Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16512 articles
Browse latest View live

Martat vahvistavat neuvontaansa koronaviruksen vuoksi – Maksuton neuvontapuhelin ja chat vastaavat laajennetuin aukioloajoin arkeen liittyviin kysymyksiin – Uudet verkkosivut kokoavat vinkit yhteen paikkaan

$
0
0

Marttojen maksuton neuvonta on ihmisten apuna arjessa. Vastaamme kasvaneeseen neuvonnan tarpeeseen laajentamalla neuvontapuhelimen ja Kysy martalta -chatin aukioloaikoja. Lisäksi uudet Aikaa olla kotona -sivut tarjoavat neuvoja, tekemistä ja vinkkejä kotoiluun ja arkeen poikkeusoloissa.

Chat

Osoitteesta martat.fi (sivun alalaidasta) saat yhteyden päivystävään marttaan. Kirjoitat viestin, ja marttajärjestön asiantuntijat vastaavat esimerkiksi ruokaan, ravitsemukseen, kotivaraan ja kodinhoitoon liittyviin kysymyksiin. Maksuton palvelu on avoinna 18.3. alkaen ainakin 9.4.2020 asti ma–la kello 9–19 sekä sunnuntaina 22.3. klo 9–19.

Neuvontapuhelin

Neuvontapuhelin palvelee kotitalousneuvonnan kysymyksissä 18.3. alkaen ainakin 9.4.2020 asti ma–la kello 9–19 sekä sunnuntaina 22.3. klo 9–19 numerossa 050 430 6520 (numero on normaalihintainen kotimaan matkapuhelinnumero, johon soittamisen hinta riippuu asiakkaan omasta operaattorista ja liittymän hinnoittelusta).

Aikaa olla kotona -sivut

Uusille Aikaa olla kotona -sivuille kootaan päivittäin uusia sisältöjä, ideoita ja vinkkejä poikkeusolojen arjen tueksi. Sivulta löytyy reseptivinkkejä, tekemistä pihassa, puutarhassa ja parvekkeella, kodinhoidon niksejä sekä ideoita lasten kanssa kotona puuhailuun ja harrastamiseen. (www.martat.fi/aikaa-olla-kotona)

Marttojen asiantuntijat median apuna

Samalla muistutamme, että asiantuntijamme ovat valmiina vastaamaan median tiedusteluihin ja kysymyksiin arkisin klo 9–16 (etunimi.sukunimi@martat.fi).

  • Yleiset mediatiedustelut: viestintäpäällikkö Joonas Jylhä, 050 331 2978
  • Kotivara, varautuminen, ruoka: kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, 050 511 8116
  • Kotivara, varautuminen, ravitsemus: kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, 050 511 8007 (vastaa 23.3. alkaen)
  • Kodinhoito, asuminen: neuvonnan johtaja Teija Jerkku, 050 342 0585
  • Lapsiperheet: koordinaattori Katariina Silanen, 050 566 4508
  • Neuvontapuhelin ja chat: toiminnanjohtaja Marja Kuuteri, 050 351 6658
  • Piha ja puutarha: asiantuntija Tiina Ikonen, 050 339 4262
  • Käsityöt, vapaaehtoistoiminta Martoissa: kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara, 040 508 8249
  • Ympäristö- ja ilmastoasiat: kehittämispäällikkö Salka Orivuori, 050 547 4751

Lisätiedot


Lappeenrannan kaupungin lasten ja nuorten lautakunnan päätökset 17.3.2020

$
0
0

Lasten ja nuorten lautakunnan päätökset 

Seuraavassa on Lappeenrannan kaupungin lasten ja nuorten lautakunnan päätökset esittelijän esitykseen 17.3.2020 kokouksesta:

 

Käsiteltävät asiat

 

 

Asianro

 

 

 

 

 

1

Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

 

Todettiin.

 

 

2

Pöytäkirjan tarkastus

 

Hyväksyttiin.

 

 

3

Poikkeuslupahakemus esiopetuksen järjestämiseksi Pilke musiikkipäiväkoti Norpassa

 

Hyväksyttiin.

 

 

4

Lasten ja nuorten lautakunnan raportti toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2019 sekä selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä

 

Hyväksyttiin

 

 

5

Lasten ja nuorten lautakunnan nuorisotoimelle asettamien tavoitteiden toteutuminen 2019

 

Hyväksyttiin.

 

 

6

Lasten ja nuorten palveluiden henkilöstökertomus

 

Merkittiin tiedoksi.

 

 

7

Lasten ja nuorten lautakunta käsittelee Lappeenrannan

kaupungin hyvinvointikertomusta ja suunnitelmaa 2019-2020

 

Hyväksyttiin.

 

 

8

Eron myöntäminen Keltun päiväkodin johtajalle ja viran haettavaksi julistaminen

 

Hyväksyttiin. Lautakunta nimesi puheenjohtajien lisäksi Johanna Ikävalkon edustamaan lautakuntaa päiväkodin johtajan haku- ja valintaprosessiin.

 

 

9

Viranhaltijapäätökset

 

Merkittiin tiedoksi.

 

 

10

Muut asiat

 

Opetustoimenjohtaja Mari Routti, varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki ja vs. nuorisotoimenjohtaja Kimmo Hölkki antoivat Koronaviruksen vuoksi tehtyjen toimenpiteiden tilannekatsauksen. Keskustelua tästä aiheesta.

 

Lautakunta sopi antavansa seuraavat terveiset lasten ja nuorten koteihin:

 

”Lasten ja nuorten lautakunta on kokouksessaan 17.3.2020 käsitellyt vallitsevaa poikkeustilannetta ja haluaa suosittaa kodeissa tapahtuvasta etäopiskelusta seuraavaa:

 

- Lasten ja nuorten etäkoulutyölle tarvitaan yhteistä aikataulua, jotta kaikilla, riippumatta siitä ovatko vanhemmat kotona päiväsaikaan tai eivät, on samat käytänteet. Lautakunta suosittaa vanhempia rauhoittamaan koulutyölle opiskelijoiden lukujärjestyksen mukaiset tunnit arkipäivinä. Sisällöstä ja tarkemmista ohjeista vastaavat opettajat. Koulutyölle suositettu aika on hyvä rauhoittaa vierailuilta. Myös etätyötä tekevät vanhemmat tarvitsevat työskentelyrauhan.

 

- Lasten ja nuorten lautakunta suosittaa myös, että jokaisen lapsen päivään sisältyisi vähintään tunti liikuntaa. Liikunta aika voi myös sisältyä edellä mainittuun työskentelyaikaan.

 

- Vanhempia kannustetaan seuraamaan koulutyön etenemistä

 

Lisäksi Lasten ja nuorten lautakunta haluaa viestiä kaikkiin koteihin, että tässä poikkeustilanteessa vaaditaan nyt kaikilta joustavuutta ja ymmärtäväisyyttä. Lapset ja nuoret tarvitsevat nyt erityistä huolenpitoa ja välittämistä sekä aikuisten rauhallista suhtautumista vallitseviin poikkeusoloihin.”

 

 

 

 

 

Lisäesityslista 1: Varhaiskasvatusmaksujen huojennus tilapäisen poissaolon vuoksi

 

Hyväksyttiin.

 

 

 

Lisäesityslista 2: Iltapäivätoimintamaksujen huojennus tilapäisesti

 

Hyväksyttiin.

 

 

 

Tuija Willberg

Toimialajohtaja

puh. 040 070 5875

tuija.willberg@lappeenranta.fi

 

 

 

 

 

Kevään toinen yhteishaku alkoi tänään – SeAMKissa haettavana 839 opiskelupaikkaa

$
0
0

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on alkanut tänään keskiviikkona 18. maaliskuuta kello 8. Hakuaika päättyy keskiviikkona 1. huhtikuuta kello 15.00. Haku koulutuksiin tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi

SeAMKissa on haettavana 14 AMK-tutkintoon johtavaa ja seitsemän ylempään AMK-tutkintoon johtavaa tutkinto-ohjelmaa. SeAMK tarjoaa koulutusta kuudella alalla: kulttuuriala, liiketalouden ala, luonnonvara-ala, ravitsemisala, sosiaali- ja terveysala sekä tekniikan ala. SeAMKissa on haettavana kaikkiaan 839 opiskelupaikkaa. Nyt haettavana olevien koulutusten opinnot alkavat syksyllä 2020. 

AMK-koulutuksista suurin osa on haettavana päivätoteutuksena. Lisäksi haettavana on viisi monimuotototeutuksena järjestettävää koulutusta. Päivätoteutuksen opinnot järjestetään pääsääntöisesti arkipäivisin. Monimuotototeutuksena koulutus on pääasiassa mahdollista suorittaa työn ohessa. 

Valintakokeisiin liittyvistä mahdollisista muutoksista informoidaan hakijoita

SeAMKissa on käytössä ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe AMK-tutkintoon johtavissa koulutuksissa. Poikkeuksen tekee kulttuurituottaja (AMK) -tutkinto-ohjelma, joka järjestää erillisen valintakokeen. Toistaiseksi AMK-valintakokeet järjestetään suunnitelmien mukaisesti 1.-5. kesäkuuta. Ammattikorkeakoulut toimivat yhteistyössä opiskelijavalinnan turvaamiseksi ja tiedottavat mahdollisista koronavirukseen liittyvistä erityisjärjestelyistä yhteisesti. 

Erillliset valintakokeet järjestetään SeAMKin kulttuurituottaja (AMK)- tutkinto-ohjelman lisäksi SeAMKin ylempiin AMK-koulutuksiin hakeneille. SeAMK tiedottaa hakijoita, mikäli erillisten valintakokeiden järjestämiseen tulee muutoksia.  

International Business -koulutukseen jatkuva haku 

Englanninkieliseen International Business -koulutukseen on jatkuva haku. Haku päättyy 17. huhtikuuta tai se on mahdollista päättää aiemminkin paikkojen täytyttyä. Opintoihin haetaan osoitteessa studyinfo.fi

Lisätietoja 

Lisätietoja haussa olevista koulutuksista ja hakemisesta löytyy osoitteesta www.seamk.fi/haku. Lisäksi Hakijapalvelut auttavat hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Lisätietoja hakemisesta: 

SeAMK Hakijapalvelut 
puh. 020 124 5501 
hakijapalvelut@seamk.fi 

Centrian syksyllä käynnistyviin koulutuksiin haku päällä

$
0
0

Valtakunnallinen kevään toinen yhteishaku ammattikorkeakouluihin alkoi tänään keskiviikkona 18.3. jatkuen keskiviikkoon 1.4. saakka. Centria-ammattikorkeakoululla on lisäksi samanaikaisesti omassa suorahaussa englanninkielisiä koulutuksia.

Ensimmäistä kertaa yli puolet koulutusten aloituspaikoista täytetään suoraan todistusvalinnalla. Jos kesäkuun alkuun ajoitettua sähköistä AMK-valintakoetta ei pystytä järjestämään koronatilanteen vuoksi, ammattikorkeakoulut toteuttavat opiskelijavalinnan muilla keinoin.

Kevään haussa Centria-ammattikorkeakoulussa on haettavana 17 päivätoteutuksena ja seitsemän monimuotototeutuksena toteutettavaa ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta sekä viisi ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta.

- Suomenkielisiä hakijoita kannustetaan hakemaan englanninkielisiin koulutuksiin, sillä kielitaitoa tarvitaan kansainvälistyvissä työpaikoissa ja -tehtävissä, kehottaa opintoasiainpäällikkö Mari Emmes Centriasta. - Kielitaito karttuu nopeasti opintojen parissa, ja kielioppia tärkeämpää on halu oppia.

Centrian yhteishaussa mukana olevat koulutukset:

Päivätoteutukset

Monimuotototeutukset 

Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat koulutukset

Centrian omassa haussa olevat englanninkieliset koulutukset

Koulutuksiin haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lisätietoja hakemisesta: 

Hakijapalvelut p. 044 725 0081, hakijapalvelut@centria.fi

Opintoasiainpäällikkö Mari Emmes, p. 044 725 0040, mari.emmes@centria.fi

Ylennys, nimityksiä ja palkitsemisia Raja- ja merivartiokoululla Rajavartiolaitoksen 101. vuosipäivänä 21.3.2020

$
0
0

 

Tasavallan presidentti on ylentänyt Rajavartiolaitoksessa 21.3.2020

majuriksi
- kapteeni Markku Räty

Tasavallan presidentti on nimittänyt Rajavartiolaitoksessa 21.3.2020 lukien esiupseerin virkaan
- kapteeni Markku Räty

Tasavallan presidentti on nimittänyt Rajavartiolaitoksessa 1.3.2020 lukien nuoremman upseerin virkaan
- luutnantti Jussi Vainikka

Rajavartiolaitoksen vuosipäivänä 21.3.2020 myönnetään rajavartiomestarin palvelusarvo
- ylirajavartija Jouni Huuhtanen


Vuosipäivänä 2020 myönnettävä virka-ansiomerkit, ansioristit, ansiomitalit, ansiolevyke

Tasavallan presidentin myöntämä virka-ansiomerkki
- kaptenlöjtnant Johan Lindroos
- luutnantti Ari Raitanen
- yksikkösihteeri Tuula Varis

Sisäministerin myöntämä Rajavartiolaitoksen ansioristi
- eversti Markku Hutka
- eversti Jouko Rauhala

Sisäministerin myöntämä Rajavartiolaitoksen ansiomitali
- rajavartiomestari evp Mika Albertsson
- ylirajavartija Juha Pasanen
- rikoskonstaapeli Vesa Pirinen
- yksikkösihteeri Tuula Varis

Rajavartiolaitoksen myöntämä pronssinen ansiolevyke
- kapteeni Pasi Nikku

Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteeriluonnokset arvioitu: ”Uudistus on tärkeä oppilaiden yhdenvertaisuuden kannalta, mutta vielä on työtä tehtävänä”

$
0
0

Karvi on selvittänyt opettajien näkemyksiä perusopetuksen päättöarvioinnin uusista kriteeriluonnoksista. Opettajat kertoivat arvioinnissa olevansa tyytyväisiä uusien kriteereiden tuloon, sillä kriteereiden nähtiin yhtenäistävän päättöarviointia ja lisäävän oppilaiden yhdenvertaisuutta. Kriteerit ovat kuitenkin nykyisessä muodossaan vielä liian vaikeaselkoisia.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) arvioinnin taustalla ovat Opetushallituksen laatimat uudet kriteerit arvosanoille 5, 7 ja 9. Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerit on aiemmin määritelty vain arvosanalle 8. Päättöarviointi ei ole ollut täysin yhdenvertaista, sillä samantasoista osaamista osoittavien oppilaiden perusopetuksen päättöarvosanat ovat tutkitusti vaihdelleet. Uudistuksen tavoitteena on lisätä arvioinnin yhdenvertaisuutta ja päättöarvosanojen vertailukelpoisuutta.

Uusia kriteerejä ei ole vielä julkaistu, ja niitä on tarkoitus vielä hioa ja parantaa arvioinnista saadun palautteen perusteella. Uudet kriteerit julkaistaan vuoden 2020 lopussa. Kriteerit tulevat voimaan 1.8.2021, ja niiden mukaiset päättöarvosanat annetaan keväällä 2022.

Arvioinnissa oli mukana kuuden eri oppiaineen tai -määrän (muun muassa suomen kielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan) kriteerit arvosanoille 5, 7, 8 ja 9. Kriteereissä kuvataan se osaaminen, jota kyseinen arvosana edellyttää peruskoulunsa päättävältä oppilaalta. Arviointiin osallistui 232 opettajaa eri puolilta Suomea. He arvioivat oppilassuorituksia oman oppiaineensa kriteeristöllä ja lisäksi osallistuivat kyselyyn ja haastatteluihin.

Opettajat tyytyväisiä uusien kriteereiden tuloon – kriteerit kuitenkin vielä liian vaikeaselkoisia

Opettajat olivat tyytyväisiä uusien kriteereiden tuloon, sillä niiden nähtiin yhtenäistävän päättöarviointia ja lisäävän oppilaiden yhdenvertaisuutta.

Opettajien keskeinen palaute kriteereistä kuitenkin oli, että niihin tarvitaan lisää selkeyttä, konkretiaa ja ytimekkyyttä. Kussakin oppiaineessa osaa kriteereistä pidettiin onnistuneina, mutta osaa taas liian vaikeaselkoisina ja abstrakteina.

Kullekin opetuksen tavoitteelle määritellyt kriteerit arvosanoille 5, 7, 8 ja 9 muodostavat laajan kokonaisuuden, ja kriteeristön käyttöönottamisen nähtiinkin vaativan runsaasti aikaa ja paneutumista. Opettajat nostivat toistuvasti esiin, että jos kriteerit otettaisiin käyttöön tällaisenaan, ne olisivat liian raskaita ja monimutkaisia käytettäväksi.

Opettajat pitivät myös tärkeänä, että kriteerejä voi esitellä oppilaille ja heidän huoltajilleen arvosanan antamisen perusteluna. Siihenkään ei liian vaikeaselkoisten kriteereiden nähty antavan eväitä.

Opettajat toivoivat myös, että joidenkin limittäisten tavoitteiden kriteerejä voisi yhdistää.

Arvosanaa 5 odotettu – vaativuustaso jakaa mielipiteitä

Erityisesti arvosanan 5 kriteerejä oli toivottu hartaasti, ja niitä pidettiin yleisesti ottaen varsin hyvinä. Suurin osa opettajista oli sitä mieltä, että arvosanan 5 kriteerit kuvaavat riittävästi ja konkreettisesti heikon oppilaan osaamista ja erottelevat riittävän hyvin hylätyn ja hyväksytyn suorituksen toisistaan. Opettajat pitivät hyvänä myös sitä, ettei arvosanaa 5 voi saada ilman riittävää näyttöä.

Osa opettajista piti arvosanan 5 kriteereitä vaativina. Lisäksi kriteereissä usein esiintyvä ilmaisu oppilas tekee/osaa jotakin ohjatusti, koettiin tulkinnanvaraisena ja siksi haasteellisena.

Opettajat tarvitsevat aikaa ja koulutusta kriteereiden käyttöönottoon

Kriteeristön selkeyttämisen lisäksi keskeistä tulee olemaan uudistuksen toimeenpanovaihe. Opettajat tarvitsevat aikaa, koulutusta sekä harjoittelu- ja keskustelumahdollisuuksia perehtyäkseen kriteereihin ja oppiakseen käyttämään niitä. Moni opettaja toivoi, että kriteereitä avattaisiin paremmin esimerkiksi mallitehtävien ja suoritusesimerkkien avulla. Kriteereiden soveltamisen tueksi tarvitaan myös ohjeistusta, joka vähentää tulkinnanvaraisuutta ja lisää näin arvioinnin yhdenvertaisuutta.

- On tärkeää, että kriteeristön toimivuutta on tarkasteltu jo nyt, eikä vasta sitten, kun uudistus on jo tullut voimaan. Uudistus on tärkeä oppilaiden yhdenvertaisuuden kannalta, mutta vielä on työtä tehtävänä kriteereiden viilaamisessa ja käyttöönotossa, kommentoivat erikoissuunnittelija Mari Huhtanen ja arviointisuunnittelija Laura Lepola Karvista.

 

Raportti

Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteereiden toimivuuden arviointi

 

Lisätietoja

erikoissuunnittelija Mari Huhtanen, p. 029 533 5510, mari.huhtanen@karvi.fi

arviointisuunnittelija Laura Lepola, p. 029 533 5546, laura.lepola@karvi.fi

Marttojen vinkit kotona olevien koululaisten ruokailuun

$
0
0

Kouluruokailu on vakiintunut ja tärkeä osa koulupäivää. Kun nälkä kurnii vatsassa ja olo on väsynyt, tuntuu että mikään juttu ei luista. Martat tarjoavat neuvontaa ja reseptejä, nyt kun koululaiset ovat koronaviruksen vuoksi kotona.

Muista säännölliset tauot

Säännöllinen ateriarytmi pitää lapset virkeänä koko päivän ja auttaa koulutehtäviin keskittymisessä. Säännöllinen syöminen ei kuitenkaan ole jatkuvaa napostelua, vaan selkeitä aterioita. Sopikaa yhteinen lounasaika, jolloin kotona oleva perhe ruokailee yhdessä. Säännöllisyys auttaa myös vanhempaa, joka tekee kotona etätöitä.

Ole suunnitelmallinen ja hyödynnä valmiita ruokalistoja

Ruoat kannattaa suunnitella etukäteen vaikka yhdessä koko perheen voimin, niin arkikin helpottuu, kun ei tarvitse koko ajan olla miettimässä seuraavaa ateriaa. Voit hyödyntää Marttojen valmiita ruokalistoja.

www.martat.fi/ruokalistat

Tee kerralla isoja annoksia ruokaa ja pakasta valmiita aterioita

Tee kerralla isompi satsi esimerkiksi laatikkoruokaa. Laita osa ruoasta jääkaappiin paria seuraavaa päivää varten. Jaa jäljelle jäävä ruoka pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi, joita on helppo sulattaa lounaaksi mikrossa. Marttojen reseptit on suunniteltu niin, että kaikki ruoat ovat edullisia, herkullisia ja valmistuvat nopeasti.

www.martat.fi/reseptit

Hyödynnä perinteistä lautasmallia

Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Lautasmalli on helppo opettaa myös lapselle. Koosta ateria niin, että puolet lautasesta on kasviksia, neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa ja neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja. Ota ruokaa aina vain sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä.

Valmisruoka ei ole pannassa – täydennä aterioita raasteilla

Monet kokevat painetta ruokien valmistuksesta kotona. Kannattaa muistaa, että myös valmisruoasta voi helposti koota hyvän aterian. Valmisruokaa voi täydentää esimerkiksi itse tehdyllä raasteella ja kasviksilla.

Opeta ruoanlaittoa ja kotitaloustaitoja lapsille

Lapset ovat mielellään mukana ja osallistuvat ruoanlaittoon. Marttojen Pikkukokki -sivuilta löydät ruokaohjeita, joiden tekemiseen lapset voivat helposti osallistua. Lapset voivat helposti tehdä myös salaatin, kattaa pöydän ennen ruokailua tai kerätä ja tiskata astiat yhteisten ruokailujen jälkeen.

www.martat.fi/pikkukokki

Kysy martalta -chat ja neuvontapuhelin antaa vinkkejä

Marttaliitto tarjoaa maksutonta neuvontaa aiempaa laajennetummin. Chat- ja puhelinneuvonta on avoinna 18.3. alkaen ma–la kello 9–19. Chatin löytää martat.fi:stä, neuvontapuhelin palvelee chatin kanssa samoin aukioloajoin numerossa 050 430 6520.

www.martat.fi/kysy-martalta-chat

Aikaa olla kotona -sivut

Uusille Aikaa olla kotona -sivuille kootaan päivittäin uusia sisältöjä, ideoita ja vinkkejä poikkeusolojen arjen tueksi. Sivulta löytyy reseptivinkkejä, tekemistä pihassa, puutarhassa ja parvekkeella, kodinhoidon niksejä sekä ideoita lasten kanssa kotona puuhailuun ja harrastamiseen.

www.martat.fi/aikaa-olla-kotona

Lisätiedot ja haastattelut (arkisin klo 9–16)

Karelia-ammattikorkeakoulun toiminta jatkuu monipuolisesti etätyönä

$
0
0

Karelia-ammattikorkeakoulu siirtyi keskiviikkona etätyöhön eli opetus jatkuu uusin järjestelyin Tikkarinteen ja Wärtsilän ovien sulkeutumisesta huolimatta. Myös Karelian laaja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta jatkuu, pääosin etätyönä, mutta erikoistiloja vaativa työ voi jatkua tietyissä tapauksissa myös kampuksella.

- Saimme etäopetuksen järjestelyt kuntoon luovuutta käyttäen erittäin nopeasti, vaikka toki pientä hiomista tehdään edelleen. Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti muilla tavoilla, kuten etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen, listaa Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo.

Etäopetuksella halutaan varmistaa opetuksen ja opiskelun mahdollisimman sujuva toteutus myös koronavirusepidemian aikana. Käytännön harjoittelua ja läsnäoloa vaativat opinnot pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan kevään aikana ja näistä ratkaisuista tiedotetaan erikseen. Myös opiskelijoiden harjoittelujaksoihin voi tulla muutoksia.

- Ainutlaatuisesta tilanteesta huolimatta perustoimintamme jatkuu ja meillä on esimerkiksi korkeakoulujen yhteishaku käynnistynyt juuri eilen. Lisäksi mm. tutkintokoulutus, palveluliiketoiminta ja hankkeet pyörivät etänä. Tulevien valintakokeiden toteuttamisesta tiedotamme mahdollisimman pian.

Opiskelijoille tärkeät palvelut, kuten esimerkiksi opiskelijapalvelut ja kirjasto palvelevat opiskelijoita toistaiseksi etänä. Myös opintokuraattori palvelee opiskelijoita etäyhteyden kautta. Tietoa palveluista löytyy osoitteesta https://www.karelia.fi/fi/karelia/palvelut-karelian-kampuksilla

Karelia-ammattikorkeakoulussa seurataan aktiivisesti koronavirustilannetta sekä viranomaisten ohjeita ja toimitaan niiden mukaisesti. Kareliassa noudatetaan voimassaolevaa valmiussuunnitelmaa ja viranomaisten ohjeita. Kareliassa ei ole havaittu koronatartuntoja, mutta Karelia pyrkii osaltaan hidastamaan epidemian leviämistä.

 


Jari Kuusisto jatkaa Vaasan yliopiston rehtorina vuoden 2022 loppuun

$
0
0

Vaasan yliopiston hallitus on nimittänyt Jari Kuusiston rehtoriksi kaudelle 1.1.2021–31.12.2022. Kuusisto on toiminut yliopiston rehtoritehtävässä kesäkuusta 2015 lähtien: ensin määräaikaisena ja sen jälkeen nimitettynä nykyiselle kaudelle 1.2.2017-31.12.2020.

- Yliopiston uudistuminen on hyvällä mallilla, mutta tärkeitä hankkeita on kesken. Tehtyjen valintojen toimeenpano edellyttää johtamiselta jatkuvuutta. Jari Kuusiston nimitys uudelle kaksivuotiskaudelle turvaa toiminnan ja päätöksenteon pitkäjänteisyyden, kertoo hallituksen puheenjohtaja Johnny Åkerholm.

Lisätietoja:

Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Johnny Åkerholm, p. 040 838 6079
Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto, p. 029 449 8291​

Icehearts tukee haavoittuvassa asemassa olevien lasten koulutyötä, vapaa-aikaa ja perheitä myös tänä poikkeuksellisena aikana

$
0
0

On normaalia, että koronaviruksen leviäminen herättää huolta. Vaikka kaikkia ylimääräisiä kontakteja on syytä välttää, ei ole syytä jäädä yksin huolien ja haasteiden kanssa.

Iceheartsin koulutyössä ja iltapäivätoiminnassa muutoksia

Koulujen siirtyessä etäopetukseen olemme sopeuttaneet toimintaamme, mutta työtä tehdään nyt kovemmin kuin koskaan. Kasvattajamme ovat tiiviisti yhteydessä joukkueidensa lapsiin ja perheisiin näiden viikkojen aikana tukien lapsia ja nuoria koulutyössä ja koulutehtävissä.

Niiden Iceheartsin toiminnassa mukana olevien erityisen tuen tarpeessa olevien lasten osalta, jotka eivät voi olla etäopetuksessa, ovat kasvattajamme mukana tukemassa lähiopetusta koulussa. Iltapäivätoimintaa toteutetaan näiden lasten osalta sovelletusti käyttäen hyödyksi erityisesti ulkoilumahdollisuuksia.

Toisella asteella opiskelevien nuorten kohdalla panostamme yksilölliseen tukiopetukseen ja arjen tukeen näin ylläpitäen turvallisia, terveellisiä rutiineja sekä hyvää kasvua ja oppimista.

Icehearts tukena arjessa ja vapaa-ajalla

Koska nyt on hyvä välttää kaikkia ylimääräisiä kontakteja, tuemme joukkueidemme lapsia ja heidän perheitään vieläkin yksilöllisemmin heidän omista tarpeistaan ja lähtökohdistaan käsin.

Tarvittaessa kasvattajamme vievät perheille ruokakasseja, auttavat pakollisten toimintojen järjestelyissä ja viranomaisyhteistyössä. Icehearts-kasvattajat ovat vahvasti joukkueiden lasten ja perheiden konkreettisena tukena, mutta myös lieventämässä huolia ja oikaisemassa väärää informaatiota.

Emme tällä hetkellä pysty järjestämään joukkueillemme treenejä tai pelejä, mutta pyrimme järjestämään joukkueidemme lapsille ja nuorille mielekästä vapaa-ajan tekemistä mm. erilaisin yksilöllisin tai pienryhmässä toteutettavin ulkoiluaktiviteetein samalla rytmittäen joukkueidemme lasten ja nuorten vapaa-aikaa.

Me olemme läsnä, saatavilla ja tukena.

Perhetyöntekijämme valmiina kuuntelemaan vanhempia

On normaalia olla surullinen, hämmentynyt, peloissaan tai vihainen poikkeusolosuhteissa. Tästä syystä kasvattajamme panostavat joukkueidensa lasten ja nuorten kohdalla puhelintukeen ja somessa tapahtuvaan tukeen, mutta myös yksilötukeen mm. moninaisten ulkoiluaktiviteettien muodossa.

Vanhempia varten olemme avanneet ylimääräisen puhelintuen perhetyöntekijämme kanssa. Hänet tavoittaa puhelimitse tai WhatsApin välityksellä.

Iceheartsin väki on nyt tukena enemmän kuin koskaan niin koulutyössä, vapaa-ajalla kuin perheiden parissa.

Pidetään huolta toisistamme!

Lisätietoja:

Teemu Vartiamäki
Toiminnanjohtaja
Suomen Icehearts ry
teemu.vartiamaki@icehearts.fi
040 592 6122

Anu Pentikille arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto

$
0
0

Arctic Design Week on palkinnut arktisen muotoilun yrityksiä ja toimijoita 

Vuosittain järjestettävä maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week on jakanut tänään vuoden 2020 muotoilupalkinnot poikkeusoloissa digitaalisesti.    Palkinnot on jakanut Advisory Board, joka on myös päättänyt muotoilupalkintojen valintakriteerit. Myös suuri yleisö on saanut äänestää Vuoden arktista muotoiluintensiivistä yritystä verkossa. Eniten yleisöääniä keräsi ArcticQueen, joka tunnetaan parhaiten patentoiduista haliviitoistaan. 

Vuoden 2020 muotoilupalkintojen saajat

Anu Pentik – Arktisen muotoilun elämäntyö 2020
ArcticQueen/ Pirjo Karvonen ja Isak Koivisto – Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys 2020
Päivi Ahola – Vuoden arktisen muotoilun opiskelija 2020

”Syksyllä toimintansa aloittanut Advisory Board on halunnut muotoilupalkintopäätöksillään nostaa näkyville arktisen muotoilun vaikuttavuutta arktisen ekosysteemin kehittämisessä. Kaikki palkitut osoittavat omalla toiminnallaan muotoilun voimaa ja merkityksellisyyttä”, sanoo Advisory Boardin puheenjohtaja, toimialajohtaja Jukka Kujala Rovaniemen kaupungista.

 

ARKTISEN MUOTOILUN ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2020 – ANU PENTIK

Palkittu keramiikkataiteilija Anu Pentik tunnetaan sisustusmyymäläketju Pentik Oy:n perustajana. Tällä hetkellä hän keskittyy kuitenkin pääasiassa taiteelliseen työskentelyynsä. Hän saa inspiraationsa Lapin luonnosta ja mystiikasta – sen värit, muodot ja eläimet kiehtovat häntä loputtomasti. Häntä ohjaavat myös taidefilosofiset teemat, kuten vapaus, kauneus, intuitio ja äly. 

Anu Pentikin matka taiteilijaksi alkoi omalle keramiikkatehtaalle kutsuttujen mestarien rinnalla tekniikoita oppien. Halu tehdä asiat aina vain paremmin, uteliaisuus, luovuus sekä kokeilunhalu ovat tehneet Anusta täysin omanlaisensa taiteilijan niin teknisten ratkaisujen kuin näkemyksen ja muotokielenkin saralla. 2000-luvulla alkaneen taiteellisen uransa aikana hän on toteuttanut useita julkisia teoksia sekä museo- ja gallerianäyttelyitä. Näyttelyiden ja julkisten teosten lisäksi hän tekee Pentikin keramiikkatehtaalla Posiolla studiokeramiikkaa ja tilaustöitä. 

Tällä hetkellä hän työstää Wäinö Aaltosen museoon Alussa oli siemen -näyttelyä, joka avataan ensi kesänä. Anu Pentik on taiteellinen johtaja, taiteilija, galleristi ja taiteilijaresidenssin perustaja, jonka elämäntarina kiteytyy kahteen sanaan – lujaan tahdonvoimaan.

 

Yksityisnäyttelyitä:

Saven tarinoita, Pentik Galleria, Kuusankoski, 2019-2020

Anu Pentik, Kolme tilaa, Taidehalli, Helsinki, 2017

Katariinan puutarha, Pietarin Suomi-Instituutti, Venäjä, 2014

Kolme valkoista, Taidemuseo Korundi, Rovaniemi, 2013

Vuoropuhelu – Dialogue, Anu Pentik ja Suku Park, Kouvolan taidemuseo Poikilo, 2012 (Ryhmänäyttely)

Anu Pentik, Intohimona keramiikka, Taidekeskus Retretti, Punkaharju, 2006

Julkiset teokset:

Kasvun Voima, Keskon pääkonttori, 2019

Satakahdeksankymmentä huonetta, Lapland Hotels Bulevardi, 2019

Siivet kantaa, Uusi Lastensairaala, Helsinki, 2018

Ogoh-Ogoh-veistokset, Kouvolan taidemuseo, Poikilon puisto, 2012

Posion Voima, keraaminen reliefi, Anu Pentik Gallerian fasadi, Posio, 2008

Tunnustukset

Pro Finladia -mitali, 2014

Pro Arte Lapponie, Lapin taidetoimikunnan tunnustus, 2013

Lapin yliopiston kunniatohtori, 2012

Pentik Oy

Kun muut muuttivat Posiolta pois, Pentik muutti heidän tilalleen. Yritys starttasi vuonna 1971 vahingossa, kuten mikä tahansa kunnon yritys: Anu Pentikin rakas keramiikka- ja nahkaharrastus, elämäntapa, alkoi tuoda leipää pöytään. Pentik-astiat opittiin tuntemaan pyöreydestään ja käsityön tunnustaan. Pentikin ensimmäinen Helsingin myymälä avattiin vuonna 1976 rohkeasti suoraan Esplanadille.  www.pentik.com

 

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUINTENSIIVINEN YRITYS 2020  - ARCTICQUEEN

ArcticQueen julistaa tekevänsä pukeutumisen vallankumouksen patentoimallaan Hali-mallistolla, joka juurevaa ja elinvoimaista pukeutumista Lapista. Kestäviä ja älykkäitä valintoja tarjoavan perheyrityksen takana ovat ivalolaiset Pirjo Karvonen ja Juha Iisak Koivisto sekä seuraavan polven edustaja, Lumi Koivisto. 

”Tule siksi kuka haluat olla. Trendit tulevat ja menevät, mutta tyyli on ikuinen.

Ole oman elämäsi kapinallinen. Riko rajoja. Intohimo johtaa täydellisyyteen. Vaatteet kertovat paljon persoonasta ja ovat keino ilmaista itseä. Älä tee kompromisseja laadun suhteen, investoi vaatteisiin, joihin rakastut”, yrittäjät sanovat. 

SLOW FASHION - Pukeutumisen uudelleen ajattelu. Eettinen vaatekaappi - Made by adults. 
FLOW FASHION - Pako tavanomaisuudesta. Oma rauha, oma tila. 

ArcticQueen ~ vaatteita, joissa on idea.
~When design meets the soul~

www.arcticqueen.fi

 

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUN OPISKELIJA 2020 – VAATESUUNNITTELIJA PÄIVI AHOLA 

Päivi Ahola on Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan vaatetussuunnittelun maisteriopiskelija, jonka erityisenä kiinnostuksen kohteena on yksilölliset vartalon muodot ja mittasuhteet huomioiva vaatetussuunnittelu. Nykyiset keskivertovartalolle suunnitellut massatuotantovaatteet istuvat harvoin kenellekään, joustavia vaatteita lukuun ottamatta. Muutamat yritykset Suomessa ja maailmalla ovat kokeilleet teknologiaa hyödyntävää vartalon mittausta ja vaatteen valmistusta vaihtelevin tuloksin. Haaste voi piillä myös ihmisessä itsessään. 

Ahola hyödyntää vartaloskanneria tutkiessaan ihmisten suhdetta omaan kehonkuvaansa työn alla olevassa pro gradu -tutkielmassaan. Aiempi arkkitehdin tutkinto Oulun yliopistosta antaa Aholalle pohjaa kolmiulotteisuuden ymmärtämiseen sekä tekniikan hyödyntämiseen. Ihminen on kuitenkin aina keskiössä niin vaatteiden kuin rakennustenkin suunnittelussa.

 

KUVAT JA VIDEOT KAIKISTA PALKITUISTA:
https://www.arcticdesignweek.fi/muotoilukilpailut/

 

Lisätietoja: 
Anu Pentik, 040 5511933
Pirjo Karvonen 040 7179987
Päivi Ahola, 040 7077 399

 

Mikä on Arctic Design Week?

Arctic Design Weekin missiona on arktisen alueen menestys muotoilun avulla.

 

Maailman pohjoisin muotoiluviikko, vuosittain vk 12 Rovaniemellä

Pääsisällöt: Muotoilufoorumit, Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali sekä ÄÄRI -Arctic Design Expo  

Osana World Design Weeks -verkostoa

Pääjärjestäjinä ovat Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni (Lapin yliopisto, Lapin AMK, Arktinen keskus)

Seuraavan kerran muotoiluviikko järjestetään 22.-28.03.2021

Muotoilufoorumit 25-26.03.2021  

Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali 22-28.03.2021 

Ääri Arctic Design Expo 26-27.03.2021, operaattorina Pohjois-Suomen Messut ry

Arctic Festivals&Fashion Show 22.03.2021 operaattorina Finnish Fashion Model

Lisätietoja www.arcticdesignweek.fi

 

 

 

 

 

Kanerva: Huoltovarmuutemme on kunnossa

$
0
0

rl_epress_mediatiedotpohja_kuvat_viitta

Tulevien kuukausien aikana mitataan Suomen sietokykyä monelle kansalaiselle ennen kokemattomalla tavalla.

Reserviläisliitto on käynnistänyt asiantuntijablogisarjan, jossa kirjoittajina ovat ulkopuoliset asiantuntijat, vaikuttajat ja päättäjät. Pyrimme tällä tavalla vahvistamaan entisestään osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Blogikirjoitussarjan käynnistää puolustusvaliokunnan ja parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok).

Tulevien kuukausien aikana mitataan Suomen sietokykyä monelle kansalaiselle ennen kokemattomalla tavalla. Yhteinen nimittäjä tälle kaikelle on yhteiskunnan sietokyvyn, resilienssin, ylläpito. Sillä viitataan kykyymme toimia muuttuvissa olosuhteissa sekä valmiuttamme kohdata häiriöitä ja palautua niistä”, Kanerva luonnehtii blogissaan.

Edustaja Kanerva kirjoittaa asiantuntijablogissa Korona-epidemian aiheuttamista vallitsevista poikkeusoloista. Hän painottaa, että Suomen varautuminen uhkiin on kansainvälisestikin vertailtuna huippuluokkaa.

- Olemme olleet kaukaa viisaita pitäessämme huolta huoltovarmuudestamme silloinkin, kun muut verrokkimaamme ovat ajaneet alas omia varautumisjärjestelyjään kustannushyötyjä etsien. Kun leikataan tarpeeksi niin sanotusti löysiä pois, menettää järjestelmä joustovaran. Jatkuva tehostaminen heikentää yhteiskunnan toimintaedellytyksiä poikkeustilanteissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) on painottanut mediassa, että lääkkeet riittävät tällä hetkellä. Velvoitevarastossa on useiksi kuukausiksi kaikkein kriittisimpiä lääkkeitä, joita ei voida myydä pois Suomesta. Olemme ainoa Euroopan maa, jossa lääkkeiden velvoitevarasto on olemassa. Edustaja Kanerva myös toteaa ministerin tavoin, että Suomessa tämänhetkinen tilanne on hyvä. Tehokkuusajattelulle ei ole hänen mukaansa nyt tilaa.

- Pelkästään kustannushyötyjä mittaava tehokkuusajattelu on suorastaan vaarallista kriisin aikana, sillä liikkumavara mahdollistaa yhteiskunnan toiminnan silloinkin, kun sen yksittäisen osan toiminta on häiriintynyt. Huoltovarmuuden suhteen voimme kuitenkin olla luottavaisen mielin, eikä tarvetta ylenpalttiseen hamstraukseen ole.

Reserviläisliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, joka tarjoaa kaikille tasapuolisen mahdollisuuden kirjoittaa asiantuntijablogiin. Seuraavan asiantuntijablogin kirjoittaa asevelvollisuuskomitean varapuheenjohtaja, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk). Hän toimii myös puolustusvaliokunnan jäsenenä.

Liitteenä kansanedustaja Ilkka Kanervan asiantuntijablogi kokonaisuudessaan. Reserviläisliitto on tänään julkaissut blogin omilla verkkosivuillaan.

Lisätietoa asiasta antaa toiminnanjohtaja Olli Nyberg, p. 040 064 0755, olli.nyberg@reservilaisliitto.fi

YSAO joustaa ja tukee koronan vuoksi

$
0
0

YSAO joustaa ja tukee opinnoissa sekä yritysten kassakriiseissä ja yksityisten maksuvaikeuksissa koronaviruksen vuoksi.

- Käymme läpi kaikki tälle vuodelle suunnitellut hankinnat, ja aikaistamme niitä hankintoja, jotka on mahdollista tehdä välittömästi. Annamme myös lisää maksuaikaa sopimuksen mukaan, sekä maksamme ostolaskut nopeutetulla aikataululla kassatilanteen helpottamiseksi. Pienyritysten osalta laskut maksamme välittömästi kahden päivän viiveellä niiden saavuttua, toteaa Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Kari Puumalainen.

YSAOssa on 18.3. alkaen siirrytty etäopetukseen ja -opiskeluun, joka jatkuu ainakin 13.4.2020 saakka. Oppilaitoksen eri toimipaikat on suljettu ulkopuolisilta asiakkailta. Opetusmaatilojen ja tiloilla olevien eläinten turvallisuus ja hyvinvointi turvataan myös poikkeusolosuhteissa. Opintoja viedään myös etäopiskelun aikana eteenpäin kunkin HOKSin (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) mukaisesti. Vaikka korona mahdollisesti vaikuttaa opintojen kulkuun, YSAO tukee opiskelijoita valmistumaan ammattiin tarjoamalla vaihtoehtoisia tapoja opiskella.

Tässä poikkeustilanteessa opiskelijoita tukevat YSAOn opettajat sekä opiskeluhuollon ja hyvinvoinnin toimijat. Lisäksi tarvittaessa opiskelija voi olla yhteydessä koti- tai opiskelupaikkakunnan nuorten ja opiskelijoiden tukiverkostoihin sekä valtakunnallisiin tukipalveluihin. Ajantasaiset yhteystiedot löytyvät Wilmasta.

YSAOn koronatiedotteet löytyvät https://www.ysao.fi/koronatiedote

Lisätietoja
Kari Puumalainen
kuntayhtymän johtaja, rehtori
puh. 040 1778 600.

Gradian talous tasapainossa - kuluva vuosi haasteellinen

$
0
0

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian hallitus käsittelee kuntayhtymän vuoden 2019 tilinpäätöksen kokouksessaan 27.3.2020.

Talous lievästi ylijäämäinen

Gradian tilikauden 2019 tulos oli -0,4 milj. euroa ja vuosikate 10,1 milj. euroa. Lainakanta kasvoi edellisestä vuodesta 2,4 milj. euroa ja oli 32,1 milj. euroa. Vuoden 2019 rakentamisinvestoinnit olivat 10,4 milj. euroa. Tilikauden ylijäämäksi muodostui 0,85 milj. euroa. Kertynyt ylijäämä on kaikkiaan 30,2 milj. euroa.

Gradian ulkoiset toimintatuotot olivat 96,4 milj. euroa eli 2,8 milj. euroa edellisvuotta pienemmät. Suurin selittäjä tuottojen laskuun oli koulutuksen valtionosuuden väheneminen. Toisaalta toimintakulut toteutuivat 4,2 milj. euroa viime vuotta pienempinä ja olivat 85,7 milj. euroa.

Gradia-konsernin tytäryhtiö Gradia koulutuspalvelut Oy teki hyvän 0,4 milj. euron tuloksen markkinaehtoisessa koulutuksessa 2,9 milj. euron liikevaihdollaan. Hanke- ja kehittämistoiminnan hankesalkku oli arvoltaan 9,1 milj. euroa.

”Vuoden 2019 lukuja voi pitää koulutuksen yleisen rahoituksen tilanteeseen nähden varsin hyvinä. Kuluvalle vuodelle on kuitenkin jouduttu tekemään alijäämäinen talousarvio, ja koronaviruksen luoma tilanne tulee väistämättä lisäämään menoja”, toteaa Gradian talous- ja hallintojohtaja Vesa Voutilainen.

Sopeuttamisohjelma 2017-2019

Talouden tasapainon varmisti sopeuttamisohjelman 2017-2019 mukainen kulujen pienentäminen. Kolmessa vuodessa vuositason menot ovat pienentyneet 12,6 milj. euroa. Suurimpien kululajien näkökulmasta tarkasteltuna säästöt ovat seuraavat:

  • 24,2 prosenttia on säästetty ulkoisten palvelujen ostoista vuositasolla (-4,0 milj. euroa/v)
  • 14,0 prosenttia on säästetty aineiden ja tarvikkeiden ostoista vuositasolla (-1,4 milj. euroa/v)
  • 9,1 prosenttia on säästetty vuositason henkilöstökuluista (-6,0 milj. euroa/v),

”Säästäminen pystyttiin tekemään laaja-alaisesti kaikista toiminnoista ja suhteellisesti vähiten henkilöstöön kohdistuen. Tämä on ollut tavoitteiden mukainen onnistuminen”, kuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski summaa säästöohjelman toteutuksen.

Laaja koulutustehtävä

Gradia on Suomen suurin koulutuksen kuntayhtymä. Vuonna 2019 opiskelijoita oli kaikkiaan 23 000 ammatillisessa koulutuksessa, lukiokoulutuksessa, aikuisten perusopetuksessa ja taiteen perusopetuksessa.

Gradian henkilöstömäärä oli vuoden 2019 lopussa 1 061 (2018: 1056). Opetushenkilöstön ja välittömästi opiskelijatyöhön kytkeytyvän henkilöstön osuus henkilöstöstä oli noin 73 prosenttia.

Lisätietoja:

Vesa Saarikoski, kuntayhtymän johtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, puh. 040 341 5100

Vesa Voutilainen, talous- ja hallintojohtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, puh. 040 341 5323

Opiskelijat maatilayrittäjien avuksi ja lomituspalveluiden tueksi korona-aikana - Työskentely maatilalla tuo opiskelijoille tärkeää työelämäkokemusta ja voi kerryttää opintoja

$
0
0

Maatalousylioppilaat, ammattikorkeakoulujen opiskelijat ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat maatalousyritysten apuna tilanteessa, jossa yrittäjä sairastuu tai lomitusapua ei ole saatavissa. Maatalousalalla puhalletaan yhteen hiileen.

Maatilojen lisätyövoiman tarpeen ennakoidaan lisääntyvän koronatilanteesta johtuen. Apua tarvitseville maatilayrittäjille tarjotaan nyt apua yhdessä luonnonvara-alan oppilaitosten ja maatalousylioppilaiden kanssa. Alan ammatilliset oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut ja yliopisto mahdollistavat maatiloilla työskentelyn sisällyttämistä opintoihin. Opiskelijoille järjestely tuo mahdollisuuden jatkaa opintoja poikkeustilanteessa. Vastavalmistuneet saavat mahdollisuuden työllistyä alalla. 

–  Elintarvikeala on yhteiskunnan kriittinen ala ja sen toiminta on turvattava kaikissa tilanteissa. Koska huoli ulkopuolisen työvoiman saannista alkutuotannon yrityksiin ja maatiloille on nyt suurta, on opiskelijoiden apu maatiloilla ja maatilayrityksissä ensiarvoisen tärkeää, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– On hienoa, että oppilaitokset ja opiskelijat ovat olleet tässä liikkeellä ja lähteneet etsimään ratkaisuja akuuttiin tilanteeseen. Nyt tarvitaan luovuutta ja joustavia malleja, opiskelijoiden turvallisuudesta samalla huolehtien. Kaikki voittavat, kun opiskelijat voivat kartuttaa osaamista maatiloilla ja samalla auttaa elintarviketuotantoa poikkeustilanteessa, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo.

Huoli maatilayrittäjien jaksamisesta on yhteinen

Huoli maatilayrittäjien jaksamisesta koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa on saanut maatalousalan toimijat etsimään ratkaisua tilanteeseen. Huomattava osa maatilayrittäjistä kuuluu riskiryhmään.

– Yksittäiselle maatalousyrittäjälle oma tai työntekijän sairastuminen voi merkitä työkuorman huomattavaa lisäystä tai jopa maatilan toimintakyvyn lamaantumista. Tätä tilannetta kukaan ei halua. Siksi teemme laaja-alaisesti yhteistyötä, jotta tarvittava työvoima voidaan varmistaa. Opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden terveys ja koronan aiheuttamat rajoitukset tietysti huomioiden, ministeri Leppä painottaa.

–  Kriisi muistuttaa meitä kaikkia tärkeistä perusarvoista ja ruuantuotannon välttämättömyydestä. Tarjoamalla työvoimaa haluamme tukea viljelijöiden jaksamista ja olla mukana turvaamassa ruuantuotannon toimivuus koronaepidemian aikana, viljelijää ei jätetä, painottaa maatalousylioppilaiden ainejärjestö Sampsa ry:n puheenjohtaja Katariina Latva

Töitäsuomesta.fi -palvelu toimii yhteisenä alustana

Töitäsuomesta.fi -palvelun kautta on mahdollista ilmoittautua avun antajaksi ja saada lisätyövoimaa paitsi maatiloille myös hevostiloille ja puutarha- ja viheralalle. Lisätyövoimaa tarjotaan kahdella tasolla: osana opintoja tehtävää työtä tai rahakorvausta vastaan. Avun aikana on toimittava THL:n ohjeiden mukaisesti koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Apua tarjoavat yli 18 vuotta täyttäneet opiskelijat ja vastavalmistuneet voivat jättää yhteystietonsa palveluun perjantai-iltapäivästä 20.3. lähtien. Apua tarvitsevat maatilayrittäjät ja hevosalan yrittäjät sekä puutarha- ja viheralan yrittäjät voivat hakea auttavia käsiä töitäsuomesta.fi -palvelusta 24.3. alkaen. Yrittäjät voivat myös olla suoraan yhteydessä oman alueensa oppilaitoksiin. Myös maatalousylioppilaiden omistama Tähkä-osuuskunta välittää lisätyövoimaa. Yhteystiedot on koottu tämän tiedotteen liitteeksi. 

Opiskelijoiden työskentely toteutetaan osana opetustoimintaa silloin kun se sovitaan suoritettavaksi harjoitteluna, oppisopimuksena tai koulutussopimuksena. Tästä vastaa kukin opiskelija ja oppilaitos itse. Mikäli työskentelyä ei ole sovittu osana opiskelua, on kyse työsuhteisesta toiminnasta, jolloin vastuut ja velvoitteet ovat työnantajalla ja työntekijällä.

Valtioneuvosto on 17.3.2020 suosittanut, että työpaikalla tai muualla oppilaitoksen ulkopuolella järjestettävää koulutusta ja työharjoittelua sekä ammatillisen koulutuksen näyttöjä suositellaan jatkettavaksi, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä ja työnantaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle. Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut koulutuksen järjestäjille ohjeita työelämässä oppimisen toteuttamisesta poikkeusoloissa (https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen).

Lomituspalvelut voivat tarvittaessa hankkia edellä mainitun palvelun kautta lisätyövoimaa silloin, kun opiskelijan ammattitaito on riittävä lomitustyöhön. Tällöin kyse on työsuhteisesta toiminnasta. 

Liite: Ammattikorkeakoulujen ja ammattiopistojen nimetyt yhteyshenkilöt sekä maataloustieteiden opiskelijoiden työvoimaa koordinoiva osuuskunta TÄHKÄn yhteystiedot

Yhteistyössä ovat luonnonvara-alan ammattikorkeakoulut ja ammattiopistot, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, maatalousylioppilaiden ainejärjestö Sampsa ry ja maatalousylioppilaiden omistama Tähkä osuuskunta, Agronomiliitto, Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö.

MTK:n perustama Töitäsuomesta.fi -palvelun jatko kehittyy tällä hetkellä yhteistyössä MTK:n, Coreorientin, PTT:n, Suomen Kylät ry:n ja ProAgrian kanssa Maaseutupolitiikan neuvoston MANEn valtakunnallisella tutkimus- ja kehittämishankerahoituksella.

Lisätietoa:

Satu Haapaniemi, maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän erityisavustaja, p. 050 400 5193, etunimi.sukunimi(at)mmm.fi 

Susanna Aro, koulutusjohtaja, MTK, p. 040 735 2138, etunimi.sukunimi(at)mtk.fi 

Julia Pelin, tiedottaja Sampsa ry, p. 040 763 4004, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi

Mona-Anitta Riihimäki, johtaja, ARENE Luva-verkosto, p. 050 574 5102, etunimi.sukunimi(at)hamk.fi

Pekka Janhonen, koulutusjohtaja, Luonnonvara-alan rehtorit ry, p.  040 054 2031, etunimi.sukunimi(at)oke.fi

Jani Grönlund, henkilöstöjohtaja, Tähkä osuuskunta, p. 050 912 4203, osuuskunta(at)tahkaosk.fi

Päivi Wallin, johtaja, Mela, p. 040 740 4728, etunimi.sukunimi(at)mela.fi

Ilkka Pekkala, toiminnanjohtaja, Agronomiliitto ry, p. 050 575 8138, etunimi.sukunimi(at)gronomiliitto.fi

Eeva Kärkkäinen, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen erityisavustaja, p. 040 1492201, etunimi.sukunimi(at)minedu.fi

https://mmm.fi/korona


Studerande till hjälp för lantbruksföretagare och som stöd för avbytarservice under coronatiden - Arbete på lantgård ger studerande viktig arbetslivserfarenhet och kan räknas tillgodo som studieprestation

$
0
0

Lantbruksbranschens agronomstuderande, yrkeshögskolestuderande och yrkesstuderande hjälper lantbruksföretag i situationer där lantbruksföretagaren insjuknar i coronavirus eller om avbytarservice inte finns att tillgå. Inom lantbrukssektorn finns en stark vilja att dra åt samma håll.

Behovet av tilläggsarbetskraft inom lantbrukssektorn förväntas öka på grund av coronasituationen. För lantbruksföretagare som behöver arbetskraft erbjuds nu hjälp av bioekonomisektorns utbildningsanordnare och agronomstuderande. Branschens yrkesskolor, yrkeshögskolor och universitet möjliggör att arbete på lantbruksföretag kan räknas in i studierna. För studerande möjliggör arrangemanget att studierna kan fortsätta trots undantagstillståndet. Nyligen utexaminerade får även möjlighet att sysselsätta sig inom sektorn. 

- Livsmedelssektorn är en för samhället kritisk bransch och dess funktionalitet måste garanteras i alla situationer. Då oron över tillgången till utomstående arbetskraft är stor hos primärproduktionens företag och lantbruken, är lantbruksstuderandes hjälp på gårdarna och inom lantbruksföretagen ett värdefullt initiativ, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

- Det är fint att utbildningsanordnarna och de studerande har varit aktiva i frågan och velat söka lösningar på den akuta situationen. Nu behövs kreativa och flexibla modeller samtidigt som de studerandes säkerhet också tryggas. Alla vinner på att studerande kan öka sitt kunnande på gårdsnivå och samtidigt hjälpa livsmedelsproduktionen som befinner sig i undantagstillstånd, säger forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen

Oron för lantbruksföretagarnas ork är gemensam

Oron för lantbruksföretagarnas ork i samband med det undantagstillstånd som coronaviruset förorsakat har fått lantbrukssektorns aktörer att söka gemensamma lösningar. En betydande del av lantbruksföretagarna hör till riskgruppen. 

- För en enskild lantbruksföretagare kan hens egen eller arbetstagarens insjuknande innebära en betydande ökning av arbetsbelastningen eller att verksamheten på gården till och med lamslås. En sådan situation vill ingen uppleva. Sektorn samarbetar på bred front för att kunna garantera tillräckligt med arbetskraft. Naturligtvis ska studerandes och nyligen utexaminerades hälsa samt de begränsningar som coronaviruset gett upphov till beaktas, framhåller minister Leppä. 

- Krisen påminner oss alla om de viktiga grundvärderingarna och hur viktig matproduktionen är. Genom att erbjuda arbetskraft vill vi stöda odlarnas ork och bidra till att livsmedelsproduktionen fungerar även under coronaepidemin. Odlaren lämnas inte ensam, betonar Katariina Latva, ordförande för lantbruksstudenternas ämnesförening Sampsa ry. 

Töitäsuomesta.fi -tjänsten fungerar som gemensam plattform

Töitäsuomesta.fi -tjänsten erbjuder möjligheten att registrera sig som hjälpare och att hitta tilläggsarbetskraft förutom till lantgårdar även till hästgårdar och till trädgårds- och grönbranschen. Extra arbetskraft erbjuds på två nivåer: arbete som en del av studierna eller som avlönad arbetskraft. Under den tiden då hjälp ges måste THL:s anvisningar beaktas för att förhindra spridningen av coronaviruset.  

Studeranden över 18 år eller nyligen utexaminerade som vill erbjuda sin hjälp kan fylla i sina kontaktuppgifter på tjänsten från och med fredag eftermiddag den 20 mars. Lantbruksföretagare, hästföretagare samt företagare inom trädgårds- och grönbranschen kan söka om hjälp till företaget via tjänsten från och med den 24 mars. Företagare kan även söka hjälp genom att vara i direkt kontakt med regionala utbildningsanordnare. Även andelslaget Tähkä, som ägs av agronomstuderande erbjuder tilläggsarbetskraft via sina tjänster.  

Studerandes arbete förverkligas som en del av utbildningen då det överenskommits om att uträttas som praktik, läroavtalsutbildning eller enligt utbildningsavtal. För detta ansvarar var och en studerande och utbildningsinstans. Om avtal inte gjorts gällande integrering av arbetet i studierna, är det frågan om ett anställningsförhållande där ansvar och skyldigheter ligger på arbetsgivaren och arbetstagaren. 

Statsrådet har den 17.3.2020 rekommenderat, att utbildning eller praktik som ordnas på arbetsplatsen eller någon annanstans utanför läroanstalten fortsätter, ifall det är möjligt för arbetsplatsen och utbildningsanordnaren och arbetsgivaren bedömer att arbetsmiljön är trygg för den studerande. Undervisnings- och kulturministeriet har gett riktlinjer för utbildningsanordnare för förverkligande av praktik under beredskapstiden (https://minedu.fi/sv/beredskap-for-coronaviruset). 

Avbytarservicen kan vid behov anlita arbetskraft genom plattformen i det fall att studeranden har tillräckliga kvalifikationer för att fungera som avbytare. I det fall är det frågan om ett anställningsförhållande. 

Bilaga (på finska): Lista över namngivna kontaktpersoner vid yrkeshögskolorna och yrkesskolorna samt andelslaget Tähkä

Satsningen förverkligas som ett samarbete mellan bioekonomisektorns utbildningsanordnare  och jord- och skogsbruksministeriet, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Agronomförbundet, ämnesföreningen för agronomstuderanden Sampsa ry och andelslaget Tähkä, Agronomförbundet, Utbildningsstyrelsen, utbildnings- och kulturministeriet och jord- och skogsbruksministeriet. 

Töitäsuomesta.fi -plattformen är skapad av MTK och plattformen utvecklas för närvarande i samarbete mellan MTK, Coreorient, PTT, Finlands Byar rf, ProAgria med finansiering från Landsbygdspolitiska rådets medel för nationella forsknings- och utveckling.

Tilläggsuppgifter:

Satu Haapaniemi, jord- och skogsbrukminister Jari Leppäs specialmedarbetare, tfn. 050 400 5193, fornamn.efternamn(at)mmm.fi 

Susanna Aro, utbildningschef, MTK, tfn. 040 735 2138, fornamn.efternamn(at)mtk.fi 

Julia Pelin, kommunikatör, Sampsa ry, tfn. 040 763 4004,fornamn.efternamn(at)helsinki.fi

Mona-Anitta Riihimäki, ledare, ARENE Luva-nätverket, tfn. 050 574 5102, fornamn.efternamn(at)hamk.fi

Pekka Janhonen, utbildningschef, Luonnonvara-alan rehtorit ry, tfn.  040 054 2031, fornamn.efternamn(at)poke.fi

Jani Grönlund, personalchef, Tähkä osuuskunta, tfn. 050 912 4203, osuuskunta(at)tahkaosk.fi

Päivi Wallin, direktör, LPA, tfn. 040 740 4728, fornamn.efternamn(at)mela.fi  

Ilkka Pekkala, verksamhetsledare, Agronomiliitto ry, tfn. 050 575 8138, fornamn.efternamn@agronomiliitto.fi

Marjatta Säisä, utbildningsråd, Utbildningsstyrelsen, Opetushallitus, tfn. 029 533 1439, fornamn.efternamn@oph.fi 

Eeva Kärkkäinen, forsknings- och kulturminister Hanna Kosonens specialmedarbetare, tfn. 040 1492201, fornamn.efternamn@minedu.fi

https://mmm.fi/sv/coronaviruset

Centria etsii uusia osaajia – avoinna kymmenen työpaikkaa

$
0
0

Centria-ammattikorkeakoulu rekrytoi kymmenen uutta osaajaa kampuksilleen Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Huhtikuun toinen päivä päättyvässä haussa on viisi lehtorin tehtävää prosessitekniikan, konetekniikan, liiketalouden ja hoitotyön koulutuksiin. Lehtoreita haetaan toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen elokuusta alkaen

Päätoimisen tuntiopettajan tehtäviä on tarjolla ruotsin kielessä sekä tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa. Päätoimisten tuntiopettajien työsuhteet ovat määräaikaisia. Opetustehtävien lisäksi Centriaan etsitään määräaikaiseen työsuhteeseen myös TKI-asiantuntijaa digitalisaatiotiimiin, HR-suunnittelijaa henkilöstöhallintoon sekä liikuntakoordinaattoria Centria Sport -hankkeeseen.

Centria-ammattikorkeakoulu on alueen moniosaajana arvostettu työnantaja. Kokkolan, Ylivieskan ja Pietarsaaren kampuksilla opiskelee kolmetuhatta opiskelijaa, jotka ovat tutkitusti maan tyytyväisimpiä. Centrian riveissä on jo yli kolmesataa alansa rautaista osaajaa, joiden ammattitaito on nostanut myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan maan kärkeen. Centria-ammattikorkeakoulun tärkein voimavara on osaava, hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö. Centria tarjoaa kannustavan ja välittävän työpaikan, joka on samalla ainutlaatuinen näköalapaikka alueen koulutus- ja tki-toimintaan. Lisätietoja avoimista työpaikoista ammattikorkeakoulun internetsivuilla centria.fi/rekry.

Digitaitojen tärkeys korostuu poikkeustilanteessa – työikäisilläkin on puutteita perustaidoissa

$
0
0
Mitä ovat kansalaisen perustaidot 2020-luvulla? Miksi perustaidot ovat tärkeitä?

Suomessa on tunnistettu uudenlainen digitaalinen kuilu: valtiovarainministeriön sekä Digi- ja väestötietoviraston arvioiden mukaan jopa noin neljänneksellä väestöstä olisi liian heikot digitaidot.

Ryhmään kuuluu työikäisiä, joilla on puutteita perustaidoissa eli luku-, numero- ja digitaidoissa. Niiden hallinta on edellytys sujuvalle arjelle. Kansalaisen perustaidot 2020 -webinaarissa pureudutaan ajankohtaiseen teemaan asiantuntijoiden avulla.

Maksuttomassa ja kaikille avoimessa webinaarissa kuullaan puheenvuoroja muun muassa Sitran ja Tampereen yliopiston edustajilta ja esitellään Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran kehittämä Kaikkien-malli, jolla vahvistetaan työikäisten perustaitoja.
 
Kansalaisen perustaidot 25. maaliskuuta klo 12.30–16.00
 
- Webinaari: zoom.us/j/163042386
 
- Ohjelma: sivisverkko.ok-sivis.fi/#/koulutus/29148 
 

Vaikuttava koulutusmalli 

Oppijalähtöinen Kaikkien-malli saa aikaan vaikuttavia tuloksia. Se on perustaitojen koulutusmalli työikäisille. Kaikkien-mallissa perustaitoja ei kehitetä erillisesti, vaan tavoitteena on oppijan arjen haasteiden ratkaiseminen.

Haasteet voivat liittyä esimerkiksi yhteiskunnalliseen osallistumiseen, kouluttautumiseen, työllisyystilanteeseen tai terveyteen. Kaikkien-mallin mukaisessa koulutuksessa sisältö ja tavoitteet suunnitellaan yhdessä oppijoiden kanssa. Tavoitteen saavuttamiseksi on käytettävä yhtä tai useampaa perustaitoa.

Perustaito-opetuksesta voi tehdä motivoivaa, kun koulutus suunnitellaan oppijan omista tarpeista.

Oppijalähtöisyyden ja eri perustaitojen yhdistämisen ohella Kaikkien-mallin kolmas merkittävä piirre on paikallisuus. Koulutus linkitetään osaksi yhteisön sosiaalisia ja kulttuurisia olosuhteita.

Kaikkien-malli on epämuodollista ja tavoitteellista oppimista, ja se on skaalautuva. Malli sopii myös käytettäväksi erilaisissa ympäristöissä, esimerkiksi harrastusryhmässä, sanoo projektipäällikkö Kaisa Välivehmas.

Kaikkien-malli on kehitetty Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran yhteisessä Kansalaisen perustaidot -hankkeessa, ja se on vapaasti kenen tahansa käytettävissä. Malliin pääsee tutustumaan tarkemmin Kansalaisen perustaidot 2020 -webinaarissa.

Kansanvalistusseura sr. on maan vanhin, vuonna 1874 perustettu sitoutumaton sivistyssäätiö. Se edistää aikuisten oppimista ja tukee muun muassa perustaitojen kehittämistä yhteiskunnan eri aloilla. Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen järjestöjen oppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta.

Kansalaisen perustaidot -hanke on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön Taito-ohjelmaa ja sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Tämän takia perustaidot ovat tärkeitä:

  • Lukutaito muun muassa mediakriittisyyttä ja kykyä hakea tietoa aktiivisesti. Perustaitojen riittävä osaaminen auttaa ymmärtämään keinoja, joilla meihin pyritään vaikuttamaan.
  • Numerotaitoihin kuuluvat myös esimerkiksi oman talouden hallinta ja vaikkapa ymmärrys helposti saatavien pikavippien haitallisuudesta.
  • Digitaaliset palvelut helpottavat asiointia, mutta verkkopalvelujen käyttämisen lisäksi on osattava huolehtia myös tietoturvastaan.

Lisätietoja:

Opintokeskus Sivis, projektipäällikkö Kaisa Välivehmas, 040 717 7010, kaisa.valivehmas(a)ok-sivis.fi 

Kansanvalistusseura, koulutussuunnittelija Nina Hjelt, 050 471 3820, nina.hjelt(a)kvs.fi 

kansalaisenperustaidot.fi 

Äänekosken kaupungin koronajohtoryhmän tiedote 20.3.2020

$
0
0

Koulut keskitetään Koulunmäelle 23.3. alkaen; lähiopetusta kaikille 1-3 luokkien oppilaille

Honkolan, Hietaman, Koiviston ja Konginkankaan lähiopetuksessa olevat oppilaat opiskelevat Koulunmäen koululla. Viheralueiden koulut ovat kiinni. Suolahden ja Sumiaisten lähiopetus tapahtuu Suolahden yhtenäiskoululla.

Valtioneuvosto on muuttanut asetusta liittyen 1-3 luokkien oppilaiden lähiopetukseen. Vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1-3 luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa. Luokkien 1-3 oppilaiden suositellaan kuitenkin edelleen osallistumaan opetukseen etänä. Opetuspalvelut tiedottaa asiasta huoltajia Wilman välityksellä perjantain 20.3.2020 aikana. Asetuksen muutos tulee voimaan maanantaina 23.3.2020.

Kaikkien oppilaiden huoltajien tulee keskustella lastensa kanssa siitä, mitä vastuullinen käyttäytyminen virusaltistuksen välttämiseksi tarkoittaa. On huomioitava, että 10 hengen kokoontumiset on kielletty ja kaikenlaista oleskelua julkisilla paikoilla tulee välttää. Kouluista laitetaan asiaan liittyen Wilma-viesti, mutta huoltajilla on asiassa merkittävä vastuu.

Omaolo-palvelu käytössä digitaalisesti; epidemiavastaanotto ajanvarauksella

Hoidon tai palvelun tarvetta voi arvioida digitaalisen sote-palvelun, Omaolon kautta: https://www.omaolo.fi/  

Huomioithan, että voit tehdä Omaolo-sivulla arvion hoidon tai palvelun tarpeestasi, mutta et voi varata sen kautta aikaa Äänekosken terveysaseman vastaanotoille.

Erillinen epidemiavastaanotto on avoinna ma-pe klo 8-16. Vastaanotto palvelee ajanvarauksella. Aika varataan puhelimitse Äänekosken terveysasemalta epidemiavastaanoton aukioloaikana numerosta 020 632 2470. Saat puhelimitse tarkemmat ohjeet vastaanotolle saapumiseen.

Yleistä koronavirustietoa kansalaiset saavat THL:n verkkosivuilta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

sekä valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta 0295 535 535 (numero palvelee ma-pe klo 8-21 ja la 9-15)

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kuntoutukset, fysioterapiat ja vastaavat pyritään järjestämään etäyhteyksin, jos mahdollista. Näihin palveluihin varatut ajat, joita ei pystytä toteuttamaan etäyhteyksin perutaan tai siirretään.

 

Lisätiedot:

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä 020 632 3000

Äänekosken terveyskeskus:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen 040 500 4313

Johtava hoitaja Anna-Kaisa Hyvönen 0400 649 547

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@aanekoski.fi

Koronaviruksen vaikutukset sivistystoimialan palveluihin 23.3. alkaen – Pienimpien koululaisten lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa tarkentuu

$
0
0

Opetus- ja kulttuuriministeriö linjasi perjantaina 20.3. iltapäivällä, että vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1.-3. luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa. Koronaviruksesta johtuvissa poikkeusoloissa lähiopetus rajattiin aluksi niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Kouluun ei ole kuitenkaan linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä, vaan myös 1.-3.-luokkalaisia suositellaan vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.

Toimeenpanoa ryhdytään valmistelemaan heti ja asiasta tiedotetaan mahdollisimman pian viikonlopun jälkeen.  

Kenellä on oikeus lähiopetukseen?  

Perusopetuksen järjestäjällä ei ole velvollisuutta järjestää perusopetusta lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa. Säännös ei koske seuraavia ryhmiä, joilla on edelleen oikeus lähiopetukseen:  

  • Esiopetuksen oppilaat 
  • Perusopetuksen 1.-3. vuosiluokkien oppilaat
  • Erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä toimialoilla.  
  • Kaikki pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat oppilaat. Huoltajilla on kuitenkin oikeus ottaa lapsensa kotiopetukseen.


Koronaviruksen vaikutukset sivistystoimialan ruokapalveluihin  

Turun kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa ja perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa toimipisteissä paikalla oleville lapsille toimitetaan ateriat normaalisti. Huoltajien on hyvä huolehtia, että päiväkoti ja koulu tietävät lasten ja oppilaiden osallistumisesta varhaiskasvatukseen ja lähiopetukseen, jotta etenkin erityisruokavalioita tarvitsevien lasten ja oppilaiden ateriat toimitetaan oikein. 

Lukiolaisilla ja Turun ammatti-instituutin opiskelijoilla ei ole oikeutta maksuttomaan ateriaan, koska opetus järjestetään etäopetuksena ja itsenäisenä opiskeluna. Tilanteen muuttumisesta tiedotetaan Wilmassa ja kaupungin verkkosivuilla. 

Koululaislinjat 

Koululaislinjoille tulee todennäköisesti muutoksia. Asiasta tiedotetaan heti tilanteiden muuttuessa.  

Varhaiskasvatus    

Päiväkodit ovat avoinna edelleen normaalisti, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Mahdollisista poikkeavista aukioloista tiedotetaan huoltajia. 

Valtioneuvosto on suositellut, että kunnat eivät perisi asiakasmaksuja huoltajilta, jos järjestävät lapsensa hoidon itse eikä lapsi ole varhaiskasvatuksessa tai perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Huhtikuun 1. päivänä kokoontuvalle kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään päätettäväksi, että Turussa noudatettaisiin valtioneuvoston suositusta. 

Varhaiskasvatuksen huoltajien toivotaan varaavaan Päikyn kautta varhaiskasvatusta tuleville viikoille sen mukaan, mitä pystyvät työtilannetta arvioimaan. Maanantaihin 23.3.2020 kello 12.00 asti voi tehdä muutoksia viikolle 14 ja seuraaville viikoille. Järjestelmä sulkeutuu aina edellisen viikon maanantaina kello 12.00. Tämän jälkeen tehtävät muutokset ilmoitetaan suoraan varhaiskasvatuspaikkaan. Jos hoidon tarpeisiin on tullut muutoksia ensi viikolle (23.3. alkava viikko) ilmoita muutoksista suoraan varhaiskasvatusyksikköön.  


Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut koronaepidemian aikana  

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat ja lääkärit ovat siirtyneet osittain terveysasemien toimintaa tukevaan työhön. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kouluille sovitut terveydenhoitajien ja lääkäreiden ajanvaraukset peruuntuvat toistaiseksi 30.4. asti. Psykiatristen sairaanhoitajien vastaanotot kouluilla jatkuvat.   
 
Kiireelliset koulu- ja opiskeluhuollon tehtäviin kuuluvat asiat kuitenkin hoidetaan myös koronatilanteen aikana. Jo sovittujen asioiden hoitamiseksi asiakkaisiin ollaan yhteydessä.  

Kiireellistä opiskeluterveydenhuollon sairausvastaanottotoimintaa varten on perustettu keskitetty vastaanotto opiskeluterveydenhuollon tiloihin osoitteessa Hämeenkatu 10, 4.krs. Vastaanotolle ei voi tulla mikäli asiakkaalla on hengitystieinfektion oireita.

  • Keskitetyssä vastaanotossa asioidaan vain ajanvarauksella p. 02 266 1570 ma-to 8-16 ja pe 8-14. 
  • Koululaisen tai opiskelijan hengitystieinfektio-oireissa voi olla puhelimitse yhteydessä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontaan: 02 266 2012. Puhelin palvelee ma-pe 8-15. 
  • Kouluikäisen muissa sairaanhoidollisissa asioissa ottakaa yhteyttä omalle terveysasemalle p. 02 266 1130 
  • Tyksin Lasten ja nuorten päivystykseen (alle 16-v.): p. 02 313 1420 
  • Tyks Akuutti (yli 16-v.): p. 02 313 8800 
  • Virka-ajan ulkopuolella yhteys yhteispäivystykseen p. 02 3138800 


Huomioittehan, että terveydenhoitajat eivät vastaa toimipistekohtaisiin työpuhelimiin tai Wilmaan tulleisiin yhteydenottoihin sulun aikana. 


Koulujen kuraattori- ja psykologipalvelut  

Koulujen ja oppilaitosten kuraattoreihin, psykologeihin ja opinto-ohjaajiin voi edelleen ottaa yhteyttä Wilman kautta tai puhelimitse. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia ohjeistetaan tapaamista sovittaessa tulemaan vastaanotolle vain terveinä. Hengitystieinfektio-oireisille tarjotaan puhelinkontaktimahdollisuutta. 

Turun ammatti-instituutti    

Opinto-ohjaajat ovat tavoitettavissa pääsääntöisesti virka-aikana puhelimitse tai sähköpostilla.  

Ohjaus- ja hakupalvelun neuvontapalvelut toimivat sähköisesti. Ota yhteyttä sähköpostilla ohjaushaku@turku.fi tai puhelimitse (myös WhatsApp) 040 186 5208.   

Oppisopimustoimisto palvelee sähköisesti  

Oppisopimustoimiston asiakaspalvelu toteutetaan sähköisesti ja puhelimitse. Oppisopimukset solmitaan etäyhteyksien kautta. Ammatillinen ohjaus sekä uusien alkavien oppisopimustyösuhteiden sopimusneuvonta jatkuvat normaalisti puhelimitse ja sähköpostitse oppisopimustoimiston normaalina työaikana. 

Työsuhteen ja työssäoppimiseen liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä omiin yhteyshenkilöihin. 

Lue lisää. 

Seuraa kaupungin verkkosivuja   

Turun kaupunki päivittää koronavirukseen liittyviä tietoja jatkuvasti verkkosivuille suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Englanninkieliseltä sivulta tuoreimmat tiedot voi kääntää Google Translatorin avulla useille kielille. 
 

www.turku.fi/korona
www.turku.fi/sv/corona  
www.turku.fi/en/corona  
 

Kaupunkilaisia kehotetaan seuraamaan THL:n ohjeistusta käsihygieniasta huolehtimisesta ja muista keinoista välttää tartuntojen leviämistä.  
 

Viewing all 16512 articles
Browse latest View live