Lasten liikuntadiplomi on julkaistu Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilla, jossa se on kenen tahansa hyödynnettävissä. Liikuntadiplomi kannustaa peruskoulun alakoululaisia kokeilemaan eri liikkumismuotoja sekä tarjoaa lapsille liikunnallisia elämyksiä ja haasteita. Diplomi on suunniteltu niin, että monipuoliset liikuntatehtävät vaihtelevissa liikuntaympäristöissä tuovat liikunnan riemua ympäri vuoden.
Liikuntadiplomi on lappeenrantalaisten luokan- ja liikunnanopettajien, liikunta-alan toimijoiden sekä liikunta- ja urheiluseurojen kanssa yhteistyössä toteutettu kokonaisuus, jonka tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan. Liikuntadiplomityöryhmään kuuluvien opettajien Anu Heinosen sekä Mikko Tillin mukaan idea diplomin kehittämiseen on lähtöisin koulumaailmasta.
- Lasten tulisi liikkua riittävän paljon ja monipuolisesti, jotta he voisivat hyvin. Osa lapsista liikkuu vähän tai he eivät ole löytäneet liikuntaharrastusten pariin. Osa lapsista liikkuu riittävästi tai paljon, mutta harjoittelu saattaa olla yksipuolista. Liikuntadiplomin tavoitteena on ohjata lapsia monipuolisesti liikunnan pariin, kertoo Heinonen.
- Liikuntadiplomi pyrkii tarjoamaan sekä matalankynnyksen liikuntatehtäviä liikuntaan tutustuville lapsille että lisähaastetta paljon liikkuville. Diplomia suorittaessa lapset pääsevät kokeilemaan uusia lajeja ja mahdollisesti löytävät uusia harrastuksia, jatkaa Tilli.
Liikuntadiplomeja on kolme: pronssi-, hopea ja kultadiplomi. Pienten koululaisten on hyvä aloittaa pronssidiplomista. Hopeadiplomin tehtävät kehittävät taitoja edelleen, mutta vaativat enemmän harjoittelua. Kultadiplomin suorittajalta vaaditaan jo enemmän sisukkuutta ja päättäväisyyttä.
Liikuntadiplomit ovat tulostettavissa Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilta. Materiaalipaketti on valmis hyödynnettäväksi: se sisältää ohjeet, tehtäväkortit sekä diplomipohjat. Jokainen diplomi sisältää kahdeksan tehtäväkorttia. Tehtäviä tehdään yksin tai yhdessä muiden kanssa ja ne vaihtelevat peleistä ja liikuntahaasteista eri lajikokeiluihin, aina palloilusta mäenlaskuun ja retkeilystä liikuntatapahtumiin osallistumiseen, Heinonen ja Tilli kertovat.
- Tehtävät mukailevat opetussuunnitelmaa ja tämä on ohjannut tehtävien valintaa ja kehittelyä. Vuodenaikojen vaihtelu on myös huomioitu. Liikuntadiplomin tehtävistä osa on meidän kehittämiämme, osa on puolestaan suunniteltu yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Lisäksi liikuntadiplomissa hyödynnetään esimerkiksi lajiliittojen valmiita iikuntamateriaaleja.
Liikuntadiplomin tehtävät on laadittu siten, että niiden suorittaminen onnistuisi kotona, koulussa, liikuntatunneilla sekä -kerhoissa. Liikuntadiplomi ohjaa myös perheitä liikkumaan yhdessä.
Liikuntadiplomin Villikortti on lappeenrantalaisten liikunta-alan toimijoiden sekä liikunta- ja urheiluseurojen kanssa yhteistyössä toteutettu kokonaisuus, joka mahdollistaa pääsyn maksutta esimerkiksi uimahalliin, capoeira- tai judotreeneihin tai kannustamaan paikallista seuraa kotiottelussa. Liikuntadiplomin keskeinen tavoite onkin tarjota lapsille monipuolisia liikuntakokemuksia.
- Liikuntataitojen kehittämiseksi monipuolinen harjoittelu on tärkeää. Kokeilemalla erilaisia harjoitteita ja haasteita sekä hankkimalla kokemuksia erilaisista liikuntamuodoista, voi innostus liikunnan harrastamiseen tai uuteen lajiin löytyä, Heinonen vinkkaa.
- Lisäksi lapsille ja nuorille on tarjolla paljon eri lajivaihtoehtoja, liikuntamuotoja ja tapahtumia, yhtenä liikuntadiplomin tavoitteena onkin ollut tuoda eri liikuntamahdollisuudet yhteen, kommentoi Tilli.
Diplomin suorittamiseen on aikaa koko lukuvuoden ajan. Kun tehtävät on tehty, palautetaan tehtäväkortit opettajalle. Liikuntadiplomin suorittaneet oppilaat palkitaan diplomilla lukuvuoden päätteeksi. Liikuntadiplomista on kehitteillä mobiilisovellus, jota työstetään parhaillaan LAB-ammattikorkeakoulussa opiskelijatyönä. Sovellus saadaan käyttöön ensi syksynä.
Tutustu Liikuntadiplomiin Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilla: https://lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Kulttuuri-ja-liikunta/Liikkumisohjelma-2025/Liikuntadiplomi
Lisätiedot:
Anu Heinonen, anu.heinonen@edu.lappeenranta.fi, 040 6602232
Mikko Tilli, mikko.tilli@edu.lappeenranta.fi, 040 6526587