Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16522 articles
Browse latest View live

STOP, SLOW & GO -materiaalipaketti opettaa lapsille digiturvataitoja

$
0
0

Uudet opetussuunnitelmien mukaiset digiturvataitomateriaalit opetuskäyttöön varhaiskasvatuksessa ja alkuopetuksessa. 

Lasten arki on yhä enenevissä määrin digitaalista ja ennaltaehkäisy on parasta lasten suojelua. Meidän kasvattajien tehtävä on varmistaa, että lapset saavat riittävät digiturvataidot jo varhaisessa vaiheessa” toteaa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen. 

Suomessa liikenneturvallisuus on ollut osa arkipäivää jo vuosikymmenien ajan ja liikenneturvallisuuteen liittyviä taitoja opetetaan ja harjoitellaan jo varhain. Pienilläkin lapsilla on varsin hyvät liikenneturvallisuustaidot, mutta digiliikenteen osalta lapset tarvitsevat lisää mediakasvatusta ja digiturvataitoja.  

Lapsella on oikeus tietoon ja on tärkeää, että jokaisella lapsella on yhtäläinen ja tasa-arvoinen mahdollisuus oppia digiturvataitojaSuojellaan Lapsia on tuottanut moniammatillisessa yhteistyössä ammattikasvattajille helposti käyttöönotettavat digiturvataitoja vahvistavat opetusmateriaalit, jotka noudattavat opetussuunnitelmia. Tieto ja taito auttavat lasta hyödyntämään niin verkon tarjoamia mahdollisuuksia kuin välttämään sen riskejä. "Tavoitteena on auttaa lapsia opettelemaan digiturvataitoja yhdessä opettajien kanssa hauskalla tavalla! Liikennevertaus on mielestäni mainio - vaaroja vältetään olemalla varovaisia ja opettelemalla liikennesääntöjä yhdessä. Materiaali on laadittu niin, että se istuu varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen arkeen eli opettajien kannattaa ilman muuta vilkaista, miten aineisto sopisi omaan opetukseen.” toteavat Sanna Lukander, Fun Academy ja asiantuntija Katariina Leivo, Suojellaan Lapsia ry. 

Laajuudeltaan Pohjoismaat ja Viron kattavaa projektia tukee laaja joukko organisaatioita ja alan asiantuntijoita. Mukana ovat muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoima Barnahus-hanke (verkkokoulu), Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Aluehallintovirasto, Suomalainen ICT-alan edunvalvoja Ficom ja varhaiskasvatuksen opetussisältöihin erikoistunut kansainvälinen FunAcademy sekä Esports-organisaatio Havu Gaming, DNA, ZOAN ja Zoturi Oy. Pohjoismaisia yhteistyökumppaneita ovat ECPAT Norja, Viron Vihjeliin, sekä Itämeren Valtioiden Neuvosto (CBSS)Turvallisesti Digiliikenteessä -hanke toteutuu Google.org:in myöntämällä rahoituksella (2021-2022) ja tavoitteena on vahvistaa laajasti lasten digiturvataitoja. 

Suojellaan Lapsia kouluttaa ammattikasvattajia ja muita ammattilaisia yhteistyössä muun muassa Aluehallintoviraston kanssa, joka on merkittävä varhaiskasvatuksen ja opetushenkilöstön täydennyskouluttaja 

Lisätietoja koulutuksistaAluehallintovirasto (avi.fi) ja Avi Forum 2021 – Avi Forum 2021 (mobieforum.fi)  


Tee somesta salainen aseesi – Maksuttomat ravintola-alan yritysten verkkovalmennukset jatkuvat

$
0
0

Miten houkutella ja hurmata asiakkaat tulevana kesänä? ”Tee somesta salainen aseesi” on TTS Työtehoseuran ravintola-alalle suunnattujen verkkovalmennusten seuraavana aiheena. Uudenmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan ravintola-alan ammattilaisten yritysryhmään voi vielä hakeutua mukaan. 

Maksuttomien valmennusten ja sparrausten tavoitteina on auttaa yksinyrittäjiä sekä pieniä ja keskisuuria löytämään uusia toimintatapoja muutostilanteesta selviämiseen. Viestinnän murrosta ja digitaalisten kanavien merkitystä ei voi sivuuttaa, kun puhutaan yritysten kehittämisestä. 

- Tee somesta salainen aseesi -valmennuksella 5.-6.5. vastataan ihan käytännön tarpeisiin, siihen miten kukin voi tehdä purevan postauksen ja parantaa asiakaskokemusta eri kanavissa, kuvailee projektipäällikkö Marjo Kittelä TTS Työtehoseurasta.

Tarinat yrityksen ja ravintola-annosten takaa herättävät yleisön mielenkiinnon. Postauksissa kurkistus keittiöön, tieto ruuan tekijöistä ja raaka-aineista tai vaikkapa ravintolan sisustuksesta viehättää asiakkaita ja osaltaan luo elämyksellisyyttä.

Oman yrityksen persoonallisia piirteitä ja työkaluja somenäkyvyyteen voi puntaroida Marja Nousiaisen, Future Marjan, johdattelemana. Valmennuksen aiheina ovat mm. somen trendit, Facebook-sivun merkitys ja perusasiat, Instagram, toimivien julkaisujen aakkoset sekä asiakaskokemus eri kanavissa. 

- Työtehoseuran ravintola-alan hankeperhe kattaa tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan, Uudenmaan ja Keski-Suomen alueille suunnatut AURINKO-, KAUHA-, UUDET TUULET- ja SISU -hankkeet, joissa rahoituslähteinä ovat alueelliset ESR-ohjelmat. Yritysryhmiin voi hakeutua ottamalla suoraan yhteyttä, muistuttaa Marjo Kittelä. 

Osallistuminen on yrityksille maksutonta, mutta edellyttää sitoutumista ja aktiivista halua kehittää toimintaansa.

Lisätietoja: www.tts.fi/ravintola_ala
Marjo Kittelä, TTS Työtehoseura, marjo.kittela@tts.fi, puh. 050 3141 539
Anu Ahtela, TTS Työtehoseura, anu.ahtela@tts.fi , puh. 044 7143 719 

 

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen asiantuntija- ja koulutusorganisaatio, jonka erikoisaloina ovat työn tuottavuus ja hyvinvointi. TTS Työtehoseura ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ovat yhteistyökumppaneita.

Muotoiluinstituutin opinnäytetyönäyttely esillä Lahden Kirkkopuistossa 4.–25.5.2021

$
0
0

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin yhteinen opinnäytetyönäyttely, MI Degree Show, pystytetään ensimmäistä kertaa Lahden Kirkkopuistoon. Suosittu näyttelykokonaisuus on viime vuoden tapaan esillä myös virtuaalisesti.

LABin Muotoiluinstituutin yhteinen opinnäytetyönäyttely järjestetään tänä vuonna ensi kertaa puistoalueella, Väinö Hovilan puistotiellä Lahdessa. Reflection-nimeä kantava näyttely tarjoilee monipuolisesti muotoilun ja visuaalisen viestinnän eri koulutuksista valmistuvien opiskelijoiden töitä, jotka ovat puistossa esillä julisteiden ja valokuvien muodossa. Opiskelijat ovat käsitelleet opinnäytetöissään ajankohtaisia ja pysäyttäviä aiheita sekä ilmiöitä, kuten ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja laajenevat kauneuskäsitykset. Opinnäytetöiden lisäksi näyttelykokonaisuus on myös täysin opiskelijoiden käsialaa.

”Tänä vuonna näyttelyn läpileikkaava teema on reflektio, joka on jokaiselle ihmiselle tärkeä prosessi. Sen pohjalta rakentuu niin identiteetti, yhteiskunta kuin elinympäristökin. Reflektointi on myös meille tuleville muotoilun ammattilaisille tärkeää, sillä se auttaa kartoittamaan yhteiskunnan ilmiöitä ja ihmisten haasteita. Mennäksemme kuitenkin syvemmälle havaintoihin, meidän on pysähdyttävä niiden ääreen. Toivomme, että jokainen vieras voi tämän näyttelyn ääressä pysähtyä hetkeksi ja saada uusia näkökulmia”, valottaa opiskelijoista koostuva näyttelytiimi.

Tarkasteltavana on kokonaisuudessaan ainutlaatuinen katsaus muotoilua ja viestintää Lahden keskustassa sekä virtuaalisesti Instagramissa ja LABin verkkosivuilla. Erityisesti avajaisviikko 4.–8.5. sisältää runsaasti vaihtuvia taide-elämyksiä. Ohjelma sekä tarkemmat aikataulut löytyvät Instagramista ja verkkosivuilta.

”Poikkeusoloista huolimatta LAB Muotoiluinstituutissa tapahtuu. Halusimme rakentaa näyttelyn keskustaan ulkoilu- ja kulkureitin varrelle, jotta ihmiset pääsisivät koronaturvallisesti nauttimaan muotoilusta”, kiteyttää näyttelyä koordinoiva lehtori Susanna Björklund LABista ja kehottaa näyttelyvierailijoita noudattamaan turvavälejä myös puistotiellä.

Tervetuloa näyttelyyn 4.–25.5.2021:

» Väinö Hovilan puistotie, Lahti

» IG: @mi_degreeshow | » lab.fi

Lisätietoja:

Lehtori ja näyttelyvastaava Susanna Björklund

+358 44 708 5192, susanna.bjorklund@lab.fi

Näyttelyn apulaistuottaja Sanni Mäntylä, sanni.mantyla@student.lab.fi

Näyttelyn apulaistuottaja Oona Nikula, oona.nikula@student.lab.fi

Opetusministerin vierailu Rovaniemen harjoittelukoululle siirtyy

$
0
0

Opetusministerin vierailu Rovaniemen harjoittelukoululle 26.4. klo 13 siirtyy. Ilmoitamme uuden ajan mahdollisimman pian. 

Vapaaehtoistyöllä edistetään nuorten oikeuksien toteutumista

$
0
0

Taksvärkki ry tarjoaa merkityksellistä vapaaehtoistyötä koulumaailmassa. Vapaaehtoiset perehtyvät globaaleihin eriarvoisuuskysymyksiin ja vammaisten nuorten ajatuksiin vaikuttamisesta. Taksvärkin koulutuksen jälkeen globaalikasvatuksen kouluttajat ohjaavat erilaisia työpajoja lapsille ja nuorille.

Käynnissä on valtakunnallinen vapaaehtoisten haku. Taksvärkin vapaaehtoiset vaikuttavat työllään nuorten oikeuksien ja toimijuuden edistämiseen. Vapaaehtoiset työskentelevät Taksvärkin kampanjassa, joka keskittyy vammaisten nuorten toimijuuden ja oikeuksien edistämiseen.

Taksvärkin kouluttamat vapaaehtoiset globaalikasvatuksen kouluttajat ohjaavat toiminnallisia työpajoja koululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Työpajat käsittelevät nuorten aktiivista kansalaisuutta, syrjintään puuttumista ja erityisesti vammaisten nuorten vaikuttamisen mahdollisuuksia ja haasteita.

Työpajojen ohjaaminen keskittyy pääkaupunkiseudulle sekä Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun alueille, mutta niiden toteuttaminen on mahdollista myös muilla alueilla. Työpajoja voidaan toteuttaa myös etäyhteyksien avulla.

Taksvärkin globaalikasvatuksen kouluttajiksi haetaan henkilöitä, joilla on intoa toimia nuorten kanssa ja halua oppia uutta. Hakijoiksi toivotaan eri-ikäisiä, eri sukupuolten edustajia, vammaisia sekä eri kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Vapaaehtoisena toimiminen ei edellytä aiempaa kokemusta tai osaamistaustaa.

Vapaaehtoistyöntekijöiden koulutukset ja kouluvierailut toteutetaan voimassa olevien suositusten mukaisesti, tarvittaessa etänä.

Taksvärkin vapaaehtoiseksi voi hakea lähettämällä lyhyen motivaatiokirjeen tai videohakemuksen viimeistään 6.6.2021.

Lisätietoa Taksvärkin vapaaehtoishausta:

Hakuilmoitus Taksvärkin verkkosivuilla.

Globaalikasvatuksen kouluttajat Mira ja Paula kertovat kokemuksistaan ja vapaaehtoistyöstä.

Aura Alarto
globaalikasvatuksen suunnittelija
aura.alarto@taksvarkki.fi
050 348 5668

Aurajokirannan åppi-sovellus liikuttaa oppilaita ja opiskelijoita entistä useampiin kohteisiin

$
0
0

Turussa keväällä 2020 kehitetty åppi on lisätyn todellisuuden oppimissovellus, joka liikuttaa oppilaita ja opiskelijoita Aurajokirannassa virtuaalisiin kohteisiin. Se sopii esimerkiksi historian, biologian, kuvataiteen ja kielten opetukseen niin peruskouluissa kuin toisen asteen oppilaitoksissakin. Sisällöt löytyvät sovelluksen opastamissa pisteissä Aurajokirannassa, ja kohteita on tänä keväänä jo yli 20.

Uusissa kohteissa voi sovelluksen kautta tutustua esimerkiksi Suomen ensimmäiseen autoon sekä saada vastauksia kysymyksiin, miksi euron kolikko on Kaasukellon edessä? Ja miten gramofoni liittyy Aurajokirantaan?

Sovelluksen sisällöt ovat turkulaisten lukio- ja korkeakouluopiskelijoiden itse tuottamia, ja siitä on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen versio. Ilmainen mobiilisovellus on ladattavissa sovelluskaupoissa.

Jatkuvaa sisällöntuotantoa

– Sovelluksen avautuessa keväällä 2020 sisältöjä oli noin kymmenessä eri sijainnissa Aurajokirannassa. Nyt niitä on jo puolet lisää, eli reilut 20. Alustalle tuotetaan sisältöjä opiskelijavoimin opettajien ohjauksessa. Opiskelijat ovat siis alustan ja sovelluksen käyttäjiä sekä sen sisällöntuottajia. Historiaan, biologiaan tai kaupunkimaantieteeseen liittyviä sisältöjä voidaan tehdä esimerkiksi koulukohtaisilla lukiokursseilla, tiivistää STEAM Turun lukiokoordinaattori Nina Brander.

Sisällöntuotanto on jatkuvaa, ja vuosittain åpin AR-alustalle saadaan lisää uusia 3D-objekteja, teksti- ja äänisisältöjä, materiaaleja sekä uusia ideoita sovelluksen kehittämistyöhön. Asiasisältöjen koonti harjaannuttaa tutkimustaitoja, jolloin keskeisen tiedon ja asiasisällön etsiminen, tiivistys sekä taitto käyttäjälle sopivaan muotoon vaativat uudenlaista oppimista ja syventymistä asiaan.

Keväällä 2021 åppiin on tulossa uusia kohteita myös Turun yliopiston arkeologian oppiaineesta. Niissä esitellään Turun keskustan arkeologisten kaivausten tuloksia ja jännittävimpiä löytöjä 3D-mallien sekä tekstien avulla. Esittelyt laaditaan lukiolaisten ja arkeologien yhteistyönä.

3D mallinnus Suomen ensimmäisestä autosta

Tänä keväänä Kerttulin ICT-lukion opiskelijat ovat rakentaneet sisältöjä åppi-sovellukseen uudella 3D-mallinnos -kurssilla.

– Halusin mallintaa auton uudella 3D-mallinnos kurssilla. Aiheen piti liittyä Turun ympäristöön ja historiaan, joten valitsin Teslan sijaan Benz Velon – Suomen historian ensimmäisen auton, joka saapui Turkuun vuonna 1900. Olen opiskellut Blender-ohjelmaa itsenäisesti jo muutamien vuosien ajan netistä löytyvien YouTube tutoriaalien kanssa. Itse asiassa IT-ala on hyvin dokumentoitua ja verkossa on paljon materiaalia itseoppimisen tueksi. Ei kannata pelätä aloittaa, katsoo vaan tutoriaaleja, mokailee ja yrittää uudestaan. Tämä oikeastaan määrittää myös IT-alaa; uuden oppiminen ja osaaminen ovat keskeisiä taitoja. Opin kurssilla perusteiden hiomista, taitojeni syventämistä ja joitakin uusia työkaluja. 3D-mallinnuksen teossa ei ole kattoa – jos haluaa tehdä enemmän, saa tehdä enemmän, kertoo Kerttulin ICT-lukion opiskelija Jesse Lappalainen.

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa turkulainen CTRL Reality Oy, ja sitä yhteiskehitetään Turun lukioiden kanssa.

STEAM Turku rakentaa varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen tiedepolkua, jonka tavoitteena on lisätä luonnontieteiden ja tekniikan alojen vetovoimaa Turun ja Lounais-Suomen alueella.  STEAM tulee sanoista Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. www.turku.fi/steam


Lisätiedot:

Nina Brander
BG/GE lehtori, STEAM Turku -lukiokoordinaattori
p. 040 560 8616
nina.brander@turku.fi

Pikkuyrittäjä-palkinnot Lappeenrantaan: Pulpin koulun FiveFire ja Kesämäen koulun Little Helpers loistivat finaalissa

$
0
0

Lappeenrantalaiset pikkuyritykset palkittiin valtakunnallisen Uskalla Yrittää -finaalin palkintogaalassa torstaina. Pulpin koulun FiveFire palkittiin vuoden pikkuyrityksenä ja Little Helpers sai parhaan myyntipuheen palkinnon.

Korkeatasoisessa, virtuaalisessa finaalissa Ilkka Paanasen, Pinja “Pinkku Pinsku” Sanaksenahon ja André Noël Chakerin muodostaman tuomariston vakuuttivat finalistien innostus, sinnikkyys ja luovuus. Finaaliin oli valittu esikarsinnassa neljä pikkuyritystä.

FiveFire- ja Little Helpers -pikkuyritykset saivat kiitosta siitä, että he huomioivat kiertotalouden niin tuotteissa, palveluissa kuin myyntipuheissakin. 

Matka on täyttänyt oppilaiden reput uusilla taidoilla

Pulpin koulun 5. luokan FiveFire -pikkuyritys valmistaa sytykeruusuja ja kiehisiä kierrätysmateriaalista, ja myös pakkaa tuotteet kierrätysmateriaaliin. Tämän lisäksi FiveFire valmistaa sytykekierteitä, jotka ovat kokonaan oppilaiden oman tuotekehittelyn tuloksia. 

Tuomaristo vakuuttui erityisesti FiveFiren tuotteista, kiertotalouden huomioimisesta ja toimivista myyntikanavista.

– Matkan varrella pikkuyrittäjät ovat saaneet reppuihinsa valtavasti oppia, taitoja ja kokemuksia... sellaisia, mitä ei kirjasta, tietokoneen ruudulta tai open kerronnasta voi oppia. Mahtavaa! ilakoi voitokkaiden pikkuyrittäjien opettaja Timo-Pekka Nousiainen.

– Lämpimät kiitokset oppilaiden kotijoukoille, jotka ovat olleet hienosti prosessissa mukana ja kannustamassa. Tämä kokemus säilyy mielissä ja pitää varmasti luokan yhteishengen liekin kirkkaana niin kauan kuin yhteistä matkaamme on jäljellä, Nousiainen sanoo.

”Aivan uskomaton kokemus”

Vuoden paras myyntipuhe -palkinnon pokannut Kesämäen koulun 6e-luokan Little Helpers -yritys sai kiitosta erinomaisesti valmistellusta ja vakuuttavasta myyntipuheesta. Puheen energia välittyi kuulijoille asti ja toimi erinomaisen myyvänä: tuomariston mukaan heidän teki välittömästi mieli tilata palveluita, joita oli koronasta huolimatta saatu toteutettua.

Little Helpersin muodostama kolmikko Ria Terävä, Tinka Heinonen ja Hertta Mustonen iloitsevat palkinnosta. He kertovat jännittäneensä finaalissa, mutta olleensa ylpeitä voittoa julistettaessa.

– Tuntuu tosi hyvältä! Oltiin vähän shokissa, mutta onnellisia. Myös ope oli niin iloinen kun me voitettiin paras myyntipuhe -palkinto, hän hyppi ja huusi. Finaali oli tosi kiva kokemus ja hyvin järjestetty, tytöt kertovat.

Luokan opettaja Christel Child on voitosta yhtä innoissaan kuin oppilaansa.

– Olen niin ylpeä oppilaistani, että sanat eivät riitä. Finaali oli mahtava ja tuomariston, ja vierailevien puhujien taso korkea. Kiitos kuuluu järjestäjille aivan uskomattomasta kokemuksesta!

Taitavat opettajat saavat kiitosta

Lappeenranta Junior Universityssä kaupungin viidesluokkalaiset opiskelevat “Kestävä liiketoiminta ja yrittäjyys”-kokonaisuuden, joka on muokattu valtakunnallisesta “Pikkuyrittäjät”-konseptista Lappeenrantaan sopivaksi yhteistyössä LUT-yliopiston tutkijoiden kanssa.

Toiminnan puitteissa järjestettävästä “Pikkuyrittäjät”-kilpailusta valittiin Lappeenrannan kaupungin voitokkaat edustajat valtakunnalliseen Pikkuyrittäjät-finaaliin.

– Veikkaan, että finaaliin osallistuneet lapset tulevat muistamaan tilaisuuden koko elämänsä ajan. Suomalainen huippukoulutus on taitavien opettajien ansiota. Tämäkin prosessi osoitti sen, että kun opettajat luovat puitteet onnistumiselle, niin kaikki on mahdollista, hehkuttaa Vesa Raasumaa, Sammonlahden koulun rehtori sekä Lappeenrannan kaupungin perusopetuksen vastuuhenkilö Junior University -toiminnassa.

Lappeenrannan kaupunki onnittelee pikkuyrittäjiä ja heidän opettajiaan!

Lisätiedot:

Timo-Pekka Nousiainen
Luokanopettaja, Pulpin koulun 5. luokka
timo-pekka.nousiainen@edu.lappeenranta.fi

Christel Child
Luokanopettaja, Kesämäen koulun 6E-luokka
040 619 785
christel.child@edu.lappeenranta.fi

Vesa Raasumaa           
Rehtori, Sammonlahden koulu
Lappeenrannan kaupungin perusopetuksen vastuuhenkilö Junior University -toiminnassa.
040 513 2840
vesa.raasumaa@edu.lappeenranta.fi

Vuoden yrittäjyysopettaja kehittää ennakkoluulottomasti yrittäjyyskasvatusta

$
0
0

Vuoden NY Vuosi yrittäjänä -opettajaksi on valittu yrittäjyyden projektikoordinaattori Tuire Pervilä Ammattiopisto Samiedusta. Pervilä on kehittänyt uudenlaisia toimintatapoja yrittäjyyskasvatukseen ja vahvistanut yrittäjyyskasvatuksen näkyvyyttä. Valintaperusteluissa Pervilä saa kiitosta innostamisesta ja heittäytymisestä yrittäjyyden tekemiseen yhdessä opiskelijoiden kanssa.

– Vuoden NY-opettajan palkinnon myötä aion tehdä entistä nöyremmin työtä yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa, Pervilä kertoo.

Pervilä toi NY-yrittäjäohjelman Samieduun vuonna 2018. Ohjelma tarjoaa opiskelijoille yrittäjyyden kokeilualustan, josta on opintojen jälkeen helppo jatkaa oman yrityksen perustamiseen.

– Toivon, että muutkin Savonlinnan oppilaitokset ottaisivat Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyttöön. Mitä nuorempina oppijat pääsevät sitä toteuttamaan, sitä todennäköisemmin syntyy paikallista yrittäjyyttä ja oma kotikaupunki nähdään vetovoimaisena.

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on yrittäjyyskasvatuksen kärkijärjestö Suomessa. Järjestö palkitsi erinomaisesti ansioituneita opettajia virtuaalitapahtumassaan 21.4.2021. Vuoden NY-opettaja on yrittäjyyskasvatuksen lähettiläs, opiskelijoita innostava ja motivoiva mahdollistaja, aktiivinen verkostoituja ja NY-toiminnan kehittäjä omassa oppilaitoksessaan.

Yrittäjyyskasvatukseen hullaantunut intohimoinen kehittäjä

Vuonna 2020 Pervilä tutki ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyössään, millaiset seikat edesauttavat opiskelijoita yrittäjyyteen. Tutkimuksen pohjalta hän rakensi opiskelijalähtöisen yrittäjyyspolkumallin, jolla kehitetään yrittäjyyskasvatusta Samiedussa.

Yrittäjyys on valittu Samiedussa kaikki koulutusalat läpileikkaavaksi osaamiseksi, jolloin kaikille opiskelijoille muodostuu ymmärrys yrittäjyydestä ja sen mahdollisuuksista sekä valmiudet ryhtyä yrittäjäksi.

– Olemme profiloitumassa yrittäjyysammattiopistoksi ja kaikki opiskelijayrittäjyyden eteen tehtävä työ vie meitä kohti tavoitettamme. Yrittäjyys ei ole ohimenevä trendi vaan tulevaisuuden turva. Yrittäjyyskasvatuksessa tulee valmentaa opiskelijat tuottamaan arvoa toisille ihmisille, se on tie työllistymiseen, Pervilä sanoo.

Pervilä työskentelee Samiedussa Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon -hankkeen projektikoordinaattorina. Koulutukseltaan hän on ammatillinen opettaja. Parhaillaan hän suorittaa Tiimiakatemian tiimimestari-valmennusta, sillä hän haluaa olla rakentamassa kulttuurista muutosta, jossa toimitaan opiskelijakeskeisesti ja rakennetaan yrittäjyysoppimista tukevia ympäristöjä.

Tulevaisuudessa Pervilä aikoo hakeutua tohtoriopintoihin, vaikka sen ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Yrittäjyyskasvatus ja sen tutkiminen tuntuvat merkityksellisiltä. Käytännön kokemusta ja näyttöä minulla on jo siitä, kuinka ohjauksella voidaan edesauttaa yrittäjyyden syntymisessä. Tieteellinen näyttö on kuitenkin se tie, kun haluaa herätellä ja vaikuttaa.

Lisätietoja: Tuire Pervilä, yrittäjyyden projektikoordinaattori, puh. 044 550 6343, tuire.pervila@samiedu.fi


Heurekan majakisan voittaja valittu

$
0
0

 

Heurekan majakisassa etsittiin 24.3.–9.4. ideoita unelmamajasta. Liki sadan osallistujan joukosta voittajaksi valittiin 16-vuotiaan helsinkiläisen Emma Vallitun pyöreä maja. Heurekan SuperPUU-näyttelyyn liittyvän majakisan voittajan suunnittelema maja rakennetaan tiedepuisto Galileihin 2.–8.8., jolloin yleisö voi seurata majan rakentumista.

Palkintoraati kiitti pyöreää majaa muotokieleltään kiinnostavaksi, raikkaaksi ja monikäyttöiseksi. Aalto-yliopiston arkkitehti Sonja Äärelä muokkaa voittajaideasta toteuttamiskelpoiset arkkitehtipiirrokset. Piirrokset ja tarvikeluettelo julkistetaan 3.6. maksuttomasti kopioitaviksi Heurekan ja kisan yhteistyökumppaneiden verkkosivuilla. Valmiin majan voi skaalata eri kokoon marsunpesästä puutarhamajaan, ja seinämateriaalina voi käyttää taivutettujen rimojen lisäksi vaikkapa pajunoksia tai ruokoja.

Majakisan voittaja Emma Vallittu kertoo osallistumisestaan kisaan ja kiinnostuksestaan arkkitehtuuriin:

- Arkkitehtiopinnot ovat olleet haaveena jo jonkin aikaa. Olen Arkkitehtuurikoulu Arkissa, ja meidän opettajamme kertoi Heurekan majakilpailusta. Ajattelin, että onpa kiva idea. Kun mietin mitä tekisin, sain inspiraatiota mun huonekasvista. Sen lehdet menevät kivan kaarevasti, ja siitä syntyi koko majan muoto, Emma kertoo.

- Kun harrastaa kuvataiteita ja arkkitehtuuria, osaa tulkita ja ymmärtää taloja uudella tavalla. Näen erilaista kauneutta, ja koska eri aikoina on ollut erilaista arkkitehtuuria, myös nuo erilaiset ihanteet näkyvät. Itse pidän erityisesti modernista arkkitehtuurista ja hauskoista muodoista. Siksi kilpailutyönikin on pallo, pohtii Emma.

Heurekan majakilpailuun osallistui liki sata ehdotusta, joiden joukossa oli luonnoksia ja piirroksia, maalauksia ja ruutukaappauksia. Valokuvin oli tallennettu poikkeuksellisen hienoja pienoismalleja.

Kaikkein eniten ehdotettiin perinteistä pikkumajaa korkealla puussa.  Eniten majoissa näkyi tikkaita ja liukumäkiä. Kaikkien majanrakentajien innoitukseksi kilpailutöistä voi nostaa esiin myös näitä elementtejä: riippusilta, keinu, aurinkopaneeli, lipputanko ja Heurekan lippu, salaluukku, terassi, jossa kukkasia, kiipeilyseinä, avattava leikkikauppaluukku, linnan muurinharjan muoto ja ulkoseinä sateenkaaren väreissä. Myös aukeavan lattialuukun alla odottavaa krokotiilia ehdotettiin, mutta sen toteuttamiseen ei edes Heurekassa ryhdytä.

Heurekan SuperPUU-näyttelyyn liittyvä maja rakennetaan Heurekan tiedepuisto Galileihin tulevana kesänä 2.–8.8.2021. Majakisan yhteistyökumppaneina ovat Suomen ympäristöministeriö, Suomen Metsäsäätiö, Puutuoteteollisuus ry, Puutoimi Oy, Versowood ja Rothoblaas.

Lisätietoa:
Teematuottaja Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi, puh. 040 9015 375  

Kuvassa Emma Vallitun pyöreä unelmamaja.

Lahden yläkoululaiset ja lukiolaiset palaavat lähiopetukseen vapun jälkeen

$
0
0

Maanantaina 26.4. kokoontuneen koronayhteistyöryhmän suosituksen mukaan Lahden yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa palataan lähiopetukseen sekä normaaliin läsnä- ja poissaolokäytänteisiin maanantaista 3. toukokuuta.

Koulujen toiminnassa ja opetusjärjestelyissä otetaan huomioon tartuntatautitilanteen jatkuminen ja siihen liittyvät terveysviranomaisten ohjeet. Koulutyössä huomioidaan tarkasti muun muassa hygieniasuositukset, turvavälit, ryhmäkoot, ruokailun, kuljetusten ja siivouksen järjestäminen sekä tarpeettomien kontaktien välttäminen. Toukokuun koulupäivänä voidaan kevätsäiden mahdollistaessa opiskella toiminnallisesti myös ulkona.

Maskin käyttösuositus koskee alakoulun 6.-luokkalaisia, kaikkia yläkoululaisia sekä ylä- ja alakoululaisia opettavaa ja avustavaa henkilökuntaa sekä lukioissa kaikkia.

Peruskouluissa toimitaan lisäksi perusopetuksen toimintaohjeiden mukaan, jotta kouluun on turvallista tulla töihin ja oppimaan.
– Nyt on vielä tärkeää käydä läpi kaikki käytännön asiat koulujen ja henkilöstön kanssa, Kilponen kertoo.

Tärkeää päästä koulukavereita tapaamaan

Lahden perusopetuspalveluista vastuualuejohtaja Lassi Kilponen toteaa, että oppilaiden hyvinvoinnin kannalta lähiopetukseen siirtyminen toukokuuksi on ensiarvoisen tärkeää.
– Yläkoululaiset pääsevät tapaamaan koulukavereitaan ja loppukeväänä kouluissa kiinnitetään erityistä huomiota oppilaiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja opinnoissa edistymiseen.

Opiskeluhuollon asiantuntijat toimivat tiiviissä yhteistyössä niin peruskoulujen kuin lukioiden opetushenkilöstön kanssa.  Opiskeluhuollon palvelut ovat oppilaiden ja opiskelijoiden käytettävissä joko  etäyhteyksin tai kasvokkain sopimuksen mukaan.

Käytännön opetusjärjestelyjen suunnittelua ja valmistelevia toimenpiteitä jatketaan tämän viikon aikana. Lähiopiskeluun palataan oman luku- ja työjärjestyksen mukaisesti maanantaina. Tämän viikon loppuun mennessä huoltajille, oppilaille, opiskelijoille tiedotetaan lähiopiskeluun palaamiseen liittyvistä asioista lisää.

Yläkoululaiset ovat olleet lähi- ja etäopiskelun vuorottelumallissa huhtikuun alusta, kukin ikäluokka viikon kerrallaan lähikoulussa, sitä ennen maaliskuussa etäopetuksessa. Lähiopetuksena on kevään ajan jatkunut erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden ja valmistavan sekä joustavan perusopetuksen oppilaiden sekä koko alakoulun opetus.

Lahden lukiokoulutus on ollut niin ikään ykkös- ja kakkosvuosikurssilaisten etä- ja lähiopetuksen vuorotteluna pääsiäisestä ja sitä ennen etäopetuksessa tammikuun lopusta.

Lisätiedot

Lahden kaupunki, sivistyspalvelut
perusopetuspalvelut, vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, 044 716 1328 ja
opetuksen palvelupäällikkö, Johanna Saastamoinen, 044 4163159
lukiokoulutuspalvelut, lukiojohtaja Heikki Turunen, 044 716 1330
www.lahti.fi

 

Med volontärarbete främjas förverkligandet av ungdomars rättigheter

$
0
0

Dagsverke rf erbjuder betydelsefullt volontärarbete inom skolvärlden. Volontärer lär sig om globala ojämlikhetsfrågor och om hur ungdomar med funktionsvariationer tänker kring påverkansarbete. Efter Dagsverkes utbildning leder volontärer workshoppar för skolelever i grundskolan och andra gradens utbildning.

En landsomfattande sökning efter volontärer pågår. Genom sitt arbete främjar Dagsverkes volontärer förverkligandet av ungdomars rättigheter. Volontärer arbetar i Dagsverkskampanjen som handlar om att främja funktionsvarierade ungdomars aktörskap och rättigheter.

Volontärer blir Dagsverkes utbildare i global fostran som leder workshoppar inom skolvärlden. Dagsverkes workshoppar behandlar ungas aktiva medborgarskap, icke-diskriminering och i synnerhet möjligheterna och utmaningarna med funktionsvarierade ungdomars påverkansarbete.

Workshopparna förverkligas huvudsakligen i huvudstadsregionen samt i Åbo, Tammerfors, Jyväskylä och Uleåborg, men det är också möjligt att hålla dem i andra regioner. Dagsverke har också workshoppar som går att hålla på distans.

En bra utbildare i global fostran tycker om att arbeta med ungdomar och om att lära sig nya saker.

Dagsverke välkomnar sökande i alla åldrar, kön, samt personer med funktionsvariationer och kulturella- eller andra minoriteter. Volontärarbete kräver inte tidigare erfarenhet eller expertis.

Volontärernas utbildningshelg och skolbesök kommer att genomföras i enlighet med gällande rekommendationer, vid behov på distans.

Blir man intresserad av volontärarbete i Dagsverke, kan man skicka ett kort motivationsbrev eller videoansökan, senast 6.6.2021.

Mer information om volontärarbete i Dagsverke:

Ansökningsannons på Dagsverkes webbsidan.

Aura Alarto
Planerare för global fostran
aura.alarto@taksvarkki.fi
050 348 5668

Mira och Paula berättar om sina erfarenheter av att ha gjort volontärarbete (på finska).

Kutsu: etäopiskelukyselyn tulosten julkaisutilaisuus

$
0
0

Tervetuloa kuulemaan amk-opiskelijoiden etäopiskelukyselyn tuloksia!

 

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat toteuttavat yhteistyössä etäopiskelukyselyn, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa siitä, millaisia kokemuksia amk-opiskelijoilla on pandemia-ajalta. Kyselyssä kysytään opiskelijoiden kokemuksia omasta jaksamisesta, motivaatiosta, oppimisesta ja toimeentulosta pandemia-aikana. Kysyimme samantyyppisiä asioita jo viime vuonna, voit tutustua viime vuoden tuloksiin täällä. Haluamme kutsua sinut kuulemaan tämän vuoden kyselyn tuloksia julkistamistilaisuuteen.

 

Tervetuloa etäopiskelukyselyn julkistamistilaisuuteen 6.5.2021 klo 13-15. Tilaisuus pidetään zoomissa. Ilmoittaudu tilaisuuteen 4.5. mennessä tällä lomakkeella.

 

Tilaisuuden ohjelma:

Avaussanat, Oona Löytänen, puheenjohtaja, SAMOK
Tulosten esittely, Anniina Sippola, korkeakoulupolitiikan asiantuntija, SAMOK
Kommenttipuheenvuorot:
- Kati Isoaho, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus KARVI
- Kimmo Mäki, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
- Mahdollinen kolmas puhuja varmistuu myöhemmin
Keskustelua
Päätössanat, Alex Palm, hallituksen jäsen, SAMOK

 

Medialle:
Jos olet kiinnostunut tekemään tarkemman jutun kyselyn tuloksista ja haluat materiaalia tutustuttavaksi ennen tilaisuutta, ole yhteydessä Anniina Sippolaan, anniina.sippola@samok.fi / 050 389 1014.

Monitoimitalo Monion urakoitsija valittu – rakentaminen alkaa kesä-kuussa 2021

$
0
0

Tuusulan kunnanhallitus päätti kokouksessaan 26.4.2021 valita monitoimitalo Monion urakoitsijaksi Lujatalo Oy:n. Lujatalon tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin, 27 175 000,00 euroa (alv 0%). Urakoitsija valittiin rakentamaan Monio kokonaisurakkana, johon sisältyvät LVIAKS-työt ja automaattinen sammutusjärjestelmä.

Monio tulee olemaan Suomen ensimmäinen kulttuuritalo, jossa toimii lukio. Saman katon alle sijoitetaan lukio, musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja kansalaisopisto sekä erilaisia kokoontumis-, esiintymis- ja liikuntatiloja kuntalaisia varten. Monion rakentaminen alkaa kesäkuussa 2021 ja rakennus on tarkoitus ottaa käyttöön elokuussa 2023.

– Monio on Tuusulan kunnan kautta aikojen suurin investointi. Keskelle kasvavaa Hyrylää sijoittuva rakennus on puurakentamisen taidetta ja siten omalla tavallaan rakentamisen esikuva, luonnehtii pormestari Arto Lindberg investointia.

Kunta järjesti aiemmin, kesällä 2017, arkkitehtuurikilpailun Monion suunnittelemiseksi. Palkintolautakunta ja kuntalaiset valitsivat suosikikseen Monikko-nimimerkin laatiman ehdotuksen, ja suunnittelua on jatkettu voittaneen suunnitelman pohjalta.

Kunta haki urakoitsijaa kaksivaiheisessa hankintamenettelyssä. Tarjouksen jättivät kaksi toimijaa, YIT Suomi Oy ja Lujatalo Oy. Tarjousten vertailuperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin hinta. Tarjousasiakirjoissa vähimmäisvaatimukset oli asetettu riittävän korkealle, jotta vertailtavaksi jäi vain hinta.

Tuusulan kunta uudistaa päivähoidon ja perus- ja lukio-opetuksen palveluverkkoaan vuosina 2021–2026, ja Monion rakentaminen on osa tätä kokonaisuutta.

 

Lisätiedot: 

Pormestari Arto Lindberg, 040 314 3101, arto.lindberg@tuusula.fi

Rakennuttajainsinööri Antti Kellokumpu, 040 314 2238, antti.kellokumpu@tuusula.fi

Sipulinkuorista tekstiiliväriksi: Krista Virtanen pyrkii vaatesuunnittelussa suljettuun kiertoon

$
0
0

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun koulutuksessa kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat keskeisessä roolissa. Opiskelijat ovat valveutuneita kehittämään uusia ja innovatiivisia ratkaisuja vaateteollisuuden hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kesäkuussa muotoilijaksi valmistuva Krista Virtanen kiinnostui tekstiilien luonnonmukaisista värjäysmenetelmistä, kun hän testasi opinnäytetyömallistossaan elintarviketeollisuuden sivuvirroista tullutta sipulinkuorijätettä yhteistyössä Natural Indigo Finlandin kanssa.

Tekstiili- ja muotiteollisuuden päästöt ovat tällä hetkellä suurempia kuin lento- ja laivaliikenteen päästöt yhteensä. Alan ydinongelmat kulminoituvat kasvihuonepäästöihin, vedenkulutukseen ja uusiutumattomiin luonnonvaroihin. Tuotanto- ja hankintaketjun monijakeisen prosessin toimijat eivät ole tietoisia ketjun muiden osapuolten menettelyistä, joka taas vaikuttaa kierrätettävyyteen. Jokainen suunnittelija voi kuitenkin osaltaan pyrkiä huomioimaan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden töissään sekä tehdä toimintaa läpinäkyväksi.

”Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat minulle suunnittelijana itseisarvo, kaikki muu rakentuu sen päälle. Tämä tuottaa usein päänvaivaa, sillä muodissa on mahdotonta olla täysin vastuullinen. Suunnittelijana pyrin muuttamaan sen, mikä on mahdollista muuttaa, jotta tuote olisi mahdollisimman kierrätettävä ja kestävä. Tavoittelen esimerkiksi töissäni täysin suljettua kiertoa, joka tarkoittaa, että jokainen yksityiskohta ja materiaalivalinta on perusteltu. Suunnittelen tuotteen aina ajatellen tekstiilin koko elinkaarta tuotteen viimeiseen käyttöpäivään saakka sekä maksimoiden tuotteen käyttökerrat ja tarpeet”, sanoo puettavan muotoilun opiskelija Krista Virtanen LABin Muotoiluinstituutista.

Vaatesuunnittelussa tasapainoillaan usein vastuullisuuskriteerien ja estetiikan kanssa

Virtasen opinnäytetyötutkimus, Uusien biopohjaisten tekstiiliväriaineiden hyödyntäminen vaateteollisuudessa käyttäen maa- ja metsätalouden sivuvirtoja, sai alun turhautumisesta muotialaa kohtaan. Vastuullisuuden kriteerejä on usein haastavaa täyttää ulkonäköön pettymättä. Virtasen ollessa vuosi takaperin vaihdossa Tanskassa, Food Design oli isossa nosteessa. Siitä syntyikin lopulta idea biopohjaisten tekstiiliväriaineiden, erityisesti ruokajätteen, hyödyntämisestä opinnäytetyömallistossa. Natural Indigo Finland oli juuri alkanut kehittää uutta väriainetta sipulinkuorista tuotannolliseen käyttöön ja yhteistyö Virtasen opinnäytetyön kanssa osui täydelliseen saumaan.

”Sain Natural Indigo Finlandilta uusia sipulinkuoriuutteita ja testasin väriuutteita villalangoille. Tein kymmeniä testejä ja testasin eri liemisuhteita. Aluksi sain vain oranssia ja keltaista, mutta kokemusten myötä opin tuntemaan, miten uutteet toimivat ja vaikuttavat väriin. Testasin myös lankojen pesun- ja valonkestoa. Opinnäytetyömallistossani tullaan näkemään silkkiä ja villaa, joita on värjätty näillä kyseisillä väriaineilla. Olen valinnut mallistoani tukevat värit, vaikka värivaihtoehtoja olisi ollut hurjasti enemmänkin”, kertoo Virtanen.

Kesäkuussa julkaistavassa Virtasen mallistossa ei ole ollenkaan lisätarvikkeita, esimerkiksi vetoketjuja tai nappeja, joiden erottelu kierrätyksessä on yleensä ylimääräinen työvaihe. Materiaalit ovat lisäksi monomateriaaleja eli 100 prosenttisesti samaa materiaalia, jolloin niitä on myös helpompi jatkokierrättää.

Sipulinkuoriuute lisää luonnonvärien käyttöä teollisessa mittakaavassa

Virtasen opinnäytetyössä testattu ja sipulinkuorijätteestä tuotettu väriaine on tulossa pian markkinoille ja mukana on jo isojakin vaatealan yrityksiä, jotka tulevat käyttämään väriainetta tuotannollisella tasolla. Opinnäytetyömallistossa väriaine on nähtävillä ensi kertaa.

”Muoti- ja tekstiilialan yritysten toiminnan läpinäkyvyys on ollut jo pitkään trendi, mutta harvoin kyseenalaistetaan vaatteiden väriaineiden alkuperää. Alan harrastelijat ja käsityöläiset ovat värjänneet luonnonväreillä kautta aikojen, mutta sipulinkuoriuutteessa uutta on se, että sitä pystytään valmistamaan teollisessa mittakaavassa. Luonnonvärejä myös viljellään, mutta sipulinkuoriuutteessa väriaine tulee luontoa haaskaamatta sivutuotteena, eikä pääaineena”, selventää Virtanen.

Natural Indigo Finlandin perustajan Pasi Ainasojan mukaan luonnonväreille on parhaillaan Suomessa ja maailmanlaajuisesti valtava kysyntä. ”Vastuullisuutta tekstiilialalle tuotetaan uusilla kestävän kehityksen materiaaleilla ja erilaisella kierrätyksellä, joita luonnonvärit täydentävät. Matka värikasvista värjättyyn tekstiiliin on lyhyt ja luontoa vain vähäisesti rasittava. Parhaillaan tutkitaan myös värjäyksessä käytettävien apuaineiden hankintaa luonnosta. Luonnonvärit eivät tule syrjäyttämään synteettisiä värejä, mutta niiden osuus tulee kasvamaan merkittävästi.”

Luonnonväreissä on potentiaalia, joiden avulla vaatteiden kokonaistuotantoketjuja on mahdollista parantaa. Virtanen kuitenkin muistuttaa, etteivät luonnonväritkään ole täysin mutkattomia kemikaaleja sisältävien puretusaineiden vuoksi, mutta niiden osuus on huomattavasti pienempi kuin synteettisissä väriaineissa. Tulevaisuudessa mahdolliset luonnosta tuotetut puretusaineet ratkaisisivat kuitenkin ongelman. ”Mallistossani olen myös keittänyt kankaat liemessä, joka kuluttaa vettä. Yksi vaihtoehto olisi tulostaa luonnonvärejä digiprinttinä kankaalle, mutta se ei toistaiseksi ole mahdollista. Siinä 90 prosenttia aineesta kiinnittyisi suoraan kuituun ja vettä ei kuluisi lähes lainkaan. Tulevaisuudessa meidän tulisi ylipäätään keskittyä enemmän sekundäärisiin vaihtoehtoihin eli esimerkiksi ruokahävikkiin”, kiteyttää Virtanen.

Lisätietoja:

Krista Virtanen, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 40 827 0259, krista.virtanen@student.lab.fi

@kristavirtanendesign

Pasi Ainasoja, Natural Indigo Finland

+358 400 282 370, info@naturalindigo.fi

@naturalindigofinland 

Tuusulan lukion opetussuunnitelma uudistuu 1.8.2021 alkaen

$
0
0

Tuusulan lukion opetussuunnitelma uudistetaan osana valtakunnallista lukiokoulutuksen uudistamista. Kasvatus- ja sivistyslautakunta hyväksyi 20.4.2021 kokouksessaan uuden Tuusulan kunnan lukiokoulutuksen opetussuunnitelman otettavaksi käyttöön 1.8.2021 alkaen. Käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan.

Lukiokoulutuksen keskeiset uudistukset

Uusi lukiolaki on astunut voimaan 1.8.2019 ja opetussuunnitelman perusteet uudistetaan osana valtakunnallista lukiokoulutuksen uudistamista.

Lukiokoulutus on kokenut muutoksia – ylioppilastutkinto on digitalisoitunut ja sen lainsäädäntö on muuttunut. Korkeakoulujen sisäänotto muuttuu niin, että se perustuu suurimmaksi osaksi ylioppilastutkinnon arvosanoihin. Valtakunnallisesti on tavoitteena, että vuonna 2030 puolet 25–34-vuotiaista on suorittanut korkeakoulututkinnon. 

Opetushallitus on päättänyt 7.11.2019 lukion opetussuunnitelman perusteista nuorille tarkoitettua lukiokoulutusta varten. Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2019 mukaan laaditut opetussuunnitelmat otetaan käyttöön lukion aloittavilla opiskelijoilla 1.8.2021 lukien, ja käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan. 

Olennaisimmat muutokset Tuusulan lukion opetussuunnitelmassa

Tuusulan lukion 1.8.2021 käyttöönotettavassa ja kasvatus- ja sivistyslautakunnan 20.4.2021 kokouksessaan hyväksymässä uudessa opetussuunnitelmassa otetaan huomioon seuraavat lukion opetussuunnitelman vuonna 2019 päätetyt valtakunnalliset perusteet:

  • Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet muodostavat oppiaineiden yhteiset tavoitteet.
  • Valtakunnalliset opinnot jäsennetään moduuleiksi, jotka toimivat raaka-aineina paikallisesti luotaville opintojaksoille. 
  • Opintopisteinä määriteltävät opintojaksot voivat olla eri laajuisia ja eri oppiaineiden yhteisiä. 
  • Nuorten lukiokoulutuksessa opiskellaan vähintään 150 opintopistettä nykyisen 75 kurssin sijaan. 
  • Opinnot arvioidaan opintojaksoittain. 
  • Opiskelijoille tarjotaan entistä kattavampaa ja pitkäkestoisempaa opinto-ohjausta sekä erityistä tukea sitä tarvitseville. 
  • Yhteydet ympäröivään maailmaan, etenkin korkeakoulu-, kansainvälisyys- sekä työelämä- ja yrittäjyysyhteistyö, painottuvat entistä enemmän. 

Tuusulan lukion opetussuunnitelmatyöhön ovat eri vaiheissa osallistuneet Tuusulan lukion eri toimipisteiden opettajat. Myös oppilaskuntia on kuunneltu eri osioiden valmisteluissa. 

Tutustu Tuusulan lukion 1.8.2021 voimaan astuvaan opetussuunnitelmaan.

Lisätiedot:
Sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara, p. 040 314 3401, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
Opetuspäällikkö Markus Torvinen, p. 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi
Tuusulan lukion rehtori Seppo Kärpänen, p. 040 314 3258, seppo.karpanen@tuusula.fi 


Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu alkaa elokuussa myös Lappeenrannassa

$
0
0

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa kokeilun kaksivuotisesta esiopetuksesta. Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun. Lappeenrannassa kokeiluun osallistuu toimintakaudella 2021–22 noin 200 lasta, viidestä esiopetusta tarjoavasta yksiköstä.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia
-kehittämisohjelmaa. Kokeiluun osallistuu arviolta valtakunnallisesti yhteensä 10 000 vuosina 2016 tai 2017 syntynyttä lasta.

Lappeenranta on yksi kokeiluun valikoituneista kunnista. Kaksivuotiseen esiopetukseen valitut yksiköt Lappeenrannassa ovat: Karhuvuoren päiväkoti, Lappeen päiväkoti, Myllymäen päiväkoti, Pulpin päiväkoti ja Voisalmen päiväkoti.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on poiminut ositettuna satunnaistamisena kokeilukuntien esiopetuksen toimipaikoista ne toimipaikat, joissa kokeilukunnan tulee järjestää kaksivuotista esiopetusta, kertoo Lappeenrannan varhaiskasvatusjohtaja Mirva Nousiainen.

Kokeilun piirissä aloittaa syksyllä 2021 yhteensä noin 200 lappeenrantalaista lasta.

– Lapset valikoituvat toimipaikkoihin Lappeenrannassa samoin periaattein, kuin tavalliseen esiopetukseenkin, eli lähikoulun oppilaaksiottoalueiden perusteella. Kokeilutoimipaikkojen 2016 syntyneiden lasten huoltajat tulevat saamaan lähiaikoina postia kokeiluun liittyen, Nousiainen kertoo.

Kokeilu on heille velvoittava ja kaksivuotiseen esiopetukseen tulee hakeutua. Jos lapsi ei osallistu esiopetukseen kokeilutoimipaikassa, huoltajien tulee huolehtia kokeiluopetussuunnitelman tavoitteiden toteutumisesta muulla tavoin, kuten varhaiskasvatuksessa tai kotona. Kokeilu on esiopetuksen osalta maksutonta ainoastaan lapsen osallistuessa kaksivuotiseen esiopetukseen kokeilutoimipaikassa.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun tarkoituksena on muun muassa vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta, selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita sekä saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Valtioneuvoston julkaisemassa, kokeiluun osallistuvien lasten huoltajille lähtevässä tiedotteessa kerrotaan, että kaksivuotisessa esiopetuksessa noudatetaan uutta kokeiluopetussuunnitelmaa. Esiopetuksessa tutustutaan lapsia kiinnostaviin asioihin leikkimällä ja tutkimalla sekä muilla pienille lapsille sopivilla tavoilla. Jokaisella lapsella on mahdollisuus edetä oppimisessaan omaa tahtiinsa. Kaksi vuotta antaa lapsille ja esiopetuksen henkilöstölle runsaasti aikaa tutustua ja toimia yhdessä sekä syventyä aiheisiin, jotka lapsia aidosti kiinnostavat.

– Olemme innolla ja suurella mielenkiinnolla lähdössä mukaan uraauurtavaan, suomalaiseen koulutusjärjestelmään liittyvään kokeiluun täällä Lappeenrannassa.

Lisätiedot
Mirva Nousiainen
Varhaiskasvatusjohtaja
Lappeenrannan kaupunki
mirva.nousiainen@edu.lappeenranta.fi

Uutta osallisuuden kulttuuria koulurakentamiseen

$
0
0

Kansainvälistä sparrausta Järvenpäähän  

Euroopan neuvoston kehityspankki CEB on tutkinut oppimista parhaiten tukevia ympäristöjä. Tutkimukseensa perustuen CEB kehittänyt nelivaiheisen osallisuusmallin, jonka jatkokehittämiseen ja pilotointiin Järvenpään kaupunki osallistuu.

Käynnistyvässä hankkeessa kehitetään malli ja menetelmät tilojen käyttäjien osallistua koulurakennushankkeen eri vaiheissa. Tavoitteena on, että osallistumalla uusien oppimisympäristöjen suunnitteluun tilan käyttäjä osaa hyödyntää, ja tilat tukevat oppilaan oppimista.

Tätä nelivaiheista prosessia pohtivat Järvenpään opetuksen hallinto, rehtorit ja rakentajan edustajat yhdessä projektin johtaja Yael Duthilleulin, yliopistolehtori Pamela Woolnerin ja arkkitehti Reino Tapanisen kanssa 9.4. ja 22.4.

Uusi koulu on mahdollisuus kehittää oppimista, opetusta ja kulttuuria

CEBin näkemys on, että uuden koulun rakentaminen on ohittamaton tilaisuus kunnille ja kouluille valmistautua tulevaisuuteen sekä kehittää oppimista, opetusta ja toimintakulttuuria.

Koska CEB rahoittaa kouluhankkeita Euroopassa,se on myös kiinnostunut tekemään näkyväksi sellaiset muutoksen aineettomat kustannukset, jotka usein jäävät rakennushankkeessa näkymättömiin. Tällaisia ovat esimerkiksi tilojen käyttäjien valmistautuminen uuteen toimintaympäristöön ja opettajuuden muutos.

Yhteistyö rantautui Järvenpäähän uuden palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkolan tuliaisena Espoosta, jossa hän on osallistunut CEB:in ensimmäiseen oppilasympäristön kehittämishankkeeseen.

Tilojen käyttäjä ja yhteistoiminta rakennushankkeessa valokeilaan

Rakennushankkeessa on tärkeää yhdistää tieto innovatiivisista oppimisympäristöistä, koulun toiminnasta, rakentamisesta ja tilatehokkuudesta. Tämä asettaa vaatimuksia rakentamisen hankkeen eri vaiheissa. Avain onnistumiseen on tilojen käyttäjien järjestelmällinen mukaan ottaminen projektin eri vaiheisiin.

Neljään eri vaiheeseen purettua koulurakentamisen mallia testataan ja kehitetään Järvenpään lisäksi muun muassa Espoossa ja Milanossa. Mallia on luotu Suomen ja Italian lisäksi myös Ruotsissa ja Ranskassa. CEB sparraa Järvenpäätä niin Harjulan kuin Järvenpään yhtenäiskoulun rakentuessa. Yhteistyö parantaa osallisuutta koulutusrakentamiseen neljässä eri vaiheessa.

Euroopan neuvoston kehityspankkiCEB (Council of Europe Development Bank, CEB) rahoittaa hankkeita, joilla on sosiaalinen ulottuvuus. Se toimii läheisessä yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa.

Mukana sparraamassa ovat:

Yael Duthilleul on työskennellyt koulutuksen neuvonantajana Euroopan neuvoston kehityspankissa (CEB) vuodesta 2006 lähtien. Hän on vastuussa koulutushankkeiden arvioinnista ja teknisestä seurannasta 42 jäsenmaassa. Hän on työskennellyt Unescossa koulutussuunnittelun tehtävissä. Duthilleul tutkii erityisesti yhteyttä investointien, suunnittelun ja oppimistulosten välistä yhteyttä.

Pam Woolner, Newcastlen yliopiston vanhempi lehtori. Hänen johtamassa CoReD-aloitteessa kehittyy työkaluja, joita kouluyhteisöt voivat käyttää tilan käytön arviointiin ja muutokseen.

Reino Tapaninen on tehnyt työuransa mm. opetushallituksen koulusuunnittelun pääarkkitehtina.

Linkeissä: Tutustu englanninkieliseen materiaalin, koulurakentamisen osallisuusmalli ja

Constructing education: an opportunity not to be missed.

Lisätietoja

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtaja Merva Narvo-Akkola puh. 040 315 3852 etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Tilakehittämisen pedagoginen kehityspäällikkö Jan Mikkonen etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

 

Olisiko Vaasassa perustettu Digitalisaatio Akatemia hyvä malli osaajapulaan ympäri Suomea?

$
0
0

Yritysten ja korkeakoulujen Vaasassa yhdessä kehittämä Digitalisaatio Akatemia tavoittelee ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja alueen digi-osaajapulaan. Vaasan yliopiston InnoLabin tutkijat kehittivät mallia edelleen, jotta se voisi toimia muuallakin Suomessa. Tuore, työ- ja elinkeinoministeriön julkaisusarjassa ilmestynyt raportti summaa pilottikauden opit.

Digitalisaatio Akatemia sai alkunsa Vaasassa keväällä 2018, kun ohjelmistoalan yrittäjä Andreas Paschinsky Devatus Oy:stä halusi kehittää järeämpiä keinoja osaajapulaan vastaamiseen. Hän otti yhteyttä energia-alan yrityksiin ja alueen korkeakouluihin. Pilotti syntyi yritysten rahoituksella ja korkeakoulujen tuella.

Digitalisaatio Akatemia tarjoaa niin suomalaisille kuin ulkomaisille korkeakouluopiskelijoille mahdollisuuden oppia yritysten kannalta ajankohtaisia digitaitoja, verkottua yritysten kanssa ja kehittyä työelämätaidoissa. Tavoitteena on saada yhä useampi osaaja jäämään seudulle.

Digitalisaatio Akatemian pilottikauden tulokset on nyt koottu 27. huhtikuuta julkistettavaan raporttiin. Se summaa Vaasan yliopiston InnoLabin toteuttaman ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) rahoittaman DA-PITO-tutkimushankkeen opit. Hankkeen loppuraportti on julkaistu TEM:in julkaisusarjassa, ja on vapaasti ladattavissa verkossa. 

Hankkeessa tehtiin tiivistä yhteistyötä Digitalisaatio Akatemiassa mukana olevien yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Tutkijat kertovat, että myös opiskelijoilta saatiin arvokasta palautetta. Raportissa käsitellään ekosysteemiyhteistyön mahdollisuuksia, mutta myös vaikeuksia. Digitalisaatio Akatemia -malli on tutkijoiden mukaan lupaava, mutta kehitettävääkin löytyi.

Yhteistyössä osaajapulaa taltuttamassa

Keskeistä Digitalisaatio Akatemiassa on ajattelutavan muutos – yksin tekeminen ei riitä, tarvitaan yhteistyötä.

– Osaajien sitouttamisessa on tärkeää tunnistaa erilaiset rajapinnat ja kutsua sidosryhmät mukaan yhteistyöhön. Yritysten kannattaa hakeutua läheiseen yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa ja oppia myös toisiltaan, sanoo tutkijatohtori Khuram Shahzad Vaasan yliopistosta.

Tutkija Sorin Danin mukaan yritysten roolista osaajien sitouttamisessa on jo varsin paljon tutkittua tietoa, mutta vähemmän tietoa löytyy siitä, miten korkeakoulut, teollisuus, kaupungit ja ministeriöt voivat taltuttaa osaajapulaa yhteistyössä.

– Tällaisen yhteistyön tutkimus ja käytännön edistäminen sisältääkin huomattavia mahdollisuuksia tärkeään uuteen tietoon ja yhteiskunnan tukemiseen osaajapulan taittamisessa, sanoo Dan.

Tutkijoiden mukaan Digitalisaatio Akatemian pilottikausi osoitti, miten tärkeää avoin ja selkeä viestintä sekä myös työnjako kumppanien kesken on. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii myös sitoutumista.

– Akatemia on käynnistynyt hyvin, mutta työnjakoa kannattaa vielä selkeyttää ja lisätä yhteisiä ponnistuksia esimerkiksi brändin vahvistamiseksi. Seuraavassa vaiheessa olisi tärkeä vahvistaa seuranta- ja palautekanavia sekä mitata vaikuttavuutta, sanoo tutkija Shah Ruhk Shakeel.

Hankkeen loppupuolella järjestetyssä klusteri-tapaamisessa Digitalisaatio-Akatemiaa esiteltiin Lahden ja Lappeenrannan elinkeinoelämän ja korkeakoulujen edustajille. Potentiaalia perustaa Digitalisaatio Akatemioita myös muualle Suomeen löytyi.

Osaajapula on ajankohtainen aihe ja puhuttaa myös politiikassa. Raporttia voidaankin hyödyntää myös käsikirjana perustettaessa vastaavia yksiköitä Suomen muihin klustereihin sekä käytäessä keskustelua ”Talent Boost” -tematiikasta – kuinka tukea korkeakoulutettujen osaajien sitoutumista Suomeen.

 – Osaajapulasta käytävän keskustelun on oltava myös sen kohteena olevien ihmisten keskustelua. Emme voi puhua heidän ohitseen. Hankkeemme tutkijaryhmä on kansainvälinen, ja englanninkielisen raportin myötä keskusteluun pääsevät osallistumaan myös ulkomaiset osaajat. Heiltä voimme oppia lisää siitä, miksi Suomeen tullaan ja miksi täältä lähdetään tai tänne jäädään, hankkeen johtaja Mari K. Niemi summaa.

Kuvateksti: Tutkijat Sorin Dan, Shah Ruhk Shakeel ja Khuram Shahzad Vaasan yliopistosta sanovat, että keskeistä Digitalisaatio Akatemiassa on ajattelutavan muutos – osaajapulan taltuttamisessa yksin tekeminen ei riitä, vaan tarvitaan yhteistyötä. Kuva: Riikka Kalmi, Vaasan yliopisto

Hankkeen loppuraportti

Niemi, Mari K. & Sorin Dan, Johanna Kalliokoski, Khuram Shahzad, Shah Rukh Shakeel, Rathan Alagirisamy, Iida Laurila (2021) Talent Retention and the Development of Digital Skills. A study of the ecosystem-based Digitalisation Academy located in Vaasa, Finland. Publications of the Ministry of Economic Affairs and Employment 2021:23. Ministry of Economic Affairs and Employment of Finland, Helsinki, 2021.

Pdf: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-840-0

Video

"Digitalisaatio Akatemia":  https://youtu.be/Ibe4nuETxIk .

Lisätiedot

Hankkeen johtaja, VTT, dosentti Mari K. Niemi, puh. + 44 77 37 1619 44, sähköposti: mari.k.niemi (@) e2.fi

Digitalisaatio Akatemia

Suosittu Showroom Muotsikka tekee paluun

$
0
0

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opiskelijoiden järjestämä kiertävä myynti- ja näyttelykokonaisuus, Showroom Muotsikka, tekee paluun muutaman vuoden tauon jälkeen. Showroom Muotsikka järjestetään tänä keväänä 3.–8.5. klo 12–20 Lahden Dooroomin tiloissa (Rautatienkatu 20, Lahti).

Vuoden 2021 Showroom Muotsikka esittelee LABin Muotoiluinstituutin opiskelijoiden monipuolista osaamista sekä paikallista taidetta ja muotoilua. Osa töistä on myynnissä ja osa esillä näyttelyssä. Koronatilanteen vuoksi tuotteiden varaus tapahtuu pääasiassa Instagramissa, @showroommuotsikka-tilillä, jossa kaikkiin myynnissä oleviin tuotteisiin pääsee tutustumaan. Nouto ja maksaminen tapahtuu Rautatienkadun pop-upissa.

”Dooroomiin saa tulla katselemaan tuotteita ilman varauksiakin. Tilasta avautuu mukavasti näyteikkuna suoraan Rautatienkadulle, josta myös voi koronaturvallisesti ihastella töitä ja tuotteita”, kertovat myynti- ja näyttelykokonaisuutta koordinoivat muotoiluopiskelijat Satu Kiiski ja Outi Wright.

Myynnissä on esimerkiksi julisteita ja printtejä, käsitöitä, vaatteita sekä koruja. Myytävät tuotteet julkaistaan Instagramissa sunnuntaina 2.5. klo 18.00. Showroom Muotsikassa on nähtävillä myös LABin Muotoiluinstituutin kansainvälisestikin huomioitu REHOME-projekti, jossa keskiössä on väliaikaisen asumisen ja hätämajoituksen kalusteratkaisut.

Showroom Muotsikka 3.–8.5. klo 12–20:

» Instagram: @showroommuotsikka

» Dooroom Lahti, Rautatienkatu 20

Lisätietoja:

Satu Kiiski | +358 40 931 3932, satu.kiiski@student.lab.fi

Outi Wright | +358 50 359 7428, outi.wright@student.lab.fi

Ensimmäiset liikuntaneuvojat valmistuvat Gradian ja Kuortaneen Urheiluopiston yhteistyössä

$
0
0

Liikunta ja hyvinvointi on kasvava ala, ja osaaville ammattilaisille on kysyntää. Liikuntaan profiloituneessa Jyväskylässä, eikä koko Keski-Suomen maakunnassa liikunta-alan tutkintoja ole kuitenkaan voinut opiskella toisen asteen koulutuksessa muutoin kuin oppisopimuksella.

Nyt koulutusta on tarjolla Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ja Kuortaneen Urheiluopiston yhteistyössä. Tänä keväänä valmistuvat työmarkkinoille ensimmäiset 12 liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon suorittanutta liikuntaneuvojaa. Jatkoa seuraa heti, sillä 3. toukokuuta avautuu haku seuraavaan toteutukseen.

Hakuaikaa liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoon liikuntaneuvojan (AT) koulutukseen on 4. elokuuta saakka, ja reilun vuoden kestävä koulutus käynnistyy 6.syyskuuta 2021 Jyväskylässä. Tutkinnon ohessa voi suorittaa myös Urheiluopistojen Personal Trainer -sertifikaatin.

Ensimmäiseen toteutukseen tuli reilusti enemmän hakemuksia kuin opiskelijoita voitiin ottaa, joten kysyntää koulutukselle on. Lisäksi kaikki nyt valmistuvat saivat koronasta huolimatta pulmitta työjaksoilleen harjoittelupaikan.

Gradia järjestää entiseen tapaan liikunta-alan oppisopimuskoulutusta, ja sen voi aloittaa joustavasti pitkin vuotta

Yrittäjä hankki liikunnanohjauksen osaamisen

Kaukovalmennus on Kirsi Kaukon valmennusyritys, joka keskittyy kiipeilyyn sekä kiipeilyn oheisharjoitteluun. Yrittäjällä oli jo ennen liikuntaneuvojan (AT) ammattitutkintoa monipuolinen alan kokemus ja koulutus, mutta jotain puuttui.

”Tarvitsin hyvin käytännönläheistä oppia liikunnan ohjaamiseen. Innostuin heti, kun kuulin, että nyt on uusi mahdollisuus opiskella kotikaupungissani Jyväskylässä. Liikuntaneuvojan ammattitutkinnosta sain hakemani ja varmuuden omasta osaamisestani. Lisäksi koulutukseen sisältynyt osuus Liikuntayrittäjänä toimiminen antoi loistavat lähtökohdat yrittämiseen.”, Kirsi Kauko kertoo.

Monipuoliset työnäkymät

Ammattitutkintona liikuntaneuvojan koulutus on tarkoitettu alalla jo jonkin verran työkokemusta hankkineille.

Tarjolla on lisäksi liikunnanohjauksen ammatillinen perustutkinto, josta valmistuu myös liikuntaneuvojia. Perustutkintoon voi hakeutua ilman aiempaa työkokemusta.

Liikuntaneuvojan työnäkymät ovat erinomaiset ja laajat. Tutkinnon suorittaneet voivat työllistyä esimerkiksi kunnissa, yrityksissä, järjestöissä, liikunta- ja urheiluseuroissa, sosiaali- ja vanhuspalveluissa, terveyspalveluissa, kuntokeskuksissa tai vaikkapa lasten liikunnan parissa päiväkodeissa tai kouluissa. Monet ovat yrittäjiäkin. Tavallista on myös kahden alan yhdistäminen, esimerkiksi monilla liikuntaneuvojilla saattaa olla myös hierojan pätevyys.

Gradia ja Kuortane rakentavat yhteistyömallia

Gradian ja Kuortaneen yhteistyö avaa liikunta-alan koulutukselle uusia mahdollisuuksia. Alan koulutus on perinteisesti ollut sisäoppilaitostyyppistä ja urheiluoppilaitosten sisällä. Erilaisten elämäntilanteiden takia kaikilla alasta kiinnostuneilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lähteä toiselle paikkakunnalle. Uusia ammattilaisia kuitenkin tarvitaan, ja on järkevää viedä koulutusta sinne, missä potentiaalisia opiskelijoita on.

Kaksi liikunnassa ja urheilussa vahvaa toimijaa rakentaa parhaillaan sujuvaa toimintamallia. Kuortaneen urheiluopisto on pitkän linjan tunnettu huippu-urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskus. Gradia puolestaan on jo pitkään mahdollistanut tavoitteellisen urheilun ja opiskelun joustavan yhdistämisen. Gradian ammatillisella koulutuksella on opetusministeriön erityistehtävä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen järjestämiseksi sekä lukiokoulutuksella lukiokoulutuksen urheilun erityistehtävä.

” Yhteistyö Kuortaneen urheiluopiston kanssa on laajentanut merkittävällä tavalla Gradian omaa koulutustarjontaa Jyväskylässä ja koko Keski-Suomen alueella. Kysyntää liikunta-alan tutkinnoille on ollut jo pidemmän aikaa, ja nyt hienosti rakentuneella yhteistyöllä pystymme vastaamaan tähän kysyntään”, näkee Gradia Jyväskylän rehtori Pirjo Kauhanen.

” Liikunta-ala kasvaa kovaa vauhtia, ja se tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia. Yhteistyömme Gradian kanssa on yllättänyt meidät kaikki. Jyväskylän opiskelijat ovat ottaneet innostuneesti vastaan koulutuksemme, ja yhteistyö Gradian kanssa on toiminut erittäin sujuvasti. Tällä mallilla on hyvät tulevaisuuden näkymät”, rehtorikollega Tapio Korjus Kuortaneen Urheiluopistosta sanoo.

Lisätietoja

Sanna Salo, koulutuspäällikkö, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 5244, sanna.salo@gradia.fi

Kristiina Hotti, koulutuspäällikkö, Kuortaneen Urheiluopisto, puh. 040 591 6391, kristiina.hotti@kuortane.com

Pirjo Kauhanen, rehtori, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6152, pirjo.kauhanen@gradia.fi

Tapio Korjus, rehtori, Kuortaneen Urheiluopisto, puh. 040 574 0355, tapio.korjus@kuortane.com

Lisätietoa tutkinnosta ja hakeutumisesta Gradian nettisivuilla. 
(Jos linkki ei jostain syystä toimi, kirjoita selaimen osoiteriville: https://www.gradia.fi/liikuntaneuvoja/l19591) 

Viewing all 16522 articles
Browse latest View live