  

Vastuullisuusasiat ovat erityisen vahvasti esillä luonnonvara-alan ja kestävän kehityksen koulutuksissa. 

“Lisäksi kestävä kehitys on integroitu myös muiden alojen koulutuksiin. Petrattavaa meillä on tapahtumajärjestämisessä ja liikenteessä, johon hajallaan oleva kampusrakenteemme vaikuttaa”, tutkimuspäällikkö Mervi Friman HAMK Edu -tutkimusyksiköstä huomauttaa.  

Kiinteistöjohtaja Tuomas Salosen mukaan vertailuun osallistuminen tuo tietoa siitä, miten kestävää kehitystä kannattaa viedä eteenpäin.  

“Seuraavaksi kestävän kehityksen periaatteet onkin tarkoitus linjata koko organisaation osalta”, Salonen kertoo. 

Vertailussa ensimmäiseksi sijoittui maailman parhaaksi maatalousalan yliopistoksikin valittu Wageningen University & Research Alankomaista. Oxfordin yliopisto Iso-Britanniasta on sijalla kaksi ja kolmantena on Kalifornian Davisin yliopisto Yhdysvalloista. Suomalaiskorkeakouluista HAMKin perässä olivat Tampereen teknillinen yliopisto (98.) ja Metropolia ammattikorkeakoulu (267.) 

Lisätietoja 

Janne Salminen 
vararehtori 
Hämeen ammattikorkeakoulu 
p. 0503429569 
etunimi.sukunimi@hamk.fi 

 

Starckjohann-säätiön stipendit 40 Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijalle

$
0
0

Starckjohann-säätiön stipendit jaettiin Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille maanantaina 9.12.2019 Wärtsilä-kampuksella pidetyssä stipendienjakotilaisuudessa. Säätiö jakoi tänä vuonna kannustusstipendejä 40 opiskelijalle yhteensä 36 000 euroa eli 900 euroa/opiskelija.

- Olemme erittäin kiitollisia Starckjohann-säätiölle tuesta, jota he ovat osoittaneet ammattikorkeakoulumme opiskelijoille. Nämä stipendit ovat tunnustus opiskelijoille määrätietoisesta ja tuloksekkaasta opiskelusta, kertoo rehtori Petri Raivo.

Säätiö haluaa antaa Karelia-ammattikorkeakoululle yhden lisätyövälineen opiskelijoiden motivoimiseksi hyvään työhön.

- Haluamme tukea paitsi erinomaisesti opinnoissaan menestyneitä opiskelijoita, niin myös niitä opiskelijoita, joiden opintojen tiellä on ollut erilaisia esteitä ja hidasteita. Heille on kohdistettu uusi tsemppistipendi, joka jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa, kertoo Starckjohann-säätiön asiamies Leena Rekola-Nieminen.

Eileen Starckjohann ja Thelma Starckjohann-Bruun säätiö ja Karelia-ammattikorkeakoulu ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2002 alkaen ammattikorkeakouluopinnoissaan hyvin menestyneiden opiskelijoiden hyväksi. Karelia-ammattikorkeakoulu on ainoa oppilaitos, jolle Starckjohann-säätiö jakaa stipendejä. Muu avustustoiminta kohdistuu veteraanijärjestöihin sekä erilaisiin yhdistyksiin ja toimijoihin. Avustusten saamiseen ei ole hakumenettelyä, vaan päätökset tekee säätiön kuusijäseninen hallitus sääntöjensä puitteissa.

Mediakutsu: YSAOn jouluinen valmistumisjuhla keskiviikkona 18.12.2019

$
0
0

Toivotamme tiedotusvälineiden edustajat tervetulleiksi YSAOn opiskelijoiden jouluiseen valmistumisjuhlaan!

Ylä-Savon ammattiopisto juhlistaa valmistuneita opiskelijoitaan jouluisissa merkeissä keskiviikkona 18.12. Juhlaan on kutsuttu 1.6.-31.12.2019 välisenä aikana valmistuneet opiskelijat.

Tilaisuuden virallinen osuus alkaa kello 17 Sankariniemen yhteiskampuksen monitoimitilassa rehtori Kari Puumalaisen tervetulosanoilla. Musiikillisten esitysten lisäksi illan puheenvuoroissa kuullaan opiskelijoiden sekä yrittäjien näkökulmia. Juhla päättyy juhlavaan kahvitarjoiluun.

Tilaisuudessa on paikalla rehtori ja alojen koulutuspäälliköitä, joita on mahdollista haastatella.

Liite: Valmistumisjuhlan ohjelma

Anna Olkinuora HAMKin Hyvinvointiosaamisen yksikön johtajaksi

$
0
0

Filosofian tohtori Anna Olkinuora, 37, on valittu Hämeen ammattikorkeakoulun Hyvinvointiosaamisen yksikön uudeksi johtajaksi. Hämeenlinnassa asuva Olkinuora siirtyy tehtävään sairaanhoitopiirien omistamalta lääkärihelikopteritoiminnan hallinnointiyksikkö FinnHEMSiltä, jossa hän työskenteli tutkimus- ja kehitysyksikön projektipäällikkönä. Olkinuora on tutkinut erityisesti ensihoidon järjestelmää ja laatua.

Anna Olkinuora on väitellyt ranskan kielestä vuonna 2012. Hänellä on pedagoginen pätevyys Hämeen ammattikorkeakoulun ammatillisista opettajaopinnoista ja johtamisen erikoisammattitutkinto Markkinointi-instituutista. Olkinuora on työskennellyt myös ranskan, ruotsin ja englannin opettajana peruskoulussa ja lehtorina ranskan kielen tutkinto-ohjelmassa Tampereen yliopistossa.

”Työskenneltyäni tutkimuksen parissa ja seurattuani sote-alan toimintaa käytännössä, minua kiinnostaa mahdollisuus päästä vaikuttamaan vaiheeseen, jossa tulevia osaajia koulutetaan. Lisäksi HAMKin strategia puhuttelee, muun muassa sen pyrkimys kansainvälistymiseen ja tutkimusroolin vahvistamiseen”, Olkinuora sanoo.

Olkinuora kertoo pyrkineensä yli rajojen menevään tutkimusyhteistyöhön edellisessä työpaikassaan.

”Yksi selkeä esiin noussut tarve on ammattikorkeakoulujen tutkimusroolin vahvistaminen. Näen, että tutkijapolulle voisi johtaa muutkin vaihtoehdot kuin perinteisen yliopistotutkinnon suorittaminen.”

Hyvinvointiosaamisen yksikkö kehittää hyvinvointialaa ja osallistavaa palvelukulttuuria sekä kouluttaa sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, sosionomeja, kulttuuri- ja taidetoiminnan artenomeja sekä asiantuntijoita sosiaali- ja terveysalan kehittämis- ja johtotehtäviin. Olkinuora siirtyy Hyvinvointiyksikköön innoissaan ja avoimin mielin.

”Tarkoituksena on kuulla ensin henkilöstön näkemyksiä ja lähteä sen pohjalta kehittämään yksikön toimintaa. Tavoitteena on ainakin ylläpitää ja lisätä monialaisuutta ja pitää yksikkö askeleen edellä alan kehityksessä.”

Rehtori Pertti Puusaaren mukaan tehtävään haluttiin kehittämisorientoitunut ja johtamisesta kiinnostunut henkilö, jolla on valmiutta rakentaa toimintaa yhdessä henkilöstön kanssa. Olkinuora aloittaa yksikön johtajana 1.2.2020 nykyisen johtajan Hanna Maijalan jäätyä eläkkeelle.

Lisätietoja

Anna Olkinuora
Hyvinvointiosaamisen yksikön johtaja (1.2.2020 alkaen)
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 0407374309
etunimi.sukunimi@finnhems.fi (31.1.2020 saakka)

Pertti Puusaari
rehtori, toimitusjohtaja
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 0400469605
etunimi.sukunimi@hamk.fi

 

Mediakutsu nuorten metsäbarometrin julkistukseen: Metsät ovat tärkeitä lähes yhdeksälle kymmenestä nuoresta

$
0
0

Kutsu tiedotusvälineille tiistaina 10.12.

Mediakutsu nuorten metsäbarometrin julkistukseen: Metsät ovat tärkeitä lähes yhdeksälle kymmenestä nuoresta

Tervetuloa kuulemaan Nuorten metsäbarometrinuunituoreet tulokset 15-25 vuotiaiden suomalaisten metsäsuhteesta, metsien käyttöön sekä metsä- ja puualaan liittyvistä mielikuvista.

Nuorten metsäbarometrin on tehnyt Taloustutkimus Suomen Metsäyhdistyksen tilauksesta. Barometrin mukaan metsät ovat tärkeitä lähes yhdeksälle kymmenestä nuoresta riippumatta siitä missä päin Suomea he asuvat. Useimmiten metsään mennään yksin tai ystävän kanssa rauhoittumaan. Kolme viidestä nuoresta ajattelee metsä- ja puualan tarjoavan työtä vastuullisella alalla.

Metsäbarometrin tulokset julkaistaan Helsingin keskustakirjasto Oodissa (Töölönlahdenkatu 4) toisen kerroksen Kuutio tilassa perjantaina 13.12.2019 kello 13:30.

Barometrin rahoittivat Puumiesten Ammattikasvatussäätiö ja Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Metsämiesten Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi

Lisätietoja:

Sirpa Kärkkäinen, johtava asiantuntija, nuorisoviestintä, Suomen Metsäyhdistys sirpa.karkkainen@smy.fi
+358 50 3512 416

Petra Lehmuskunnas, tutkimuspäällikkö, Taloustutkimus, petra.lehmuskunnas@taloustutkimus.fi, +358 50 439 4489


Haku auki kouluille: Järjestöltä tukea globaalikasvatukseen

$
0
0

Taksvärkki ry hakee uusia kouluja Maailmankansalaisen koulu -verkostoon! Tavoitteena on tukea opetussuunnitelman mukaisen globaalikasvatuksen toteuttamista. Yhteistyössä kehitetään koulujen omaa globaalikasvatusta ja tuetaan sen vakiinnuttamista osaksi koulukulttuuria.

Toiminta lisää oppilaiden ymmärrystä globaaleista kysymyksistä ja kannustaa toimimaan aktiivisina maailmankansalaisina. Avoimen haun kautta vahvistetaan vuonna 2015 käynnistettyä Maailmankansalaisen koulu -verkostoa muutamalla yläkoululla.

”Projekti on vaikuttanut oppilaiden asenteisiin. Oppilailla on rohkeus puuttua asioihin. Heidän uskonsa omiin vaikutusmahdollisuuksiin on kasvanut ja uskallus yrittämiseen ja vuorovaikutukseen on lisääntynyt.”

”Kaikki ovat yhteisen tärkeän asian äärellä, vaikka koulujen toiminta onkin omannäköistä. Taksvärkiltä saatu tuki, materiaalit ja avustus on mahtavaa.”

– Opettajien palautetta Maailmankansalaisen koulu -yhteistyöstä
 

Haluatteko koulunne mukaan?

Tarjoamme:
– käytännön ratkaisuja ja tukea globaalikasvatuksen toteuttamiseen,
– koulutuksia globaalikasvatuksen teemoista opettajille,
– 3 verkkotapaamista lukukaudessa,
– mahdollisuuden jakaa ideoita ja kokemuksia mukana olevien koulujen kanssa,
– oppilaille tilaisuuksia harjoitella vastuullista maailmankansalaisuutta sekä
– lukukausittaiset kouluverkoston tapaamiset.

Toivomme, että koulu:
– on yläkoulu,
– haluaa kehittää globaalikasvatusta koulukulttuurissaan,
– tulee mukaan vuotuiseen Taksvärkki-kampanjaan ja nuorten oikeuksia edistävään Taksvärkki-keräykseen,
– sitoutuu vähintään kahdesta koulun opettajasta koostuvan globaalikasvatustyöryhmän muodostamiseen sekä oppilaiden Maailmankansalaisen ryhmän perustamiseen,
– sitoutuu yhteistyöhön kahdeksi kalenterivuodeksi (2020–2021).
 
Hakuaika Maailmankansalaisen kouluksi päättyy maanantaina 13.1.2020. Avoimet hakemukset pyydämme toimittamaan sähköisesti osoitteeseen hanna.hjerppe@taksvarkki.fi.

Kerrottehan hakemuksessa:
– Koulun nimi ja yhteystiedot
– Yhteyshenkilö ja hänen yhteystietonsa
– Miksi haluatte Maailmankansalaisen kouluksi?
– Millä tavalla globaalikasvatuksen teemoja on käsitelty koulussanne?
– Mitä toivotte yhteistyöltä?

Tiedusteluihin vastaa Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen suunnittelija Hanna Hjerppe, 050 512 4171, hanna.hjerppe@taksvarkki.fi.

Kunnat kannustavat nuoria ja nuorisotyöntekijöitä vaihtelevasti EU-rahotteisille opintomatkoille

$
0
0

Nuorisotyöntekijöiden osallistumista kansainvälisille opintomatkoille ja seminaareihin kannatetaan kunnissa vaihtelevasti. Osa kunnista lähettää sekä nuoria että työntekijöitään säännöllisesti tutustumaan eri maiden EU-hankkeisiin ja tapahtumiin; osa ei juuri ollenkaan.

Erasmus+ on EU-rahotteinen ohjelma, jonka on tarkoitus tarjota tasavertainen mahdollisuus avartaa nuorten parissa työskentelevien aikuisten tietotaitoa ja parantaa nuorten osaamista, itseluottamusta ja työllistymismahdollisuuksia.

Nuorisovaihdot ovat edullinen tapa lisätä esimerkiksi pikkupaikkakuntien nuorten näköaloja ja avartaa sellaisten nuorten maailmankuvaa, jotka eivät vapaa-ajallaan pääse matkustamaan ulkomaille.

– Opintomatkoilla tapaa uusia ihmisiä, oppii itsestään ja muista kulttuureista ja saa perspektiiviä elämäänsä. On nuoria, joiden elämä on saanut kokonaan uuden suunnan, kun on päässyt haastamaan itsensä uudessa ympäristössä, Suomen nuorisokeskusyhdistyksen kansainvälisen työn koordinaattori Mari Puranen kertoo.

Nuorisotyöntekijät ja nuoret voivat tukeutua Erasmus- ja muissa kansainvälisyysaiheisissa kysymyksissä Mari Puraseen tai lähimmän nuorisokeskuksensa kansainväliseen koordinaattoriin. Lue SNK:n blogista Uuraisten nuorisotyöntekijän Marjo Ruuskan opintomatkasta Saksaan.

Lisätietoja:

SNK:n kansainvälisen työn koordinaattori Mari Puranen
P. 041 730 1651
mari.puranen(at)snk.fi 

http://www.snk.fi/

Kutsu: Xamkista valmistuvat juhlivat 20.12.

$
0
0

KUTSU MEDIALLE 

Xamkista valmistuvat juhlivat 20.12. 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun valmistumisjuhlia vietetään perjantaina 20.12. Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Opiskelijoita valmistuu pitkin vuotta, joten juhliin on kutsuttu myös kaikki edellisen juhlan jälkeen valmistuneet sekä heidän läheisiään. Yhteiset valmistumisjuhlat järjestetään kaksi kertaa vuodessa, ennen joulua ja kevätlukukauden päättyessä. 

Juhlien ohjelma rakentuu kaikilla paikkakunnilla rehtorin/vararehtorin tervehdyksestä, juhlapuheesta, valmistuvan opiskelijan puheenvuorosta, todistusten ja stipendien jaosta, musiikista ja kahvitarjoilusta. Tilaisuudet kestävät 1-2 tuntia. 

Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuksiin! 

Mediatiedote ja valmistuvien nimet lähetetään viimeistään 17.12. iltapäivällä. Nimilistat ovat julkaisuvapaita 20.12. 

Mikäli toivotte vinkkejä haastateltavista opiskelijoista, autamme teitä mielellämme. Pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen heli.kauppinen@xamk.fi viimeistään maanantaina 16.12., jotta voimme palvella teitä mahdollisimman hyvin.  

Juhlapäivänä julkistetaan myös Xamkin vuoden alumnin palkinnon saaja. Tästä lähetetään erillinen tiedote, joka on julkaisuvapaa 20.12. klo 11.00.

 

KOTKA 

Juhla on Merikeskus Vellamossa (Tornatorintie 99). Ohjelma ja todistusten jako klo 15.00. Juhlan jälkeen kahvitarjoilu. 

 

Tervehdyssanat, vararehtori Mirja Toikka 

Musiikkia 

Juhlapuhe, Kari Turkiatoimitusjohtaja, Kymijoen Ravintopalvelut Oy 

Musiikkia 

20.12. valmistuvien opiskelijoiden todistusten ja stipendien jako 

Sosiaali- ja terveysalalta valmistuvien lupauksenanto 

Valmistuvan opiskelijan puheenvuoro 

Musiikkia 

 

 KOUVOLA 

Juhla on Kuusankoskitalolla (Kymenlaaksonkatu 1)  Ohjelma ja todistusten jako klo 9.30. Juhlan jälkeen kahvitarjoilu. 

 

Tervehdyssanat, vararehtori Mirja Toikka 

Musiikkia 

JuhlapuhePetteri PortaankorvaKehitysjohtaja, Kouvolan kaupunki  

Musiikkia 

20.12. valmistuvien opiskelijoiden todistusten ja stipendien jako 

Sosiaali- ja terveysalalta valmistuvien lupauksenanto 

Valmistuvan opiskelijan puheenvuoro 

Musiikkia 

 

MIKKELI 

Juhla on Saimaa Stadiumilla (Raviradantie 22 B). Ohjelma ja todistusten jako klo 13.00. Juhlan jälkeen kahvitarjoilu. 

 

Tervehdyssanat, rehtori Heikki Saastamoinen 

Musiikkia 

Juhlapuhe, tiimiesimies Saila Liukkonen, Mipro

Musiikkia 

20.12. valmistuvien opiskelijoiden todistusten ja stipendien jako 

Valmistuvan opiskelijan puheenvuoro 

Virsi 

 

 

 SAVONLINNA 

Juhla on Xamkin Savonlinnan kampuksella Savonniemisalissa. Ohjelma ja todistusten jako klo 9.00. Juhlan jälkeen kahvitarjoilu. 

 

Tervehdyssanat 

Rehtori Heikki Saastamoinen 

Musiikkia 

Juhlapuhe, hallintoylihoitaja Maijaterttu Tiainen, Sosteri 

Valmistuvan opiskelijan puheenvuoro 

Musiikkia 

20.12.  valmistuvien opiskelijoiden todistusten ja stipendien jako 

Terveysalan vala 

Virsi 

 

Lisätietoja: viestintäsuunnittelija Heli Kauppinen, p. 0408423413, heli.kauppinen@xamk.fi 

 

 

 

Onnistunut rekrytointi on monen muuttujan summa

$
0
0

Business Joensuu ja Karelia-ammattikorkeakoulu toteuttivat alkuvuonna yhteisen kehittämistyön, jonka tavoitteena oli kartoittaa Pohjois-Karjalan alueella opiskelevien nuorten ajatuksia ja odotuksia työelämästä sekä keskustella niistä alueen työnantajien kanssa. Työpajoihin oli kutsuttu Riverian ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoita sekä alueen yrityksiä ja keskeisiä sidosryhmiä. Kehitystyön lopputuloksena syntyi haastatteluista koostuva video sekä raportti, joissa esitellään hyvän työnantajan kriteereitä.

Yhteisinä rekrytoinnin kärkiteemoina sekä nuorten että yritysten näkemyksissä olivat yrityksen maine, työn merkityksellisyys ja turvallisuus. Nuoret huomioivat kyseiset teemat työpaikkoja hakiessaan, ja työnantajat puolestaan haluavat nostaa teemoja esille osana työnantajakuvan rakentamista. Nuoret pitävät tärkeänä mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhön. Työnantajien toivotaan olevan helposti lähestyttäviä ja joustavia sekä panostavan huolella rekrytointiprosessiin. Yritysten rekrytoinneissa puolestaan korostuu moniosaajuuden tarve. Kun yritys on kerran saanut osaajan taloon, on hänen pysyvyytensä varmistettava muun muassa erilaisia urapolkuja tarjoamalla, etätyömahdollisuuksilla ja hyvällä esimiestyöllä.

Hyvä esimies johtaa esimerkillään

Nuoret arvostavat työssään yhteishenkeä, viihtyvyyttä ja rentoa ilmapiiriä, joka koostuu yhdessä jokaisesta työntekijästä. Nuorten mukaan hyvä työyhteisö on kannustava, huumorintajuinen, luotettava sekä aikaansaava, ja työyhteisössä on erittäin hyvä yhdessä tekemisen meininki. Nuorille olennaista on, että työpaikalta löytyy samanhenkisiä kollegoita. Työnantajien mukaan myös erilaisuutta tulee olla, kunhan se ilmenee rakentavasti. Hyvä palkka on nuorille tärkeää, mutta palkalla ei tarkoitettu vain rahaa. Työstä halutaan yhä enenevässä määrin saada myös elämyksiä ja kokemuksia.

Nuorten näkemyksissä korostuu hyvän esimiestyön kaksi puolta: ammattiosaaminen ja kyky työskennellä ihmisten kanssa. Esimiestä halutaan arvostaa hänen toimintansa, ei hänen asemansa vuoksi. Nuorten mukaan hyvä esimies on täysillä mukana työnteossa ja johtaa omalla esimerkillään. Esimiehen työpanos ja tapa tehdä esimiestyötä voivat olla ratkaisevia tekijöitä niin työvoiman saatavuuden ja pysyvyyden kuin työpaikan arjen sujuvuudenkin kannalta.

Toiveena huolellinen ja läpinäkyvä rekrytointiprosessi

Työnantajien arki näyttäytyy toimialasta riippumatta kiireisenä. Arki on täynnä muutoksia ja työtä tehdään yhä enemmän yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Lisäksi sosiaalinen media on tullut olennaiseksi osaksi työnantajan arkea. Yrityskuvaa rakennetaan aktiivisesti sosiaalisen median kanavissa yrityksen tarinaa kertoen, ja työnantajamielikuvan rakentamisesta on tullut systemaattista ja tavoitteellista toimintaa. Enää ei riitä, että yrityksellä on toimivat nettisivut, vaan näkyvillä tulee olla siellä, missä työnhakijat ovat. Olennaista on pysähtyä myös sen äärelle, miten yritys voi erottua muista, kilpailevista yrityksistä.

Rekrytointiprosessissa tulisi kiinnittää huomioita erityisesti somenäkyvyyteen, työpaikkailmoituksen sisältöön, perehdytykseen ja helppoon lähestyttävyyteen. Rekrytointiprosessiin on varattava aikaa ja riittävästi resursseja. Työntekijäkokemus muodostuu heti ensimmäisiltä metreiltä alkaen. Nuoret totesivatkin, että mielikuva yrityksestä työnantajana alkaa rakentua jo sillä hetkellä, kun työnhakija esimerkiksi soittaa yrityksen vaihteeseen tai katsoo ensimmäisen kerran yrityksen nettisivuja. Uuden työntekijän perehdyttäminen on hoidettava kunnolla, jotta uuden oppiminen on innostavaa ja työntekijä voi kokea onnistuvansa. Koko työsuhteen ajan on pidettävä huolta työn sopivasta haasteellisuudesta ja jatkuvasta oppimisesta.

Työnantajat pitävät tärkeinä työntekijän moniosaajuutta, digiosaamista, asennetta ja jatkuvaa uuden oppimisen halua. Yritykset rekrytoivat konkreettiseen tarpeeseen ja keskiöön nousee juuri oikeiden osaajien tavoittaminen. Työvoiman saatavuus nousee rekrytointien merkittävämmäksi tekijäksi, erityisesti silloin kun ollaan varsinaisten kasvukeskittymien ulkopuolella. Liiketoiminnan kasvutavoitteiden näkökulmasta työvoimapula voi jopa uhata tavoitteiden saavuttamista.

Rekrytoinnin uudet tuulet

Business Joensuun hallinnoiman Osaava Joensuun seutu -projektin tavoitteena on edistää Joensuun seudulla ammattitaitoisen osaavan työvoiman saatavuutta ja yrittäjyyttä. Mestari–Kisälli -koulutustehtaan avulla siirretään työtehtävien vaatimaa ammattitaitoa sekä yrityksen hiljaista tietotaitoa tulevalle työntekijälle. 

Karelia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa SMErec – New generation recruitment skills for SMEs and workforce -projektissa on kehitetty digitaalisia työkaluja ja toimintamalleja rekrytointien tueksi. Yksi projektin toimintana toteutetuista työkaluista on Rekrytointityökalun mikroyrityksille, joka ohjaa yrittäjää rekrytoinnin suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelijoiden osaamisen ja työnantajien tarpeiden kohtaamiseksi on kehitetty VirtualCV-palvelu ja toimintamalli ammattikorkeakoulujen ura- ja työelämäpalveluihin. Lisäksi SMErec-projektissa kehitettiin virtuaalihologrammien tallennus- ja visualisointiratkaisuja sekä luotiin verkko-opinnot rekrytointiprosessin hyvään toteutukseen.

Projektien toiminnassa on ollut mukana Joensuun ja Turun seudun yrityksiä sekä opiskelijoita. Kehittämistyötä on tehty Karelia-ammattikorkeakoulun, Turun ammattikorkeakoulun ja Business Joensuun kesken yhdessä laajan sidosryhmäverkoston kanssa. Tämä yhteistyö on mahdollistunut Euroopan Unionin Sosiaalirahaston tuella (ESR).

 

Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa myös kirkkomusiikin koulutuksen

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) musiikkipedagogin tutkinto uudistuu. Kevään 2020 yhteishaussa olevassa musiikkipedagogin koulutuksessa opiskelija voi valita pääaineekseen klassisen musiikin tai pop-/jazzmusiikin lisäksi kirkkomusiikin. Uudenlainen koulutus alkaa syksyllä 2020.

Kirkkomusiikkia pääaineenaan opiskelevat valmistuvat musiikkipedagogeiksi (AMK). Uudenlainen tutkinto tarjoaa valmistuvalle aiempaa laajemmat työllistymismahdollisuudet, sillä se antaa kirkkomusiikin valinneille sekä kanttorin että instrumenttipedagogin kelpoisuuden. Muualla Suomessa ei ole tarjolla vastaavanlaista koulutusta. Musiikkipedagogin tutkinto sisältää myös opettajan yleiseen pedagogiseen kelpoisuuteen vaadittavat opinnot.

Koulutukselle on kysyntää, sillä sekä kirkon että työmarkkinoiden suunnalta on saatu vahva viesti uudella tavalla profiloituneen kanttorikoulutuksen tarpeesta. Oamk on luonteva uudenlaisen musiikkipedagogikoulutuksen järjestäjä koulutuksen laadukkuuden ja maantieteellisen sijainnin vuoksi.

Kirkkohallitus päätti kanttorin viran uusista kelpoisuusvaatimuksista 10.12.2019. Päätös mahdollistaa kanttorin kelpoisuuteen vaadittavien opintojen integroimisen musiikkipedagogitutkintoon.

Lisätietoja:

Lehtori Ismo Hintsala, ismo.hintsala@oamk.fi, 040 541 7793

Koulutus- ja tki-johtaja Riitta Tötterström, riitta.totterstrom@oamk.fi, 050 308 2924

oamk.fi/fi/koulutus/ammattikorkeakoulututkinnot/musiikkipedagogi-amk

Viewing all 16604 articles
Browse latest View live