Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16516 articles
Browse latest View live

Lukiolaiset: Ylioppilaskirjoitusten siirtäminen uhka lukiolaisten oikeusturvalle

$
0
0

Ylioppilastutkintolautakunta on yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa päättänyt aikaistaa kevään 2020 reaaliaineiden koepäivät niin, että reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan jo toisella tutkintoviikolla eli tiistaina 17.3. ja torstaina 19.3. Suomen Lukiolaisten Liitto on pettynyt, että liittoa ei kuultu tilanteen valmistelussa lainkaan.

Lukiolaisten Liitto pitää tilannetta erittäin valitettavana ja huolestuttavana lukiolaisten oikeusturvan kannalta. Olosuhteiden valossa päätös nähdään ymmärrettävänä opiskelijoiden ja heidän läheistensä terveyden turvaamiseksi, mutta liitto on huolissaan päätöksen vaikutuksista lukiolaisten mahdollisuuksiin valmistautua ylioppilaskirjoituksiin. 

“Tilanne on todella valitettava ja haastava lukiolaisten jaksamisen kannalta. Samaistumme abiturienttien huoliin äkillisestä muutoksesta. Lukiolaiset kokevat jo muutenkin todella paljon stressiä ja uupumista, koska ylioppilaskirjoitukset ovat koko lukioajan tärkein hetki. Myös koronavirustilanne itsessään on herättänyt laajasti huolta suomalaisten terveydestä ja lisännyt lukiolaistenkin paineita”, kommentoi puheenjohtaja Adina Nivukoski

Lukiolaisten Liitto on erityisen huolestunut siitä, että ensi viikolla kirjoitukset järjestetään viitenä peräkkäisenä päivänä. Tämä tarkoittaa sitä, että osalla kokelaista saattaa tulla kuusi tuntia koeosallistumista jokaisena arkipäivänä, eikä palautumiseen jää riittävästi aikaa. Tämä myös vähentää lukuaikaa kyseisiin kokeisiin ja sekoittaa lukiolaisten lukuaikataulut. 

Lukiolaisten Liitto vaatii, että päätöksen vaikutukset lukiolaisten oikeusturvaan selvitetään mahdollisimman pian. Lisäksi Lukiolaisten Liitto edellyttää, että siirretyt ylioppilaskokeet voi uusia syksyllä maksuttomasti. 

Tarkemmat tiedot uusista koeaikatauluista opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.

 

Lisätiedot

puheenjohtaja Adina Nivukoski, 050 377 9700, adina.nivukoski@lukio.fi

 


Karelia-ammattikorkeakoulu siirtyy keskiviikkona etäopetukseen

$
0
0

Karelia-ammattikorkeakoulu jatkaa mahdollisimman normaalia toimintaa koronavirusepidemiasta huolimatta. Kareliassa ei ole toistaiseksi havaittu koronatartuntoja. Karelia pyrkii aktiivisesti osaltaan hidastamaan epidemian leviämistä. Tämän takia Karelia siirtää opetuksen ja opiskelun pääsääntöisesti verkkoon keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Kampukset ovat toistaiseksi normaalisti auki.

Karelia suosittelee koko henkilökunnalle etätyön tekemistä aina kun se on mahdollista. Lisäksi Karelia suosittelee vahvasti välttämään kaikkea matkustamista. Työmatkat ovat kiellettyjä toistaiseksi ulkomaille ja kotimaassa. Karelia-ammattikorkeakoulu ei ota toistaiseksi lainkaan vastaan kansainvälisiä vieraita. Kaikki kokoukset pyritään toteuttamaan etänä.

Ulkomailta palaavien työntekijöiden ja opiskelijoiden on jäätävä kotiin etätyöhön tai -opiskeluun 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan oppilaitokseen. Opiskelijoille ei suositella kansainvälisiin vaihtoihin lähtemistä toistaiseksi.

Työntekijä voi toistaiseksi jäädä 7 päivän sairauslomalle omalla ilmoituksellaan.

 

Xamk siirtyy etäopiskeluun, lähiopetus keskeytetään 16.3.

$
0
0

Xamk siirtyy etäopiskeluun, lähiopetus keskeytetään

Xamkin lähiopetus on keskeytetty 16.3.-31.3. Opetusta annetaan etäopetuksena viimeistään 23.3. alkaen, heti kun opetusjärjestelyjen muutokset on saatu tehdyksi.

Xamkin opiskelijaravintolat ja kirjastot ovat kiinni 19.-31.3. Poikkeuksena ravintola Talli ja ravintola Stadiumi Mikkelissä. Xamkin harrastustoiminta keskeytyy 31.3. asti.

Xamkin henkilökunta tekee etätöitä, mikäli se on mahdollista. Henkilökunta ei matkusta ulkomaille ja myös kotimaan matkustamista pyydetään rajoittamaan. Xamkin tilaisuuksia perutaan ja/tai järjestetään etänä.

Ulkomailla vaihto-opiskelussa tai harjoittelussa oleviin opiskelijoiden otetaan yhteyttä, mutta ulkomaan jaksoja ei keskeytetä. Tilannetta katsotaan tapauskohtaisesti.

Opiskelijavalintojen osalta ammattikorkeakoulut valmistelevat yhteiset varasuunnitelmat, mikäli valintakokeita ei voida järjestää suunnitellusti. Xamk tiedottaa yhteisistä päätöksistä niiden valmistuttua.

-  Haluamme näillä poikkeusjärjestelyillä turvata opiskelijoiden, henkilöstön ja sitä kautta muiden ihmisten terveyttä. Tavoitteena on myös turvata opintojen eteneminen koronaviruksesta huolimatta, kertoo toimitusjohtaja Heikki Saastamoinen.

Xamkin ajankohtaiset, tarkemmat ohjeet löytyvät verkkosivulta https://www.xamk.fi/tiedotteet/tietoa-koronaviruksesta-ja-matkustamisesta/

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen, puh. 050 312 5151, heikki.saastamoinen@xamk.fi

JAMK keskeyttää lähiopetuksen koronavirustilanteen vuoksi

$
0
0

JAMK keskeyttää lähiopetuksen maanantaista 16.3.2020 alkaen toistaiseksi koronavirustilanteen vuoksi. Opiskelijoita kehotetaan jäämään kotiin etäopiskelemaan.

Etäopetukseen siirrytään vaiheittain maanantaista 16.3.2020 alkaen. Korvaavia suoritustapoja tai etäosallistumismahdollisuuksia ryhdytään järjestämään opiskelijoille. Pienryhmä- ja laboratorioharjoituksia voidaan jatkaa harkinnan mukaan toistaiseksi. Opiskelijat saavat ohjeistusta lähiopetusta sisältävien opintojaksojen suoritustavoista / korvaavista tehtävistä sekä tenttijärjestelyistä vastuuopettajilta viikon 12 alkupuolella. Muista kuin opintojaksoihin liittyvistä järjestelyistä tiedotetaan erikseen.

Kampusten aukioloa ei toistaiseksi rajoiteta, mutta opiskelijoita kehotetaan välttämään suurissa ryhmissä kokoontumista ja liikkumista, THL:n ohjeistuksen mukaan. Myöhemmin kampusten aukioloa saatetaan rajoittaa niin, että vain välttämätön liikkuminen kampuksilla on sallittu.

JAMKin henkilöstöä ohjeistetaan etätyöhön, mikäli työtilanne ja työtehtävät sen mahdollistavat. Etätyö on toistaiseksi sallittu myös ilman etätyösopimusta. Kaikki kokoukset, myös JAMKin sisäiset, tulee järjestää ensisijaisesti etäyhteyksin, esimerkiksi Teamsin kautta. Kaikkien on pystyttävä osallistumaan kokouksiin myös etänä.

JAMK myös peruuttaa kaikki yli 30 hengen tilaisuudet, joihin osallistuu JAMKin ulkopuolisia henkilöitä. Tapaamisten ja tilaisuuksien sijaan pyritään käyttämään etäyhteyksiä. Kampusten ulkopuolella järjestettäviin, yli 30 hengen työtehtäviin liittyviin tilaisuuksiin ei osallistuta. Myöskään vapaa-aikana tapahtuviin tilaisuuksiin osallistumista ei suositella.

Näillä järjestelyillä JAMK pyrkii ennaltaehkäisemään koronaviruksen leviämistä ja luomaan työskentelystä ja opiskelusta turvallista sekä vähentämään stressiä.

JAMK päivittää uusimmat tiedot koronavisrutilanteeseen liittyen tänne. Opiskelijoita kehotetaan seuraamaan tiedotusta myös opiskelijaintrassa.

Lisätietoja:

Mikko R. Salminen, hallintojohtaja
etunimi.sukunimi@jamk.fi
puh. 050 407 9507
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Yhteishaussa tarjolla liki 1 500 aloituspaikkaa, palveluliiketoiminnan osaajille kysyntää

$
0
0

Palvelualan osaajia tarvitaan yhä enemmän julkisella ja yksityisellä sektorilla. Oamk vastaa tarpeeseen tarjoamalla kaksi uutta ylempää AMK-koulutusta 18.3. alkavassa yhteishaussa: Palveluliiketoiminnan kehittäminen sekä Hyvinvointia edistävien digipalveluiden asiantuntija.

Palveluiden tuottamisessa tarvitaan asiantuntijoita, jotka osaavat kehittää palveluita hyödyntämällä digitaalisuutta.

– Tällä hetkellä yli 70 prosenttia bruttokansantuotteesta tuotetaan eri palveluissa. Digitaalisuus on jo nyt ja etenkin tulevaisuudessa mukana kaikissa palveluissa jollain tasolla, kertoo palveluliiketoiminnan kehittäminen -koulutuksen tutkintovastaava Päivi Aro. 

Digitalisaatiota hyödynnetään myös sosiaali- ja terveyspalveluissa koko ajan enemmän. Hyvinvointia edistävien digipalveluiden asiantuntija -koulutuksessa perehdytään digitaalisiin keinoihin ja toimintamalleihin sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen edistämiseksi. 

Ylemmät AMK-tutkinnot ovat työelämälähtöisiä tutkintoja, jotka voi tehdä pääosin verkko-opintoina. Tutkinto antaa saman kelpoisuuden kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. 

Kaikkiaan Oamkilla on kevään yhteishaussa tarjolla yhteensä 1 465 aloituspaikkaa AMK-tutkintoon ja ylempään AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen. Opiskelupaikkoja on tarjolla Oamkin kaikilta koulutusaloilta: informaatioteknologia, kulttuuri, liiketalous, luonnonvara-ala, sosiaali- ja terveysala sekä tekniikka. Aloituspaikkoja on tarjolla eniten tekniikassa sekä sosiaali- ja terveysalalla. Hakuaika päättyy keskiviikkona 1.4.kello 15.00.

Suurin osa valitaan todistuksen perusteella

Ammattikorkeakoulututkintojen valintaperusteisiin tuli tänä vuonna merkittäviä muutoksia. Suurin osa opiskelijoista valitaan nyt ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon perusteella. Kulttuurialalla opiskelijavalinta suoritetaan edelleen valintakokeen perusteella, mutta muilla aloilla todistusvalinnan osuus kasvaa 60 prosenttiin.

Hakijat, jotka eivät tule hyväksytyksi todistusvalinnassa, voivat jatkossakin tulla hyväksytyksi valintakoevalinnan kautta. Sekä todistus- että valintakoevalinnassa ensikertalaisten kiintiö on 80 prosenttia.

Yhteishaussa käytetään ammattikorkeakoulujen yhteistä digitaalista AMK-valintakoetta, joka tehdään omalla kannettavalla tietokoneella ammattikorkeakoulujen tiloissa. Yhdellä kokeella haetaan kaikille aloille kulttuurialaa lukuun ottamatta. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Hakija valitsee jo hakuvaiheessa valintakoepaikan ja -ajan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Valintakoepaikaksi voi valita myös ammattikorkeakoulun, johon ei ole hakenut.

Lisätietoja:

viestintäjohtaja Anne-Maria Haapala, 050 569 3565, anne-maria.haapala@oamk.fi

Vaasan yliopisto keskeyttää lähiopetuksen ja siirtyy etäopetukseen

$
0
0

Vaasan yliopisto keskeyttää lähiopetuksen 16.3.-29.3.2020. Kurssit pyritään siirtämään etäopetukseen mahdollisimman nopeassa aikataulussa. Myös kaikki ajanjaksolle sijoittuvat yliopiston tiloissa järjestettävät tentit siirretään myöhemmäksi. Jo etäopetukseksi suunniteltu opetus ja verkkotentit toteutetaan normaalisti.

Opintojen eteneminen pyritään turvaamaan etätoimista huolimatta. Opetuksen järjestämisessä voi kuitenkin esiintyä häiriöitä.

Vaasan yliopiston kampuksella sijaitsevat lukusalit, tietokoneluokat ja kirjasto suljetaan 16.3.2020 alkaen. Kirjastosta voi kuitenkin edelleen lainata kirjoja. Kampusta ei suljeta, joten työn ja opiskelun vaatiessa sinne voi tulla.

Työntekijät siirtyvät lähtökohtaisesti etätöihin viikon 12 aikana. Poikkeuksen muodostavat työtehtävät, joiden avulla turvataan kriittisten toimintojen jatkuvuus (mm. kiinteistöt ja turvallisuus).

Toimenpiteiden avulla pyritään vaikuttamaan mahdollisten virustartuntojen leviämiseen, ja turvaamaan henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointi. Sairaustapausten leviämisen estämiseksi tehdään kaikki tarvittavat toimenpiteet.

Lisätietoja:

Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto
puh. 029 449 8291
jari.kuusisto (at) univaasa.fi

Gradia keskeyttää lähiopetuksen

$
0
0

Gradia keskeyttää lähiopetuksen ja siirtyy vaiheittain etäopetukseen 16.3.2020 alkaen. Opiskelijoita kehotetaan jäämään kotiin etäopiskelemaan maanantaina 16.3. Vain ylioppilaskokelaat tulevat oppilaitokseen, ja ammatillisessa koulutuksessa työssäoppimisjaksolla olevat opiskelijat menevät työssäoppimispaikkoihinsa. Etäopiskeluun annetaan ohjeet pääsääntöisesti Wilmassa.

Etäopetukseen siirrytään vaiheittain maanantaista 16.3.2020 alkaen. Korvaavia suoritustapoja sekä etäopiskelun ja -ohjauksen mahdollisuuksia ryhdytään järjestämään. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään aiemman YTL:n ohjeistuksen mukaisesti.

Maanantaina 16.3. vain ylioppilaskokeeseen osallistuvat opiskelijat tulevat oppilaitokseen. Ammatillisessa koulutuksessa työssäoppimisjaksolla olevat opiskelijat menevät työssäoppimispaikkoihinsa, ellei työpaikka rajoita työpaikalle saapumista. Valmistumassa olevien ammatillisten opiskelijoiden näyttöjen suorittaminen varmistetaan.

Sopimuksiin perustuvien koulutusten järjestämisestä sovitaan yhteistyökumppanien, kuten ELY-keskusten ja yritysten kanssa mahdollisimman nopeasti.

Henkilöstö tulee maanantaina 16.3. normaalisti töihin, ellei etätyöstä ole jo sovittu esimiehen kanssa. Henkilöstöä ohjeistetaan edelleen mahdollisuuksien mukaan etätyöhön, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Kokoukset järjestetään ensisijaisesti etäkokouksina. Henkilöstön ohjeet tarkentuvat 16.3.

Kampusten aukioloa ei toistaiseksi rajoiteta, mutta suurissa ryhmissä liikkumista ja kokoontumisia on vältettävä. Opiskelijoiden tukipalvelut järjestetään pääsääntöisesti normaalisti. Opiskelijaravintolat, opiskelija-asuntolat, kirjastot, opintotoimisto ja hakupalvelu ovat avoinna. Opiskelijoita kannustetaan sähköiseen asiointiin.

Gradian toimet ovat varotoimia, joilla varmistetaan turvallisuutta. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Gradian henkilöstössä tai opiskelijoissa olisi koronavirustartunnan saaneita.

Opiskelijoille on avattu ohjesivu osoitteessa: www.gradia.fi/opiskelijoiden-ohjeet-koronavirustilanteessa

 

Lisätietoja:

Kuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski, p. 040 341 5100

 

Turvapaikkaa etsimässä – pakolaistyön syvät vedet -seminaari Savonlinnassa kesäkuussa

$
0
0

Turvapaikkaa etsivä rantautuu Eurooppaan usein syvien vesien läpi.  Millainen prosessi tulijaa odottaa keskellämme? Entä kuinka siirrymme vieraanvaraisuudesta molemminpuoliseen kohtaamiseen niin, että vieraasta tulee omaa?

Vastauksia työstetään yhteisessä missiologisessa seminaarissa teemalla Turvapaikkaa etsimässä – pakolaistyön syvät vedet Savonlinnassa, musiikkiopiston tiloissa perjantaina 12.6.2020.

Lähetysyhdistys Kylväjän lähetysjohtaja Taneli Skyttä johtaa seminaarin. Hän avaa turvapaikkaa hakevien tilannetta paitsi yksilön auttamisen, myös kristillisen lähimmäisenrakkauden näkökulmista. Skyttä haastaa pohtimaan:

– Olemme osa laajaa kirkkojen ja kristittyjen perhettä, jonka missio tässä maailmassa koskee myös muualta tulleita. Miten täytämme velvollisuutemme Jumalan valtakunnan kansalaisina yksilöinä ja organisaatioina?

– Entä paikallistoimijoiden tasolla; Miten seurakunnat avautuvat vastaanottamaan pakolaisia ja muita toisista kulttuureista tulleita hengellisellä, sosiaalisella, yhteisöllisellä ja käytännöllisellä tasolla monikulttuurisen seurakuntayhteisön rakentumiseksi?

Seminaari kutsuu esiin ja yhteiseen pohdintaan laajalti pakolaisten parissa toimivia. Haaste turvapaikan löytymiseksi myös hengellisessä hädässä on yhteinen.

Seminaarin alustajina on lähetyksen toimijoita Turun Mikaelin ja Helsingin Malmin seurakunnista. Mukana ovat myös Patmos -lähetyssäätiön pastori Timo Keskitalo, kirkkohallituksen asiantuntija Ulla Siirto, Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola ja aluekoordinaattori Juhani Mäkilä sekä Inkerin kirkon piispa Ivan Laptev.

Seminaarin anti paikallistoimijoiden arkeen on konkreettinen, kun esittelyssä on Culture Map -työkalu kohtaamisten tueksi. Tapahtumassa esitellään myös Kansanlähetyksen ja Kylväjän uusi yhteinen pakolaistyön ohjelma.

Seminaaria seuraa Lähetyksen Kesäpäivät, joiden järjestäjinä ovat Savonlinnan seurakunta ja Lähetysyhdistys Kylväjä.

Turvapaikkaa etsimässä – pakolaistyön syvät vedet -seminaarin ohjelman ja ilmoittautumistiedot löydät Lähetyksen kesäpäivien sivuilta.

 

Lisätietoja:

Lähetysyhdistys Kylväjän lähetysjohtaja Taneli Skyttä, taneli.skytta@kylvaja.fi, p. 044 5109 230


Opetus jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan Lappeenrannan kouluissa ja lukioissa – riskiryhmiin kuuluvien oppilaiden kotiin jääminen on mahdollistettu ja opetuksen järjestämiseen on varauduttu paikallisin toimintamallein

$
0
0

Lappeenrannan kaupungin opetustoimen johto on viikonlopun aikana seurannut valtakunnallista ohjeistusta sekä konsultoinut Eksotea ja kaupungin riskienhallintapäällikköä tämänhetkisestä koronavirustilanteesta. 

Opetustoimenjohtaja Mari Routin mukaan mitään sellaista uutta tietoa ei ole tullut, jonka perusteella opetusjärjestelyitä olisi välittömästi tarpeen muuttaa, joten opetus jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan. Riskiryhmiin kuuluville oppilaille on tarjottu mahdollisuutta jäädä kotiin.

– Kokoonnuimme sunnuntaina lukioiden sekä yhtenäiskoulujen rehtorien sekä opetustoimen turvallisuusasiantuntija Jyrki Aurosen kanssa tarkastelemaan tilannetta ja keskustelemaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä.

– Yhteinen näkemys oli, että järkevintä on toimia niin terveydenhuollon kuin kansallisten viranomaisten sekä kaupungin johdon ohjeiden mukaisesti.

Opetustoimi pyysi myös Eksotelta kannanottoa opetuksen järjestämiseen liittyen. Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan Lappeenrannassa ei ole toistaiseksi tarvetta muuttaa opetusjärjestelyitä.

– Seuraamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeita, joiden perusteella aluehallintovirasto (AVI) tekee päätöksen, mikäli koulujen sulkemiseen ryhdytään valtakunnallisesti.

– Jos meidän alueellamme olisi erityistilanne, valmistelisin asiaa Eksoten hallitukselle. Tällaista ei kuitenkaan ole tiedossa, joten menemme yhä valtakunnallisten ohjeiden mukaan. Ihan järkevää, että lapset ovat toistaiseksi koulussa, Karhula toteaa.

Opetustoimi on ohjeistanut riskiryhmiin kuuluvia oppilaita jäämään kotiin. Myös sellaiset lapset voivat olla pois koulusta, joiden lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Myös muusta erityisestä syystä huoltajia on ohjeistettu tarpeen tullen hakemaan lupaa oppilaiden poissaoloille. Eksoten Tuula Karhula ei pidä muita erityisjärjestelyjä tässä vaiheessa tarpeellisina.

Lukioiden ja yhtenäiskoulujen rehtorit kertoivat, että riskiryhmiin kuuluvat oppilaat ovat jossain määrin jääneet kotiin.

– Kimpisen lukiossa yhteensä yhdeksän opiskelijaa tai heidän huoltajaansa on pyytänyt oppilaille oikeutta olla osallistumatta opetukseen, kertoo Kimpisen lukion rehtori Olli Mielonen.

Lappeenrannan opetustoimessa on valmisteilla lukiokoulutuksen ja perusopetuksen toimintamalli oppilaiden ohjatun, itsenäisen työskentelyn toteuttamiseksi. Kaupunki tarkastelee parhaillaan muun muassa tietoverkkojen toimintavalmiutta, laitekantaa sekä valmistelee opettajille ohjeita. Myös Opetushallitus valmistelee pikaisella aikataululla tukimateriaalia etäopetuksen järjestämiseksi.

Opetustoimella on valmius ottaa käyttöön joustavia, uusia toimintamuotoja pikaisellakin aikataululla. Koulujen valmiudet etäopetukseen vaihtelevat hieman, mutta kaupunki keskittää tukea erityisesti niille kouluille, joilla ei ole esimerkiksi kaikkia tarvittavia välineitä ja laitteita.

– Niin sanottujen akateemisten aineiden opetus sopii luonteeltaan hyvin etäopetukseen ja oppilailla on laitteet jo valmiiksi. Taito- ja taideaineiden osalta tarkoituksenmukaisia opiskelutehtäviä tulee hieman soveltaa, kertoo Lauritsalan koulun rehtori Jukka Mielikäinen.

Opetustoimi on myös kehottanut oppilaita kuljettamaan mukana opiskelutarvikkeita siltä varalta, että opetusjärjestelyihin tulee muutoksia.

Lappeenrannan kaupunki seuraa tiiviisti viranomaisohjeita ja käy keskustelua Eksoten kanssa.


Lisätietoja:

Mari Routti
Opetustoimenjohtaja
puh. 040 8372646
Mari.Routti(at)edu.Lappeenranta.fi

 

KORJATTU TIEDOTE: Opetus jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan Lappeenrannan kouluissa ja lukioissa – riskiryhmiin kuuluvat oppilaat voivat jäädä kotiin, myös muiden oppilaiden huoltajat voivat pyytää lupaa poissaoloon erityisestä syystä

$
0
0

Korjattu tiedote 16.3. klo 12:40.
Tarkennettu otsikkoa sekä lisätty Eksoten kommentti erityisjärjestelyistä.    

Lappeenrannan kaupungin opetustoimen johto on viikonlopun aikana seurannut valtakunnallista ohjeistusta sekä konsultoinut Eksotea ja kaupungin riskienhallintapäällikköä tämänhetkisestä koronavirustilanteesta. 

Opetustoimenjohtaja Mari Routin mukaan mitään sellaista uutta tietoa ei ole tullut, jonka perusteella opetusjärjestelyitä olisi välittömästi ollut tarpeen muuttaa, joten opetus jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan. Riskiryhmiin kuuluville oppilaille on tarjottu mahdollisuutta jäädä kotiin. Myös muiden oppilaiden huoltajat voivat pyytää lupaa poissaoloon erityisestä syystä. Anomuksiin suhtaudutaan ymmärtäväisesti.

– Kokoonnuimme sunnuntaina lukioiden sekä yhtenäiskoulujen rehtorien sekä opetustoimen turvallisuusasiantuntija Jyrki Aurosen kanssatarkastelemaan tilannetta ja keskustelemaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä.

– Yhteinen näkemys oli, että järkevintä on toimia niin terveydenhuollon kuin kansallisten viranomaisten sekä kaupungin johdon ohjeiden mukaisesti.

Opetustoimi pyysi myös Eksotelta kannanottoa opetuksen järjestämiseen liittyen. Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan Lappeenrannassa ei ole toistaiseksi tarvetta muuttaa opetusjärjestelyitä. Eksoten mielestä on kuitenkin järkevää varautua etäopetuksen järjestämiseen.

– Seuraamme terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeita, joiden perusteella aluehallintovirasto (AVI) tekee päätöksen, mikäli koulujen sulkemiseen ryhdytään valtakunnallisesti.

– Jos meidän alueellamme olisi erityistilanne, valmistelisin asiaa Eksoten hallitukselle. Tällaista ei kuitenkaan ole tiedossa, joten menemme yhä valtakunnallisten ohjeiden mukaan. Ihan järkevää, että lapset ovat toistaiseksi koulussa, Karhula toteaa.

Opetustoimi on ohjeistanut riskiryhmiin kuuluvia oppilaita jäämään kotiin, mikäli huoltaja katsoo sen tarpeelliseksi. Myös sellaiset lapset voivat olla pois koulusta, joiden lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Myös muusta erityisestä syystä huoltajia on ohjeistettu tarpeen tullen hakemaan lupaa oppilaiden poissaoloille. Eksoten Tuula Karhula ei pidä muita erityisjärjestelyjä tässä vaiheessa tarpeellisina.

Lukioiden ja yhtenäiskoulujen rehtorit kertoivat, että riskiryhmiin kuuluvat oppilaat ovat jossain määrin jääneet kotiin.

– Kimpisen lukiossa yhteensä yhdeksän opiskelijaa tai heidän huoltajaansa on pyytänyt oppilaille oikeutta olla osallistumatta opetukseen, kertoo Kimpisen lukion rehtori Olli Mielonen.

Lappeenrannan opetustoimessa on valmisteilla lukiokoulutuksen ja perusopetuksen toimintamalli oppilaiden ohjatun, itsenäisen työskentelyn toteuttamiseksi. Kaupunki tarkastelee parhaillaan muun muassa tietoverkkojen toimintavalmiutta, laitekantaa sekä valmistelee opettajille ohjeita. Myös Opetushallitus valmistelee pikaisella aikataululla tukimateriaalia etäopetuksen järjestämiseksi.

Opetustoimella on valmius ottaa käyttöön joustavia, uusia toimintamuotoja hyvin pikaisellakin aikataululla. Koulujen valmiudet etäopetukseen vaihtelevat hieman, mutta kaupunki keskittää tukea erityisesti niille kouluille, joilla ei ole esimerkiksi kaikkia tarvittavia välineitä ja laitteita.

– Niin sanottujen akateemisten aineiden opetus sopii luonteeltaan hyvin etäopetukseen ja oppilailla on laitteet jo valmiiksi. Taito- ja taideaineiden osalta tarkoituksenmukaisia opiskelutehtäviä tulee hieman soveltaa, kertoo Lauritsalan koulun rehtori Jukka Mielikäinen.

Opetustoimi on myös kehottanut oppilaita kuljettamaan mukana opiskelutarvikkeita siltä varalta, että opetusjärjestelyihin tulee muutoksia.

Lappeenrannan kaupunki seuraa tiiviisti viranomaisohjeita ja käy keskustelua Eksoten kanssa.


Lisätietoja:

Mari Routti
Opetustoimenjohtaja
puh. 040 8372646
Mari.Routti(at)edu.Lappeenranta.fi

Erikoistumiskoulutuksella pätevyys palliatiiviseen hoitoon – Haku käynnissä nyt

$
0
0
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on pula palliatiivisen hoidon osaajista. Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnatusta palliatiivisen hoidon asiantuntijan erikoistumiskoulutuksesta saa pätevyyden palliatiiviseen hoitoon. Haku koulutukseen käynnistyi 16.3.

Suomessa ei ole tarpeeksi osaamista palliatiivisesta hoidosta eli parantumattomasti sairaan hoidosta. Osaamisen taso vaihtelee, ja koulutettua henkilökuntaa ei ole riittävästi. Kuitenkin väestön ikääntyessä ja pitkäaikaissairauksien lisääntyessä palliatiivisen hoidon osaamisen tarve lisääntyy jatkuvasti.

– Kaikille tulisi turvata laadukas ja tarkoituksenmukainen palliatiivinen hoito vahvistamalla ammattilaisten erityisosaamista kaikilla hoidon tasoilla, toteavat lehtorit Piia Kekäläinen ja Eeva Kivelä.

Sosiaali- ja terveysministeriön raportin mukaan osaamista tarvitaan lisää erityisesti kotihoitoon, mutta myös muuhun perustason hoitoon.

– Kivunhoidossa ja saattohoidon osaamisessa on puutteita, Kekäläinen ja Kivelä toteavat.

– Ihmiset haluaisivat kuolla kotona, mutta palliatiivisen hoidon ja saattohoidon saatavuudessa ja osaamisessa on paljon alueellista vaihtelua.

Uusinta tietoa ja verkostoitumista

18 ammattikorkeakoulun yhdessä suunnittelema palliatiivisen hoidon asiantuntijan erikoistumiskoulutus alkaa ensi syksynä toista kertaa. Koulutus antaa pätevyyden palliatiiviseen hoitoon ja syventää osaamista, jota tarvitaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon vastuuhoitajana.

– Koulutuksesta saa uusinta näyttöön perustuvaa tietoa palliatiivisesta hoidosta. Lisäksi koulutuksessa pääsee verkostoitumaan muiden ammattilaisten kanssa ja saa valmiuksia oman työnsä kehittämiseen, Kekäläinen ja Kivelä kertovat.

Koulutuksessa perehdytään palliatiivisen hoidon asiakaslähtöiseen prosessiin, oirehoitoon ja kuolevan potilaan hoitoon sekä psykososiaaliseen tukeen, vuorovaikutukseen ja tiimityöhön.

Koulutus on suunnattu työelämässä toimiville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa on sekä lähi- että verkko-opiskelua. Lähiopetus järjestetään Helsingissä. Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työelämän kanssa. Koulutus on laajuudeltaan 30 opintopistettä.

Haku käynnissä

Koulutus alkaa elokuussa 2020 ja päättyy toukokuun lopussa 2021. Hakuaika koulutukseen on 16.3.–31.5.2020.

Erikoistumiskoulutukseen osallistuvalta edellytetään työkokemusta sosiaali- ja terveysalan työtehtävistä. Erityisesti kokemus palliatiivisesta hoidosta huomioidaan.

Lisätiedot:

Hakuohjeet ja muuta hyödyllistä tietoa palliatiivisen hoidon asiantuntijan erikoistumiskoulutuksen sivulla.

lehtori Piia Kekäläinen
040 509 6726, piia.kekalainen@diak.fi

lehtori Eeva Kivelä
040 509 3338, eeva.kivela@diak.fi

Tredu siirtyy etäopetukseen 17.3.2020

$
0
0

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu siirtyy etäopetukseen 17.3.–30.4.2020 oppilaitoksessa tapahtuvan opetuksen osalta. Muutamat toiminnot vaativat läsnäoloa toimipisteissä, ja ne järjestetään pienryhmissä erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Etäopetuksen kestoa arvioidaan jatkuvasti. Tilanne on poikkeuksellinen, ja se edellyttää henkilöstöltä ja opiskelijoilta joustavuutta, omatoimisuutta ja vastuullisuutta.


Etäopiskelu on varotoimi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tredun tietojen mukaan henkilöstössä tai opiskelijoissa ei ole todettu koronavirustartuntaa.

 

Yleiset periaatteet ja ohjeet, poikkeukset mahdollisia

  • Etäopiskelu edellyttää opiskelijoilta omatoimisuutta ja vastuullisuutta.
  • Etäopetuksen toteutukset vaihtelevat. Etäopinnoissa noudatetaan soveltuvin osin lukujärjestystä / henkilökohtaista osaamisen kehittämisen suunnitelmaa (HOKS) ja tilannetta varten erikseen tehtyjä varautumissuunnitelmia.
  • Tehtäviä ohjeistetaan ja tehdään esim. Wilmalla, Moodlella, Teamsillä, FuturalSkillsilla tai WhatsAppilla.
  • Työpaikoilla tapahtuvassa oppimisessa noudatetaan työpaikan ohjeita.
  • Tredu ei järjestä etäopintojen aikana ruokailua. 
  • Opiskelijat käyttävät omia tietokoneitaan ja älypuhelimiaan. Tredun toimipisteet ovat auki, joten etäopintoja voi poikkeustilanteissa tehdä myös koulun tiloissa koulun koneilla.
  • Kaikille avoimia tehtäviä jaetaan myös osoitteessa: https://osaava.tredu.fi/
  • Opiskelija voi noutaa tavaroitaan oppilaitoksesta.
  • Näytöt sovitaan tapauskohtaisesti, niitä voidaan järjestää oppilaitoksessa ryhmätilanteita välttäen.
  • Opiskeluhuollon palvelut löytyvät osoitteesta https://www.tredu.fi/opiskelu/tredulaiselle.html 
  • Etäopiskeluun tarjotaan teknistä tukea tarvittaessa.

 

Ammatillinen opiskelu on käytännönläheistä – tämä vaikuttaa etäopetuksen sisältöihin

Ammatillinen koulutus on käytännönläheistä, mikä heijastuu etäopetuksen järjestämiseen ja sisältöihin. Tredun opiskelijat opiskelevat tavallisesti työpaikoilla ja 14 toimipisteessä. He opiskelevat 26 eri ammatillista perustutkintoa sekä ammatti-  ja erikoisammattitutkintoja. Etäopetus on suunniteltu siten, että se palvelee kutakin opiskelijaa parhaalla mahdollisella tavalla. Erityisesti niillä aloilla, joissa teoriaopetusta on vähän, tehtävissä voi painottua ammattitaitoa tukevat aiheet.

 

Lisätietoja

Tredun kootut tiedotteet: https://www.tredu.fi/tietoa-tredusta/tilanne.html

 

Outi Kallioinen
johtaja, ammatillinen koulutus
044 4235 473


Asiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Tarja Luukko
viestintä- ja markkinointipäällikkö
050 3310 112

Uusi etäkoulu.fi -palvelu avattu tukemaan oppilaitoksia etäoppimisen järjestämisessä koronavirusepidemian aikana

$
0
0


Vuolearning Oy on avannut etäkoulu.fi-palvelun, jonka kautta oppilaitokset voivat aktivoida digitaalisen oppimisympäristön ilmaiseksi käyttöönsä.

Koska jokaisella oppilaalla ja opiskelijalla tulisi olla oikeus turvalliseen oppimiseen ilman pelkoa oman terveyden vaarantumisesta, olemme päättäneet antaa etäoppimisympäristön ilmaiseen käyttöön suomalaisille oppilaitoksille 30.6.2020 asti.

Vuolearning-oppimisympäristön avulla voi jakaa oppimateriaaleja verkossa, tehdä tehtäviä ja käydä keskustelua. Alusta tarjoaa myös reaaliaikaisen raportoinnin opintojen etenemisestä ja mahdollistaa siten opiskelijoiden ohjaamisen ja tukemisen myös etänä.

Opettajat voivat aktivoida ilmaisen käyttäjälisenssin palveluun osoitteessa www.etakoulu.fi. Sivustolta löytyy myös ohjeita verkkokouluttamiseen ja käyttöopas oppimisalustan käyttöön.

Toivomme, että voimme yhdessä oppilaitosten kanssa hillitä koronaviruksen leviämistä ja tarjota mahdollisuuden turvalliseen opiskeluun.

 

Lisätietoja:

Johanna Pellinen
CEO
0443301413
johanna@vuolearning.fi
@johannapelline
@Vuolearning

Vuolearning Oy

Vaasan yliopiston täydennyskoulutus ja avoin yliopisto siirtyvät etäopetukseen

$
0
0

Vaasan yliopisto on keskeyttänyt lähiopetuksen tutkintoon johtavissa koulutuksissaan ja siirtyy etäopetukseen ajalla 16.3.-29.3.2020. Siirtyminen etäopetukseen koskee myös Vaasan yliopiston täydennyskoulutusta ja avoimen yliopiston opetusta.

Maaliskuun täydennyskoulutuksien osalta on jo oltu yhteydessä asiakkaisiin, joita linjaus koskee. Yrityskohtaisissa koulutuksissa asiakkaan tilanne ja toiveet ohjaavat jatkotoimenpiteiden uudelleenjärjestelyä ja mahdollisia korvaavia koulutusmuotoja. Koko kevään koulutuksien osalta tullaan asiakkaisiin olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä 20.3. mennessä.

Vaasan avoimen yliopiston toiminnassa siirtyminen etäopetukseen näkyy siten, että kaikki lähiopetukseen perustuvat opintojaksot ajalla 16.3.-29.3. pyritään toteuttamaan verkossa. Lähitenttejä ei myöskään järjestetä.

Lisätietoa löytyy www.univaasa.fi/avoinyliopisto.

Avoimen yliopiston asiakaspalvelunumero 029 449 8004 ja avoinyo@univaasa.fi  palvelevat normaalisti.

Lisätietoja:

Levón-instituutti: johtaja Pekka Peura, puh. 029 4498 206
Avoin yliopisto: koulutuspäällikkö Reetta Kungsbacka, puh. 029 4498 189
Täydennyskoulutus: kehittämispäällikkö Mikael Hallbäck, puh. 029 4498 289

Raahen kaupungin tiedote: päiväkodit ja koulut suljetaan

$
0
0

Koronaviruksen leviämisen hidastaminen aiheuttaa muutoksia raahelaisten perheiden arjessa.
Raahen sairaalan johtava lääkäri suosittelee koulujen ja päiväkotien sulkemista juuri tässä vaiheessa, kun sillä on suurin vaikutus koronaviruksen leviämiseen. Koulujen ja päivähoitoyksiköiden sulkemisella pyritään varmistamaan terveydenhuollon toimintakyky hidastamalla viruksen leviämistä kaikin keinoin.

Sulku kestää tällä päätöksellä 29.3. asti. Mahdollisesta jatkosta tiedotetaan myöhemmin.
Oppilaiden vanhemmille jaetaan järjestelyjä koskevaa tietoa opetustoimen omien viestintäkanavien kautta.

Koulut

Raahen kaupungin opetustoimi sulkee koulut vaiheittain. Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen tiistaista 17.3. alkaen ja alakoulut keskiviikosta 18.3. lähtien. Alakoulujen esiopetus ja iltapäivätoiminta keskeytyvät myös kyseiseksi ajaksi.

Päivähoito

Kaikki Raahen varhaiskasvatusyksiköt, päiväkodit, ryhmikset ja perhepäivähoitoyksiköt suljetaan keskiviikkona 18.3.2020.

Oppilashuollon toiminta

Koulukuraattori ja -psykologi tiedottavat huoltajia ja oppilasta siitä, miten sovittujen tapaamisten suhteen menetellään. Nopeaa apua vaativissa asioissa koulukuraattoriin tai -psykologiin voi olla yhteydessä puhelimitse tai Wilman välityksellä. Koulukuraattorit ja -psykologit pitävät myös instagram-tilin @oppilashuoltoraahe kautta yhteyttä oppilaisiin. Lisätukena toimii myös koulun sosiaalityöntekijä (p. 044-382 0214), johon oppilaat voivat olla yhteydessä poikkeustilanteen aiheuttamissa mieltä askarruttavissa kysymyksissä.

Terveydenhoitajan ja koululääkärin vastaanotto ja annetut ajat ovat edelleen voimassa. Mikäli aikoihin tulee muutoksia, kouluterveydenhuoltopalveluista ollaan perheisiin yhteydessä.

Erityisluokkien oppilaat

Erityisluokkien oppilaille annetaan kotiin oppilaan omien tavoitteiden mukaisia koulutehtäviä tehtäväksi huoltajan tuella. Mikäli oppilas tarvitsee opettajan ohjausta, vanhemmat voivat olla yhteydessä oppilaan omaan opettajaan.

Riskiryhmien altistusta on kaikin keinoin vältettävä

Yli 70-vuotiaita kehotetaan jäämään kotiin vapaaehtoiseen karanteeniin. Kaikkia kehotetaan välttämään kanssakäymistä riskiryhmiin kuuluvien kanssa. Riskiryhmään kuuluvat mm. ikääntyneet, kroonisia tauteja sairastavat ja hengitystieinfektioille alttiit henkilöt.

Lisätietoja:

Lucina Hänninen, opetus- ja kasvatusjohtaja, 040 135 6787, lucina.hanninen@raahe.fi

Kati Haarala, varhaiskasvatuspäällikkö vs, 044 4393794, kati.haarala@raahe.fi

Ari Nurkkala, kaupunginjohtaja, ari.nurkkala@raahe.fi


SELL Student Games 2020 -opiskelijaurheilukilpailut on peruttu

$
0
0

LAB-ammattikorkeakoulu (LAB) ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) ovat yhdessä päättäneet Suomen hallituksen suosituksen mukaisesti perua kansainväliset SELL Games 2020 -opiskelijaurheilukilpailut koronavirusepidemian vuoksi.

Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita ja paikallisia urheiluseuroja jo kilpailujen eteen tehdystä työstä ja toivomme yhteistyön jatkuvan muissa merkeissä yhtä antoisana. Kiitämme myös kaikkia jo valmisteluissa mukana olleita opiskelijoita heidän työpanoksestaan ja innostuksestaan kisoja kohtaan.

 

Lisätietoja:

LAB-ammattikorkeakoulu, rehtori Turo Kilpeläinen, turo.kilpelainen@lab.fi, 044 708 5085

Opiskelijoiden Liikuntaliitto, koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Markku Rantahalvari, markku.rantahalvari@oll.fi, 044 780 0217

Ammatillinen koulutus siirtyy etäopetukseen ainakin 13.4. saakka

$
0
0

Hallitus antoi ammatillista koulutusta koskevan määräyksen koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi sekä sen haittojen minimoimiseksi. Asiaan liittyvä poikkeuslaki käsitellään 17.3.

Keskeisimpänä määräyksenä on, että oppilaitokset siirtyisivät etäopetukseen ainakin 13.4. saakka. Tämä järjestely tulee voimaan 18.3. alkaen.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE pitää annettua määräystä hyvänä.

AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lampun mukaan on tärkeää, että koulutus ei keskeydy.

- Nyt pitää huolehtia siitä, että erityisesti nuoret opiskelijat saavat riittävästi tukea ja ohjausta opinnoissaan sekä elämän eri tilanteissa. Ketään ei saa jättää yksin. Kaikkien ammattiryhmien yhteistyön merkitys korostuu, Lamppu painottaa.

Osalla ammatillisen koulutuksen järjestäjistä on toimintoja, joita ei voi sulkea eikä hoitaa etänä. Usealla oppilaitoksella on esimerkiksi luonnonvara-alan koulutusta ja tähän liittyen karjaa. Myös ammatilliset erityisoppilaitokset tarvitsevat erillistoimenpiteitä. Kaikkia päätöksiä tehtäessä tuleekin huomioida ammatillisen koulutuksen moninaisuus.

Ammatillisen koulutuksen osalta tilannetta seurataan ja ohjeistuksia saatetaan tarkentaa mikäli tilanne muuttuu. AMKE tarjoaa viestintäapua jäsenilleen sekä viranomaisille.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu, puh. 050 344 2554, veli-matti.lamppu@amke.fi

Lukiolaiset: Lukioiden huolehdittava etäopetuksen laadusta

$
0
0

Hallitus on päättänyt, että Suomen lukioiden tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään koronatilanteen hillitsemiseksi. Suomen Lukiolaisten Liitto pitää tärkeänä, että lukiolaisten sekä opettajien ja muun henkilöstön terveys ja hyvinvointi asetetaan tilanteessa etusijalle. Hallituksen linjauksen mukaan opetusta järjestetään vaihtoehtoisilla tavoilla mahdollisimman laajasti, muun muassa etäopetuksella ja itseopiskelulla.

”Ratkaisu on perusteltu, sillä se turvaa tilanteessa lukiolaisten ja heidän läheistensä terveyttä. Lukioiden on nyt tärkeää keskittyä ylioppilaskirjoitusten toteuttamiseen mahdollisimman hyvin. Kun ylioppilaskirjoitusten käyttöön vapautetaan tiloja, kokelaat voivat suorittaa kokeita väljemmin, mikä ennaltaehkäisee koronaviruksen leviämistä”, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski.

Lukiolaisten Liitto toivoo, että erityistä huomiota kiinnitetään etäopetuksen laatuun. Etäopetus ei saa tarkoittaa sitä, että lukiolaisten oikeus opetukseen ja vuorovaikutukseen opettajien kanssa heikkenee. Etenkin on varmistettava sähköisen opetuksen toimivuus ja riittävän monipuoliset opiskelutavat, eikä opintotarjontaa tai mahdollisuutta erityiseen tukeen saa vähentää.

Lukiolaisten Liitto korostaa, että myös opinto-ohjauksen saatavuus on turvattava etäopetusaikana.

”Opinto-ohjaukseen on tarvittaessa lisättävä resursseja kevään aikana, koska tilanne herättää lukiolaisissa paljon huolia omien opintojen järjestelyn suhteen. Lisäksi korkeakoulujen yhteishaku käynnistyy jo tällä viikolla”, muistuttaa Nivukoski.

Samalla Lukiolaisten Liitto muistuttaa, että etäopetuksesta riippumatta lukiolaisilla on oikeus opiskeluhuollon palveluihin. Palveluiden mahdollisista poikkeusjärjestelyistä tulee tiedottaa opiskelijoille selkeästi. Lisäksi on etsittävä ratkaisuja, joissa lukiolaisille tarjottaisiin mahdollisuutta kouluruokailuun, esimerkiksi eväsjakelun kautta.

Koronavirustilanteesta johtuen ylioppilastutkintolautakunta on päättänyt aikaistaa kevään 2020 reaaliaineiden koepäiviä. Hallituksen päivitetty suositus ei tuo uusia muutoksia päätökseen. Liiton nettisivuille on lisäksi kerätty lukiolaisia askarruttavista kysymyksistä tietopaketti, jota päivitetään. 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Adina Nivukoski, 050 377 9700, adina.nivukoski@lukio.fi
koulutuspoliittinen asiantuntija Toni Ahva, 050 440 9647, toni.ahva@lukio.fi
sosiaalipoliittinen asiantuntija Iiris Hynönen, 050 377 7729, iiris.hynonen@lukio.fi

 

Lappeenrannan koulut ja lukiot suljetaan 18.3. alkaen – valmistelut tehdään ti 17.3. aikana

$
0
0

Hallituksen linjausten mukaisesti Lappeenrannan koulut ja lukiot suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Lappeenrannan kaupungin opetustoimi aloitti hallituksen linjausten toimeenpanon valmistelun jo maanantai-iltapäivällä 16.3. Opetustoimen johto piti valmistelupalaverin iltapäivällä ennen hallituksen tiedotustilaisuutta ja sen jälkeen.

Opetustoimen johdon näkemyksen mukaan Lappeenrannan peruskouluilla ja lukioilla on hyvät valmiudet aloittaa oppilaiden ohjatun itsenäisen työskentelyn järjestäminen keskiviikosta 18.3. alkaen.

Opetustoimenjohtaja Mari Routin mukaan tiistain 17.3. aikana oppilaat ohjeistetaan ohjattuun itsenäiseen työskentelyyn ja tarvittavien välineiden käyttöön. Huoltajia tiedotetaan asiasta erikseen tiistain 17.3. aikana, samoin koulujen henkilöstöä informoidaan uusista toimintatavoista tiistain aikana.

- Lähtökohtaisesti hallituksen linjaukset opetustoimen osalta eivät olleet yllätys. Tiistain aikana kartoitamme tiettyjen 1.-3. luokkalaisten sekä erityisen tuen piirissä olevien oppilaiden lähiopetuksen järjestämistarvetta, Routti sanoo.

Lisätietoja:

Opetustoimenjohtaja Mari Routti
puh. 040 8372646, mari.Routti(at)edu.Lappeenranta.fi

Korjaus tiedotteeseen: Kohtaamisia nuoruuden kääntöpiirillä -tilaisuus toteutetaan webinaarina 19.3.

$
0
0

Korjaus tiedotteeseen:

Kohtaamisia nuoruuden kääntöpiirillä -seminaari järjestetään webinaarina 19.3.2020 klo 9-11.30.  

Webinaarin järjestää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia.

Etelä-Savon väkiluku laskee. Erityisesti nuorten näkökulmasta alueen vetovoimatekijät ovat harventuneet. Näihin haasteisiin on tartuttu kehittämällä keinoja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja kannustamalla heitä aktiiviseen toimijuuteen alueensa ja yhteisöjensä kehittäjinä. Olivatpa nuoret koulutuksessa, työelämässä tai näiden ulkopuolella, on mahdollista kehittää uudenlaista myönteistä otetta ja toimintatapoja nuorten osallistamiseksi ja kiinnittymiseksi osaksi yhteisöään.

Webinaarissa pohditaan yhteisön tuen ja osallisuuden merkitystä nuoren aikuisuuteen kasvamisessa sekä työ- ja opintopolkujen rakentumisessa.

Tietoa webinaarista: www.xamk.fi/seminaari19032020

Webinaarin toteutus osoitteessa: http://flax.xamk.fi/digilladuuniin

Kirjaudu sisälle työskentelytilaan valitsemalla ”Guest” ja kirjoittamalla oma nimimerkkisi/nimesi. Linjat avataan noin puoli tuntia ennen webinaarin alkua.

Webinaarin järjestävät kolme hanketta, jotka ovat keskittyneet lisäämään nuorten työmahdollisuuksia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä Etelä-Savon alueella.
Yhessä!-hankkeessa on kehitetty yhteisöllistä oppilaitosnuorisotyötä 2. asteen oppilaitoksissa Etelä-Savossa.
Digillä duuniin -hankkeessa on viety eteenpäin nuorten työllisyyttä tukevia palveluita. Etelä-Savon liikunta ry ESLin Me uskallamme -hankkeen tavoitteena on nuorten sosiaalisen, psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistäminen kohtaamalla. Hankkeita rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. 

Antti Maunu (tutkijatohtori, Turun yliopisto) tekee etnografista tutkimusta koulutuksen arjesta ja sen toimivuudesta. Webinaarissa on mahdollista kuulla hänen ajatuksiaan ajankohtaisista aiheista: nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä, oppivelvollisuuden pidentämisestä ja koulutuksen keskeytymisen ehkäisystä.

Tervetuloa!

Lisätiedot:

projektipäällikkö Anna-Liisa Hännikäinen-Uutela
anna-liisa.hannikainen-uutela@xamk.fi, puh. 040 545 1608

tutkijatohtori Antti Maunu
maunuan@gmail.com, puh. 040 832 5057

projektipäällikkö Heikki Kantonen
heikki.kantonen@xamk.fi, puh. 040 774 9246

 

Viewing all 16516 articles
Browse latest View live